Ez az oldal (és egyes külső összetevői) cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Elolvastam és az Ok gomb megnyomásával elfogadom ennek tényét és az ÁSZF-ben foglaltakat is.

Jelenleg 903 vendég és nincs tag online

2017. április 26., szerda 08:01

UDES 03 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(23 szavazat)

Bevezetés - A kétarcú Janus

Miért kétarcú ez a tank? Mert egyszerre kapjuk meg a játék egyik leggyorsabb és a leglassabb tankját vele egyszerre. Ezt az anomáliát mutatja be eme szösszenet.

A 9.17-es verzióval megérkeztek a játékba a svéd tankok. Kaptunk egy light-med-heavy ágat és egy TD vonalat. A TD vonal a 8-as szintig nem mutat eltérést a többi nemzetnél megismerttel, viszont az ág 8-9-10-es képviselői egy a játékon belül eddig ismeretlen megoldással örvendeztettek meg bennünket. Ezeket a tankokat ugyanis kétféle módban is használhatjuk: utazó és ostrom módban, amit a hidropneumatikus felfüggesztésük tesz lehetővé.

A történelmi háttér

Megszokhattuk, hogy ahogy haladunk felfelé egy ágon, úgy kerülünk egyre közelebb időben is napjainkhoz. A svéd TD ág azonban ebben is eltérést mutat, ugyanis az UDES 03-at az STRV 103 leváltására akarták kifejleszteni, ami ugye ennek az ágnak a 9-es képviselője.

UDES volt annak a tervező és kutató gárdának a neve, akik a korai '70-es években egy olcsóbb, könnyebb és jobb alternatívát kerestek az Strv. 103 felváltására. Az új projekt vezető tervezőjének a neve Sven Berg volt. Az új projektekre 1,8 millió svéd koronát szántak (ez kb. 8 millió amerikai dollár). A technika kifejlesztésében több vállalkozás is részt vett, köztük a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának (FMV) vezetősége, amely felelős volt az új anyag létrehozásáért és feldolgozásáért. Azonban végül technológiai, gazdasági és egyéb okok miatt az FMV kénytelen volt a projektjeit átadni a Hägglunds és Bofors vállalatoknak, amelyekre eredetileg a munka egy része lett volna rábízva. A fejlesztés fő szempontjai voltak a súly: kb 20 tonna, a legénység száma: 2-3 fő, 30 lóerő/tonna fajlagos teljesítmény és hogy lehetőleg meglévő komponenseket építsenek bele, a költségek csökkentése érdekében. Ezzel a projekttel az STRV 103 egyik hibáját is megpróbálták kiküszöbölni, nevezetesen a lejtőn lefelé történő rossz tüzelési képességet. Az ő egyik tervük volt a játékon belüli UDES 03, amiből 2 db prototípus épült, melyekkel 1973-ig kísérleteztek, amikor úgy döntöttek, hogy inkább egy tornyos változatot, az UDES 14-et részesítik előnyben.

És akkor nézzük is mit kapunk a játékon belül, miután elköltöttük a 104.500 XP-nket és megvettük a tankot 2.620.000 ezüstért.

A prototípus 1972-ben

Paraméterek és tulajdonságok

Utazó és ostrom mód

Ezen lehetőséggel ennél a tanknál találkozhatunk először a játékban. A hidropneumatikus felfüggesztés révén itt nem a löveg emelkedik és süllyed, hanem a tank hátulja végzi el ezt a funkciót, kb. mint egy nyújtózkodó kismacska, aki a mellső lábát előre nyújtva emeli fel a hátsóját. A két mód között az "X" gomb megnyomásával tudunk váltani állóhelyzetben, a művelet végrehajtásához szükséges idő pedig 2 mp. Aki a TS-t esetleg "X"-szel aktiválja, az állítsa át valamelyik parancsot, mert így sok kellemetlenségtől kímélheti meg magát játék közben. Utazó módban is tudunk tüzelni, de ilyenkor nincs ágyúsüllyedésünk és magasabb a töltési időnk is.

