Jelenleg 613 vendég és 19 tag online

csütörtök, 15 augusztus 2013 15:38

A fórum használatáról...

Írta:
Értékelés:
(14 szavazat)
41 hozzászólás

Egy kis útmutató a fórum újszülöttjeinek, felfedezőinek és gyarmatosítóinak. Előre szólnék: akinek nem inge...

Viselkedési szabályzat

TILOS rasszista, antiszemita, másokat vallásában, hitében, emberi méltóságában sértő hozzászólásokat írni. Az ilyen tartalmú, stílusú hozzászólások törlésre kerülnek, a hozzászólás írója pedig egyéni elbírálást követően akár kitiltásra is kerülhet a weboldalról.

"Más lett a világ, érzem a vízben, érzem a földben, érzem a levegőben."

Miben lett más a világ?

Annyiban mindenképp, hogy mostantól TE is itt vagy velünk, a wotinfó fórumán. Az, hogy ettől az összkép javulni fog, stagnálni vagy romlani, az, hidd el, rajtad múlik.

A wotinfo fóruma olyan, mint az élő szervezet vérárama. Érzi, ha valami új kerül bele, és ennek az újnak a viselkedésétől függően reagál rá. A fórum, mint közösségi csoportos öntudat, tipikus „tit for tat” mintát mutat, azaz első körben mindenkinek megelőlegezi a bizalmat, utána pedig úgy bánik az újonccal, ahogy az újonc bánt vele.

Mit tehetsz te annak érdekében, hogy kedvező képet mutass magadról, és így elfogadott, sőt, megbecsült tagja legyél a fórumközösségnek?

 1. Sokat ront a debütáláson, ha felhasználóneved pejoratív, gusztustalan, vagy ostobaság. Ne feledd, ezeket a neveket te választod, tehát téged jellemeznek!
 2. Mindenképp tartsd figyelemben az általános írott/íratlan fórum-etikettet! Hiába vagy jó szándékú, rendes, illedelmes ember, ezekkel akkor is tisztában kell lenned. Rómában tégy úgy, mint a rómaiak. Lehet, hogy néhány szabályt értelmetlennek tartasz majd, feleslegesnek, vagy korlátozónak, és látod majd, hogy többen hangot is adnak rendszeresen ebbéli nézeteiknek (mindenkinek szüksége van egy hobbira), de hidd el, a te dolgod ezeknek a szabályoknak a betartása, ha fórumra tévedsz, nem pedig a véleményezése, kritizálása.
 3. Köszönj be tisztességesen a „Újoncok” című, pont erre fenntartott topicban. Hidd el, páran már erre is fognak emlékezni.
  Azt, gondolom, nem kell mondani, hogy egy másik, abszolút nem erről szóló topicban bedobott „császtok” vagy „XD” pont az ellenkező hatást kelti.
 4. Pár alap dologgal, (pl. mondat eleji nagy kezdőbetű, mondat végi írásjel, elfogadható helyesírás) megalapozhatod a jó híredet. Ugye milyen szomorú, hogy az anyanyelv ismerete és helyes, de legalábbis nem tragikus művelése manapság vívmány és nem alapelvárás? Ebből körülbelül el is képzelheted a fórumokon uralkodó helyzetet…
 5. A fórumlátogatók közt rengeteg a felnőtt, dolgozó, családos ember, gyermekes anya. Erről legtöbbször nem is tudsz, mert te csak az x karakteres nicket látod, mögötte az embert nem. Attól, mert ő is WoT-rajongó, meg te is, még nem lettetek automatikusan haverok. A bizalmat ki kell érdemelni. A fórumokon viszont mindenki tegeződik, szóval ebbéli gátlásaid ne legyenek.
 6. Kissé összefügg az előbbivel: életkori, neveltetési, kulturális különbségek miatt nem mindenki nyitott az „új hullámra”, úgymint a helyesírás hanyagolása, a kivi, a vok, a h., az ari puszcsy szióka, a szasztok, a lol, az xd)

És, felkészülésképpen, lássuk a legfontosabb fórumozó típusokat:

