Jelenleg 353 vendég és 3 tag online

2016. február 26. 07:30

A felderítés művészetéről (by Mir4g3)

Írta:
(62 szavazat)
78 hozzászólás

Nem olyan rég megkérdeztek arról a dologról amiről ez a cikk szólni fog, ráadásul olyan játékos, akinek a mutatói a jó kategóriába tartoznak, még saját megítélésem szerint is. Elcsodálkoztam ezen és elgondolkodtam azon, hogy ha ő sincs teljesen tisztába ezekkel a dolgokkal, akkor nála kevésbe tapasztaltak hogy lennének?!

Így célszerűnek tartom röviden összefoglalni az alapokat arról, amit én tudok a felderítés művészetéről.

Felderítési távolság

Először is, van a tankunknak az alap látótávolsága legyen most ez 400m. Ez 100% alap legénységi (parancsnok) képzettségnél van, ezen lehet javítani felszerelésekkel és képességekkel.

Felszerelések

 • Fokozott szellőzés (elméletileg ez +5% a legénységnek, de itt trükkös a számítás amit nem ecsetelnék): ezzel a látótávunk 408,57 méter lesz.
 • Távcső: +10%, azaz 440 + szellőzés = 449,43 méter (összeadódik a két felszerelés).
 • Periszkóp: +25% + szellőzés = 510,71 méter, persze ez álló helyzetben.

Vegyünk alapul egy átlagosan felszerelt felderítőt, szellőzéssel és látcsővel felszerelve, azaz 449,43 méteres látótávolsággal és kezdjük a legénységet is ez irányba fejleszteni.

Képzettségek

 • Elit alakulat: +5% = 458,86 méter (ez megint ilyen trükkös "5%").
 • Felderítő: +2% (parancsnok)  = 467,20 méter.
 • Helyzetfelismerés: +3% (rádiós - itt megjegyezném, hogy azokban a tankokban ahol a parancsnok a rádiós, ezt tegyük először, ez általában fhansziah tankokra jellemző, de a T49-nél is pont így van) = 479,71 méter.

És még jöhet a csodafegyver: pótellátmány, amivel 499,43 méter lesz, de legyen az egyszerűség kedvéért kerek 500 méter.

Most persze mondhatnátok teljesen jogosan, hogy mi a francnak 500 méter, hisz úgyis csak 445 méter a maximális felderítési távolság. Ez azonban nem ilyen egyszerű, hisz az ellenfél tankjának van egy álcaértéke ami sosem 0. Az álca érték %-ban értendő, tehát ha az ellenséges tanknak 20% az álca értéke akkor az a mi felderítési távolságunkból vonódik le és nem a maximális 445 méteres felderítési távolságból. Tehát ha nekünk van 500m felderítési távolságunk, az ellenfélnek pedig 20% álca bónusza, akkor elméletileg 400 méternél kell majd meglátnunk (ez máris 45 méterrel kevesebb, mint max. lehetne).

Álcázás

Ámde, mint ahogy a felderítési távolságot lehet fejleszteni, így az álca értéket is. Itt most pontos értékeket nem írnék, mivel a tereptárgyak nagyban befolyásolják azokat, így csak a teljesség igénye nélkül...

Felszerelések

 • Álcaháló: Tank típusonként változó %, 3 másodperc tétlenség után kapcsol be. Könnyű és közepes tankoknál +10%, nehéz tankoknál és SPG-knél +5%, TD-knél pedig +15% a bónusz.
 • Fokozott szellőzés (csak akkor hat az álcára, ha a legénységnek van álcázási képessége).
 • Álcafestés.

Képzettségek

 • Álcázás: Maximálisan 20%, ha minden legénységi tagnak megvan.
 • Elit alakulat: Csak akkor hat az álcára, ha a legénységen van álcázási képesség.

Plusz ismét a csoda fegyver, a pótellátmány: Egy jó legénységnél már 1-2%-ot ad az álca értékhez is.

Tereptárgyak

 • Bokrok: 25-50-75% bónuszt is adhatnak.
 • Fák: Csak a lombok adnak bónuszt, maga a törzs az nem, így ha magasabb a fa mint a tank, borítsd magad elé (utána menj el gyorsan mert a segéd modokat használok lehet szétlövik azt a helyet és a gyakorlottabb játékosok is figyelik a tipikus helyeken elboruló fákat :D).
 • Házak, sziklák: Amin nem lehet átlátni, az 100% bónuszt képvisel (itt csak akkor derítenek fel ha közelebb jönnek mint 50m - proxy spot).

