Nyomtatás
2016. március 29. 08:32

AMX 30 1er prototype - Elemzés

(32 szavazat)
7 hozzászólás

Bevezetés

Az AMX 30 1er prototype a 9.7-es verzióval vált elérhetővé tier 9-es medium tankként. A francia mérnökök úgy gondolták, hogy a lövedékek fejlődésével a mobilitáson és a tűzerőn múlik egy tank túlélő képessége. Ennek megfelelően a páncélra nem fordítottak komoly hangsúlyt. A tank neve igazából teljesen leírja a tankot is, hisz ez az AMX 30B prototípusa, tehát ezen tank hibáinak kiszűrésével jött létre a Tier X variáns.

Paraméterek

Ágyú

Három ágyú közül választhatunk, ebből az elsőt (90mm) nem említeném.

100mm-es SA47

Ez az ágyú a Lorraine 40t-ről lehet ismerős, ami számomra azon a tankon működött, ezen viszont katasztrofálisan nem... Őszintén szólva én a Lorit szerettem, de ez az ágyú semmit se akart eltalálni ezen a tankon, még teljes beszűkülés esetén se. Egy szóval, borzasztó.

  • Átütés: 232/263/50mm
  • Sebzés: 300/300/400
  • Pontosság: 0.35m
  • Célzási idő: 2.4s
  • Tűzgyorsaság: 7.03
  • Újratöltés: 8.53s
  • DPM: 2109
  • Függőleges kitéríthetőség: -8/+20

105mm-es mle.F1

Ez a top löveg és az AMX 30B-n is ez lesz, bár ott papíron jobb adatokkal. Miután letoltam 45 katasztrofális csatát a 100-as ágyúval (1400 átlaggal) azután ez az ágyú maga volt a megváltás és ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kedvenc tankjaim egyike legyen, de lássuk az adatokat:

  • Átütés: 260/320/53mm
  • Sebzés: 390/390/480
  • Pontosság: 0.33m
  • Célzási idő: 2.3s
  • Tűzgyorsaság: 6.32
  • Újratöltés: 9.49s
  • DPM: 2465
  • Függőleges kitéríthetőség: -8/20

Az ágyúra el lehet mondani, hogy átlagos, de tényleg az, mivel szinte minden adata a középmezőnyt erősíti. Viszont ami meglepett, az a lövedék 1525 m/s-os sebessége, ami legjobb a kategóriában. Lőszerből 47 db fér el, ami szintén átlagos a többi tankhoz képest.

Hátránynak azt tudom felhozni, hogy toronyforgás közben ennek az ágyúnak esik szét a célzóköre a legjobban, ez viszont azzal lett kompenzálva, hogy lövés után viszont ennek esik szét legkevésbé. A 260-as átütés szerintem teljesen elég mindenre, kivéve az acél monstrumok tornyára (E 100, Maus, Type5 Heavy, stb), ilyenkor pedig tölthetjük a goldot. Ennek csak az a hátránya hogy HEAT, szóval a rétegelt páncél felfoghatja. A pontosságról még annyit, hogy igazi franciás, van amikor mindent eltalál, máskor meg 20 méterről mellé lő, de amúgy távolra is elég megbízható többnyire.

Töltési időnk töltésgyorsító+ventivel 8,35 mp (célzás 2,16), ha ehhez van BIA-nk, akkor 8,17 (célzás 2,11), ha pedig erős kávét is rakunk bele, akkor 7,84-re javul, ami mellé 2,02-es célzás jár. Mind a 100-as és 105-ös ágyú 3 tonna, viszont lánctalp nélkül nem bírja el egyiket se, szóval vagy 24.000 XP-t költünk a lánctalpra, vagy pedig torziós rugóval használjunk, én utóbbit tettem. Lőszer leosztást én 33/12/2-ben használom.

Torony

A bevezetésben már megemlítettem a páncél hiányát, Ez számokban 80/40/30 mm-t jelent mindkét torony esetén.

A fejlesztett torony +100 hp-hoz és +10 méter látótávhoz juttat minket, illetve +4 fokkal gyorsabban fordul a torony, így 1650 hp-nk és 390m látótávunk lesz vele, ami szerintem elég ezen a szinten.

A lövegpajzs tud pattanókat generálni, de ne erre építsünk, a -8 fok csőlehajlás pedig lehetővé teszi a hull down-t, az ágyú emelkedés pedig bőven elég mindenre a maga 20 fokával. Illetve a fejlesztett torony által kapunk egy kupolát, és az ide érkező lövések gyakran kiütik majd a parancsnokot, de a torony papír mivoltából esetleg csak hull downban célozzák, amúgy meg minden átüti szinte.

