Ez az oldal (és egyes külső összetevői) cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Elolvastam és az Ok gomb megnyomásával elfogadom ennek tényét és az ÁSZF-ben foglaltakat is.

Jelenleg 775 vendég és 28 tag online

2014. augusztus 29., péntek 09:41

Type 59 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(11 szavazat)

Paraméterek

Ágyú

A tankunkban egy a Type-59 megjelenésekor átlagon felüli, azóta azonban egy kissé elavult (és többször lenerfelt) 100 mm-es Type 59 típusú ágyú kapott helyet. Később ezt az ágyút kapta a kínai ág megjelenésekor a T-34-2 is Type 59-100T néven. Az ágyú ennek megfelelően nem sok meglepetéssel szolgál, sebzése normál AP-val és APCR-el (arannyal) 250HP, HE-vel 330HP. Átütése ideális körülmények között AP-val 181 mm, APCR-el 241 mm, HE-vel 50 mm. 

Összességében elmondhatjuk, hogy a Tier VIII med tankok között, mint sebzés, mint átütés tekintetében a felső harmadban helyezkedik el. De... Most jön amiért a Type 59-t szeretjük. Ez nem más, mint a 8,7 sec (6,9 lövés/perc) nagyon jó töltési idő, ez fokozott szellőzéssel, elitalakulattal, töltésgyorsítóval lemehet egészen 6,5 sec (9,2 lövés/perc)-re. Alap DPM-je 1725 HP/perc, ami az említett legénységi skillek mellett ami felmehet maximum 2300 HP/percre. Csőlehajlása -7°/+20°, ami a hasonló ágyús T-34-2-hez képest 2°-al jobb mindkét irányba. Az ágyú célzási ideje a kategóriájában megszokottnál egy kicsit nagyobb 2,9 sec. Egyetlen pozitívuma, hogy menet közben sem esik szét a célkereszt nagyon, így nyugodtan tüzelhetünk vele csípőből. Erre sok esetben szükségünk is lesz ugyanis nem egy mesterlövész a 100 m-en 0.39 m-es szórásképével.

És most jön a légy a levesbe. Ez nem más mint az ágyú 34 db-ra csökkentett lőszerjavadalmazása. Szóval hiába a nagy DPM, ha nincsen elég lőszerünk amit ellőhetnénk. Ez hevesebb csaták során visszaüthet. A lőszertípusok ajánlott készletezése, 26db AP, 8db APCR. Mindenesetre az ágyúval a limitált MM-nek köszönhetően nem lesz gondunk, amíg ésszel lövöldözünk.

Torony

Páncélvastagsága elöl 200 mm (effektív vastagsága 212-267 mm), oldalán körben 168-130 mm (effektív vastagsága 218-132 mm), hátul 60 mm-es. Emellett a lövegpajzs 100-200 mm-es extra rétegelt páncélzatot kapott, így a löveg sérülésre nem hajlamos. A torony megfelelően gömbölyded formáját és a már említett páncélvastagságát egy heavy tank is megirigyelhetné, csak úgy vonzza a lepattanó lövéseket - főleg elölről. Egy esélyünk van végzetes lövést bekapni, ha meglövik a torony vékony 60mm-es hátulját, mivel a tervezők a torony legvékonyabb részére tették a lőszerrekeszt. Ha itt meglőnek akkor nekünk annyi, 99%-ban ammo-racket vagy ha mégsem akkor lőszerrekesz plusz a toronyban helyet foglaló személyzet kiesését kapjuk jutalmul. A hátsó rész mellett elölről az egyetlen gyenge pontja a parancsnoki kupola, de ha mozgásban vagyunk azt elég nehéz eltalálni.

Forgási sebessége átlagos 46°/sec amit kuplungégetés, fokozott szellőzés + elitalakulat + extra ellátmánnyal 52.9°/sec-re tornászhatunk fel. Látótávolsága 100%-os legénységgel 380 m, ezt a már említett fokozott szellőzés + elitalakulat + extra ellátmány + optika használatával 453 m-re növelhetünk. Ez több mint elég egy mednek, még futtában is vígan felszpottolhatunk bárkit aki hatókörön belül elénk kerül.

A rádió hatótávja 600 m, ezt a már említett megfelelő képzettségekkel és ellátmánnyal egészen 720 m-re növelhetünk.

Felépítmény

A torony mellett a tank másik rejtett erőssége a páncélzata. Jobban mondva az elöl erősen döntött 100 mm páncél, ami a megszokottakkal ellentétben alul is ugyanolyan vastag mint felül. Effektív vastagsága szemből - felül 200 mm, alul 174 mm. Így ha valaki a hasán lövi meg szemből a tankot, nagy valószínűséggel meglepetésben lesz része, ugyanis a lepattanók fémes hangjának hallgatásán kívül mást nem fog elérni vele. Összességében az 1300 HP és a lepattanók jól jönnek majd a közelharc során. Oldalt a szokott módon vékonyabb 80mm-es, hátul 45mm-es páncélzat biztosítja a tank páncélvédettségét. A test jobb oldalán kapott helyet a másodlagos lőszerrekesz, ez ha telibe kapnak oldalról biztosan sérül. Ezért ha valakire rá akarunk fordulni, azt jobb ha balról tesszük. Plusz emiatt a sidescrape jobb oldalon kizárva, ha csak nem akarunk az első nem nem lepattanó lövés után meghalni. 

