Nyomtatás
2017. március 29. 12:14

Hová lőjünk 175 mm átütésű lőszerrel?! - 1. rész (by CrawlingChaos)

Írta:
(64 szavazat)
53 hozzászólás

Első nyolcas prémium tankjaim tier limites "troll" ágyús tankok voltak, 112, T-34-3. Hamar belefutottam abba a problémába, hogy SEMMIT nem tudok sebezni. Messzire vezet ez a téma, egyebek mellett meg kellett tanulnom, hogy vannak tankok, amiknél nem úri luxus a célzásidő, hanem törvény és az alkotmányos rend letéteményese... Szörnyű eredménnyel kezdtem ezekkel a tankokkal a pályafutásomat. Hamar ráébredtem, hogy bizony itt már tudatosabban kellene tanulmányoznom, hogy mit hol érdemes meglőni.

Eredetileg pár skiccet készítettem a mumus ellenfelekről: egyszerűen vizuális típus vagyok, ezért úgy gondoltam, hogy ha vizuálisan próbálom memorizálni, jobban megmarad és talán jobban be fog ugrani hová célozzak, mintha ha csak mantrákat tanulok (kupola-kupola-kupola, eLeFPé-eLeFPé-eLeFPé, stb.) 

Aztán utóbb a haveri körben is volt olyan, aki panaszkodott, hogy nem tudott a tier 7-es ágyújával boldogulni, így aztán többször leporoltam, bővítettem a kis itineremet, végül úgy döntöttem, talán szélesebb körben is hasznos lehet. 

Miért 175 pen?

7-8-as szinten elég sok ágyú alaplőszerének van 175 mm körüli penje. Pár mm ide vagy oda nem számít, mivel itt jön be az RNG előnyös oldala: bár van úgy hogy ellenük van, mivel egy 165 mm-es lőszerrel is lehet átütésre nagyot gurítani, ezért alapvetően elég ha azt megjegyezzük, hogy átlagosan egy 10 mm-rel kisebb átütésű ágyú a legtöbb helyzetben kb. 10-15%-kal kisebb eséllyel üti át ugyanazt a felületet, mint egy 175 mm átütésű. A körülbelüli megközelítés itt éppen elég: nem hidakat tervezünk, hogy nagy tétre menjen a dolog, elég ha jó pókeres módjára tisztában vagyunk vele, hogy alakulnak az odds-ok számunkra egy adott helyzetben.

Természetesen nagyobb átütéssel javul a helyzetünk, én ezzel együtt mindenkinek azt tanácsolom aki nem tartja magát őstehetségnek, hogy ha teheti és a helyzet lehetővé teszi, akkor 200, de 250 mm-es átütéssel is a gyenge pontokat célozza. Így jobban rögzül és egy idő után már ösztönösen oda pörköl az ember, még a kapáslövéseket is egyre inkább gyenge pontok irányában engedi el. Ahol nem sok terem a 175 mm átütésnek, ott általában a 230 mm-t választottam referenciának, egyszerűen azért mert ez egy erős átlag közép érték a normál nyolcas átütések, illetve a 250 mm átütésű HEAT lőszerek között. Hüvelykujj szabályként ennél is alkalmazható, hogy 10-20 mm plusz vagy mínusz nagyjából ilyen arányú %-os csökkenést vagy növekedést eredményez a sikeres átütés esélyében is. Ismét csak a margóra: nagyjából! Nem vagyunk atomfizikusok!

Oh those Russians!

Kezdjük először az orosz nehéz tankokkal. A legtöbb játékosnak ezek a tankok jelentik a legnagyobb problémát. Itt most látni fogjátok a leggyakoribb normál tankok páncélzatát én hol szeretem megküldeni. A lista nem teljes, de az orosz tankok felépítése nagyon hasonló, így a hasonló felépítésű tankokat érdemes ugyanott bepróbálni. Az átütés esélye természetesen változik a pontos szögtől, nem mindegy, hogy az ellenfél orra éppen a nézőpontunkból nézve a horizonthoz képest éppen lefelé, vagy felfelé áll, avagy mi vagyunk magaslaton és felülről látunk-e rá. Ebből a szempontból, amit láttok, az mind hozzávetőleges, és első megközelítésnek, amolyan hüvelykujj szabálynak tekintendő. Arra jó, hogy mérlegeljétek: mennyi esélyetek lehet nagyjából az átütő találatra: azt már nektek kell mérlegelni, próbát tesztek-e az RNG-vel, avagy más lő pozíciót, vagy teljesen másik célpontot választanátok inkább. Megint csak a póker hasonlattal élve: senki nem tart a fejetekhez pisztolyt, hogy emeljétek a tétet! Ha valamiről úgy gondoljátok, hogy esélytelen, és van gyümölcsözőbb célpont, akkor hajrá! De egy top tier nehéz tankban ülve azt se várjátok el, hogy majd más vadássza le helyettetek a nagyvadakat!