Utazó és ostrom mód:

Páncélzat

Azt hiszem ez a leggyorsabban kivesézhető eleme a tanknak, mivel páncélja az szinte nincs is. A lenti kép is jól mutatja, hogy az átlag 20 mm-es érték néhol belelendül és felveszi akár a 30 mm-es álomvastagságot is, ami nem sok ugyan, de legalább marha kevés is. Mindenki átüti még az is aki nem akarja. A vékony páncél miatt a tank érzékenyen reagál a robbanó lövedékekre, a nagyobb kaliberű támadások esetén képes egy lövéstől kapitulálni. A páncélzat hiányát előszeretettel használják ki az égi áldást osztók is, akiknek a nevét ugye nem mondjuk ki...

Annyit azért érdemes megemlíteni, hogy - bár acélfalat nem ezzel a tankkal fogjuk szerezni - amennyiben az ellenfél automata célzással lövöldöz ránk, akkor jó eséllyel a tank elején lévő ék alakot fogja eltalálni, amit a képen nyíllal jelöltem. Ez a tank egyetlen olyan része, amivel tudunk esetleg pattintani.

Látótávja alapból 350 méter ami nem a legfényesebb a 8-as TD-k mezőnyében. A rádió hatótávja 880 méter ez több szót nem is érdemel. A gyulladás esélye 12%, de robbanó lövedékekre szerintem ennél érzékenyebben reagál.

Életereje 1000 HP, ami majdnem a legkevesebb a szintjén (SU-101: 990), és véleményem szerint itt azért ráférne egy kis buff.

Felfüggesztés és motor

Elmondható, hogy már a belépő motor és felfüggesztés is használható. Motor esetében a fejlesztett 550 lóerős, ami 50-nel erősebb mint az alap. Mindkettő sebessége megegyezik, előre 70 km/h, hátrafelé pedig 50 km/h!! Tehát ezzel nem csak támadni lehet, hanem menekülni is. Apropó menekülés: tolatási sebességének köszönhetően nem kell időt pazarolni arra hogy megforduljunk, hanem simán elég ha rükvercbe tesszük a sebváltót. Ezzel kapcsolatban volt egy emlékezetes pillanatom amikor is egy BC 25t tárazás közben megpróbált leforogni, de képtelen volt rá, mert gyorsabban tolattam, mint ahogy Ő előrefelé tudott haladni.

Sérült motor esetén a váltás az ostrom és utazó mód között nem működik egészen addig, míg meg nem javítjuk a motort, illetve ha sérült (sárga) marad, akkor több ideig fog tartani az átváltás.

Tapasztalatom szerint elég hamar ledobja a láncot és ez ennél a tanknál - főleg ha az ostrom módban ér minket - akár a játék végét is jelentheti. Mire megjavítjuk a láncot és visszaváltunk utazó módra, már kapjuk is a legtöbbször a következő találatot.

A tank forgási sebessége 29,2 fok/mp utazó módban, míg ostrom módban 12 fok/mp körüli értékre emlékszem.

Ostrom módba váltás esetén a tank sebessége mindkét irányba 5 km/h értékre korlátozódik.

A fejlesztett lánctalp talajellenállási értékei egész kellemesek:

 • Kemény talajon: 1,25
 • Közepes talajon: 1,34
 • Puha talajon: 2,30

Löveg

A sebesség után ez a második kellemes tulajdonsága a tanknak. Két ágyú között választhatunk: a nyolcas szintű 9 cm kan m/f és a kilences 10.5 cm kan UDES03 között. Az alábbi táblázat mutatja a két ágyú értékeit:

  9 cm kan m/f (AP/HEAT/HE) 10.5 cm kan UDES03 (APCR/APCR/HE)
Átütés 210/250/45 mm 288/330/53 mm
DPM AP/APCR/HE (utazó mód) 2115/2115/2820 HP/perc 2085/2085/2567 HP/perc
Sebzés AP/APCR/HE 240/240/320 HP 390/390/480 HP
Lövedék sebesség 1275/950/750 m/s 1385/1560/640 m/s
Tűzgyorsaság (utazó mód) 8,81 lövés/perc 5,35 lövés/perc
Töltési sebesség (utazó mód) 6,81 mp 11,2 mp
Pontosság 0,34 m/100m 0,34 m/100m
Célzási idő (utazó mód) 2,88 mp 2,88 mp
Ágyúemelkedés (ostrom mód) -14/+20 fok -14/+20 fok
Lőszer kapacitás 48 db 40 db

A fenti töltésidőből nyugodtan levehetünk kb 1,5 másodpercet, mert ostrom módban annyival hamarabb tölt be az ágyúnk. Én töltésgyorsítóval használom a tankot, így ez az érték alap legénység esetében most jelenleg 8,5 mp körüli (10.5 cm). Ezt viszont BIA, pótellátmány és egyéb finomságok révén még lejjebb tudjuk vinni.

