Jelenleg 572 vendég és nincs tag online

hétfő, 30 máj. 2016 08:33

M4A1 Revalorisé - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(29 szavazat)
63 hozzászólás

Előszó

A tank önmagában egy amerikai-francia hibrid. Tanknak megkapta a Sherman-t, míg ágyúnak egy francia 105 mm-est.

A tank nem harcolt sehol, mert ez egy francia program volt a Sherman fejlesztésére - aminek technikai részleteit és megoldásait az izraeliek is felhasználták pár évvel később a saját Sherman M-51-jükhöz - de a francia hadsereg végül nem rendszeresítette az M4A1-et.

Paraméterek

Ágyú

Az ágyú a legszebb és leghasznosabb dolog ezen a tankon. Az átütésünk amire kell elég, pontos, DPM-e igaz nincs, de ha ad valakinek egy maflást azt megérzi. Meg úgy önmagában is ez az ágyú teszi azzá a tankot, amivé. 

Becses neve a 105 mm D1504 L/51, röviden a 105-ös. Átütése a szintjén lévő medekhez képest a 10. helyre elég. Számokban kifejezve ez 200/250/53 mm-es átütést jelent APCR/HEAT/HE lőszertípusokkal. Sebzése 390/390/480 HP, ami nem épp egy szokványos med tankká teszi a revalorisét.

A lőszerekből összesen 51 darabot képes magával vinni, ami számomra több mint elég. Én egy laza 42/6/3 lőszerkiosztást raktam bele, mert több HEAT-re nem volt kreditem a tank megvásárlása után. Azóta meg rájöttem, hogy az a 6 db számomra elég. 

Töltésideje a nagy alfával párosulva nem épp kellemes a maga 10,57 mp-es újratöltésével (Töltésgyorsító/Venti/BIA), de cserébe az ágyú 2,5 mp alatt összeszűkül. Pontossága már-már mesteri, de a 0,33-as még hagy némi kívánnivalót maga után (BIA+Venti+Vertikális), főleg mikor bevágja a durcát és szór mindenhova. Hozzá kell tenni még a lőszerek repülési idejét is, ami szintjéhez képest nagyon gyors:

 • APCR: 1481 m/s
 • HEAT: 980 m/s
 • HE: 700 m/s

DPM-e talán az utolsók közt kullog, de a heavy tankok közelében az biztos. 2214 sebzés/percet lehet kifacsarni belőle Töltésgyorsító/Ventillátor/BIA mellet. Ebből következik, hogy a med tankokkal való 1v1-et kerüljük el messziről. 

Menet közben az ágyú meglehetősen pontos:

Torony

A tank papírja, akarom mondani tornya lényegében csak egy dísz. Körben a páncélzata 63,5 mm, ami tier 2-ben még jó lenne, de a tank az tier 6-10-ben szerepel. Ebből következik, hogy a legtöbb lövés be fog menni a tankon, de ne siessünk ennyire előre. 

Effektív értéke a lövegpajzson és a torony két oldalán helyenként eléri a 150-170 mm-es vastagságot is, ami generálhat magának lepattanókat, no de nem ez a torony fogja nekünk az acélfalakat csinálni.

Toronyforgási sebessége 45,8 fok/mp. Ez összességében jobb a konkurens 8-as medek átlagánál. A löveget -7 és +15 fokban képes megtörni, ami tipikus franciás. Se nem kevés, se nem sok, viszont van egy hátulütője a dolognak, de erről majd később.

A toronyban található a legénység nagy része. A parancsnok, rádiós és lövész előszeretettel sérül, de nem vészes, a toronygyűrűt is gyakran lövik el, de ezt is meg lehet szokni. Kb. úgy néz ki a torony ellövése, mint a WT auf E100 lövegének a sérülése. Aki használja, már megszokta. 

Látótávja a spec skillek és % növelő felszerelések mellet eléri a 420,5 métert, ami lehetővé teszi számára, hogy magának spotoljon.

Test és felfüggesztés

A tank teste a toronyhoz hasonlóan csak a széltől óvja a legénységet. 50/38/38 mm, ami... nos mint írtam tier 2-ben hatásos, tier 6-10-ben mindegy. Effektíven csak a frontja nő 10 mm-rel a dőlésszög miatt, de a 64-67 mm akkor sem mérvadó.

Modulérzékeny azt meg kell hagyni, hisz minden második csatában minimum 1 lőszerrekeszt ellőnek benne. Továbbá a motor és az üzemanyag tartály is szokott sárgulni, de vörösre még nem emlékszem hogy valaha is lőtték volna.

