Jelenleg 1343 vendég és 15 tag online

2016. augusztus 04., csütörtök 08:26

E 25 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(19 szavazat)

Paraméterek

Ágyú

 • Átütés: 150/194/38 mm (AP/APCR/HE)
 • Sebzés: 135/135/175 hp
 • DPM: 2700 sebzés/perc
 • Célzás sebessége: 1,5 mp
 • Pontosság: 0,3 m/100m
 • Lövegsüllyedés: 8°
 • Ágyúkitéríthetőség: 12°/12° 

Az ágyú a tank egyik legkellemesebb része. Alapból kapunk egy 3 másodperces töltésidőt és 2700 DPM-et, amit töltésgyorsítóval, BIA-val és szellőzéssel 2,48/3270-re javíthatunk. Szűkülésünk mindössze másfél másodperc, amit a fentiekkel 1,38 másodpercre javíthatunk. A 0,3-as pontosság pedig felteszi az i-re a pontot és igazi mesterlövésszé teszi a tankot.

Kihasználva kiváló álcánkat próbáljunk lehetőleg az ellenfél elől rejtve maradva távolról csipegetni, használjuk ki gyors újratöltésünket a tankok tracken (láncon) tartására: azonnali halált jelent, ha valakit letolt gatyával kapunk el a szabadban. Az alap 150 mm-es átütés szinte mindenre elég (leszámítva a 8-as heavyket szemből és a japán csodákat), de a távoli gyengepontok lövöldözését a kevés lőszer miatt jól gondoljuk meg.

A tankba mindössze 60 lőszer fér, amit 2,5 mp-es töltéssel számolva 2,5 perc alatt elpuffogtathatunk (én 35/25/0 felállást használtam). A lövedékek 925/1156/925 m/s sebességgel repülnek, a lőszerárak pedig igen kedvezőek, mindössze 109/2800/98 kreditbe kerülnek. A tank mozgékonyságát kihasználva az ellenfél oldalába kerülve nem lesz szükségünk arany lőszerre, viszont ha erre nincs mód, a bevétel kárára marad a gold a keményebb ellenfelekre.

Menet közben 100-150 méteren belül viszonylag pontos, autócélzással nyugodtan kergethetjük a lightokat.

Ágyúsüllyedésünk kellemes 8°, ami alacsony termetünkkel kombinálva kicsi sziluettet eredményez egy dombon kinézve. Horizontális ágyúkitéríthetőségünk pedig 12-12° mindkét irányba.

Felépítmény, rádió

A 0.9.14-es patch során kapott HD modellje egy kicsit magasabb lett mint volt, de még így is a játék egyik leglaposabb tankja, ezért gyakran megesik, hogy nem tudunk kinézni egy résen vagy egy szikla fölött alacsony méretünk miatt. Páncélzatunk döntött 50/30/30 mm minden oldalról, de ne várjunk tőle csodát: csak a lövegpajzsunk képes néha felfogni pár lövést. Ha 1v1 szituációba kerülnénk, bújjunk ellenfelünk arcába és mozgassuk a tankot, hátha ellő fölöttünk. Gyenge ágyúsüllyedésű tankok oldalát/fenekét külön élvezet sorozni, miközben ők nem látnak ránk. 

Látótávunk alapból 360 méter, amit távcsővel, szellőzéssel és BIA-val 413 méterig, szellőzés helyett periszkóppal pedig 460 méterig növelhetünk. A tank így alkalmassá válik önmagának spottolni. 

Alap álcaértékünk 25,14%, ami mozgás közben 15,05%-ra, lövés után pedig 8,82%-ra csökken. A növényzet okos használatával szinte láthatatlanná válhatunk (Mir4g3 tolmácsolásában megtanulhatjuk a dolog lényegét).

Mindössze 70 kilós rádiónk 710 méteres hatótávjával észrevétlenül teszi a dolgát, sosem lesz vele gondunk.

Motor, felfüggesztés

Egy 700 LE-s motor repíti a tankot, aminek köszönhetően hamar eléri a 65 km/h-ás végsebességét. Talajellenállási adatai kellemesek (1,2/1,3/2,3), heggyel fölfelé is tartjuk a 30-at. Mivel a tank csak 26 tonna, így ezzel a motorral kapunk egy szuper 26,9 LE/t arányt. Tartva a lépést a lightokkal elsőként érhetjük el a kulcspozíciókat. 

A motor gyulladásának esélye 20%, de nekem csak egyszer égett, bátrabbak elhagyhatják a tűzoltókészüléket. Ha mégis tűzoltó mellett döntenénk, mindenképp automatát rakjunk a lobbanékonyság csökkentésére. A motor sajnos szeret sárgulni, hátulról gyakran ki is lövik. 

