Jelenleg

17
látogatónk van

2017. április 7. 07:41

Prémium tank kisokos kezdőknek és haladóknak (by Nortonor)

Írta:
(89 szavazat)
46 hozzászólás

Mivel mostanság igencsak elszaporodtak a prémium tankok és a leárazások, illetve néhány korábbi a Tech Tree-be is bekerült, ezért lássuk mi az a néhány dolog, amit kezdő és haladó vásárlóknak latba kell vetni egy kiszemelt prémium tank megvásárlása előtt. Szeretném leszögezni, hogy ez az írás senkit sem fog prémiumtank vásárlásra buzdítani vagy lebeszélni róla.

Konkrét tankot ajánlani is csak kisebb tierben a kezdőknek fogok, t6-7-ben csupán „értékelek”, a t8-as mezőnyből pedig inkább csak felhívom a figyelmet néhány szempontra, amelyek mentén könnyebb a választás.

Még mielőtt fejest ugrunk az egészbe, lássuk azt az 5 sajátosságot, amellyel minden prémium tank rendelkezik, ugyanis ezek adnak értelmet az egésznek:

  1. Elit státusz: A prémium tankok elit tankok, ami azt jelenti hogy modulfejlesztésre nincs szükségük, ennek köszönhetően a velük gyűjtött XP-t szabad (free) XP-re konvertálhatjuk. 
  2. Növelt kreditbevétel: Ezek a tankok csatánként több kreditet is termelnek mint normál társaik és a javítási költségeik is alacsonyabbak.
  3. Szabad legénységképzés: Az adott prémium tank nemzetéhez és osztályához passzoló normál tank legénysége büntetés nélkül szabadon, átképzés nélkül képezhető a prémium tankunkban.
  4. Legénységi bónusz XP: A legénység +50%-os XP bevétele csatánként, amit még egy gyorsított képzéssel is megtámogathatunk, ez még inkább hatékony legénységképzővé teszi ezeket a tankokat.
  5. Bónusz XP a csatákért: A prémium tankok tierjüktől függően százalékosan bónusz XP-t is kapnak az általunk gyűjtött alap XP-ből. 

Vannak még ugye nyeremény tankok is, melyeket a tapasztalatlanabb játékosok könnyen összekeverhetnek a prémiumokkal. Ugyan ezen tankok ingame megjelölése azonos a prémium tankokéval (gondolok itt az aranysárga jelzésre és a közös garázsszűrőre), viszont a fenti felsorolás 2-es pontja nem igaz rájuk. Ilyen tankok a személyes küldetésekből nyerhető jutalomtankok, a t10-es CW nyereménytankok és a toborzóprogram fődíja, a T95E2 is.

Mindenki ismeri a párszáz csatás „apucibankkártyája” Löwe játékosokat és hatékonyságukat amikor beszabadulnak egy csatába, szóval az ilyen esetek elkerülése végett szólnék először a kezdőkhöz.

Kezdőként milyen prémium tankot vegyek?

Nos, ugyan relatív dolog hogy ki számít kezdőnek, de maradjunk annyiban, hogy amíg nincs egy normál szintű t8-as tank párszáz csatával az ember garázsában, legalább nehéz és közepes tankosztályokból, addig közel sem látott mindent, milyenek is a magas tierű csaták és hogy hogyan is kell használni a t8-as tankokat. Tehát maradjunk annyiban, hogy kezdőként ne akarjon senki se egyből t8-as prémium tankkal kezdeni, először játsszon le úgy 700 csatát 2-3 normál tankosztállyal t8-ban, hogy lássa mit is kell ott teljesíteni úgy, hogy a csapat hasznára legyen.

Na szóval, kezdőbarát prémium tankok a sor legelejéről:

Van néhány t2-4-es prémium tank a mindenkori Prémium Shopban, teljesen kezdőként talán t3 környékén járva érdemes beszerezni egyet, de mivel ezek még túl sok kredit pluszt nem hoznak és legtöbbjüket ugyan úgy feldobálja t5-be mint egy Pz I C-t, ezért én sok értelmüket nem látom. Legénységképzésre ugyan jók, de kreditfarmolás szempontjából érdemesebb az 5-ös tierben gondolkodni. Na és persze amúgy is, amíg kezdő az ember, jobb ha megáll egy kicsit t5-6-ban, amíg tanulóciklusban van.

Fontos leszögezni már itt az elején, hogy érdemes (mondjuk úgy nagyon erősen javallott) olyan prémium tankot választani, amibe van megfelelő legénységünk. Ugye ezen tankokban szabadon képezhető bármely, az adott nemzet és az adott tankosztály soraiba tartozó legénység. Például egy Pz T 25-ben, bármely német közepes tank legénysége szabadon képezhető. A tank legénységének az átültetését, cseréjét egyszerűen tehetjük meg. Először is küldjük barakkba a normál tankunkból a legénységet:

Ezt követően válasszuk ki a prémium tankot és ültessük bele egyenként a csapatot:

Játsszunk egy csatát a prém tankkal, majd ezt követően már egy-két kattintással (Küldés és Vissza gombok) pakolhatjuk a teljes legénységet a két tank közt:

Másik fontos szempont, a tank alap lőszerének átütése. Fogunk-e tudni sebezni vele? Ha csak pattogunk mindenről, vagy prémium lőszert töltünk, nem fogunk kreditet termelni a tankkal. Tier 5 szintjén a 100-110 mm már megfelelő átütésnek tekinthető. 

Nem utolsó sorban fontos lehet a tank matchmaking szintje, tier limitje. Magyarul összedobja-e t5-ös tankunkat t7-esekkel is, vagy csak t6 a max. szint amit láthatunk. Figyelem: A tierlimit nem lép életbe, ha szakaszban játszunk más normál tankokkal vagy nem limites prémiumokkal. Tehát egy Matilda BP, T1 Heavy szakasz is könnyedén t7-ben találhatja magát, hiába tierlimites egyikük.

Nézzük a rendelkezésre álló tankokat t5-ben.

