Jelenleg

23
látogatónk van

2015. szeptember 10. 12:15

110 - Elemzés

(44 szavazat)
26 hozzászólás

Előszó

A 110 a szovjet IS-3 tank azon kínai átirata, amely néhány téren jobbra sikerült az eredetinél. Ezért is inkább a szovjet eredetijéhez próbálom hasonlítani majd az elemzés során.

Paraméterek

Életerő  1550
Testpáncél  120/90/60 mm
Forgási sebesség  30°/mp
Toronypáncél  201/148/50 mm
Torony forgási sebesség  26°/mp
Sebzés (AP/HEAT/HE) 320/320/420
Átütés  215/265/50 mm
Újratöltés  10 mp
Célzás idő  2,9 mp
Pontosság  0,38
Látótáv  380
Álca  0,063%/0,031%/0,012%
Végsebesség  40 km/h
Talajellenállás  1/1,1/2,2

Ágyú

A tank megvásárlásakor - ha kifejlesztettük az IS-2-n - azonnal felszerelhető az IS-2-nél már megismert 122 mm D-25T löveg, amely bár a szovjet löveg pontos mása, sajnos mégsem kapjuk meg a szovjet ágról, továbbá a löveg semmit sem javul. A grindelés során ez az ágyú ugyanúgy használható mint az IS-3 esetében, intenzív gold használat mellett. A top ágyúhoz szükséges kifejleszteni a tornyot, ami plusz 30 méter látótávot ad és jóval páncélozottabb is az alap toronynál.

Itt el is érkeztünk a tank első nagy különbségéhez az eredetihez képest. Ugyanis a top ágyú nem egy 122 mm-es durung, hanem egy jóval szofisztikáltabb 100 mm-es husáng. Hasonlítsuk össze az IS-3 BL-9-ével (alap statok 100%-os legénységgel):

  110 IS-3
Újratöltés 10 mp 13,3 mp
Pontosság 0,38 0,4
Célzási idő 2,9 3,4
Átütés 215/265 225/265
Sebzés 320 390
DPM 1920 1758

Az adatokból látható, hogy a 110 ágyúja az átütést és sebzést leszámítva felülmúlja a BL-9-es löveget. Átütésben is csak 10 mm-rel marad csupán alul. Ez a löveg egyébként DPM-ben felülmúlja az összes tier VIII-as normál heavy tankot (KV-5: 2100 - 167 mm pen, IS-6: 2000 - 175 mm pen). Ezzel el is érkeztünk az ágyú egyik használati módjához: a DPM kihasználásával szépen amortizálhatjuk az ellent a közelharci verekedésben.

Elszórtan azért lehet sniperkedni is vele. Az AP lövedék sebessége 950 m/s, az APCR-é (igen APCR 'hálIstennek) 1188 m/s.

Az ágyú szórása számomra kellemes, többnyire pontos, néha megy egy-egy lövés a célkör szélére. Az átlagos sebzés a tankkal 1052, 1500-tól már zöld WN8-at kapunk. 

Ventivel, BIA-val és rammerrel 8,26-ra csökkenthetjük a töltésidőt, amivel a DPM eléri a 2325-öt.

Torony

Az alap torony az IS-2 tornya, amit a lehető leggyorsabban le kell cserélni a páncélzat és a látótáv hiánya miatt is. Ehhez viszont szükséges lesz a lánc kifejlesztése. A fejlesztett torony egy modern szovjet kerekített torony, páncélozottsága 201/148/50 mm, ami szemből jó, oldalról már csak közepes védelmet biztosít, míg hátul szinte csak tier 6-os lightokat pattinthatjunk véletlenül. 

A torony nem rendelkezik az IS-3-hoz hasonló 20 mm-es weakspottal a löveg felett, viszont van két kis kupolája, ami közepes távon bemákolható, közelharcban könnyen eltalálható, facehug-ban viszont szinte az ellenség arcába toljuk.