A felfüggesztés forgása rendkívül jó, 44 fok/mp. Segítségével könnyedén tudjuk körbeforogni a TD-ket, de a medek előtt sem kell szégyenkeznünk. A láncot ritkán dobja le, viszont a lánc gyakran nyel el lövéseket.

Ajánlott játékstílus

OdinHUN-t idézve „valahol fél úton van egy könnyű tank és egy páncélvadász között”. Egy light mozgékonysága ötvözve egy TD ágyújával halálos kombinációt képez ezen a tankon. A meccs elején próbáljunk elfoglalni egy olyan pozíciót, ahol látótávunkat kihasználva rálátunk a bázist épp elhagyó tankokra. Ilyen helyek például:

 • Cliff: A középső domb bokrait kihasználva rálátunk az átvonuló tankokra, vagy elfoglalhatjuk a világítótornyot.
 • Fiery Salient/Prokhorovka: Ha nincs ellenséges light, megpróbálkozhatunk rögtön a pálya közepével pár lövés erejéig, illetve a domb északi oldala rendkívül előnyös csata ütközet módban (lásd a videóban).
 • Fisherman’s Bay: Az északi bázisról indulva a közép város felőli oldalán ráláthatunk a városba igyekvő heavykre, de az ellenséges könnyű tankok könnyen felderíthetnek.
 • Highway: A középső hídnál lévő bokor rendkívül agresszív, de előnyös pozíció.
 • Lakeville: A pálya közepéről belátjuk a tó felőli oldalon a városba igyekvő tankokat.
 • Murovanka: A mágikus erdőben jó pár lövést leadhatunk, mire az ellenség odaérne.
 • Sand River: F5/G5 szektorból rálátunk a kisváros felőli oldalon vonuló tankokra.

A tanknak a nyitott, gazdag növényzettel ellátott pályák a legelőnyösebbek, mert itt tudja legjobban kihasználni álcáját és hatalmas sebzési potenciálját. Folyamatosan figyeljük a minimap-et és ha egy helyzet kilátástalanná válik, húzzuk fel a nyúlcipőt. Sebességünket kihasználva váltsunk pozíciót és már egy új bokor rejtekében felkészülve várjuk az ellenséget! Kerüljük az 1v1 szituációkat és a szemtől-szembeni harcot, inkább sunyi módon, bokrok rejtekében keserítsük meg az ellenfél játékát.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Agresszív, folyton mozgó játékhoz:

 • Töltésgyorsító
 • Távcső
 • Fokozott szellőzés

Bokorharchoz:

 • Töltésgyorsító
 • Távcső
 • Periszkóp/álcaháló

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javító készlet
 • Kis elsősegély készlet
 • Automata tűzoltó készülék - ha elhagyjuk, jöhet nagy javító vagy csoki

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék + Álcázás + Elit alakulat
 • Lövegkezelő: Álcázás + Mesterlövész + Elit alakulat
 • Vezető: Álcázás + Sima utazás + Elit alakulat
 • Töltő: Álcázás + Biztonságos elhelyezés + Elit alakulat

Érdemes újraosztani a 2. sort Elit alakulatra, majd egy azonnali aktiválódó képességsorral folytatni (pl. javítás).

Bevétel

Átlagosan 9040 kredit és 955 sebzés körül zárnak vele a játékosok. 2-3k sebzésre már 50-60 ezer kreditet kapunk. Prémium fiókkal nagyon jól keres, 2000 sebzés felett már 70k pluszban zárhatunk.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Kiváló ágyú (DPM, pontosság) és álca
 • Nagy végsebesség
 • Jól keres, prémium (könnyített) MM
 • Hatalmas fun factor

Hátrányai

 • Gyenge páncél
 • Kevés lőszer
 • Néha kevés a 150 mm átütés

Kiknek ajánlott

A tank sajnos 2015 januárjában kikerült a boltból, ezért aki lemaradt róla, az már csak az ismerősei jóindulatában bízhat. A kiváló ágyú, látótáv és álca egy igazi sunyi kis dögöt farag ebből a tankból. A tank hatalmas élvezeti faktort rejt, de vigyázat: elvonási tüneteket okoz hiánya! Akinek nincs meg, annak azt tudom ajánlani, hogy kezdje csemegézni a barátlistáját, hátha valaki kölcsönadja pár körre. 

Hálás köszönet F3rmi-nek, akinek köszönhetően megízlelhettem az E 25 életérzést. Arigato gozaimasu! bicmac11

Statisztikai és egyéb adatok forrása: tanks.gg, vbaddict.net - 2016. augusztus 1.

