Jelenleg

15
látogatónk van

2018. augusztus 18. 06:13

WOT WIKI: Csata mechanizmusok - Mozgás

(8 szavazat)
Írj egy hozzászólást

A wiki Csata mechanizmusok cikksorozatában a lehető legnagyobb részletességgel mutatjuk be Nektek, játékosoknak a játék működésének egyes technikai alapvetéseit, azaz azon játékmechanizmusokat, melyek megértése mindenki számára jelentős előnyöket nyújthat majd a csatározások során.

A tankod mozgékonysága nem csak azért fontos a WOT-ban, hogy előnyös pozíciókba juss, vagy épp visszavonulót tudj fújni, hanem a közelharban is megnövelheted vele az effektív páncélzatod, vagy kikerülheted az ellenség lövéseit. 

Motor teljesítmény és gyorsulás

A gyorsulás főként a tankod motorjának lóerő/súly tulajdonságától függ. A jobb motorteljesítmény jobb gyorsulást jelent, a nagyobb súly viszont rosszabb gyorsulást von magával értelemszerűen. Több fogyóeszköz segítségével is tudod növelni a motor teljesítményét a csatában.

A többi változó a jármű lánctalpának talajellenállása és a talaj típusa, amin épp közlekedik a tank. Azt meg kell jegyezni, hogy a különböző fejlesztett lánctalp felszerelések nem javítanak a jármű mozgékonyságán, csak a terhelési határt növelik meg.

Talajellenállás

A talajellenállás határozza meg a felfüggesztés teljesítményét (végsebesség, páncéltest forgási sebessége, gyorsulás) a különböző talajtípusokon. Minél lazább a talaj, annál jobban romlik ez a teljesítmény. A játékban három különböző talajtípus van: kemény talaj (pl.: aszfalt, macskakő), közepes talaj (pl.: földutak, homok, sekély víz) és laza talaj (pl.: mocsár, mélyvíz).

A legtöbb talajtípust könnyű észrevenni, egyedül a mocsarat nehéz megkülönböztetni a többitől. Karelia térképen még egyszerű a dolog, de Lakeville pályán a völgyben úgy néz ki a mocsár, mintha füves talaj lenne.

A teljesítménycsökkenés pontos értéke nincs kijelezve a játékban. A széles lánctalpak nem feltétlenül jelentenek jobb talajellenállási értékeket. Ha egy járműnek van kifejleszthető lánctalp modulja, akkor az mindig jobb talajellenállási értékekkel rendelkezik.

Végsebesség

Egy gyakori téveszme, hogy a garázsban kijelzett végsebességet a tank el is éri minden körülmény között. Ez nem így van. Ez a statisztika csak a tankod váltóműve által elérhető maximális sebességet jelenti. Vannak tankok, amik sík talajon elérik ezt, vannak, amik csak lejtőn lefelé, de vannak olyanok is, amik soha nem érik el ezt a sebességet. A 8.0-s verzió előtt ez egy olyan limit volt, amit nem lehetett átlépni, azóta megfelelő körülmények között lehet ennél gyorsabban is haladni.

Páncéltest forgási sebesség

A páncéltest forgási sebessége határozza meg, hogy a tank milyen jól tudja forgatni a testét. Ez főleg a motortól és a lánctalptól függ.

Vannak tankok, amik helyben meg tudnak fordulni, vannak olyanok, amik közben mozognak előre vagy hátra, emiatt jóval nagyobb a fordulási körük.

Hiába függ a motortól és a lánctalptól is a páncéltest forgási sebessége, a játékban csak akkor frissül a statisztika, ha másik lánctalpat szerelsz fel a tankra. Ez azt jelenti, hogy a kijelzett értéket az alapértelmezett motorral jelzi ki a játék, ami könnyen összezavarhatja az embert, mert vannak tankok, amik jelentősen felgyorsulnak egy erősebb motor beszerelése után.

