Jelenleg 551 vendég és 21 tag online

2015. november 09., hétfő 08:49

AMX 13 F3 AM - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(27 szavazat)

Bevezető

Kevés tüzérségi üteg elemzése szerepel az oldalon, noha van köztük olyan jármű is, melynek a használatába majdnem minden meccsen kellemesen beleborzongsz. Gyakran kellemes, de előfordul, hogy rosszabb napokon a hajadat téped, teljesen olyan, mint egy barátnő/feleség. Az alább bemutatásra kerülő 6-os szintű francia üteg az előbbi kellemes típusba fog tartozni - de ezzel a kijelentéssel még nem a végleges verdiktet hallottátok. Lássuk, hogy mit is tud ez, a World of Tanks világában némileg egyedi harcjármű...

Az üteg elődjét, az 1959 AMX 155 13 Automouvan-t az ötvenes években hívta életre a francia hadsereg, hogy leváltsák az öregedő Type M41 tüzérségi löveget, mely egyébiránt az M24 alvázára épült. A tervekben egy olyan kisméretű jármű szerepelt, amely 1 percen belül harckészültségbe állítható anélkül, hogy a visszarúgás csökkentése végett be kelljen ásni egy rókalyukba (ezért látható a két ásóra hasonlító kitámasztó talapzat a hátsó traktuson), eléri a 20 km-es lőtávolságot és agilis mozgásával képes tartani a csapattestek haladási sebességét. 

Legénysége a valóságban két főből állt, a sofőrből és a parancsnokból, akik egymás mögött foglaltak helyet a páncéltest mögött, a WarGaming illetékesei azonban egy 5 fős családot préseltek a fémlemezek mögé.

A különböző típusokat a '60-as évek végéig gyártották és még ma is szolgálatban állnak Franciaországban, Marokkóban, Argentínában, Chilében, Cipruson, Szaúd-Arábiában, Venezuelában, Katarban és Ecuadorban. 

Paraméterek

Ágyú

Két ágyúnk van, a stockos és a fejlesztett 155 mm-es kőhajító. S hogy miért így hívom? Az úgynevezett splash értéket, azaz a robbanási sugarat felejtsük el. Ha bármilyen tank mellé lősz, ott maximum egy lánctalp besárgulással lehet számolni, szerencsés esetben talán le is szakad. Nem mondom, a pár száz csata alatt egyszer csináltam vele bombavetőt, ráadásul kettő darab 6-os szovjet heavyt kiiktatva, de ennek az esélye annyi, mint ELC-vel lehozni egyedül egy tier 8-as csatát 15 tank ellenében. Nem lehetetlen, de a csodával határos.

Lássuk akkor az ágyúkat részletesebben:

 • Obusier de 155 mm C mle. 1917 tier 5-ös tüzérségi ágyú: 77/185 mm átütés, 720/720 sebzés. Tűzgyorsaság 2,46, pontosság 0,82, célzásidő 7 másodperc. 
 • Canon de 155 mm de 33 calibres tier 6-os tüzérségi ágyú: 90/185 mm átütés, 950/720 sebzés. Tűzgyorsaság 1,96, pontosság 0,78, célzásidő 7 másodperc.

Tehát... Van egy tankunk jó sebzés értékekkel, egy közepesen gyors és pontosnak mondható ágyúval és egy tetemes sebzéssel. Hol itt a buktató? Nincs csőkitérhetőség? Nincs normális lőtáv?

A titok nyitja ennél kicsit bonyolultabb.

Az ágyú nem téríthető ki minden irányban, ezzel együtt kell élni, de korántsem olyan riasztó, mint ahogy elsőnek hallatszik. 5 fok balra, ám 30 fok jobbra a mozgástér. Ezért mindig a jobb oldaladon közeledő ellenfélre fordulj, vagy vége a dalnak. A testedet bedöntve balra, oldalazva állj be pályarészeket lőni, így szerencsés esetben a pálya túlsó felét nagyjából le tudod fedni lánctalpforgás nélkül. 