Az első cikkben a nyolcas nehezeket tekintsük át!

IS-3

Az egyik leggyakoribb és legvérmesebb ellenfél. Nyolcas SH-knak is meghatározó tankja és a prémium tankokat is figyelembe véve a mai napig a leggyakoribb nyolcas szintű tank, sőt a leggyakoribb tank minden szint figyelembevételével: így ha valami, akkor emellett nem lehet elmenni.

Ha egyedüli ellenfél vagyunk a környezetében, akkor egy gyakorlott ellenfél általában igyekszik totálisan szembefordulva beállni, hogy a csukaorr minden előnyét élvezze. 175 mm-rel ilyenkor bizony nincs könnyű dolgunk.

Amit sokan tudnak, mégis kevesen vállalkoznak a meglövésére, az a löveg feletti "zöld" lemez, aminek effektív vastagsága 20 mm, tehát minden 61 mm feletti kaliberű ágyú AP lövedéke automatikusan túlüti (overmatch). Sokan nagyon kis célpontnak tartják ezt a területet és ha az ellenfél mozgásban van, nem is egyszerű vele a dolgunk, de a legkilátástalanabb helyzetekben nincs más megoldás. Ugyanakkor ez a felület az, ahol nincs helye az RNG-nek: ha egyszer eltaláltuk, akkor az érvényes kaliber szabályok értelmében garantált az átütés. Ha erre nem sok esélyt látunk, akkor a legtöbb esélyünk ilyenkor a csukaorr hegyével van, esetleg ha a terepegyenetlenség megemeli az ellenfél orrát, akkor az LFP (Lower Frontal Plate - Alsó front páncéllemez) felső csúcsa, amit érdemes célozni. Megfordítva, ha a terep révén lefelé tudja tolni a nézőpontunkhoz képest az orrát, akkor rohamosan romlanak a kilátásaink. Ha minden a kezünkre játszik, akkor itt 65% körüli esélyünk van az átütésre. A vállrészeknél ez az esély már a pontos szögtől függően csak 50% körüli, általában inkább alatta, de legalább ezek elég nagy felületek, amire ha rálátunk közel harcban, akkor általában abból kifolyólag még növekszik az esélyünk, hogy "lefelé" néz a csövünk ezekre a lemezekre.

A csukaorr lánctalp darabokkal „díszített” részét inkább felejtsük el: miért lőnénk 20 mm-rel vastagabb páncélt, amikor minimális korrigálással vékonyabbat is lőhetünk?

Szummázva: 175 pennek "tutira" csak a túlüthető (overmatch) torony lemezzel mehetünk, amit viszont eltalálni nehezebb. Ha a helyzet nem engedi meg, hogy csak 2-3 lövésenként számíthatunk egy átütő találatra, akkor nincs más választásunk, mint prémiumot tölteni, viszont azzal is illik körültekintően célozni, különösen HEAT-tel elkerülni a külső modulokat. HEAT-tel inkább a vállrészt lőjük: az effektív vastagsághoz mérten elég kell hogy legyen, és itt kisebb az esélye hogy auto-lepattanó szöget lőjünk.

Ha az ellenfelünk mással foglalkozik vagy megteszi azt a szívességet, hogy beforgatja a tankját, vagy egy sarokról ránk fordulva van alkalmunk "oldalról" látni a tank elejét, akkor mindig a csukaorr felénk eső felső lemezét érdemes lőni. Természetesen a lánctalpas felületeket ilyenkor is érdemes figyelmünkből kizárni. Külön hasznos lehet, ha az első görgőn keresztül tudjuk meglőni az IS-3 oldallemezét, mivel ilyenkor nem csak sebzés, de az ellenfél láncolása is jutalmunk lehet.

Kisebb kaliberek mellett - ha egyébként van rálátásunk - még mindig próbálkozhatunk a tornyot fedő "zöld" lemezzel, illetve helyzettől függően a motorteret fedő lemezzel is.