Arty találat esetén szeret elhalálozni a parancsnok és a lövész együtt, töltő nem annyira hajlamos a halálra, illetve a löveg és a rádió is szeret kukába menni. Annyi pozitívuma van a toronynak, hogy a lövegpajzs nagy, ezért a HEAT és HE lövedékeket szereti elnyelni. Lőszerrekesz a torony hátuljában foglal helyet bár én úgy vettem észre, hogy a testre bekapott lövések esetén sárgul. Biztonságos elhelyezéssel 300+ csata során talán 1-szer robbantam, akkor se hirtelen, hanem már sárgára volt lőve előtte.

Felépítmény

Ez se sikeredett keményebbre mint a torony a maga 80/30/30mm vastagságával. Általánosságban elmondható erre is, hogy ami eltalálja, az be is üti, egyedül a 3 kaliber szabály védi. Tud lepattanókat generálni (mint a torony), de annyira nem jellemző, nincs olyan „magic páncélja” mint a Batchat 25t-nek. Viszont van egy nagy lánctalp oldalt, ez már van olyan jó mint a BC-n, nagyon troll tud lenni, de a sidescrape sajnos csak kisebb átütés ellen jó a gyenge oldal páncél miatt. Szemből érkező lövések gyakran magukkal viszik a vezetőt és akár ki is gyújtanak. Nem egy KV-4, de szeret égni, bár nem oly sűrűn mint ahányszor a vezető meghal.

Már említettem, hogy a lőszer a toronyban van, de én nem úgy vettem észre, inkább a test oldalában, mint sok más tanknál is. 

Álcázási értéke: 14,9% álló helyzetben, ami szerintem jónak mondható.

Felfüggesztés

Az alap lánctalp pár felszerelést bír el, szóval vagy 24.000 XP vagy ideiglenesen torziós rugót rakunk rá. Nem a legjobb a forgási sebessége, hasonlóan sok más francia tankhoz, talajellenállása viszont kimondottan jó a többi 9-es medhez képest. Az új fizika nem tudom milyen hatással van a menet közbeni fordulásra, de patch előtt nem fordult úgy mint egy orosz med, viszont nem is annyira rosszul mint pl. egy BC 25t.

A lánc szereti felfogni a lövéseket és annyira nem is esik le könnyen.

Motor

A tank másik nagy előnye a mobilitás. A kis súly miatt az egyik legjobb LE/tonna aránya van a tanknak (22,36). Nagyon jól gyorsul, könnyen el tudjuk érni a csata elején a kulcs pozíciókat. Mindkét motor amúgy 720 lóerős, csak a súlyukban térnek el, a fejlesztett motor kb 700 kg-mal könnyebb. Nincs komolyan érezhető különbség a kisebb súly miatt, de egy kicsivel jobban gyorsul, aki nem akar rákölteni ennyi xp-t az se veszít sokat (0,5 lóerőtől esik el).

Az alap motornak 15%, míg a fejlesztettnek 12% esélye van a gyulladásra.

Ajánlott játékstílus

Adott egy gyors, kevésbé páncélozott, jó camo-val rendelkező tank, egy relatíve jó ágyúval. Csata elején próbáljunk kulcs fontosságú helyeket elfoglalni és onnan lövöldözni. A Leopard PTA elemzésében szinte minden le van írva, ahogy ezt a tankot is kéne használni, így Verrucht-tól idéznék saját gondolataimmal kiegészítve:

Vegyük egy kicsit még TD-sebbre a figurát. Próbáljuk közepes és nagy távolságból csak a tornyunkat kidugva támogató tüzet nyújtani lehetőleg bokrok mögül, majd a meccs végén előjönni és befejezni a tankokat. A sebességünk lehetővé teszi a gyors pozícióváltást, akár menekülni kell az oldalról, akár előremenni a többiekkel.

Flankelni is lehet vele TD-ket, lassabb nehéz tankokat, de a DPM-ünk átlagos. Amíg nincs meg a 105-ös löveg addig szívás az egész szerintem, és tényleg próbáljuk meg kivárni mindig a célkereszt beszűkülését vele. 

Nincs páncélja és csak 32 tonna, szóval könnyű tankokon és BatChat-en kívül mást ne ütközzünk le vele. Az artytól rettegjünk, mert nagydarab, páncél nélküli jármű vagyunk, de lehetőleg minden mástól is kerüljük a lövéseket.