 1. A felkészült "Öreg": Feltehetően jó ideje játszol a WoT-al, volt már jó pár sikered, akár még CW szinten is, éremkollekciód jól mutat, a statod is remek- bár, lehet, hogy nem vagy űberpro - , mindamellett tisztában vagy a játék csínjával-bínjával. Felhasználóként normális, segítőkész embernek ismernek, aki nem viselkedik lekezelően esetlen kérdéseket feltevő kezdőkkel szemben sem; becsületeden még nem esett csorba.
  Tulajdonságaid: kiemelkedő tárgyi tudás, sok szabad idő, motiváció, elhivatottság, jó diplomáciai, szervezési és feladat-megoldási készség, kritikatűrés, kötélidegzet, és az általánosnál kicsit magasabb szintű mazochizmus. Stílusodra, helyesírásodra, kommunikációdra nincs komoly panasz.
 2. A jövő reménye: Nem játszol túl rég a WoT-al, vagy már megfizetted a tanulópénzt és szépen építgetve a statodat folyamatosan fejlődsz. Ugyanakkor, tárgyi tudásod láthatóan felülmúlja a veled együtt kezdőkét, mert téged érdekel a játék, nem csak elvagy. Felhasználóként főleg read-only-ban üzemelsz, nagy ritkán segítesz, ha biztos vagy a válaszod helyességében, de inkább még tanulásra használod a fórumot.
  Tulajdonságaid: észrevehető, alakuló tárgyi tudás, sok szabad idő, motiváció, elhivatottság, az egészségesnél talán kicsit több önbizalom, ugyanakkor hibátlan realitásérzék. Stílusodon, helyesírásodon, kommunikációdon érződik, hogy értelmes ember vagy.
 3. A poéngyáros troll: A fórumtársaidat óhajtod megörvendeztetni egy kis mókával. Ebbe sok minden belefér: traktorfelvonulás, öngyilkos Ödönkék kifigurázása, ami csak jön. Úgy gondolod, a WoT élet, a WG-nek hála úgyis elég feszült, egy kis nevetés nem árthat, és ebben alapjaiban igazad is van. Humoros vagy, de nem vagy bántó.
  Tulajdonságaid: jó humorérzék, általában (ha nem is kimagasló, de nem is lebecsülendő) sikeresség (stat), meglévő, ha nem is kihasznált tárgyi tudás, stb. Igazából, ha érdekelne, meg rágyúrnál, lehetnél pro is akár.
  Mire ügyelj: Viccelődés közben te és barátaid esetleg egy bal lábbal kelt fórumjárőr áldozatává válhattok. Mérlegeld, hogy ér-e ennyit az egész poén… no meg, hogy nem ragadsz-e a rodeóbikán egy megjelenő troll vagy bukott ügyek bajnoka miatt.
 4. A lemming/Ödönke: Valamiért játszol és fórumozol, de igazából nem fog kiderülni, hogy miért. Tárgyi tudásod a legjobb esetben is felszínes, a játék alapvető ismereteihez nem nagyon van közöd. A WoT-ban, ha van is valamennyi tapasztalatod, bőven követsz el hibákat, hozol nem optimális döntéseket, és ezeket majd nem győzik rajongóid az orrod alá dörgölni. Gyakran kialakult, áttörhetetlen tévképzeteket ápolsz a játékkal kapcsolatban. A legjobb esetben egy szerény, jobb sorsra érdemes kezdő vagy, aki azzal, hogy rossz helyen butaságot kérdez, rossz döntést hoz, és cserébe nagy pofont kap. A legrosszabb esetben nagyhangú, kötekedő, meggyőzhetetlen mániákusként - magasról szarva az érvekre és a jótanácsokra - tombolsz a topic kényszerbezárásáig vagy amíg ki nem vágnak a fórumról, hangsúlyozva, hogy mindenki buta, csak te vagy helikopter.
  Tulajdonságaid: tárgyi tudás és önkritika hiánya, gyakran sértődékenység és udvariatlanság, időnként sokkolóan közepes anyanyelvi háttér. Hatalmas önbizalom és én-tudat.
  Mire ügyelj: minél hamarabb vedd észre hibáidat, és ne járasd le magad egy életre.
