Nyomtatás
2014. szeptember 4. 10:00

Valentine II - Elemzés

(16 szavazat)
24 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Szinte már nekem fáj ismételni, de minő véletlen, sajnos ebben a tankban is a leggyakrabban előforduló Tier II-es besorolású 45 mm-es 20KL ágyút találjuk meg. Sebzése így senki számára nem hoz meglepetést. Normál AP-val és APCR-el (arannyal) 47 HP, HE-vel 62 HP, átütése sima AP-val 51 mm, APCR-el 84 mm, HE-vel 23 mm. Ez még a pl. a T-127, BT-SV, LTP esetében rendben is van, hiszen Tier III-ban nagy szerencsével, és kedvező széllel még sebezhetünk is vele valamennyit, mielőtt arany lőszerre váltunk. Ez Tier IV-ben azonban már édeskevés, így az esetek 99%-ban a standard lőszerünk az arany lesz. Csőlehajlása -6° +25° ami csak egy hangyányival több, mint hasonló tierű társainak, de a már említett gyenge átütés miatt nem oszt, nem szoroz. 

Tűzgyorsasága alap legénységgel 2,29 másodperc, (26,25 lövés/perc), ez elitalakulattal és a fokozott szellőzéssel maximálisan 2,07-re csökkenthető. Az ágyú alap DPM-je 100%-os legénységgel 1233 HP/perc, ami feltuningolt legénységgel maximum 1363 HP/perc lesz. Az ágyú célzási ideje elég jó 1,71 sec, ami azt hozza magával, hogy az ágyú előbb szűkül, mint hogy betöltött volna. Ez mindenképpen előnyünkre lesz akkor ha álló helyben várjuk az ellent, de mozgás közben az eléggé széteső célkereszt miatt nem sokat számít. Pontossága 0,41m-s értékével alapvetően kicsit jobb az átlag orosz könnyű tankokénál, álló helyből az esetek nagy részében el is találjuk vele a célt. Mielőtt azt gondolnánk rosszabb már nem jöhet kiderül, hogy csak 61 db a teljes lőszermennyiségünk, ami pl. az LTP-hez viszonyítva (150 db lőszer) iszonyúan kevés, főleg hevesebb ütközetekben - már ha sikerül túlélnünk az első perceket - oda kell figyelni a lőszer használatra, csak biztos célra tüzeljünk. Az ajánlott javadalmazása a már előbb említett gyenge átütés vs Tier IV miatt 30 db AP, 30 db APCR, 1 db HE.

Torony

Elég kis méretű magához a testhez viszonyítva, de ez ne tévesszen meg senkit. Az esetek többségében hiába vastagabb a toronypáncélunk (65/65/65 mm), ha bekapunk 1-2 lövést akkor a legjobb esetben is sérül a löveg, lőszerrekesz, periszkóp, vagy csak szimplán felrobban a lőszerkészlet. Amellett hogy eléggé sérülékeny a kis méret miatt, ha átlövik biztosan sérül a parancsnok, vagy a töltőkezelő, ami további gondokat fog a cseppet sem tökéletes ágyú mellett okozni. Ráadásul, mivel a tank testének közepére sikerült a tervezőknek tenni, ha ki akarjuk dugni bárhonnan a csövünket, akkor a tank eleje óhatatlanul ki van téve a lövéseknek, nem beszélve a lánctalpról.

Őkegyelmességének forgási sebessége 48,13°/sec ami meglepően jó, a fenti negatívumok azonban ezt a jó értéket erősen lerontják, mivel hiába van egy gyorsan forgó tornyunk, ha végeredményben nem tudjuk jól kihasználni.

Látótávolsága alap legénységgel 350 m, ami fokozott szellőzés + elitalakulat + extra ellátmány + optika használatával 437 m-re növelhetünk, ami meglepően jó ettől a tanktól. Sajnos a fenti és a további kisebb-nagyobb negatívumok miatt nem fogjuk tudni kihasználni a pályák nagy részén. A rádió hatótávja alapból 570 m, amit a megfelelő képzettségekkel és ellátmánnyal 712 m-re növelhetünk, de minek....