A lőtávra nem lehet panasz, a nagyobb pályákon is saroktól sarokig el tudsz lőni, Malinovka, El-Halluf esetén már lehetnek problémák az utolsó kockával, de ebben az esetben 1200 méteres értékek feletti távolságokról beszélünk. Röviden szólva, ezzel az értékkel valószínűsíthetően nem lesz problémája senkinek.

A valóságban mennyire pontos? A francia tüzérségi ágon az 5-ös, a 7-es, a 9-es tank pontatlan és gyenge, szinte rémálom. Nincsenek köszönőviszonyban a hivatalos értékeikkel. A 10-es meg nem más, mint a 9-es egy táras ágyúval...

A 6-os és 8-as szintű ezzel szemben jól sebez, pontos, a szintjén és felette képes egyetlen lövéssel kiszedni egy ellenfelet. Ezek a WG rejtett balanszfaktorai...

Csábító? Meghiszem azt, hisz mindannyian részben ezért artyzunk, hogy szemeink előtt egy három, netalán négy számjegyet tartalmazó sebzés emelkedjen a magasba.

A pontosság papíron 0,78, megfelelően képzett legénységgel 0,67-0,7, így többé-kevésbé oda lő, ahova célzunk. De inkább többnyire.

Ezen a szinten még nem érvényesül annyira a vastag páncél az ellenfeleknél, így javarészt 200-1187-ig szóródóan tudunk majd sebzést osztogatni. Tapasztalataim alapján azonban egy 350-400-as átlaggal lehet számolni, bár a vbaddict 619-cel kalkulál, ám ez mindenféleképp hamis érték. Aki ilyenre készül, az csalódni fog.

Alapértelmezett DPM-je a fejlesztett ágyúval 1863 sebzéspont. 100%-ra húzott, BIA-s legénységgel elérhető a kb. 2207-es DPM, a prémium erős kávé (miért is nem croissant, vagy csiga?) nélkül, mely a gyakorlatban nagyjából 25,82 másodperces töltésidőt garantál. Láthatjuk, ez nem egy FV 304-es gépágyú, de cserébe nem is 450-et sebző, rövid hatótávolságú babzsákokat lő ki magából. A lövedék 470 méter/másodperces sebessége megfelel a többi, jobb tüzérségi ütegnek (tehát 1000 méteres távolságban egy jó 2 másodperccel kell számolni).

Maga a löveg 14 fokot tesz meg másodpercenként, ez egy kellemes mozgási sebesség, főleg, ha még lánctalppal is rásegítünk (úgy egyből 42 fokot tudunk forogni).

A gép 50-60%-os pontosságot képes hozzáértő kezekben összehozni, s a rendelkezésére álló 25 lövedékből én még sosem fogytam ki. Az AP-t mindenesetre nem javaslom. Minden fórumon írják, hogy micsoda TD tulajdonságai vannak... Na ez az, ami nem igaz.

Az AP lövedék a fekete leves. Mágikus tulajdonsága, hogy igen gyakran 0 damage + lánctalp a maximum, amit el tudtok érni vele. Legyen szó IS-ről, vagy Chaffee-ről. Pályafutásom alatt a legkönnyebb tankoktól a legnehezebbek faráig már nem egyet bepróbáltam a páncéltörő munícióval és a 25-30 ilyen kísérletből összesen 1 sebzett. Egyetlen egy. Mindegyik teli találat volt, ám a Chaffee is megúszta lánctalp vesztéssel, mikor gyönyörűen oldalba lőttem vele.

Így ha javasolhatom, maradjatok a robbanó lövedéknél. Az egyből semlegesíti a könnyű tankokat és számottevően leredukálja a többi tanktípus életerejét is.

Az ágyú emelkedése 45 fok, a negatív kitéríthetőség viszont 0 fok, így megvédeni magatokat eléggé nehézkes lesz egyenes talajon. Így a TD üzemmód nem javasolt.

Felépítmény/Torony/Motor

A valóságban a méretei a következőképpen alakultak, így a játékbeli méretek is elméletileg ezeket az értékeket hozzák.

