Jelenleg 995 vendég és 14 tag online

2016. máj. 24., kedd 09:33

Út az E 100-ig - Összefoglaló a német nehéz tank ágról (by Verrucht)

Írta:
Értékelés:
(50 szavazat)

Üdv mindenkinek! Egy olyan cikksorozatot szeretnék indítani, mely röviden bemutat egy egész tankágat, néhány mondatban jellemzi annak tankjait, miként és hogyan érdemes használni őket és kiknek ajánlottak ezek a tankok.

Elsőnek kezdjük is a mára már hírhedté  vált E 100 ággal. Mivel ezen az ágon találhatók olyan háborús legendák, mint a Tigris és a Tigris II, ezért nagyon sok olyan ember halad ezeken, akik úgymond csak a történelem miatt kezdték el a játékot (bár ők rossz játékot választottak).

Valamint nem szabad megfeledkezni a csata végéig bázison kempelő, repesszel lövő „tomato” E 100 játékosokról sem, hát nem hiába, ez az egyik leggyakrabban játszott ág az egész játékban. De akkor nézzük is, hogyan jutunk el oda.

D.W. 2

(4-es szinttől kezdeném, mert az első 3 tankon néhány 10 csata alatt vagy néhány ezer free XP-ből át lehet menni)

Miután kifutkároztuk magunkat a Pz III A-val és voltunk akkora mazochisták, hogy a DW 2-t fejlesszük ki (sajnos ezen kell átmenni az E 100-hoz, sőt az E 50M-hez is, de az egy másik történet), akkor kapunk egy „nehéz” tankot, ami igazából csak abban különbözik a Pz III-tól (közepes tank szinttársa), hogy lassabb nála, de sokkal. Se erősebb löveget nem kap, se páncélt, mindössze egy kis plusz HP-t. Meg legalább azt, amit minden T4-es nehéz tank, hogy max T5-ben játszik, de igazából a T3-T4-es géppuskákon kívül mást nem igazán fog pattintani.

Ami pedig a lövegeit illeti, választhatunk a gyorsan lövő 50 milis és a 75 milis derp között. A kicsinek jó a DPM-e és viszonylag pontos is, de igencsak gyakran kell aranylőszert lőni ha hatékonyak szeretnénk lenni. A 75-ös meg képes egyrelőni a papírtankokat és a páncélozott célpontokba is mindig sebez egy keveset, de nagyon pontatlan és lassan száll a lövedék.

Röviden ez egy igen rossz tank, bár szinte az összes 4-es nehéz tank az, ha valaki teheti, ezen is menjen át szabad XP-ből (14 ezer).

VK 30.01 (H)

A régen 6-os közepes tankból úgy lett 5-ös közepes, hogy elvették tőle az erősebb motort, így lassú lett. Az 50 mm-es testpáncélját 4-es tankok is körberöhögik majd, egyedül a torony üregelt jellegű lövegpajzsa hajlamos elnyelni a lövedékeket, így célszerű mindig valami, vagy valaki mögött lenni és úgymond tornyozni (ebben besegít a 8°-os ágyúlehajlás és az elég kicsi kupola).

Bár páncélban soha nem közelíti meg a legendás KV-1-et, egy hangyányit mobilisebb nála, valamint két igazán remek löveggel is fel lehet szerelni. Az egyik a 75 milis L/70-es, mindössze 4600 XP, és a 75/55-ös Waffe (Könisch) ágyú 9600-ért, mindegyik remek átütőerővel és pontossággal bír. Bár a KV-1 egy kicsit nagyobb DPM-mel rendelkezik, mi átütést, pontosságot és célzási sebességet kapunk cserébe. Így rögtön az első sor mögött lehetünk és támogathatjuk a mi tankjainkat.

Összességében nem olyan rossz tank, de azért nem is megtartós.

VK 36.01 (H)

A Tigris fejlesztés egy fontos lépcsőfoka volt ez a háborúban, és ez már egy jóval nehéz tankosabb jármű képét adja a 100 milis frontpáncéljával, valamint a 60-as oldala miatt értelmes forgatással már nem is olyan könnyű kilőni. A lövegpajzsunk még mindig elég vastag és üregelt, így a hulldown továbbra is jó választás, valamint rengeteg HP-nk van tankolni a sebzést.

