Jelenleg 497 vendég és 20 tag online

2014. október 28., kedd 08:04

T18 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(21 szavazat)

Bevezető

 

Sziasztok, ez egy kicsit rendhagyó elemzés lesz, ha megengeditek akkor nem sorolom fel a részletes ágyú és lánctalp és motor és lőszer és stb. adatokat, hiszen ez számos oldalon és a játékba belépve is könnyen elérhető.

Ezek helyett inkább arra koncentrálok, hogy miért az egyik kedvencem a T18 és mit tud mostanság, így a nemrég végrehajtott nerf után. Szeretném, ha aki esetleg átugrotta korábban az újra elővenné és élvezné vele a játékot, vagy kezdő játékosként ezen csiszolná tudását... Közel 3000 lejátszott csata után higgyétek el nekem, hogy mindkettőre nagyon alkalmas.

Paraméterek

Számomra akkor jó egy jármű, ha annak van legalább egy, de inkább több olyan kiemelkedő képessége, amire építeni lehet. Például jó ágyú, mobilitás, páncélzat, cammo, látótáv, stb,. Ezen felül fontos, hogy NE CSAK a saját tier-jében állja meg a helyét, mert legtöbbször nem abban játszunk. További szempont, hogy alkalmas legyen a csata megfordítására, jó legyen a csatánkénti elérhető WN8-as és értéke és a vele elérhető győzelmi százalék is (ha akartok, akkor ezért vessetek most rám egy követ, de ezek a főbb szempontjaim).

A fentiekből gondolom már kitaláltátok, hogy a T18 a felsoroltak közül több kiemelkedő képességgel is rendelkezik. Lássuk ezeket sorban. A T18 egy OP (azaz túlerősített) páncélvadász. Vele mindig top tierben érezhetjük magunkat, mivel legfeljebb 3-as tierben harcolunk vele és bár tier 2-es, a hármasok között is abszolút megállja a helyét. Legtöbbször első XP szerző tud lenni T3-ban is.

Páncélzat

A T18 legkomolyabb erősége! 51 mm-es frontpáncél, mely bőven elég 2 tierben, de sokszor pattintja a normál 3-asokat is és a 3-as tier-ű megymag köpködők (mint például Pz-IC) sem ütik át. Elég szemben maradni az ilyen a ránk rohanó sorozatlövő járművekkel és folyamatosan lőni őket. Hamar elvéreznek. A T18 ütközési képessége is jó, vagyis bátran rammolhatunk is vele.

A frontpáncél persze nem átlőhetetlen(!). A jármű alsó részén lévő ferde páncéllemez ugyanis kisebb kaliberrel is könnyen átlőhető. Itt egy csapóajtó található, szemből nézve a jobb oldalon. Erre célszerű lőni. 

A vezető kiiktatása is elképzelhető, lásd a képen a sárga (kormánykerék) jelet, de ez inkább csak kellemetlen, mint sem halálos. Oldalról és hátulról nézve már nem olyan kemény, de még ez is sokszor okoz meglepetést az ellenfeleknek. Ha mi vagyunk vele, igyekezzünk az alját elrejteni, illetve városi harc esetén jobbra nézzünk ki vele, hogy a vezető rejtve legyen (4. kép).

Ágyúk

A T18 tulajdonképpen kétféle (IV szintű) ágyúval „rendelhető”. Egyik, az un. "kukucsbumm" 75 mm-es Howitzer ágyú, ezzel lehet trollkodni. Ez 38-as páncélátütés mellett 175-ös átlagsebzésével egy lövéssel öli a szerencsésebb járműveket, de inkább csak 2 tierben. Ez az ágyú sajnos eléggé pontatlan (fél métert téved 100 méteren) és 4,5 másodperc körüli újratöltési idejével 1-1 es harcban már kevés. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy élmény vele játszani. A másik agyú a QF2 névre hallgató gyorsabb és nagyobb átütésű ágyú, ami a T18 top ágyúja. Én ezt használom, mert távolra is pontos (0,38) és a 3 tierben is mindenkit átvisz (64 pen). A QF2 újratöltési ideje 2,2 mp-re vihető le!  

2 tier-ben a T18-nak tulajdonképpeni egyedüli ellenfele saját maga. Azaz egy másik T18-as. A kukucsbumm ágyút használó T18-nak azonban a top ágyút használó társával szemben megvan az a hátránya, hogy lassabban (értsd: nagyon lassan) fókuszál, ergo az első lövést már bekapja mire lőni tud és mivel töltési ideje több mint kétszerese a top ágyúénak, még kétszer meglövik mire újra lőne. Ekkor persze már halott.

