Ez az oldal (és egyes külső összetevői) cookie-kat (sütiket) használ a felhasználók hitelesítéshez és a látogató statisztikához. Elolvastam és az Ok gomb megnyomásával elfogadom ennek tényét és az ÁSZF-ben foglaltakat is.

Jelenleg 428 vendég és 28 tag online

2014. október 27., hétfő 09:32

IS-3 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(20 szavazat)

Bevezetés

Az IS-3 gyártása a II. Világháború lezárásával indult meg, a szövetségesek győzelmi felvonulásán Berlinben már fel is vonultatták a szovjetek. 1946-ig már 1170 darab készült belőle és 1948-tól az 50-es évek végéig modernizálásokon estek át.

Egyértelműen a König Tiger ellenfeléül szánták. Páncélzatában alulmarad, ellenben mozgékonyabb, mint a német riválisa.

Az IS-3 az elemzés írásakor játék legnépszerűbb tankja, így próbáltam kicsit bővebbre ereszteni ezt a cikket, remélem nem baj :)

Paraméterek

Ágyú

Fő lövege a BL-9, 390 átlagsebzéssel és 225 mm átlagos átütéssel (AP lőszert használva). A löveg még APCR és HE lőszerekkel használható. Előbbi átlagos átütése 265 mm, utóbbi átlagos sebzése 465 és átütése 68 mm.

Pontossága 0,4 és a célzási idő 3,4 másodperc. Percenként 4,51 lövés leadására képes, újratöltési ideje 100% legénységgel 13,3 másodperc. Az ágyúcső kitérítés mértéke -5°/+23°, ami dombos pályákon kifejezetten zavaró és a terepet muszáj szinte mindenhol használni, hogy az ellenfélre tudd tartani a löveget.

A löveg a gyakorlatban egyáltalán nem érződik pontatlannak, de ez (szerencsére) változni fog amint a sigma értéket (visszaállítja?) módosítja a Wargaming. Tier VIII csatában gyakorlatilag 3-400 méteres távolságban is hatékonyan használható. Statisztikák szerint a leadott lövések 76,32% talál, aminek 75,81 százaléka átütő találat Egy átlagos játékosnál 100-ból 57 lőszer visz be sebző (vagy 0 kritikus) találatot.

A hosszú célzási idő és újratöltési idő miatt szinte biztos, hogy válasz is fog érkezni a leadott lövésre, mivel az átlagos célzási idő 2,81 másodperc a 8-as szintű nehéz harckocsik között, minél jellemzően rövidebb a célzási ideje a közepes harckocsiknak és páncélvadászoknak.

Az AP lőszer átütése a kiemelkedően jól páncélozott Tier 9, 10 gépek kivételével mindenki ellen elég. A csatákba 20 AP, 5 APCR és 3 HE lőszert viszek.

A HE lőszerek zászló nullázásra, illetve a rendkívül gyengén páncélozott német páncélvadászok ellen használhatók. 

A sebzése 390, ez kiemeli a többi 8-as szintű nehéz harckocsi közül, lévén a nagyátlag ezen a szinten 325 sebzés. Ennek tudatában természetesen még mindig nem éri meg folyamatosan lövéseket cserélni más nehéz tankokkal.

A sebzése 1759 DPM-mel (sebzés/perc) van kompenzálva. Ennél kevesebbet csak a KV-4 és az AMX 50 100 (de ez táras tank) tud felmutatni, nem számítva a prémium tankokat. A helyzet azért egyáltalán nem szörnyű, a legmagasabb DPM-mel rendelkező tanknak is csupán 9%-kal magasabb, 1920 a DPM-je. Prémium tankok között előfordul olyan, amelyiknek ennél magasabb, de azoknak az átütése némi kívánnivalót hagy maga után.

Egy átlagos játékos 2,76 sebző találatot visz be körönként, ez 1080 sebzésnek felel meg.