Leginkább a 88-as L/56-os löveget érdemes használni, mert így legalább lesz egy értelmes alfasebzésünk, valamint az átütésértékét a 9.15-ben 145-re buffolják, így már egy elég használható löveg lesz belőle. Ezzel már tényleg érdemes az első vonalban harcolni és tankolni a sebzést, valamint egy kicsit fürgébb, mint az elődje, bár a tornya veszélyesen lassan fordul.

Tigris I

Páncélértékei nagyon hasonlóak az elődjéhez, mindössze az oldala és toronyoldala kapott egy kis pluszt, de ez a saját szintjén már megint viszonylag kevés, a Tigris I a játékban nem a páncéljáról híres. Viszont a történelmi L/56-os löveg helyett az L/71-es 8,8-assal lehet felszerelni, ráadásul elég régen kapott egy töltési idő buffot, így 8-as tankokat megszégyenítő DPM-re képes. Valamint elképesztően sok HP-ja van, így van miből gazdálkodnia.

Ezzel érdemes az első sorban harcoló tankok mögött maradva támogatni, átütésben és pontosságban nem szenvedünk hiányt. Bár  a páncélja nem valami effektív, attól még érdemes sidescrapelni és hulldownozni, így is nehezítve az ellenfelet sebző találatok bevitelében. Az 5,7-5,9-re levihető töltésidővel pedig könnyen permatracken tarthatjuk a tapasztalatlanabb ellenfeleket.

Tank elemzése

Tigris II

Az eddigi összes tank nagy hibája volt, hogy gyakorlatilag egy nagy doboz volt a testük, mindenhol teljesen függőleges páncéllal. Ezt hivatott kijavítani a Tigris II a 150 mm vastag 50°-ban döntött frontjával, ami be is vált, mert harctéren egyet sem vesztettek a németek ellenséges páncélos által. Itt a játékban azonban jóval erősebb ellenfelekkel kell szembenéznie, mint annak idején. Az alsó frontja nagyon gyenge, a felsőt is átlövik a szinttársai és a toronyfrontja sem valami acélos.

Ennek ellenére továbbra is maradjunk a második vonalbéli támogatásnál, a 105 mm-es L/68-as löveg átütése és pontossága elég jó, és ha értelmesen sidecrapelünk vele, valamint rángatjuk/forgatjuk a tornyát amíg nem lövünk, akkor egészen sokat le lehet pattintani vele.

Tank elemzése

E 75

A Tigris II E-széria szabványos alkatrészekből készített és kissé feljavított variánsa lett volna, de sohasem készült el egyetlen E-széria jármű sem. A játékban az E 75 ugyanúgy néz ki, mint a Tigris II, csak mindenhol sokkal erősebb a páncélja. A felső frontja jobban meg van döntve, így azt kb. semmi nem üti át, és az alváza is 240-270 effektív között van forgatástól függően. Az oldala 120 mm-re nőtt, így remekül lehet vele sidescrapelni. A 252-es lapos toronyfrontot sokkal nehezebben és ritkábban lövik át, így egy jó hulldown/sidescrape E 75 egyetlen hatásos gyengepontja a kupola.

Kifejleszthető rá a 128 mm-es L/55-ös löveg top ágyúnak, aminek szép nagy alfája van, de sajnos jóval pontatlanabb, mint az eddigi lövegek és lassabban is céloz. Nemcsak az egyik legkisebb átütést tudhatjuk a magunkénak, de a legkisebb DPM-et is. 13 másodpercbe telik újratölteni a löveget, így hiába  a viszonylag nagy alfánk, jól fontoljuk meg, mire lövünk (de legalább APCR aranylőszert kapunk, nem HEAT-et, mint a többiek).

Amúgy összességében szerintem ez a tankág legjobb tankja és az egyik legszebb a játékban, megtartásra érdemes.

Tank elemzése

E 100

Sajnos a fenti kép szavak nélkül is elárul mindent a tankágról, de azért írok ide is valamit. Míg az E 75 az evolúció csúcsa, az E 100 a ló másik oldala. Előnyei közé tartozik a rengeteg HP, az üregelt troll oldalpáncélja, valamint nehéz tankok között neki van a legnagyobb alfája (750), hogy rengeteg lőszert cipel magával, így nem kell az elosztásán vagy a kifogyáson problémázni (és a nagy kaliberű repeszlőszerek még a legpáncélozottabb célpontokba is mindig sebeznek valamennyit). Hátránya, hogy hatalmas, lassú célpont, az alsó lemez gyengébb, mint az E 75-é, a lövege nagyon lassan tölt, pontatlan és nevetségesen kicsi az átütése, valamint mindenki agyonlövöldözi a nagy lapos toronyfrontját aranylőszerrel.