A látótávja 380 méter, ami megfelel az átlagnak és épp annyira elég, hogy az első sorban haladva könnyen összehozzunk egy spotter medált.

A torony forgási sebessége 26 fok/mp, ami csupán fél fokkal marad el az átlagtól. A könnyű tankok ellen azért érdemes a testtel is besegíteni.

Felépítmény

Ez az a rész, amiben a kínaiak nagyot léptek előre, és hátra is egyszerre. A tank frontpáncélja az IS-3-tól átvett pike-nose (2 dimenzióban döntött homlokpáncél), de kissé megerősítve, olyannyira hogy mindössze az ISU (esteleg az új Charioteer) lövi be biztosan a felső frontot szemből, a 120 mm-es amerikai lövegek csak max. sűrű pattogások közepette. Az alsó magasabra húzott lemez 180 mm effektív értéket mutat.

Viszont az orr hosszabb és az alja magasabb mint az IS-3 esetében, így forgatva könnyebb belőni és így nehezebb az IS-3 taktikáját alkalmazni, mikor az extrém szögbe döntött front lemezre lövetjük el az ellenséget. További hátulütő a réteges oldalpáncél hiánya:

Ez a felépítmény leginkább rushra alkalmazható, mikor a csiki-csuki helyzetet eldöntendő megrohamozzuk az ellenséget. Ilyenkor az ellenfélt kicsit megrettenthetjük és kapkodásra bírhatjuk, ugyanis az első lövésük többnyire a felső döntött frontról pattan és csupán a másodikkal célozza az alsó, magasra húzott frontpáncélt. Ilyenkor egy jól időzitett kézifékkel ellövethetjük az ellent a földre.

Életereje 1550, az IS-3 1500-ávál szemben. Ami viszont nagy előre lépés megint, hogy jóval ritkábban kap ammorakcet mint szovjet társa, az IS-3-mal ellentétben itt ugyanis az ammorack a torony hátsó részében van.

Lövegsüllyedésben szintén jobb a maga -5 fokával, viszont felfelé csupán +12 fokkal tudja mozgatni a csövet, ami a hegyekre való felfelé lövéskor okozhat gondot. Valamint sokan tolják fel a tank farát romokra, dombokra, hogy elrejtsék/erősítsék az alsó lemezt, viszont ezzel egy időben csökkentik a felső rész döntöttségét is, valamint nehezebbé tehetik a lövést is. Ez leginkább közepes átütésű medek és könnyű tankok ellen alkalmazható.

A legénység elég életképes benne, a parancsnok a kupolatalálatoknál halálozik el néha, a sofőr az alsólemezénél valamivel gyakrabban.

Felfüggesztés

Ez a grindelés során az első modul amit ki kell fejleszteni, hogy felrakhassuk majd a fejlesztett tornyot is. Átléphető ugyan erősített felfüggesztéssel, viszont így elesünk a forgási sebességtől, ami a tankot - az IS-3-hoz hasonlóan - mozgékonyabbá teszi a többi nehéz társával szemben.

Szám szerint a fejlesztett felfüggesztéssel 30 fokot tudunk fordulni másodpercenként, ami jól jön 1v1 szituációkban. A tank emellett jó talajellenállási értékekkel is bír: 1,00/1,10/2,20. A lánc nem olyan találat tűrő mint az IS-3 esetében, könnyebben dobja le magát és többet is enged át.

Motor

Az top motor átvehető az IS-2-ről. A maga 580 lóerejével nem egy erőmű, de biztosan mozgatja a tankot és kemény terepen 2 km/h-t ver az IS-3-ra, viszont elmarad az IS-3-tól közepes és puha talajon. A gyulladási esély papíron mindössze 12%, bár ezt többnek tűnik, hála a gyenge üzemanyagtartálynak. Az automata tűzoltókészlet bónusza nem igazán szükséges, azt egy jó billentyűre beállított kézi tűzoltóval kompenzálhatjuk.