 • Hosszúság: 6,22 méter
 • Szélesség: 2,72 méter
 • Magasság: 2,08 méter

A játékbeli forma helytálló ebben az esetben, egy alacsony profilú, álló helyzetben remek camo-jú tankról beszélünk. Századokkal marad el egy AMX 12t könnyű felderítő tanktól (17,96) az álca értéke, amely megsüvegelendő.

Ha mindezeket jóízűen megemésztettük, még ne vigyük el spottolni, jön a többi értéke.

Sebessége egyszerűen bámulatos. Egy 15-16,5 tonna közötti tankról beszélünk egy 280 lóerős top motorral (17 lóerő/tonna). Ez 60 km/h-s végsebességet tesz lehetővé és 14 km/h-s hátramenetet. Ezen értékeket képes elérni, bár szüksége van pár száz méterre, hogy kellően felgyorsuljon. A hegymenet nem fogja vissza túlzottan, mozgékony, agilis tank. Ha menekülni kell, pillanatok alatt útnak eredhettek és mire az ellenség megérkezik a hűlt helyetekre, ti már pár száz méterrel arrébbról tudjátok szórni rájuk az áldást. 

A valóságban a hatótávja 300 km volt, ezt csupán érdekességképpen vetem ide a végére :)

Látótávolsága 310 méter, mely önvédelemre elég. Ha egyedül maradtok és közelít az ellenfél, irányba állva, mozgás nélkül jó esélyetek van arra, hogy előbb spottoljátok a mozgó tankot, rosszabb esetben egyszerre látjátok meg egymást. Ám az esély adott, hogy egy utolsó lövést még megeresszetek feléje.

Gyenge felépítménye egy 40 mm-es frontpáncélból, 20 mm-es oldalpáncélból és 15 mm-es hátsó traktusból áll. Az eső elleni védelmen kívül sokat nem ér, így ha lőnek rátok, akkor sokat pattintani nem fogtok. Ez a 270 életerőpontján is meglátszik. Törékeny jószág. 30 fokban beforgatva a szemből jövő lövések 46 mm-es effektív frontpáncéllal és 40 mm-es oldalpáncéllal találkoznak. Néhány rettenetesen gyenge 4-es tank talán nem üt át minden lövésből, főleg ha kedvez nektek az RNG, de hosszú távon nem szabad erre támaszkodni.

Tüzérségnél nehéz toronyról beszélni, itt azonban mégis rendelkezünk egyfajta toronymozgatási érzéssel, amely a már említett, rendkívül széles szögben mozgatható ágyúcsőnek köszönhető. A 35 fokos mozgathatóság révén jobb esélyekkel indultok a piros és narancssárga wn8 értékekkel rendelkező, flankelni próbáló könnyű és közepes tankok ellenében. Lássuk ezt kicsit bővebben...

Felfüggesztés

Fordulékonysága szintén nem lehet panasz tárgya, ugyanis a fejlesztett lánctalppal 30 fok/másodperces értéket produkál, ami rendkívül jó, sok más tanknak is előnyére válna. Mint említettem, az egyedi ágyú kialakítás miatt lényegében az egyik irányba, jobb oldalra vagytok képesek megfelelő módon védekezni, a balról támadó ellenfelek nagy előnyben lesznek. Ha elmegy mögöttetek a támadó balról jobbra, az ösztön azt diktálná, hogy balra forogjatok utána. Na ennél a tanknál és a legtöbb tüzérségi ütegnél is jobbra induljatok el, így ha az ellenséges tank továbbszalad és későn veszi észre, hogy ti az ellentétes irányba fordultok, szerencsés esetben egy lövéssel ki is kaphatjátok.

Persze ehhez túl kell élni az időközben bekapott sérüléseket.