Torony

Az IS-3 tornya remekül páncélozott, gyakorlatilag garantált lepattanó, ha nem sikerül gyenge pontot eltalálni. Személy szerint a parancsnoki nyílást szoktam a torony tetején lőni. Hiába próbál automatikus lepattanónak mutatkozni, csupán 20 mm vastag páncél, amit már egy 60-as kaliberű lövedékeket potyogtató ágyú is garantáltan átüt, ezt lőjétek.

Szemből 249 mm páncélja van, aminek effektív vastagsága rettenetesen magasra szökhet a beérkező lövedék szögének függvényében lévén, teljesen kerekített minden oldalról. Emiatt a tornyot csak gyenge ponton érdemes lőni, bármilyen jó löveged is legyen. Oldalról is 172 mm a torony páncélzata és a döntött, kerekített formának köszönhetően csak a tökéletesen megcélzott lövedékek mennek át rajta. Sokkal inkább érdemes a törzset lőni oldalról, ha módodban áll. A torony hátulról aránylag könnyen átüthető, csupán 100 mm páncélzattal rendelkezik.

Fordulási tempója 26°/s amivel a nagyátlagot erősíti. Ennél jelentősen jobb toronyfordulási sebességet csak a Caernarvon, AMX 50 100 és az FCM 50t tud felmutatni.

Látótávolsága továbbra is oroszos, 350 méter és ez egyértelműen nagy hátránya. A könnyű tankok kifejezetten, de minden más tank is sok szituációban úgy tudja felderíteni, hogy csak a 6. érzék segíthet rajta.

Felépítmény

Az IS-3 az első a fejlesztési ágon, ami a Pike Nose, 2 dimenzióban döntött homlokpáncélt alkalmaz. Amit erről tudnod kell, hogy ugyanúgy dolgozik érted, mint ellened. A páncélt csak és kizárólag 0 fokos szögben érdemes tartani különben valamelyik oldalon a beépített dőlésszöget kompenzálod, amit lőni fognak.

Ennek hátránya, hogy az alsó lemez effektív páncélját nem növelheted, mondjuk ez nem is szükséges a „nerf” óta, lévén történelmileg teljesen pontatlan, automata lepattanó. A homlokpáncél felső részét közelről 180 mm átlagos átütéssel keresztül lehet lőni, nagyobb távolságokon 200-210 mm átlagos átütés szükséges.

A törzs nagyon lapos, de ez igaz az egész tankra egyaránt, így az alsó lemezt, vagy a komplett front páncélját egyszerű elrejteni. Másik oldalról tekintve vannak olyan helyek is, ahova egyszerűen túl alacsony, és nem lát rá az ellenfelekre.

Noha az oldalpáncélja csak 90 mm, ez rétegelt és a mindemellett oldalpáncélja döntött, ezzel is növelve az effektív vastagságát. Ez a tank kiválóan alkalmas sidescrape sarokharcokra. Pro játékosok fordított sidescrape technikát is alkalmaznak vele.

1500 életereje van és ez a kategória átlagát 60-al múlja alul. A legmagasabb életerőt a KV-5 tudja magáénak 1780 HP-val, legalacsonyabb az AMX 50 100-é, 1400 HP. Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy nagyobb páncélvadászoknak 2 lövés a gép és 9-es nehéz harckocsik is 3 lövésből kilőhetik. Elmondható, hogy 9-10-es szinten egy, maximum két hibát megengedhet magának az ember, a következő már fatális következményekkel járhat. A relatív alacsony életerő és relatív alacsony DPM miatt 1v1-ben saját szintű nehéz harckocsikkal szemben kétesélyes, hogy ki nyer.  A magas átlagsebzés miatt az IS-3-nak átlagosan 4 lőszer kell (az 1. már be is van töltve) egy ellenséges nehéz tank elpusztításához, míg pl. egy Tiger II-nek 5 szinte biztos kell egy IS-3 kilövéséhez.

A tank csupán 49 tonna, ezért inkább ne próbáljatok meg másoknak nekihajtani, hacsaknem nagyon könnyű ellenfelet akartok gázolni. Személy szerint én jobban szeretem, ha egy tank mozgékony, ezt így nem ítélem nagy hátránynak.

