Nyomtatás
2017. október 10. 07:08

StuG III Ausf. G - Elemzés

(41 szavazat)
17 hozzászólás

Bevezetés

Hosszúcsövű StuG III G 1943-ban a keleti fronton – Bundesarchive

Minden, amiről tudnod kell a tankról, az megtalálható Rosszpénz elemzésében. Változott azóta valami? Nem. Akkor mégis mi szükség volt erre az elemzésre? A végén kiderül. 

Paraméterek

Ágyú 

  • Kaliber: 75 milliméter
  • Átütés (AP/APCR/HE): 150/194/38 mm
  • Sebzés: 135/135/175 HP
  • DPM: 1877 HP/perc
  • Célzás sebessége: 1,7 mp
  • Pontosság: 0,33 m/100m
  • Lövegsüllyedés/emelkedés: 7°/+20°
  • Ágyúkitéríthetőség: 15°/15°

A tank legjobb része, rohanjunk is át gyorsan rajta. 150-es alapátütésünk mindenre elég lesz, esetleg japán barátaink okozhatnak gondot (muszáj megjegyeznem, hogy Rosszpénz még ekképp írt: "Ha nem tévedek, a legjobban páncélozott dolog ami a Stug III-mal szembe kerülhet, az a KV-3 szovjet nehéz tank."). Változik a világ. Az általam javasolt felszereléseket használva (töltésgyorsító, távcső és periszkóp) a száraz 4,31-es töltési idő és a mellé társuló 1877-es DPM máris 3,88 másodpercre és 2086-ra javul. BiA-val a végleges értékek a következőek: DPM 2133 (töltési idő 3,8 mp), célzási idő 1,59 mp és 0,31-es szórás.

A lövedékek 925/1156/925 m/s sebességgel repülnek, a lőszerárak pedig igen kedvezőek, mindössze 109/2800/98 kreditbe kerülnek. Sajnos csak 36 lőszer fér a tankba, de az esetek túlnyomó többségében nincs reális esélyünk ellőni az összeset. Ágyúsüllyedésünk elmegy, -7°. Horizontális ágyúkitéríthetőségünk pedig 15-15° mindkét irányba.

Minden szuper, minden szép. Haladjunk is tovább.

Felépítmény, rádió 

Páncélzatunk mindössze 80/30/50 mm elöl, oldalt és hátul. Hogy ez mire elég, egy szóval tudnám összefoglalni; semmire (de legalább HD). Vigaszképp kapunk egy picinyke lövegpajzsot, ami legalább néha felfogni egy-két lövést. Viszont szerencsére kompenzációképp kapunk alacsony profilt és jó álcaértékeket. Életerőnk a szint átlaga, 350 HP. T7-ben már megjelennek 390-es sebzésű ágyúk is, ezért legyünk óvatosak!

Alap álcaértékünk 21,89%, ami mozgás közben 13,11%-ra, álló jármű lövésekor 5,41%-ra, mozgó esetén 3,24%-ra csökken. Ezt kihasználva megfelelő felszerelésekkel (álcaháló, festés, fokozott szellőzés, pótellátmány) és legénységgel (álca, BiA) kíméletlenül lecsaphatunk a játékkal még csak ismerkedő kezdőkre, örökre elveszejtve ezzel játékkedvüket. Nade álljunk meg egy pillanatra! Valahogy ez olyan ismerős nekem...

Látótávunk alapból 310 méter, amit távcsővel és BiA-val 347,6 méterig, periszkóppal pedig 425,1 méterig növelhetünk. Csak a "tisztánlátás" kedvéért, a T67 esetén 340 méterről indulunk. Sajnos a gyenge látótáv (és maga a tank) miatt a T67-tel kialakult agresszív játékstílusom helyett sokkal passzívabb játékra kényszerültem. Mivel a tankkal viszonylag sok időt fogunk egy helyben eltölteni, ezért a gyenge látótávot viszonylag kompenzálja a periszkóp használata, valamint az, hogy a játékosok többsége ezen a szinten még gyengén felszerelt tankokkal furikáznak.

Rádiónk 433 méteres hatótávja néha okozhat nekünk pár kellemetlen percet, amikor egy nagyobb pályán eltűnnek a tankok a térképről.

