Jelenleg

24
látogatónk van

2018. augusztus 16. 10:06

WOT WIKI: Csata mechanizmusok - Láthatósági rendszer és felderítés

(13 szavazat)
28 hozzászólás

A wiki Csata mechanizmusok cikksorozatában a lehető legnagyobb részletességgel mutatjuk be Nektek, játékosoknak a játék működésének egyes technikai alapvetéseit, azaz azon játékmechanizmusokat, melyek megértése mindenki számára jelentős előnyöket nyújthat majd a csatározások során.

Nem minden látható számodra, ami a csatában történik. A játékmechanika és technikai limitációk miatt meg van határozva, hogy mit látsz és mit nem. A limitáció fő oka a szerverteljesítmény. A fejlesztők szerint a jelenlegi spotrendszer a szerverek erőforrásainak ~40%-át használja fel.

Először is, meg kell különböztetnünk 3 fő fogalmat, amit a játékosok gyakran összekevernek:

 • Kirajzolási (Render) távolság: Ez egy technikai limitáció, a játékban csak a maximum 564 méterre látható objektumokat láthatod.
 • Maximális felderítési távolság: A játék lelimitálja a maximális felderítési távolságot 445 méterre. Bármit is csinálsz 445 méternél távolabb az ellenségtől, nem fognak tudni felderíteni.
 • Látótáv: Ez egy tankspecifikus változó, amit a felderítési távolság kiszámításánál használnak. Nincs elméleti maximuma.

A következő bekezdések részletesen áttekintik ezeket a fogalmakat.

Kirajzolási távolság

Ez a maximális távolság, amin még kirajzolja a fix objektumokat a játék motorja. Minél nagyobb ez a távolság, annál nagyobb a gépigénye mind szerver, mind kliensoldalilag. A WOT motorja a játék világát kockákként látja. A térkép egy nagy kocka, és minden objektum a térképen egy láthatatlan körben rajzolódik ki, amely középpontjában Te vagy és ami a nézőpontodra van fixálva.

Kirajzolási távolság beállításai

A kirajzolási távolságot a beállításokban lehet módosítani:

 • Magas: Maximum látótáv (térképtől függ, általában 1600x1600x1600 méter)
 • Közepes: 1100x1100x1100 méter
 • Alacsony: 900x900x900 méter

A magasabb távolságok jelentősen befolyásolják a játék teljesítményét, azonban úgy gondoljuk, hogy ezen nem szabad spórolni és erősen javasolt maximumra állítani a kirajzolási távolságot.

Szerver horizont

 • A kirajzolási távolság maximumra állításától függetlenül a dinamikus (mozgó) objektumok láthatatlanok maradhatnak. Ez azért van, mert a szerver dönti el, hogy elküldje-e számodra az információkat róluk attól függően, hogy mennyire vagy távol tőlük. Ha az 564 méteres körön kívülre esnek, akkor nem fogod őket látni.
 • Az önjáró lövegek számára egy külön nézet áll rendelkezésre. Ezzel felülnézetből láthatják a csatateret a kirajzolási távolságtól függetlenül. A szerver minden dinamikus objektumról elküldi az adatokat a játékos számára, ami a felülnézeti látótérben van (és fel van derítve).

Minitérkép

A minitérkép a 3D-s világ része, emiatt nem érvényesek rá a fentebb említett limitációk. Amit a minitérképen látsz, azt csak a tankod rádiójának hatótávja befolyásolja. A minitérkép nagyon fontos információkkal szolgálhat, ezért első lépésként erősen javasoljuk annak hogy legalább két léptékkel történő felnagyítását.