Felfüggesztés

A harmadik jó pont a frontpáncél és az ágyú DPM-je mellett a tank felfüggesztése, ami a toronnyal megegyező 46°/sec-es forgási sebességével egy kiemelkedően fordulékony közepes tankot alkot. A torony forgási sebességével kombinálva a felfüggesztés biztosítja, hogy ne tudjanak egykönnyen leforogni. Maga a lánctalp 39,8 t-ás terhelhetősége nem kiemelkedő, egyedül a talajellenállás terén van egy kis pluszunk. Kemény terepen 0,90 közepesen 1,00, nehéz terepen 2,00 ami kb. 10%-al jobb versenytársainál.

Motor

Az ágyúhoz hasonlóan motor terén is hasonló a helyzet, a Type 59-ben lévő Norinco 12150L 520 LE-s motorját 12150L néven a kínai T-34 családban került újrahasznosításra. A könnyített talajellenállás és az 520 LE az átlagnál 10%-al nagyobb 56 km/h-ás végsebességet biztosít előre menetben, hátramenetben sebességünk 20 km/h. Ez papíron nagyon szépnek néz ki, de sajnos a motor lassan pörög fel, és sokszor csak nyögvenyelősen érjük el vele a végsebességet a hegymenetről már ne is beszéljünk. Papíron 12% esélyünk van, hogy motorunkat kigyújtsák, de napi szinten lesz hozzá szerencsénk valamilyen fajta tűzhöz, mivel a tervezőknek elől a sofőr mellett sikerült elhelyezni az üzemanyagtankot. Szóval az a tipikus elöl meglövik, elöl-hátul kigyullad tankunk van.

Ajánlott játékstílus

Egy normál medhez hasonlóan nekünk is a heavy-k támogatása, gyors csapások bevitele és az ellenfél oldalba támadása lesz a feladatunk. Ennek ellenére mivel van egy viszonylag gyors, és jó DPM-el rendelkező, szemből elég erős "pattanós", jó látótávval rendelkező tankunk, így light tankok hiánya esetén felderítő szerepkörben is jók leszünk amellett, hogy támadás esetén jó eséllyel vehetjük fel a harcot a magasabb tierű nehéztankok ellen is. Egyre vigyázzunk, ne higgyük, hogy heavy-k és sérthetetlenek vagyunk. Mindig tartsunk távolságot, mivel hátulról "egylövésesek" vagyunk, pláne ha ránk fókuszál több tank is, netalántán egy arty.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Ventilátor, Optika.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Extra ellátmány, Automata tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6.érzék, Elitalakulat, Álca
 • Lövész: Javítás (vagy tűzoltás), Elitalakulat, Álca
 • Sofőr: Javítás (vagy tűzoltás), Elitalakulat, Álca 
 • Töltő: Javítás (vagy tűzoltás), Elitalakulat, Álca

A további képzettségek, mint pillanat kép, sima utazás, helyzetfelismerés, biztonságos elhelyezés opcionálisak.

Átlagos bevétel

Elvárt sebzése 1079 HP, 0,92 kill/csata, 1,74 spot/csata, 51,69% winrate, amit elérni nem egy ördöngösség. Ha ezt elérjük, akkor 30-40k kredit tiszta profitot simán hoz prémium nélkül. Ha nem kell használnunk goldot és 2k sebzést be tudunk vinni, a 80-100k-s bevétel sem ritka, ugyanis lőszerköltsége és javítása sokkal alacsonyabb más prémium Tier VIII tankokkal összehasonlítva.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Gyorsaság, mobilitás, talajellenállás
 • Kis méret
 • Döntött és vastag első páncél, erős haspáncél, nagy a lepattanók esélye
 • Jó tűzgyorsaság
 • Limitált MM (Tier VIII-IX)

Hátrányai

 • Vékony, könnyen átlőhető torony hátul
 • Közepes/nagy lőtávon viszonylag pontatlan ágyú
 • Hajlamos a kigyulladásra
 • Elöl elhelyezett üzemanyagtank

Kiknek ajánlott

A 2012 január 16-i Premium Shopból való kivonás óta nem egy könnyen beszerezhető tank (csak egyszer rakták vissza 2012. máj 08-11 között 26€-ért), így ajánlani nem igazán lehet, mivel elsődlegesen csak nyereménytankként tehetünk szert rá jelenleg. Ha valakinek mégis sikerül rátennie a kezét, mivel a kínai ág nem bővelkedik tankokban, így elsődlegesen med legénység húzására nem igazán használható, viszont nagyon jó kredit farmoló tankot lehet belőle faragni. Régen a brit, amerikai és francia ágak megjelenése előtt abszolúte uralta a saját tierjét, köszönhetően annak, hogy remekül használható minden pálya típuson, ez azóta sem változott meg számottevően. Egy jó játékos keze alatt igazi élvezet vele a játék, és nem utolsósorban remek gyűjtői darab.