Ha teljesen oldalról találjuk az oroszlánt, akkor érdemes az oldalsó rétegelt páncélzatot békén hagyni, ami az orosz nehéz tankok "titkos" erőssége (persze milyen titok az amiről mindenki tud, sic!). Ha a testre akadálytalanul rálátunk, akkor érdemes a láncon keresztül a testet lőni. Azt ne felejtsük, hogy ha előzetesen HEAT-et töltöttünk, akkor a lánc elemei is elnyelik a lövést, nem csak az üregelt páncélzat, ezért érdemes HEAT-tel körültekintően célozni, hogy akadálymentesen haladjon a lövedék a testig. Ha a testre nem látunk rá, akkor próbálkozhatunk a torony oldalán, de az kisebb esélyt nyújt mint a test oldala és ha a lőszer nem pontosan oda tart mint ahová szántuk, még érintőt is könnyebben lőhetünk a lekerekített tornyon. HEAT-tel mégis bolondbiztosabb a torony oldala, mivel kisebb az esélye, hogy modult vagy üregelt páncélt lőjünk.

KV-4

Bár nagyjából hatszor nagyobb az esélye hogy IS-3-mal találkozunk egy csatában mint KV-4-gyel, de azért jobb ha fel vagyunk készülve Kliment Voroshilov 906-os műtárgyának felépítésére is.

Ezen az ágon találjuk a keményebben kupakolt front páncélú orosz nehéz tankokat és ez kilátásainkat erősen meghatározza. KV-4 ellenfél esetén nem szégyen aranylőszert tölteni, és ennek megfelelően a csatolt képen sötétkékkel határoltam azokat a mezőket, ahol már 230-as átütéssel érdemes puffogtatni.

Ha szeretjük a kihívásokat, vagy legoldnúbozunk mindenkit aki aranyat tölt és nem akarunk átállni a sötét oldalra, akkor kicsit behatároltak a lehetőségeink.

175 mm átütés magasságában a kupola találati mezője úgy konkrét szögtől függően 40-45% esélyt tartogat a számunkra, a lövegpajzsot övező terület is nagyjából 38-45% között üdvözíti a próbálkozókat.

Az UFP-vel (Upper Front Plate - Felső front páncéllemez) a 25 fokos döntés miatt még rosszabbak a kilátásaink: itt átlagosan csak négyből egy lövésünk fog átmenni. Ez alól kivétel a géppuskafészek, ami csak 120 mm vastag, így még beforgatva is zömében biztos átütést nyújt, cserébe viszont nem túl nagy ahhoz, hogy egy troll ágyúval magabiztosan ellövöldözzük, miközben az ellenfél is mindent megtesz azért hogy kinyomja a szemünket.

Az LFP-nél (alsó front páncéllemez) hasonlóak a kilátásaink, itt 175 pen környékén a sárgával jelölt sávban van a legtöbb esélyünk, de 100 lövésből a zöme ebben a zónában is pattanni fog. 

Alaplőszerrel, ha beforgatott Vorosilovval találkozunk, még rosszabb a helyzetünk.

Ha Tell Vilmost vagy Robin Hood-ot akarunk játszani, akkor próbálhatjuk ellőni a lövegpajzs tövénél lévő lemezt, ami az alábbi képen a narancssárga fogyóhold karéjként jelenik meg a lövegtől jobbra. Ha legalább 30-45 fokban be van forgatva a torony, akkor a torony oldallemezén háromból átlagosan egy lövésünk utat találhat.

Alapvetően viszont itt sem kell fáznunk ha aranylőszer után nyúlunk. 230 pen felett már észre sem veszed, hogy előtte problémát okozott a kupola vagy a torony oldalát határoló, egyébként elég laposra sikeredett, bár vastag lemez. Ha trackelésnek akarunk adni egy esélyt, akkor meg lehet próbálni ellőni az első görgőre rakott háromszög alakú területet, bár ez kisebb a megszokottnál, így gyakrabban fordul elő, hogy csak láncolunk és nem sebzünk. A testen jelölt trapéz alakú területnél is van esély az átütésre, de ennél biztosabb és nagyobb felületet nyújt a torony oldala, így csak az új pozícióra vágyóknak javasolt.

A KV-4 tipikus példája annak, hogy ami nem megy elölről, azt próbáld hátulról és/vagy oldalról. A torony és a test oldalának sötétzölddel határolt mezői jellemzően 75-80%-os átütési arányt rejtenek, ha közel 90 fokos szögben látunk rájuk. A torony oldalának elülső, sárga szélű mezője is többször engedi át a lövedéket, mint nem, de ha tehetjük ne ide célozzunk, mert az a -10-15% esély is visszaüt olykor-olykor.

