Ez az oldal (és egyes külső összetevői) cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Elolvastam és az Ok gomb megnyomásával elfogadom ennek tényét és az ÁSZF-ben foglaltakat is.

Jelenleg 723 vendég és 10 tag online

2014. november 06., csütörtök 09:36

Black Prince - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(12 szavazat)

Paraméterek

Ágyú

A Black Prince a tier 7-es QQF 17-pdr Gun Mk. VII nevű löveget használja. A fejlődési ágán eddigi megtalálható tankok ágyújával egyenrangúnak tekinthető.

A standard lőszer átütése mindössze 171 mm, ami nem sok, de még így is elég arra, hogy minden tier 7-es tankot átüssünk szemből, ellenben már KV4-esek és IS3-ak esetében is szükségünk lesz a gold 239 mm-jére és akkor még nem is beszéltünk a tier 9-es meccsekről.

A HE lőszer is felejthető, hiszen 38 mm-es pen társul 190 hp/átütéssel, ami nem ad valami sokat hozzá.

A DPM-je sem kompenzálja a kicsi átlagsebzését (150 hp/átütés), mivel az újratöltése valamilyen misztikus úton nem vihető 4 másodperc alá, ami azért zavarba ejtő, mert a Churchill VII-nek ez az értéke 3,5 körüli volt.

A lövegsüllyedése/emelkedése ellenben már jobb mint az előző két brit nehézé, de még mindig nem alkalmas a dombok környékén való használatra.

A pontosság és a szinte nem létező célzási idő itt is jellemző, akárcsak az összes brit nehéz tanknál.

Torony

A Black Prince tornya nagyon hasonló „parent” harckocsijának tornyához. Ugyanúgy 152 mm-es a frontja, lövegpajzzsal megspékelve. Ez bőven elegendő és főleg hull-down pozícióban lehet kihasználni. A 95 mm-es oldala és hátulja azonban már nem elegendő a tierjében a pattintgatásra.

A masszív páncélzat ellenére a torony meglepően gyorsan forog, bár a tanktest ehhez már nem ad hozzá sokat, amit a medium és light harckocsik kihasználhatnak.

A látótávolsága 370 m, amivel jó brit heavyhez méltóan az élen helyezkedik el tierbeli társai között.

Felépítmény

A tanktest homlokpáncélzata 152 mm-es, akárcsak a Churchill VII-é, ellenben ez már egy hangyányival nagyobb döntöttséggel rendelkezik, így sidescrapelés esetén 200 mm-es átütés alatt nem képesek beütni.

Oldalt 95 mm-es védelmet kap, ami szintén elegendő a „sarok mögül kitolatok” taktika alkalmazására, ellenben a hátán mindössze 25 mm-nyi acél található, amiből már a tier 5-ös tankok HE lövedékei is profitálhatnak (bár ez elég ritka).

A tier 9-es, brutális pennel rendelkező nehéz harckocsik (pl. M103, Conqueror, stb.) ellen viszont már csak az auto-bounce szögek segíthetnek rajtunk.

Felfüggesztés

A lánctalpak, valamint a rajta található sárvédők hatalmasak, de szerencsére nem képeznek gyenge pontot, mint a „szülő-tank” esetében. Jóval lassabban képes forgatni a tanktestet, mint az összes többi brit heavy (18 fok/másodperc; ennél még a TOG II lánctalpa gyorsabb).

Motor

A Rolls-Royce Meteor névre hallgató motort használja, ami már végre átesett egy szintlépésen, így egy tier 5-ös enginet tudhatunk magunkénak, 600 lóerővel. Ellenben ez sem teszi sokkal gyorsabbá a „Fekete Herceget”, mindössze 20 km/h-ra képes.

A kigyulladás veszélye itt sem fenyeget minket, mert elég ritka, hogy a hátunk mögé kerülnek.

Ajánlott játékstílus

Nem kedveli a dimbes-dombos közeget a lövegsüllyedése és az arty-érzékenysége miatt. Mindkét okból kifolyólag jobb, ha elbújunk épületek sarkai mögé és sidescrapelünk, ami garantált élvezetet biztosít számunkra, hiszen csak hallgatnunk kell, ahogy csiripel az oldalpáncélunk a temérdek pattanástól.