Felépítmény

Aki játszott már Matildával, annak ismerős lehet a legendásan pattogós test, amit jelen esetünkben a Valentine II-nél a Matilda kisöcsének nevezhetnénk. Elöl a döntött részeken 30mm, a függőlegesen pedig 60mm vastag. Effektív vastagsága 60-80 mm között van, amit azonban a torony elhelyezkedése miatt nem mindig tudunk kihasználni. Legsérülékenyebb része a hátul a motorteret takaró rész, itt csak 17 mm vastag az egész hóbelefranc (effektív vastagsága 25-28 mm). Ez nem is kell hogy mondjam magával hozza, hogy ha itt meglőnek akkor kalap-kabát és mehetünk gépészkedni. Ergo vagy kigyulladunk, vagy csak szimplán mozgásképtelenek leszünk. Hiába a nagy 380 hp-s életerőnk, ha egy motor lövés ennek nagy részét vinni fogja magával és ezen az automata tűzoltás, vagy a tűzoltás skill sem segíthet. Ehhez jön még pluszba, hogy a lánctalpak és a futógörgők között ha valaki betalál az oldalpáncélba, akkor a lövés nagy eséllyel viszi a lőszerrekeszt, vagy "csak" a motort. 

Felfüggesztés

Bár csak a többi értéke is ilyen jó lenne ennek a tanknak, mint a forgási sebessége, ami nem más, mint 50°/sec. Csak azt nem értem, hogy mi értelme volt ezt az értéket ilyen jóra beállítani, ha a többi specifikációja a tanknak kuka. A torony és a test forgási sebessége miatt nem egykönnyen forognak majd le minket, de az esetek nagy többségében nem kerülünk túl közeli ismeretséget az ellenséggel (nem jutunk el odáig). A test első részének gyors beforgatásával városi pályákon nyerhetünk 1-2 másodpercet, de csak mindaddig amíg nem jön egy jobb ágyúval felszerelt tank és lő át ott ahol nem szégyell. A lánctalp terhelhetőségi 16,85 tonnás értéke ezen a szinten megszokott. Lágy talajon a brit Valentin-nál kicsit rosszabb a talajellenállása, de nem számottevően. Strapabíró, terepmászás közben nem könnyen sérül, de ez nagymértékben a gyengécske motornak és végsebességünknek köszönhető, nem pedig a lánctalp erőssége.

Motor

Nem más, mint a brit Tier III-as AEC A190 motor közel 10%-al felturbózott 140 LE-s változata. A tank kisebb súlya és a jobb felfüggesztése miatt lesz egy kis sebességnövekedésünk, de ezt nem fogjuk játék közben érezni. Előre 32 km/h hátramenetben 12 km/h sebességgel cammoghatunk. Kapaszkodóképessége szinte nincs is, mire felmászik egy dombra addig az ellenség kétszer megkerüli. Sajnos a kisebb 15,71 tonnás súly és a gyenguska motor miatt, jó eséllyel még rammolni sem fogunk tudni. Alapvetően a gyenge ágyú, sérülékeny test megkoronázása egy gyenge motorral. Mindezek miatt kedvelt célpontjai leszünk a tüzéreknek is. Olyan az egész, mintha a hátra kötött kezü boxoló lába is meg lenne kötve. Ha már nem tudsz csapásokat bevinni, legalább ne tudj menekülni sem. 

Ajánlott játékstílus

Halj meg hírtelen... Viccen kívül aki ezt a tankot betette a játékba az nem volt eszénél. Könnyű tank szerepkörére több okból is alkalmatlan. Jóformán se sebessége, se ágyúja nincsen. Hiába van egy kicsit vastagabb páncélja és jó látótávolsága, camója és rádiója, azt nem tudja kihasználni. Pechünkre mivel csak három fős a legénysége, még legénység húzására sem alkalmas. Végeredményben olyan minden mindegy alapon ha bemegyünk az ellen sűrűjébe, akkor van esélyünk rá, hogy bevigyünk egy-két lövést és szerezzünk egy kis spot sebzést mielőtt kivégeznek. 

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Ventilátor, Optika/Távcső, Repeszpáncél.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegélycsomag, Kézi tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: 6.érzék, Elitalakulat, Álca
  • Lövész: Javítás, Elitalakulat, Álca
  • Sofőr: Javítás, Elitalakulat, Álca 

Átlagos bevétel

Elvárt sebzése 407 HP, 1,48 kill/csata, 1,57 spot/csata, 56,88% winrate. Ezt kellene hozni ahhoz hogy az átlagot elérjük és keressünk vele 5-8k kreditet. Viszont az alacsony átütés miatti arany lőszer használat és a sérülékeny motor miatti javítások megeszik a bevételünket, így örülhetünk ha nullszaldósra kijövünk. Nem véletlenül lett tier limites (Tier IV) ez a tank. Véleményem szerint Tier III-ban több keresnivalója lenne, ekkor még élvezetes is lenne vele a játék.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Limitált MM (Tier IV)
  • 380 HP-s életerő
  • Vastagabb páncél
  • Gyors test és toronyforgási sebesség
  • Nagy DPM