Maga a célzási idő nem a legkellemesebb, láttunk már jobbat is, viszont ezt ellensúlyozza a 9-es ágyú lövedékének sebessége. Ilyen értékekkel a svédek bejövetele előtt nem igen találkoztunk: 1385 illetve 1560(!!) m/s. Ez a lövedék nem fogja azt mondani az ellenfélnek "Ne mozdulj, várj míg oda érek!". Ránézel, célzol, lősz és találsz. A fejlesztett ágyú mindkét páncéltörő lövedéke APCR, annak minden jó és rossz tulajdonságával együtt.

Mint az EMIL I elemzésnél is írtam, az APCR lőszer kapcsán azért érdemes két dolgot is megemlíteni:

 • Hiába jobb az átütése, néha képes bizonyos szögben tartott páncélokról lepattanni.
 • A lőtávolság függvényében veszít az átütéséből, mint ahogyan a lenti két kép is mutatja a fejlesztett 10.5 cm-es kan UDES 03 ágyú alaplőszere és prémium lőszere esetében:

Oldalirányú lövegkitéríthetőségről szinte nem is beszélhetünk (2-2 fok), a többit a tank mozgatásával kell pótolnunk. Nem kell azonban megijedni, mert ha csak az egérrel követjük a mozgó ellenfelet, sem az álca értéket sem a periszkóp segítő hatását nem veszítjük el!

Tier 8-9-ben nem igazán igényli a drágább lőszert. Amennyiben ellenfélként találkoztok vele, nyugodtan töltsétek be a robbanó lövedéket, amit mind az UDES 03, mind az STRV 103 is meg fog "köszönni" nektek a vékony páncélzata miatt. Sebzés, plusz pár modul, plusz egy-két legénységi tag. Én a kilences ágyút 23/13/4-es kiosztással használom.

Álca

Ha valaki emlékszik a nagy TD nerf előtti Hellcat-re, az UDES 03 hasonló feelinggel rendelkezik, mint az akkori láthatatlan cicusok. Tierjében nincs ellenfele az álca tekintetében, mint ahogyan a lenti kép is mutatja. Az 1-10 tierű TD-k között is az előkelő 4. helyen áll a maga 26,1%-os értékével, az Ikv 72, a Renault UE 57 és az Alecto mögött. Még a sokszor láthatatlannak titulált E 25-öt is veri (25,14).

Tüzelés utáni álcaértéke is messze tierjének legjobbja:

Ajánlott játékstílus

A tank sebességéből adódóan kiválóan alkalmas a gyors pozíciófoglalásra, de arra azért ügyeljünk, hogy ne a könnyű illetve közepes tankjaink előtt érjünk a frontvonalba, mert a látótávunk ebben nem fog megtámogatni bennünket. Sok csatában láttam, hogy az UDES-sel előre rohantak és lövés nélkül mentek a garázsba, mert az ellenfél felderítői jól helyezkedtek, így ők már látták az UDES-t, miközben az meg senkit sem derített fel.

Én ezzel a tankkal a medeket szoktam a látóhatárról követni, kihasználva azok jó látótávját. Igyekszem a kirajzolási távolság széléről osztani a sebzést, mert így elkerülhetem az esetleges felderítést, annak minden kellemetlen szövődményével együtt. Dimbes-dombos vidéken igyekszem egy mélyedésben meghúzni magamat, így el tudom rejteni a tankom alját és nagyon vékony felületet mutatok csak az ellenfél felé.