Ha azt hitted, hogy a legnagyobb hátulütője a kicsi ágyúcső lehajlás, tévedsz. A tank elejét képzeld el egy lőszerrekesznek, amit rettentően sokszor lőnek meg, biztonságos elhelyezés ide, vizes lőszerrekesz oda.

Felfüggesztés

A tank aránylag jó törzspáncéljához egy jó lánctalpat kap a játékos. 30°/s fordulási sebességre képes és kemény/puha terepen kiemelkedően alacsony ellenállási szorzót kapott, 1,00/2,10, míg a kategória átlaga 1,14 és 2,46. Közepes terepen átlagos, 1,4 ellenállási szorzója van. A számok nem szemléltetik eléggé, hogy mennyire mozgékony az IS-3, a mellékelt videón jobban látható. Egyik fő erényének ítélem a mozgékonyságát.

Motor

A legerősebb motorja 700 lóerős és 14,26 LE/t arányával a kategória felsőházát erősíti. A motor alig gyullad fel, tűzre az esély találatkor csupán 12%, persze az üzemanyagtartály más tészta...

Ajánlott játékstílus

A csomagban kapsz egy kiemelkedően nagy átlagsebzést, aránylag jó törzspáncélt, ami alacsonyabb szintű tankok ellen jó védelmet nyújt és nehéz harckocsihoz mérten jó mobilitást. Mivel a töltési idő hosszú és a célzó kör is lassan szűkül, plusz pontatlan is a löveg, ezért tier VIII és tier IX csatákban érdemes vele előre menni. 

A sarkokon érdemes kihasználni a jó oldalpáncélt, de nagyon ügyelni kell, hogy az elejét ilyen esetekben ne mutasd. A mobilitásának köszönhetően csata közben is lehet vele kulcsfontosságú pozíciókat váltani, hogy a kialakult fronton a csata kimenetelét a saját előnyödre fordítsd. Ha a törzsét el tudod rejteni, kiválóan alkalmassá válik lövések felfogására, így lehetővé téve a csapatnak, hogy ingyen lőhessék az ellenséget. 

8-as szintű csatában mindenképpen meg tudja fordítani egy csata kimenetelét, lévén sok páncélos nem tudja átütni az alsó vagy felső páncélját, miközben az IS-3 brutális átlagsebzése, mobilitása, plusz kellően hatékony páncélzata lehetővé teszi a kisebb tankok gyors pusztítását. Ez 9-es szinten is részben igaz. Ilyenkor nyilván jobban függ a tank a csapat teljesítményétől és érdemes a teljes törzset elrejteni, de a jó átütése és átlagsebzése nagyon nagy szolgálatot tesz a csata kimenetelének eldöntésében.

10-es szintű csatákban mindenképpen óvatos játékstílus az ajánlott. Lassú víz partot mos... vagy nem. Ha a csapatot lerohanják, Te sem tudsz mit tenni, ha a csapatod lerohanja az ellenfelet megpróbálhatsz felzárkózni, de semmi esetre se kezdj az 1. vonalban. Ha egy E-100 választhat, hogy egy E 75-re, vagy egy pihe puha IS-3-ra lő, akkor a legtöbb esetben az IS-3 húzza a rövidebbet, noha a logikus döntés mindenképpen az E 75 amortizálása volna, mivel az a veszélyesebb. Ezen a szinten jól jön a prémium lőszer adta +40 mm átütés, ne szégyelld használni szükség esetén. Semmi esetre se akarj lövést cserélni egyetlen tier 9-10 tankkal sem. Légy opportunista, óvd az életerőd és szerencsés esetben akár még egy csatát is eldönthetsz, de erre nem sűrűn lesz példa.

Ha szerencsétlen módon nyílt terepen 1v1-be keveredsz egy 200+ átütésű tankkal az irtó nagy baj, de a túlélési esélyeid ilyen esetben is lehet kicsit javítani. Mint említettem a több dimenzióban döntött páncélja kétélű fegyver, ha jobbra-balra „riszálod” a tankot, némileg növelheted az esélyét, hogy az éppen jobban döntött páncélrészletet találja el az ellenfél. Ebben a törzsfordulási sebesség partner lesz.