Az egy dolog, hogy a löveget fejleszteni kell egy 10-es tankon, meg hogy a lövésváltásokat többnyire megnyerjük vele, de egyrészt szinte mindenre arannyal kell lőni a hatékony csatához, és olyan nevetséges helyeken is átlövik, hogy az hihetetlen. Amíg nem volt kreditért az aranylőszer, addig egészen jó kis tank volt, mert full repeszlőszerrel is lehetett használni, de azóta szinte csak ingyen sebzés. Ennek ellenére még mindig egy tipikus tomato jármű, de elég kezdőbarát, mert a sok HP és a trollpáncél (meg az RNG) néha nagyon komolyan mellé áll.

A 150 milis lövege miatt sokkal hasznosabb randomban és CW-n is, mint egy Maus, de nagyon drága tank az aranylőszer miatt.

Tank elemzése

Összegzés

Az egész német nehéz ág hátránya, hogy szemből a motor sebezhető a váltó miatt, de már jó pár patch-csel ezelőtt legalább a gyújthatóságát szemből kivették (az oroszok viszont ugyanúgy égnek szemből is, mert nekik az üzemanyagtartály van elöl). 

Mindegyik jármű viszonylag lassú, valamint az IS-ággal szemben nem a nagy alfát, hanem a pontosságot és a tűzsebességet részesítik előnyben, bár ez T9-10-ben megfordul. Kis javító, kis elsősegély, automata vagy kézi tűzoltó tapasztalataim szerint elég mindegyikbe. 

Az egész ágon a töltésgyorsító-stabilizátor-szellőzés hármast érdemes használni (az E 75-re és E 100-ra felrakható a szuper nehéz repesz páncél, a szellőzést megfontolandó erre lecserélni, és akkor akár elsősegély helyett mehet is a csoki, főleg, ha a parancsnokon van ezermester).

Legénységi képzettségek közül a javítás, lövegszórást és fordulást javító skillek, biztonságos elhelyezés, valamint az Elit alakulat a fontosak.

Ha ilyen járművekben vagyunk, nyugodtan ütközzünk le szinte mindenkit, valamint a sidescrape mindig egy jó opció, és a legtöbbjük elég magas is, szóval a facehug is egy remek választás 1v1 szituációkban. Jól gondoljuk meg, hogy merre indulunk, mert mobilitásunk csekély, oldalpáncélzatunk pedig nagy és lapos és ott van a lőszer is, szóval vigyázzunk, ha megflankelnek minket.


Írta: Verrucht

Utoljára frissítve: 2016. máj. 24., kedd 12:39

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#60 2017-09-04 12:28
http://wotinfo.net/en/noobcorner?article=skills_and_perks

Itt is tudsz tájékozódni......u.a. lásd előző hsz. :-)
#59 bandras32 2017-09-04 12:20
Idézet - sk-skuba:
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem azokhoz akik már jóval tapasztaltabbak nálam, megtartom a Tigrist, és az a kérdés, hogy érdemes-e kifejleszteni az álcázást, a legénységnél? Van-e valami hatása? Mert , hogy elég magas a tank.
Köszi a válaszokat.

Pl. itt tudod állítgatni, számolgatni.

http://www.wotinfo.net/en/camo-calculator

Egy heavy-n nem sokat ér, pár métert.
#58 simron78 2017-09-04 09:11
Az álca minden tankon működik, ha a legénységnek megvan az álcája, akkor később fogják az adott tankot spottolni, mintha álca nélküli legénység lenne, de egy nehéz tanknál, mivel az alap álca értéke is eléggé alacsony, a bónusz álca sem lesz túl magas. Biztos ki lehetne számolni hogy a 100%-os full álca hány méter előnyt jelent a láthatóságnál, de szerintem egy E-100 esetében tuti vannak hasznosabb legénységi skillek, mint az álca (talán az 5. sorba beférne).

