Ez az oldal (és egyes külső összetevői) cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Elolvastam és az Ok gomb megnyomásával elfogadom ennek tényét és az ÁSZF-ben foglaltakat is.

Jelenleg 446 vendég és 23 tag online

2014. március 17., hétfő 08:16

Panther/M10 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(27 szavazat)

Paraméterek

Ágyú

A jól ismert 7,5 cm KwK 42 L/70, ami egy nagy rakás német tankon visszaköszön, kezdve a Stug III-tól a Panther-ig. Egy baromi jó puska, 150 sima és 194 arany átütéssel és 4,5 sec-es alap töltésidővel, ami felhúzható 3,71 sec-ig (csoki nélkül), továbbá 0,35-ös pontossággal és 2,3 sec-es célzás idővel. Ám ugyanakkor az alfa sebzés amolyan németesen alacsony: 135 lövésenként. Továbbá az ágyú egyik rejtett statja elég jól be lett lőve, a célkereszt menet közbeni szórása elég finomra sikeredett, így simán lehet teljes gáz mellett is puffogtatni, a lövés oda fog menni ahova kell.

Torony

Egy alap Panther torony némileg feltuningolva. 100/45/45 mm páncélzat, első ránézésre semmi extra, ám van rajta egy nagyszerű lövegpajzs, ami szinte fedi az egész torony elejét. Miért is jó ez? Nos 100 mm a pajzs + mögötte a 45 mm torony páncél = 145 mm tömör gyönyör, ami mivel rétegelt páncél, két pofára zabálja a rálőtt HE és HEAT lövedékeket és nagyszerű védelmet ad medek és egyéb gyengébb páncélátütéssel rendelkező tankokkal szemben. Továbbá egy jelentős újítás a sima Panther-rel szemben, hogy ezen nincs parancsnoki kupola, így mondhatni a torony teljesen gyenge pont mentes. Természetesen van pár kisebb rész, amiket nem takar a lövegpajzs, de azzal kezet fogok, aki ezt el tudja találni úgy, ha még közben mozgatod is. Ám a parancsnoki kupola hiányának van egy árnyoldala is, mégpedig a látótávolság, ami itt csak 350 m (Panther-en 370 m), ami egy mednél kritikán aluli, így egy optika elengedhetetlen, a az így kapott 385 méterrel már lehet kezdeni valamit.

A csőlehajlása egész jó, 8° elől és oldalt és 5° hátul, ami nagyságrendekkel jobb a Panther 6°-os "csőlenemhajlásánál".

A toronyforgása fényévekkel jobb mint a testvérének 38 °/sec (30 °/sec) és van még egy dolog, ami nagyon sokat dob ezen a tankon, mégpedig a torony súlya, ami 8,5 t a Panther 9,6 t-jával szemben. Egy meden nem mindegy, hogy + vagy - 1 tonna van-e rajta.

Felépítmény

85/50/40 mm páncél, egy sima Panther alváz. A homlok lemez 55°-ban döntött, ami 120 mm effektívet jelent, ezzel kisebb V-VI-os tankokat simán lehet pattogtatni, de érdemes eldugni a hasát és sidescrapelve harcolni, így a velünk egyszintű medek is szépen lövik majd a nullákat. Sajnos mivel ez egy Panther, hozza magával a sebváltót, ami annyit jelent, hogy a hasára leadott lövések gyakran felgyújtják vagy tönkre vágják a motort, így egy megelőző karbantartás skill nem árt rá.  Sajnos amit a torony súlyán nyer azt itt elveszíti a rápakolt rengeteg álcázó bizbasztól, ami miatt végül M10-nek néz ki.

Felfüggesztés

38 °/sec forgás, ami még a Panther fejlesztett láncát is lazán veri (32 °/sec), így egyáltalán nem is érezni a pancserre jellemző béna mozgást ezen a gépen, tényleg sikerült igazi medet faragni belőle.

Motor

Egy 700 LE-s Maybach, ugyanaz mint a testvérén, ezen viszont valamiért 200 kilóval nehezebb, de egyébként ugyanazt tudja. A végsebessége viszont gyengébb: 46 km/h (P: 55 km/h), így amit kap a forgási sebességben, azt itt elveszíti.