Hová lőjünk ha nem látszik a ferde páncél? Ha szemben álltok egy T18-al és nem látszik az alja, akkor kizárólag a jármű jobb oldalát (sárga körrel jelölve) lőjétek. A felülnézeti képen jól látszik, hogy miért. A két széle ugyanis hátrafelé döntött, így ott nincs esélyetek átlőni. Ugyan így csak esetleges találat érhető el a lövegköpeny és a forgó dob célzásával is, lévén ott nehéz sebészi pontosságú találatot bevinni. 

Láthatóság és mobilitás

240 méterre látunk alapból, vagyis semeddig. Ezen mielőbb javítani kell, mert a csaták elején általában hátulról sütögetünk (elérhető max. 330-340 méter). Hátrafelé max 6 km/órával hasíthatunk, perzse sík aszfalton, szóval tolatni sem tudunk. Helyben lassan fordulunk, viszont ha előre indulunk, 40 felett is lehet vele tépni. Előre felé tehát roboghatunk és akkor már fordulni is hajlandó a kicsike. Ezzel a sebességgel a csata bármely pontjára odaérhetünk, szóval pozíciót váltani is képesek vagyunk.

Fontos, hogy mivel csak előre érdemes menni vele, ne hagyjuk, hogy beszoruljon. Vagyis mindig hagyjunk magunk előtt annyi helyet, hogy ha belőnek minket, akkor ne csak hátrafelé tolatva tudjunk fedezék mögé bújni. Bokor mögül is inkább előre, kis kört leírva törjünk ki, meneküljünk ha felspotolódunk, ne akarjunk hátrafelé eltűnni, mert meghalunk. A T18 álcaértéke nem kiemelkedő, de nem is rossz kocka alakjához képest (19,38%). Szóval mindenkinek camo képesség + álcafestés (csak téli és nyári kell) az előírás. (Álcaháló nem kell, erről lejjebb írok, hogy miért nem).

Pályák, ellenfelek

Mivel 2 és 3-as tierben nyomulunk, mindössze 7 pályát kell behatóan ismernünk a T18-cal való hatékony játékhoz, ami gyorsan abszolválható. A pályák: Province, Malinovka, Himmelsdorf, Mines, Ensk, Karelia és Provhorovka. Ha igény van rá, adok ezekhez "T18-cal hova érdemes menni" tanácsokat, de most ezt kihagyom. Helyette inkább arról írok, hogy alacsonyabb tierben az ellenfelek is gyengébbek. A sok piros játékos között jelentős irtást lehet rendezni (fent már írtam, hogy vessetek rám követ), de nem csak erről van szó. Én mindig a T18-cal szoktam bemelegíteni a napi játékra. Két-három csata és meg van alapozva a nap. Stratégiai szempontból is fejlesztő a 2-3 tier, mert sokszor alakul ki olyan szituáció, hogy akár túlerő ellen is le kell hozni a meccset, vagy fontos az ellenfél kiemelkedő játékosainak kiiktatása, csapattársaink irányítása, segítése, hibáik kijavítása. Szóval sztem a fejlődés biztos útja, ha itt is játszunk.

Ajánlott játékstílus - Eredmények

Ne akarjunk előre rongyolni vele a csata elején, viszont NAGYON igyekezzünk a kívánt és jól megválasztott pozíciónkat elérni. (Azért ne menjünk előre, mert mindig akad a csapatunkban, vagy az ellenfélnél olyan játékos, aki ezt megteszi. Vagyis vagy spottól nekünk, vagy jön ránk spottolni. Minkét esetben jelentős sebzést vihetünk be már a játék első perceiben.) Az elfoglalt pozícióból - lévén erősek vagyunk - kulcsfontosságú lesz a szerepünk a csata kimenetelére. Innen figyeljük, hogy alakul a csata. Mivel gyorsan tudunk haladni, szükség szerint bárhol be tudunk avatkozni. Amennyiben a csata jól alakul csapatunk számára, akkor megindulhatunk előre, csak arra vigyázunk ne kerüljünk kereszttűzbe. Mindenesetre a megindulásokkal inkább később éljünk, mint korábban, mert sokszor előfordul, hogy ha a T18-unk kiesik, a többieket még esetleges létszámfölény esetén is legyőzik. Artyk nem igazán veszélyesek ránk, de azért figyeljünk oda rájuk is. Mivel a páncélunk bírja, nem gond ha mondjuk két három ellenfél áttör valahol, vagy éppen marad ellenünk 1-3-ban a végén. 