Hátrányai

  • Alacsony átütés, arany lőszer használata javallott
  • Kevés lőszer
  • Gyenge motor, gyenge kapaszkodóképesség
  • Nem használható legénység húzására
  • Inkább viszi a pénz, mint hozza

Kiknek ajánlott

Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy senkinek NEM AJÁNLOM. Maga a Valentine II-t a zárt béta tesztereknek adták bónusz gyanánt annó, aztán bekerült a shopba is 1.000 aranyért, bár ne került volna. Maximum gyűjtőknek érhet valamit, vagy akinek nagyon sok aranya van és nem számít a pénz. Akinek kötél idegei vannak az nyugodtan vegye meg, menjen vele 1-2 kört, aztán meglátja. Sűrű anyázások közepette nagyon hamar a garázsban fog porosodni, vagy hamar eladásra fog kerülni. Én csak azért nem adtam el eddig, mert hátha egyszer felbuffolják valamilyen úton-módon...


Az elemzést írta: beczl

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:16

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    rockpapa
    • Tankos
    · 4 éve
    Egyetértek,de azért aki nem szeret rohangálni a harcmezőn,nyugodtan el araszolgathat vele.Saját vagy kissebb tierekben a páncélzat igen jó.A második volnalban el lehet vele az ember.Csak prémium lőszerrel hatékony.Szerintem van rosszabb is.Például a kacsa.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ynnegaf
    • Tankos
    · 5 éve
    Szerintem messze használhatóbb ez a tank, mint az elemzés alapján tűnik. Csőpályák sokasága miatt annyira nem kell aggódni amiatt, hogy megkerülnek, a fő ellenségei leginkább a nagy nyitott pályák (Prohorovka, Malinovka, meg a sok kapaszkodóval ellátottak, mint Westfield). Sajnos sok olyan 3-4-es tank van, ami szemből is röhögve belövi, de az esetek többségében elég szépen pattint. Érdemes az öngyilkos osztag módi helyett együtt menni a csapattal, sebességünk segít abban, hogy kicsit lemaradva tegyük ezt. Aztán kihasználva a tereptárgyakat, hogy minél kisebb felületünket lássák, csiki-csukizni az ellenféllel. Az biztos, hogy nem a bevételről, vagy a legénység húzásról fog szólni a tank, de szerintem elég mókás darab a maga módján.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    SdkfzXXX
    • Tankos
    · 5 éve
    Valentin napon lehetett megnyerni ezt a verdat. Elso par jatekban semmit sem utottem at, anyaztam es ugyanazt ereztem, amit a cikkiro. Folyamatos idegolo 1v1-ek ellenseges Vale II-k ellen, ezert muszj volt megneznem a pancelzat gyenge pontjait. Egybol megvaltozott a dolog es onnantol 1v1-ben minden ilyet bedaraltam. Igazi heavy stilusban lehet menni, egy faltoro kos, csak vigyazni kell a Matilda, PzB2, AMX 40 csoport tagjaival. Nagyon megszerettem es jokat megyek vele, bar a master fokozat meg 950+ damage es 3-4 killel sem jar, ami igazolja, hogy lehet ezzel irtani jo sorsolassal
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    tete
    • Tankos
    · 6 éve
    Hát, nem tudom mennyit játszott ezzel a géppel a cikkíró, de én már a harmadik képességet nyomom rajta a legénységnek! Nagyon király gép, nem is játszok nagyon mással! Amióta meg van 10 papír alatt ritkán hoz! A kitüntetés része engem nem érdekel, meg a stat sem! Ezzel a kis szutyokkal végre megint élvezem a játékot, nem gyros, de lehet vele agresszívan is játszani, nem egy kiemelkedő gép, de az összes harckocsimnál jobban szeretem! A tizesem, nem is használom! Szóval fájen gép ez, bármit is mond a kormány! ;-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    KLC_KTE
    • Tankos
    · 6 éve
    Én sem értek egyet vele, valóban elfogult kissé. A Valentine II igenis egy játszható tank, csak figyelni kell a harcmodorra. A limitált tier persze nagyban segít rajta, de a Pz.B2-n is. A Matilda szerintem a legnagyobb ellensége, azt leszámítva szinte az összes tankot átlövi, ha mással nem, arannyal. Én különösen a városi pályákon vagyok elemében vele, kedvez neki a házak között vívott harc. Az ágyúja tényleg kicsit üt, de több pattan le róla, mint amennyit benyelsz. Volt már olyan, hogy 1562 blokkolt sebzés után lehelte ki a lelkét. A nagy kaliber még nem jött vele össze, 954-nél véget ért a csata. Nem egyszer lőttem már vele 5-öt, csak ma 2x is 12 csata alatt. Ahhoz képest, hogy alig 1 hete vettem meg, 1. prém tankként, nagyon meg vagyok vele elégedve. A következővel viszont kivárom a karácsonyt, hátha lesz akciósan valami finomság.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Red_Dragon_HUN
    • Tankos
    · 7 éve
    Nem értek egyet, az elemzés készítőjével. Valentin napon megvettem 250 goldért. Full gold lőszerrel feltankolva egy mini PzB2! Óriási pusztítást tud egymaga véghezvinni, simán megszégyeníti a nehéz tankokat. Egyedül a mobilitása nagyon gyenge, de ez így van minden páncéllal rendelkező tanknál. De ez sem olyan vészes. Prémfiókkal a gold lövöldözés nem okoz deficitet ha nem lövök mellé.
    Ez a tank egy kis bestia, egy tökéletes seal clubber. :-) Kellemes meglepi lett.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    gwr
    • Tankos
    · 7 éve
    Az Ms-1, T45, T-127, Valentine II legénysége kompatibilis egymással. Jelenleg a focis Ms1 parancsnok . a t45 vezetője és egy újonc töltője van. Venti kukker és szerszámos láda van most.
    Az ágyú mind a négynek ua a 45mm20KL, de...! A többi járgányon kifejezetten pontatlan, a T45-n szinte szívatás, a szétesés borzalmas, menet közbeni lövés lehetetlen. De a ValentineII esetében ez nem így van. Frankó , nem esik szét, 60m-ről mozgásban is oda lő ahova kell. 200m-ről viszont már oda kell figyelni. A jármű remekül fordul a torony jól fordul, látótáv rendben. Nem kell félteni. 8 -10 sebző lövéssel kap kb 13-15 ezer kreditet és ebből kell kigazdálkodni a 800 kredites prém lőszert. AMX 40-re ne lőjünk, Matilda csak 100m-n belül, a többi (nehézfiú) se legyen messzebb mert vicces az RNG. Jó tanuló tank, sokkal jobb mint a T127.
    Ha a T-70 VT42 45mm-s ágyúja lenne fent ,akkor maga lenne a borzalom, az ellenfeleknek.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Camper03
    • Kiképző
    · 7 éve
    [quote name="Sics"]Én a "kis accomon" megcsináltam vele kb 10 db-ot a STUG küldikből