Az alábbi képlettel lehet kiszámítani a pontos forgási sebességet:

Tr = Tn x (Ec / Es) x (Rh / Rx) x (Ws / Wc) x Pc

  • Tr = Valódi forgási sebesség (fok/s)
  • Tn = A tank névleges forgási sebessége (fok/s).
  • Ec = A motor jelenlegi teljesítménye (Le).
  • Es = A tank alapértelmezett motorjának teljesítménye (Le).
  • Rh = A tank alapértelmezett talajellenállási értéke kemény talajon.
  • Rx = A tank talajellenállási értéke azon a talajon, amire ki akarod számolni a forgási sebességet.
  • Ws = Az alap felszereltségű tank tömege felszerelések nélkül (kg).
  • Wc = A tank jelenlegi tömege felszereléssel és modulokkal (kg).
  • Pc = Tud-e a tank helyben fordulni: 1 ha igen, 0,95 ha nem.

Fizika

A 0.8.0-s patchben megjelent az első új fizikai motor.

  • Ha elég mély vízbe megy a tank, akkor megfulladhat legénysége. A patch előtt egy láthatatlan fal megakadályozta a vízbe vezetést.
  • Le lehet vezetni a szirtekről. Ezzel új támadási utak nyíltak meg a játékosok számára. A patch előtt egy láthatatlan fal megakadályozta a leugratást.
  • Ha a tankodnak van elég sebessége, akkor éles kanyarok során kisodródhat.
  • Összeütközés során elmozdulnak a tankok és sebződnek is. Szerencsés esetben akár le is lehet lökni az ellenséget egy-egy sziklafalról.
  • Sokkal hatékonyabban fel lehet tolni a csapattársakat a hegyekre a patch megjelenése óta.
  • A maximális mászási szöget a tank tömege, motorereje és sebessége határozza meg.

A 0.9.14.0-s patchben egy még fejlettebb fizikai modell érkezett a játékba.

A hegyeket könnyebb megmászni vele és a tankok is könnyebben lecsúsznak a meredekebb emelkedőkről. Ezen felül a "kézifékezés" is bekerült, aminek a segítségével újabb manővereket lehet véghezvinni.

Az újdonságok a fizikai modellben:

  • A kézifékezés nem érhető el a páncélvadászok és önjáró lövegek számára.
  • A nagysebességű farolásokat sokkal nehezebb véghezvinni, mert az új fizikai modellben jobb a tankok tapadása, amíg nem használják a kéziféket.
  • A tankok felborulhatnak és az oldalukra is fordulhatnak.
  • Frissült az ütközési mechanika is.
Utoljára frissítve: 2018. szeptember 11. 10:14

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.

Légy az első hozzászóló.

Kapcsolódó elemek

  • Ezen eszközök a tankok harci teljesítményét fejlesztik, a fogyóeszközökkel ellentétben ezeket egyszer kell megvenni és az adott tankon többet nem kell fizetni utánuk.

    Mindnek megvan a maga előnye, cserébe viszont igen magas az áruk. Az egyes felszerelések elérhetősége tiertől, tank osztálytól és nemzettől függően változhat.

  • Jelen cikkünkben összegyűjtöttünk jó néhány, a játékkal kapcsolatosan a kezdőkben esetlegesen felmerülő kérdést, egészen az alapoktól, a kicsit mélyebb, játékmechanikai dolgokig. Veteránoknak sem árt átfutni, hátha találnak benne új dolgot ;)

    A cikket folyamatosan frissíteni, bővíteni fogjuk a jövőben, kommentekben várjuk az ez irányú javaslatokat is.

  • A csatában nyújtott kiemelkedő teljesítményért járnak a kitüntetések különböző formái, a medálok, a jelvények és rangok, melyek a játékos szolgálati feljegyzésében jelennek meg, akárcsak az aktuálisan játszott tankkal elért rekordok is.

  • Egy jármű sem mehet harcba teljes virtuális legénység nélkül. A legénység kezeli a tankot a játékos irányítása alatt. Számuk tanktól függően változhat, két főtől egészen hatig. Öt fő feladatkört különböztetünk meg melyeket a legénységi tagok külön-külön látnak el, vagy egy tag lát el többet, az aktuális tank kívánalmainak megfelelően.

  • A wiki Csata mechanizmusok cikksorozatában a lehető legnagyobb részletességgel mutatjuk be Nektek, játékosoknak a játék működésének egyes technikai alapvetéseit, azaz azon játékmechanizmusokat, melyek megértése mindenki számára jelentős előnyöket nyújthat majd a csatározások során.

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.