A közepes újratöltés és a kicsit gyengébb soft statok miatt menetből lehet vele lövöldözni, de inkább a célzott lövéseket favorizálja (stabilizátorral meg erős kávéval azért egész jól lehet vele ezt tolni, de a lassú újratöltés miatt egy ilyen mellélövés - ami francia mivoltából kiindulva gyakran előfordulhat - tud gondokat okozni). Kis alfás tankokkal (orosz medek, T8 és kisebb tankok) lehet cserélgetni, de csak akkor jövünk ki ezekből győztesen, ha addig nem tudnak visszalőni, amíg mi sem (tehát nem tudják kihasználni a DPM előnyüket). Közelharcban pedig kissé esetlen, míg mások autocélzással is elég hogy lőjenek minket, nekünk azért sok tankra megfontoltam kell leadni lövést, főleg a jól páncélozott tankokra, ilyenkor ami egy Object 140-nel bemegy lövés, az ennek nem fog, ilyen az IS-7 oldala vagy az E 100-é.

Klán háborúk

Mivel nincs egyelőre Tier 9-es CW, így erre nem jó. ESL-re a túlságosan közepes statok miatt kevésbé tartom esélyesnek.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Fokozott szellőzés
  • Függőleges stabilizátor

Szellőzés helyett optikát is el tudnék képzelni, de annyira nem tartom hasznosnak, hiába van csak 390m látótávja. 

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis elsősegélycsomag
  • Kis javítókészlet
  • Automata vagy manuális tűzoltó 

Ajánlott legénységi képzettségek

Én úgy tartom, hogy a BIA nem annyira fontos egy normál meden, mint egy álca, a javítás és az egyéni skillek (lámpa, pillanatkép, sima utazás, biztonságos elhelyezés). A lámpa a legfontosabb, a biztonságos elhelyezés se elhanyagolható, ezért több variációt el tudok képzelni:

  • 1. skillnek: Lámpa (6. érzék), biztonságos elhelyezés + álca a vezetőnek és lövésznek
  • 2. skillnek: Parancsnokon és töltőn álca, lövészen és vezetőn pillanatkép-sima utazás/javítás
  • 3.skillnek: Kimaradó javítás/sima utazás-pillanatkép
  • 4. skill esetén valahol 1-3. skillig a BIA és a 4. skill személyre szabottan változhat (kinek a javítás, kinek az álca vagy pontosság a fontos).

vagy

  • 1.skillnek: BIA
  • 2.skillnek: Lámpa, biztonságos elhelyezés + álca a vezetőnek és lövésznek
  • 3.skillnek: Álca és javítás, de ha leláncolnak végünk, vagy még kevésbé találunk el valamit.

Előny az, hogy a töltő egyben rádiós is, azaz tudjuk ráképezni a helyzetfelismerést, a parancsnokra pedig a felderítőt.

Bevétel

Nem egy farm tank, de 3000+ sebzéssel már pluszban jövünk ki, alap felhasználói fiókkal. Goldot annyira nem igényli, bár sokba tud fájni, ha végig azzal lövünk és néha erre is volt példa.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jó löveg
  • Mozgékony
  • Egész jó álca
  • A töltő egyben rádiós is
  • Nincs kiemelkedően rossz tulajdonsága, szerintem az egyik legjobban balanszolt tank

Hátrányai

  • Ami előny az egyszerre hátrány is: átlagos tulajdonságok
  • Papír páncél
  • Borzasztó grindelés
  • Az AMX 13 90 legénysége csak 3 fős, ez pedig 4, tehát ki kell képeznünk egy plusz töltőt is.

Kiknek ajánlott

Nem igényel nagy tudást a tank. Viszont az  AMX 30B nem egy túl népszerű tank a klán csatánkban (azért van néhány pálya ahol igen, de nem úgy fogy mint az Object 140/T-62A, tehát lesz egy random csatákra használható Tier X-ünk, ha megvesszük). Nem tartom fontosnak a megtartását, de elég jól lehet küldiket csinálni vele. Ez az aranyközépút a Tier 9-es med tankok közt és én ezért is szeretem.

Videó

Legtöbb sebzéses köröm ez volt vele, de korántsem vagyok rá büszke, több okból sem: Indokolatlanul sok auto-célzást használtam (nagyon reggel lehetett még...), kilőttem a csapattársam és a meccs közepén hajtott a sebzés-vágy is, ezért nem lőttem ki több 1 lövéses tankot. De amúgy szerintem jól bemutatja, hogy mire képes a tank.