    Az nem igaz, hogy "nem ér oda a csatába"... Nem mi érünk oda először ez igaz, de legalább nem is mi szpotolódunk fel először, nem is ránk lő rá először minden arra kórborló ellenfél.

    Gold lőszer épeszű használatával prém fiók nélkül is stabil 10k körüli bevételt hoz.

    Egyetlen igazi problémám vele, hogy a PzB2 és a Matilda is arra jár amerre ő [/quote]

    Na ja, azok a legjobb meccsek a Valentine II-nek, ahol nincs Matilda/B1-B2 és esetleg artyk sem.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sics
    • Tankos
    · 7 éve
    Én a "kis accomon" megcsináltam vele kb 10 db-ot a STUG küldikből

    Az nem igaz, hogy "nem ér oda a csatába"... Nem mi érünk oda először ez igaz, de legalább nem is mi szpotolódunk fel először, nem is ránk lő rá először minden arra kórborló ellenfél.

    Gold lőszer épeszű használatával prém fiók nélkül is stabil 10k körüli bevételt hoz.

    Egyetlen igazi problémám vele, hogy a PzB2 és a Matilda is arra jár amerre ő
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    laszlohambek
    • Tankos
    · 7 éve
    Fasza egy tank, nekem kb. 2000 wn8-am van vele, viszont azt sajnálom, hogy sokszor kifogy az ammo, és a gyengepontja szemből pont középen van, autocélzással minden beviszi, és csak minuszba hozza a pénzt.
    Viszont szeretem, minden csatára jut top gun vagy nagykaliber vagy testvériség.Én apámmal szakaszban szoktam ezzel menni, ő pz b2- vel jön, ez a két tank mindent elsöpör az útból! :justwait:
    Ja és használható legénység húzásra: lttb, t-54 ltwt

Legfrissebbek a szerzőtől: Jacktor

Kapcsolódó elemek