Jelenleg

44
látogatónk van

2016. április 6. 07:10

Nashorn - Elemzés

Írta:
(58 szavazat)
41 hozzászólás

Bevezetés

A jól bevált Panzer IV alvázára elég sok mindent terveztek és készítettek el, ilyen volt például a zárt küzdőterű, lapos Jagdpanzer IV, valamint a nyílt, vékony páncélzatú Hummel és a tesztalanyunk, a Nashorn. Eleinte a 105 mm-es löveggel szerelt Dicker Max-ot fejlesztgették a németek, de a nehéz löveg miatt a tank megbízhatatlanná vált, ezért döntöttek úgy, hogy egy 8,8-assal, a háború legjobb lövegével szerelik a járművet.

A tank a játékban a később bekerült német ág 6-os szintjén található és egy remek löveggel kárpótol minket, ugyanis a Jagdpanzer IV ilyen téren igencsak szerény értékekkel rendelkezik. Kinézetre szinte semmiben nem különbözik a Hummel-től, mindössze abban, hogy azon egy 150 mm-es tarack van, ezen pedig egy 8,8-as páncéltörő ágyú. Egy apró érdekesség, hogy egy ilyen járművel érték el a háború legnagyobb távolságú igazolt kilövését, egy T-34-est 4300 méterről találtak telibe (7 skilles lövész + csoki). Ez nagyjából egy Halászbástya - Árpád-híd távolság - Jacktor.

Paraméterek

Ágyú

8,8 cm Pak 43 L/71, ez a löveg a Jagdpanther-ről lehet ismerős, vagy a Kwk verziója a Tigrisről és ez a nagyon nagy előnye, ugyanis mint írtam, a tesója nem épp az átütést helyezi előtérbe.

A 203/237/44 átütés és a 240/240/295 sebzés AP/APCR/HE lövedékkel már mindenkinek ismerős lehet. A 240-es sebzés ezen a szinten teljesen átlagos, a 203-as átütés azonban elég kiemelkedő, mindössze a Churchill GC és ARL V39 előzik meg egy hajszállal, de nekik a löveg többi tulajdonsága (meg maga a tank is amúgy) nagyon rossz.

A pontossága 0,32 m/100m és 1,9 mp a célzási ideje. Mindegyik kiváló érték, valamint az 1000/1250 m/s-mal szálló lövedékek remekül használhatók igazán nagy távolságra is. De szinte ugyanezekkel az értékekkel találkoztunk az előző tankon is, ott már kifejtettem, hogy hogyan szívat meg a WG bennünket.

Na és itt jön az igazi felüdülés az Uzsonnásdobozhoz képest, a 15-15 fokos oldalirányú kitéríthetőség, ami igazi megváltás lesz az előző tank után. Bár az ágyúlehajlás még mindig csak -5 fok, szóval ezzel sem fogunk dombharcolni, de itt legalább nincs annyival magasabban a felépítmény mint az elődjénél, hogy akár két lövést is bekapjunk, mire egyet leadunk. Ami még előrelépés, az a 2700-as DPM, ennél csak a Jagdpanzer IV-é magasabb, de mint mondtam, annak az átütése/alfasebzése (vagyis inkább a hiánya), ami nem engedi ezt kihasználni. Ez azt jelenti, hogy 6-os szinten 5,32 mp-enként lőhetünk az ellenfelünkbe 240-et halálpontosan.

40 lőszer fér bele, ezt egy igazán komoly meccsen képes lehet elfogyasztani, de általában nincs vele probléma. 25/10/5 vagy 30/8/2 megfelel, aranylőszerre ritkán van szükség (KV-4, AT-15 ellen esetleg). A löveg szórási tulajdonságai nem valami jók, és a célkereszt is elég nagy méretről kezd szűkülni, úgyhogy amíg nem ment össze teljesen, addig ne lőjünk, utána viszont igazán kellemes a pontosság.

Felépítmény

Na ez már jobban ki van dolgozva mint a dobozé, nem olyan hatalmas és nem minden irányból hitbox. De azért még mindig magas és nagyon papír 30-20 mm. Szóval ezzel sem érdemes lövéseket bekapni, pláne nem artytól, mert az az átlagosnak számító 600 HP-nk nagyon hamar elfogy.