Tier 8-as és tier 9-es heavyk ellen muszáj betölteni az arany lőszert.

Prokhorovka pályán, ha nincs arty, akkor megpróbálhatunk bemenni középre és viszonylag elegendő a lövegsüllyedésünk arra, hogy kihasználjuk a toronypáncélunkat.

A városos pályákon, tier 7-ben egyedül a T29 számít vetélytársnak ellene, ami ha hull-down pozícióba kerül, a BP 171 mm-es penje képtelen átvinni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító (létszükséglet, hiszen jóval gyengébb DPM-et kapunk, mint az előző két brit heavy tank esetében)
 • Szellőzés
 • Szerszámos láda (esetleg periszkóp)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Nagy javítókészlet (gyulladásra nem sűrűn kerül sor)
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

A parancsnokot szinte minden tankon KÖTELEZŐ felruházni elsőre a hatodik érzékkel. További első skilleknek javítást ajánlok, valamint másodiknak elit alakulatot, hogy a dpm-et valamennyire növeljük. Ezeken kívül hasznos még a Fegyverkovács, Off-Road Driving, Helyzetfelismerés, Biztonságos elhelyezés és az Adrenalin Roham (nagyon gyakran fordul elő, hogy a mérkőzés elején a heavyk elleni csatában elveszítjük a hp-nk nagy részét; ezért a további, megmaradt tankokat gyorsabban kell elintéznünk).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagyon erős torony- és frontpáncél, szinte gyenge pont nélkül
 • Pontos és gyorsan célzó löveg
 • Nagy látótávolság
 • Hírhedt és félnek tőle

Hátrányai

 • Az alacsony alfa sebzést nem kompenzálja magas DPM
 • Lomha
 • Alacsony átütés
 • Dombozásra nem alkalmazható lövegsüllyedés

Kiknek ajánlott

Akárcsak a Churchill VII esetében, ismét egy Acélfal-masináról beszélünk, bár annyira talán már nem érezhetjük magunkat biztonságban, pláne akkor nem, ha tier 9-es csatában játszunk. Nem érzem jogosnak, hogy a népszerű, WoT-os videókat tömegszámra gyártó Jingles a BP bemutató videójában ezt a harckocsit nevezte a sidescrapelés királyának. Ezt a titulust átadnám inkább a KV-4-nek vagy az IS-4-nek.

A négy Churchill heavy közül számomra ez volt a legkevésbé élvezetes, de ez még nem jelenti azt, hogy nem jó érzés egy ilyet vezetni. Meg kell szoknunk ellenben azt, hogy búcsút mondhatunk a Nagy Kalibereknek, mert ahhoz nem elegendő ez a dpm ezen a szinten.

Bónuszként és még egy pozitívumként ki kell emelni, hogy a 2. legnagyobb hp-val (1450) rendelkezik tier 7-en belül (Tigris után) és megfelelő használattal ez aligha fogy el gyorsan.


Az elemzést írta: OdieHun

Megjelent: 19057 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. november 06., csütörtök 10:48

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#23 sanyipictures 2017-06-13 09:41
Szerintem a ch 1 és 7 hoz képest hatalmas visszaesés.

A tornyán a lövegpajzs a döntöttsége miatt tud pattanókat generálni, viszont mellette marad egy elég nagy felület, amit könnyedén át tudnak ütni, főleg a közelharci heavyk.
Sidescreapere csak limitáltan alkalmas, mert ha lőni is akarsz vele, akkor az elejéből "elég nagy" rész kilátszik, aminek az effektív páncél értéke csak 155mm.
Csak azok nem lövik át a BP-t, akik egyáltalán nem ismerik.

Volt olyan csatám, ahol egymagam visszavertem 5 tankot, 5400 pattanóval, abból a fele gold.
Maradt 210 hp-m, viszont az 5ből full hp-ról 4et kiszedtem, az 5ikre odaért a segítség.
Ehhez a teljeítményhez viszont az kellett, hogy top tier legyek.
És ez a legnagyobb problémája a tanknak.

