Jelenleg 732 vendég és 20 tag online

2015. máj. 19., kedd 08:40

M103 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(13 szavazat)

Bevezetés

Az M103 hasonló játékstílust képvisel, mint a Conqueror. Többen testvértankoknak is hívják őket, mivel szakaszban játszva kiegészítik egymást. A továbbiakban ezért is szeretném a két tankot egymáshoz hasonlítani.

Paraméterek

Ágyú

Tierjében a második legjobban használható ágyú. 258/340/60 mm az átütése 400/400/515 sebzés mellet. A prémium lőszere HEAT, ami egy hátrány a Conqueror-hoz képest (neki APCR).

Tűzgyorsasága BIA-Venti-Töltésgyorsítóval levihető 9,25 másodpercre, ami egy korrekt 2595-ös DPM-et ad a tanknak. Ez néhány medium tank értékeinél is jobb, bár a tesója ebben is veri a maga 2768-as DPM-ével. Pontossága 0,33-as, amivel lehet akár snipeolni is, célzása 2,1 másodperc, ami még mindig benne van a korrekt tartományban (Conquerornak 0,3-as a pontossága, 1,7-es a célzása).

Pontosabb összefoglalás az ágyúról:

 

Ajánlott lőszerelosztás (ahogy én használtam): 20 AP/10 HEAT/3 HE (20 AP/12 HEAT/1 HE)

Torony

A tank legfájóbb pontja. Látótávja alapon 390 méter, ami elmarad az IS-8 és Conqueror 400 méterétől. Két torony közül választhatunk. Páncélvastagságuk 254/86/53 és 254/99/53. Azonban mivel HD a tank, elég réteges a páncélja, tehát a fent látható értékeket csak néhány helyen kapjuk meg.

Az alap toronyra rámegy a gyengébb statokkal rendelkező 120 mm-es ágyú, míg a fejlesztettre értelemszerűen a fejlesztett 120 mm-es. Utóbbi tornyot és ágyút még elbírja az alap lánc. A fejlesztett toronnyal csökken a második ágyú töltés ideje is.

Forgási sebessége 34,9 fok/másodperc, ami nem áll messze egy közepes tank torony forgásától (néhánynál még jobb is 1-2 fokkal).

Felépítmény

A tank legerősebb, s egyben leggyengébb része. 203/44/44, nem túl acélos... Viszont szerencsénk vagy inkább hátrányunk az, hogy néha olyan pattanókat tud létrehozni a felső frontlemez, hogy már-már azt hiszi az ember, hogy van páncélja. 

Azonban nem csak a páncélhiány lesz hátrány ennél a tanknál, hanem a dupla lőszerrekeszek. 1-2 görgő között elszáll, torony oldalán elszáll, szemből a front jobb oldalán elszáll. Igazából ezt nem értem miért csak a jobb oldalon, hiszen mindkét oldalon ugyanakkora a lőszerrekesz, de legalább tudjuk, hogy a jobb oldalát jobban kell rejteni. 

A tank sziluettje - köszönhetően a toronynak - oldalról hatalmas. Tehát csak az nem találja el aki nem akarja. Az alábbi gif mutatja a vele egy szinten lévők méreti különbségét. Csak a Conqueror közel egy magas vele, míg az E 75 kisebb, az IS-8 pedig ELC-t játszik mellette (a mozgókép elindításához klikkelj a képre):

Felfüggesztés

Forgási sebessége nem túl jó, csupán 28 fok/másodperc. Leforogni ellenben nem fognak, ha a toronnyal is utánuk fordulunk. A talajellenállása szintén jobb a nagy többségnél, így egyáltalán nem érződik lomhának, addig, míg nem nézünk az állapotjelzőre.

Motor

Egy 860LE-s motor hajtja ezt az 57,5 tonnás tankot. Ez (nehéz tankokhoz képest) egy elég baráti 15,17 LE/t-ás arányt képez. Ez elég arra, hogy a viszonylag jó tempóban a maximum sebességre gyorsítsa a tankot, ami jelen esetben 35 km/h. 20% esélye van a gyulladásra és ezt erősen be is tartja, ugyanis minden 3-5. csatában gyullad.

Ajánlott játékstílus

Van egy nagy, közepesen lomha, erős ágyúval megáldott tankunk. Leginkább úgy kell kezelni, mint egy nagyra nőtt közepes tankot.

Csata elején, ha van rá lehetőségünk maradjunk hátul, avagy a második sorban és snipeoljunk. Mivel pattanni rólunk csak nagy szerencsével fognak, ezért a csata végéig (végjátékáig) spóroljunk a HP-nkal.

Ha top tier vagyunk, akkor próbáljuk meg azt a játékstílust alkalmazni, amit Dodge az AMX 50 120-as elemzésében leírt. Tehát tankoljuk a DMG-et egy másik tank HP-jával. 

