Jelenleg 977 vendég és 16 tag online

2016. február 29., hétfő 08:44

M4A3E8 Sherman - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(17 szavazat)

Bevezetés

Ez a tank az M4A3E2 Sherman Jumbo gyorsabb, illetve kevésbé páncélozottabb kistestvére.

Paraméterek

Ágyú

Az M4-ről örökölt 105 mm-es trollgunnal kezdünk. Ezt mindenképp érdemes mihamarabb leváltani, mert bár élvezet volt vele játszani régen, de ezen a szinten már kevésbé használható alacsony átütése és hosszú töltési ideje miatt.

Aki játszott már valaha a T67 nevezetű kis szörnyeteggel, annak ismerős lehet a 76 mm Gun M1A2 névre hallgató top ágyú, ugyanis a két tank ágyúja között mindössze két paraméterben van különbség, ami csak pár apróbb változást jelent az ágyú karakterisztikájában: míg a T67 célzási sebessége 1,7 mp, szórása pedig 0,41 m/100m, addig az E8-nak ez 2,3 mp és 0,4. Sajnos emiatt az eltérés miatt az ágyút csak az M6-ról és a T21-ről örökölhetjük.

Az átütés változatlanul 128/177/38 mm (AP/APCR/HE), akárcsak a sebzés (115/115/185). Kompenzálásképp kapunk egy magas 2090-es DPM-et szárazon, 3,3 mp-es újratöltési idővel, amit töltésgyorsító+szellőzés párossal és BIA-val 2,71 mp-re, kólával pedig 2,61 mp-re tornázhatunk le.

Pontossága igen hektikus és amolyan T67 érzést kelt: néha mindent eltalál, néha meg semmit, csak itt kevésbé kell félnünk a szűkös lőszerkapacitás miatt, ugyanis 71 darab lőszert vihetünk magunkkal (én 49/20/2 felállást használtam).

Kis távolságban menet közben a tank meglepően pontos, amit vertikális stabilizátorral tovább is növelhetünk. Az ágyú legnagyobb hátránya az alacsony átütés és alfa mellett a nagy szórás, ami miatt a távoli lövések gyakran mellémennek. A pontos találatért próbáljunk 3-400 méteren belül maradni és mindig várjuk meg, amíg teljesen beszűkülünk. 

Torony

Ne számítsunk sokra, a száraz értékek 76/51/51 mm elöl, oldalt és hátul. Bár a torony viszonylag lekerekített és van egy nagy lövegpajzs is az elején, ami ugyan képes pattintani tier 6-ig sok mindent, ám nem érdemes a toronyban nagyon bízni, mert tier 7-től már belövik. Viszont életmentő tud lenni 1v1 helyzetekben, amikor az ellenfél már az arcunkban van; ilyenkor, ha nem tudjuk leforogni, mozogjunk előre-hátra és próbáljuk a tornyunkat az arcába nyomni, hátha belelő a lövegpajzsba.

Az alap látótáv 370 méter, amit távcsővel 407 méterre, periszkóppal 462,5 méterre növelhetünk. Toronyforgása elégséges, 39 fok/mp.

Csőlehajlás/emelkedés terén meglátszik amerikai mivolta: -12/+25 fok, ami lehetővé teszi az ügyes dombharcot: próbáljunk (akár autocélzás segítségével) minél kevesebbet tartózkodni a domb fedezékén kívül, miközben előre-hátra mozogva csipegetjük az ellent. Fontos tudni, hogy a prémiumlőszer 177-es átütésével a tier 8-as heavyk kivételével szinte az összes tankot képesek vagyunk így hosszabb célzás nélkül átütni.

Felépítmény

63/38/38 mm, ami csak arra elég, hogy az alacsonyabb szintű tankokat hébe-hóba pattintsuk. Egyes szituációkban ötös és hatos tankok ellen lehet próbálkozni sidescrapelni, a lánc meglepően gyakran vesz le dolgokat csak úgy. 

Alap álcaértéke 12,25%, ami mozgás közben 9,18%-ra, lövés után pedig 3,19%-ra csökken, amivel a tier 6-os közepes tankok hátsó mezőnyébe tartozik. 

Rádió

Pehelysúlyú rádiónkat már tier 2-től örököljük a maga 615 méteres hatótávjával, ami bőven elegendő mindenre.