Lövedék nyomjelzők

A nyomjelzők láthatóságát külön szabályok határozzák meg:

 • A szövetséges tankok lövedékeinek nyomjelzői mindig láthatóak.
 • A felderített ellenséges tankok lövedékeinek nyomjelzői mindig láthatóak.
 • A felderítetlen ellenséges tankok lövedékeinek nyomjelzői:
  • 3. személyes (TPS) és mesterlövész nézetben csak akkor látszanak, ha a nézőpontodtól számított maximum ±25 fokon belül erednek és a tank a maximális felderítési távolságon belül van. A következő ábrán csak az első két esetben láthatod az ellenség tank lövedékének nyomjelzőjét:
  • Az arty felülnézetében az összes nyomjelzőt látod, ami a látótérben van.

Látótáv

A látótáv egy elméleti maximum távolság, amin belül a tank parancsnoka (nem Te!) észlelheti az ellenséges járműveket. Ez a jármű tornyától, a parancsnok készségének szintjétől, a parancsnok Felderítés képzettségétől, a rádiós Helyzetfelismerés képzettségétől és a tankra felszerelt látótáv javító felszerelésektől függ. Magának a látótávnak nincs jelentősége, csak a felderítési távolság kiszámításában játszik szerepet.

Érdemes megjegyezni, hogy nincs játékbeli limit a látótávon, minél jobb a tank látótávja, annál jobb a tank felderítési távolsága.

Felderítési távolság

A felderítési távolság az a maximális távolság, amin belül felderíthetsz egy ellenséges tankot, ha van rálátásod a pozíciójára.

Minimum felderítési távolság

Bármi is történjen, 50 méteren belül automatikusan felderítesz minden ellenséges járművet attól függetlenül, hogy van-e rálátásod a pozíciójára (proxi spot).

Maximum felderítési távolság

445 méter felett egy tankot sem tudsz felderíteni. Ezen a határon kívül a játék motorja nem ellenőrzi a felderítési adatokat.

A felderítési távolság kiszámítása

A felderítési távolság nem egy csak a tankodtól függő fix érték. Attól is függ, hogy milyen célpontot akarsz felderíteni a jelenlegi pozíciójában és helyzetében. Ez azt jelenti, hogy annyi felderítési távolságot számít ki a rendszer számodra, ahány tank van a minimális és maximális felderítési távolságod között. Minden egyes célponthoz az alábbi képlettel számítja ki a szerver a látótávolságod:

 • spottingRange: felderítési távolság
 • effectiveViewRange: látótáv
 • camoFactor: az ellenség álcaértéke

Ha a kiszámított felderítési távolságod egyenlő vagy több mint az ellenséges jármű távolsága, és rálátsz a járműre vagy a jármű a minimális felderítési távolságon belül van, akkor felderíted azt. Egyébként a jármű rejtve marad, kivéve ha egy társad derítette fel és rádió hatótávon belül tartózkodsz.

Felderítési mechanika

Annak eldöntésére, hogy rálátsz-e az ellenséges járműre és benne van-e a felderítési távolságodban, a szerver virtuális látósugarakkal számol, amik a járműved két felderítési pontjából erednek az ellenséges jármű hat láthatósági pontjába.

Ha egy láthatósági sugarat megszakít bármilyen átlátszatlan objektum (kő, ház, téglafal, stb.), akkor a sugárnak vége van, nem fog eljutni az ellenséges tankhoz. Fontos megjegyezni, hogy minden járművet teljesen átlátszónak tekint a felderítési rendszer.

Ha egy felderítési sugár sem éri el az ellenséges járművet, akkor nem fogod azt felderíteni. Ha legalább 1 sugár eléri a célpontot, akkor viszont felderíted a járművet és előtűnik, ha addig rejtve volt. Ettől a pilanattól kezdve mindegy, hogy melyik felderítési sugarak érik el a célpontot.

Felderítési pontok

Minden tankon az alábbi ábrán látható két felderítési pont van:

 • Static View Range Port: Egy statikus pont a tankmodell tetején, a legmagasabb ponttal egy vonalban, a tank középtengelyére igazítva.
 • Dynamic View Range Port: Ott van, ahol a tank lövege találkozik a toronnyal és dinamikusan követi a toronyforgást.