Ha rálátunk a KV-4 hátuljára, akkor annyit kell tudnunk, hogy a testet 90 mm-es lemez borítja a fenekén, a torony hátsó traktusa, a világosabb narancssárga mezőben pedig 120 mm-es, amit 140 mm-es zóna övez. Ha nincs beforgatva, akkor igazából mindegy melyiket lőjük, de ha be van forgatva, akkor a tank feneke ritkábban fog megviccelni minket, míg a tarkóját előfordul hogy csak megborzoljunk, ha az RNG nem áll mellénk. 

Remélem lesz, akinek hasznos volt ez a kis gyűjtemény, igény szerint várható folytatás!


Írta: CrawlingChaos

Utoljára frissítve: 2017. március 29. 12:40

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    PanzerGunter
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="rockpapa"]Köszönöm hogy időt szántál rám kedves Jacktor. Megragadnám az alkalmat hogy feltegyek neked néhány kérdést.Én bár két éve rajta vagyok a játékon de néha heteket esetleg hónapokat is kihagyok,így hiányos gyakorlatom van benne.De.Tegnap történt,T-34-el oldalba lőtem kétszer egy szintén ellenséges T-34-est.Meg sem kottyant neki,és 100% -al megfordult ,és két lövéssel ripityává zúzott(szemből)Gondoltam hogy én egy nagy marha vagyok,de a végén megnéztem,végig ment a csata sűrűjében ,öt kilövéssel végzett,és 90%-os maradt.Nem mi voltunk a legmagasabb osztály.Lehet is illegálisan valahogy belenyúlni a programba?Nagyon csalásszagú volt az egész.Másik.Szemben a bokorban lapult a hk. Háromszor lőt belém közvetlen közelről,a nyíl mutatta hogy ott van ,mégsem tudtam megköszönni neki,mert nem láttam.Ha van ilyen opció hogy lehet nyugodtan lődözni láthatalanul kérlek mond el már hogy melyik az.Én az 5000 játékon már túl vagyok, több mint két év alatt,tehát tudom a játékszabályokat,és a korlátokat.De néha találkozom nagyon csalás szagú esetekkel.Tehát,lehet csalni,vagy nem?[/quote]

    Konteo topicot javaslom első körben. Második körben pedig elolvasni néhány dolgot a játékmechanizmusról. Lehet (biztos), hogy 2 év után is fogsz új dolgokat tanulni. Alapvetően az első hozzászólás is bizonyos szintet tükröz, így felmerült bennem néhány gondolat. Inkább költői-jellegű. Köszönöm.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Leopardusz
    • Tankos
    · 7 éve
    Ha 10 méterrel a bokor mögé tolatott, s onnan lőtt, teljesen nyugodtan szétlőhet, nem fogod meglátni, hacsak valaki más nem spotolja neked (2 év játék után ezt már illene ismerni :d2: ).

    szerk.
    [quote name="rockpapa"]Ez itt nagyon szép,csak az a baj hogy annyi idő nincs hogy keresgéljük rajta az érzékeny pontokat.Egyszerű,ha magasabb osztályú tankkal közelítünk akkor két lövéssel lezúzzuk ,a egy pléhkasznival ,akkor meg meneküljünk, mert még a prémium löszereinket is kiröhögi.[/quote]tényleg amatőr hozzáállás, meg kell ismerni a játék mechanikáját, s meg kell tanulni játszani :nono: ... Ha meg csak viccz volt, nem szóltam semmit
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    rockpapa
    • Tankos
    · 7 éve
    Köszönöm hogy időt szántál rám kedves Jacktor. Megragadnám az alkalmat hogy feltegyek neked néhány kérdést.Én bár két éve rajta vagyok a játékon de néha heteket esetleg hónapokat is kihagyok,így hiányos gyakorlatom van benne.De.Tegnap történt,T-34-el oldalba lőtem kétszer egy szintén ellenséges T-34-est.Meg sem kottyant neki,és 100% -al megfordult ,és két lövéssel ripityává zúzott(szemből)Gondoltam hogy én egy nagy marha vagyok,de a végén megnéztem,végig ment a csata sűrűjében ,öt kilövéssel végzett,és 90%-os maradt.Nem mi voltunk a legmagasabb osztály.Lehet is illegálisan valahogy belenyúlni a programba?Nagyon csalásszagú volt az egész.Másik.Szemben a bokorban lapult a hk. Háromszor lőt belém közvetlen közelről,a nyíl mutatta hogy ott van ,mégsem tudtam megköszönni neki,mert nem láttam.Ha van ilyen opció hogy lehet nyugodtan lődözni láthatalanul kérlek mond el már hogy melyik az.Én az 5000 játékon már túl vagyok, több mint két év alatt,tehát tudom a játékszabályokat,és a korlátokat.De néha találkozom nagyon csalás szagú esetekkel.Tehát,lehet csalni,vagy nem?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CrawlingChaos
    • Tankos
    · 7 éve
    Rockpapa, senki nem orrol meg rád! De aki felteszi a kezét, azt mellkason lövik.