Valamint az álcája is a legkevesebb a SU-100Y-t leszámítva, mindössze 12% álló helyzetben. Úgyhogy maradjunk minél távolabb az ellenféltől, mert talán ez az egyetlen tulajdonságunk ami rosszabb mint a JagdPanzer IV-é.

A látótávja 360 méter, ami a szintjén a TD-k között elég jó, a Dicker a 400-zal és a Hellcat/Jackson/Achilles hármas van előtte 370 méterrel. A TD látótáv nerf előtt egy nagyon kiemelkedő 390-es látótávja volt, de egy TD-nek, ami álcára épít, vegyük már el az álcabónuszát, sőt még a látótávját is, csak mert néhány 10-es TD kissé OP.

Amúgy azt nem értem, ezt mért nem lehet felszerelni a 710 méteres rádióval, ami szinte minden német tankon ott van 5-ös/6-os szinttől, neki is 550 méteressel szúrják ki a szemét, ami mint már írtam, a Kenyérpirítónál is kicsit kevés.

Test

Észrevehetjük, hogy a test frontja nagyon döntött, kb. 70 fokban, de megnyugtatok mindenkit, ez is csak egy 30 milis lemez, szóval a 4-es szintű géppuskák ellen sem véd. Szóval továbbra sem érdemes arccal levenni a lövéseket, azt hagyjuk meg a nehéz tankoknak, mi maradjunk hátul rejtve. A lánctalp itt már magasabban fut végig az oldalon, egy nagyon pici esélyt adva néhány lövedék levételének, de így is elég nagy felület marad csupaszon, amit a repeszlőszerek nagyon szeretni fognak. Valamint elöl van a motor és a váltó is, szóval ha a testbe kapjuk a lövéseket, szinte biztos, hogy sérül.

Motor

Itt egy apróbb visszafejlődés látható az elődhöz képest, az a 300 LE-s Maybach erőforrás hajtja, ami a valóságban is és ami a Hummel-ben is van.

20% eséllyel gyullad találat esetén, amit az előbb leírtak miatt gyakran meg is tesz, szóval egy tűzoltó készülék igencsak hasznos.

Ezt a 24 tonnás tankot egy kicsit lomhán mozgatja a 12,5 LE/tonna arányával, de azért egész tűrhetőnek mondható. Bár az ember egy kicsit többet várna el egy papír tanktól, de még mindig jobb, mint a Sturer/RHM lesz.

Felfüggesztés

A Panzer IV felfüggesztése 36 °/mp-cel forgatja a járművet, ami egész jó érték, valamint 40/15 km/h sebességhatárokat tesz lehetővé. Bár a valóságban egy hajszállal gyorsabb volt, azért szilárd talajon egészen jól tartja a 36-38-at és tolatni is egészen jól tud, bár a sebesség egy határozott visszalépés az Uzsonnásdobozhoz képest.

Talajellenállási értékei egész jók, kivéve a nehéz terepet, valamint az emelkedőkkel is meggyűlik majd a bajunk, de semmiképpen sem Dicker Max/Sturer kategória (amik még sokkal lassabbak és nincs ágyúkitéríthetőségük, bár az ágyúlehajlással tudnak kezdeni valamit).

Grindelés

Az a jó, hogy a Kenyérpirítóról semmilyen modult nem hoz magával, úgyhogy hiába fejlesztettük azt maxra. Ha korábban nem volt Jagdpanther-ünk, sőt Jagdpanzer IV-ünk sem, akkor még a rövid 8,8-ast is fejleszteni kell. Gyárilag a 7,5 centis L/70-essel kapjuk, innen 9500 XP a rövid, 16500 a hosszú 8,8-as.

A motor 1100 XP, vagyis nem ebbe halunk bele és a 4000 XP-s lánctalpat is ki lehet húzni szabadból. Az alap lánctalp amúgy elbírja a nagy löveget és a töltésgyorsítót, de semmi mást. Szóval, ha a másik német TD ágon már végigmentünk (vagy legalább a 7-est kimaxoltuk), akkor csak feldobjuk a láncot szabad TP-ből vagy 3-4 csatát álcaháló és periszkóp nélkül megyünk vele ha nagyon muszáj.

Ha csak ezt a TD ágat csináljuk, akkor azért kicsit szenvedés vele elérni a legjobb löveget, de utána egy igazi élmény kifarmolni vele 43400 XP-t a Sturerre.