Churchill III

Az egyik legjobb választás e kategóriában. Neve ne tévesszen meg senkit, ez egy Kölcsönbérleti szerződés keretein belül a szovjetekhez került brit tank, tehát csak és kizárólag orosz nehéz tank legénység képzésére lesz alkalmas. Mivel az orosz nehéz ág egy erősen javasolt, ugyanakkor rendkívül kezdőbarát tank ág, ezért a KV-1 megszerzése után gyakorlatilag egy remek választás a Churchill III, hiszen legénységképzés szempontjából t5-ben jól passzol az orosz nehéz tank ághoz (később lesz egy plusz rádiós). Az átütése is megfelelő a szintjén, ráadásul limitált MM-el rendelkezik, tehát maximum t6-os tankokkal fogunk találkozni.

A tank elemzése

Matilda IV

Szintén egy Kölcsönbérletis brit, orosz színekben, tehát ezzel is csak és kizárólag orosz közepes tank legénységet fogunk tudni képezni. Bár szintén limitál MM-es, mindazonáltal a Matilda IV-et nem ajánlanám kezdőknek, főként a gyenge átütése miatt. Egy lassú, 86 mm átütésű tankkal sokszor már saját tierben is, de t6-ban még inkább csak nehezen lehet érvényesülni, ami még a többezer csatás játékosokat is megizzasztaná, hát még egy kezdőt. Ezt a tankot tehát nem javaslom.

A tank elemzése

Matilda Black Prince

Szintén egy kezdőbarát tank, jó átütéssel, nagy tűzgyorsasággal, így még egy kezdő legénységgel is jól használható. Szintén limitált MM-es tankról beszélünk, hiszen max t6-osokkal találkozik. Brit közepes tank legénységet fogunk tudni képezni benne a rádiós kivételével, tehát a legénység főként a Centi 1-től fölfelé lesz teljesen kompatibilis vele. Azonban megvan a maga hátránya is. A tank piszok lassú és a páncélzat kizárólag a testén ér valamit, tehát kisebb a hibatűrő képessége, mint egy Churchill III-nak. Mindazonáltal akit nem zavar hogy csupán 20-szal döcög, könnyen elboldogul vele.

A tank elemzése

Excelsior

Mivel a brit nehéz ág szintén egy kezdőbarát fejlesztési vonal, ezért az ehhez tartozó prémium tank megvásárlása is elgondolkodtató lehet egy kezdő számára. Az Excelsior limitált MM-es, tehát max t6-ba kerülhet, eszméletlen tűzgyorsaság és korrekt páncélzat jellemzi. Egyedül az alaplőszer átütése problémás, ami mindössze 91 mm, tehát nagyobb hozzáértés szükségeltetik hozzá, már ami a gyengepontok ismeretét illeti.

A tank elemzése

Type 3 Chi-Nu Kai

Magas átütés és korrekt alfa sebzés jellemzi, viszont más t5-ös prémium közepesekkel összehasonlítva nincs 600 körüli HP-ja és a páncélja is papír. Ez a tank inkább TD mint közepes tank és bár a legjobban kereső t5-ös prémium, de az alacsony hibatűrési küszöbje miatt nem ajánlott kezdőknek. Inkább annak ajánlanám, aki már valamivel tapasztaltabb, de még nem érzi elérkezettnek az idejét, hogy t8-as prémium tankra áldozzon.

A tank elemzése

Pz.Kpfw. T 25

Szintén egy jó választás lehet. Magas HP, elfogadható mobilitás és átütés jellemzi, gyakorlatlanabb legénységgel is megfelelő a tűzgyorsasága és nettó kreditbevétel szempontjából a Chi-Nu Kai után a 2. helyen áll. Német közepes tank legénység képezhető benne az E 50 M ághoz, ami kezdőbarátabb mint a Leo 1 ága, tehát e tekintetben is egy jó választás.

A tank elemzése

A felsorolt tankok az ingame shopban a Tech Tree-ben és a worldoftanks.eu Premium Shop menüpontja alatt is kaphatóak. Egy t5-ös prémium tank átlagára az euró árfolyam függvényében úgy 2200 és 2500 Forint körül mozog, de érdemes lehet kivárni 1-1 leárazást, hiszen ilyenkor féláron juthatunk ezekhez a tankokhoz.

Az elérhető tier 5-ösök a Prémium Shopban

Vannak még időszakosan elérhető t5-ös prémium tankok is, de ezeknek az ára valamivel borsosabb és általában csomagban kaphatóak, viszont hatékonyságuk elmarad a fent említettektől, inkább gyűjtői darabok. A korábbi állandó, de azóta már a shopból kikerült T14 illetve Ram II szintén jó kezdő tankok lehetnek, ha valaha újra elérhetőek lesznek.

Mint minden tank, a prémiumok is akkor a leghatékonyabbak, ha megfelelő legénységgel és felszereléssel üzemeltetjük őket. Kezdőként persze senkit sem vet fel a kredit, de egy félárasan ezekbe a tankokba szerelt töltésgyorsító (100.000) és szellőzés (75.000) nagyban növeli a tank használati értékét és később bőven visszatermeli a felszerelésbe fektetett összeget. Ha eddig csak 50%-os legénységeket használtunk az általunk húzott ágon, érdemes t4-5 környékén már egy 75% vagy 100%-os legénységet beleképeznünk a normál tankunkba, majd ezeket a legényeket a prémium tesóban képezhetjük tovább. Szintén jó dolog egy új tankba képzett 80-90%-os legénység 100%-ra húzása a prémium tankban, hiszen egy stock jármű gyengébb legénységgel még inkább kellemetlen lehet.

Mennyi az annyi? Tehetjük fel a kérdést. Keres-e annyit egy t5-ös prémium tank, hogy áldozzunk rá? A kérdésre a választ a vbaddict statisztikái adják. Bruttó bevétel szerint rendezve a listán szereplő tankok közül a legnagyobb profitot a Churchill III termeli, majd a Pz. T 25, amit a Matilda IV követ. Azonban a mérvadó mindig a nettó bevétel. Ezt a listát (mint már említettem korábban) a Chi-Nu Kai vezeti, de nem sokkal marad el tőle a Pz. T 25 sem, majd jön a két Matilda, a Churchill III és az Excelsior. Érdekesség, hogy a bruttó lista egyik éllovasa, az időszakosan elérhető KV-220-2 a nettó listán már tök utolsó. Ennek az oka a kimagaslóan magas javítási és lőszer költsége.