A 171 pen sajnos nagyon bekorlátozza a tankot, pl O-NI-t szemből még a cickóknál sem tudom sebezni, a többi tier 7hez viszont elég a pen, de a legnagyobb kitolás az az alfa sebzés.
Egyszerűen nincs visszatartó ereje a tanknak, mert a 150 alfa 5 sec újratöltéssel vajmi kevés.
Ahhoz hogy egy 1000 hp-s tankot kilőjek egy percen keresztül folyamatosan tunkolni kell, és addig nem vonulhatok fedezékbe, mert ha szétugrik a célkereszt, akkor rohadt nehéz a gyengepontokat eltalálni.
Kisebb tierüek ellen persze maradhatok fedezéken kívül, viszont ott ha folyamatosan figyelem a szögelést, akkor mindent lepattintok.
Mint írtam, a 150 alfának nincs visszatartó ereje, ezért számtalanszor kerülök olyan helyzetbe, ahol letolják, hogy sebzem e őket vagy sem, rámrontanak, mert azt a max 300 sebzést simán bevállalják, cserébe az oldalamba kerülnek, lövik a gyengepontokat, és 240-390 alfával megkínálnak, és közben a pattanós oldalukat mutatják.

Tier 8as lightok rendre nekem ugranak a pálya másik feléről is, mert azoknak szintén van hp-juk, amivel gazdálkodhatnak, és simán megéri a 300-450 hp-t betrédelni 1450-el.

Mivel rendre bottom tier vagyok, ezért az ellenfél csapatának 50-60%át nem tudom egyszerűen sebezni, ezzel a csiga lassúsággal pedig nem tudok flankeli, visszavonulni, ezért mindig a patogós résszel kell szembe találnom magam. Persze vannak kivételek, amikor oldalba tudom kapni az ellent, és akkor Zeus haragja lesújt a hitetlenekre, de a felgyorsult játékmenet miatt ez nagyon ritkán adatik meg.

A Ch1-7 hez képest egyértelműen az ágyú a legnagyobb visszalépés, mivel az 1 és 7 is olyan ágyúval volt felszerelve, ami a szintjén OP, és a 2 szintel magasabbakkal is el tudott bánni, persze csak weak pointot lőve, de a nagyon jó pontosság miatt nem volt nehéz a kupolát átvinni.
Ahhoz hogy a BP is igazán jó tank legyen, kellene neki minimum 180, de inkább 190 pen, a többi érték pedig maradhatna, és akkor tényleg olyan tank lenne, ami méltó az elődjeihez.

Röviden, számomra hatalma csalódás volt az elődjeihez képest, viszont semmiképp nem tudom rá azt mondani, hogy rossz tank, mert top tierként igazi terminátor, bármit bedarál, viszont ha 8asok is vannak a csatába, akkor nagy szenvedés, 9es tierben pedig max bázis és arty védelemre jó, mert addigra már úgyis csak 1-2 lövésnyi hpja marad az ellennek.
#22 Grande__Reagel 2017-03-06 13:31
Nem rossz tank ez, persze azért nem is jó. Tudni kell vele játszani. Én nem tudok, de annyira azért már megy vele, hogy tudjam, vannak benne lehetőségek, és egy jó játékos kezében méltó vetélytárs lehet a tier társak ellen, általánosságban. Viszont ha két jó játékos 1-1-ezik egymás ellen, valószínűleg nem a BP fog kijönni győztesen. Egy kicsi alfa buffal viszont már simán, én abban látom a legnagyobb hátrányát. A sebességét igazából meg lehet szokni...
#21 Andrej72 2017-03-06 11:49
Most vettem meg a hétvégén a BP-t, de mivel nem volt idegem a Churchill VII-tel szenvedni, így nem kevés free xp-t költöttem a Fekete Hercegre. Szerencsére a brit közepes ágból az összes modul megvolt hozzá, így a láctalp kivételével fullosan kezdhettem, de egy újonc 100%-os legénységgel. Némely helyzetben valóban frusztráló a lassúsága, főleg amikor rush van, és 2-3 lövésnél többet nem lehet leadni. Viszont amikor sikerült egy pozíciót megfogni vele, akkor nagyon jól tud működni. Főleg, hogy az első olyan Churchill variáns, aminek működő páncélja van. Azt vettem észre, hogy sokan reflexből a tornyot lövik, mivel a Churchilleken az volt a gyenge pont, aztán csak lesnek, amikor sorra pattannak. Még volt, hogy E75 is pattant a toronyról hulldownban, bár lehet, hogy ez csak mák volt. ;-)

A legbosszantóbbak ennél a tanknál a rohadék tüzérek. Ha olyan a MM, hogy van 2-3, és ráadásul high tier tüzér, akkor van hogy olyan fókuszt kapok, hogy nem lehet túlélni.