Minden tanknak van mozgás közbeni, álló helyzeti és lövés utáni álcaértéke, kivétel a könnyű tankok, mert nekik a mozgás közbeni és az álló helyzeti ugyanaz. Ehhez adódnak az egyéni bónuszok és a tereptárgyak által adott értékek (ezért ritka a 445 méternél felderített ellenfél).

A bokrok úgy működnek, hogy ha a bokron (legyen 50% bónuszt adó) nem látsz keresztül, akkor hiába vagy a bokorhoz közel, ugyanúgy az ellenfél is megkapja az 50% bónuszt. A dupla bokrot sokan emlegetik hogy milyen jó dolog, máskor meg hogy hogy nem vettem észre hogy oda jött elém. A legtöbb ilyen eset ebből adódik, a dupla bokron általában nem látsz keresztül, így az ellenfélnek is jóval nagyobb az álcaértéke.

Tehát célszerű a bokrot úgy használni, hogy olyan közel mész hozzá hogy keresztülláss rajta, de a tankod ne lógjon ki belőle (az ágyú cső nem számít). Ekkor az álcabónuszt csak te kapod, de lövés után 15 méteres körzetben minden bokor elveszti az álca képességét (talán 5 másodpercre). A jó játékosok úgy csinálják (én nem mert türelmetlen vagyok hozzá), hogy beáll a bokorba (úgy hogy keresztüllát rajta), majd mikor felderített valamit eltolat a bokortól 15-20 méternyire és úgy lő. Ezáltal a bokor álcaértéke megmarad, így a tankunknak is nagyobb marad az álcája, még ha a lövés miatt veszített is belőle.

Másik probléma szokott lenni, hogy a ház mellet vagyunk és mégis meglátnak minket, pedig mi nem látunk semmit. Felderíteni csak akkor tudunk, ha a tornyunk közvetlenül rálát az ellenfélre (nem kell az ágyút irányba fordítani, a képen ezek a pontok láthatók). Tehát ha a tank eleje vagy vége kilóg (ágyú cső nem számít, képen a kék pontok jelölik ), miközben a torony takarásban van, az ellenfél akkor is látja a tank elején és hátulján lévő "checkpoint"-ot, így anélkül leszünk felderítve, hogy mi bármit is látnánk (mivel a "view range port"-jaink takarásban vannak).

Azt azért mindenki tudja, hogy a majré lámpa nem azonnal aktivizálódik, hanem (elméletileg) 3 másodperc késleltetése van. Ha tipikus felderítő helyre megyünk, ráadásul úgy hogy várhatóan az ellenfél felderítője is a közelben lesz, akkor célszerű úgy csinálni, hogy: Domb/sarok kinézünk (nem kell feltétlen a toronnyal, a tank elején már van olyan pont amit észlel az ellenfél) és egyből vissza, várunk 3 másodpercet, s ha nem villan a lámpa, akkor már a tornyot is kidugjuk és vissza. Ha nem láttunk semmit és a lámpánk sem villan, akkor nyugodtan felvehetjük a felderítő pozíciót.

A képen szereplő értékek azért nem egyeznek a fenti számokkal mert az elit alakulat képesség 5%-a hozzáadódik a felderítő és a helyzetfelismerés 2 és 3%-ához.