Motor, felfüggesztés

Végy egy átlagos talajellenállású lánctalppárt (1,05/1,34/2,21 kemény, közepes és puha talajon), hegessz hozzá további 24 tonnát, majd rakj bele egy 440 lóerős motort; ossz és szorozz, 18,68 lóerő tonnánként. Jól hangzik, ugye? Sajnos most jön a feketeleves, ugyanis előre mindössze 40, hátra pedig 10(!) kilométer/órás végsebességet kapunk. Hogy példával éljek: olyan ez, mintha a F1-es kocsikat csak 100-ig hagynánk gyorsulni. Amilyen szuper a gyorsulás, olyannyira fojtogató a sebességkorlát. Rosszpénzt idézve, a tolatási sebesség "szörnyen lassú és ha óvatlanok vagyunk igen fájdalmas tud lenni". Olyannyira lassan vánszorgunk hátrafelé, hogy jobban járunk, ha mindig csakis előre menekülünk. Aki nem hiszi, az próbáljon visszatolatni egy domb mögé.

Papíron ugyan 20% a motor gyulladásának esélye, de valójában inkább 10-15% körül lehet; 62 meccsem alatt egyszer sem égtem. Ebből kiindulva én azt javaslom, hogy nyugodtan hagyjuk el az automata tűzoltót és helyette használjunk nagy szerszámkészletet/csokit.

A felfüggesztés forgási sebessége viszont kiemelkedő, 49,02 fok/másodperc; nincs mit ezen ragozni, szuper és kész!

Ajánlott játékstílus

Bokorharc, sebzéspotenciálunk kihasználására törekedve. Majd két és fél év után Rosszpénz szavai továbbra is helytállóak: "A Stug III alapvetően papír tank és klasszikus bokorharcos páncélvadász. Az ágyúja után a mobilitása és az álcaértéke a fő fegyvere. Ez a játékstílusát erősen behatárolja, ebben a szerepben viszont igen hatékonyan működik.". Törekedjünk tehát mindig a lehető legjobb pozíció felvételére, ahonnét a lehető legtöbbet tudjuk sebezni. A nyílt pályák háttérbe szorulásával sajnos a tank hatékonysága is jelentősen csökkent, mindenesetre bokorharcos szerepkörében mai napig tisztesen helytáll.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Közepes kaliberű tank töltésgyorsító
  • Távcső
  • Periszkóp

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Nagyméretű szerszámkészlet/csokoládé (lásd a motor szakaszt)

Ajánlott legénységi képzettségek

  • Parancsnok: 6. érzék + Álcázás + Elit alakulat
  • Lövegkezelő: Álcázás + Mesterlövész + Elit alakulat
  • Vezető: Álcázás + Sima utazás + Elit alakulat
  • Töltő: Álcázás + Biztonságos elhelyezés + Elit alakulat

Érdemes újraosztani a 2. sort Elit alakulatra, majd egy azonnali aktiválódó képességsorral folytatni (pl. álca/javítás).

Bevétel, WN8

A vbaddict.net adatai szerint átlagosan nettó 3427 kredittel és 314 sebzéssel zárnak a játékosok egy csata után. Ezer körüli átlagsebzésre már sötétlila statisztikát kapunk. 

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Kiváló ágyú (DPM, célzás, pontosság)
  • Kiváló álca
  • Jó mobilitás és forgási sebesség

Hátrányai

  • Gyenge látótáv
  • Gyenge páncél
  • Könyörgöm, mi ez a 10 km/h hátrafelé?!

Mementó

Ez az elemzés Roni (Morphelo) emlékére készült. A tankot a második emlékverseny ötödik kihívása miatt vettem meg és húztam ki rá a harmadik (technikailag kilencedik) kiválóságjelet. Nem ez lett életem legjobb írása, tudom; de nem is annak szántam. Bárcsak okom se lett volna hozzákezdeni. Nyugodj békében! - Ender (bicmac11)

Statisztikai és egyéb adatok forrása: tanks.gg, vbaddict.net és a játék kliense (0.9.20), 2017. október 8-ai lekérdezéssel.

Videó

Végezetül, kommentár nélkül:


Az elemzést írta: bicmac11

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:32

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    mózes.kertész
    • Tankos
    · 3 éve
    Nekem ez a második kedvenc páncélvadászom a Jgpz IV után, hasonlóak a képességeik, és ez a masina a PaK 42-vel igazi álom. A 105 mm-es löveget nem ajánlom, mert nem túl jó a frontvonal mögül lőni vele, miközben a mozgékonyságot húzza, és önmagában az erősebb HE lövedék nem előny. Az egyetlen nagyobb negatívuma a 460-as HP, amit a Hetzer megesz egy lövéssel reggelire. De amúgy tök jó gép, és fronttal sidescrapelni a legjobb taktika közelharcban, távolharcban pedig az összes löveg jó 48-as kaliberhossz felett. Én a csak AP lőszert taktikát szeretem, mert nem pazarlok goldot APCR-re.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Artyom1986
    • Tankos
    · 4 éve
    A 10,5 cm-es löveggel nagyon "fun" td
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    fakirr1
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="YelloWarrior"]"Mivel a tankkal viszonylag sok időt fogunk egy helyben eltölteni, ezért a gyenge látótávot viszonylag kompenzálja a periszkóp használata..."
    "A nyílt pályák háttérbe szorulásával sajnos a tank hatékonysága is jelentősen csökkent, mindenesetre bokorharcos szerepkörében mai napig tisztesen helytáll."