Ettől eltekintve nekem tetszik a tank. Szerintem nem annyira rossz, mint sokan azt mondják. Még T8-ban is el lehet vele lenni, viszont a T9 az nagyon szenvedős vele az tény.
#20 Steve125 2017-02-20 15:06
Számomra király ez a tank, mint ahogy a többi Churchill is. Passzol a stílusomhoz. A lassúsága miatt támadásban a második hullámban ér oda, viszont kapásból fel is borítja az erőviszonyokat és megvalósítja az áttörést. Védelemben pedig masszív, főleg szemből és a gyorsan töltő ágyújával visszahúzódásra készteti az ellenfelet. Persze egymaga eldönthet, de egymaga nem nyerhet csatát, kellenek a társak is.
#19 Grande__Reagel 2017-01-19 14:52
Még néhány csata, és a Churchill VII-ból Black Prince lesz (Princless hehe :D). Soha egy jó szót nem hallottam róla. Mondjuk a Churchill-ekról sem. Én kifejezetten a T10-es heavy miatt kezdtem el ezt az ágat, amiról viszont hallani jókat.

Na mármost én a Churchilleket is szerettem, kifejezetten a T5-öst, a T6-tal azért volt kínlódás, kb 50 csata útán 40 alatt WR, hát nem szerettem, azóta 50+. Kezdtem belejönni. Nagyon fogok sírni közben? Vmi bíztatót esetleg, vagy a BP miatt meg fogom utálni az egész játékot, és mindent és mindenkit a pokolba fogok küldeni? Pláne, hogy vhogy a sidescrappelés nem az én műfajom, egyszerűen nem tudom ezt a stílust jól csinálni. Tudtok ajánlani vmit, h h vagy hol lehet megtanulni, kilesni eme műfaj sajátosságait? Bárminemű segítséget szívesen fogadok.
#18 Angelus1991ster 2016-09-26 14:57
Idézet - flexman911:

A TOG II. egy tier6-os tank preferált MM-el, szóval az csak tier7-et lát, ugyanezzel az ágyúval.

Tog II abból az időből való, amikor még a wg-seket nem szállta meg az antikrisztus. Igaz bealszok mire meg tesz 200 méter-t de valahogy mégis nem rossz vele a játék. Tudtak "ít" adni neki.
#17 Káposztaarcú 2016-09-26 14:44
az egészben az a jó h a 171mm pen mellett legalább mindig tier 9be megy. Ilyen pofátlan mm-et egyik tankkkal sem éltem meg, a charioteer oké h sokat megy t10be de az el is van ott köszöni szépen, itt meg jön kínos helyezkedés próbálás meg gold spamming, aztán kibasz az arty. A caer meg a conq valószínű kárpótol, legalábbis a leírások alapján :)
#16 flexman911 2016-09-26 14:41
Idézet - Zedetu:


Na, Na! LEGSZARABB???? A TOG2-t se felejtsük azééé ;-) :banana: :w00t:


A TOG II. egy tier6-os tank preferált MM-el, szóval az csak tier7-et lát, ugyanezzel az ágyúval.
#15 Zedetu 2016-09-26 14:32
Idézet - rentonis:
17k csatám van hozzá 1900Wn8-am 50 csata után ennyit tudok mondani a Black Prince-ről=== Egyszer sem voltam vele top tier. olyan lassú , hogy csak a heavy oldal jöhet szóba bármelyik pályán ott meg az ellenfél rendszerint T8-9 Heavy. Repeszpáncéllal is simán 1hitel az arty. a Gold lőszer átütése papíron 239 Apcr lövedék érzésre: 170-180penes kommulatív. a páncélja egy adag fos 7-8as spotterek gond nélkül belövik.... SZÁMOMRA EDDIG A JÁTÉK TORONY MAGASAN LEGSZARABB TANKJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Na, Na! LEGSZARABB???? A TOG2-t se felejtsük azééé ;-) :banana: :w00t:
#14 Angelus1991ster 2016-09-26 14:19
Idézet - LazarusShield:

