Jelenleg 932 vendég és 11 tag online

2015. január 28., szerda 12:58

StuG III Ausf. G - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(23 szavazat)

Paraméterek

Ágyú

 • 7.5cm Pak 42 L/70
 • Átütés (AP/APCR/HE): 150/194/38 mm
 • Sebzés (AP/APCR/HE): 135/135/175 HP
 • Pontosság: 0,33 m/100m
 • Célzásidő: 1,7 mp
 • Tűzgyorsaság: 13,33 lövés/perc
 • Ágyúszög: 20°
 • Függőleges kitéríthetőség: -7°/+20°

Ez az ágyú AZ ÁGYÚ a Stug III-ra és egyértelműen ez az ágyú határozza meg ezt a TD-t. 100%-os legénységgel és töltésgyorsítóval a töltésidő 3,88 mp, a DPM pedig 1.980, ami T5-ben egy remek érték. Ilyen töltésidővel bármit láncolva tarthatunk és Isten irgalmazzon bárminek, ami nyílt területen halad keresztül a rendertávolságunkban, főleg ha lassú!

A 150-es átütés szinte mindenre elég T7-ben is, ha mégsem, ott az APCR, aminek a 194 mm-es átütése több mint kielégítő. Ha nem tévedek, a legjobban páncélozott dolog ami a Stug III-mal szembe kerülhet, az a KV-3 szovjet nehéz tank. Még ennek a tanknak is csak 120 mm-es elülső alvázpáncélja van, tehát amíg nincs beforgatva és teljesen szemből tudunk rá lőni, arra is bőven elég az AP lőszer 150 mm-es átütése.

A Stug III mindent képes szétlyuggatni, ami elé kerül, főleg ha az oldalát mutatja. Csak legyen elég lőszerünk, mert a 36 db néha kevésnek tud bizonyulni, igaz ilyen esetben már jobbára 2500 sebzés körül járhatunk, ami derék teljesítmény.

Felépítmény

A Stug III mozgékonyságának megvan az ára, mégpedig az, hogy eléggé gyengén páncélozott. A 80/30/50 mm talán csak néhány scout lövéseit fogja megállítani, de azokat is csak szemből. T5-ben viszont már az összes közepes tank rendelkezik akkora átütéssel bíró fejlesztett ágyúval, hogy a Stug III elülső páncélját gyenge pont keresgélése nélkül átüsse. Sőt, a legtöbbnek még a stock ágyúja is képes erre, ez alapján hagyatkozzunk tehát a páncélra.

Érdekes, hogy a hátán több a páncél mint az oldalán, de ettől még mindkét érték minimális. Mondjuk alacsony tierben a kezdőbb játékosoknál elég gyakori, hogy HE-vel lövöldöznek (gondolom mert azt nézik, hogy annak nagyobb az alfája), ezeknek a lövedékeknek a sebzését jól visszafogja még ez a páncél is.

Felfüggesztés

Már az alap lánctalp is egy elég jó 39°/mp-re képes, a fejlesztett pedig a még jobb 47°/mp forgási sebességgel rendelkezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy semmi nem tudja körbeautózni a Stug III-at, menet közben pedig rendkívül jól manőverezhető és minimális sebességet veszít csak irányváltoztatás közben.

Sajnos egyik fejlesztett ágyút sem tudjuk felrakni a lánctalp fejlesztése nélkül.

Motor

A 440Le-s Maybach HL 120 TRM rendkívüli dinamikát ad a Stug III-nak. A súly/LE arány 18,68, ily módon ez a TD rendkívül mobilis, jól gyorsul, hamar eléri a 40 km/h-s maximális sebességét és könnyen tartja is azt. A kibabrálás ezen a téren a 10 km/h-s hátrameneti sebességlimitben rejlik. Ez szörnyen lassú és ha óvatlanok vagyunk igen fájdalmas tud lenni. Sokszor jobb megfordulni és előremenetben menekülni.