Ezt a néhány nyers adatot csupán érdekességképp gondoltam megosztani, a t5-ös prémiumok kreditbevételének legfőbb forrása az, hogy tudunk-e megfelelő mennyiségű sebzést kiosztani (legalább a saját HP-nk értékét) főként alaplőszert használva. Ha igen, az szépen meg fog mutatkozni a nettó bevételben és így jóval - ha nem is nagyságrendekkel, de - több kreditet termelnek, mint normál társaik és persze a legénységképző képességükről se feledkezzünk meg. Tehát t5-ös prémium tank kezdőknek: ajánlott!

Prémium tankok haladóknak

Mielőtt a t8-as nagyvasakra térnénk, lássuk először a t6-os készletet, hiszen ezek a tankok főként SH-ban fogják nekünk a kreditet termelni.

A t6-os prémium medek szinte mindegyike elfér a t6-os SH-kban, így külön ezt a kategóriát nem bontanám ki. Egy az általunk húzott közepes ághoz passzoló t6-os prémium tank beszerzése SH kreditfarmolás és legénységképzés céljából erősen javasolt, de ez gondolom eddig is egyértelmű volt annak aki klánban és erődben érdekelt. Ebből a kategóriából főként a berlini csomag tankjai a legnépszerűbbek és a 0. skillsoros BiA-s legénység miatt talán a legértékesebbek is.

Ne hagyjuk ki a Type 64-et sem. Ezt a remek kis light tankot még annak is érdemes beszerezni, aki amúgy nem fejleszt kínai könnyű ágat, de sokat SH-zik. Jól mozog, van látótávja, álcája, gundepje és DPM-e, de hogy az árnyoldalairól is szót ejtsünk: kevés a HP-ja, rendkívül papír és az átütése sem a legjobb. Egyéni preferencia kérdése, viszont kétségtelen, hogy mint az egyetlen 6-os prémium light, 1-2-nek helye van a farmolós SH-kon belőle.

Aztán a t6-os mezőnyben ott van még a Heavy Tank No. VI, ami bár kapott néhány buffot, de ugyanezt az ágyút megtaláljuk a Škoda T 40-en is, ami a 6-os SH-kon is életképes, szemben a Heavy-vel, ami még legénységképzésre sem passzol az ág t10-es és t6-os tankjához.

TD-k terén a SU-100Y és a Dicker Max érhető el a tierben. A maga módján mindkettő korrekt tank, de SH-ra egyiket sem szokás vinni, viszont randomban a legnagyobb nettó bevétellel rendelkező 6-os tankok. Tehát aki nem érdekelt klán szinten és van hozzájuk megfelelő legénysége, plusz érdekelt az orosz vagy német TD ág fejlesztésében, jó lóra tehet velük. Legénységképzés szempontjából viszont mindkettő problémás. A SU-100Y az ág top tierjeihez képest egy plusz lövésszel rendelkezik, a DMax-ból pedig hiányzik még egy töltő, ami a 10-esekhez kell.

Tier 7-ben is találunk jó néhány prémium tankot, viszont ezek inkább olyan semmilyenek. SH-zásra nem alkalmasak, az áruk pedig nem sokkal kevesebb, mint amennyit egy t8-as medbe is invesztálhatnánk, tehát egyedül a random farmolás és legénységképzés marad.

AMX 13 57 GF

Időszakos jelleggel elérhető és legénysége jól passzol a francia light ághoz, viszont penetrációja okán nem sok kreditet fog termelni, hacsak nem vagyunk OP spotterek, hogy a spot sebzésből ellensúlyozzunk.

A tank elemzése

Type 62

Egy kissé lebutított WZ-131, de ez is csak időszakos jelleggel elérhető, amúgy legénységileg tökéletesen passzol a kínai light ághoz, szemben a Type 64-gyel, ahol még van Rádiós is.

A tank elemzése

Krupp-Steyr Waffenträger, M56 Scorpion

Ezt a két tankot azért veszem egy kalap alá, mert mindkettő papír, kis alfás TD és nem jó a t10-esek legénységének képzésére. 1-2 ezer forintért többért pedig már beszerezhető egy jóval effektívebb t8-as med helyettük.

Panther/M10

Ez már inkább megfontolandó lehet. Tierlimites, jól passzol legénységével az E 50M ághoz és újra elérhető az ingame Tech Tree-ben, nem mellesleg még buffot is kapott nemrég. Igaz egy tierrel és 1550 golddal feljebb már ott a Panther 8,8 is, de nála nem élvezhetjük a tierlimit előnyeit, bár nettó kreditbevétel szempontjából jobb választás. A kérdés az, hogy az ágon haladva a Panther-t, vagy a Panther II-t éreztük-e effektívebbnek? A prémium tesó kiválasztásában ugyanis ez is mérvadó lehet.

VK 45.03

A tank ami egy tök jó Löwe alternatíva lenne, ha kapna mondjuk egy tier limitet vagy olcsóbb lenne valamivel. Jelenleg a legdrágább t7-es prémium tank. Bár jól keres, de ennyi pénzért már szert tehetünk egy jóval hatékonyabb t8-as tankra, vagy még egy kis plusz spórolással egy Löwe-re.

Krupp-Steyr Waffenträger, Panther/M10, VK 45.03 és 112. A 9.17.1-től újra, illetve újonnan az ingame shopban.

E 25

A WOT legendary item-e, nem hiszem, hogy nagyon be kellene mutatnom ezt a tankot bárkinek is. 2016 karácsonyán meglepett minket a WG azzal, hogy 2 év után ismét elérhetővé tette. Aki lemaradt az kimaradt, kitudja mikor lesz újra elérhető. A leggyakoribb téveszmét viszont szeretném eloszlatni a tank kapcsán, ugyanis tavaly páran felhördültek, hogy „Hazug WG, azt mondták soha nem lesz újra megvehető”, ehhez pedig az eredeti, 2015 január 13-án publikált hírből idézek: 

„Thus we cannot rule out the possibility that the E 25 will be able to be obtained in the Premium Shop during special events or as a reward for participation in competitions in the future.” - Fordítása: Így nem zárhatjuk ki annak a lehetőségét, hogy az E 25 újra beszerezhető lesz a Premium Shop-ból különleges események kapcsán (lásd Adventi naptár) vagy versenyeken való részvétel jutalmaként a jövőben.

