Ez az oldal (és egyes külső összetevői) cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Elolvastam és az Ok gomb megnyomásával elfogadom ennek tényét és az ÁSZF-ben foglaltakat is.

Jelenleg 1297 vendég és 31 tag online

2017. január 02., hétfő 08:31

M46 Patton KR - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(31 szavazat)

Bevezetés

Az M46 Patton KR érkezéséig az amerikai közepes tank ágat húzók ha legénységüket jó formában akarták tartani, egyedül a T26E4 Super Pershing állt rendelkezésükre, aminek a játékstílusa szinte mindenben eltér az amerikai nem prémium közepes tankokétól, és bár a 9.17 neki is hozott egy buffot (az AP átütése növelve lett 192 mm-re), de még így is inkább nehéz tankként játszható. Aztán jött a morcos tigris-bigris, és kaptunk egy kellemes alternatívát.

Az M46 Patton az amerikaiaknál 1949-től egészen 1957-ig állt szolgálatban, így a koreai háborúban is bevetették, és többnyire T-34-85-ösök ellen harcolt, sikeresen. A harckocsik személyzete több Patton-t is egyedi tigris festéssel látott el, innen a tank álcafestése.

Paraméterek

Ágyú

Lövegünk a 90 mm Gun M3A1 névre hallgat és szinte teljesen megegyezik a Pershing top ágyújával. Ágyúnkba AP/APCR/HE lőszereket tölthetünk, amelyek átlagos páncélátütése 192/243/45 mm, alfa sebzése pedig 240/240/320. Szárazon (100%-os legénységgel) az újratöltési idő 7,77 mp, így a DPM 1854. Ez a DPM egy hajszálnyival veri a Pershing-ét, ami 1831, mivel annak töltési ideje 7,86 mp "szárazon".

Ezek eddig csupán átlagos értékek, a DPM talán még kevés is egy kicsit. Na de miről is ismert az amerikai közepes vonal? Bizony, a brutális menet közbeni szórásértékeiről! A Persing-et úgy szokás emlegetni, mint a tankot, ami mindent eltalál 300 méreten belül, akkor is, ha kanyarodik, ha forgatja a tornyát, vagy éppen bukfencezik. Na, a Patton KR-nél pontosan ugyanez a helyzet, sőt, a WG-s fiúk rátettek erre még egy lapáttal (ezúttal is köszi :). Szórásértékei a lövegnek a következőképpen néznek ki "szárazon": mozgás közben 0,12, alváz forgatás közben 0,12, torony forgatás közben pedig  0,08-cal romlik az alap 0,36-os pontosságunk (ezek a szórásértékek rendre 20%-kal verik a Pershing top lövegének tulajdonságait, ami nem kis dolog).

Hmmm, nem is rossz... Ti is tudjátok mi jön, ugye? Bizony a felszerelések felcuccolása a tankra, és a legénység felturbózása, hát persze :) Tegyük fel, hogy koreai tigrisünket vertikális stabilizátorral, töltésgyorsítóval és ventilátorral kényeztetjük, míg a fiúk minden hasznos skillt, perket (BiA, pontosság növelő skillek, perkek) kitanultak. Így végleges értékeink: 6,69 mp újratöltési idő, 2153 DPM, a célzási idő 2,4-ről 2,29-re javul, pontosságunk pedig 0,35, ami mozgás/alvázforgatás/toronyforgatás közben 0,09/0,10/0,06-dal romlik. Mindez azt eredményezi (ha még nem esett volna le), hogy a Patton KR menet közben a legpontosabb nyolcas közepes tank (vagy bármilyen 8-as tank), és sok kilences tankot is porig aláz a soft statjaival (például a T-54-et úgy 15%-kal, egyedül a kilences Patton veszi fel vele a versenyt a maga 105-ös ágyújával). Perverzeknek kólázva a statok: 6,41-es töltés, 2246-os DMP, 2,2 mp célzási idő, 0,33-as pontosság.