Motor, felfüggesztés

Egy 520 LE-s motor hajtja a tankot, ami így viszonylag hamar eléri a 48 km/h-ás végsebességet. Ez a sebesség arra elég, hogy a heavyk előtt, de csak a lightok és a gyorsabb medek után érjük el a fontos kulcspozíciókat.

A motor gyulladásának esélye 20%, de a 100 közös meccsünk közül egyre sem emlékszem, ahol égett volna. Mindenesetre egy automata tűzoltót érdemes bekészíteni.

A felfüggesztés forgása 37 fok/mp, ennek hála nem igazán lassulunk le fordulás közben és könnyűszerrel tudjuk flenkelni a heavyket és a TD-ket. A lomhább medeket (pl. VK 30.01 P) láncoljuk, hogy csak a tornyukat tudják forgatni, míg a lightokat és a gyorsabb medeket (pl. Type 64, Cromwell) próbáljuk meg lerammolni és csak a tornyunkat mutatni. 

Ajánlott játékstílus

Ez egy tipikusan olyan támogató közepes tank, ami magas látótávával használható passzív vagy óvatos aktív spotolásra, illetve az ellenséget megkerülve DPM-jét kihasználva alázhatjuk le az ellent.

Ha 6-7-es tierben vagyunk, keressünk egy dombos helyet, ahol hulldown-ban a domb mögül kibújva lőhetjük az ellent vagy menjünk el spottolni. Spottolás alatt azt értem, hogy bokorról-bokorra óvatosan haladva kukucskálunk előre, miközben a csapat (vagy szakasztársaink) lövik a spotunkat.

Városi pályákon elsőként próbáljunk spottolni egyet és utána segítsünk a csapatnak feltörni a gyengébbik oldalt vagy lopózzunk el a pálya valamelyik szélén. Himmelsdorfon például rögtön indulhatunk középre (és tölthetjük a goldot), hogy elkapjuk az épp átvonuló heavyket, majd pár lövés után pedig indulhatunk is a hegyre.

Használjuk ki gyors újratöltésünket és próbáljuk láncon tartani a tankokat, ezáltal lehetővé téve a csapatunknak azok sebzését. Kerüljük az 1v1 szituációkat más közepes tankokkal, mert így sok hp-t veszíthetünk, de ha úgy adódik, a nálunk kevesebb hp-s medekre is ráeshetünk. Magányos TD-ket vagy heavyket próbáljuk meg oldalról letámadni, hogy mire feleszmélnek, már késő legyen. Alacsony átütésünk miatt kerüljük szemből a kemény célpontokat, próbáljunk inkább az oldalukba vagy a hátukba kerülni (a japán heavykkel pedig csak óvatosan, vagy töltsük a goldot).

Ha esetleg Malinovkára kerülünk Ütközet módban és kevés a light/med, megpróbálhatjuk megfogni a pálya közepét a domb alatt: látótávunknak hála spottolni tudjuk a bázison nézelődő tankokat, de az artykra fokozottan figyeljünk (és pár értelmes csapattárs sem árt). Prokhorovkán igyekezzünk mindig megfogni a hegyet, ahol a bokrokból épp csak kinézve spottolhatjuk a hegyet és lőhetjük a pálya közepét. Mindig érdemes megnézni, hogy az ellenfélnek hány, nálunk gyorsabb medje van: ugyanis ha kevesen vannak, és mi rendelkezünk elég önbizalommal, akkor indulhatunk is elfoglalni a fontos medes kulcspozíciókat (pl. Mines hegy).

Tier 8-ban már szűkül a szerepkörünk: próbáljunk meg passzívan spottolni vagy hátulról mesterlövészkedni, mert a nyolcas heavyket prémiummal is nehezen ütjük át (IS-3 elméletben épp menne, de mint tudjuk, RNG), ellenben nekik mi nem vagyunk ellenfelek.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító 
 • Fokozott szellőzés
 • Harmadiknak én Távcsövet használtam a látótáv növelésért, de ez lehet a menet közbeni pontosság növeléséért Függőleges stabilizátor is (esetleg még Fejlett célzórendszer)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javító készlet
 • Kis elsősegély készlet
 • Automata tűzoltó készülék (költséghatékonyság céljából, hogy ritkábban égjen)

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék + Álca + Elit alakulat
 • Lövész: Álca + Pillatankép + Elit alakulat
 • Vezető: Álca + Off-Road vezetés + Elit alakulat
 • Rádiós: Álca + Helyzetfelismerés + Elit alakulat
 • Töltő: Álca + Biztonságos elhelyezés + Elit alakulat

Érdemes újraosztani a 2. sort Elit alakulatra, majd egy azonnali aktiválódó képességsorral folytatni (pl. álca vagy javítás).