Amennyiben figyeljük a csata alakulását, a tank jó társ egy új pozíció felvételében, akár a térkép másik felén is. A tank kialakítása miatt nagy tempónál kerüljük a bukkanókat és sziklákat, mert a magas súlypont miatt könnyen felborulunk és szinte sosem fogunk tudni visszafordulni ezt követően.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Itt én a klasszikus TD setupot ajánlanám:

 • Álcaháló
 • Periszkóp
 • Ventilátor/Töltésgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

 • Automata tűzoltókészülék/Nagy javítókészlet
 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Bár egy hasonlóan lapos TD-re első körben az álcázást szoktuk javasolni, de a lánc ledobási érzékenység miatt én a javítást ajánlanám helyette kezdésnek:

 • Parancsnok: Javítás Álcázás, BIA
 • Lövész: Javítás, Álcázás, BIA
 • Vezető: Javítás, Álcázás, BIA

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó sebesség (hátrafelé is)
 • Jó ágyú
 • Jó lövedék sebesség
 • Jó csőlehajlás
 • Kiemelkedő álcaérték

Hátrányai

 • Szinte nincs páncél
 • Könnyen gyullad
 • Arty csemege a vékony páncél miatt
 • Érzékeny a láncolásra
 • Hosszú célzási idő
 • Kevés HP

Elvárt WN8

Ha meglőjük a saját HP-nkat, akkor már zöldek lettünk. 4 találat esetében kékülünk, míg nem egészen 2000 sebzés esetében már a lilák táborában sütögethetjük pecsenyénket.

Kiknek nem ajánlom?

Nem leszek ezzel közönség kedvenc, de azoknak nem ajánlom, akik nem tudnak a játékmenetben történő változásokra időben reagálni, akik nem látnak a kistérképen.

Kinek ajánlom?

Azoknak, akik szeretik a rejtőzködő életmódot, és mindemellett együtt tudnak élni a játékkal, képesek újragondolni a taktikát.

Személyes összegzés

Minden negatív tulajdonsága ellenére én kedvelem a tankot, mivel kicsit kilóg a sorból és a TD-k között egy egyedi stílusra tanít meg, amit alkalomadtán alkalmazni lehet más páncélvadászoknál is.

Videók

Az első saját átlagos csatákat mutat meg, míg a második egy ritka kör 12 killel nejo12 tolmácsolásában. Utóbbi megmutatja, hogy bár gyors a tank, nem kell mindig rohanni vele...


Az elemzést írta: Bodzy

Megjelent: 14945 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. április 26., szerda 11:04

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#36 Marchusz 2018-04-19 21:28
Nem rég vettem meg, még volt rá 30% engedmény, de már sajna megbántam, hogy pénzt áldoztam rá! Érzésre a T7-et adja vissza. Azzal is ugyanilyen csatáim voltak.....1: Szarrá lövök mindenkit, de loss. 2: Meg se mozdulok bokorban, de kiszednek a pálya másik végéből, de persze azért win XD. Sajna nekem ez felejtős darab 30 meccs alatt sem tudtam megszokni.
#35 MEXXX565 2018-02-12 09:00
Idézet - solinari:
Idézet - GregorMann:
Azért mert 9-10 tierben általában a látótávolság 400m ről indul optikákkal felmegy 470-490m -ig (ez a pálya fele - 2/3 ) ellenben svéd csodánk jól kinőtt a csizmaszárból és egészen 350m -ig lát amikor kijön a garázsból. Vak, lassú és gyenge az álcája.
52 000 az új tier 9es löveg, miközben 300-350 kapsz egy győztes csatáért. Ez 150-200 mélytorok az alap ágyuval.
Tudod a játékélményről beszélek amiért fizetsz is jó magyar forintokat, hogy ülj egy dupla bokorban és lövöldözz a felvillanó piros sziluettekre, annak ellenére, hogy nem tudod h csak a csövét dogta ki és a fedezéket lövöd vagy már kijött és csak mellé durrantasz esetleg lepattansz.
Meg tudod habitus kérdése, hogy látod amint közelharcban a csapattársadat pl egy táras Med darálja és nem tudsz rajta segíteni mert nincs olyan opció amivel meg tudnád lőni az ellent. cc 5-7 másodperc amire beálsz ez alatt min 2 lövést kapsz 800 Hp az 1000-ből és 2 modul.
Lövés utén 6- 10 az álca értéke, ez egy heavy álcájhoz mérhető csak annak van páncélja és tud mozogni, némelyk 5 sec alatt akár 50 méter is megtesz ami elég, hogy fedezékbe menjen. Ebben a tankban Seres Rezső Szomorú vasárnapja szól a rádióból mert mindenki öngyilkosnak készül odabent. Üdv

Már bocs de az álcaértéket hogy lehet fikázni???? Mint láthatod a legjobb értékkel bír...


