Jelenleg

29
látogatónk van

2021. december 26. 18:14

[RETRO] Sugárzásmérő Shermanek

Írta:
(22 szavazat)
4 hozzászólás

Harckocsikkal, nevükkel ellentétben, nem csak a harctereken lehet találkozni. Más célokra is fel lehet őket használni, mint például a magyar „Big Wind” tűzoltójármű. A mai posztban olyan járművekről lehet olvasni, amik szintén nem a harctéri szereplésüknek köszönhetően lettek híresek.

1945. Július 16.

Norris Bradbury, a bombát összeszerelő tudóscsoport vezetője a Gadgettel pózol

Az Amerikai Egyesült Államok hadserege 05:29:45-kor felrobbantotta első nukleáris fegyverét, a "Gadget" becenevű atombombát a Manhattan Terv részeként. A kísérlet a Jornada del Muerto sivatagban történt, 56 kilométerre az új-mexikói Soccorotól, az akkori USAAF Alamogordo bombázó lőtéren. A detonáció utáni sugárzás mérését a los alamosi tudósok végezték a hadsereg segítségével.

A járművek felszerelései

A két Sherman egyike

A robbantás után nem sokkal két darab fehérre festett és 5 cm vastag ólomréteggel belülről bevont M4 Sherman harckocsi megindult a robbanás kráterébe. Ez az ólomréteg 12 tonnával növelte meg a tankok tömegét. A járműveken saját oxigéntartály és 2 darab Watts-féle sugárzásmérő eszköz volt, amik 0.1 és 100 R/h közötti értékek között mértek. Ezek az eszközök a tankok elején, a talajtól 60 cm-re voltak elhelyezve. Egy harmadik mérőeszköz a tankok tetején volt, a negyedik pedig a tankokban volt. A módosított páncélosokat a robbantás előtt a Los Alamosi Tudományos Laboratóriumban használták Radiolanthinum mérések során. A tankokban 2 darab belső kamra volt kialakítva az 5 cm vastag ólomfalakból, hogy megvédjék a sofőrt és a megfigyelőt a sugárzástól. A tank fenekén volt egy csapóajtó, aminek a segítségével talajmintát lehetett gyűjteni. Az adatokat a tank legénysége rádión továbbította át a központba.

A másik Sherman. Látható rajta a Watts-féle sugárzásmérő eszköz és az oxigéntartály is.

A mérés menete

A robbantás helyszíne a teszt után

Egy órával a detonáció után a tankok megkezdték első útjukat 9 kilométerre a krátertől délre és megközelítették a krátert egészen 100 méterre. A második út 8,5 órával a robbanás után történt, ekkor már 27 méterre jutottak a krátertől. A tankban ülő tudósok észrevették, hogy a 30 méter magas acéltorony, amire a bombát rögzítették, eltűnt. Csak a beton talapzat és az abból kiálló acélcsonkok maradtak meg. A kráter átmérője 730 méter volt, mélysége néhol elérte a 3 métert. A robbanás során keletkezett hőnek köszönhetően a torony körüli homok jáde színű üveggé olvadt össze. Ezt az atomikus üveget Atomsite-nak nevezték el, de később Trinitite-re átkeresztelték. Herbert L. Anderson, az egyik tudós, aki talajmintát vizsgált, 7-10 röntgennyi sugármennyiségnek volt kitéve, az egyik tank sofőrje, aki 3 alkalommal közelítette meg a krátert, pedig 13-15 röntgennek volt kitéve. Ma egy Amerikában élő embert évente átlagosan 0,6 röntgen sugárzás ér.

Utoljára frissítve: 2021. december 26. 18:18

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 5 éve
    "Herbert L. Anderson, az egyik tudós, aki talajmintát vizsgált, 7-10 röntgennyi sugármennyiségnek volt kitéve, az egyik tank sofőrje, aki 3 alkalommal közelítette meg a krátert, pedig 13-15 röntgennek volt kitéve. Ma egy Amerikában élő embert évente átlagosan 0,6 röntgen sugárzás ér."


    Oké, tehát már a világ első atomrobbantásánál rájöhetek volna( rájöttek) hogy "a sugárzás nem tesz jót, és minden ami nem tesz jót, az tilos.." kb itt abba is kellett volna hagyni a kibaszott kísérleti robbantásokat.....amiből sajna volt egy pár....

    PL: Mi történik a kiselejtezett csatahajókkal ha atomot robbantanak körülöttük....mi történik az epicentrum felé vezényelt kiskatonákkal....meg tankokat meg állatokat raktak a közelébe...stb.

    Mégis mi a franc történne?



    Hirosima és Nagaszaki után fel kellett volna állni és bejelenteni hogy "jól van emberek, ezt is láttuk, van ilyen, tudunk ilyet is, de ennyi elég is lesz, ezt felejtsük is el de kurva gyorsan...."
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      KUF
      • Tankos
      · 5 éve
      Nincs ebben semmi meglepő sajnos, gyakorlatilag a minél nagyobb pusztításra képes fegyverek feltalálására épül az emberiség történelme.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        YelloWarrior
        • Tankos
        · 5 éve
        A fegyver inkább csak eszköz volt mindig is a "a világ igába hajtására"....több ezer évig elég volt ehhez az íj....
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          Bulcsu
          • Tankos
          · 2 éve
          még néhány emberkísérlet:
          https://hu.wikipedia.org/wiki/Tockojei_k%C3%ADs%C3%A9rleti_atomrobbant%C3%A1s

          https://hu.wikipedia.org/wiki/Desert_Rock_hadgyakorlatok
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.