Bevétel

Átlagosan 1000 kredit körül és 524 sebzéssel zárnak vele a játékosok, amit nem nehéz felülmúlni. Általában (ha nem lövünk goldot) 10-20k pluszban lehet vele zárni a kört Az 1000 körüli damage azt gondolom, szinte mindig teljesíthető vele, amire már kék/lila statot ad (2016. február 28-adikai adat).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Viszonylag jó mobilitás
 • Magas DPM
 • Kiváló csőlehajlás
 • Nagy látótáv
 • Statpader (már ha ez előny)

Hátrányai

 • Alacsony átütés
 • Gyenge testpáncél
 • Nagy szórás és lassú szűkülés 

Kiknek ajánlott

Mit is mondjak? Az egyszer biztos, hogy ha csak a hatos osztag miatt húznád ki, akkor jobban jársz a Cromwell/T-34-85 páros valamelyikével. Ha épp azon hezitálsz, hogy az E2 vagy az E8 felé haladj tovább a fejlesztési fán, akkor én az E8-at ajánlanám. Mivel mindkét tank top ágyúja ugyanaz (persze ott a trollgun is), ezért az E2 páncélja inkább hátrány, mintsem előny fürgébb testvérével szemben. Én a mozgékonyságot többre tartom, mint a páncélt, ezért gondolom azt, hogy az E8 a jobb tank. 

Összességében az E8 egy remek kis tank, ami megfontolt kezekben csodákra is képes. Aki pedig esetleg nem szeretné meg, ne aggódjon: kb. 100 csata és jön a T20!

Személy szerint nekem az amerikai medek egytől-egyig nagyon bejöttek és ez alól az E8 sem volt kivétel. Külön öröm, hogy viszonylag könnyen megszerezhető rá a három csillag, és mint tudjuk, a kiválóságjelekből sosem elég! :)


Az elemzést írta: bicmac11

Megjelent: 13617 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. február 29., hétfő 09:10
Tovább a kategóriában: « T54E1 - Elemzés M3 Lee - Elemzés »

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#14 Szmertyij 2017-08-05 14:57
Sajnos az új mm ès a T-34-85M hordák miatt, túl sok prèmium lőszert fogyaszt, ezèrt lenyugdíjaztam szegènyt.
#13 Szmertyij 2016-03-01 21:43
Egyik kedvenc tankom, számos jó tulajdonsága közül kiemelném, a vertikális stabilizátor felszerelhetőségét, T6-ban nagy előnyt jelent.
A kibújok- lövök-visszabújok taktikát olyan gyorsan lehet vele kivitelezni, hogy egy Cromwellnek addig beszűkülni sincs ideje.
Egyetlen nagy hátránya van csupán, az a fránya átütés.
Prém fiókkal, na meg sok APCR-el T6-7-ben irtani lehet vele, T8-ban viszont csak óvatosan, mert oda a 177-pen is gyakran kevés.
#12 Samy70 2016-03-01 21:24
Első csatám a tankkal : Himmelsdorf. Irány a domb: 4900 pattintott.... :-)

Samy
#11 Kovacs 2016-03-01 09:26
Jó elemzés, bár hiányolom a leírásból a lower plate trollságát. 101mm, és kicsit döntött is, sőt vannak jól döntött részei is, és azzal simán pattinthatsz dogfight-ban.
#10 Nortonor 2016-03-01 09:16
Idézet - Camper03:
Nem kérdés, még szép, hogy megéri továbbmenni a T20-ra, egy isten az a tank, ha tudja valaki használni. A Pershing csalódás a T20-hoz képest, bár szintén remek gép. Pattonokról nem tudok nyilatkozni, ott még nem tartok.


Én tudok, az M46 Patton az ág legjobb tankja, azt követően az M48A1 egy kis visszalépésnek tűnik.
#9 Camper03 2016-02-29 21:44
Idézet - Skjenngard:
A Jumbót imádtam, kegyetlen troll az a torony és az újratöltés sem volt vészes. Felváltva mentem amúgy a két löveggel és bár szokni kell, nagyon élvezetes kis tank. Az E8-al nincs annyi csatám, de mivel most meglett a StuG IV és indulnak a T28 küldik, lesz felesleges creditem és megveszem. Az igazi kérdés az, hogy megéri-e tovább menni a T20-ra és tovább?