Általánosságban véve a 2 felderítési pontot felváltva ellenőrzi a rendszer 0,1 másodpercenként.

Láthatósági pontok

Minden tankon 6 darab láthatósági pont van az alábbi ábrán látható módon elosztva:

 1. A torony tetején (megegyezik a statikus felderítési pont pozíciójával).
 2. Ahol a tank lövege találkozik a toronnyal (megegyezik a dinamikus felderítési pont pozíciójával).
 3. Elöl, a páncéltest közepén.
 4. Hátul, a páncéltest közepén.
 5. Jobb oldalt, a torony közepénél.
 6. Bal oldalt, a torony közepénél.

A felderítési ellenőrzések gyakorisága

A 9.16-os verzió óta 0,1 másodperc a felderítési ellenőrzések gyakorisága, távolságtól függetlenül.

A felderítés ideje

Ha egyszer felderítettek egy tankot, akkor az legalább 5, de maximum 10 másodpercig látható lesz. A felderítés ideje ezen két érték között véletlenszerűen alakul. Emiatt lehet az, hogy két egymás mellett felderített tank nem marad ugyanolyan hosszú ideig látható. A célmegjelölő perk használatával ez az idő meghosszabbítható.

Álca

A felderítési távolság kiszámításában az egyik változó az ellenséges jármű álcaértéke. Minél nagyobb az álcaértéke az ellenséges tanknak, annál kisebb lesz a Te felderítési távolságod az ő irányába.

Az álcaérték kiszámítása

álcaÉrték = alapÁlca * (0.00375 * álcaSkill + 0.5) * álcaLövésSorán + álcaFestés + álcaHáló + környezetiÁlca

Az álcaÉrték nem lehet nagyobb 1-nél, így ha meghaladná az 1-et, automatikusan 1 lesz.

Nézzük meg a fogalmakat:

 • alapÁlca: Minden jármű saját álcaértékkel érkezik, amit a fejlesztők adnak meg a járműveknek. Két érték van, egy a mozgó járműnek, egy pedig a helyben állónak. Általában a mozgás közbeni álca alacsonyabb, kivéve a könnyű tankoknál, ezeknél a két érték megegyezik.
 • álcaSkill: A legénység effektív álcázási képzettségi szintje.
 • álcaLövésSorán: Ez egy másik érték, amit a fejlesztők adnak meg a tankoknak. Egy lövegnek különböző értékei lehetnek különböző tankokon.
 • álcaFestés: Ezt a bónuszt a tankra felfestett álcafestés adja. A bónusz a tank típusától függ. Mivel a legtöbb járművet mindhárom környezetbe berakhatja a játék, érdemes venni nyári, téli és sivatagi festést is. Fontos megjegyezni, hogy csak a páncéltest festése adja meg ezt a bónuszt, nem kötelező bevonni az egész tankot.
 • álcaHáló: Ezt a bónuszt az álcaháló felszerelés adja, ha fel van szerelve a tankra és aktív is. Járműtípustól függ az értéke, a páncélvadászokon a leghatékonyabb.

környezetiÁlca

Különböző objektumokat használhatsz, amik extra álcázást nyújthatnak számodra. A tömör tárgyak (házak, sziklák, stb.) nem átlátszóak, így 100%-os álcát adnak számodra. A félig átlátszó tárgyak, mint a bokrok és fák lombozata maximum 64%-os álcát adnak a sűrűségüktől függően.

A lövésed pillanatában az átlátszó objektumok által adott álcabónusz a tankod körüli 15 méteres körben az alapértékük 30%-ára esik.