Videók


Az elemzést írta: bicmac11

Megjelent: 14279 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. máj. 22., hétfő 13:27

Kapcsolódó elemek

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#49 Robb_HUN 2017-12-14 07:41
Idézet - CorradoCattani:
Kövezzetek meg érte, de kijelentem:

A játék legjobb, legélvezetesebb, legegyedibb, leghalálosabb tankja...jelenleg legalábbis. Ha picit több skúló lenne benne...-sóhaj-


Oké, várj, szedek követ, ne mozogj.

(Amúgy egyetértek.)
#48 CorradoCattani 2017-12-14 07:31
Kövezzetek meg érte, de kijelentem:

A játék legjobb, legélvezetesebb, legegyedibb, leghalálosabb tankja...jelenleg legalábbis. Ha picit több skúló lenne benne...-sóhaj-
#47 MegaJani 2017-08-13 19:34
Idézet - CSKA:
több mint egy éves hsz, akkor még nem volt beépítve a lövésirány jelzés, de nem volt tiltott mod, szerintem a JaktorPakkban is benne vót


LEL tényleg :spaz:

Bár akkor volt mindenféle retek a /res_mods-ban :troll2:
#46 CSKA 2017-08-13 18:10
több mint egy éves hsz, akkor még nem volt beépítve a lövésirány jelzés, de nem volt tiltott mod, szerintem a JaktorPakkban is benne vót
#45 MegaJani 2017-08-13 17:03
Idézet - Volvo_elcsap:
Emil csak tette a dolgát, szóval ezt annyira nem lopásnak fogom fel. Hellcatnak viszont tutira volt lövésirány-jelző indikátora, merthogy nem lettem felspottolva, mégis látta, honnan jött a lövésem, meg is lőtt a bokorban, de ennyi még belefért. 7 kill után erősen agyaltam, hogy foglalni kellene - KV2 az életben nem ért volna vissza - de akkor nincs Radley... :P ami ugye egy pár fokkal szebb medál, mint a Megszálló :-)


A lövésirányjelzőt azért érdemes figyelni, ha nem látod az ellenfelet... 1-2 lövést beadhat :D
#44 Szmertyij 2017-08-13 15:33
Hullára kellene nerfelni ezt a g..it. A pay to win tipikus példája.
#43 Volvo_elcsap 2016-10-31 22:18
#42 Volvo_elcsap 2016-09-08 17:53
Emil csak tette a dolgát, szóval ezt annyira nem lopásnak fogom fel. Hellcatnak viszont tutira volt lövésirány-jelző indikátora, merthogy nem lettem felspottolva, mégis látta, honnan jött a lövésem, meg is lőtt a bokorban, de ennyi még belefért. 7 kill után erősen agyaltam, hogy foglalni kellene - KV2 az életben nem ért volna vissza - de akkor nincs Radley... :P ami ugye egy pár fokkal szebb medál, mint a Megszálló :-)
#41 Frankenstein Bourne 2016-09-08 17:29
Szép kör volt, köszi a replay-t. :beer2: Kár, hogy a Cromwell-t lelopták előled, meglett volna a 9 ;-)
#40 Volvo_elcsap 2016-09-08 17:11
Sikerült mennem az E25-tel egy Radleyt + Kolobanovot érő kört, mindezt csak és kizárólag a hihetetlen álcájának köszönhetően, kiválóan spottol magának is, és közben akár még lövés után is észrevétlen marad:
http://www.kepfeltoltes.hu/view/160908/shot_008_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://wotreplays.eu/site/2941326
#39 Mr. Crimetime 2016-09-04 08:14
Idézet - Camper03:
Úgy érted, 50 méter. Az a proxy spot határa. Ha valóban csak 10 méterről vettek észre (ami megtörténhet, mert velem is volt már, de kábé soha sem fordul elő), akkor bug volt.


Múltkor lemértem mennyi 50 méter, és ahhoz képest elég nagy távolság. Na most megint megcsináltam ezt a mutatványt ugyanott, és a faszikám 20-30 méterre volt maximum és akkor spotolt fel. Volt már hogy egyes pályákon mozdulatlanul álltam, és tőlem 30 méterre nem láttak meg.