Videó


Az elemzést írta: beczl

Megjelent: 21084 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. máj. 22., hétfő 12:09
Tovább a kategóriában: T-34-3 - Elemzés »

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#35 Gest 2017-10-19 11:48
Buff finom lett, rendesen érezni, jót tett a tanknak.
#34 HUN_Sector 2015-10-28 09:01
Mára brutálisan lenerfelték a kredithozamát (vagy drágább lett a javítás + lőszer). Tisztán kb 25000 marad meg prém nélkül, olyan 1700 sebzést és párszáz assistot követően.
A hegymenet meg 12 km/h-s teljesítménnyel abszolválható maximum
#33 tankos5 2015-04-13 10:43
Hat igen orosz szerver.. az EU-t meg gondolom szokas szerint letoljak:)
#32 meskaba 2015-04-13 10:19
Idézet - flexman911:
Idézet - OdinHUN:
Idézet - flexman911:
Vártam, hogy az adventi naptárban hátha bekerül egy nap erejéig, de én sajnos nem találkoztam vele. Úgy tűnik végleg lemaradtam a tankról... :)

Holnap. :P


A próféta szóljon belőled kedves Odin! ;-)

Reméljük nem.;)
Az orosz szerveren a 9.7-ben lesz egy küldetés mellyel Type-59-et és Type-62-őt lehet majd nyerni (a küldetés részletei még nem ismertek)
#31 SimLac 2014-12-27 22:00
Nemrég többször is összefutottam ilyennel. Szidtam is, mert T29-el háromszor is lepattantam róla. Nem értettem, miért nem tudom belőni, de most már igen...
#30 flexman911 2014-12-23 12:34
Idézet - OdinHUN:
Idézet - flexman911:
Vártam, hogy az adventi naptárban hátha bekerül egy nap erejéig, de én sajnos nem találkoztam vele. Úgy tűnik végleg lemaradtam a tankról... :)

Holnap. :P


A próféta szóljon belőled kedves Odin! ;-)
#29 OdinHUN 2014-12-23 12:16
Idézet - flexman911:
Vártam, hogy az adventi naptárban hátha bekerül egy nap erejéig, de én sajnos nem találkoztam vele. Úgy tűnik végleg lemaradtam a tankról... :)

Holnap. :P
#28 flexman911 2014-12-23 11:30
Vártam, hogy az adventi naptárban hátha bekerül egy nap erejéig, de én sajnos nem találkoztam vele. Úgy tűnik végleg lemaradtam a tankról... :)
#27 OdinHUN 2014-12-23 11:11
Majd adnak mellé 100k goldot, meg 600 évnyi prémiumot. :D
#26 Black_Sheep_01 2014-12-23 11:06
Idézet - OdinHUN:
Idézet - leonhart79:
Nem tudom miért vették ki. Egy közepes tank csak jobb játékosok kezében OP.

Ez mindenki kezében OP volt anno. 200-as penig auto bounceolt az eleje, meg úgy mozgott mint egy light. :P

De a balance óta nem több, mint egy lassan forduló med, nem tűnik jobb ellenfélnek, mint a többi tiertársa. Bár tudom, hogy esélytelen, de azért reménykedem benne, hogy holnap beteszik az adventi akcióba, mivel még így is élvezhetőbb lehet, mint a JT 8.8.
#25 OdinHUN 2014-12-23 10:53
Idézet - leonhart79:
Nem tudom miért vették ki. Egy közepes tank csak jobb játékosok kezében OP.

Ez mindenki kezében OP volt anno. 200-as penig auto bounceolt az eleje, meg úgy mozgott mint egy light. :P
#24 leonhart79 2014-12-23 10:43
Nem tudom miért vették ki. Egy közepes tank csak jobb játékosok kezében OP.
#23 rentonis 2014-12-10 01:14
nem mintha a korábban kezdő játékosoknak nem lenne elég előnye a mostani playerekkel szemben még ezt a szépséget is birtokolhatják
#22 Tigibeeb 2014-10-05 20:26
De irj egy ticketet, s utána biztos mar a shop-ban lesz... :lol: :lol: :lol:
#21 kapper 2014-10-05 12:14
Nagyon sok jót olvastam a tankról, szivesen vásárolnék eggyet ha adnának rá lehetőséget;) nincs valmi wot lehetőség az az jelezni valkinek, hogy többen is vásárolnának, nekik is pénz a pénz;)

Találkozzunk szombaton a PlayIT-en!

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

Fórum hozzászólások (más játékok)

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

KÉRDŐÍV: Wotinfo.hu megújulás

Cikk hozzászólások