 5. A statvadász: Értesz a játékhoz, akár az is lehet, hogy olyan mélységében, ami bárki becsületére is válhatna. Valószínűleg régóta játszol és eredményesen. Statod kiemel a "nagy többség"-ből, ám számodra csak ez az egyetlen fokmérő. Mindent és mindenkit megítélsz, magadhoz mérsz és aki gyengébb nálad, az noob. Tanácsokat szoktál adni, csak sajna arroganciád miatt általában bántásnak fogják fel, amiért sokan utálnak. Pedig sokszor jót akarsz, lehetne is tanulni abból, amit mondasz, de a stílusodtól megkeseredik a nálad gyengébbek szájában a "falat". Humorod legjobb esetben is "fekete".
  Mire ügyelj: ne légy túl maximalista, se túl szigorú. Nem vagyunk egyformák, nem mindenki eredményorientált és nem mindenki azonosan jó képességű. Ha nehéz is, el kell(ene) fogadnod, hogy más szemszögből is lehet tekinteni egy játékra.
 6. Az alkalmi kérdező: Te vagy a nagy többség. Értesz annyira a játékhoz, hogy belásd a hiányosságaidat, akarj fejlődni. Lehet, hogy több noob mesterhármas után kezdtél el fejlődni, vagy alapvetően a jóérzékű kezdő vagy, aki meg akarja tanulni a játék fortélyait. Tudod, hogy mire való a fórum, megtalálod a megfelelő topicokat. Szóval, csak így tovább!
  Mire ügyelj: maradj meg ilyen szimpatikus személynek, idővel pedig lépj be a felkészült öregek közé!
 7. A hiénakölyök/rosszindulatú troll: Sorsod egybeforr a lemmingekével/Ödönkékkel. Pár hete talán együtt kérdeztétek meg a „8.9 patch” topicban offolva a lemminggel párban, hogy "mijazacévé", vagy "atizestankmárnagykirálymi". Most azonban odajársz az elhibázott döntés eredményeképp rossz topicban marhaságot kérdező szerencsétlent alázni, persze csak azután, miután a „nagyok” kimondták rá, hogy buta. Azelőtt ciki lenne, mert esetleg rólad derülne ki ugyanez. Számodra mindegy, ki győz, csak balhé legyen, vér folyjék. Vagy, még Ödönke sem kell hozzá, hogy egymagad ordenáré hülye legyél, mert a frappéns humorérzékedről meggyőződve, gátlástalanul offolsz bele bármelyik topicba. (Segítek, a hihetetlenül humorosnak szánt poénod irreleváns ordas nagy faszság, inkább maradnál csendben.)
  Mire ügyelj: roppant visszataszító a viselkedésed, és jóérzésű fórumozó soha többé nem vesz „emberszámba”; könnyen lehet, hogy ignorált is azon nyomban. Remélhetőleg élőben nem ilyen vagy, mert az élet nagyobb pofonokat oszt, mint pár nap eltiltás a fórumokról.
 8. A pióca: Valamiért, egyéni szimpátia vagy unszimpátia alapján kinéztél magadnak egy játékostársat, és tapadsz rá. Topicokon keresztül ragadsz rá, mindenbe belekötsz, amit ír. Ha ő egy Felkészült "Öreg" vagy a "Jövő reménysége", netán egy "Statvadász", akkor még jól is elsülhetnek a dolgok, mert vérdonorodból kihozhatod a legjobbakat. Ha azonban ő egy Lemming/Ödönke, akkor kár megalázni szerencsétlent; ha pedig te sem vagy igazán képzett a WoT mezején, akkor fölösleges lejáratnod magad.
  Mire ügyelj: nagyon keskeny a határ a beható, folyamatos érdeklődés, és a zaklatás, kötözködés közt.
 9. A bukott ügyek bajnoka: Te vagy a szerencsétlen figura a söréttől lyuggatott, „Ember vagyok, ne lőj!” feliratú pólóban. Zavar a lemmingek/Ödönkék önkritikájának teljes hiánya, de mégse érzed helyénvalónak, hogy a földbe tapossák őket. Nem örülsz a káosznak, a békétlenségnek, az esetleges újraszított vagy frissen bontott ellenségeskedéseknek, amik akár hónapokra megmérgezhetik a fóruméletet. Ezért hát szép szóval, észérvekkel kirúzsozott lovagi lándzsát ragadva nekirontasz a személyeskedés, alázás szélmalmának, és aztán a szánakozó mosolytól a konkrét útmutatásig kaphatsz mindent. Megfogadod, hogy következő alkalommal kilövöd a fórumot, és hanyagolod az egészet, de persze nem teszed, merthogy mégis csak te vagy a bukott ügyek bajnoka.