Fejlesztési fa

A fejlesztési fája nagyon barátságos, az alap lánctalp minden fejlesztett modult és felszerelést elbír. 1: BL-9 löveg felszerelhető az alap toronyra, 2: fejlesztett torony, 3: motor, 4: lánctalp

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések 

 • 2 skilles legénységhez: Vertikális stabilizátor / Célzásgyorsító / Töltésgyorsító
 • 3+ skilles legénységhez: Vertikális stabilizátor / Fokozott szellőzés / Töltésgyorsító

2 skilles legénységgel és modulokkal a célzási idő 2,34 másodpercre szűkíthető, pontossága 0,384-re javítható illetve a betöltés ideje 11,47 másodpercre javul. 

3 skilles legénységgel a célzási idő kicsit romlik 2,49-re, azonban a pontosság 0,367 lesz, az újratöltési idő pedig 10,98 másodpercre csökken.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegélycsomag, Kézi tűzoltókészülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok (rádiós is egyben):  6. érzék / testvériség / javítás
 • Lövész:  javítás / testvériség / biztos kéz
 • Sofőr:  javítás / testvériség / sima futás
 • Töltő:  biztonságos elhelyezés / testvériség / javítás

Ha költesz aranyat a legénység képességeinek nullázására, akkor az első 2 képesség után reset, így nem leszel túl sokáig láncolva a csatamezőn.

Bevétel

A tank átlagos bevétele standard felhasználói fiók esetén -1.619 kredit.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó toronypáncél
 • Jó átlagsebzés
 • Mozgékony egy nehéz harckocsihoz mérten
 • Kiváló oldalpáncél

Hátrányai

 • Kicsi ágyúcső lehajlás
 • Hosszú célzási idő
 • Pontatlan löveg
 • 200+ átütéssel törzs páncélja mintha nem is lenne

Kiknek ajánlott

Annak, aki klasszikus nehéz tankkal akar játszani, aki a 7/42 (hamarosan 7/54) csapat csatákban játszana és természetesen azoknak, akik az IS-7-et a garázsukban akarják tudni.

Videó

{youtube}wdGsZdWFVo4|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Sanyee

Megjelent: 45089 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. október 28., kedd 08:02
Tovább a kategóriában: « ST-I - Elemzés KV-4 - Elemzés »

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#74 wotman4000 2017-02-18 21:46
Nekem nemrég lett meg az is3.is-t is nagyon szerettem.Igaz se az is-nek,se az is3-nak nem olyan jó a töltésideje mint az is6nak,de is-nek is jobb az ágyúja mint az is6nak.Is3 baromi jó,kár hogy sokszor dob 10esek közé.Mostanába elkezdtem azt hogy egy picit hátul maradok,nem pucolok elöre,persze ha ki nem lönek,és elég jól lehet ilyenkor döngetni vele.T34et,O-I-t röhögvel belövi bárhonnan,is6al pl ezeknél nagyon szenvedtem.T10hez még 21k xp kell :)
#73 aranyipeti@freemail.hu 2016-06-14 23:19
Idézet - Sics:
...

A népszerű nyolcas prémek MINDEGYIKÉNEK van valami baja, hiányossága!

T-34: jó ágyú, kiváló torony, remek hulldownban - lassú, nehézkesen forog, lassan tölt

FCM50t: elég jó ágyú és DPM, limitált MM (max 9-es tier), de papír (minden átlövi)

CDC és Mutz: jó ágyú, jó dombozó, mozgékony ... cserébe papír de nagyon

BlacDog: kiváló tank, DE a RU-251 gyakorlatilag mindenben jobb nála egy picit

***

IS-3a

Hogy ezt a tankot megérthessük, gondoljunk picit a tesókra/riválisokra

IS-3: ő ugye az alap, és ő az ISTEN. ( Bika erős front, remek torony, jó oldalpáncél, nagy alfa és komoly DPM. Az ágyú nem túl pontos, és lövegsüllyedése is vacak.)