A környezeti álca bónuszai összeadódnak, de speciális szabályok érvényesek akkor, ha elsütöd a löveged:

 • A fenti ábrán látható 3 bokor ugyanakkora X mennyiségű álcát ad az 1-es számú tanknak. Mivel a bónuszok összeadódnak, az értékük 3X.
 • Abban a pillanatban, amikor az 1-es tank lő egyet a 15 méteres környezetében a bónuszok nem adódnak össze. Helyette csak a legnagyobb álcaértékű bokor álcája fog élni, pontosabban annak is csak a 30%-a, tehát 0,3X. A 15 méretes körön kívül minden marad a régiben, így összességében a tankon levő környezeti álcaérték 1,3X.
 • Azt jegyezd meg, hogy a lövések miatti álcacsökkenés csak a lövő tankra számít, a közelben álló többi tankra nem!

A következő objektumok nem adnak álcát:

 • Játékos tankok (élő vagy kilőtt)
 • Letölthető álcafestések (modok)
 • Minden más

A tankodnak nem muszáj teljesen eltakarva lennie a környezeti bónuszok használatához, elég, ha a láthatósági pontjai takarva vannak a tankodnak.

Tippek:

 • Az 1-es álcaÉrték azt jelenti, hogy a tankodat csak 50 méterről lehet felderíteni.
 • A bokrok és lombozatok átlátszóvá válnak, ha 15 méteren belül vannak. Ez segít meghatározni a távolságodat tőlük.
 • Hogy maximalizálni tudd a környezet által nyújtott álcázási bónuszt, ne a bokor közepéből lőj, tolass a bokor mögé legalább 15 méterrel (lásd előző pont). Ez kifejezetten fontos a felderítő tankok számára, mert a lövés könnyen elárulhatja a pozíciójukat. Ha mindenképpen lőnöd kell, akkor ha hátratolatsz az ellenséges tank még látható marad számodra pár másodpercig, majd lövés után visszaállhatsz a bokor mögé, hogy folytasd a felderítést. Azt vedd figyelembe, hogy az ellenség láthatja a lövedéked nyomjelzőjét, illetve a bekapott találat irányát mutató kijelző segítségével megpróbálkozhat azzal, hogy vaktában belő a bokorba, ahol épp állsz!
 • Mivel a könnyű tankok álcaértéke mozgás közben is magas, ők a legjobbak, amikor egy felderítő pozícióhoz oda kell jutni láthatatlanul.
 • Az ellenség lövésének kicsalása jó taktika lehet felderítés során, mert róluk is ugyanúgy leesik a környezeti álcabónusz, ha nem tolatnak hátra.
 • Ha a 445 méteres maximális felderítési távolságon kívül állsz, akkor nem kell félned az álcaértékek miatt.

Rádió hatótáv

Minden járművön van egy rádió, aminek a segítségével a rádiós "beszélni" tud a többi járművel. Két szövetséges jármű akkor tud egymással kommunikálni, ha nincsenek távolabb egymástól, mint a rádió hatótávjuknak az összege. Például egy 300 méter és egy 500 méter hatótávú tank maximum 800 méterre egymástól tud kommunikálni. Az effektív rádió hatótáv a tank rádiójától és a rádiós képzettségétől függ.

Ha egy szövetséges járművel tudsz kommunikálni, akkor automatikusan megosztod vele az összes ellenséges tank pozícióját és HP-ját, amiket te derítettél fel. A többi szövetségestől kapott információt nem továbbítod a társaidnak. Ez azt jelenti, hogy az alábbi dolgokat tudja a rádiósod:

 • Az összes szövetséges pozíciója a kombinált rádió hatótávolságotokon belül.
 • Az összes jármű, amit te derítettél fel.
 • Az összes jármű, amit azon szövetségesed derített fel, aki a kombinált rádió hatótávolságotokon belül van.

Példa:

Egy utcát figyelsz a páncélvadászoddal, de nem látsz egy ellenséges tankot sem, mert nincsenek benne a felderítési távolságodban. Amikor egy szövetséges tank végigmegy az utcán és felderíti a tankokat a túloldalon, akkor te is ugyanúgy látni fogod őket, mintha te derítetted volna fel őket, amennyiben a szövetséges tank rádió hatótávjában vagy.