60-70%-os győzelmi arány érhető el a T18-al, még önálló (értsd nem szakasz) játék esetén is. Kb. 4-8000 ezüst kereshető vele körönként, alap felhasználói fiókkal. Prémium használóknak ajánlom, hogy ne akarjanak vele keresni, inkább coca-cola-val tolják, mert akkor még OP-b a tank és úgy is kijön 0-ra. Elérhető WN8-a 2000 feletti egy közepes szinten lévő játékos esetén is.

Ajánlott felszerelések 

Ventilátor, fókuszgyorsító és távcső (a ventilátor kell, mert a nerf után biztosítani kell, hogy továbbra is OP-k legyünk. A venti miatt azonban nem fér be az álcaháló). 

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javító, kis vagy nagy tűzoltó és elsősegély készlet (prémiummal elsősegély helyett Coca-Cola, de ehhez az ezermester képesség is kell, lehetőleg 100%-on).

Legénységi képességek

Többet is megadok, mert ha sokat játszotok vele kifejleszthető:

  • Parancsnok (egyben rádiós is) – hatodik érzék, BIA, ezermester, helyzetfelismerő, sasszem 
  • Lövész – álcaháló, BIA, mesterlövész, javítás, célkijelölő  
  • Vezető – álcaháló, BIA, kuplungégető, off road vezetés, javítás
  • Töltő – álcaháló, BIA, javítás, adrenalin roham, megelőző karbantartás

Kinek ajánlott

Mindenkinek, aki elolvasta ezt a cikket :)


Az elemzést írta: Zedetu

Megjelent: 12446 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. október 28., kedd 10:17
Tovább a kategóriában: « T28 Prototype - Elemzés

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#33 kollmannpeti 2016-01-09 16:10
Szóval csere lett, hogy a fene egye meg...

...thank you for contacting us!
I would like to inform you that the tank has been removed and the HMC has been the replacement. Our developers have changed T18 with T3 HMC. Unfortunately, T18 has left the game. You can inform yourself on forum about the replacement, here: http://forum.worldoftanks.eu/index.php?/topic/512169-t18-replacement/

If you should have any further questions, we remain at your disposal.
Best wishes,
Josephine Bloom
#32 TankX 2016-01-05 10:05
Hali !
Még a statisztikában is átváltoztatták !!!
Szőröstől bőröstől eltüntették !!!
Sajnos :( !!!
#31 kollmannpeti 2015-11-24 16:54
Arty lett volna egy páncélvadászból?
Ahogy nézem a garázst, van egy oda nem illő tank, egy T3 HMC.
Szintén tier II-es, és rajta van az álcafestés is....
Egy kicsit másképp néz ki, mint a régi T18-as, az biztos. És szemből, egy pillanat alatt szétkaptak...
#30 kollmannpeti 2015-11-24 16:39
Hello mindenkinek,
volt egy meglehetősen erős legénységgel, állandó álcafestéssel és mindenféle földi jóval felspécizett T18-am.
Most nézem, eltűnt a garázsból... Összefüggésben lehet a frissítéssel?
#29 Attila27 2015-07-13 13:56
Idézet - gmaster0o0:
Idézet - Attila27:
t2 light szemből viszi az upper plate-et, de jó ideje megkerülni sem nehéz ezt az immobilis izét

persze, az 41mm autessel viszed a 41mm effektiv armor, ugy kb fele ha eltallja, es meg at is kell utni.
arrol nem beszelve h. a t18 visszakepzbol oneshotol.


Pedig meglepően könnyen szétkapja szemből, T1 cumival szintén bontható. Mióta nem forog, azóta meg vicc, kb. free frag a T18.
Ami T2-vel szívás, az a H35, de még a T2 Mediumot is nehezebb szétkapni vele, mint a T18-at.
A nagy arányú tier 4 az igazi kibaszás, pened nincsen már oda, legyél scout. Aha, se látótáv, se rádió hatótáv.
#28 gmaster0o0 2015-07-13 12:32
Idézet - Attila27:
t2 light szemből viszi az upper plate-et, de jó ideje megkerülni sem nehéz ezt az immobilis izét