Ajánlott játékstílus

A Pantherrel ellentétben ez egy igazi multifunkcionális tank, a mobilitása elég jó ahhoz, hogy medként használja az ember, ugyanakkor az ágyú képes sniperkedni is, így lényegében a játékoson áll, hogy ezek közül melyiket választja. Igazából ez egy Panther "Jumbo", ugyan nincs rajta az L/100, de kompenzálva van más statokkal, mint a toronypáncélzat és a mobilitás, ezáltal egy baromi jó frontharcos vagy support med válik belőle.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltésgyorsító, Ventilátor, Optika.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

6. érzék, pillanatkép, sima utazás vagy megelőző karbantartás, helyzetfelismerés, biztonságos elhelyezés.

Átlagos bevétel

Egy igazi ismeretlen hős ezen a téren, egy valóságos pénznyomda, hivatalosan a 6. legjobb nettó (tiszta) bevételt hozó prémtank a játékban. Olyan tankokat előz meg mint az IS-6 és a Super Pershing, mivel a kreditszorzója, a javítási és lőszerköltsége nagyon jól el lett találva. Ennek köszönhetően egy lazább meccsen könnyedén csinál 35-40k tiszta hasznot, a határ pedig a csillagos ég, nem ritkák a 50-60k körüli meccsek sem.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Medhez képest jó test és toronypáncél, nagyon jó csőlehajlás, mozgékony, könnyített MM ami csak tier VIII-ig rakja, a legjobb tier VII-es pénzgyár, magas HP pool.

Hátrányai

A mobilitását és a tornyát leszámítva szinte mindenben rosszabb, mint egy stock Panther (RoF, végsebesség, látótáv),  az orrában lévő váltó miatt gyakran gyullad, vagy sérül a motor, alacsony végsebesség.

Kiknek ajánlott

Ez egy amolyan szegény ember VIII-as prémtankja, szinte majdnem annyit lehet vele keresni mint ezekkel, ám jelentősen alacsonyabb áron. Egy Panther M10 simán el tud tartani egy egész falkányi tier X tankot gond nélkül, így vékonyabb pénztárcás embereknek kiváló választás, ha egy jó farm tankot keresnek.

Ugyanakkor nem az a megszokott pénzgyár, mint a JT 8,8, hogy halálra unja vele magát az ember és már csak muszájból játszik. Épp ellenkezőleg: azon túl, hogy jól keres, a játékstílusa nagyon élvezetes, egy igazi support med, amit talán a Comet-hez lehetne hasonlítani. Ez egy nagyon sokoldalú és rugalmas tank, szinte minden szituációban megállja a helyét, így könnyedén képes csatákat eldönteni. 

Ám nem lehet elmenni az olyan szóbeszédek mellett, hogy ez a tank "reménytelenül gyenge" és "elavult" lenne. Első körben lehet, hogy így tűnhet, hiszen az ágyúja és a sebessége koránt sincs úgy eleresztve, mint ahogy kellene, például a tier VI-os VK 30.02 (M) sokkal jobb mindkét aspektusban... ám, ha ezektől elvonatkoztatunk és megnézzük az egyéb statjait láthatjuk, hogy ennek a tanknak igen is van létjogosultsága, hiszen az a sok kis apróság amiben jobb a sima Panthertől együtt szépen egymás mellé lerakva hatalmas előnyt jelentenek, a hátrányai pedig teljesen eltörpülnek ezen előnyök mellett. Az biztos, hogy hamarosan az én garázsomba is bekerül majd.