Ajánlott játékstílus

Adott egy könnyű, gyorsan tüzelő, ámde a valóságban talán kicsit harmatosan sebző tüzérségi ütegünk, mely alapvetően pontos és jól szűkül, ámde a lövedékek röppályája elég lapos. Ezért keressük az egyenes talajt és a domborzat mögötti védelmet nyújtó helyeket, lehetőleg távolra operálva a könnyű páncélzatú, még inkább az egyhelyben álló tankokat lőjük, hiszen robbanási sugarunk is elenyésző méretű.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Célzásgyorsító
 • Töltésgyorsító
 • Álcaháló (bizony) vagy elvetemülteknek könnyű repesz páncél a counter-arty lövések miatt

Mivel jó az álcája, ezért festéssel, álcahálóval elég jó túlélési esélyei lesznek, ahogy a lenti videóban is látszik majd, 200 méterről sem vettek észre az ellenfelek, ez jelentette az utat a végső győzelemhez.

Ajánlott fogyóeszközök

Ebbe a tankba a Kis javítókészlet, a Kis elsősegélycsomag és a Kézi tűzoltókészülék bőven elég. Utóbbi helyett - mivel soha nem gyújtottak ki - jó alternatíva lehet a kávé.

Ajánlott legénységi képzettségek

A játékban 5 fős legénység (parancsnok/rádiós, lövész, vezető, töltő, töltő) alkotja a tank lakosságát, akiknek a következőképpen osztottam szét a képességét:

 1. BiA mindenkinek
 2. 6. érzék a parancsnoknak, a többiek a játékstílusotokra vannak bízva. Gyorsabb fordulás, vagy jobb álca, esetleg pár százalékkal nagyobb esély az ellenfélen kritikus sebzés okozására? Itt döntsetek belátásotok szerint.

Kredithozam, tapasztalat, győzelmi ráta

 • Kredithozama: nettó 5279 átlagosan.
 • Átlagos tapasztalati pontszáma a vbaddict szerint 257, így senki sem ezen a tankon fogja húzni a legénységét, az biztos. Amióta nerfelték a tüzérség bevételét a pénz és a tapasztalat színterén, azóta elég nyögvenyelős a fejlődés.
 • A szervereken a győzelmi rátája 49%-os, ez is megfelel lényegében a nagy átlagnak.

Videó


Az elemzést írta: HUN_Sector

Megjelent: 11521 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. máj. 22., hétfő 12:39
Tovább a kategóriában: « Lorraine 155 mle. 51 - Elemzés

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#26 Lazarvilmos 2016-03-22 22:13
Érdemes végigszenvedni a francia arty ágat, mert a top a táras BC egyszerűen szenzációsan király ! 8)

Én ugyan csak átlagos játékos vagyok, de ezzel unicumokat tudok kiszedni sokszor egyetlen lövéssel vagy gyújtással, de hogy kimegy egy csomó modulja meg legénysége az ellenségnek ez fix ! Igaz, hogy nem sebez valami sokat átlagban, de rengeteg modult meg legénységet viszek el vele. Nemegyszer ezreket is sebzek vele. Szóval megéri kihúzni a BC-t :devil:
#25 antianyag 2016-03-22 21:43
Háát jó pár meccs után elmondhatom, hogy nemigazán jött be. Az esetek nagyobb hányadában inkább céloz félre mint ahová szeretné a vezető, már ha elég türelmes kivárni a tier egyik leghosszabb töltés és célzás idejét.
#24 McLepi 2015-11-10 08:43
Idézet - Golza:
...A mesterlövész képzettség csak AP, APCR és HEAT lőszereknél ad bónuszt. Senki ne húzza ki artyra...

1etértek ennél a cuccnál. Már csak azért is, mert habár HEAT van benne (nem AP - elírás), ám mint azt egyébként a szerző is leírja (+ majd minden fórum, pl. WOT WIKI is megemlíti, mint hátrányt) az F3-tól kezdve bejövő gold/HEAT kb. semmit nem ér. Felejtős ammo, de legalább ez nem viszi a creditet.
Ennél a járgánynál (DIREKT nem tankot mondok/írok) mindenki maga kell, hogy gondoskodjon a jobb átütési képességről (tank frontra lövés kerülés, megválogatott célpontok).
Idézet - Golza:
... helyette a célmegjelölőt javasolnám. ...