Fejlesztés

A modulok fele áthozható az IS-2-ről (motor, 2. löveg), így csupán a láncot (halasztható), a tornyot és a löveget kell fejleszteni, végezetül a rádióra is szánhatunk pár ezer XP-t. Ezek együtt 15.900+15.500+59.000 XP, amikből az első kettőt javasolt free XP-ből kihúzni, hisz ezekkel már használható lesz a tank tier 8-as csatákban.

Ajánlott játékstílus

Itt kissé bajban vagyok, mivel a tank hol nagyon a kezemre áll, hol szenvedek vele. A felépítmény szemből kemény, de a weakspotok könnyen felismerhetőek. A facehug megvédi az alsó front lemezt, de a parancsnoki kupolát az ellenség arcába nyomjuk. A forgási sebesség jó, de hiányzik a lóerő. 

A tank az első vonalba való, de maradhat támogatónak is. Érdemes a játékot folyamatosan a csapatokhoz igazítani.

Top tierként menjünk a többi heavyvel, keressük az adok-kapok (brawling) szituációkat. Ilyenkor az alsó lemezt elrejtve amolyan tier 8-as IS-7-té válva tarthatjuk az adott oldalt és ahonnan a megfelelő pillanatba ráronthatunk az ellenfélre vagy a többiekre hagyva a frontot megpróbálhatunk flankelni. Vagy ha van elég superheavy, mehetünk meglepni a medeket is.

1v1 szituációkban rejtsük az alsó lemezt, ha ez nem lehetséges, akkor mozogjunk, riszáljunk minél többet és támaszkodjunk a DPM-re. A jó pálya ismeret sok sebzéstől megóvhat minket, a picit jobb lövegsüllyedés pedig néhány helyet barátságosabbá tehet számunkra az IS-3-mal szemben. Magasabb tierben érdemesebb a medekkel mozogni, álcánk mozgás közben nem sokkal marad el tőlük.

Támogassunk, az ágyúnk közepes távolságon elég pontos, bár az alfa sebzés nem igazán borzasztja majd el a 9-10-es heavyket, a medek pedig gyorsabban töltenek hasonló alfával, ezért mindig legyen kíséretünk. Spóroljuk a HP-nkat a meccs végére, amikor is a közepes alfa-átütés-látótáv kombót talán könnyebben kihasználhatjuk majd. Összességében valahol az IS-3 és az IS-8 közt helyezném el stílusban. 

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Én a heavy szentháromságra esküszöm ami:

  • Töltésgyorsító
  • Ventilátor
  • Vertikális stabilizátor

Az optika, GLD (célzásgyorsító), szerszámos láda a specifikált játékstílusokhoz ajánlatosabb csak.

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis elsősegélycsomag (extra kaja)
  • Kis javítókészlet
  • Kis/Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Itt is a tipikus heavys felállást ajánlom. Első körben a pillanatképet, sima utazást, mentort és egy javitást ajánlok, amit aztán 100%-nál elit alakulatra cseréltem, második kör ugyanaz mint az eredeti, esetleg egy biztonságos elhelyezéssel. A mentort a 3. körben lehet cserélni 6. érzékre azoknak akik inkább medeznek vele. Amúgy a 3. kör javítás. 

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség
Parancsnok Elit alakulat 6. érzék/mentor Javítás
Lövész Elit alakulat Pillanatkép Javítás
Vezető Elit alakulat Sima utazás Javítás
Töltő Elit alakulat Biztonságos elhelyezés Javítás

Tovább a camo és látótáv növelő skilleket érdemes választani, valamint a mesterlövész és irányított ütközés sem rossz választás.