Ajánlott játékstílus

Jó az álcaértéke, jó az ágyúja, jó a mobilitása, használjuk hát ki mindet! Használjuk a mobilitást arra, hogy hamar jó pozíciókba, bokrokba kerülhessünk, ha kell visszavonuljunk vagy elszeparálódott 200-300 HP-s ellenfeleket lerohanjunk és gyorsan kiszedjünk. Ilyenkor azért ügyeljünk arra, hogy minimális páncélzattal és HP-val (350) rendelkezünk, így az adok-kapok dolgot nem bírjuk sokáig.

Spotoljunk magunknak ha nincs más aki megtegye, használjuk a bokrokat okosan, de mindig tartsuk észben a 10 km/h-s hátrameneti sebességlimitet! Dombos helyeken ügyeljünk arra, hogy a -7 fokos ágyúsüllyedés miatt gyakran sokat meg kell mutatnunk a tank gyengén páncélozott frontjából.

Ha lehet fókuszáljunk egy ellenfélre, zúdítsuk rá a közel 2.000-es DPM-et és szedjük ki minél hamarabb, aztán jöhet a következő. Azonban ha szükséges, a jó alvázforgási sebességnek és célzásidőnek köszönhetően az átcélzások sem vesznek sok időt igénybe.

Ideális eset a Stug III-mal, ha egy bokor mögött 15+ méterre állva folyamatosan tüzelhetünk a felderített ellenséges tankokra anélkül, hogy minket felderítenének. Alapvetően tehát ez a TD is egy bokorharcos, viszont baromi gyorsan tud egyik bokorról a másikra váltani. A fő cél vele látni, de rejtve maradni és az ágyút maxra járatni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Az első két helyen mindenképpen:

 • Töltésgyorsító/periszkóp
 • Periszkóp távcső (sokat dob a látótávra)

A Stug III legnagyobb hátránya a 330 méteres látótáv, ezért a periszkóp elengedhetetlen felszerelés, mely a látótávunkat 25%-kal növeli meg álló helyzetben, így képesek leszünk magunknak spotolni. A töltésgyorsító itt is mint bármely más tankon 10%-kal emeli a DPM-et, ezért szerintem kihagyhatatlan.

A harmadik helyre a következőkből érdemes választani, kb. ilyen fontossági sorrendben:

 • Álcaháló: az álcaháló a periszkóppal párosítva jó választás, mert miután megálltunk, azonos időben aktiválódnak és egészen addig működésben maradnak, míg újra nem mozgunk (haladunk, fordulunk). Ily módon tüzelés közben is élvezhetjük az álcaháló nyújtotta 15%-os camo bónuszt.
 • Ventilátor: minden legénységi képzettséghez 5% pluszt ad.
 • Célzásgyorsító: bár az 1,7 mp-es célzásidő igen alacsony, így a célzásgyorsító adta 10%-os javulás szinte érezhetetlen, de ízlés szerint próbálkozhatunk ezzel a felszereléssel is.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Kézi vagy Automata tűzoltókészülék

Aki teheti használjon automata tűzoltót, mert a motor 20%-os eséllyel gyullad ki találat esetén, és ha nem lépünk időben a megmaradt 200 körüli HP-nk hamar eléghet vagy a minimálisra csökkenhet. Szemből érkező találatokra a sofőr és a célzó is meglehetősen érzékeny.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, camo, javítás és BIA a legfontosabb.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • remek top löveg (jó átütés, célzásidő, pontosság, tűzgyorsaság)
 • jó végsebesség, gyorsulás és manőverezhetőség
 • jó camo
 • kellemes vízszintes ágyúszög

Hátrányai

 • gyenge látótáv
 • gyenge páncélzat
 • lassú hátramenet
 • közepes ágyúsüllyedés
 • alkalmanként kevés lőszer

Kiknek ajánlott

Azoknak, akiknek bejön egy jó álcaértékkel és mobilitással ellátott papír TD, mely pontos ágyúval, közepes sebzéssel és magas tűzgyorsasággal rendelkezik. A Stug III alapvetően papír tank és klasszikus bokorharcos páncélvadász. Az ágyúja után a mobilitása és az álcaértéke a fő fegyvere. Ez a játékstílusát erősen behatárolja, ebben a szerepben viszont igen hatékonyan működik.

