Jelenleg 932 vendég és 11 tag online

2016. november 02., szerda 09:34

Object 704 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(17 szavazat)

Bevezetés

A való életben az ISU-152-es 1944-es módosítása lett volna. Egy IS-3 alvázat és egy ISU-ról örökölt ML-20SM ágyút kapott volna. 

A játékban az ISU-152-ből léphetünk rá, ami nem fog komolyabb fejtörést okozni, de ezt már tudjátok (elemzés linkje).

Paraméterek

Ágyú

A 704 megkapja ugyanazt a BL-10-est, ami az ISU-n is található, csak sokkal jobb statisztikákkal. 3 helyett már csak 2x fog kritikust lőni a tankok oldalába. Számadatokat tekintve az átütés/sebzés megmarad 286/329/90 mm és 750/750/910 hp-nak, ami igaz hogy nem olyan elrettentő mint az ISU-n, de még mindig vannak 7-es tankok a MM-jében.

Lényeges változás következik viszont a DPM-ben! 3118-at kapunk, ami kerek 89-cel jobb mint az ISU-nál. A töltés ideje is csökkent 14,43 mp-re, szóval talán már el is tudjuk lőni a lightok épp eltűnő pixeljeit, csak hát ott van még a lőszersebesség:

AP: 880 m/s APCR: 1100 m/s HE: 880 m/s

Kisebb-nagyobb változás van viszont még a célzásidő (2,72 mp) és a pontosság terén (0,37 m/100) is. Nem lényeges előrelépés az ISU-hoz képest, viszont Badass :) A löveg emelkedése/süllyedése az a már megszokott +18°/-6°, ami annyira elég amennyire kell. Nem hiszem hogy ezzel kellene domb harcolnunk, bár akkor legalább a páncél effektív értékei nagyobbak lennének. Továbbá a vízszintes kitéríthetősége végre nem 8°/8° hanem 11°/11° fok. 

Lőszerkapacitása is megnőtt 10-zel, 20 helyett már 30 db lőszer fér a tankba, amit én egy laza 23xAP/3xAPCR/4xHE felosztásban használtam.

Test, felépítmény

A tank teste egy 120/90/60 mm-es páncéldoboz, ami a tapasztalataim alapján kiszolgálja azt, hogy elérje a tank a tier 9-es mérkőzésekben is az Acélfalat. Az alábbi ábrán látható, hogy a páncélja szemből effektíven 160 mm, aminek a közepén van egy eléggé méretes lövegpajzs. Ez gyakran fogja levenni a lövéseket nem kis kaliberű ágyuktól is. Az oldala effektíven 175 mm, köszönhetően az IS-3 alapnak és az üreges páncélnak az oldalán. A lánc közötti rész csak 90 mm.

Modulok szempontjából a tank egy elég tömör test. A löveget illetve a vezetőt minden csatában ellövik az igaz, de lőszerrekeszt, motort, illetve egyéb legénységi tagot nem sűrűn kap, tehát nyugodt szívvel vihetünk az EÜ csomag helyett pótkaját is. 

Mobilitását tekintve fürge, bár nem egy Hellcat vagy épp egy SU-122-54 játékstílust képvisel. Forgási sebessége 22 °/mp, ami rosszabb vagy közel olyan lassú, mint egy Tortoise fordulékonysága. 

Az álcája egy tipikus TD álca. Álló helyzetben a top 3-ban van a Tier 9-es TD-k között, viszont ha ellövi magát... nos, hát a 152 mm-es BL-10 kb. egy karácsonyfát csinál belőle. Menet közben sem egy Maus, de bokorról-bokorra még használható marad. Értékek az ábrán:

Motor

Motornak egy V-2-54IS-t kap 700 LE-vel. 700 lóerő 50 tonnára... hát nem sok az a 14,79 LE/t arány. Ennek fejében a 37 km/h-ás előre és 13 km/h-ás tolatási sebesség épphogy meg van neki. Ennek sajnos keresztbe tesz a talajellenállás, aminek függvényében én egy 34-35 km/h-ás sebességet adnék neki. Gyulladni szerencsére nem nagyon szokott, ha meg már a motorunkat lövik, akkor úgyis hamar vége a dalnak.

Talajellenállás:

 • Kemény: 1,03
 • Közepes: 1,31
 • Lágy: 2,16

Ajánlott játékstílus

Ritkán csinálok ilyet, de ez az ISU hasonló fejezetének Ctrl+C Ctrl+V verziója. Különösebb változás nincs benne a páncél meglétén kívül.