persze, az 41mm autessel viszed a 41mm effektiv armor, ugy kb fele ha eltallja, es meg at is kell utni.
arrol nem beszelve h. a t18 visszakepzbol oneshotol.
#27 rejkov 2015-07-13 11:22
T2 light-al még mindig egyszerűbb ezt kiirtani, mint egy h35-öt. És nem ez a t2light legnagyobb ellenfele, hanem a 4-es retkek. Hát ha az ember azt akarja, hogy a top tierek ellen is mindig legyen esélye, akkor tényleg csak tier 1-2-ben, és tier 9-10 ben érdemes játszani.
#26 Attila27 2015-07-13 08:38
t2 light szemből viszi az upper plate-et, de jó ideje megkerülni sem nehéz ezt az immobilis izét
#25 Hunti 2015-07-13 00:06
Idézet - gmaster0o0:
utalom ezt a szar, nem lehet bohockoni a t2lighttal mert jonnek a pool medalra recskazo t18as playerek aztan oneshotolnak mindekit.

Csak tier5-től lehet pool medált szerezni.
#24 gmaster0o0 2015-07-12 23:59
utalom ezt a szar, nem lehet bohockoni a t2lighttal mert jonnek a pool medalra recskazo t18as playerek aztan oneshotolnak mindekit.
#23 Jackal_hun 2015-07-12 22:35
Hú micsoda játékot felborító hír, egy T2-es tank T3-mas lesz...Free XP T5-ig, ez kb. csak a pedo tankereknek fáj.
#22 Camper03 2015-07-12 22:29
Idézet - Karika:
már nem sokáig örülhetnek a fókaverők, érkezik a cseréje, és a T18 meg megy szépen tier 3-ba, arty-nak :P
https://thearmoredpatrol.wordpress.com/2015/07/10/t18-hmc-new-tier-3-arty-t18-replacement/


Amúgy sem olyan OP már, amióta megfosztották a mozgékonyságától :D Én el is adtam nerf után
#21 Karika 2015-07-11 18:06
már nem sokáig örülhetnek a fókaverők, érkezik a cseréje, és a T18 meg megy szépen tier 3-ba, arty-nak :P
https://thearmoredpatrol.wordpress.com/2015/07/10/t18-hmc-new-tier-3-arty-t18-replacement/
#20 Máté 2014-11-25 18:07
AZ EGYIK KEDVENCEEEEEM! 50 HIDEGJFEJŰŰŰ :DD NAGYON KIS KÜLÖNLEGES. :lol:
#19 Zedetu 2014-11-01 21:16
Idézet - Jackal_hun:
Jah viszont ha mar ez szoba jott, nehany dolog jutott eszembe a T18 kapcsan. En nem sokat jatszottam vele, de amikor igen, en a kovetkezot csinaltam (meg a nerf elott volt):

- az alacsony tieres jatek sokszor arrol szol, hogy az ellenfelek ossze-vissza szaladgalnak a palyan, illetve vannak palyak amelyek kesobb nem lesznek (pl. Province), ezert en azt csinaltam hogy felraktam egy binocot es egy googlet is igy 324 lesz a latotavod.(+ a skillek) Mivel ezen a szinten az embereknek meg semmi penze nincsen, ezert ez majdnem MINDENKINEL nagyobb latotavolsagot ad, mert senki nem vesz meg 500.000-ert egy felszerelest
- nincs szervezett jatek, ezert sok tank izolaltan all a palyan, vagyis lehet oket egyenkent szedegetni es erre az olyan palyak mint a Province nagyon alkalmasak
- a 0.38-as pontossag nagyon jo ebben a tierben, ezert en is a gyorsabb agyut hasznaltam, nem baj ha par loves melle megy, mert az ellenfele is melle fog
- mivel nagyon szarul fordul a tank en sok esetben azt csinaltam, hogy kimentem a palya egyik szelere (ezek a palyak altalaban nem tul nagyok) nekinyomtam az oldalat egy sziklanak vagy haznak, hogy onnan biztosan ne jojjon senki, es egy bokor mogul egy iranyba lottem (ez altalaban 3-4 kill), ha ez megvolt, mar at lehet menni barhova mert sokkal kevesebb ellenfelre kell figyelni
- a pancel egyebkent azert jo, mert ebben a tierben nincsen senki, aki goddal lo, pont azert amiert a felszerelest sem veszik meg, nincs penz vagy azt sem tudjak hogy lehet kreditert venni premium loeszert

Egy dolog meg kimaradt a cikkbol, a crew: 4 fos, ez megegyezik az M48 Patton legenysegevel, tehat kepzesre is jo.


Rendben, vettem. np

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

Cikk hozzászólások

WOTINFO FACEBOOK CSOPORT