Nézzük a prém státuszú klónokat, riválisokat!

IS-6,112,WZ-111, IS-3a:

- Páncéljuk felér az IS-3 páncéljával. Mindegyik kicsit más, máshol erős, máshol gyenge... de összességében asszem kimondható hogy ezek remekül páncélozott vasak.

Az IS-6 és a két kínai prém hevy ágyúja abban szenved, hogy sokkal gyengébb az alaplőszerük átütése... 175 pen szemből facehug szituációkban ezen a szinten kb semmire sem elég... arcbamászó nyolcas hevyk nem üthetők be ezzel a pennel. Tehét vagy nem sebez, vagy goldot lő, vagy csak flankelhet velük az ember.

Az IS-3a kicsit más: páncélja tán picivel gyengébb az előző három prémtankénál és az IS-3 páncéljánál ... DE ennek az ágyúja sokkal impresszívebb.

Ilyen szemszögből tehát (harcérték) az IS-3a jobbnak tűnik a többi orosz/kínai klón prémnél. ( De még mindíg nem ér fel harcértékben az IS-3-mal! )

Na most, hogy az IS-3a tulajon ne örülhessenek annyira pontosabban hogy a 112-WZ111-IS-6 is érdeklje a vásárlókat, ezért az IS-3a kapott még két negatívumot: egy súlyosat és egy kevésbú súlyosat. Súlyos gond a 3 fős legénységet.

Azaz míg a fenti három prém legénysége kompatabililis az IS-3 (illetve kínai klónok esetében a 110 és a tier9-tier10-es kínai hevyk) legénység-kiosztásával, azaz alkalmas "legénységhúzásra", addig az IS-3a erre a három fős legénysége miatt "nem tökéletes". ( Ha valakinél nem szempont a legénységhúz, akkor ez nem gond... de hát hogy a fenébe ne lenne szempont... :( )

A kevésbé súlyos negatívum meg az, hogy az IS-3a csak ritkán vásárolható meg, akkor is csak a boltban, valós életbeli pénzért. A többi rivális ugye megvásárolható (112 megvásárolható volt) goldért.. ami ugye lehet nyeremény/jutalom, hozhatja provincia stb.

***

Az FCM 50 t nek nincs semmi baja! Eleve nem hevy csak a WG csúfolja így. És amiben jónak kell lennie abban jó is. És még ezzel a papír páncéllal is vitatkoznék. Ugyanis rohadt vicces kis páncélja van. Pattintottam vele E 75- t frontból és rhmet a seggemmel. És nem, nem a lánctalp szedte le. Eléggé gyakran pattintok pedig én tisztában vagyok vele hogy nem valami páncélozott.
#72 Sics 2016-05-25 00:30
***

Még valami amit lehagytam és amiről írnom kellett volna.

Van (a szokásos "random"-on kívül) négy, öt sőt hat különböző játékmód, amit csapatban lehet tolni nyolcas tankkal.

0.
random

1.
unranked

2.
ranked (itt szintek és nyeremények vannak, valamit a map ismeretében választanak és raknak be tankot a csapatok ha jól tudom)

3.
skirmish, osztagozás, "kockagyűjtögetés" ... hívjuk akárhogy

4.
global map-on provinciákért vívott csata

5.
erődvédés-erődtámadás

6.
ESL, e-sport

***

Na most: random, unranked és skirmish esetében a "nem a legjobb harcértékű, ám jól farmoló" prémtankok bevitele a csatában jó sőt remek elképzelés...

Provinciáért vívott harcba viszont minden klán az elérhető legjobb csapatát, legjobb és legösszeszokottabb) játékosait küldi ... és a lehető legjobb tankokkal mennek. Ebben a játékmódban tehát szinte elképzelhetetlen, hogy valaki mondjuk IS-6-tal jöjjön be a csatába és ne IS-3-al. Ranked csatába is a lehető legjobb tankállománnyal megy be minden csapat, bár ott, főképp az alacsonyabb lépcsőkön nyilván ott lesznek a t8 prémek is.
#71 Sics 2016-05-25 00:18
***

Erről ennyit, most nézzünk egy másik nézőpontot.