 1. Tipikus TD-s szerepe: Csata elején keressünk egy bokrot és lövöldözzünk a spotra. Ha nincs spot és nyíltabb pályán vagyunk, akkor mi magunk is mehetünk spotolni, de csak abban az esetben, ha teljes álcánk/álcahálónk/periszkópunk van. Miután az adott oldal üres, átmozoghatunk a másik oldalra. Ehhez ott lesz a 37 km/h-ás végsebességünk, ami még pont elég ehhez (lásd IS-3).
 2. Agresszív TD játékos: A csata elején rövid időre álljunk be egy bokorba, hogy a suicide rusht toló light tankok ne spotoljanak fel. Ha esetleg tudunk lőni valamit, akkor használjuk ki az alkalmat. Mikor eltűnt előlünk a veszély, akkor mehetünk a frontvonalra. Természetesen nem golyófogónak, hanem a heavy tankjaink mögött "csipegni" az ellenség HP-ját.

Ha egyedül maradunk a csatában vagy egy adott oldalon, akkor próbáljunk egy zárt helyre visszahúzódni, ami lehetővé teszi, hogy ne flankeljenek meg. Ha egy esetleges flankelést hajtanának végre rajtunk, akkor próbáljuk meg az adott tankot egy fix tereptárggyal levakarni magunkról. Ha pedig nyílt pályán a hátunkba kerültek, akkor respekt annak aki túléli a csapat segítsége nélkül, ugyanis a 22 °/mp-es forgási sebesség teljesen lehetetlenné teszi azt, hogy ezt a szituációt egymagunk megoldjuk.

Fejlesztése

Az alap láncra a BL-10-es simán rámegy, persze csak ha az ISU-n kifejlesztettük előtte. Ezután jöhet a lánc és a rádió. A motort megint csak akkor fejlesszük, ha nem fejlesztettük ki előtte az ISU-n, mert akkor így néz ki a fejlesztési lista:

 • BL-10
 • Lánc
 • Motor
 • Rádió
 • Obj 268

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Ajánlott felszereléseknek 2 variációja van:

 • Töltésgyorsító/Álcaháló/Periszkóp
 • Töltésgyorsító/Ventilátor/Periszkóp

Mivel nálam minden tanknál a látótávon van a hangsúly, ezért a periszkópot mindenképp meghagynám. 

Az első variációt a tipikus TD-seknek ajánlom, akik elrejtőznek és lövik a tankokat látatlanban, míg a másodikat azoknak, akik inkább a változatosabb TD játékot helyezik előnybe, tehát a második sorban vannak és gyakran vannak közelharcban. Én a második variációt használom, mivel türelmetlen vagyok és a mostani csapatokban nem lehet bízni. A suicide rusht a lightoknál pedig nem tudja ez a tank kihasználni ugyanis max. 2 lövést tudunk leadni. 

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék + BIA + Javítás
 • Lövész: Álcázás + BIA + Javítás
 • Vezető: Álcázás + BIA + Kuplungégető
 • Töltő: Álcázás + BIA + Biztonságos elhelyezés + Adrenalin roham

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó ágyú
 • Nagy alfa
 • Relatíve pontos és gyorsan tölt
 • Jó álcaérték
 • Jó látótáv
 • Relatíve mobilis

Hátrányai

 • Vezetőre érzékeny
 • Lassan fordul
 • Csapat és pályafüggő

Kiknek ajánlott

Őszintén? Bárkinek. De elsősorban azoknak, akik nem restek figyelni a minimapot és ezáltal a körülöttük lévő környezetet. Csapat és pályafüggő tank, de egy hatalmas ágyúval, ezért ha nem is tudjuk minden előnyét kihasználni, az ellenfél megfélemlítésére tökéletesen alkalmazható. Ehhez a tapasztaltabb játékosok megint csak jobban alkalmazkodhatnak, mint a kevésbé azok. Továbbá, aki csak fun tankra vágyik magasabb szinten és nincs elég nagy kaliber medálja, annak is tökéletesen megfelel.

Videók


Az elemzést írta: silean2

Megjelent: 9800 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. november 03., csütörtök 16:21
Tovább a kategóriában: « SU-100 - Elemzés SU-100M1 - Elemzés »