Ajánlott játékstílus

Igazából semmiben nem változik az elődjéhez képest, mindössze elcserélt egy kis mobilitást az ágyúkitéríthetőségre. Szóval továbbra is van egy remek ágyúkarakterisztikájú tankunk, aminek a lövegét végre ki is lehet használni.

Próbáljunk továbbra is hátulról operálni és rázúdítani a kiváló DPM-ünket az ellenfél tankjaira. Neki már ténylegesen a Malinovka/Prokhorovka jellegű nyitott nagy pályák kedveznek, főleg hogy be is látja őket. Ezzel is játszunk úgy, mint ha csak 1 HP-nk lenne, és az, hogy lövést veszünk be, hogy átpozicionáljunk/kilőjünk valamit, csak a legeslegutolsó eshetőség legyen.

A mobilitásunk egy kicsit csökkent az elődhöz képest, ez átpozicionálásnál és visszatolatásnál egy kicsit zavaró lehet, de nem lassú tankról van szó, csak egy kicsit lassabbról. Keressünk valami kis folyosószerű helyet, ahová csak beállhatunk és zúdíthatjuk az ellenfélre az áldást, például Prokhorovka nyugati széle vagy Lakeville-en középen az első emelkedőig bemenni és ha van aki spottoljon, szitává lőni őket amíg beérnek a városba.

Szűk, városi pályán eléggé meg van lőve szegényke, ezzel is próbáljunk olyankor a medekkel flankelni, de vigyázzunk, hogy mindig legyen aki helyettünk veszi fel a lövéseket. Ha felspottoltak minket, mindig azonnal váltsunk pozíciót, mert a legkisebb arty is komoly károkat okoz a nyitott járművünkben, valamint ha mindenáron lövést kell kapnunk egy tanktól, legalább a lövegig rejtsük el az alját, akkor nem lövik el a motort és nem is gyulladunk ki.

Amúgy a modulérzékenysége nem jellemző (mert ami komoly károkat okozna benne az egyből taccsra teszi az egész tankok), a motor és a vezető szállnak el a testben, valamint a löveg és a maradék 4 ember felváltva egyenlő esélyekkel a küzdőteret ért találatok esetében. És az artyk mellett óvakodjunk a trollágyús tankoktól is mint a veszett fenétől, mert nem vicces egyrelövetni magunkat.

Az Uzsidoboznál írtam, hogy érdemes nagyobb tankkal szakaszban menni, nem érdemes a jó ágyústatokat a saját szintjére vesztegetni. Na ennél nem mondanám hogy menjünk 7-es tankkal szakaszban, mert azért a 9-es szint már nem pálya neki, de egy E 25-tel (és ha van másik tierlimites 7-es amiről nem tudok akkor azzal) mindenképpen érdemes lehet társulni. Így garantált a 7-es szint és nincs is jobb annál, mint Tigriseket és IS-eket szétlyuggatni, miközben kapkodják a fejüket. Főleg, hogy a DPM-e még 7-es szinten is kiemelkedőnek számítana, csak 4 tank előzi meg, abból az egyik a Jagdpanther, a másik 3 pedig a SU-100M1, SU-152 a 122-essel és a SU-122-44, de nekik meg átütésük nem igazán van.

Ha egy nagyon jónak tűnő körben vagyunk, akkor vigyázzunk a lőszerrel, mert véges mennyiség van belőle (nem úgy mint az ARL V39 90 db lövedéke), de alapvetően elég, főleg ha nem lövöldözünk a vakvilágba, aranylőszerre is csak ritkán van szükség (8-as nehéz tankok ellen időnként).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Álcaháló
 • Periszkóp távcső

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag

Igazából bármilyen lövés, ami egynél több modult, vagy legénységet ütne ki, az 99%, hogy az összes HP-nkat is elviszi, szóval fölöslegesek benne a nagy cuccok.

 • Tűzoltót nem szívesen venném ki belőle, bár aki megbízik abban, hogy nagy távolságról lecsipegeti az ellent, az megkockáztathatja a csokit is. Bár szerintem annyira sokat nem dob rajta és a kredithozamot is elviszi.