Videó


Az elemzést írta: OdinHUN

Megjelent: 24903 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. máj. 22., hétfő 13:28

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#69 mrbazijoe 2017-07-16 11:21
Üdv! Aki szereti a német közepes vonalat,annak csak ajánlani tudom..Brutális tank! Egyszerűen imádom!!!! :)
#68 Malek 2017-04-04 00:49
yep benne van a legfrisseb pachben:

Added screens on the hull front, sides, and rear (by analogy with the turret), and on the front of the gun mantlet. Screen thickness: 5 mm

Szóval a tank szépen körül van bélelve egy 5 mm-es páncéllemezekkel nem csak a tornyon, de a tank frontja és a hátsó fele is ami így üregelt páncélnak számít. Azért ez már számottevő boost az alap panterhez képest
#67 Malek 2017-04-03 13:24
Idézet - dobilaci:
Idézet - Malek:
Ennyire jó toronypajzs és kupola hiánya mellet akkor érdemes hull downozni ezzel a tankkal néha ? Amúgy érdekelne, hogy az álca lemezek a tornyán csak dísz vagy külön páncél rétegnek számítanak ?


Ha top tier vagy vele, akkor erdemes hull down-ozni. 8-as tankok ellen mar megfontolando.

Azok a lemezek a tornyan +5 mm -es pancelreteget adnak a toronypancelzathoz, az elozo patch-ben kapta ezt a buff-ot (tobbek kozott).


Remek, és ez a + 5 mm menyire érződik meg pl egy sima pantherhoz képest ? Gondolom akkor ez a lemez innentől már üreges páncélzatnak számít (vagy minek hívják) így jobban bírja a HE/HEAT lövedékeket kérdés menyivel ?

Megnéztem egy kicsit a tank páncélját és ami nem látszik a garázs nézetben az az, hogy elméletileg ez az 5 milis lemezelés nem csak a tornyokon van jelen hanem a tank teljes frontján + elülső alsó lemezen is végig fút sőt ha minden igaz a torony frontja elméletileg így néz ki 5 mm - 100mm - 45 mm...

Valaki aki jobban ért hozzá le csekkolhatná, hogy tényleg így van-e mert ha igen akkor a front páncél effektívje is 120-ról megugrik vagy 130/135mm-re szemből...
#66 dobilaci 2017-04-03 12:43
Idézet - Malek:
Ennyire jó toronypajzs és kupola hiánya mellet akkor érdemes hull downozni ezzel a tankkal néha ? Amúgy érdekelne, hogy az álca lemezek a tornyán csak dísz vagy külön páncél rétegnek számítanak ?


Ha top tier vagy vele, akkor erdemes hull down-ozni. 8-as tankok ellen mar megfontolando.

Azok a lemezek a tornyan +5 mm -es pancelreteget adnak a toronypancelzathoz, az elozo patch-ben kapta ezt a buff-ot (tobbek kozott).
#65 Malek 2017-04-03 12:22
Ennyire jó toronypajzs és kupola hiánya mellet akkor érdemes hull downozni ezzel a tankkal néha ? Amúgy érdekelne, hogy az álca lemezek a tornyán csak dísz vagy külön páncél rétegnek számítanak ?
#64 Jadro 2017-03-09 07:10
Idézet - pkrusi:
ezt a tankot meg lehet valahogy még szerezni?


Minden kívánságod így teljesüljön. A Mai patch-csel bekerült a fejlesztési fába, 5750 aranyért a Tiéd lehet. :) Gondolkodom rajta én is.
#63 rockergani 2017-02-25 11:08
Én ennek a cikk hatására vettem meg a tankot! És tényleg keres annyit mint egy 8-as
https://www.youtube.com/watch?v=qJ80eR3G5LY
#62 pkrusi 2017-01-19 15:10
ezt a tankot meg lehet valahogy még szerezni?
#61 Maxxsus 2016-08-05 18:20
Idézet - DoomHUN:
Sziasztok!
Egy kérdés, van rá esély hogy valamikor meg tudjam venni még? esetleg valamilyen alkalommal bekerüljön a prem shopba? :)