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#18 vetranio 2017-06-13 09:27
Üdv, ugyan én még csak most olvastam a cikket (mert tegnap váltottam át ISU-ról erre) de nagyon köszi az elemzést. Pár személyes tapasztalat 11 csata után: A 8-ról 11-re növelt kitérithetőség ÓRIÁSI előny valóban. Hatalmas fegyvertény 1-1 városi sarokharcnál, illetve pont ez az "apró" előny erősiti fel a befordulási hátrányt pozitivba. A "kidugom a jobb elejét" taktika nagyon jól használható. Az ágyú karakterisztikáján látható pici változások is sokat számitanak a IX-X-ben. Tegnapi első 4 csatám alkalmával (Paris, Himmel-Winter, Abbey) többször is sikerült 9-es tankokat is pattintanom vele. Azt tapasztaltam, hogy ehhez 3 dolog kell 1v1 szituban: 1-jobbra balra riszálni az elejét, így a lövések fele legalább pattant, 2-nem túl felkészült ellenfél+fear faktor, 3- hulldown fokozott szem előtt tartása. Ezek használatával nagyon brutál kék/lila körök is összejöttek T9-T10 mezőnyben is. Jaa és ezen az ágon ez volt az első TD amivel egyre inkább hanyagolom a TD poziciókat és bátrabban megyek második vonalazni, illetve részt veszek rush meglódulásokban. (hozzáteszem nem vagyok az a tipikus TD fan) Tetszik, fun jellege van olykor ergó élvezetes/változatos vele a game.
#17 Ace of spades 2017-01-12 12:54
Üdv! Sok TD-t kipróbáltam, a torony nélküliek közül számomra nem ez a kedvenc (arra ott a JPE100 - Fatality), de szerintem ez a legjobb. Ahogy az elemző is írja, elég mobilitás, megfelelő pontosság és célzásidő, brutális átütés és sebzés. Viszont ami kiemeli (és szerintem az elemzésben erre nem került elég hangsúly): lenézik a páncélját, pedig tudatosan lehet használni! A löveg (így a lövegpajzs) nem középen van, szerintem ezt városi pályán kötelező kihasználni. Rengeteget pattintottam úgy, hogy tőlem balra elhelyezkedő sarkot választottam, így a lövegpajzstól balra lévő nagyobb felület nem látszott ki, a jobbra lévő pedig szögbe került. Ezt elősegíti a jó vízszintes kitéríthetőség is. Ezen felül ha így harcolunk, akkor pillanatok alatt felvehető a tüzelési pozíció, utána hamar fedezékbe lehet vonulni, az ellenség pedig rá lesz kényszerítve, hogy elkapkodja ránk a lövést. Ez a taktika persze nem jelent olyan garanciát, mint pl. T29-cel dombon harcolni, de azt figyeltem meg, hogy 10-es mezőnyben is meg tudjuk hosszabbítani az életünket pár ezer HP-val, miközben mi folyamatosan sebzünk. Windstormon sikerült így egyedül feltartanom egy egész tankoszlopot (bár ha szervezettek, akkor persze lerohantak volna 2-3 bekapott lövés árán, de nem voltak azok, és egy pofon után mindig visszamásztak gondolkodni). Ezt mind csak azért írtam le, mert szerintem ezt a tankot simán lehet nehéz tankként is kezelni, városi pályán nem való neki a tipikus TD hely. Ezt a lövés utáni radikális álcavesztés pluszban indokolja.
Ezt a tankot tényleg bárkinek merném ajánlani. Ha az ember nagyon elcseszi a helyezkedést, akkor is jó eséllyel tud lőni kettőt, amivel a végelszámolásnál már nem marad nagy szégyenben.
#16 Öregbaka 2017-01-08 15:24
Néhány gondolat ehhez a bestiához:
Csak néhány csatám van még vele, de már most azt kell, hogy mondjam lényegesen jobban játszható, mint az ISU-152.
Második csatára hozta a TD15-ös küldetést. Nobilisabb ezért az ISU-ban érzett kiszolgáltatottságot most nem tapasztalom. Jól pattintott eddig és valóban nem csak "két lövés" mint azt itt valaki írta korábban. A küldetés miatt húztam ki, de nem bántam meg. A magam fajta gyenge játékosnak szerintem jobban bejön. Pontosabbnak is érzem mint az elődjét. Lényegesen jobb az álcája is. A Predátor becenév szerintem illene rá!
Ha valaki már kihúzta az ISU-152-őt, ne hezitáljon. Megéri egyel továbblépni.
#15 Aquaflow 2016-11-03 14:44
Ezzel lőttem eddig a legtöbbet, 8015-öt!
ÉÉÉÉÉÉÉS.... Két lepattanó a T34-3-n. Kilőttek, vesztettünk...
Nekem nem sokat pattintott, de jól lehetett vele aprítani az ellent. Mióta eladtam, azóta viszont feltűnően sokszor pattanok róla, ha lövöm, valamit csináltak vele.
#14 Volvo_elcsap 2016-11-03 10:00
Idézet - szotyimag:
Hát ez a Nejo nem százas az tuti! Beszartam a röhögéstől a kedves kis meséjén! :D

A chat-et figyelted? Főhősünk 8. killje után az E5 beírta, hogy "Respect obj" - erre a 2 kill után elhalt Obj 268 beírta, hogy thx... :rofl: aztán felbukkant egy bálnapóni, álmosan, lassan dőlöngélve :taps:
#13 szotyimag 2016-11-03 08:48
Hát ez a Nejo nem százas az tuti! Beszartam a röhögéstől a kedves kis meséjén! :D
#12 Abydos86 2016-11-02 19:08
Üdv, nekem már elég rég megvan és azt kell mondanom hogy a 704-es az egyik legjobb tank az ágon, nagy kedvencem az összes tankom között is, megéri kifejleszteni csak ajánlani tudom.
#11 pap32 2016-11-02 16:47
"3 helyett már csak 2x fog kritikust lőni a tankok oldalába."