Ööööö... Az elvileg arty nézetben nem müxik a wiki szerint... :-x

A Kapáslövés (Snap shot) talán a legtutkóbb a lövésznek véleményem szerint - a szétesés csökkentése lövegmozgásnál igencsak hasznos.
/Wikiből: "...the Snap Shot Skill does apply to gun traverse movement on turret-less vehicles too..."/
#23 Bhalangir 2015-11-10 08:43
Idézet - silean2:
Arty.... (PONT) (KRÁPKA) (DOTTO) (DOT) (németül nem jut eszembe de azt képzeld oda)
Elemzés szempontjából jól megirt. Egyetlen bajom van csak de az nagy...... . Sry de csak 4,5 emiatt


punkt :)
#22 Golza 2015-11-10 06:28
Szuper elemzés, már egy ideje fontolgatom a francia arty ágat, ha másért nem ezért a tankért belekezdek.
DE
Idézet - Szerző:
pár százalékkal nagyobb esély az ellenfélen kritikus sebzés okozására.

A mesterlövész képzettség csak AP, APCR és HEAT lőszereknél ad bónuszt. Senki ne húzza ki artyra, helyette a célmegjelölőt javasolnám.

Idézet - Weeda1987:
Sziasztok egy olyan kérdésem lenne, hogy a személyes küldetésekért kapott női harckocsizók elit alakulat képzetsége használható e együtt a hagyományos harckocsizókkal? Mert 4 pali között van egy nöcim mind az 5-nek 100% a képzetség mégsem kapom meg a bonuszt.

Nem kompatibilisek, mert a fiúk elit alakulatot kapnak, a lányok meg acélnővéreket, uh a csajt vedd ki h ne rontsa a morált ;)
#21 silean2 2015-11-10 00:41
Arty.... (PONT) (KRÁPKA) (DOTTO) (DOT) (németül nem jut eszembe de azt képzeld oda)
Elemzés szempontjából jól megirt. Egyetlen bajom van csak de az nagy...... . Sry de csak 4,5 emiatt
#20 kharon00 2015-11-09 22:52
Köszönöm az elemzést. Pont ezt a harckocsit nyúzom.
#19 Weeda1987 2015-11-09 22:21
Sziasztok egy olyan kérdésem lenne, hogy a személyes küldetésekért kapott női harckocsizók elit alakulat képzetsége használható e együtt a hagyományos harckocsizókkal? Mert 4 pali között van egy nöcim mind az 5-nek 100% a képzetség mégsem kapom meg a bonuszt.
#18 Szmertyij 2015-11-09 20:58
Az üteg a tűzérség szervezeti egysége, nem a megnevezése.
#17 siposbalint0 2015-11-09 20:44
Az elemzés sztem az utóbbi elemzések egyik legjobbja (ellentétben a vk bélájéval, ami egyszerűen borzalmas)
5*, igen annak ellenére hogy arty, mert nagyon jól megírt elemzés, és tetszik, hogy nagyobb részt szántál a törénelmi részre, így aki ilyen irányban is szeretne művelődni, az is kap valamit
Gratula!
#16 stefanitsr 2015-11-09 20:08
Nagyon jó elemzés, és szórakoztató olvasmány, köszönöm.

Szerintem az egyik legjobb hatos ártány az FV és az M44 mellett, amivel egyszer oneshotoltam egy tiger1-et. Egyébként nekem a kilences és a tízes fhanszia is nagyon bejön/bejött.
#15 Bhalangir 2015-11-09 19:33
Idézet - HUN_Sector:
Idézet - Bhalangir:
Engem az érdekelne, hogy a vbaddict statisztikája mitől tud téves értéket adni dmg dealt terén? Csak azért mert a cikk író szerint átlag 350-400-at lehet vele sebezni tapasztalata szerint, miközben a vbaddict 619-et ír, neki pedig statisztika szerint 281 csata alatt 1068-as átlagsebzése van. Vagy nem keveredett itt össze az egy lövéssel bevihető sebzés és az átlagsebzés fogalma valahol nekem vagy a cikkírónak? Mert így nem értem.