Utoljára frissítve: 2021. szeptember 6. 11:31

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  andiam
  • Tankos
  · 4 éve
  Időről időre mindig elolvasom ezt a cikket, de még mindig nem értek valamit. A maximális felderítési távolság 445m, ez tiszta. Az is, hogy ez csökken a fentebb is leírt tényezőktől. Mi van abban az esetben, ha nekem jelenleg a VTU-val 472m a látótávom?
  Nézzük a legegyszerűbb képletet. 445m-re van tőlem egy ellenséges tank. Nincs közöttünk bokor, az álcája 0, tehát felderítem. Ha az ellenséges tank álcája akkora, amivel az én őt pont 445m-n tudom felspotolni, akkor spotolódni fog? Vagy az ő camo értéke (és a környezeti tényezők) mindenképp a 445m-ből kerül levonásra?
  Gyakorlatilag a kérdésem az, hogy van e értelme nagyon kimaxolni a látótávot, ha nekem a spot a legfontosabb tényező?
  Remélem érthető voltam, köszönöm a segítséget!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   bandras32
   • Tank elemző
   · 4 éve
   A látótávot minél följebb kell tornázni, mert az ellenfél álcaértéke a te látótávodat csökkenti. Tehát ha neked 472m a látótávod, akkor az ő álcaértéke ezt fogja csökkenteni. 445m-nél távolabb nem fogod meglátni, még akkor sem ha 520m a látótávod, de nem mindegy, hogy a pl. 10%-os menet közbeni camo az 520-ból jön le, és 445m-nél meglátod, vagy 450 a látótávod és 400m-nél látod meg.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    andiam
    • Tankos
    · 4 éve
    Köszönöm a választ.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ba_nshee
  • Kiképző
  · 5 éve
  Nahát. Kíváncsi lennék, hogy így már mennyien olvasták végig.

  A lenti toronyforgatós témához is, remekül bemutatja azt a wg videó is:

  https://www.youtube.com/watch?v=RMF82fz4kDk&t=
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Ergil
   • Tankos
   · 5 éve
   Tökéletes!
   Pont erre ahelyzetre gondoltam, amit 3-4 percnél mutatnak. Az érzékelő pontodat tolod ki a szikla mögül A tank testedet forgathatod akár sidescrapebe is, de a tornyodnak nem az ellenség (és a szikla) felé kell néznie, hanem 90 fokban kifelé, hogy az minnél előbb lássa az ellenséget, mielőtt a tank többi része is látszik. Lightnál ez általában merőleges (90-os) irány a barát ellenség tengelyhez képest. Ebben a helyzetben hintáztatva, sokszor már visszatolattál a szikla mögé felderítve az ellenfeleket, mire a para lámpa villan.
   Az hogy mi az ideális helyzet tankja válogatja, a francia vonalon (lásd legendás BC) ez sokszor tolatás és torony hátrafelé 180 fokban, mert így a érzékelő lesz az első pont amit kitolsz, ráadásul a gyorsulásod vissza a szikla mögé (előre) a legjobb.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ergil
  • Tankos
  · 5 éve
  Felderítési pontoknál szerintem egy dolgot kell megjegyezni nagyon. Az ágyúd csövének tövénél van az nézeti pont (azzal látsz)
  Emiatt ha domboldalon haladsz, de ezt feltartod, akár a menetirányra merőlegesen 90 fokkal, akkor úgyi felderíthetsz, hogy a tank többi része rejtve van (lásd könnyű tankkal aktív felderítés Prokhorovkán)