Lőszerkapacitásunk 70 db, így nem kell aggódni hogy kifogyunk, és a csúszkákat is szabadon tologathatjuk. Az AP átütése 8-as szintig általában elég frontból is, de mivel közepes tankról beszélünk, általában oldalról fogjuk sorozni az ellent, így az APRC 243-as penetrációjára csak nagyon ritkán lesz szükségünk.

Végül pedig a lőszerek repülési sebessége: 853/1021/823 m/s (AP/APCR/HE), ami valljuk be nem a legjobb, így igen távoli lövéseknél meg kell tanulni helyesen előre célozni mozgó célpontokra, azonban ez nem akadályozza meg, hogy mi menet közben ne tudjunk bátran puffogtatni. Ebben a Pershing kellemesebb statokkal bír, így kicsit könnyebb vele távoli mozgó célokat eltalálni (975/1219/975).

Egy kép, hogy minden kis apró részletet össze tudjatok hasonlítani:

Torony

Tipikus amerikai torony, mind külsőjét, mind értékeit nézve. Látótávja 390 méter (ugyan nem a Pershing 400 métere, de ha annyi lenne, egyszerűen nem lenne semmi okunk azzal játszani). Ez azt jelenti, hogy akár el is hagyhatjuk az optika használatát, mivel látótáv növelő skillekkel, BiA-val, ventilátorral így is 427 méterig látunk (kólával 444,6).

Ágyúsüllyedésünk -10 fok, emelkedni pedig +20 fokot tud a löveg, ami lehetővé teszi a tornyozást, ami az alapja minden amerikai közepes tanknak. Forgási sebessége 39,6 fok/mp, ami 43,2-re javítható.

Beszéljünk a torony páncélozottságáról. Ez volt az egyetlen terület, amiben jelentősen alulmaradt a Patton KR a Pershing-gel szemben, de csak 9.17-ig! Ekkor ugyanis kapott a torony és főleg a lövegpajzs egy elég kellemes buffot. Így a toronyfront 127 mm, a lövegpajzs pedig 203 mm-es lett. Íme, az effektív értékek:

Mint láthatjuk, a Pershing tornyával szinte teljesen megegyező védettséget nyújt nekünk a buffolt torony, és ennek mi nagyon örülünk! Így bátran mehetünk hulldown-ba nagyobb kaliberek ellen is, hiszen ha kihasználjuk az ágyúsüllyedésünket, ezek az értékek még tovább nőnek, és (az amúgy elég lapos) kupolánkat is el tudjuk rejteni. Ha egy Patton KR tornyozik ellenünk, próbáljuk meg ellőni a torony szélét, ahol nem védi a lövegpajzs. Amennyiben 220-nál nagyobb pennel bírunk, lőhetjük a lövegpajzs közepét is (nem a löveget persze).

A torony 9.16-ig (a lila rész 114 mm, körülötte 115 körüli effektív értékek, amik növekednek ahogy gömbölyödik a torony):

Test

Na ez az a rész, ahol nem kell csodákra számítani. A Patton KR teste szemből/oldalról/hátulról 101/76/50 milliméter páncéllal van ellátva, és ezek az értékek a minimális döntéssel is csak maximum 131 mm-es effektív páncélzatot nyújtanak (a fronton természetesen). Egyetlen esélyünk csak az alacsony szintű közepes és könnyű tankok pattintására van, más esetekben amelyik lövés a testet éri, az át is fogja ütni, kivéve persze ha extrém szögben ér minket a lövedék.

Páncélunk az overmatch szabály ellen szerencsére véd bennünket. Cserében a tank (ez a toronyra is igaz) egyáltalán nem modul vagy legénység érzékeny, és 1450 HP-val van megáldva, ami a legjobbnak számít az 1500 HP-s nyolcas közepesek mögött (ezekből 4 van a játékban). Itt kap helyet a rádió, ami 745 méterig hatékony, ez minden pályán elég lesz.