Bevétel

A tank átlagos bevétele -4400 kredit, de kis odafigyeléssel könnyű pluszba kihozni a köröket.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Kemény front
  • Jó DPM, pontosság
  • Jó rammelni
  • Mozgékony
  • Kupolánkat könnyű védeni

Hátrányai

  • Pike-nose
  • Gyenge oldal páncél
  • Gyúlékony üzemanyag tartály
  • Drága lőszer

Az IS-3-mal összehasonlítva

IS-3 110
Alfa sebzés DPM
Nagyobb átütés Pontosabb
Ammorack Üzemanyag tartály
Réteges oldal Keményebb front
Jobban gyorsul Nagyobb végsebesség

Kiknek ajánlott

Bárkinek, aki szeret heavyzni. Jó alternatíva az IS-3-ra. Tier 8-as CW-re érdemes mindkettőt beszerezni. Számomra ez a klasszikus nehéz tank. Kemény, elég gyors, jó alfával és kiváló DPM-mel rendelkezik. Ha az orosz IS ágon végig mentél és tetszik az IS-7, akkor ez is teszeni fog.

Számomra ez a jármű egy kellemesen kiegyensúlyozott tank az IS-3 mellé. Szépen kiegészítik egymást, bár fura mód nem láttam még IS-3 110 szakaszt.

Videó


Az elemzést írta: Golza

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:04

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Leon Silver
    • Tankos
    · 4 éve
    Üdv!

    Úgy hiszem, hogy 110es megállja a helyét Tier VIII-ban még IX-ben is lehet vele alkotni. X-esek között azért óvatosabban kell játszani de mivel nem?
    Nagy pozitívum, hogy mobilis a heavyhez képest, illetve a topp Dpm ágyú ami megkülönbözteti a többi heavytől. Bár a játékosok döntő része preferálja a "minél nagyobb a kaliber annál jobban fáj a szembelévőnek" ágyúkat, én a "kicsit lövök de megvámolom a hp-dat" híve vagyok. Őszintén megmondom, benne maradt a prémium kaja végig, amit eredetileg a 122-es ágyúval használtam volna, hogy a szórásképet és a célzássebességet javítsa. Az eredménye a 7,9es újratöltés lett (és az előbbi statisztikák növekedése), ami azért nem rossz, főleg akkor ha a heavyddel is bátran meg tudod kínálni az ellenfél kupoláit messzebbről is.