    Rávetettem magam az amcsi TD-kre, mert pl ez a torony nélküli Stug a függőleges, gyenge frontjával nem győzött meg hogy ezzel kezdjek el Pvadászkodni....pedig az ágyú stat valóban jó.....elég sokat páncélvadászkodom mostanában....de továbbra se értem ezt a marha nagy camp-et amit a TD-s bajtársak leművelnek.....
    Várnak a bokorban, sziklán...hogy elébük menjen a sültgalamb....el nem tudom képzelni hogy hogy lesz ebből értékelhető csatájuk.
    Én azt látom hogy manapság ez a bokorharcos passzív játék nem működik többségében....T5-ben meg pláne értelmetlen.
    Annyira nincs együttműködés sokszor hogy ha nem mész előre akkor halál....
    De csomóan ott campelnek hátul, az istenét nem mozdulnának, mindegy hogy jó e ott vagy sem....az artysták után a TD-s a legirritálóbb fajta az biztos....[/quote]


    Lehet,hogy Téged irritál, de 1 biztos: nem mindennapi élmény az,amikor murovankában egyedül maradtam egy T67 ( 198 HP ) , egy cromwell ( fullon) és egy amx 13 ellen, mégis meg lett a csata( persze mákom volt a T67-el,mert én álltam, ő meg mozgott..a lövedék érkezéséig....).
    Az sem mindennapi,hogy egy TD-vel simán együtt forogsz a 12T-vel és nem bír szétkapni,mert kb ugyanannyi idő alatt lövi ki a tárból a skúlót, mint a Stug( 2,7mp vs 3,71) , ellenben a 4 lövedékéből 1 min pattan, ráadásul közben leláncolod, majd javítás után ujra.. onnan már nem megy sehova...
    Az is beteg, amikor karéliában állsz a bal oldalon védekezve fent a szikla mellett és nem látnak a domb tetején sem, Te meg osztod az áldást...
    Az is kegyetlen,hogy a japán heavy csodákra ugyan kell a gold, de a többit lazán átlövöd szinte bárhol, bármikor.


    Hidd el, hogy ez a TD egy beteg módon veszélyes kis dög ( kb mint az E25: jó kezekben egy halálosztó..). Az egyik olyan TD, ami sosem fog kikerülni a garázsomból és olyan fun factort visz a játékba,hogy már csak ez miatt is megéri kihúzni.. ( nem vagyok egy nagyon pro játékos, de ezen már van 6 csíkocska az ágyún...szóval szerintem eléggé kezdő barát td..)
    Az, meg hogy egy TD áll hátul és vár, a tanktól is függ...Próbálj meg egy B183-al előre menni és lövés után 22mp-ig életben maradni a frontvonalban....hamarabb nyersz a lottón egy ötöst...Ugyanakkor pl a JP-E100-al nem minden esetben kell hátul kempelni ( pl az a tier10-es csata,ami lényegében tier 8,csak van bent 1 kilences és egy tizes tank is..).. Plusz pályafüggő is... Mármint a tank és a TD-zés is..
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ender
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="YelloWarrior"]"Mivel a tankkal viszonylag sok időt fogunk egy helyben eltölteni, ezért a gyenge látótávot viszonylag kompenzálja a periszkóp használata..."
    "A nyílt pályák háttérbe szorulásával sajnos a tank hatékonysága is jelentősen csökkent, mindenesetre bokorharcos szerepkörében mai napig tisztesen helytáll."