Ajánlott legénységi képzettségek

5 emberünk van, mindenkinek dobjuk be az álcát. Ha elérjük a 2. képességsort, akkor újraosztani 6. érzékre, biztonságos elhelyezésre és megelőző karbantartásra, valamint elkezdeni a helyzetfelismerést és pillanatképet. Ha valaki további legénységi képességeket szerez ebbe a tankba, akkor újraoszthat elit alakulatért, valamint a kuplung égető és a felderítő fontos még (esetleg a mesterlövész). A továbbiakban a javításnak van értelme és aki ennél tovább jut, az tegyen rá még amit akar.

Bevétel

A VB Addicts szerint ez az egyik legjobban kereső nem prémium tank 6800-as átlaggal. Mindezt köszönheti nagyon olcsó javításának, valamint az Uzsidoboznál már említett 252 kredites lőszerárnak és hogy a nagy alap átütés miatt ritkán kell aranylőszert lőni. Szóval bőven fogunk farmolni és funolni is amíg grindeljük a Sturert, sőt érdemes megtartani is a pénzhozam miatt (és azért is, mert jó tank).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagy átütés
 • Pontos löveg
 • Nagy DPM

Hátrányai

Kiknek ajánlott

Ez egy könnyen játszható és élvezetes jármű, ami kiküszöböli a Kenyérpirító hibáit (rossz ágyúkitéríthetőség). Szóval megéri vele játszani, kredit szempontjából is, valamint remek érzés valamelyik hátsó bokorból 5,3 mp-enként darálni az ellenfelet. Aki szereti a mesterlövész tankokat, annak csak ajánlani tudom, nekem a TOP 3-ban van a játék tankjai közül.

Videó


Az elemzést írta: Verrucht

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:33

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CorradoCattani
  • Tankos
  · 3 éve
  Ez a kedvenc jószágom, pedig kedvelek még rajta kívül is néhányat. És ennek a lövegére lett meg először a 3 gunmarkom. Kettő már több tankomon is van-volt, de 3 még soha. Nem tudok betelni vele, az biztos!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gaunt93
  • Tankos
  · 4 éve
  A lihgt-ok spot-olnak, kivéve, ha azt érzik, hogy nem fedezi őket senki. Nagyon sokszor spot-on tartok 5-7 tankot perceken keresztül, hogy aztán összejöjjön kőkemény 500-600 sebzés, mert a TD és arty kollégák beparkoltak egy bokorba, és elmentek lefőzni egy kávét.. Minden érmének két oldala van.
  Egyébként játékstílus terén a SU-100 és a Nashorn úgy viszonyul egymáshoz, mint az ELC és a Leopard. Ugyanaz a szint, ugyanaz a járműosztály, de teljesen más stílus, mindenki másra érez rá.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  rttrenato
  • Tankos
  · 4 éve
  Ez egy fos.0 páncél,lassú és nehezen fejleszthető,és a jobbik stock gun statjai is nevetségesek.Egyedül a Sturer és z RHM miatt van meg,mert azokkal egy ismerősöm accountján volt szerencsém,és nagyon tetszettek.A jelen játékrendszerbe,ahol a lightok szarnak spotolni,nehéz használni.Majdnem az összes 6-os td-hez volt szerencsém(kivéve a Jackson,ARL V39 és a britt és kínai td),de ez eddig az összes alatt van nálam a rangsorban,ahol a Su-100 vezet,
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  luperator
  • Tankos
  · 5 éve
  Nagy is, papír is, az ágyú közepes távolságon megbízható és nem is túl mobilis. Én nem tartom könnyen játszhatónak, tekintve, hogy visszavonulni csak időben elindulva tud.

  Olykor-olykor élvezetes vele menni de ha legalább a mobilitása rendben lenne, látnám igazán jó oldalát is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Grande__Reagel
  • Tankos
  · 5 éve
  Világos, köszönöm válaszokat. Csak akkor még azt gondoltam/tuk, hogy a Luchs battletierjét felülírja az Excel tier limitje, de beláttuk, tévedtünk
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PZoli
  • VIP
  · 5 éve
  [quote name="Grande__Reagel"]Sziasztok!