Van rá esély, s szerintem több, mint hogy az E-25 bekerüljön. Nézegetni kell folyamatosan :) Ennyi idő múlva is ki tudom jelenteni, hogy az egyik legjobban kereső tank, s igaz hogy azóta sok új jött a játékba, de a Tier limitje miatt még mindig eléggé ütőképes a sok 7-es kés Kevés 8-as csatába amibe bedob. Nem elsővonalbeli, inkább támogató, ezt ne feledjük. De annak nem rosz :)
#60 DoomHUN 2016-06-01 15:51
Sziasztok!
Egy kérdés, van rá esély hogy valamikor meg tudjam venni még? esetleg valamilyen alkalommal bekerüljön a prem shopba? :)
#59 matu 2015-12-23 01:15
Az igaz, pontosságban kicsit rosszabb lett, de RNG függő. Én nem nagyon puffogtattam mellé. Viszont a hibát nem tűri. Talán egy hiba ha belefér egy csata alatt, mindenféleképpen kerülni kell vele az értelmetlen sérülést, csak akkor vállaljunk be egy-egy találatot ha muszáj. A torony pattintása is RNG függő, volt hogy IS-3 pattant egymás után 3x a tornyomról,de volt hogy 0 pattanót hozott össze...Összességében egy nem rossz tank szerintem, én nem vagyok egy elég "erős" játékos és nem érdekel a stat (talán 1000 körüli a wn8-am) de ettől függetlenül viszonylag jól kezelem :)
#58 Szevasztok 2015-10-03 13:13
Megvettem. Megbántam...
Ez nem sniper. 100% legénység skill-t az elsőt kezdtem. KV2-vel pontosabban lövök másfél skilles legénységgel.
Az elemzés sem igazán állja már meg a helyét.
#57 Maxxsus 2015-02-22 14:36
Én is megvettem, s nagyon nem bántam meg :) Igaz a legénység még nem 100%-os benne, de ha az E-25-öm 100%-os 4 skilleséből indulok ki,folyamatosan ütősebb lesz. Az ágyúja egy az egyben az E-25-é, ami a kis sebzés ellenére igen csak kellemetlen meglepetésben részesíti a lenéző ellent. Pl tegnap egy T29-est lőttem 100%-ról 0%-ra úgy hogy pár méterről körbeforogtam, közben láncoltam folyamatosan, nem tudott a tornyával követni. Anyázott is rendesen a chaten :D A keresete meg jobb mint az E-25-nek. Lomhább, lassúbb, álcája rosszabb, de ha az elejét elrejted, elég pattogós, nem lövik olyan könnyen át mint az E-25-öt. Szval nekem bejött, az E-25-el fej-fej mellett kedvencem lett. Felváltva farmolok velük (meg a Curchill III.-al), így nagyon termeli az ezüstöt. Legrosszabb meccseimen sem nagyon megy 20k alá prémmel, de átlagban inkább a 40-50k-t stabilan hozza. Volt már 65k-83k-s egyszer egy 110k-s meccs vele, s a legénység még csak fejlődget benne. Szval csak egyet tudok érteni a cikkel, tényleg igazi farmos. S szerintem ha ráérez az ember a vele játszandó taktikára, akkor különösen ajánlott tank is lehet ennyi pénzért :)

INFARKTUS: nem csak ennél, hanem az összes tanknál nerfelték a szórást, szval nincs mit csodálkozni ezen :)
#56 INFARKTUS 2015-02-17 19:12
Sziasztok.
Menjetek vele újra pár kört (akinek meg van)
Na mi a furcsa? hát az,hogy ameddig kapás lövések betaláltak-most nem
célzol beszükül-lepattan,mellé megy.Nem akarok most megtörtént dolgokat regélni,de a lényeg,hogy miután játszottam vele 9.6-ba hogy kis pénzt keressek t54-re nagyon elszomorodtam.Ezzel a tankkal minden nap megyek 1-2 kört,de a változás egyből feltünt.Valamit csináltak vele....
#55 pancelos1967 2015-02-17 16:51
Az hogy az M10 a játék leggyengébb tankja így kijelentve "erős", van azért ennél gyengébb .
Úgy tapasztalom itt aztán lényeges az ellenfelem tudása, igazán kiemelkedő sikerhez szükségeltetik legalább egy tucat noob az ellenség soraiban

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

Fórum hozzászólások (WoT)

Fórum hozzászólások (más játékok)

Hasznos oldalak

Cikk hozzászólások