Videó


Az elemzést írta: rosszpenz

Megjelent: 22625 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. június 14., szerda 11:15

Kapcsolódó elemek

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#35 BUM-BUM papa 2017-10-16 20:34
Több mint 2500 csatám van vele. Mindig hozza a kötelezőt (56% winrate).
Jól képzett a legénységgel és full felszereléssel ezek az adatai:
1,56 Célzási sebesség
0,3 Szórás 100 méteren
3,72 Újratöltési idő
2181 Sebzés percenként
60,41 Álló jármű észlelhetősége

.........és még nem esznek csokit :P
#34 Andrej72 2016-05-19 20:55
Idézet - Morphelo:

Ezt szerintem nézd meg :) hátha ellesel égy-két dolgot belőle,
http://wotreplays.eu/site/2678920#stats


Köszi a linket. Lassacskán kezdek belejönni. :love: Ha van jó spotter, akkor az ágyú 500 méterről is halál pontosan célba talál. Azt hiszem, hogy ez az TD olyanokat tud, amiről a Hetzer csak álmodhat. Igazi minőségi javulás!

Ja! Ami még különösen szerethetővé teszi ezt a járgányt az az, hogy talán az első tankom, ahol nem érzem magam alárendeltnek, ha +2 tiert dob a MM. :-)

Ami még különösen szerethetővé teszi ezt a járgányt az az, hogy talán az első tankom, amivel nem érzem alárendeltnek magam, ha +2 tiert dob a MM.

Ami még különösen szerethetővé teszi ezt a járgányt az az, hogy talán az eslő tankom, amiben akkor sem érzem alárendeltnek magam, ha +2 tiert dob a MM.
#33 Rohamnyuszi 2016-05-19 14:15
Szintén zenész, nekem már 3 jellel pihen a garázsban a kicsike. Mondjuk az igazat megvallva, mostanság szégyenszemre sokat pihen, lévén inkább azokat a típusokat "erőltetem" amivel kevésbé megy a játék.

De az elemzésben leírtakkal teljesen egyetértve a játék egyik legélvezetesebb tankja, legalábbis számomra.

Kislányokkal, kiegészítőkkel pedig prájszlessz a játékélmény.
#32 Morphelo 2016-05-19 13:33
Idézet - Andrej72:
Én most ismerkedem vele. Talán 30 körüli csatám van, de elég vegyesek. Van, hogy egész jó kört futok vele, és van, hogy szinte semmi sem sikerül. Nyilván ki kell tapasztaljak még egyet s mást. Viszont, mint minden TD (és voltaképpen minden tank) ez is csapat függő. Meglátjuk mire jutok vele.....


Ezt szerintem nézd meg :) hátha ellesel égy-két dolgot belőle,
http://wotreplays.eu/site/2678920#stats
#31 Andrej72 2016-05-19 13:30
Én most ismerkedem vele. Talán 30 körüli csatám van, de elég vegyesek. Van, hogy egész jó kört futok vele, és van, hogy szinte semmi sem sikerül. Nyilván ki kell tapasztaljak még egyet s mást. Viszont, mint minden TD (és voltaképpen minden tank) ez is csapat függő. Meglátjuk mire jutok vele.....
#30 fakirr1 2016-04-19 19:20
Nálam örök darab a garázsban a Tortoise mellett.Hatalmas fun a tank. Mindent át lehet vele ütni még Tier 7-ben is. Gyakoriak a 2-2,5K dmg meccsek vele. Egy igazi bestia,akitől ebben a tierben (6-osban is) javasolt rettegni!
#29 Muerte188 2016-04-06 13:02
Aki szereti a TD-ket annak örök helye lesz a garázsba.

Su85 ugyan olyan jó mint ez a tank (annak néha kell prém lőszer)
Fullos legénység álcaháló, és mehez is. és legyen a legénységnek 100 % álcázás képzése.
200 méterről még be lehet vállalni a lövés bokorból, és akkor még nem villansz.
ha nem mozogsz, 60-80 méterre is el tud melletted menni egy tank villanás nélkül.
Wn8 at is szépen lehet vele farmolni, na meg creditet is. És nagyon mozgékony. Hátrafele nagyon lassú sajnos.
#28 remiasa 2016-04-02 22:56
A leg királyabb Tank, akartam feltenni képet de nem sikerült
#27 kharon00 2016-01-07 11:01
Korábban 380 meccset mentem vele a 75mm L/70-es ágyúval. Nagyon szerettem, de ráuntam.