A tank elemzése

FV201 (A45)

Egy kimondottan rossz tank. Ez a gyenge mobilitású brit nehéz tank a Black Prince ágyúját hordozza és bár valamivel nagyobb a DPM-e, de tierlimit híján a pontatlansága, a kis átütése és vékony páncélja nem húzza ki a bajból. T9-ben APCR-t durrogtatva még mínuszos köröket is futhatunk, prémium tankot meg ugye nem ezért vesz az ember. Időszakos jelleggel elérhető csak, kerüljük messziről. 

AT 15A

Mivel más alternatívánk jelenleg nincs a brit TD-k legénységének képzésére, ezért a tierlimites AT jó választásnak tűnik. Remek tűzgyorsaság és pontosság jellemzi, de hordozza az AT szériás brit TD-k legnagyobb hibáját, a lassúságot. Legénysége a plusz rádiós miatt nem passzol 100%-osan a t10-esekhez és az átütése sem az igazi.

A tank elemzése

IS-2

A berlini csomag egy tagja, tökéletes IS-3 vagy IS-4 mellé legénységképzésre és bár szépen keres, mégsem ér fel egy t8-assal. Egy időszakosan elérhető Defender ezzel szemben csak úgy f*ssa a kreditet és nem sokkal drágább, bár ne felejtsük el, hogy az IS-2-höz a csomagban legénység is jár, méghozzá 0. skillsoros BiA-val.

A tank elemzése

KV-122

Ugyan az a helyzet mint az IS-2-vel. Időszakosan elérhető és egy nem sokkal drágább t8-as jobb befektetés, na és ehhez még csak BiA-s legénység sem jár. Gyűjtői darab csupán.

ISU-122S

A berlini csomag újabb tagja. Legénységképzés szempontjából az egyetlen tökéletesen passzoló darab a t10-esekhez, viszont kredit ügyileg nemcsak a SU-122-44, de még a SU-100Y is jobb választás nála. Ahogy a csomag többi tagjához, így ehhez is 0. soros BiA-s legénység jár.

SU-122-44

Nem egy olcsó darab, egy t8-as med nem sokkal drágább nála és legénységképzésre sem tökéletes, viszont jó választás annak, aki szereti a mobilis, nagy alfás TD-ket és inkább a fun factor érdekli, mintsem a kreditgyűjtés és legénységképzés.

A tank elemzése

Összegezzünk

  • T6-os medek és Type 64 SH-ra, (de akár randomra is): Ajánlott!
  • T7-es prémiumtankok: Maximum legénységképzés és funolásra ajánlott, kreditfarm szempontjából a t6 és a t8 (már csak az SH-k miatt is) jobb választás!

Kiegészítés: Ugyan a legtöbb t7-es tanknál kitértem arra, hogy nem sokkal drágábban már egy 8-as is beszerezhető, de az egészhez hozzátartozik az a tény is, hogy egy t6-os vagy t7-es prémium tank a leárazások során 30%-os kedvezményben részesül, míg egy t8-as csak -15%-ot kap. Olybá tűnik így máris más a leányzó fekvése, hiszen ezzel egy akciós időszakban a t7-es prémiumok vonzóbbak lehetnek a szűkebb pénztárcásoknak, de higgyétek el, hosszútávon, kreditfarm céljából, egy t8-as jobban megéri, az SH kreditszorzók miatt pedig még egy t6-os is.

A nagyfiúk

Az előző bekezdésekkel ellentétben itt nem fogom tételesen kibontani az egyes tankok hatékonyságát, ugyanis rálátásom sincs mindegyikre és azért ez már igencsak mélyvíz. Viszont néhány nagyon egyszerű paraméter vizsgálata mentén szeretnék ajánlani egy módszert a megfelelő kiválasztásához.

Tier limit

Nem sok elérhető t8-as maradt a limitesek sorából, ezek mind régi prémium tankok. Remek dolog, ha járművünk csak max t9-es ellenfelekkel találkozik, jóval hasznosabbak lehetünk így, mintha egy nem limites tankkal t10-ben csak vakarnánk a fejünket, hogy itt mit is kezdjünk, viszont a tierlimitesség sem fogható fel egyfajta Jolly Joker-ként. A kreditbevétel legmeghatározóbb tényezője a sebzés. Képes-e a tankunk komoly sebzést kiosztani top és bottom tierként? Van-e ehhez elég átütésünk, DPM-ünk és pontosságunk? Véd-e annyit a páncélunk, hogy sokáig életben maradjunk? 200 mm alap páncélátütés már korrektnek nevezhető egy t8-as tanknál, ugyanis ennyi kell ahhoz, hogy a szint legmeghatározóbb nehéz tankjainak a frontpáncélját nagyobb biztonsággal átüssük. Rengeteg IS-6-tal, valamivel kevesebb 112-vel, WZ-111-gyel és T-34-3-mal találkozhatunk t8-as csatáink során. Ezek a tankok az alap 175 mm átütésükkel nem állják meg a helyüket minden helyzetben. Persze ott a gold lőszer is, de azzal megint csak ott vagyunk mintha egy normál t8-as tankkal játszanánk. Nem sok plusz kreditet fogunk keresni. Más a helyzet viszont egy FCM 50 t-vel, vagy JT 8,8-cal, ugyanis ezeknél a tankoknál a tierlimit mellé egy megfelelő átütés is társul.

A tierlimit árulkodó jelzése az FCM 50 t wiki oldalán

Átütés, átütés, átütés!

A nem tierlimites tankok sorában ez a paraméter még fontosabbá válik amikor t10-ben, alsó tierként kell valamit alkotni. Ezért lehet problémás egy T-44-100, T-54 mod 1., KR Patton vagy az új fiú Pilot 1 a lista alján a 10-es nagyvasakkal szemben. Egy STA-2, FV4202 (P), T34, Löwe vagy Defender a magasabb átütésével tier 10-ben is sokkal életképesebb az előzőknél, ergo alaplőszerrel is jóval több kreditet termel. Persze nem azt mondom, hogy a 175 mm penes IS-6 és társai totálisan használhatatlanok lennének, de kétségtelen, hogy az ilyen kis átütésű ágyúk hatékony AP lőszeres használatához nagyobb hozzáértés szükségeltetik. A témában szeretettel ajánlom CrawlingChaos cikkét, ami remélhetőleg a későbbiekben tovább fog bővülni és segítséget nyújt azoknak, akik már rendelkeznek a fent említett 175 mm átütésű tankokkal, de túl sok mindent nem tudnak kezdeni velük.