  Ha egy szikla mögött állsz keresztbe és fel akarod deríteni az ellenfelet és csak egy pillantra akarsz kimenni és vissza, nem akarsz llőni, akkor NE fordítsd a tank tornyát a szikla és az ellenség felé, hanem menetirányoddal párhuzamosan lógasd ki a pontot a szikla mögül egy pillantra. Így mire meglátnak addigra a szikla mögé visszabújhatsz. Ha elfordítod a tornyod, nagy az esély, hogy sokkal előbb látják meg a tankod, mint, hogy spotolnád őket és lövéseket kapsz, mielőtt meglátnál valakit.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Jacktor
   • Admin
   · 5 éve
   De ha a cső tövében van a felderítési pont, akkor a csövet tök mindegy hogy mozgatod, a pont ugyanott marad, nem?
   A második tök jogos, az ilyen apró trükköket össze kéne írjam és random szórni az oldalsávon
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
    • Tankos
    · 5 éve
    Szerintem nem. Ha a tornyodat elforgatod mondjuk jobbra, akkor a képzeletbeli pont hátrébb kerül egy képzelt félkörív mentén - legalábbis az ellenség szemszögéből. Ezáltal kijjebb kell menned hogy "láss".
    Volvonak vannak jó kis feliratozott videói erről.
    Meg a WG-s videó sem rossz.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Mir4g3
     • Tankos
     · 5 éve
     Nem rossz gondolat, csakhogy a tank test elején van a te láthatósági pontod, tehát mire kitolod a torony elejét a kő mögül, már rég látnak...
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
      • Tankos
      · 5 éve
      Nem okvetlen, ne egy egyenes sziklában vagy Házsarokban gondolkodj. Hanem ilyenben: /
      De jobbat nem tudok, ha te tudsz, örömmel venném.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       Mir4g3
       • Tankos
       · 5 éve
       Régebben pont ezekből volt a legtöbb sírás, hogy hogyan látnak a szikla mögött mikor én nem látok senkit.
       • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
        • Tankos
        · 5 éve
        Azt én értem, a kérdés arra vonatkozott, hogy szerintem a legjobb módszer előrefelé néző csővel kimenni az előzőleg mellékelt kép miatt, ha te tudsz jobbat, én vevő vagyok.
        Mivel a régi felderítésről szóló cikket te írtad (igen, olvastam, és az volt az alap nekem ) gondoltam hátha tudsz valami jobbat.
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
         Mir4g3
         • Tankos
         · 5 éve
         Csak és kizárólag Side Scrap. Ez csak akkor kérdés ha oldalazva mész ki a kő mögül, és ez igen kezdő hiba, leláncolnak, szétszerelnek. Oldalazva akkor mozgunk ki a fedezékből ha biztosak vagyunk abban hogy az ellenfél ellőtte magát. Szerintem!
         • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
          • Tankos
          · 5 éve
          Mondjuk egy AMX 12 T-vel sidescrap? O_o

          Lehet hogy tényleg jobb így, majd kipróbálom.
          Köszi
          • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
           Mir4g3
           • Tankos
           · 5 éve
           Az más kategória. Régen volt itt egy cikk, hogy én milyen trükköket használok felderítőknek, de már nem találom. Most meg nem írnék ilyen hosszadalmasan.
          • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
           kicsitrash
           • Tankos
           · 5 éve
           A lánc néha csodákra képes...
           • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
            kicsitrash
            • Tankos
            · 5 éve
            Főleg a 12t... ahol a testen túl is nyúlik az észlelési pontod ilyenkor
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  zsömi
  • Tankos
  · 5 éve
  Egy valamit nem értek. Látom a tankot pl. egy szikla vagy egy fal mögött, látom ahogy mozog jobbra balra,de mihelyst kijön a szikla vagy fal takarásából nem látható, csak azt érzékelem, hogy meglőtt ! Majd vissza megy a szikla mögé és megint látható! Akkor hogy is van ez?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Jacktor
   • Admin
   · 5 éve
   Sokkal egyszerűbb. Valaki más spotolta még mikor a szikla mögött állt (aki más szögből rálátott pl. vagy egy kóbor light). Izgett-mozgott, közben a spotter már tovatűnt, a spot leesett róla, ő pedig kijött és lőtt (mert hogy te magad nem tudtad spotolni magadnak onnan ahol álltál).