Megjelent: 27729 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. február 26. 14:06
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mr. Crimetime · 4 éve
  Én értem amiről szó van, tehát mindenképp ha "profi" szeretnék lenni, hátrébb kell állni a bokor mögött annyira, hogy a szembelévő ellenséget már csak piroska módjára lássam. Így sokkal nehezebb eltalálni szerintem, így sosem alkalmazom. Két tank van amivel érdemes egyáltalán az álcát erőltetni az az E-25, meg a Rhm. Sokszor teljesen elveszítem az orientációm ha nem a bokor közepén állok, mert nem látom teljesen merre megy a tank, és elég sok mellé megy. Akkor nem lehet h az én esetemben megéri bokorharcost játszani, mert akkor több bemegy, mint erőltetni ezt az álca dolgot? Igazából nem is értem h miért van ez így, a bokornak megkéne védenie alapból, nem csak trükközéssel. De persze lehet h csak gyakorolni kéne. Most az E-25 öt úgy használom, hogy töltésgyorsító, 10% os állandó távcső, meg venti. Azon gondolkozom, hogy a venti helyére beteszem a másik távcsövet is, de nemtudom megérné e. Most így 5 skilles crew val 425 méter a látótávom. Ötlet?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KisAnanász · 4 éve
  Jár, ameddig látható az ellen akit spotoltál! Viszont nem muszály hogy te legyél az első! Maradj életben és a már felderítettek után is jár a pont amennyiben újra felspotolod!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Zozzy · 4 éve
  A "spottolós" küldetésnél nekem nem világos az alábbi eset, amely nálam (ezért gondolom másoknál is) gyakran előfordult: felderítek egy ellenfelet és rögtön ki is lőnek. A kilövés után és az ellenség "eltűnése" között jár-e a felderítés általi sebzésért járó bónusz/pont? Tehát a csapattársak lövéséért kapok e pontot? Tapasztalatok alapján azt gyanítom, hogy nem, pedig -ha ki is lőttek- mégis csak én spottoltam fel! Köszönöm a segítséget, ha valaki tudja!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Red_Darth_Wader · 5 éve
  [quote name="Gspzoli"]
  Ha elkezdesz közelíteni egy bokorhoz, bizonyos távolságnál "átlátszóvá" válik számodra. Ha nem lógsz ki belőle, akkor téged még álcáz, viszont mivel már átlátsz rajta, nem fog zavarni a célzásban. Próbáld ki, rögtön egyértelmű lesz![/quote]


  Nem jól értelmeztétek az (egyébként jó) írást az álcázásról/észlelhetőségről/felderítésről.

  Nem véletlen, hogy a csaló MOD-ok között van egy "15 méteres kör".
  Amikor ezt bekapcsolja a csaló (általában az F9 gombbal), akkor a tank körül megjelenik egy kék kör a tank körül.

  Ugyanis, amiről ti értekeztek, az 2 külön dolog!

  Az egyik:
  Ha beállsz egy bokorba, akkor az jó álcát ad neked (egyszerűsítsük most így a helyzetet), miközben "átlátszó" lesz neked, a bokorban állónak a bokor, azaz, jól tudsz "belőle" célozni.

  A másik:
  Ha az előbb írtakban megnyomod a "lövés" gombot, akkor azonban kib.szol magaddal. :-)
  Ugyanis a cikkből is világosan kiderül, hogy a lövés pillanatában 15 méteres körön belül eltűnik pár másodpercre az álcád (ezért lát meg ilyenkor könnyen pl. az arty és ver beléd egy megsemmisítő lövést - ha a lövésed után nem mozogsz el a lövés helyétől).

  Nem véletlen, hogy megcsinálták a csalók a 15 méteres kört MOD-ban.
  Azt "profik" úgy használják, hogy semmilyen bokorba nem állnak bele (kivéve ha csak felderít/spot-ol, de nem lő), hanem a 15 méteres kör szélén (de a körön kívül) van a bokor és "mögé" állnak - így lőhetnek is, mert a bokor, mint álca, a lövés pillanatában és utána is megtartja a teljes álcázást, azaz, nem tűnik el, mint abban az esetben, ha 15 méteren belül lenne.

  A fentiek nagyon részletesen ki vannak fejtve a játék szabályzatában és a cikk is világosan leírja/bemutatja - az értelmezés azonban sokaknak nem szokott sikerülni... remélem, nektek már ez nem gond az olvasottak alapján.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  DobyPajti · 5 éve
  [quote name="Gspzoli"]
  Ha elkezdesz közelíteni egy bokorhoz, bizonyos távolságnál "átlátszóvá" válik számodra. Ha nem lógsz ki belőle, akkor téged még álcáz, viszont mivel már átlátsz rajta, nem fog zavarni a célzásban. Próbáld ki, rögtön egyértelmű lesz![/quote]
  Értem! Akkor nagyjából jól gondoltam Köszi!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gspzoli · 5 éve
  [quote name="DobyPajti"]Sziasztok,

  az hogy "keresztül látsz a bokron" mit jelent?
  (bocsi a noob tudatlanságomért )

  Üdv.
  DobyPajti[/quote]

  Ha elkezdesz közelíteni egy bokorhoz, bizonyos távolságnál "átlátszóvá" válik számodra. Ha nem lógsz ki belőle, akkor téged még álcáz, viszont mivel már átlátsz rajta, nem fog zavarni a célzásban. Próbáld ki, rögtön egyértelmű lesz!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  DobyPajti · 5 éve
  Sziasztok,

  az hogy "keresztül látsz a bokron" mit jelent?
  (bocsi a noob tudatlanságomért )

  Üdv.
  DobyPajti
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  matyusfia · 5 éve
  Kösz

KERES
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.