Ha már látunk rá lehetőséget, hogy mi is 1v1 csatákba bocsátkozzunk - ez lehetőleg a csata vége felé jöjjön elő belőlünk -, akkor nyugodtan menjünk rájuk, hiszen nagy a DPM-ünk és HP-nk is van bőven (1850).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Vertikális stabilizátor
 • Ventilátor

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis elsősegélycsomag
 • Kis javítókészlet
 • Kis/Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék, BiA, Helyzetfelismerés
 • Lövész: BiA, Javítás, Pillanatkép
 • Vezető: BiA, Javítás, Megelőző karbantartás
 • Töltől (2 fő): BiA, Javítás/Biztonságos elhelyezés, bármi

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó DPM
 • Korrekt mobilitás
 • Jó ágyú
 • Jó lövegsüllyedés
 • Vastag lánc

Hátrányai

 • Állandó modulsebzés
 • Vezető és töltő szeret Chuck Norrist játszani
 • Gyenge páncélzat
 • Hatalmas sziluett
 • Lassú (35 km/h sok mindenre nem elég)
 • Elsődleges arty célpont a nagy teste miatt

Kiknek ajánlott

Azoknak, akik egy heavy tankot vártak, semmiképp. Ellenben azoknak, akik egy heavy/medium hibrydet várnak, tökéletes lesz. Stock állapotában gyorsan megutálja az ember, de teljesen kifejlesztve nem győzzük hova rakni a sok Nagy kaliber medált. Ennek ellenére kezdőknek semmiképp nem ajánlom.

Videó


Az elemzést írta: silean2

Megjelent: 22707 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. június 16., csütörtök 12:58

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#70 Ferrari-fan 2018-05-17 10:16
Az M103 egy valos csatat megjart tank.

*ezt

Szerencsere nem szimulator jatek
#69 LTomy 2018-05-17 10:03
M 103 tank egy létező csatát megjárt tank mig a legtöbb kilences heavy nem is létezett sajnos a wg eszt nem veszi figyelembe. Az amerikaiaknak is van tervrajzon létező tankjaik de ezek valamiért nem kerülnek be a játékba.
#68 Hecienda 2018-03-16 20:06
Sok rosszat olvastam erről a tankról, de nekme a statjai alapján nem tűnt olyan vészesnek.
Most hogy "benne ülök" már értem azt a sok negatív véleményt.
Mindenhol belövik de legalább nem is mozgékony, viszont szerencsére nem talál el semmit...
A legidegesítőbb az hogy egyszer egyszer működik a páncélja már már azthinné az ember hogy heavyben ül, de aztán gyorsan elszáll ez az érzés.
Hosszú egy grind lesz már érzem, pedig szabadulnék tőle mihamarabb.
#67 Grande__Reagel 2018-01-12 13:43
Azért a tornya overmatchelhető, ami gáz, mert még csak el sem kell rendesen találbi azt a fos kupolát. De hozzá lehet szokni. Amúgy benne van az elemzésben: más HP-jával kell tankolni. Ha erre a dologra ráérzel, egy fasza kis tankod lesz. Jah meg fullozd ki. Addig azért tényleg kaki, főleg ha ez az első magas tierű heavy-d (nekem ez volt)
#66 Hector 72 2018-01-12 12:19
Van ennél sokkal rosszabb gép is 9-es szinten. Ha majd a legtöbb nemzetnél eljutsz a 9-es gépekhez és játszol velük, akkor majd magad is rájössz erre.
Ez amolyan amerikai gép annak minden jó és rossz tulajdonságával. Az oldala és a feneke papír, a torony és a front szerintem ehhez a kategóriához képest elég jó és van egy nagyon jó ágyúlehajlás ( én ezt a tulajdonságot minden gépnél nagyra becsülöm már ha van neki ) és az átütése is átlag fölötti, gold nélkül is jól használható. Ha valaki szeret a nehéz gépekkel nyomulni és tud is valamilyen szinten akkor lehet szép csatákat vele játszani. Full kifejlesztve természetesen, jó legénységgel és megfelelően kiválasztott felszereléssel és fogyóeszközökkel
Arra kell használni amire való.