Az álca jó de ha ellövöd magad nagyon le esik nekem is ez a problémám vele!
#34 solinari 2018-02-05 20:28
Idézet - GregorMann:
Azért mert 9-10 tierben általában a látótávolság 400m ről indul optikákkal felmegy 470-490m -ig (ez a pálya fele - 2/3 ) ellenben svéd csodánk jól kinőtt a csizmaszárból és egészen 350m -ig lát amikor kijön a garázsból. Vak, lassú és gyenge az álcája.
52 000 az új tier 9es löveg, miközben 300-350 kapsz egy győztes csatáért. Ez 150-200 mélytorok az alap ágyuval.
Tudod a játékélményről beszélek amiért fizetsz is jó magyar forintokat, hogy ülj egy dupla bokorban és lövöldözz a felvillanó piros sziluettekre, annak ellenére, hogy nem tudod h csak a csövét dogta ki és a fedezéket lövöd vagy már kijött és csak mellé durrantasz esetleg lepattansz.
Meg tudod habitus kérdése, hogy látod amint közelharcban a csapattársadat pl egy táras Med darálja és nem tudsz rajta segíteni mert nincs olyan opció amivel meg tudnád lőni az ellent. cc 5-7 másodperc amire beálsz ez alatt min 2 lövést kapsz 800 Hp az 1000-ből és 2 modul.
Lövés utén 6- 10 az álca értéke, ez egy heavy álcájhoz mérhető csak annak van páncélja és tud mozogni, némelyk 5 sec alatt akár 50 méter is megtesz ami elég, hogy fedezékbe menjen. Ebben a tankban Seres Rezső Szomorú vasárnapja szól a rádióból mert mindenki öngyilkosnak készül odabent. Üdv

Már bocs de az álcaértéket hogy lehet fikázni???? Mint láthatod a legjobb értékkel bír...
#33 VaFec 2018-02-05 19:55
Idézet - GregorMann:
Azért mert 9-10 tierben általában a látótávolság 400m ről indul optikákkal felmegy 470-490m -ig (ez a pálya fele - 2/3 ) ellenben svéd csodánk jól kinőtt a csizmaszárból és egészen 350m -ig lát amikor kijön a garázsból. Vak, lassú és gyenge az álcája.
52 000 az új tier 9es löveg, miközben 300-350 kapsz egy győztes csatáért. Ez 150-200 mélytorok az alap ágyuval.
Tudod a játékélményről beszélek amiért fizetsz is jó magyar forintokat, hogy ülj egy dupla bokorban és lövöldözz a felvillanó piros sziluettekre, annak ellenére, hogy nem tudod h csak a csövét dogta ki és a fedezéket lövöd vagy már kijött és csak mellé durrantasz esetleg lepattansz.
Meg tudod habitus kérdése, hogy látod amint közelharcban a csapattársadat pl egy táras Med darálja és nem tudsz rajta segíteni mert nincs olyan opció amivel meg tudnád lőni az ellent. cc 5-7 másodperc amire beálsz ez alatt min 2 lövést kapsz 800 Hp az 1000-ből és 2 modul.
Lövés utén 6- 10 az álca értéke, ez egy heavy álcájhoz mérhető csak annak van páncélja és tud mozogni, némelyk 5 sec alatt akár 50 méter is megtesz ami elég, hogy fedezékbe menjen. Ebben a tankban Seres Rezső Szomorú vasárnapja szól a rádióból mert mindenki öngyilkosnak készül odabent. Üdv