Próbálta valaki a 105mm-essel? Megvettem a Stug IIIB-t bohóckodni és azon remekül használható a troll gun. Kíváncsi vagyok, hogy a G-n is használható-e.
#26 BlondSzi 2016-01-07 10:47
Az egyik legjobb soha nem adnám el.Szinte nincs olyan nap,hogy ne lenne meg a Tank Ász.Elég sokat kibír és van amikor egész jól pattint. Az alacsony felépítmény is sokat számít. És ami a még lényeges olcsó a fenntartása szinte soha nincs mínuszban! Hátránya kevés lőszer.Ész nélkül nem lehet tüzelni!
#25 Camper03 2015-08-22 22:12
Ma vettem meg, negyedik meccsre összejött vele a Tank Ász, örök helye lesz a garázsban, a Hetzer mellett.
#24 Janimm25 2015-05-19 10:07
Azért az erős túlzás hogy papírt td... tier 5 be td hez elég jó páncélzattal rendelkezik.. ennél csak az angol at 2 es nek van jobb páncélzata de az a tank sztem egy kaki :D az összes többi nemzetnél sokkal kisebb páncélzattal rendelkeznek az 5 ös td-k ;) ennyit a papír td ről :D 1674 csatám van eddig a stuggal és ezzel is kaptam a legjobb kitüntetéseket és a legjobb statom is ezzel van :D 10 tank kill :P
#23 Benszihadur 2015-01-30 08:36
Idézet - singes:
Szerintetek JP II vagy Ferdi éri meg inkább? Ugyanazt tudják, csak egyik gyorsabb, másik páncélozottabb, de a gyakorlatban melyik használhatóbb?


Szerintem a JP2 sokkal jobb igaz hogy a páncélja alsó része vékonyabb mint a ferdié (de 8-as tierbe az a 200 mm se túl félelmetes és persze tele van gyenge pontokkal) de a felső része olyan brutál szögben van megdöntve hogy rólam még a fv215B 183 is pattant AP-val (310 pen !!!) kétszer egymás után.
Tehát ha elrejted az alsó részt sokkal jobb a páncélja mint a ferdinek ,a mobilitás pedig nagyon fontos nem csak hogy elmenekülj vagy a csatába gyorsan elfoglald a kulcspoziciókat de még a kisebb szintű lite-ok se tudnak csak úgy körbeautózni míg a ferdi csak egy szánalmas céltábla ha egy kis futrinka nyílt terepen ráront.
Egyetlen komoly bajom a JP2-vel csak a szánalmas álcaérték volt de azt a ferditől se kapod meg :)
#22 peterp 2015-01-29 17:58
szerintem, ha dinamikusan játszol és nem ritkán elborul az agyad és zúzol a tankkal akkor jpII , nem campelős a stílusom és sokszor hülyeséget is csinálok 2500 csatát mentem vele ez a favoritom , uccsó 1000 csata majd 2000 wn8 , (mással nem megy ilyen jól) szumma 1700 ebben a sok kezdeti bénázás is benne van mert első tankom volt, közepes t10-es játékos ellen is van esélyed persze nem közelről és ha valamennyire ismered a gyenge pontokat, sunnyogással aprítógép , ha több eszed van mint nekem lehet a Fredi jobb :)
#21 doomed 2015-01-29 11:14
Idézet - singes:
Szerintetek JP II vagy Ferdi éri meg inkább? Ugyanazt tudják, csak egyik gyorsabb, másik páncélozottabb, de a gyakorlatban melyik használhatóbb?


Szerintem próbáld meg mindkettőt. :)
Nekem mind a kettő bejött, a maga módján.

Wotinfo Collection a Media Markt-ban

WOTINFO TV KÖVETKEZŐ ADÁSIG MÉG:

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

Aktuális akciók, események

WML WEEKEND CUP 3V3 #35 | TIER 6

Cikk hozzászólások