    A páncélzata semmiben nem rosszabb mint az IS3-é. Alsó lemez eldug és ne forgasd be. Így az effektív páncél 250+ mm az orrnál. Ha sidescrapelni kell akkor csak csínján vele, mivel az ellenségnek tökéletesen beforgatjuk az orr részt ha nem jól csináljuk (pont mint IS3) és ott máris belő bármelyik Tier VII-es tank. A reverse sidescrap tökély... Tier IX-ben is bátran. Van két kisebb parancsnoki nyílásunk a tetőn amit be lehet lőni közelharcnál, de erre is van megoldás. Ha sidescrapbe csapjuk magunkat akkor máris csak 1 látszik belőlük, ami elé be tudjuk fordítani az ágyúnkat. Igen az ágyúval nem egyszer pattintottam lövést ami talán nem ment volna be ráadásul meg van az esély rá, hogy sárga/piros lesz, de lehet hogy benyeltem volna valami kártékonyat: Jg.pz. E100 és T30 csinált már ementálit a csövemből de inkább a piros ágyú - javító készlet min 750-1050 sebzés.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Commander_Markhusz
    • Tankos
    · 4 éve
    hát srácok rábeszéltek a kínai heavy ágra, itt tartok a 110nél, már csak a nagy gun kell, de lehet már nem grindelem ki. Nem a közepes gun miatt, az egy jó kis gun, már ha nem nézzük, hogy egy T8 med alsó lemezét se üti át sima APval Az a legnagyobb problémám vele, hogy nem rég volt egy csatám, ahol egy T25 (t6 cseh) szemből besorozta......sima lőszerrel......ilyenkor kicsit elgondolkozik az ember, hogy ez egy Heavy tank nem? Nem, nem az alsó lemezt lőtte XD Ráadásul elég messze is volt. Nézegetek videókat a Youtubon az ágról és azt mondják, hogy a T10es is elég papír. Szerintetek megéri ezzel kínlódni? Mármint magával az ággal.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      _Potip_
      • Tankos
      · 4 éve
      Szia! A felső lemez csak kb. 120 mm, ennek az extrém döntöttsége adja szemből a 250 mm effektív értéket. A T25-ös szituációban minden bizonnyal nagyon be volt forgatva a tankod és azért tudott belőni a 130 mm-es átütésével. Egyébként a 110 egy tipikus példája annak, hogy az idő előrehaladtával hogyan inflálódnak el a régi vasak. Igazából ez még most is egy jó tank, csak hát na... A személyes véleményem, hogy egy 8-10 mm-el vastagabb alsó lemezzel ismét egy kompetens tankot lehetne belőle faragni. Összességében szeretem és nem is adtam el, időnként leporolom és megyek vele pár kört. Amúgy az egész ágra általában jellemző a csőlehajlás hiánya. Játékosfüggő, hogy ezzel együtt ki-mennyire tud együtt élni. Nekem kezdetben nagyon nem állt kézre és sokat szenvedtem mire kezdtem ráérezni a helyes használatára. A WZ-111 1-4-et sokan az egyik legjobb 9-es nehéznek tartják, az 5A-t pedig az egyik legjobb 10-esnek. Utóbbiról nem tudok nyilatkozni, mert még nem vettem meg, viszont a 113 az egyik személyes kedvenc tankom. Igaz, hogy az Obj. 277 és Obj. 430U megjelenésével háttérbe szorult az utóbbi időben. Gondolj úgy ezekre a vasakra, hogy ezek nem klasszikus nehéz tankok, inkább közepes-nehéz hibridek és próbálj meg velük ebben a szellemiségben játszani. Ha Neked bejön ez a stílus, akkor nagyon fogod élvezni őket. Pacsi
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        _Potip_
        • Tankos
        · 4 éve
        Ja és még valami! Készítsd fel magad lelkiekben a sorozatos lőszerrekesz sárgulásra. Biztonságos elhelyezés skill és automata poroltó kötelező tartozékok. 4. sorban én a tűzoltást húzom a legényekre és a poroltó helyére be fog kerülni még egy javító készlet.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Carrad25
    • Tankos
    · 4 éve
    A kinai IS 2 - nek jobb az újra töltési ideje mint a szovjet IS - nek amugy
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    luperator
    • Tankos
    · 4 éve