Álcaértékünk 100%-os fiúkkal álló helyzetben 12,43%, mozgás közben 9,35%, vagyis ennyi százalékkal "romlik" az ellenfél látótávolsága velünk szemben. Érdekesség, hogy az M26 alap álcaértékei egy kicsivel jobbak a mienknél, pedig arra lehet tenni még álcafestést is (erre ugyebár nem lehet).

Felfüggesztés

Tipikus közepes tankos (talán kicsit lassabb) 38 fok/mp-es forgás, ami 39,9-re javítható, valamint 48 km/h-s végsebesség. Ezek a klasszikus amerikai közepes tankos mozgást nyújtják, ami elég arra, hogy időben odaérjünk a legtöbb kulcspozícióba, illetve hogy körbeautózzuk a TD-ket és a lomhább heavy-ket. Ha valakit érdekel a talajellenállás értékei kemény/közepes/laza talajon: 1,25/1,44/2,40, ami nem a legjobb, innen hiányzik az orosz légpárnás rakétatechnológia (persze ez is javítható, egészen 1,14/1,29/1,98-ig).

Motor

Continental AV-1790-5A-nak nevezték a mérnökök, és 810 lóerővel dolgozik (szemben a Pershing 704 lóerős motorjával, bár neki a talajellenállás értékei ezt balanszolják kicsit), így a harckocsin minden egyes tonnára 18,52 lóerő jut. Ez kellemes mozgékonyságot és gyorsulást kölcsönöz nekünk, a maximális sebességet gyorsan elérjük, és könnyen tarthatjuk kisebb kanyarok után is. Gyulladni elvileg 20% esélye van, bár én ezt nem vettem észre, mivel maga a tank nem modul érzékeny.

Ajánlott játékstílus

Azt hiszem az eddigiek fényében elég egyértelmű. Keressük a pályákon a dombos részeket, aztán indulhat a support a második vonalból. Használjuk ki a lenyűgöző mozgás közbeni szórásértékeket. Bátran lőhetünk akármire kutyafuttában 300 méteren belül, szinte biztos a találat. Ha dombokon harcolunk, nem szükséges megvárni, míg teljesen beszűkül a célkereszt, kapáslövéseket is ereszthetünk nyugodtan, de így hogy a tornyunk fel lett buffolva, a 200-220 mm pen alatti lövegeket elég magabiztosan pattintani tudjuk.

Próbáljuk mindig rejteni a testet, de az a legjobb, ha úgy tevékenykedünk, hogy nem is minket lő az ellenfél. Érdemes kihasználni a látótávolságunkat, főleg ha top tierben vagyunk, mivel ott még rengeteg a vaksi heavy meg TD, akiket büntetlenül ledarálhatunk.

Nyolcas szinten akár fel is vállalhatjuk hogy vezetjük a medek rohamát, de magasabb tierű csatákban már jobb teljesen a háttérben maradnunk, ott már senkit sem hat meg a 240-es alfánk.

Röviden: Support, kapáslövések, ellenfél oldalba kerülése, dombok mögüli kikukucskálás. Könnyű ráérezni, és rendkívül élvezetes vele a játék, főleg mikor száguldozás közben harmadszor találod telibe az előtted repesztő könnyű/közepes tankot :)

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Vertikális stabilizátor
 • Ventilátor (esetleg optika a ventilátor helyett, ha csak a látótávra akarunk hangsúlyt fektetni)
 • Töltésgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag
 • Automata tűzoltókészülék / bátraknak kóla

Ajánlott legénységi képzettségek

BiA, javítás, hatodik érzék, pontosság és látótáv növelő skillek/perkek, majd álca, és egyéb jóságok. Legtöbbször amúgy is az amcsi közepes legénységet fogjuk húzni benne, oda is ezek kellenek.