Álcaképessége a Panther 8.8 és Panther II után a 3. legrosszabb a 8-as med viszonylatban, 10,83%, de ez a skillekkel és festéssel felvihető 22,61%-os értékre. 

A lánc valódi francia, inkább ledobja, minthogy sárgán tovább menne. Forgási sebessége 42,4 fok/mp, ami kb. a középmezőnyben van. Talajellenállása a következőképpen néz ki:

 • Kemény talajon 0,917
 • Közepes talajon 1,009
 • Laza talajon 1,927

És akkor egy mondat erejéig vissza a kezdetekhez. Írtam, hogy van a tanknak egy hátulütője a -7-fokos gunudep mellett. Ez nem más, mint amit a következő képen láthatunk (a magassága). Hiába a -7 fok ha nem tudunk a magasságunk miatt kinézni/ lenézni helyekről. Tehát ez egy erős -5 fokos gundepnek felel meg.

Motor

A motor egy Cummins VT8-460-as. 460 LE-vel büszkélkedik, ami nem sok (Tier V-ös motorról van szó, T95 tulajok előnyben). A tank össztömege 40 tonna, amit ha összevetünk a motor teljesítményével, akkor egy gyengécske 12,98-as LE/t arányt kapunk. Ennek következtében a tank az előírt 40 km/h-t csak kemény talajon éri el. Valódi sebességének én a 37-38 km/h-t mondanám. Hátrafelé 16 km/h-val tolat, ami szintén nem gyors.

Továbbá érdemes megemlíteni, hogy a motor gyulladási esélye 15%, tehát a poroltó helyet akár csigát vagy croissant is tehetünk a tankba a legényeknek. Illetve hozzáteszem, hogy hozta magával a Sherman-en található “frontból motort kapsz” betegséget is. Ebből adódóan meg kell gondolni, hogy kis vagy nagy javító készletet vigyünk a tankban.

Ajánlott játékstílus

Az elemzésekben ezt a részt utálom a legjobban. Mindig van egy olyan pont, amivel senki nem ért egyet, mégis  bele kell írni hiszen anélkül nem lenne teljes az elemzés. Így hát ebből sem fog kimaradni ez a bizonyos rész.

A tank legnagyobb előnye a 105 mm-es 390-es alfájú ágyú. Ezzel körülbelül ki is merültek jó tulajdonságai, de szerencsére itt még nem ért véget a tudományunk. Zártabb pályákon előszeretettel mehetünk akár potyalesőnek a heavy dühöngőkbe vagy a medek után support tanknak, hiszen a 40 km/h-ás sebességünk nem teszi lehetővé a gyors helyzetváltást, ellenben jó sok felesleges HP-t szedhetünk le az ellenséges tankokról. 

Nyíltabb vagy félnyílt pályákon próbáljunk meg snipeolni. Az ágyú karakterisztikája megengedi nekünk ezt a fajta harcstílust is, de ne felejtsük el, hogy ha kreditet akarunk farmolni és a csapatunk erősen nyomul előre, még időben kell elindulni a sebzés után. A flankelő hadműveletekre tökéletesen alkalmatlan, hacsak nem tudjuk folyamatosan láncon tartani az ellent, ami valljuk be hogy 10,57-es töltésidővel nem könnyű pl. tier 10-ben.

Hozzá kell még tenni, hogy a tank rendkívül puha, ezért az életerőnkre (1400 HP) hatványozottan figyeljünk az esetleges végjátékra. 

Azt még leszögezném, hogy mivel a tank egy IS-3 mobilitását kapta meg (kis túlzással), ezért a pontos helyzetfelismerésre nagyon nagy szükségünk van. Ha már látjuk, hogy az oldalunk végveszélyben van és nincs supportunk, akkor inkább hagyjuk ott azt a 2-3 tankot, mert így még van esélyünk 1-2 lövés elnyelése mellet túlélni és esetlegesen megnyerni a csapatnak a csatát.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító - a minél nagyobb DPM miatt
 • Ventilátor - szintén a DPM és extra 5% miatt
 • Vertikális stabilizátor - a 2,5 mp célzás minimalizálására (kisebb körből indul a szűkülés)

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis elsősegélycsomag
 • Kis javítókészlet
 • Autó tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék, Álca, BIA
 • Lövész: Álca, Javítás, BIA
 • Vezető: Álca, Javítás, BIA
 • Töltő: Álca, Javítás, BIA