  Nem igazán ismerem ezt a tankot, csak még ellenfélként találkoztam vele, a német TD vonal egyelőre nem érdekel. Csak egy olyan kérdésem lenne, hogy az elemzésben ott van, hogy tier limites tankkal érdemes szakaszozni, mert akkor nem dob feljebb. Ez biztos h így van? Csak mert egyszer faterral nyomtunk egy szakaszt, és ha jól emékszem az volt a probléma, h nem volt neki Tier4es, csak kisebb és nagyobb. Bedobott egy Tier limites prémet (talán Excelsior?), én meg a Luchs-ot, és lelkiismeret furdalás nélkül mentünk tier 7be Gondolom az MM-nél véletlenek nincsenek, bár 3k csatával nem vagyok egy régi játékos.[/quote]
  Szakasznál mindig a legmagasabb battle tier-ű tank battle tier-jét veszi figyelembe az MM. A te esetedben az excelsior tier 5-ös tank tier 5-6-os battle tier kedvezménnyel, de a luchs ami ugyan tier 4-es, de ő konkrétan tier 4-7-es battle tierrel rendelkezik és mivel az övé a magasabb, ezért az érvényesül.
  Itt megtalálhatók a tankokhoz tartozó battle tier-ek:
  http://wiki.wargaming.net/en/File:Matchmaking_Chart.png
  Itt pedig a kivételek:
  http://wiki.wargaming.net/en/File:Unique_Matchmaking_Chart.png
  A leírásban lévő E25 + Nashorn kombinációnál az E25 ugyan tier7-es, de kedvezményezett MM-et kap így a Nashorn és az E25 együtt mindig tier7-8 csatába fog kerülni (hiába 6-os a Nashorn, 6-osba soha, mert az E25 battle tierje 7-8)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  D00M
  • Tankos
  · 5 éve
  Az az előzőre vonatkozott, nem erre. Az arty kivételével, szvsz nem érdemes különböző MM besorolású
  tankokat szakaszba vinni, mert magatokkal, na meg a csapattársakkal csesztek ki. A tier limites tankokkal párosítás, az megint más. Ha egy E-25 mellé teszel Nashornt, az azért oké, mert mindkettő max 8-as tiert lát. Arra viszont készülj fel, hogy ebben az esetben, az alacsonyabb szintű tankkal, sose lehetsz top tier, mert mindig a magasabb tier besorolás a domináns.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Grande__Reagel
  • Tankos
  · 5 éve
  Sziasztok!

  Nem igazán ismerem ezt a tankot, csak még ellenfélként találkoztam vele, a német TD vonal egyelőre nem érdekel. Csak egy olyan kérdésem lenne, hogy az elemzésben ott van, hogy tier limites tankkal érdemes szakaszozni, mert akkor nem dob feljebb. Ez biztos h így van? Csak mert egyszer faterral nyomtunk egy szakaszt, és ha jól emékszem az volt a probléma, h nem volt neki Tier4es, csak kisebb és nagyobb. Bedobott egy Tier limites prémet (talán Excelsior?), én meg a Luchs-ot, és lelkiismeret furdalás nélkül mentünk tier 7be Gondolom az MM-nél véletlenek nincsenek, bár 3k csatával nem vagyok egy régi játékos.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BlondSzi
  • Tankos
  · 6 éve
  Helyesbítenem kell magamat:A mai napon egyszerűen megtáltosodott!Kétszer egymás után Tank Ászt hozott.Csak pilláztam.A végén még megtartom! :-) [img]http://kepfeltoltes.hu/161103/Nashorn_www.kepfeltoltes.hu_.png[/img] [img]http://kepfeltoltes.hu/161103/Nashorn_1_1_www.kepfeltoltes.hu_.png[/img]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  uuee
  • Tankos
  · 6 éve
  Nagy pénzfarm tank (elvégre SOHA nem kell apcr), örök helye van a garázsban (btw, annyira nem lehet szar, elvégre az egyik legmagasabb -ha nem a legmagasabb- elvárás van vele T6-ban)

  " és az, hogy lövést veszünk be, hogy átpozicionáljunk/kilőjünk valamit, csak a legeslegutolsó eshetőség legyen." erre valóban nincs lehetőség a jelenlegi metában, szóval szerintem igenis gazdálkodjuk a rendelkezésre álló hp-val (nehéz ezt egy papír td-vel, de mikor wipe van, és rohanni kell a sebzésért, akkor muszáj)

  -persze meg sem szólalok, ahogy elnézem az elemzés írója emberfeletti átlagot hoz vele, szóval talán mégsem én gondolom jól:P
© 2022 WOTINFO. Minden jog fenntartva.