Én nem értek egyet azzal az elemzésben, hogy ezt nem lehet nehéz gépként használni. Arra kell vigyázni, hogy ne egyedül menjen vele az ember, mert a papír oldala és feneke miatt a med és light tankok könnyen elkaphatják, főleg falkában, de ez egyébként más nehéztankra is igaz, csak ennek az oldala és a feneke még véletlenül sem pattint. De a front páncélzata az alváz és a torony tekintetében is jó.
Azt hogy az arany lövések ezt is átütik szemből inkább hagyjuk, mert ez más gépekre is igaz.
#65 Grande__Reagel 2018-01-12 09:47
Nem az. Fullozd ki, majd akkor meglátod. Ha akkor se fogod jónak érezni, akkor ez nem a te tankod (de a T110E5-t se fogod szeretni).
#64 Diablo1469 2018-01-12 08:44
Borzalmasan rossz tank....... :-x :eek:
Nem vagyok jó játékos, de ilyen gyengén mint ezzel a rakás ócskavassal még semmivel sem ment.......... :cry:
Gyakorlatilag bármi, bárhol belövi.....az ágyú szórása rettenetes....... ( négy skilles legénységgel, ventivel...)
MEGDÖBBENTŐEN GYENGE TANK!!!!!!! :wb:
#63 Grande__Reagel 2017-06-16 01:02
Ma megvettem ezt a tankot, és mentem vele pár kört... Eddig elég szar vagyok vele...
#62 Vivalahelvig 2017-06-11 11:11
Idézet - Tyrannus9:
Nekem nincs, meg de enemy-ként látva, abszolút nem olyan rossz gép.
A páncélja troll, t-10-em több lövését megette, nem is értettem..
Azóta ha meglátom már töltök is át HEAT-re. :izmena:


Felesleges HEAT-t lőnöd rá. A tornya gyakorlatilag használhatatlan. A toronyfront oké mindent pattint de a teteje a hullámos kiképzés miatt mindent benyel de szó szerint minden amivel találkozhat AP-val belövi nem kell hozzá a parancsnoki kupolát eltalálni. Ebből adódóan Side-olni se lehet vele rendesen mert még nekem a te T 10-edet rendesen be kell céloznom különben nem biztos hogy belövöm addig neked elég csak a méretes parancsnoki kupolára céloznod és tuti a sebző (be se kell rendesen céloznod).
#61 Tyrannus9 2016-12-02 14:49
Nekem nincs, meg de enemy-ként látva, abszolút nem olyan rossz gép.
A páncélja troll, t-10-em több lövését megette, nem is értettem..
Azóta ha meglátom már töltök is át HEAT-re. :izmena:
#60 replika 2016-07-01 15:18
Kis helyreigazítás:
kell a lánc, mert csak a rádió, meg a motor megy fel nélküle!
Tehát még a tier 9-es ágyú sem, nem hogy a torony vagy a nagyágyú!
#59 uBootVII 2016-05-12 14:28
Nekem nagy kedvencem lett ez a jármű. Az elején nem volt sok öröm benne de free xp-ből gyorsan felraktam a tornyot és a top löveget, innentől megváltozott minden. Iszonyat jó gép. Kellemes a sebessége, gyorsan forog a feje, pontos, és szuper az átütése. Most már 400 csatán vagyok túl vele, 1690+ átlag dmg és 1700 körüli wn8 (jó ez valakinek nem magas, nekem ennyire telik :) ). Páncélra nincs panasz, ha eldugod a hasát. Mivel kevesen ismerik jól randomban, kevésbé számít fenyegetésnek így nem egyből a goldot pumpálják bele ezért lepattanókat is tud produkálni szépen. Nekem jobban bejön mint az e5, egy kövér med.-ként használom nem közvetlen a frontvonalból. Lőszerből 10 gold, 2 HE a többi alap, gold főként E100 tornya ellen kell, más esetben AP viszi mint kés a vajat. Csak ajánlani tudom.
#58 DarkRaven73 2016-04-26 10:04
silean2, először is köszi az elemzést :)

Én hamarosan elérek ehhez a tankhoz. Gondolom a 2015-ös tapasztalataidat ezzel a tankkal , továbbra is fenntartod.
Másod sorban elégséges lehet akkor az alaplánc, fejlesztett torony kiságyú kombó, h túllegyek rajta?
(Mert akkor a fejlesztett toronyra gyűjtöm a freeXP-t)

Válaszod előre is köszönöm!

Természetesen jöhet mások friss véleménye is :)
#57 Tengri 2016-02-25 01:13
Idézet - Mustan:
Nem tudom ti hogy vagytok vele,de én bármit csinálok,bárhogy lövök,1001% hogy belőnek és (én vagy) az ellent körül lövöm (Szó szerint)!Azt írja hogy 0.40-es pontosság a 2-ik gunnak,na ez valahol inkább 0.47 környékén van (3skilles legénység a T34-ből átemelve)
Állni meg azt bárhogy állhatok,ha bármi beüt (M41 WB szemből,simán?Na nemá'!)
Szóval eddig egy katasztrófa!
Ja,és a 243mm átütés,inkább érezni 225-230-nak)
Rettenet!

Tekintsd ezt a tankot az FCM 50t tier 9-es példányának. Szemből minden beüt (comet, t37, amx12t) szóval csak óvatosan azért mert heavy (elvileg).
#56 silean2 2016-02-04 00:31
Lol én írtam ilyet is? :D

Az igaz hogy a szar kupac (de ilyet elemzésben nem írok), viszont a hátulról snipeolos feladatot a top lovegel már el tudja látni.

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

Cikk hozzászólások

WOTINFO FACEBOOK CSOPORT