Idézet - sk-skuba:
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem azokhoz akik már jóval tapasztaltabbak nálam, megtartom a Tigrist, és az a kérdés, hogy érdemes-e kifejleszteni az álcázást, a legénységnél? Van-e valami hatása? Mert , hogy elég magas a tank.
Köszi a válaszokat.
#57 _BudSpencer_ 2017-09-04 06:22
#48Morphelo

Istenem! :cry:
#56 bodzy 2017-09-04 05:47
Heavy tankra nem szoktuk felrakni mondjuk tudni kellene hányadik skillre gondoltál
#55 sk-skuba 2017-09-04 01:08
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem azokhoz akik már jóval tapasztaltabbak nálam, megtartom a Tigrist, és az a kérdés, hogy érdemes-e kifejleszteni az álcázást, a legénységnél? Van-e valami hatása? Mert , hogy elég magas a tank.
Köszi a válaszokat.
#54 Mr. Crimetime 2017-09-03 21:53
Idézet - Dam95:
3 éve játszom nagyobb kihagyásokkal....9000 csatám van és kb. 7500 csatánál lett meg az E100 -az első 10-esem....,most karácsonykor.Először tényleg szarnak ítéltem el, de miután meglett a nagy gun beleszerettem, mindig 10 gold lőszert viszek magammal csatákba és azt kell mondanom hogy a DPM-je nagyon jó ,átütése problémás de a gold kárpótol, és ha megtanulod kezelni, pattogni fog rólad a kapott lövések 70%-a, városi pályákon a legvadabb.... az E75-öt mégjobban szerettem de miután a fullos legénységet átraktam E100ba róla, és csak 75-ösöket képeztem rá, egyszerűen használhatatlanná vált és amúgy is nagyjából azokkal a tankokkal játszom, amiket épp fejlesztek, ezért eladtam.


Hát én majdnem ugyanezt csináltam!:D Nagy ágyúra várok énis. Mintha buffolták volna az alap ágyúját, a Maus miatt. Az alap átütése ugyanaz a kis és a nagy ágyúnak. Persze az RNG től függ hogy meddig élsz továbbra is, de azért a 750 es sebzés az mindig elrettentő lesz!:)
#53 Szati_12 2016-05-25 13:35
Köszi, jó cikk!

Én most fognék hozzá az ághoz, bár eddig se voltak illúzióim, most már tényleg nem tudom mi legyen.
Főleg hogy szemből még TOLDI-val is küldtem garázsba VK30H-t.
#52 kecskeszöcske 2016-05-25 12:57
Idézet - Morphelo:

Ezekkel a gold átütésekkel te hol csapkodod át a T9-T10 heavyket? Mert szemből szerintem elég nehezen, ha csak nem kapsz jó szöget a gyengepontokra. Az alfáról pedig nem is beszéltünk. Szerintem a panther a legveszélyesebb a maga 150-es átlagával.

IS7 keményebb? 1390 AP lőszerével IS7 a kedvencem oldalról, hátulról.

Most komolyan a DPM-et nézitek? Mióta kell a DPM-re hagyatkozni az E100-nál?
Tradelni kell. A nagy alfa és a Hp Pool miatt 1vs1-ben az összes T10-es heavyt le tudod tolni vele.

Heavy tankokkal ugyanúgy ki lehet osztani a sebzést, mint a medekkel. Azoknak is van prémlőszere.
Nem értem miért hypeolja túl itt mindenki a medeket.

Én is ezt próbáltam nekik elmagyarázni, nem annyira sok sikerrel.
Másik meg hogy "akárhogy szögelem beütik a tornyát arannyal" na ez egyszerűen nem igaz. ha tényleg értelmesen szögeled, akkor esetleg a tetején lévő csíkot tudják elmakkolni. persze ha 4 felől lőnek, akkor nem tudod úgy forgatni, hogy mindenki ellen jó legyen, de azt semelyik másik tank sem tudná megoldani, és nem is a tank hibája
#51 pluhi81 2016-05-25 11:01
Idézet - Proxima_hun:
Sziasztok. Szerintetek a t55a utolsó nehéztankos küldijet az E100-al mennyire lehet megcsinálni? Ezekután kicsit elbizonytalanodtam...