Kérdező, kritizáló, tanító, Ödönke… hogy éled túl a fórumozást?

 • Önvizsgálattal. Mérd fel, van-e értelme kérdezned/válaszolnod, illetve kritikusként jogalapod kritizálni.
 • Tisztelettel. Tiszteld meg azzal látatlanban is az iksz karakteres nick mögött lévő embert, hogy meghallgatod, és emberként kezeled
 • Önmérséklettel. A fórum a véleménycseréről, kérdésekről, válaszokról, élmények/tapasztalatok megosztásáról szól, nem arról, hogy melyik nárcisszista ír több hozzászólást és szerez nagyobb (kétesebb) hírnevet. Ha valakit Lemmingnek/Ödönkének tartasz, inkább írd azt, hogy „felkészületlen” minthogy „béna”. Lehet, hogy sejtbiológiában lemosna a porondról, ha WoT tudásban nem is.
 • Előrelátással. Mielőtt kiosztasz valakit, vagy ölre mész valakivel, számolj tízig, és gondolj bele, megéri-e. Egy "rossz" fórumhozzászólás nem a világvége, ami után úgyse lesz semmi, ezért félre lehet dobni a felelősséget és a józan észt. Megéri-e vajon az adrenalin-löket, a romantikus lázadás hevében vérig sérteni valakit, akár egy ismeretlen felhasználót, akit aztán a barátaival, támogatóival egyetemben hónapokig kerülgethetsz a fórumon? Arról nem is beszélve, hogy esetleg élőben összefutsz, álmaid állásajánlatának interjúján az ott főnök gyurgyalag72-vel, akit pár napja nem győztél dilettáns, tyúkeszű babzsáknak nevezni. :)

Ilyenkor arra gondolj: ez csak egy játék, de mi, felhasználók mégse vagyunk gyerekek. Ha pedig mégis gyerekek vagyunk, akkor a szökőkútban fürödjünk önfeledten kacagva, ne a virtuális vérben.


Írta: ndee12

Megjelent: 17099 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 05 november 2014 07:57
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Toydolls2
  • Moderátor
  · 3 éve
  [quote name="Jacktor"]Küldd el nekem emailben a másik nevet és megnézzük.[/quote]

  Rám írt PM-ben, de nem találtam meg a kitiltott nevet regisztrálva. Lehet, a játékból lett kitiltva, még nem válaszolt. A válaszomban kértem, ha a weboldallal kapcsolatban van kérdése, az adminok figyelmébe topicba írjon. :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 3 éve
  Küldd el nekem emailben a másik nevet és megnézzük.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ludtalpas · 3 éve
  Szia! Kinél tudom meg, hogy miért lettem letiltva? Értelemszerűen nem ez a nick az. Ez a fiamé. Kösz
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Imre92 · 3 éve
  Üdv.
  Érdeklődnék,ha létrehoztam egy hozzászólást, akkor azt tudja valaki kommentelni? És ha igen akkor én az hogyan tudom megnézni?

  Köszi az infót előre is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  edu · 3 éve
  Sziasztok XVM mod telepites utan eltuntek a tankok felet a játekosok neve randomban tudd valaki segiteni elore is koszonom.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bodzy
  • VIP
  · 3 éve
  [quote name="hadtjuk"]A leírást és a hozzászólásokat végig olvasva nem találok a kép és file feltöltésre leírást. Ti hova töltötök fel kép és file, hogy csatolni tudjátok a fórumra?[/quote]
  A választ mintával megtalálod az általános kérdés topikban feltett kérdésedre válaszolva ! üdv bodzy
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jacktor
  • Admin
  · 3 éve
  Úgy van, ergo nem kell külső oldalt használnod, a Dodge által leírt módszerrel közvetlenül erre a szerverre tölthetsz fel fájlokat és hivatkozhatsz rájuk.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Dodge94HUN · 3 éve
  Képet a következőképpen tudsz a fórumba: amikor írod a válaszodat, van egy Csatolmányok "ablak". Itt tallózod a megfelelő képet, majd a Beillesztés gombra kattintasz.

  Replayt pedig a wotreplays.com-ra kell feltöltened.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  hadtjuk · 3 éve
  A leírást és a hozzászólásokat végig olvasva nem találok a kép és file feltöltésre leírást. Ti hova töltötök fel kép és file, hogy csatolni tudjátok a fórumra?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  danni0118 · 3 éve
  [quote name="Toydolls2"][quote name="danni0118"]Sziasztok, van egy kis probléma :/ nem tudok venni prémium tankot :/ t34-et szeretném meg venni. Tud ebben valaki segíteni mi lehet a probléma???[/quote]

  Írd le kérlek bővebben, hogy miért nem, és akkor biztos lesz valaki aki segít![/quote]
  Most ez irta: honlap jelenleg nem érhető el a fenntartási munkálatok miatt,, ezelöt mást irt, akkor várok

Új hozzászólás

41 hozzászólás


KERES
© 2018 eSports Pro Ltd. Minden jog fenntartva.