    Hányszor megfogadtam mikor zsinórban kicsaptak pár lövés után, hogy feljövök ide és majd jól leírom amit kell. Részben ez most is áll, de sikerült nem egy jó kört menni még ha a prémiumokkal ellenben nem is voltam annyit saját tierben mint szerettem volna. Először idegesített az ágyú, alacsony alfa, a pen is elmegy kategória de legtöbbször elég volt. Nagy átlagban pontos, nagyobb tierben meg hogy biztos legyen a sebzés nem sajnáltam az apcr-t. Úgy voltam vele, amit lehet muszáj kihozni a helyzetből. Tankász nem lett, de többször volt majdnem 4ezer sebzés és egy-két kill, gyanítom utóbbin ment el, lemaradtam róla. Mozgása átlagos, nem egy wz ami utána jön, számomra ez nem volt pozitívum, ennyivel ment az is-2 is előtte de az 390-et lőtt. Front talán pattint és a torony is, de nem szabad alapozni erre mert vertek be tornyon is és nem egy Jgpz e 100. Modukokra relatíve érzékeny, de lőrekesz sérüléstől egyszer nem robbantam. Viszont égtem, nem is egyszer. Tüzér is gyújtott ki és más játékos is, valamint full HP-ról én is égettem 110-et, gondolom pótkajázott mert 1100 HP-ja bánta a találkozást kapásból a meccs elején. A wg nagy racionalitási vágyát itt valahol nem értem, előtte és utána is nagy alfás tankok vannak, csukaorrú van ő aztán ennyi. A 112 normális statokkal inkább lenne a helyére való, játékstílusban ugyanaz mint az utána jövő. Felemás emlékeim lesznek róla, mert sose tudtam mi vár vele ha rányomok a csata gombra.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    atilis81
    • Tankos
    · 5 éve
    Ameddig nem volt meg a top löveg, addig kínszenvedés volt, de komolyan. Ráadásul így kifarmolni 59.000 xp-t...A top ágyúval már jó, de még mindig nagyon vegyes köröket megyek vele én is. Az orosz megfelelőjével nem játszottam. Az biztos, hogy sokszor még a hatos lightok is simán menet közben keresztül lőnek, van amikor az IS-7-et pattingatom. A mobilitása nagyon tetszik. De még most is nagyon nehezen veszem rá magam, hogy ezt a tankot elővegyem. Abban bízok, hogy a 9-es, 10-es jobb lesz.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bmw0511
    • Tankos
    · 6 éve
    Ez a tank számomra majdnem nagyobb csalódás mint az Is-2. Páncélzatát nincs értelme megemlíteni mert nincs, Is-3-ak a toronyfrontját minden gond nélkül átütik, van Is-6-om hát nem mondom el mennyire örülök ha ezzel a tankkal találkozok, az egyetlen 8-as heavy amit célzás nélkül átütök 175 pennel, az ágyúja viszont jó, a mozgékonysága jó, csak heavynek nem jó ez a tank, mednek meg lassú.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Steve125
    • Tankos
    · 7 éve
    Sziasztok!
    Régóta megvan ez tank és a kedvenceim közé tartozik. Az IS-3-mal összehasonlítva vegyesek az érzéseim. Volt egy rövidke időszak, amikor 2-3 lövéssel kivégeztem az IS-3-t szemből!, aztán a fejlesztők alaposan változtattak a felálláson az utóbbi javára. Most nagyjából egálban vannak.
    Az utóbbi időben gyakorlatilag csak tier 9-10 ellen rakja be a wot a csapatlista közepétől lefele. Itt már csak asszisztálós szerepet játszhatom vele, még a med és light tankokkal szemben is érnek meglepetések, amióta ezt a két osztályt (is) ellepték a gold tankcsodák, mindenféle extrákkal kitömve, ami már számomra az érthetetlen csalás szintjét súrolják... Összességben a 110 jó tank, csapatcsatákban is igen hasznos masina. Értékelés a normál tankok között a szintjén: 8/10 a viszonylagos lassúsága és a fejlesztők által rapszodikussá tett pontossága miatt.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 7 éve
    "Az alap torony az IS-2 tornya, amit a lehető leggyorsabban le kell cserélni a páncélzat és a látótáv hiánya miatt is. Ehhez viszont szükséges lesz a lánc kifejlesztése."

    Erősített felfüggesztés felszerelése esetén - úgy emlékszem - felmegy a torony az alap láncra is....sok freeXP megspórolható ezzel.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    shaman
    • Tankos
    · 8 éve
    Sideolni kifejezetten nehéz vele köszönhetően az "y" páncélnak illetve az "y" orrész és az oldalsó lemezek találkozási pontjánál ammorack érzékeny a kicsike. Az esetek 80%-ban besárgul a rackem, ha találatot kapok oda. Ettől függetlenül blow up ritkán következik be elsőre. Az IS3 mindent egybevéve szerintem jobb. CW- re IS3 pótléknak kiváló.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Mazzzu
    • Tankos
    · 8 éve
    ú de szerettem ezt a tankot, igazából meg is álltam a kínaiágon nála, de amikor behozták a kiválóság jeleit és kicsit nehezebb volt még megszerezni, ezzel szereztem először én nagyon jó tanknak tartom és a hd előtti Is3nál szerintem keményebb volt, nemtom változott e a hdval az is3

Legfrissebbek a szerzőtől: Golza

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.