Ez az elemzés még 9.10 (HD modell) előtt készült gyanítom. Azelőtt sem volt valami acélos tank (én még a "HD nerf" előtt játszottam vele és a torony elég jó volt a nagyrészét kitakaró lövegpajzssal) de azután ...
worldoftanks.com/en/news/pc-browser/17/910-hd-armor/

Fear factor már akkor sem volt benne a pew pew ágyúja miatt, de legalább akkor még lehetett tornyozni vele. A 20km/h-ás sebesség meg arra elég hogy sehova ne érjen oda időben. Nem tudom mivel szolgált rá a WG-nél arra, hogy ilyen statokat kapott (attól eltekintve hogy brit).

Az ilyen lassú fostalicskákat gyorsabb töltésidővel lehet csak kompenzálni.
#13 LazarusShield 2016-09-26 14:12
Idézet - Johnypower:
"Hírhedt és félnek tőle" ezen besírtam :D a legshitebb 7es hevy. A 150es alfa vicc ezen a szinten már főleg egy hevynek,ráadásul még az átütése is a legrosszabb.A frontját meg simán átviszi 175 penes ágyú.


Ez az elemzés még 9.10 (HD modell) előtt készült gyanítom. Azelőtt sem volt valami acélos tank (én még a "HD nerf" előtt játszottam vele és a torony elég jó volt a nagyrészét kitakaró lövegpajzssal) de azután ...
worldoftanks.com/en/news/pc-browser/17/910-hd-armor/

Fear factor már akkor sem volt benne a pew pew ágyúja miatt, de legalább akkor még lehetett tornyozni vele. A 20km/h-ás sebesség meg arra elég hogy sehova ne érjen oda időben. Nem tudom mivel szolgált rá a WG-nél arra, hogy ilyen statokat kapott (attól eltekintve hogy brit).
#12 Johnypower 2016-09-26 13:10
"Hírhedt és félnek tőle" ezen besírtam :D a legshitebb 7es hevy. A 150es alfa vicc ezen a szinten már főleg egy hevynek,ráadásul még az átütése is a legrosszabb.A frontját meg simán átviszi 175 penes ágyú.
#11 rentonis 2016-04-24 19:52
17k csatám van hozzá 1900Wn8-am 50 csata után ennyit tudok mondani a Black Prince-ről=== Egyszer sem voltam vele top tier. olyan lassú , hogy csak a heavy oldal jöhet szóba bármelyik pályán ott meg az ellenfél rendszerint T8-9 Heavy. Repeszpáncéllal is simán 1hitel az arty. a Gold lőszer átütése papíron 239 Apcr lövedék érzésre: 170-180penes kommulatív. a páncélja egy adag fos 7-8as spotterek gond nélkül belövik.... SZÁMOMRA EDDIG A JÁTÉK TORONY MAGASAN LEGSZARABB TANKJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
#10 V3XILLE 2014-11-24 17:27
A Tigrisek 8,8 cm KwK 43 L/71-es lövegével simán átütöm a testét (persze csak a megfelelő szögben), a tornyával már szoktak gondjaim lenni, ezért ha tehetem inkább a testét lövöm.
A Tiger P-ről szépen szokott pattogni ha nem valamelyik gyengepontját lövi.

Idézet - FrankeeHUN:
Az elemzések egyébként jók, bár szerintem picit elfogultak.

Persze, hiszen általában az ír elemzést akinek tetszett is az adott tank:-)
(Én sem írnék olyan tankról amit utálok:-D)
#9 ubul 2014-11-07 11:01
Arról , hogy mennyire jó a Blakc Prince, érdemes azután nyilatkozni, hogy szakaszban is kipróbáltuk:) . Két Black Prince-es szakasz ultra ritkán kerül kilencesek közé, együtt dolgozva pedig a 7-8 tierben rettenetesen takarítanak. A kritikus együttműködés ( ha jól emlékszem , így hívják a medált) sem ritka velük nagyon :).

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

Cikk hozzászólások