Bevétel

Átlagos nyolcas prémium tankos bevétel, ami azt jelenti hogy hozza a kreditet, ahogy kell. Javítása olcsó, a lőszer se drága és nem igényli az APCR-t sem vészesen.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Vadállat menet közbeni szórás
 • Megbízható torony
 • Jó látótávolság
 • Kellemes ágyúsüllyedés
 • Elégséges AP átütés
 • Egyedi festés
 • Nem modul érzékeny
 • Viszonylag sok HP

Hátrányai

 • Középszerű DPM
 • Lassúcska lövedékek
 • Az APCR nem hozza a Pershing átütését (243 mm a brutál 268-cal szemben)
 • Gyenge testpáncél (dombokon máris nem hátrány)

Összegzés

Szokás a Persinget a legjobb 8-as közepes tanknak nevezni, az M46 Patton KR pedig a 10 méterrel kisebb látótávon kívül vagy ugyanazt tudja, vagy jobb nála. Amerikai közepes tankok szerelmeseinek kötelező darab, de azoknak is bátran ajánlom, akik még nem ismerik azt az ágat, hisz csupa hálás tank vár ott rájuk. Legénység képzésre, kredit farmolásra egyaránt javasolni tudom. Szerintem 8-as CW-ben és SH-ban is lassan át fogja venni a Pershing szerepét, így oda is jól jöhet. Sajnos vagy nem sajnos csak különleges évfordulókkor, karácsonykor lehet kapni, érdemes lecsapni rá még akkor is, ha arannyal vagy szartseérdekel küldetésekkel meg miegymással adják. Ja, és nem utolsó sorban az egyedi festése is baromi király :)

Videók

Fontos tudni, hogy itt még a gyenge toronnyal fut a tank:


Az elemzést írta: bsoos

Megjelent: 7243 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. január 02., hétfő 09:01
Tovább a kategóriában: « T95E2 - Elemzés

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#20 Vintagemike 2017-01-06 17:17
Heh, 5 dobozt vettem, nekem is beadta :taps:
#19 pg 2017-01-03 20:53
Ezeröcsi! :D annyit simán megért.
Nekem tetszik, SP-t kipróbáltam test-seron nekem kicsit Med-hez képest lassú,lomha. :(
M46 Ezeröcsi viszont halad,pattint,forog.Marad a garázsba. :trollol:
#18 BigBadWolf 2017-01-02 20:29
Én egy tíz darabos zsákbamacska doboz készletet vettem, abban lett meg, már rég óta szemeztem vele és örülök, hogy benne lett a gyűjteményben. Még csak 25 csatám van vele, de valahogy annyira még nem adja, a Pershing-gel meg a Super Pershing-gel is jobbak a statjaim, mondjuk negyed évet kihagytam a wotban, tegnap kezdtem újra játszani, lehet kihűltem :D
#17 kopoltyuHUN 2017-01-02 16:24
Idézet - Giromarton:
A Super Pershing fényévekkel jobb nála, főleg a sorozatos buff óta, már a penje is ugyanaz. Irónikus, hogy elvileg a SP kiváltására csinálták, de nem vált be. Nem is rakták be a shopba. A Szuper pörinek s kreditszórzója is sokkal jobb és tierlimites is. Így ez a tank, főleg a patriot óta inkább garázsdísz. Gyűjtői darab. :happy:

Nekem megvan mind a ketto .Teljesen mas tank, teljesen mas taktikat igenyel .ladabol szereztem meg az m46-ot meg csak 100 csatam van vele (60%) .Aki SP utan atul bele az tudja csak ertekelni hogy "halad" a tank :) nem lehet beallni t8 ban a heavyk melle kemenykedni vele ,ez kimondottan med amivel jol lehet "tornyozni "is .. t10 ben meg tudni kell hol a helyed ,nem az is4 be kell beleallni face to face :) szerintem jo tank mind a ketto de mas feladatkorben mas taktikaval.
#16 _Rommel_ 2017-01-02 15:14
Hát a T26E5-P szerintem is sokkal jobb ennél, bár ez nincs meg nekem, de egyszerűen imádom azt.
#15 Giromarton 2017-01-02 14:57
A Super Pershing fényévekkel jobb nála, főleg a sorozatos buff óta, már a penje is ugyanaz. Irónikus, hogy elvileg a SP kiváltására csinálták, de nem vált be. Nem is rakták be a shopba. A Szuper pörinek s kreditszórzója is sokkal jobb és tierlimites is. Így ez a tank, főleg a patriot óta inkább garázsdísz. Gyűjtői darab. :happy:
#14 Szamóca 2017-01-02 14:16
Nagyon tuti kis járgány, még csak ellenfélként volt hozzá szerencsém, de jó kézben hozta a meccset mindig...
#13 ElCid 2017-01-02 14:11
Én eddig össz 15 dobozt vettem. Nekem 0 tank és dobozonként 250 gold a mérlegem.
#12 bfreshfishb 2017-01-02 13:58
Nekem az 5 dobozos csomagból lett meg, "ezerötér' " :D
Amúgy ez a "domb mögül ki, lő, talál, vissza" tényleg nagyon működik ezen a gépen.
#11 Bull 2017-01-02 13:56
Nekem megvan már egy jó ideje és tényleg nagyon jó támogató tank, jó az ágyúja .A mozgás közbeni pontosságot meg az egyéb paramétereit meg majd eldönti a WG az MM jegyében.Ha beindul a szivató üzemmód a wot ban nem érdemes használni mert ha véletlenül el is találsz valakit vele nem megy be még ha top tier is vagy, még az ötös spotterek is halomra lőnek.Tizesek közt szivatón tuti azonnali halál.Viszont normál esetben 2000 fölött simán lehet vele sebezni 78% a találai arányom vele
#10 Bhalangir 2017-01-02 13:48
Idézet - Ynnegaf:
Még akkor vettem meg, amikor először lehetett kapni boltban. Kellemes darab, első 8-asom volt. :) 9.17 kijövetele óta nem mentem még vele, úgyhogy nem tudom érzésre milyen lehet így buffolva. Viszont annyira nem is nőtt a szívemhez, mint az FCM. Sajnos elég sokszor éreztem úgy, hogy csapatfüggő a tank használhatósága, csatalehozásra nem elég, viszont elég jókat lehet vele demidzselni. :)
Arra is lehetne amúgy lassan külön taktika ajánlást írni, hogy retard csapatban hogy érdemes egy adott tankot használni, mert lassan azok külön stratégiát igényelnek.


Retard csapatból két alfajta van. Az egyik 2 perc alatt elvérzik, ott mindegy mit csinálsz, mert 8 tank esik rád. Sebezz amennyit tudsz, hogy pénzbe legalább jó kör legyen.
A másik retard csapat legalább spotol meg feltartja az ellent ideig-óráig. Ott 2. vagy 3. vonalból sebezz amennyit tudsz és vigyázz a hpdra. A végjátékba így bele tudsz menni úgy, a nagyja rajtad múljon. Ehhez az esethez a gyors, legalább jó front páncélzattal rendelkező medek a legideálisabbak.
#9 Sotydo 2017-01-02 13:20
Nekem akkor nagy mákom volt, első 5 dobozból megvolt a tank + kötelező sallang.
Nem igazán szeretem a közepes tankokat, de ezzel kifejezetten élvezet játszani. Szóval csak ajánlani tudom:)
#8 Snoke 2017-01-02 12:00
Idézet - PZoli:
De ne emiatt vegyél dobozt, mert csak minimális eséllyel találhatsz benne)


Vettem az ünnepek alatt pár dobozt, de egyikben sem volt, szóval tényleg nem gyakori a tank a dobozban.
#7 PZoli 2017-01-02 11:46
'"Én valami rossz adót nézek, mert nem lehet kapni ilyet a shopban. :oops:

(szerk: ja, hogy ezt csak nyerni lehet) Ilyen szerencsés én nem voltam sajnos. :("

Csak ritkán kapható a shop-ban (évente 1-2-3-szor, különleges alkalmakkor). Most a pénzért vásárolt holiday-es doboz bontogatáskor ( https://eu.wargaming.net/shop/2017/ ), ha nagy szerencséd van, lehet a dobozban (De ne emiatt vegyél dobozt, mert csak minimális eséllyel találhatsz benne)

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

Fórum hozzászólások (más játékok)

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

Cikk hozzászólások