DPM

Ahogy a normál tankoknál, úgy a prémium 8-asoknál is egy fontos szempont. Hiába egy FV4202 (P) magas átütése, ha egy ráeső STA-1 szétkapja DPM-ből. Hiába a T34 magas átütése és masszív toronyfrontja, ha épp nem tudja eldugni a hasát, egy Tiger I vagy Comet is lazán szétkapja, ha csak megállnak egymással szemben és úgy püfölik egymást. Ez a veszély nem fenyeget minket egy Panther 8,8-ban, T26E5-ben vagy Skorpion G-ben ülve, hiszen a nagy átlagnál nagyobb DPM-ünkkel jóval gyorsabban tudjuk a sebzést kiosztani és ezzel az 1v1 szituációkból is nyertesként jöhetünk ki, amiből szép kreditbevétel sarjad.

Prémium tank vagy normál, a DPM igenis fontos szempont.

Alfa

Persze nem minden a DPM, egy magas alfás Defender, T-34-3 vagy M4A1 Revalorisé is tiszteletet parancsol a fear factorának köszönhetően és még tier 10-ben is hatékony tud lenni 1-1 lövés erejéig. Jó példa az alfában csupán 20-szal eltérő T-44-100 és FV4202 (P) esete is. 260 körüli HP-ról az orosz könnyedebben rollol ki egy lesebzett tankot, ezzel pedig potenciálisan bekapott lövést és HP-t is spórol. A brit kolléga az esetek döntő többségében egy ilyen szituációt csak 2 lövésből tud megoldani, noha töltésideje csupán alig pár századdal jobb a ruszkiénál.

Egy tiszteltet parancsoló 400 feletti roll a Revalorisé csövéből

Mobilitás

Ez nem csak a medeknél szempont, hiszen egy heavyvel is oda kell érni a csatára, kulcspozíciót kell fogni még az ellenfél megérkezése előtt. Egy Löwe vagy T34 nehezebben ér pozícióba, mint egy Liberté, Patriot vagy IS-5. Ez remekül látszik a t8-as farmolós SH-k tankösszeállításán is. Egy STA-2, CDC vagy Mutz nem csak a nagyobb átütése, de a mobilitása miatt is kelendőbb egy farmolós SH-n mint egy T-54 mod 1. vagy Chieftain/T95. Ahhoz, hogy sebezni tudjunk vagy spotolni, oda is kell érnünk a kulcspozíciókra. Ugyan ez persze vastagon igaz a random csatákra is.

Páncélzat

A túlélőképesség miatt fontos pont, de XP és kredit nem terem belőle, a blokkolásért járó XP-re (és kreditre) ugyanis még mindig várunk. Az IS-6 egy remek példa erre. Hiába egy acélfalgyár, a kis átütésű alaplőszer sokszor megöli a bevételt. Persze a páncélzat közvetve hatással van a begyűjtött kreditre, hiszen a blokkolt sebzésnek köszönhetően tovább maradunk életben, így marad még 1-1 lövésnyi időnk sebzést bevinni, de önmagában a hatékonysághoz nem elég, a fenti pontok is szükségesek.

Legénységképzés

Ha én a kínai közepes ágat húzom és az amerikait eszemben sincs elkezdeni, akkor nem veszek KR Pattont, hanem az 59-Patton mellett teszem le a voksom, ez gondolom tiszta sor mindenkinek. Válasszunk az általunk húzott ághoz megfelelő tankot, hiszen így:

  1. Az általunk húzott ághoz tartozó legénység is jobban fejlődik, mire a t10-esbe ültetjük őket.
  2. A jó legénységgel szerelt prémium tankunk is jóval hatékonyabb lesz.

Az eltérő szerepkörökre, illetve a hiányzó vagy éppen plusz legénységi tagokra is érdemes odafigyelni. Ha az E 50M ághoz keresek megfelelő prémiumot, akkor nem veszem meg a Mutz-ot, hiszen tudom, hogy plusz rádiósra lesz szükségem, ezért inkább a Panther 8,8-at választom. Lehet, hogy az IS-3A a DPM-e miatt jobban tetszik mint a Defender, de az IS-3-amhoz vagy IS-4-emhez nem fogok tudni 100%-osan kompatibilis legénységet képezni benne, hiszen a töltő el fog maradni a képzésben. Ha a T-44-100-ban képzek legénységet a T-62A-mhoz, egy-két skill után azzal fogok szembesülni, hogy a parancsnoknak képzett Helyzetfelismerés skill a T-44-100-ban inaktív lesz. Ezzel szemben, ha veszek egy T-54 mod 1-et, ott már 100%-os a kompatibilitás. Ha van egy Super Pershing-em és az M48 Patton legénységét szeretném képezni benne és amúgy az M48-cal is sokat játszom, akkor azt fogom tapasztalni, hogy az SP-ben a gyorsított képzéssel csak a Rádiós fog mindaddig fejlődni, amíg fel nem ér a többiek szintjére. Ha az IS-7-em legénységét ültetem az IS-6-ba, akkor viszont a második töltőm fog elmaradni egy idő után, ezért érdemes cserélgetni őket. Nagyobb probléma akkor van, ha a prémium tankomban egyáltalán nincs hely annak a képzendő tagnak, akit kivettem a t10-esemből. A Grille 15-ösöm töltőjét pl. nem fogom tudni beültetni a Skorpion G-be képzés céljából.

A T-62A parancsnokának inaktív Helyzetfelismerő skillje a T-44-100-ban. Látható, hogy ebben a tankban a töltő és nem a parancsnok látja el a rádiósi feladatokat.