Én azzal csináltam meg a múlt héten, bár nem úgy, ahogy gondoltam. Azért húztam ki (E75 már megvolt egy ideje), mert IS-7-tel nem ment az istennek se, már kutya nem lövi a tornyát és a sebzést is nehezebb azzal a trollágyúval összehozni. Az elején nem úgy tűnt, hogy meglehet, de csak kifogtam egy Minest, ahol elhúzódott a csata. A vége 8k+ bounce volt, 4k+ damage és halál, szal még az obj260 küldi is meglett volna. A valószínűbb felállás, hogy 7-8k-t lősz vele és mellé a többi, mondjuk valami Malinovka hegymenetben.
VK 45.02B-hez nulláról kellett volna indulnom, igy az kiesett nálam, de ha környékén lettem volna, egyértelműen azt erőltetem.
#50 MrBadFortune 2016-05-25 10:41
Idézet - Proxima_hun:
Sziasztok. Szerintetek a t55a utolsó nehéztankos küldijet az E100-al mennyire lehet megcsinálni? Ezekután kicsit elbizonytalanodtam...


Elméletileg meg lehet. Gyakorlatilag egy VK 45.02B-vel sokkal esélyesebb.
#49 tvszerelo 2016-05-25 10:33
Az E 75 ma is még jónak számít? Komolyan ? :eek:
#48 Morphelo 2016-05-25 10:27
Idézet - wirazsime:

ugyan miért? szinte az összes med goldozik ha T9-10be kerül. Itt van pár példa! tier7: panther 198/244pen & 4.5sec,
T-34/100 175/250pen & 7.5sec... És akkor még a 8as medekről nem írtam semmit... Ne csak nézz, láss is :)


Ezekkel a gold átütésekkel te hol csapkodod át a T9-T10 heavyket? Mert szemből szerintem elég nehezen, ha csak nem kapsz jó szöget a gyengepontokra. Az alfáról pedig nem is beszéltünk. Szerintem a panther a legveszélyesebb a maga 150-es átlagával.

Idézet - wirazsime:

deeee,másokra is csak mondjuk egy IS-7 keményebb nekik, vagy egy IS-4 és társai :)


IS7 keményebb? 1390 AP lőszerével IS7 a kedvencem oldalról, hátulról.

Most komolyan a DPM-et nézitek? Mióta kell a DPM-re hagyatkozni az E100-nál?
Tradelni kell. A nagy alfa és a Hp Pool miatt 1vs1-ben az összes T10-es heavyt le tudod tolni vele.

Heavy tankokkal ugyanúgy ki lehet osztani a sebzést, mint a medekkel. Azoknak is van prémlőszere.
Nem értem miért hypeolja túl itt mindenki a medeket.
#47 TexasInJuly 2016-05-25 09:16
Szevasztok!
Király az elemzés, jöhetne Maus ágból is!!!
#46 Bando72 2016-05-25 08:51
Sziasztok!

Én is abba a hibába estem amibe sokan hogy ezzel az ággal kezdtem a WoTos pályafutásomat(meg is látszik a statomon :P). A Cikkhez annyit hogy egy verziószámot érdemes lenne feltüntetni hogy ez mikor melyikre érvényes. Amikor én kezdtem akkor még a VK 36 ig med volt minden tank a Tiger I volt az ami már heavy. Az a Tiger I köszönő viszonyban sincs a mostanival. Szintúgy a Tiger II. egyszerűen eljárt felettük az idő a mostani World of meds and light játékban ;) E-75 az ami működik még de ott is iszol egy kávét mire betölt a top ágyú. Az E100 meg szerintem a mai aranyesőben sem olyan rossz én kifejezetten élvezem mikor bamba T-62 meg O 140 lövi HEAT-el az oldalszoknyámat. Persze ha kint hagyod a tankod akkor ementálivá lövik mert hiába forgatod be a tornyot jó eséllyel beütik. De az E100-al érzem legkevésbé az ágon hogy alárendelt/support tankban ülök. aki meg azt mondja hogy kötelező bele a gold azt nem is értem. 235 penn-el sok minden belőhető t10-ben ha meg jön szembe egy tornyozó IS-7 vagy T110 akkor töltöd a He-he lőszert és élvezettel hallgatod ahogy a tornya csilingel ;)

és nem nem azt mondom sosem használok E-100-ban goldot, persze ha T100 E3 van szemben vagy olyan a szitu töltöm én is de utána sokszor nyomok 1-es gombot vagy 3-ast ;)

Wotinfo Collection a Media Markt-ban

WOTINFO TV KÖVETKEZŐ ADÁSIG MÉG:

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

Aktuális akciók, események

WML WEEKEND CUP 3V3 #35 | TIER 6

Cikk hozzászólások