Nem értem mi a gond a tankkal. Az egyik legjobban használható td a játékban, gyors, van átütése és jó a csőlehajlása. Mint minden tanknak, ennek is megvan a maga technikája. A leírtak alapján te nagyon rosszul használod. Nem a te dolgod a spot-olás, épp ellenkezőleg, neked a sebzést kell osztani a távolból észrevétlenül. Én nem éreztem pontatlannak az ágyút, néha szivat az RNG, de ez minden tanknál megvan. Általában a dombokat keresem, ami felett épphogy ki tudok nézni, és ha úgy érzem, hogy spotoltak (nem várom meg a 6. érzéket) visszakapcsolok utazó módba, ekkor magától lesüllyed a tank hátulja, és máris takarva van a tank. Ezt egyébként meg lehet tenni töltés alatt is, hisz mire betölt ismét visszaállhatsz ostrom módba. Egyébként ha ostrom módba váltok, az első, hogy megemelem teljesen a tank hátulját, vagyis magam elé nézek addig, amíg csak lehet, majd ez után kezdek el harcolni. Ilyenkor egyébként nagyobb a belőhető felületed, de ha rád is lőnek, akár automata célzással is, az ugye a tank közepét célozza, és ha ilyenkor visszakapcsolsz utazó módba, lesüllyed a tank és nagy eséllyel ellőnek fölötted. Persze ehhez rengeteg gyakorlás kell, de nálam bevált. Hiányozni fog ez a funkció az Strv-ken.
#32 Cortez31 2018-02-05 18:45
Idézet - GregorMann:
Azért mert 9-10 tierben általában a látótávolság 400m ről indul optikákkal felmegy 470-490m -ig (ez a pálya fele - 2/3 ) ellenben svéd csodánk jól kinőtt a csizmaszárból és egészen 350m -ig lát amikor kijön a garázsból. Vak, lassú és gyenge az álcája.
52 000 az új tier 9es löveg, miközben 300-350 kapsz egy győztes csatáért. Ez 150-200 mélytorok az alap ágyuval.
Tudod a játékélményről beszélek amiért fizetsz is jó magyar forintokat, hogy ülj egy dupla bokorban és lövöldözz a felvillanó piros sziluettekre, annak ellenére, hogy nem tudod h csak a csövét dogta ki és a fedezéket lövöd vagy már kijött és csak mellé durrantasz esetleg lepattansz.
Meg tudod habitus kérdése, hogy látod amint közelharcban a csapattársadat pl egy táras Med darálja és nem tudsz rajta segíteni mert nincs olyan opció amivel meg tudnád lőni az ellent. cc 5-7 másodperc amire beálsz ez alatt min 2 lövést kapsz 800 Hp az 1000-ből és 2 modul.
Lövés utén 6- 10 az álca értéke, ez egy heavy álcájhoz mérhető csak annak van páncélja és tud mozogni, némelyk 5 sec alatt akár 50 méter is megtesz ami elég, hogy fedezékbe menjen. Ebben a tankban Seres Rezső Szomorú vasárnapja szól a rádióból mert mindenki öngyilkosnak készül odabent. Üdv


Az biztos, hogy nem mindenkinek fekszik. Hívhatjuk habitusnak is az okot, bár nálam inkább napi hangulat függő.
A vakságot illetően én ezt tudom mutatni:

https://www.kephost.com/image/EUWb

Azért el lehet vele bújni. Az álcaháló sokat segít.
Nem akarok én vitatkozni, de vannak napok mikor kimondottan szeretek játszani vele.
:thx1:
#31 GregorMann 2018-02-05 16:13
Azért mert 9-10 tierben általában a látótávolság 400m ről indul optikákkal felmegy 470-490m -ig (ez a pálya fele - 2/3 ) ellenben svéd csodánk jól kinőtt a csizmaszárból és egészen 350m -ig lát amikor kijön a garázsból. Vak, lassú és gyenge az álcája.
52 000 az új tier 9es löveg, miközben 300-350 kapsz egy győztes csatáért. Ez 150-200 mélytorok az alap ágyuval.
Tudod a játékélményről beszélek amiért fizetsz is jó magyar forintokat, hogy ülj egy dupla bokorban és lövöldözz a felvillanó piros sziluettekre, annak ellenére, hogy nem tudod h csak a csövét dogta ki és a fedezéket lövöd vagy már kijött és csak mellé durrantasz esetleg lepattansz.
Meg tudod habitus kérdése, hogy látod amint közelharcban a csapattársadat pl egy táras Med darálja és nem tudsz rajta segíteni mert nincs olyan opció amivel meg tudnád lőni az ellent. cc 5-7 másodperc amire beálsz ez alatt min 2 lövést kapsz 800 Hp az 1000-ből és 2 modul.
Lövés utén 6- 10 az álca értéke, ez egy heavy álcájhoz mérhető csak annak van páncélja és tud mozogni, némelyk 5 sec alatt akár 50 méter is megtesz ami elég, hogy fedezékbe menjen. Ebben a tankban Seres Rezső Szomorú vasárnapja szól a rádióból mert mindenki öngyilkosnak készül odabent. Üdv
#30 Cortez31 2018-02-05 13:47
Idézet - GregorMann:
Sziasztok,
nekem is nagyon vegyes érzéseim vannak. (vegyes?)

-A 9cm lövege szinte mindenről lepattan. Pontatlan. Ideírom mégegyszer: Pontatlan. Volt, hogy mező közepén leláncoltak RU251 papír tankot, 5× löttem rá abból 3× mellé ment ( 1 fölé kettő a hasa alá) Oké, hogy csak 2.8 skill volt akkor rajta (mesterlövész meg BIA, meg célzásgyorsító). Álca értéke verhetetlen, a szimpla bokorban is képesek spotolni. Mentségére csak 80 % volt az összálcázási képessége a legényégnek bocs a leányságnak.

Nagy puskával már jobb de leesik az álca és esély sincs menekülésre. Utazó módban szinte mindíg az eget nézi a löveg, ilyenkor lenne esély elmenekülni lövés után. Váltási idő nagyon lassú. ja és nem pattint semmit, ingyen HP minden ellennek.
- Nekem simán el tudtak szaladni spotter tankok a lövedék elöl.
-Külön perverzitása az eszköznek, hogy a parancsnok nem felül hanem alul-középen néz ki ezért hamarabb belőnek mint ahogy te meglátnád a célt.
-A forgását meg egy lassú valcerhez mérhetném a maga 28 fokával.
Ülsz a dupla bokorban amiből nem látsz ki és a felvillanó piros sziluetteket lövöd. Csodás játékélmény


Miért is esik le az álca? :confused:
#29 GregorMann 2018-02-05 13:30
Sziasztok,
nekem is nagyon vegyes érzéseim vannak. (vegyes?)

-A 9cm lövege szinte mindenről lepattan. Pontatlan. Ideírom mégegyszer: Pontatlan. Volt, hogy mező közepén leláncoltak RU251 papír tankot, 5× löttem rá abból 3× mellé ment ( 1 fölé kettő a hasa alá) Oké, hogy csak 2.8 skill volt akkor rajta (mesterlövész meg BIA, meg célzásgyorsító). Álca értéke verhetetlen, a szimpla bokorban is képesek spotolni. Mentségére csak 80 % volt az összálcázási képessége a legényégnek bocs a leányságnak.

Nagy puskával már jobb de leesik az álca és esély sincs menekülésre. Utazó módban szinte mindíg az eget nézi a löveg, ilyenkor lenne esély elmenekülni lövés után. Váltási idő nagyon lassú. ja és nem pattint semmit, ingyen HP minden ellennek.
- Nekem simán el tudtak szaladni spotter tankok a lövedék elöl.
-Külön perverzitása az eszköznek, hogy a parancsnok nem felül hanem alul-középen néz ki ezért hamarabb belőnek mint ahogy te meglátnád a célt.
-A forgását meg egy lassú valcerhez mérhetném a maga 28 fokával.
Ülsz a dupla bokorban amiből nem látsz ki és a felvillanó piros sziluetteket lövöd. Csodás játékélmény
#28 Admiral_von_Yorck 2017-11-24 16:44
Idézet - Golza:
Idézet - Admiral_von_Yorck:
Nos!
Elvergődtem a 9cm-es ágyúval a10,5cm-ig, de az alap lánc nem bírja el a nagyobb löveget.....
Gondoltam csak szólok. hogy ha valaki még ott tart akkor először a láncot húzza.