Ha a t10-es tankunk nem 100%-osan kompatibilis a hozzá tartozó prémiummal, akkor az eltérő szerepkörökből adódó eltérő skillezést mindig a t10-es vason végezzük el. Az AMX 30B-be ültetve képezzük ki a Töltőnket a Rádiós Helyzetfelismerő skilljére, hiszen a CDC-ben ezt a képességet csak a Parancsnoknál fogjuk megtalálni. Inkább több férőhelyünk legyen a prémium tankunkban mint kevesebb, hiszen a T26E5-ben a T110E5 legénysége remekül képezhető, még ha eleinte csak a rádiós fejlődik a gyorsítottal, de mondjuk a Kanonenjagdpanzer-ben a JPE100 kimaradó rádiósával sok mindent nem tudok kezdeni...

Kreditbevétel

A bruttó bevétel egy dolog, a tier 8-os prémiumok aránylag egyenletesen termelik a kreditet. A vbaddict listájának tetején az IS-5 áll, az alján pedig a T95E2, ami nem is igazi prémium tank, hiszen jutalom tank státuszt kapott, tehát a tényleges utolsó a Kanonenjagdpanzer. Utóbbi kettő közt átlag 10.000 kredit az eltérés.

A nettó bevétel már egészen más tészta. Összetett kérdés, amit a mindenkori javítási és lőszerköltség határoz meg. A kisebb átütésű prémium tankokban sokkal többször nyúlunk a gold lőszerért, mint a 200 mm alap átütés felettiekben. Bizonyos modulok és javításuk is lefelé faraghatja a bevételt, szintúgy az elhasznált fogyócikkek, még ha közvetve is. Az amúgy tisztességes bruttó bevétellel rendelkező 175 átütésű 390 alfás tankok nettója a kis átütés miatt már igen szerény, e tekintetben ők zárják a sort. A vbaddict nettó bevételeket tartalmazó listája egyébként hiányos (a bruttó listán 40 tank szerepel, ezen csak 30), de iránymutatásként azért megteszi. Az első és utolsó tank közt itt már nettó 14 ezer kredit az eltérés, de mint mondtam a lista hiányos (például hiányzik a bruttó listát vezető IS-5 is róla). 

Ár és elérhetőség

Az elérhetőség fontos szempont, hiszen egy Tech Tree-ben elérhető tank akár a CW-ken és kupákon összegyűjtött goldból is finanszírozható (főleg ha még épp le is van árazva), míg egy időszakosan, kizárólag a shopban elérhető tank már mentesül az esetleges 15%-os akciók alól és ezért drágább valamivel.

Az időszakosan elérhető prémiumokra a WG receptje a csomagkapcsolás. Megvehetjük a tankot szimplán, vagy közepes csomagban, amihez gyakran gold vagy prémium fiók társul, vagy pedig ott a nagy csomag, amihez általában még több gold, teljes felszerelés és személyes tartalékok, vagy az adott tankhoz szóló küldetések társulnak. Ez utóbbi csomagok gyakran a tank árának a triplájába kerülnek, viszont amit a csomagban találunk jóval többet ér. Nyilván van aki megteheti, és van aki nem, a WG nem a magyar játékpiac átlagárai szerint szabja az árát egy ilyen csomagnak, ez tőlünk nyugatabbra nem olyan nagy kiadás, mint idehaza.

STRV S1 nagycsomag a Prémium shopban. Ha ezt választjuk, 16%-ot spórolunk az össz tartalom árából.

A normál Prémium Shopban is állandó jelleggel elérhető t8-os prémium tankokat a WG kezdetekben két kalapba rendezte az áruk alapján. Ott voltak az olcsóbb medek, melyek az átlag 8000 goldos árért elérhetőek, illetve a heavyk és TD-k, melyeket 11 ezer gold körül árazták. Ez a séma többnyire azóta is működik, holott sokszor egy olcsóbb t8-as med harcértéke nagyobb a drágább heavy-nél.

A legolcsóbb t8-as prémium tank a Super Pershing. 7.200 goldos ára olcsóbb, mint a 7.700-ba fájó t7-es VK 45.03. A T-54 mod 1. a 8.750 goldos vételárával már drágának számít a medek közt, de a Tech Tree-n elérhető legdrágább tank, a 11.000 goldot kóstáló T-34-3. Látható tehát, hogy az a medek közt nincs igazán megfelelő ár-érték arány. Egy magas átütéssel és kellő mobilitással rendelkező CDC vagy STA-2, szintén az olcsóbbak közé tartozik a maga 7.400 és 7.450 goldos árával, míg az igencsak rossz átütésű T-44-100 goldba átszámolt vételára 12.500.

A heavyk árazásában már nincsenek ekkora különbségek és jobban érvényesül az ár/érték arány. A 10.500 goldos 112 a legolcsóbb, a 12.500 goldos Löwe pedig a legdrágább az ingame Tech Tree-ből megvásárolható heavy-k közül. Az időszakos jelleggel elérhető Liberté, Patriot vagy Defender vételára is átszámolva ebben a tartományban mozog. Egyedül csupán a Shop-ban különleges alkalmakkor feltűnő KV-5 7.500 goldra átszámolt vételára tűnik ki a mezőnyből, de általában ez a tank is drágább csomagban érkezik némi plusz golddal megfejelve.

Az ár/érték kérdése tehát a medeknél sokkal inkább lehet érdekes és elgondolkodtató szempontja a vásárlásnak, hiszen ott jóval nagyobbak a különbségek. 

Próbakör

Vásárlás előtt, ha van lehetőségünk rá, próbáljuk ki a kiszemelt tankot. Nézzünk fel a tesztszerverre, vagy kérjük meg egy barátunkat vagy klántársunkat, akinek megvan az accján az adott tank, hogy hadd próbáljuk azt ki. Egyéb alternatív megoldások is szóba jöhetnek. Épp most kezdtem el az amerikai med ágat és szeretnék egy KR Pattont. Felmegyek teszt szerverre, megveszem a Pershing-et és kipróbálom, ha tetszik, nyert ügyem van, hiszen a KR Patton is úgy 90%-ában hasonló hozzá. Ha nincs lehetőségünk kipróbálni az adott tankot, vagy épp nincs elérhető teszt szerver, akkor mérvadó lehet a hozzá hasonló normál párjával szerzett tapasztalatunk is. STA-1 ≈ STA-2, Indien Panzer ≈ Mutz, T-44 ≈ T-44-100, stb.