Már jól kezdődik... :D
#10 silean2 2016-11-02 16:12
Azt elfelejtettem leirni, hogy abszolút nem vagyok td játékos, sőt türelmes sem. Ennek függvényében próbáltam meg a legjobbat kihozni az elemzéséből.
#9 Mazzzu 2016-11-02 14:35
Furcsa módon, nekem az ISu-n jobban működött a BL-10, valahogy, az egész tank jobban adta, lehet, hogy a lejjebb említett fear-faktor miatt, nemtudom, mondjuk nem tegnap jártam azon a szálon, miközben húztam a tízest, akkor jött be a tízes td-k sebzés nerfje, meg se vettem a 268at, lehet, hogy ez rányomta a bélyeget a 704el szerzett élményeimre
#8 Cave 2016-11-02 13:31
Kérés:
Egy hinnnye! kis videót oda lehetne csűrni a cikk végére?

Már megszoktam, hogy ilyenkor mozizok is egy kicsit. :taps:
#7 Skjenngard 2016-11-02 12:53
Idézet - Cave:
Köszönjük az elemzést!

A magam részéről Skjenngarddal értek egyet: nem egy egyszerű kilences TD, hanem az egyik legjobb (ha nem a legjobb). Egyszerűen működik. A páncél, a löveg (végre van kitéríthetőség!), a mozgékonyság pont annyit nyújt, hogy szinte mindenütt használható. És szerintem is, igenis van fear-factor a használatakor: a BL-10 még ezen a szinten is odaver. Mint egy Grille, csak kamóval, páncélzattal, kisebb kitéríthetőséggel és lassabban. (Értem én, hogy ez sok különbség, de amikor meglátod a reakciókat a lekapott 750 HP után, az bizony hasonló).


Még ha csak 750-eket kapna le... A puhább játékosok megérezték anno 750+25%-ot sokszor... :D
Az ISU után MINDENBEN előrelépés ez a tank. Ugyanazt a tiert kapja felfelé (lefelé kb. mindegy a BL-10-nek, hogy Tier VI vagy VII), de mindenben jobb, mint az elődje. Tier X-ben az ISU ajándék célpont, lassú doboz, borzalmas camoval. Ennél nem mindig tudod, hogy be fogod e lőni vagy sem. Egyik elé sem szeretek kimenni, ha felém néz, de az ISU-tól nem félek annyira, mert tudom, ha ellőtte magát, onnan ingyen HP 17 másodpercig (persze ha az RNG nem a lövegpajzsot akarja lőni).
#6 Cave 2016-11-02 12:45
Köszönjük az elemzést!

A magam részéről Skjenngarddal értek egyet: nem egy egyszerű kilences TD, hanem az egyik legjobb (ha nem a legjobb). Egyszerűen működik. A páncél, a löveg (végre van kitéríthetőség!), a mozgékonyság pont annyit nyújt, hogy szinte mindenütt használható. És szerintem is, igenis van fear-factor a használatakor: a BL-10 még ezen a szinten is odaver. Mint egy Grille, csak kamóval, páncélzattal, kisebb kitéríthetőséggel és lassabban. (Értem én, hogy ez sok különbség, de amikor meglátod a reakciókat a lekapott 750 HP után, az bizony hasonló).
#5 Pharysheus 2016-11-02 12:39
Köszi az elemzést, vártam már.
Kicsit csalódott is vagyok: valami bővebb, cizelláltabb anyagra számítottam.

Értsd jól: Mint amikor a Folyó szeli ketté c. filmben a protestáns pap-apuka tanítja a lurkókat fogalmazást írni. Sok-sok-sok, és a végére marad három mondat. Jó-jó, a lényeg benne van, de a vasárnapi ebéd helyett sem szedünk be multivitamint. :beer2:
#4 simron78 2016-11-02 11:43
Köszi az elemzést, jó tank, de nekem az ISU után pici csalódás volt, a vele való játékban már sehol sincs az ott megszokott fear factor, főleg a X-esek nem ijednek meg tőle. Persze maga a tank jó, a páncélja elölről sokat képes pattintani, a lövege is jó, sokkal jobban működik itt a BL10, mint az ISU-n, csak egyszerűen beleolvad a többi IX-es TD közé, afféle "jómunkásember".

Wotinfo Collection a Media Markt-ban

WOTINFO TV KÖVETKEZŐ ADÁSIG MÉG:

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

Aktuális akciók, események

WML WEEKEND CUP 3V3 #35 | TIER 6

Cikk hozzászólások