    Itt nem picinyke gyenge "pontok" kereséséről van szó, hanem felületekről. Ahol tényleg csak "pontokat" van lehetőség lőni, ott a cikkben én magam is prémium lőszert javaslok. Prémium lőszerrel ezek a tankok tökéletesen boldogulnak, persze a megtermelt credit rovására. Az más kérdés, hogy prémium lőszerrel is célozni kell. Ismétlésekbe nem szeretnék bocsátkozni.

    Nem vitatkozni akarok veled, sem kiokatatónak nem szeretnék tűnni. Ha továbbra is kételyeid vannak, keress nyugodtan privátban.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    rockpapa
    • Tankos
    · 7 éve
    Igazad van Jacktor, ez a cikk szép,de játék közben nincs lehetőség hasznos tanácsait alkalmazni.Ez a játék nem erről szól,ezt te nálam sokkal jobban tudod.Hogy te milyen hatékony, vagy azt elsősorban a beosztásod határozza meg.Ha felül vagy egy acélmonstrummal,akkor még fedezék sem kell igazán,ha viszont alul egy pléhkasznival, akkor aztán keresgélheted a tudományosan a gyenge pontokat.Szerintem ezek a cikkek csak ennyit érnek.Jó szem,rutin,reflexek,ez kell igazán.Ugye ezért pár mondatomért nem fogsz rám megorrolni?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Jacktor
    • Admin
    · 7 éve
    [quote name="rockpapa"]Egyszerű,ha magasabb osztályú tankkal közelítünk akkor két lövéssel lezúzzuk.[/quote]
    Persze hogy az, csak a cikkben nem erről van szó ;-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    rockpapa
    • Tankos
    · 7 éve
    Ez itt nagyon szép,csak az a baj hogy annyi idő nincs hogy keresgéljük rajta az érzékeny pontokat.Egyszerű,ha magasabb osztályú tankkal közelítünk akkor két lövéssel lezúzzuk ,a egy pléhkasznival ,akkor meg meneküljünk, mert még a prémium löszereinket is kiröhögi.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ba_nshee
    • Kiképző
    · 7 éve
    És el is felejtettem említeni, hogy azért volt itt olyanra is utalás, hogy esélyekben gondolkozni, amit általában nagyon nem értenek, nem szeretnek a játékosok. (Átütésben, találatban, csapatokban, pályastratégiában, csapattársak és ellenfelek viselkedésében, és a többi.)

    Amiért külön :beer2: !
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    ladaburger
    • Tankos
    · 7 éve
    Köszi!
    Nagyon hasznos cikk, várjuk a folytatást.
    A KV4 félholdjáról nem is tudtam...

    A hozzám hasonló kevés tapasztalattal rendelkező játékosoknak a tanks.gg mellé tudom ajánlani az androidra letölthető WOT tudásbázist, ott is igen sok mindent lehet megtanulni a tankokról.
    Pl. nekem nagyon bejön, hogy a kiválasztott tankkal meg lehet nézni, hogy hogyan, milyen irányból lehet, választható lőszertípussal meglőni a nehezen belőhető tankokat.
    Ráadásul szerintem a fejlesztési irány kiválasztásában, tervezésében is hasznos
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Vintagemike
    • Tankos
    · 7 éve
    Igazából az a kiábrándító, hogy mostanában MINDEN olyan cikkhez, ami nem a 1X k csatával rendelkező, zöld+ játékosoknak szól, egyből jön az okoskodás, hogy ezt magadtól is megnézheted, mindenki hülye az XYZ program/oldal/mod stb. használatához, ne játsszon aki ezt nem tudja, és régen minden jobb vót... meg a többi értelmes bemondás.
    Ennek kb. semmi értelme, csak annak a munkáját degradálják le, aki vette a fáradtságot egy érdekes/hasznos cikk megírására, illetve komplett hülyének néznek mindenkit, akinek ez valamennyire segít.
    Az, hogy minek játszik valaki tudás nélkül 8-as prémmel megint a kinek van nagyobb kategória...kapható a shopban, megvette, joga van hozzá, ennyi - deal with it.

    Ahogy Serious_Threat is írta: ha egy valakinek segít, akár egy lövésben is, már megérte az egész csapat számára.

Legfrissebbek a szerzőtől: CrawlingChaos

Kapcsolódó elemek