Tankelemzések, visszajátszások, fórum

A wotinfo.hu-n található tankelemzések is segítségül szolgálhatnak a döntésben. A youtube visszajátszások viszont csalókák lehetnek, hiszen általában csak a top, ászos körök vannak feltöltve. Az, amikor egymás után két ammo racket kapsz a CDC-vel vagy 2x gyulladsz a T-34-3-mal, általában a visszajátszásokból kimarad. Ezért érdemes a wotreplays.eu-n vagy a wot-record.com-on is körülnézni és letölteni egy-két kevésbé eredményes visszajátszást is, hogy lássuk hogy teljesít a tank a szürke hétköznapokban, vagy éppen bottom tierként t10-ben. A különböző fórumok rendkívül segítőkész tagjai is segítséggel lehetnek a döntés kapcsán, bár ezzel vigyázzunk, hiszen legtöbbször csak szubjektív véleményekkel fogunk találkozni.

Ízlés, saját játékstílus

Ecsetelheti nekem bárki, hogy ilyen-olyan jó ez és ez a tank, ha nekem teljesen más a stílusom és a játékfelfogásom. Nem azért fogom megvenni az adott tankot, mert másnak tetszett, a lényeg, hogy nekem tetsszen és tudjam azt, hogy milyen stílusban kell alkalmaznom. Ha valami nem fekszik, vagy nem is szeretem, azzal nem szívesen fogok órákat eltölteni a gép előtt hogy kreditet farmoljak vele. Az élvezeti faktor és az, hogy a stílusod passzoljon az adott tankhoz, legalább annyira fontos, mint az ezt megelőző 11 pont.

Végszó

Kezdőként és sokszor haladóként sem könnyű meghozni a helyes döntést és van hogy az ember megfizeti a tanulópénzt. Épp ezért remélem ez a kis írás segítségül fog szolgálni a megfelelő tank kiválasztásához és kevesebben fogják elkövetni azt a hibát, hogy olyan tankot vásárolnak, amihez se megfelelő legénységük vagy érzékük nincs, vagy ne adj Isten a tank túl sok nettó kreditet sem hoz. A t8-as mezőny SH képességét részletesen nem vizsgáltuk, a farmolós SH-kon szívesen látott 8-as prémiumokról mindenki érdeklődjön a klán-parancsnokánál és a tiszteknél.

A szerző felelősséget nem vállal az esetlegesen megvásárolt, majd később nemtetszést kiváltó prémium tankokért, hiszen az általános vélekedés szerint nincs rossz tank, csak hozzá nem értő játékos (mondjuk nem tudom aki ezt kitalálta próbált-e már hosszútávon Churchill GC-vel vagy ARL v39-cel érvényesülni!?)


Írta: Nortonor

Utoljára frissítve: 2017. április 29. 07:00

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sezamme
    • Tankos
    · 5 éve
    Hadd javasoljak egy szempontot, ami a cikkben nem szerepel. A német vonalon indultam újra nem túl régen a játékban, a Tigris+PzIVH val játszom szinte kizárólagosan prémium nélkül, néha beleülök a Tigris 2-be is. Két prém tankom van, mindegyik alacsony szintű, egyelőre nem is szándékozom magasabbat venni, de azért szeretem őket maximálisan kihasználni. Az egyik a Pz.Kpfw. S35 739 (f) (TierIII) ami rendkívül hasznos, a másik egy Pz. T 25 (TierV), amit kicsit megbántam, de azért nem teljesen. Én ezt a két gépet először leárazáskor vettem 1500 goldért, ami egy nevetséges összeg, konkrétan egy cigi ára öngyújtóval. Mivel van itt értékelés mindkettőről az oldalon külön fülön ezért nem térnék rá részletesen, de az S35 egy elég OP III-as tank, bevételi és xp forrásnak sem utolsó, a pályák pedig faszán tanulhatók vele, mert sohasem fog az első bokorban megdögleni. Majd kiemelem a végén, hogy miért is van ezen túl még EXTRA haszna egy másik prém társaságában. A Pz T 25-re meg sokáig tart ráérezni és sajnos egy örök támogató tank marad fos-közepes értékekkel, de legalább jól kereső. Ha csak a "szakmai" hasznát nézzük, a T 25 remekül felkészít a későbbi Tiger I-es sniperkedős, goldot ritkán lövős, támogatós, ésszel harcolós Tier VIII-IX-es játékra, még felszerelést is ugyanazt raknám rá, lőszerelosztása is ugyanaz. Ráadásul gyakran rak VII-es tierek ellen, így legalább megismered a leendő VII-es ellenfeleket, ha a Tigris a vágyad, ahogy nekem volt. De nem is ez a tank a lényeg, hanem az S35. Miért kell egy S35 minden kezdőnek, bármely más prém tank mellé, ha már pénzt költ? Egyrészt 1000 gold, leárazva 500, ami semmi, azaz: SEMMI! Akkora a fun factora, hogy minden kezdő imádni fogja vele a játékot. Igaz, hogy csak 3 fő képezhető vele, de nem is ez a lényeg, hanem hogy ezzel a tankkal egy kezdőnek is élmény lesz a játék, annyi a dolgod, hogy megjegyezd azt a 3-4 tankot a saját tieredben aki szemből átüt aztán már csak nyomni kell a gombot. Sosem rak +2 be csak maximum 4-es ellenfelekkel találkozol majd, de ők is okosan lőhetők. A sok sebzéses és killes csaták gyorsan pörgethetők vele, tehát gyorsabban termeli az xp-t és pénzt is, mint egy "gondolkodósabb", finomabb prém tank. Javaslatom, hogy ez legyen az egyik minimum prém tankod, és legyen mindenképpen egy másik 5+-os. Miért? Gyakran vannak Xp szerzős akciók kizárólag prémium tankoknak (talán pár hete is volt) ahol 15 nyertes csatában top10 be kerülésért irdatlan mennyiségű Xp-t kapsz bónuszban, végtelenül ismételhető küldiben. Szánj rá egy hétvégét egy ilyen időszakra (ha van időd) így: 14 csatát villámgyorsan lenyomsz az S35-tel, a 15-iket viszont a magasabb szintű prém tankkal nyerd meg, így oda kerül a bónusz (gyakran 15-20 ezer) XP amit a legénység szeretni fog nagyon. Konkrétan egy ilyen akciós időszak alatt ki lehet képezni egy 5 fős személyzetet 1,5 -2 képességig/fő (attól függ mennyi időt szánsz rá). A felszerelésekért folyó top10-es küldetések (sokszor többszázezer ezüstöt spórolsz ezekkel a küldikkel) szintén jól húzhatók vele, mivel sebezni fog rendesen, pattintani iszonyat tud, és csak akkor nem lesz top10-ben, ha olyan balfasz vagy, hogy igazából malmoznod kéne, nem WoTozni. Az ilyen jellegű farmhatósága miatt mindenkinek kell egy S35 szerintem egy másik prémium mellé, ha kezdő - de tudatos - játékos vagy. És ha már költesz Xezer forintot, nem fogod megbánni azt a plusz 500 HUF-ot akcióban az S35-re.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    1stOverlord
    • Tankos
    · 6 éve
    Haladóknak kifejezetten ajánlott t6 ban a t34-85 rudy (szerintem)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    weine
    • Tankos
    · 6 éve
    Csak normál tankból mehet át a prémbe. Ilyenkor piros lesz a legény neve, de tudsz vele játszani.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Taurosz
    • Tankos
    · 6 éve
    Valami nem jött át teljesen. Ha van egy prém tankom amiben képzek egy legénységet akkor azt átültethetem egy azonos nemzetű és azonos típusú normál tankba, vagy csak normál tankból mehet oda?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    weine
    • Tankos
    · 6 éve
    Sziasztok, hadd kérdezzem meg, hogy egy heavy prémtank tudja fejleszteni az azonos nemzetbéli közepes tank legénységét is?
    MIvel akciós a T26E5, ezért m,egvettem, de még csak M4-nél tartok.
    Betettem az M4 parancsnokát a T26E5 be és 75% os lett. Fog fejlődni?