    Rávetettem magam az amcsi TD-kre, mert pl ez a torony nélküli Stug a függőleges, gyenge frontjával nem győzött meg hogy ezzel kezdjek el Pvadászkodni....pedig az ágyú stat valóban jó.....elég sokat páncélvadászkodom mostanában....de továbbra se értem ezt a marha nagy camp-et amit a TD-s bajtársak leművelnek.....
    Várnak a bokorban, sziklán...hogy elébük menjen a sültgalamb....el nem tudom képzelni hogy hogy lesz ebből értékelhető csatájuk.
    Én azt látom hogy manapság ez a bokorharcos passzív játék nem működik többségében....T5-ben meg pláne értelmetlen.
    Annyira nincs együttműködés sokszor hogy ha nem mész előre akkor halál....
    De csomóan ott campelnek hátul, az istenét nem mozdulnának, mindegy hogy jó e ott vagy sem....az artysták után a TD-s a legirritálóbb fajta az biztos....[/quote]

    "a T67-tel kialakult agresszív játékstílusom helyett sokkal passzívabb játékra kényszerültem. " Átérzem. :-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 6 éve
    "Mivel a tankkal viszonylag sok időt fogunk egy helyben eltölteni, ezért a gyenge látótávot viszonylag kompenzálja a periszkóp használata..."
    "A nyílt pályák háttérbe szorulásával sajnos a tank hatékonysága is jelentősen csökkent, mindenesetre bokorharcos szerepkörében mai napig tisztesen helytáll."

    Rávetettem magam az amcsi TD-kre, mert pl ez a torony nélküli Stug a függőleges, gyenge frontjával nem győzött meg hogy ezzel kezdjek el Pvadászkodni....pedig az ágyú stat valóban jó.....elég sokat páncélvadászkodom mostanában....de továbbra se értem ezt a marha nagy camp-et amit a TD-s bajtársak leművelnek.....
    Várnak a bokorban, sziklán...hogy elébük menjen a sültgalamb....el nem tudom képzelni hogy hogy lesz ebből értékelhető csatájuk.
    Én azt látom hogy manapság ez a bokorharcos passzív játék nem működik többségében....T5-ben meg pláne értelmetlen.
    Annyira nincs együttműködés sokszor hogy ha nem mész előre akkor halál....
    De csomóan ott campelnek hátul, az istenét nem mozdulnának, mindegy hogy jó e ott vagy sem....az artysták után a TD-s a legirritálóbb fajta az biztos....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ender
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="uuee"]Csataszámot sztm vedd ki ;-) Az elvárt értékek v30 óta ugyanazok minden tdvel. A dpmre erős azt mondani, hogy jó.[/quote]
    Nem a DPM jó, hanem az ágyú összességében. ;-) Amúgy nem hiszem, hogy egy 2000es érték rossz lenne T5ben.

    [quote name="Hector 72"]Távcső és periszkóp egyszerre szerintem felesleges, mint csupasz női nemi szervre a paróka...[/quote]
    Pont azért kell kimaxolni a látótávot, hogy ne legyél teljesen a csapatra utalva. 425 méter T5ben még mindig egy kiemelkedő értéknek számít.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hector 72
    • Tankos
    · 6 éve
    Távcső és periszkóp egyszerre szerintem felesleges, mint csupasz női nemi szervre a paróka...
    Egy hely elpazarolva. Én inkább az álcahálóra szavaznék a távcső helyett, még akkor is ha az álca értéke alapból is magas. Ezzel a géppel nem fog senki felderítést végezni, ez egy klasszikus TD....
    Sőt a töltésgyorsító helyett is megfontolandó a ventillátor, de ez ízlés dolga. Én a venti + BIA kombinációban hiszek, mert az a +10% nagyon sokat ér....
    Nálam ez a gép: venti+periszkóp+ álcaháló....
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nortonor
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 6 éve
    [quote name="D00M"]A távcső és a periszkóp hatása, nem adódik össze.[/quote]
    [quote name="straubbazsi"]A hatásuk meg nem adódik össze. Csak az egyik aktív. (Ettől még lehet értelme.)[/quote]
    Valóban, rosszul emlékeztem. sry
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    D00M
    • Tankos
    · 6 éve
    A távcső és a periszkóp hatása, nem adódik össze. A távcső folyton megy, a periszkóp akkor, ha állsz egy helyben, de akkor is az alap látótávot veszi alapul. Amúgy meg inkább töltésgyorsító, periszkóp, venti kombóval érdemes használni, mint majd az összes zárt TD-t.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ba_nshee
    • Kiképző
    · 6 éve
    [quote]Figyelj a különbségre - periszkóp és távcső nem ugyanaz (periszkók az a "csigaszem", távcső meg a kukker)[/quote]
    [quote]Emlékeim szerint a "kukker", ahogy ezen az oldalon is nevezve van a felszerelések között: látcső
    a "csigaszem" meg periszkóp távcső...[/quote]

    Na ez is ki lett maxolva :-)

    A hatásuk meg nem adódik össze. Csak az egyik aktív. (Ettől még lehet értelme.)

Legfrissebbek a szerzőtől: bicmac11

Kapcsolódó elemek