   Olyan nincs hogy kiírja neki mikor esik le a spot, mivel 5-10 mp közt random hogy mikor esik le, tehát nem tudhatja pontosan, ahogy azt sem hogy valaki nem-e spotolta újra közben.
   A hasonló eseteket nem értik sokan mert nem ismerik a mechanikát, és kiáltanak egyből konteót.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
    • Tankos
    · 5 éve
    Ezt úgy értettem, hogy vannak olyan modok amivel be lehet állítani hogy 10MP ig égjen a lámpa. Ezáltal amikor eltűnik a lámpája akkor már tutira nincs spoton. De igazad van, rosszul fogalmaztam meg.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     Jacktor
     • Admin
     · 5 éve
     De akkor sem tuti, hisz ha valaki újraspotolta miközben égett a lámpája, akkor nem indul újra a számlálója
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
   • Tankos
   · 5 éve
   Nagyon egyszerű.
   A tank a szikla mögött spoton van. A játékos vagy nagyon jó, vagy moddal 10mp-es a spotlámpa, és tudja mikor esik le róla, amikor előjön, már nem látod mert nincs spoton. Rádlő, de utána spotolódik, tehát visszamegy a fedezékbe.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   D4mn3d
   • Tankos
   · 5 éve
   Van replay?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 5 éve
  Köszönjük!
  "Csak a páncéltest festése adja meg ezt a bónuszt, nem kötelező bevonni az egész tankot." Na erről nem tudtam. Akkor valószínüleg ezért láttam néha játékosokat csak a tanktestet lefestve csatázni. Mindig azt hittem, hogy a maradék álcafestést használták fel, csak úgy viccből, de ezek szerint van értelme.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   cefet
   • Tankos
   · 5 éve
   Hasznos infók, főleg hogy a láthatósági és felderítési pontokról nem is tudtam eddig. Viszont a toronyra is írnak felderítési pontokat. Illetve a torony és löveg találkozása hova tartozik?
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    D4mn3d
    • Tankos
    · 5 éve
    Ott van az ábrákon

Kapcsolódó elemek

 • Ezen eszközök a tankok harci teljesítményét fejlesztik, a fogyóeszközökkel ellentétben ezeket egyszer kell megvenni és az adott tankon többet nem kell fizetni utánuk.

  Mindnek megvan a maga előnye, cserébe viszont igen magas az áruk. Az egyes felszerelések elérhetősége tiertől, tank osztálytól és nemzettől függően változhat.

 • Jelen cikkünkben összegyűjtöttünk jó néhány, a játékkal kapcsolatosan a kezdőkben esetlegesen felmerülő kérdést, egészen az alapoktól, a kicsit mélyebb, játékmechanikai dolgokig. Veteránoknak sem árt átfutni, hátha találnak benne új dolgot ;)

  A cikket folyamatosan frissíteni, bővíteni fogjuk a jövőben, kommentekben várjuk az ez irányú javaslatokat is.

 • A csatában nyújtott kiemelkedő teljesítményért járnak a kitüntetések különböző formái, a medálok, a jelvények és rangok, melyek a játékos szolgálati feljegyzésében jelennek meg, akárcsak az aktuálisan játszott tankkal elért rekordok is.

 • Egy jármű sem mehet harcba teljes virtuális legénység nélkül. A legénység kezeli a tankot a játékos irányítása alatt. Számuk tanktól függően változhat, két főtől egészen hatig. Öt fő feladatkört különböztetünk meg melyeket a legénységi tagok külön-külön látnak el, vagy egy tag lát el többet, az aktuális tank kívánalmainak megfelelően.

 • A wiki Csata mechanizmusok cikksorozatában a lehető legnagyobb részletességgel mutatjuk be Nektek, játékosoknak a játék működésének egyes technikai alapvetéseit, azaz azon játékmechanizmusokat, melyek megértése mindenki számára jelentős előnyöket nyújthat majd a csatározások során.

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.