{youtubegalleryid=639,1}


Az elemzést írta: Mezoim

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:56

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    nepszterultra
    • Tankos
    · 3 éve
    Szia az amx 30B-ről miért nincs elemzés?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Galacsin
    • Tankos
    · 6 éve
    Nem ártana frissíteni az elemzést: a top ágy átütése vissza lett véve 248-ra és egy picit elvettek a pontosságából (0.33-0.37), a fejlesztett torony előlről 150 mm-re módosult és egy picit javít a célzás időn a szokásos DPM-en kívül, a lövegpajzs is vastagodott 250 mm feletti értékekkel bír.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nortonor
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 8 éve
    [quote name="Mezoim"]ami meglepett, az volt,hogy az AMX30B veszít 6fok toronyforgást,viszont 12fokot nyer a lánctalpnál..illetve az AMX30B-nek rosszabbak a szorzói mindhárom talaj típuson.
    [/quote]
    Igen ez érdekes, gondolkodtam a Kuplung égetőn a 30 protora, de akkor amint megveszem a 30B-t már oszthatom is újra Offroad vezetésre úgyhogy maradt ez.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Mezoim
    • Tankos
    · 8 éve
    Elismerem maradt ki pár dolog belőle, főleg,hogy több napot vett igénybe és sokszor bele/átjavítottam, ami meglepett, az volt,hogy az AMX30B veszít 6fok toronyforgást,viszont 12fokot nyer a lánctalpnál..illetve az AMX30B-nek rosszabbak a szorzói mindhárom talaj típuson.
    [quote name="Nortonor"]Torony és lánctalpforgási konkrét értékek nekem még mindig hiányoznak, de lehet ez csak az én perverzióm.

    A kézifékes fordulókat szereti, de csak ezzel segít az új fizika a hatalmas fordulókörén. Jó kezdősebesség is kell, hogy egy ilyen kanyart megcsinál, bár ezzel ennél a tanknál nincs baj.

    Néhány hete fullos a gép, de ebben az állapotában, ha 5-10 csatát mentem vele, mert stockosan konkrétan a szívgörcs kerülgetett annyira hulladék és használhatatlan az egész, úgyhogy rendesen el is ment tőle a kedvem, de most így az elemzés után lehet újra nekiállok.
    Ha tanácsolhatok valamit a kedves olvasóknak: Free XP, de töménytelenül. Erre a tankra nem szabad sajnálni.

    Egyébként az elemzés remek, hiánypótló írás. Köszönjük! [/quote]

    Az XVM(gondolom) belső camo meghatározója szerint 15-ös álcaértéke van ami egyenlő a T-62A-val.Gyorsan áttekintettem a többi TierIX medet és a Leo1,WZ-120,T-54 rendelkezik 15-ös értékkel, a többi tanknak pedig rosszabb(tizedes érték eltérés lehet), kivéve az Obj430 v2 aminek 17-es van.
    [quote name="Berta"]Camo ja szerintem nem túl jó, legalábbis engem komoly távolságokról spotoltak ami elég zavaró volt .. álca skill elengedhetetlen . Összeségében szerethető járgány.[/quote]
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Zoszi
    • Tankos
    · 8 éve
    Nekem stockon is meglepően tetszett és kézreált ez a virgonc közepes. Az alap ágyúval is remekűl működött.
    Ritka, hogy ezen a szinten alapcuccal ennyire használható legyen egy med. A 46-os Patton ebben az egyik legrosszabb emlékem.
    Örök darab. A Puttony is.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Berta
    • Tankos
    · 8 éve
    Camo ja szerintem nem túl jó, legalábbis engem komoly távolságokról spotoltak ami elég zavaró volt .. álca skill elengedhetetlen . Összeségében szerethető járgány.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nortonor
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 8 éve
    Torony és lánctalpforgási konkrét értékek nekem még mindig hiányoznak, de lehet ez csak az én perverzióm.

    [quote]Az új fizika nem tudom milyen hatással van a menet közbeni fordulásra, de patch előtt nem fordult úgy mint egy orosz med, viszont nem is annyira rosszul mint pl. egy BC 25t.[/quote]

    A kézifékes fordulókat szereti, de csak ezzel segít az új fizika a hatalmas fordulókörén. Jó kezdősebesség is kell, hogy egy ilyen kanyart megcsinál, bár ezzel ennél a tanknál nincs baj.

    Néhány hete fullos a gép, de ebben az állapotában, ha 5-10 csatát mentem vele, mert stockosan konkrétan a szívgörcs kerülgetett annyira hulladék és használhatatlan az egész, úgyhogy rendesen el is ment tőle a kedvem, de most így az elemzés után lehet újra nekiállok.
    Ha tanácsolhatok valamit a kedves olvasóknak: Free XP, de töménytelenül. Erre a tankra nem szabad sajnálni.

    Egyébként az elemzés remek, hiánypótló írás. Köszönjük!