Nem kérdés, még szép, hogy megéri továbbmenni a T20-ra, egy isten az a tank, ha tudja valaki használni. A Pershing csalódás a T20-hoz képest, bár szintén remek gép. Pattonokról nem tudok nyilatkozni, ott még nem tartok.
#8 Skjenngard 2016-02-29 21:25
A Jumbót imádtam, kegyetlen troll az a torony és az újratöltés sem volt vészes. Felváltva mentem amúgy a két löveggel és bár szokni kell, nagyon élvezetes kis tank. Az E8-al nincs annyi csatám, de mivel most meglett a StuG IV és indulnak a T28 küldik, lesz felesleges creditem és megveszem. Az igazi kérdés az, hogy megéri-e tovább menni a T20-ra és tovább?
#7 LazarusShield 2016-02-29 14:55
Idézet - Nortonor:

...Motor, amit szemből a hason keresztül 1 lövésből be lehet sárgítani, viszont ha elkezded riszálni az alvázat ez elkerülhető és ha mázlid van még lánccal is le tudod venni a sebzést. ...


Ennyi ha nincs a WoT-ban (legalábbis a csaták 90%-ban, a maradék 10% megy a YT-ra :P ).
Szombaton csináltam egy Radley-t és egy Kolobanovot random csatában a T20-szal, de ha önkritikusan nézem a dolgot akkor az ellenfél szerezte meg nekem mindkét medált :D.
#6 Nortonor 2016-02-29 13:37
Idézet - K6000:
Csak egy tanács a sidescrapet felejtsük el ezzel a tankkal. Az a 38 mm oldalfal már a 122 mm ágyúk ellen sem használható, a japán 150 mm ágyúk ellen pedig a gyors garázsmenet gyakorlatilag garantált...


Nyilván egy 122-est senki sem fog megpróbálni levédeni egy ilyen páncéllal, mert az ilyen ágyúk ellen teljesen mindegy hogyan forgatod a páncélt, nem is az a lényeg, mert akárhogy átütnek. Viszont a kisebb kaliberek ellen már lánccal esetleg le tudod venni az olyan ágyúk lövedékét amelyek átütnének, de nem overmatchelnek, ráadásul ugye a Sherman-eken visszatérő probléma a váltórendszeren keresztül sérülő Motor, amit szemből a hason keresztül 1 lövésből be lehet sárgítani, viszont ha elkezded riszálni az alvázat ez elkerülhető és ha mázlid van még lánccal is le tudod venni a sebzést.
#5 K6000 2016-02-29 13:25
Csak egy tanács a sidescrapet felejtsük el ezzel a tankkal. Az a 38 mm oldalfal már a 122 mm ágyúk ellen sem használható, a japán 150 mm ágyúk ellen pedig a gyors garázsmenet gyakorlatilag garantált...
#4 Nortonor 2016-02-29 11:32
Ez az egyetlen tank az ágról amihez még nem volt szerencsém, pedig ha lenne hozzá legénységem...
Lényegre törő, összeszedett írás. Köszönjük!

Na igen az M3 Lee
https://www.youtube.com/watch?v=E7r_HTrTM_A
#3 Attila27 2016-02-29 11:12
"Személy szerint nekem az amerikai medek egytől-egyig nagyon bejöttek"

M3 Lee for everyone! Allalalalalalalah!

Az easy8 viszont tényleg remek kis masina! :)
#2 Camper03 2016-02-29 10:46
Remek írás, szinte magamra ismertem, miközben olvastam, eszméletlenül bejött a gép, ellentétben a másik hatos meddel, amit húzok, a Type 58-cal, az valami borzalmas.
#1 Diablo1469 2016-02-29 10:37
Jó elemzés. Köszi! :-)
Nekem ez a tank az egyik kedvenc med-em a T-34_85 mellett. :great:

Wotinfo Collection a Media Markt-ban

WOTINFO TV KÖVETKEZŐ ADÁSIG MÉG:

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

Aktuális akciók, események

WML WEEKEND CUP 3V3 #35 | TIER 6

Cikk hozzászólások