Írtam h 300 méter alatt ha lő az ember észreveszik. Annyit frissítenék, hogy mostanában pont h azt veszem észre hogy 180-200 méternél sem vesznek észre sokszor. Nyilván bokor függő, tank függő, de azért örültem neki. Szerintem csak nem figyeltem meg rendesen.
#38 Camper03 2016-08-26 00:44
Idézet - Mr. Crimetime:
Volt hogy SIgfried Line on jobb alsó sarokban a tó mellett elbújva egy bokorban az ellenséges csapat akkor vett észre mikor 10 méteren belülre jött egy enemy

Úgy érted, 50 méter. Az a proxy spot határa. Ha valóban csak 10 méterről vettek észre (ami megtörténhet, mert velem is volt már, de kábé soha sem fordul elő), akkor bug volt.
#37 Mr. Crimetime 2016-08-25 20:45
Van pár hülyeség a kommentek között.
Egyáltalán nemigaz h élvezhetetlen lett vagy szar lenne az álcája. 2027 csatám van és 5 skilles legények, van némi tapasztalatom vele. Teljesítményre semmit sem változott. Ez az egyetlen tank amivel ha játszok, tuti biztos h jó köröm lesz vele, még akkor is ha vesztünk. 52% a win ratem vele és nem erőltetem meg magam. De mint mindenhez, ehhez is ész kell, mert hp az nincs. Ha kiszúrnak, azonnal pucolni kell. Ráadásul ilyet h KV-5, át se ütöd, még a torony oldalát se! Tier 8 ban vannak problémák ha szemből jön az ellenség, de passzív szpotternek még akkor is kiváló.

Az egyetlen dolog ami idegesít, az a kib*szott antenna a tetején :D Így tökre olyan feelingje van mint egy távirányítós kisautónak..:D A méretnövekedést énis észleltem, de igazából elenyésző.
Messze a legélvezhetőbb gép az összes tankkal szemben ami megvan, v amivel játszottam. Arról nem beszélve milyen kreditfarmolós kis dög. 1000-1500 sebzés ami átlagosnak mondható általában meg is van, és 30-40k tiszta kredit, ha nem lőttél aranyat. Mínusz kb egyáltalán nincs vele.
#36 BigBadWolf 2016-08-14 23:28
Idézet - Camper03:
Szerény véleményem szerint az E-25 is a Type 59 sorsára jutott, mindkettő egy olyan tank, ami ha nincs meg valakinek, akkor minden pénzt megadna érte, pedig agyon van hypeolva mindkettő. Régen, mielőtt kivették volna, valahogy jobban működött, na meg hát a japán monstrumok megjelenése sem tett jöt neki, hacsak nem találod meg az oldalukat.

Régen nyálcsorgatva gondoltam a Type 59-re és bár elfogadnám, ha adnának egyet ingyen, nem különösebben izgat. E-25 sem ad annyi játékélményt, hogy gyakrabban elővegyem, esetleg ha nagyon unom magam. Odáig fajult az egész, hogy Type 62 jobban kéne, mint 59.

Szó se róla, nem azt mondom, hogy az E-25 rossz tank, mert közel sem az, nagyon jó még mindig. Inkább az van, hogy egyre több olyan tank/pálya van, ami kicsit sem kedvez szegénynek. WG jól jár, mert effektíven "nerfelik" anélkül, hogy hozzányúltak volna, így akinek megvan, elhanyagolja, akinek meg nincs, az úgyis akar majd egyet.

El tudom képzelni, hogy egy piszok drága bundleban pár órácskára berakja a WG valamikor, amikor nem számítunk rá.

Teljesen egyetértek veled, úgy tűnik sokan oda vannak azért, hogy lehessen egy ilyen tankjuk, pedig nem olyan bokalefosósan jó! Nagyon fun tud lenni, de borzasztóan pálya specifikus, az alap átütés a leírással szemben szerintem nem "néha" hanem sokszor kevés, főleg, hogy a pályák többsége már egyáltalán nem kedvez ennek a járműnek. De az igaz, ha minden csillag állása kedvező, akkor egyedi játékélményt tud nyújtani, mindazonáltal ha valaki gondolkozna egy hetes TD-én én mindenkinek szívből ajánlom a SU-122-44-et, kellően mozgékony, van páncélja, lehet pattintani, az álcája ennek is a legjobbak közt van, és hat másodpercenként 400-at tud beleverni az ellenfélbe. Nem kell az esélytelenek nyugalmával hátradőlni ha bottom tierben vagyunk, de top tierben hatalmas mészárlásokat lehet vele csinálni, megkockáztatom nagyobb vele a fun factor mint az E25-el!
#35 darazati 2016-08-05 07:34
Azt nem lehetne,hogy nem irtok ilyen jókat a már nem megvásárolhato/semmiútonsembeszerezhető tankokról ? :)

Wotinfo Collection a Media Markt-ban

WOTINFO TV KÖVETKEZŐ ADÁSIG MÉG:

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

Aktuális akciók, események

TRICKY THREE VERSENY

Cikk hozzászólások