Bevétel

A vbaddict.com szerint a 6. legjobban kereső tank a játékban. Ha kiveszem az IS-5, Mega M6 tankokat akkor máris a 4. helyen van. Ezért szerintem tökéletes tank a kredit farmolására, noha SH és Team Battle-ben nincs haszna, így csak a random jut neki.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó ágyú
 • Sok lőszer
 • APCR alap lőszer
 • Közepesen mobilis
 • Jó a kredithozama
 • Szép tank :)

Hátrányai

 • Közepesen mobilis
 • Modulérzékeny (főleg ammo rack)
 • HEAT prémium lőszer
 • Közepes átütés
 • Imádják az artyk

Egyéb érdekességek

A tankra a 3. Gun Mark felhelyezése nem épp piskóta dolog, tehát aki ebbe belefog, annak átlag 2,7-3k sebzést kell megcéloznia vele. Stattpadolni nem nagyon lehet vele, mivel az aránylag kis DPM nem teszi lehetővé az állandó 2k feletti DMG-ek beszerzését.

Amúgy az egyik legszebb csőszájféke van a játékban.

Kiknek ajánlott

Röviden és tömören azoknak, akik képesek a helyzetfelismerésre és tudnak francia tankokkal játszani. Akik ezekre nem képesek, azoknak nagyon savanyú lesz az élet vele, ellenben aki ráérez, annak kellemes pillanatokat tud okozni a tank.

Videók

Top3 DMG-es kör Wotrepleys-en:

Amway921-a HEAT használatáról:

QB elemzése a tankról:


Az elemzést írta: Silean2

Megjelent: 20911 alkalommal Utoljára frissítve: hétfő, 08 máj. 2017 07:57
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Laccvacc · 6 hónapja
  Köszi az elemzést!
  Még a becserélős mókában szereztem meg ezt a tankot, mert a T34et már nem találtam megfelelőnek a használatra. Nem mentem vele még túl sok csatát, de sokkal használhatóbb manapság. Nem egy mobilis jószág, sok az ammo rack, de viszont jó az ágyúja, és nagyon jó hozza a kreditet. Tegnapi napon sikerült 3900 vmennyit sebeznem egy csatában, nagyon bódog voltam, igaz előtte mentem egy szép kövér nullás kört is.
  A legénységi képzettségeknél az álcát és a javítást hanyagoltam.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Zender85 · 7 hónapja
  Jelenleg 2200 csatám van ezzel a tankkal 53%-winrate és 1435 WN8. Amikor megvettem ezt a tankot nagyon megbántam mert nem tudtam megbarátkozni a rengeteg hátrányával majdnem el is adtam. Aztán ahogy kezdtem kicsit ráérezni hogy hogyan is kéne használni akkor már kezdtem élvezni a játékot. Ez egy tipikus támogató tank lehet hogy mednek csúfolják de inkább egy tornyos td. A páncélzat a camo és a dpm teljes hiánya miatt bölcsen a háttérbe kell húzódni vele és onnan osztani az áldást. Sajnos az is igaz hogy manapság a 200mm-es alapátütés igencsak harmatgyenge és én is egyre sűrűbben vagyok kénytelen goldot lőni. Ha valami szerencse folytán top tierbe kerülök a tankkal akkor nagyon szépen lehet vele aprítani a hatos hetes tankokat viszont a saját tierjében és attól följebb már marad a bújócskázás. A kreditet azt szépen hozza egy szavam sem lehet de ha most kéne választanom prémtankot biztos hogy nem ezt választanám.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CorradoCattani · 7 hónapja
  Egy hete van meg, és kedvelem.
  Én egyedül az alacsony DPM-et tudnám neki felróni.
  TD-ként kell használni, főleg a meccsek korai szakaszában. Viszont ha TOP tierben van, akkkor lehet picit bátrabban is tevékenykedni vele. Az első gunmark a 75. csata környékén lett meg vele, a második is hamarosan elérhető közelségbe kerül.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bucho · 7 hónapja
  Én gyakorlatilag egy mobilisabb TD -ként tekintek rá és úgy is játszom vele. A papír test + jó ágyú kombó szerintem erre teszi a legalkalmasabbá. Messziről szépen lehet vele szedegetni, mindenki megérzi ha eltalálja.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KUF · 11 hónapja
  Köszönöm BDOM, szívesen írtam volna szebbeket a tankról, de sajnos én ezeket tapasztaltam.
  Egy kis frissítés, kiegészítés a legutóbbi hozzászólásom óta:
  Jelenlegi mérlegem : 623 csata,2017 wn8 és 1518 átlagsebzés.
  Az értékek minimális emelkedése egyedül annak köszönhető, hogy több goldot lőttem a tankkal.
  A Wg sajnos egyre inkább kihúzza a tank lába alól a szőnyeget.
  Bottom tierként az új mm-ben (3 tier X; 5 tier IX; 7 tier VIII) gyakorlatilag free frag a tank, és normál lőszerrel szinte semmilyen befolyással nem tud lenni a csata kimenetelére. Márpedig 10 csatából 9-et itt megy.
  Az addig oké, hogy az ellenfélnél is van 8-as szintű tankból, azokat kell keresnem, és nem egy Mausnak kell frontból neki esni, de egyrészt ezzel a mobilitással azt a tierű tankot kapom, ami szembe jön, másfelől meg tökmindegy kb. mi jön szembe, sanszos hogy alap lőszerrel nem fogja belőni.
  Csak a példa kedvéért pár tank, amiket csakis gondos célzással lő át a szintjén: FV4202, P Victoria,T-34-3, t-44-100, T26SP, Type59, Mutz, T-54 first prot.
  Ezek ugyebár mind prémek(de a normál medek nagy részét is említhettem volna),amikkel azért össze lehet futni a szokásos med vonalakon.
  Na most amíg én célozgatom a gyenge pontot(ha mutatja) addig ő nyugodtan lő át ott és akkor, amikor csak akar.
  1vs1-be belemenni a dpm és a páncélzat hiánya miatt lényegében bármivel szemben tilos, mert mi húzzuk a rövidebbet.
  Habár az ágyú alfája papíron 390, ezt a valóságban nem szokta hozni. Hihetetlenül bosszantó mikor rám esik egy 400 hp körüli light tank és nem lő bele csak 340-et. Ez esetben a hosszú töltés idő miatt tehetetlenül várom a garázsba a jegyet, miközben ropog az egér a kezem alatt. Előfordul ugyan high roll is( a maxom 470 volt) de meccsenként jó ha egy lövés 400 fölé megy. Ezzel szemben volt már 292 is-baromira örültem neki.
  A lövések átlaga egyszerűen 300-390 között van, szóval nyugodtan felfoghatjuk ezt a puskát 350-es alfájúnak.
  A mozgás közben lévő tankokkal rendszeresen meggyűlik a baja. A nekem akár derékszögben áthaladó keményebb heavyk oldalára rálőni orosz rulett-mármint az ellenfélnek. Ugyanis kb. 6 lövésből egyszer üti be,legyen az Is-3, 110,Chrysler,Kv-4. A Defender nyugodtan korzózhat előttem,mert esetében nincs egy golyó sem a hatlövetűben.
  Nézzünk feljebb 1-2 tierrel is. Mert bizony nem nagyon lesz olyan csata, ahol ilyen tankokkal ne akadnánk össze.
  Itt már csakis golddal vagyunk életképesek, bár a japán és német nehezeket még gyenge ponton sem tudjuk átütni. Eléggé frusztráló tud lenni, hogy hiába lőjük a Heat-et,az csak serceg rajtuk mint a szalonna zsír. Halkan kérdezném, hogy ugyan ezért az árért(4800kredit) más tankoknak miért van 330mm átütése? Mi meg szívhatunk a 250mm-el,de legalább nincs armor,sebesség,hulldown,dpm,álca sem.Marad az oldaluk és a hátsó felük,HA sikerül oda kerülnünk.
  A 09.20-as patchban már összeakadtam a Foch B-vel és a 8-as kínai prém td-vel. Na ezek egyikét sem tudtam átütni szemből Heat-tel(Foch gyengepontját sem) lehet csak negatív RNG-t kaptam.
  Szóval,a WG újabb húzásainak köszönhetően a tank elavult, de immáron végzetesen. Egyszerűen felesleges csatába vinni,hiába a jó kredit szorzó,mert úgyis elfogjuk lövöldözni a bevételt.
  Így az én kezeim között már nincs keresni valója a tanknak, minek kínozzam magam vele ha nem éri meg?
  Ha fogom bírni ideggel a 4-ik skillt még megpróbálom kihúzni, aztán eladom.

Új hozzászólás

63 hozzászólás


KERES
© 2018 eSports Pro Ltd. Minden jog fenntartva.