Egyébként a cikk szuper és a videó is nagyon jó! :) A konklúzió pedig magáért beszél! :)


Átlag alatt az egyszeri bevitt sebzés átlagát értettem, nem az adott meccsen elérhető teljes átlagsebzést.

Idézet - Bhalangir:
Idézet - b30wu1f:
Idézet - Bhalangir:
...Csak azért mert a cikk író szerint átlag 350-400-at lehet vele sebezni tapasztalata szerint, miközben a vbaddict 619-et ír...


Lövésenként, nem meccsenként.


Én is így értettem, de a vbaddicton ilyen statot nem tudok, azért nem értettem, hogy az honnan jött. Legalábbis én nem találok ilyen statot.


http://www.vbaddict.net/tankstats/france/spg/amx_13_f3_am-18
Az észrevételed jogos. Felcseréltem véletlen két értéket. A 619 (mostanra 640) az a vbaddict-on a meccsen elért teljes átlagsebzés. A damage per hit átlag 377 sebzéspont. Egy 950-es sebzésű ágyú esetén ez nem egészen 2 találó és sebző lövést jelent ezzel az átlagsebzéssel egy meccs alatt. Lényegében 45 másodperc aktív időtöltést az adott körben.


Köszönöm, így már érthető.
#14 HUN_Sector 2015-11-09 19:02
Idézet - Bhalangir:
Engem az érdekelne, hogy a vbaddict statisztikája mitől tud téves értéket adni dmg dealt terén? Csak azért mert a cikk író szerint átlag 350-400-at lehet vele sebezni tapasztalata szerint, miközben a vbaddict 619-et ír, neki pedig statisztika szerint 281 csata alatt 1068-as átlagsebzése van. Vagy nem keveredett itt össze az egy lövéssel bevihető sebzés és az átlagsebzés fogalma valahol nekem vagy a cikkírónak? Mert így nem értem.

Egyébként a cikk szuper és a videó is nagyon jó! :) A konklúzió pedig magáért beszél! :)


Átlag alatt az egyszeri bevitt sebzés átlagát értettem, nem az adott meccsen elérhető teljes átlagsebzést.

Idézet - Bhalangir:
Idézet - b30wu1f:
Idézet - Bhalangir:
...Csak azért mert a cikk író szerint átlag 350-400-at lehet vele sebezni tapasztalata szerint, miközben a vbaddict 619-et ír...


Lövésenként, nem meccsenként.


Én is így értettem, de a vbaddicton ilyen statot nem tudok, azért nem értettem, hogy az honnan jött. Legalábbis én nem találok ilyen statot.


http://www.vbaddict.net/tankstats/france/spg/amx_13_f3_am-18
Az észrevételed jogos. Felcseréltem véletlen két értéket. A 619 (mostanra 640) az a vbaddict-on a meccsen elért teljes átlagsebzés. A damage per hit átlag 377 sebzéspont. Egy 950-es sebzésű ágyú esetén ez nem egészen 2 találó és sebző lövést jelent ezzel az átlagsebzéssel egy meccs alatt. Lényegében 45 másodperc aktív időtöltést az adott körben.
#13 Bhalangir 2015-11-09 18:03
Idézet - b30wu1f:
Idézet - Bhalangir:
...Csak azért mert a cikk író szerint átlag 350-400-at lehet vele sebezni tapasztalata szerint, miközben a vbaddict 619-et ír...


Lövésenként, nem meccsenként.


Én is így értettem, de a vbaddicton ilyen statot nem tudok, azért nem értettem, hogy az honnan jött. Legalábbis én nem találok ilyen statot.
#12 b30wu1f 2015-11-09 17:52
Idézet - Bhalangir:
...Csak azért mert a cikk író szerint átlag 350-400-at lehet vele sebezni tapasztalata szerint, miközben a vbaddict 619-et ír...


Lövésenként, nem meccsenként.

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

Cikk hozzászólások

WOTINFO FACEBOOK CSOPORT