    Köszi a választ !
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sics
    • Tankos
    · 6 éve
    A cikk nagyon értékes, hiánypótló. Viszont szerintem egyrészt karbantartásra, frissítésre szorul ... másrészt meg ki kéne egészíteni pár dologgal.

    Ami a frissítést illeti: 9.18 ugye nagy átalakulásokat hozott a körnnyűtankoknál: +3 tier helyett immár max +2 tierbe mennek, és hát volt némi nerf is a nem prém könnyűeknél. Ez értelemszűen felértékelte a prém könnyűket harcérték szempontjából. ( Konkrétan téves hogy a Type62 gyengébb lenne mint a WZ-131 ... most már inkább pont fordítva van.)

    Többen felemlegették a t6 prém medek elemzésének hiányát - erről szerntem is sokkal résztlesebben kéne szólni a cikknek. ( És nem, nem minden t6 med "való" CW-re ... beviszik esetleg pénzt keresni.. de attól még nem való oda. )

    Van a cikkben egy mondat a t5 medeknél, hogy ezek jó része gyűjtői darab - ez sem feltétlenül igaz.. ritkább, drágábbb.. de egy Turán és egy PzT25 közül egyértelmű hogy melyiknek nagyobb a harcértéke...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    replika
    • Tankos
    · 7 éve
    Köszönet a cikkért.

    Excelsiort kerüljétek mint egy leprást...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    TelestemHU
    • Tankos
    · 7 éve
    Nagyon jó, részletes
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    dudi10
    • Tankos
    · 7 éve
    Szerintem nem igaz az,hogy nem lehet pénzt keresni az IS-6-tal.Tény,hogy ha goldozik az ember akkor nem lesz belőle pénzgyár de hát nem kell goldozni.Én mindig viszek magammal 5db goldot de kb soha nem lövöm el őket és így az 1692 csata alatt 54,2%-os winr rate mellett 1528,56 az átlag sebzésem(tehát gyakorlatilag minden csatában lesebzem az életem)és ez ér 1686 WN8-at.Persze mondhatjuk,hogy ez nem nagy szám(nem is vagyok vagy leszek soha unicum ez tény)de ha hihetünk a WoT saját statisztikájának akkor ez több sebzés mint amit az ezzel a tankkal játszó játékosok 78%-produkál.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    lyanoka
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Hunyadi_Loveszdandar"]Ha az SP ezzel a sebességgel, pontossággal, dpm-mel ki tud szedni egy Tier 9-est, akkor az a T9-es afk vagy bot volt.
    Ha nincs mobilitás, akkor carry sincs épkézláb ellenféllel szemben...[/quote]
    Egy kicsipicit vitáznék, mert az én SP-m 6.6 másodpercenként lő és minden lövés ugye esély a gyújtásra, legénység kilövésre, láncon tartásra..stb. Rajta van az a fránya rétegelt páncél és volt már csata, ahol nem tudtak belőni, aztán jött a HE ellenem, ami mintha nem is lett volna. Jó tank és jól hoz...a buff óta pláne.
    Persze ízlések és pofonok.

Kapcsolódó elemek

  • A World of Tanks Blitz a jól ismert PC-s és konzolos verziók mobilos változata. A játék 2014 májusában jelent meg először iOS mobiltelefonokra és tabletekre, decemberben pedig Androidra. Ezt követően 1 évvel később, 2015 decemberétől a játék már elérhető Windows 7, 8, 8.1, 10 és Mac OS X operációs rendszereken is. A Blitz a megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend, hála a jól kidolgozott játékmechanikájának, a folyamatosan megjelenő új tartalmaknak és fejlődésnek. A játék 2016 őszétől eSportnak számít.

  • Első nyolcas prémium tankjaim tier limites "troll" ágyús tankok voltak, 112, T-34-3. Hamar belefutottam abba a problémába, hogy SEMMIT nem tudok sebezni. Messzire vezet ez a téma, egyebek mellett meg kellett tanulnom, hogy vannak tankok, amiknél nem úri luxus a célzásidő, hanem törvény és az alkotmányos rend letéteményese... Szörnyű eredménnyel kezdtem ezekkel a tankokkal a pályafutásomat. Hamar ráébredtem, hogy bizony itt már tudatosabban kellene tanulmányoznom, hogy mit hol érdemes meglőni.

  • GYIK

    Gyakran Ismétlődő Kérdések

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.