Asszem az alap rádióval és motorral elbírja.
Igy
sajna se a periszkópot se a ventit már nem birja el ezért ment az optika

Mondjuk lehet benne valami.
Nekem Venti + töltés buff + periszpók van fent és így nem bírja el....
#27 Golza 2017-11-24 09:56
Idézet - Admiral_von_Yorck:
Nos!
Elvergődtem a 9cm-es ágyúval a10,5cm-ig, de az alap lánc nem bírja el a nagyobb löveget.....
Gondoltam csak szólok. hogy ha valaki még ott tart akkor először a láncot húzza.

Asszem az alap rádióval és motorral elbírja.
Igy
sajna se a periszkópot se a ventit már nem birja el ezért ment az optika
#26 Admiral_von_Yorck 2017-11-24 07:22
Nos!
Elvergődtem a 9cm-es ágyúval a10,5cm-ig, de az alap lánc nem bírja el a nagyobb löveget.....
Gondoltam csak szólok. hogy ha valaki még ott tart akkor először a láncot húzza.
#25 rttrenato 2017-11-20 03:36
Idézet - Admiral_von_Yorck:
Srácok!

Az alap lánc elbírja a 10,5cm-es löveget?


Elbírja,de avval számolj,hogy el fog tünni az a kevés haszon,hacsak nem lőssz minden mecsben 2k-t.
#24 Admiral_von_Yorck 2017-11-20 03:03
Srácok!

Az alap lánc elbírja a 10,5cm-es löveget?
#23 YelloWarrior 2017-09-20 12:11
Én nem mondanám hogy nem működik a páncélja...nála alacsonyabb tierű tankok normál lövéseit simán pattintja, még a hasi front lemezről is, ami nincs is extrém bedöntve....viszont a robbanólövedék simán átüti.
#22 Skjenngard 2017-08-03 09:14
Megéri megvenni. Kicsit konteó ugyan, de amióta a nagy ágyú fent van, mintha többször villanna a lámpa, pedig a kaliber minimálisat változott. Tegnap voltak pillanatok, amikor arra gondoltam, visszateszem a kis ágyút. Mivel a tank olyan gyors, mint egy light, jó pályaismeret ellenében simán lehet vele flankelni, oda meg elég a stock pen. A brit vonalon hozzászoktam már a kis alfához, tehát nekem nem volt szenvedés kihúzni a top löveget. A sock mellett szól még a 4,5 sec körüli reload is. Ezzel a tankkal a legfontosabb szabály, hogy tényleg nem szabad hogy észrevegyenek, mivel ahogy le is van írva: a lámpáig 3 sec, siegeből kilépés 2 sec. 5 secre 1000 HP kevés, nagyon kevés. Ha meg az első lövés lánc vagy motor, lehetsz akármilyen villámkezű javítós, halott vagy. Ugyanaz a probléma vele, mint a svéd vonallal, hogy az új overmatch szabályra tervezték őket, amit aztán ügyesen kidobtak a kukába, de nem kompenzálták a meglévő tankokat. Úgyhogy, amikor azt mondom defenzív játék, azt úgy is kell vele érteni.
Tegnap volt egy 5k sebzéses meccsem vele, amit, ha nem éjjel játszom fáradtan, megnyertem volna. 5 tank maradt ellenem, VK 100, E100, AT 15, 59 Patton és egy Obj. 430. Mindegyiknél gyorsabb vagyok hátrafelé is, és mindegyiknél jobb volt a látótávom. A két heavy cappelt, kiszedtem az egyiket, spottoltam a 430-at, lőttem, de utána menekülnöm kellett volna, nem talált volna meg. Ehelyett lőttem mégegyet, spotot kaptam, meghaltam. Ha az első után elfutok, simán lehozom. Ennyire jó ez a tank, de nagyon bünteti ha hibázol. Úgyhogy csak ezek ismeretében vedd meg.

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

WML WEEKEND CUP 3V3 - #34 | TIER 6

Cikk hozzászólások