Volt Jupp1ter-nek egy értelmes mondata, amit tartok tőle nem értesz vagy nem érzékeled a fontosságát:

"- csapat csatákban jól lehet vele keresni, oda való"

Szóval, van olyan hogy "unranked" meg van olyan hogy "ranked"(rangsorolt) csata.

Ezekben az van, hogy nyolcas tankok küzdenek egymással. ( Pontosabban 6 nyolcas és 1 hatos vagy 5 nyolcas és 2 hetes.) Lényeg, hogy nyolcasnál keményebb ellenfél nem jön szembe, ezért kevéssé gold-igényes ez a játékmód.. és ami még fontosabb: ha ismerősökkel/klántársakkal mégy be csatázni, akkor NEM LESZNEK IDIÓTA CSAPATTÁRSAK, ami az MM vezérelte random csaták legfőbb rákfenéje. (Sőt arty se nagyon lesz .. ranked-be ami nagyobb létszámú (10 jármű asszem) néha visznek, de unranked-ben 7 tankból hogy egy arty legyen ... az nem éri meg. )

Szóval egy bizonyos szinten álló játékosoknak (játéktudás, garázs) ez a játékmód nagy kedvence!

Viszont ha az ember nem prémtankkal megy be, akkor előfordul,hogy így is enyhén veszteséges lesz ... vagy nem lesz túl nyereséges.

Ezzel szemben, ha prém tankkal megy be unranked/ranked csatába, akkor pár óra alatt pár százezres nagyságrendű kredit pluszban fog kijönni (kb 50% győzelmi arány megléte esetén). Ha meg prém tank+prém acc is van, akkor (továbbra is 50% körüli winrate-et feltétezve) egy délután egy millió kredit a várható hozam!

No ennek a játékmódnak a királyai a "jó" nyolcas prém vasak! T-34, IS-3a ... nyilván hoznak be mindenféle nyolcas prémet, IS-6, 112, SP, FCM, CDC ... Mutz,Rev .. minden előfordul... de a legnagyobbat a T-34 szokta szakítani. Meg (valószínűleg) az IS-3a! (Sajna ilyen a haveri körben nincs ... de nyilvánvaló a dolog: neki is van elég tisztességes átütése alfája és DPM-e ... és ő is elég sokáig életben tud maradni hogy soká lövöldözhessen :)

Szóval aki ilyen helyre keres farmoló tankot, ÉS kedveli az IS-3 játékstílusát, annak lehet jó választás az IS-3a ... már ha lemond a farmolás közbeni legénységképzés lehetőségéről. Akinek meg a legénységképzés fontos, az kénytelen IS-6-ot behozni ... vagy hozza az IS-3 tankot, és kijön vele kb nullára vagy bukik némi kreditet.

Jó, most fog jönni pár játékos azzal, hogy "ő az IS-3 tankjával nyereséges ebben a játékmódban - én elhiszem, és fejet hajtok előttük: erre ugyanis csak a játékosok "java" képes, kb úgy 1500 WN8 felett ... aki tud ennyit az IS-3 tankjával, az nyereséges lesz! De a 800-1000 recent WN8 körüli vagy netán ez alatti játékosok ha nem prémtankkal nyolcasoznak akkor bizony veszteségesek lesznek... ezen segíthet egy IS-3a vagy T-34 vagy Löve... azekkel nyereséges lesz ilyen játéktudás mellett is.

***

No ennyit akartam mondani, remélem érthetően sikerült leírnom :)
#70 Sics 2016-05-25 00:17
...

A népszerű nyolcas prémek MINDEGYIKÉNEK van valami baja, hiányossága!

T-34: jó ágyú, kiváló torony, remek hulldownban - lassú, nehézkesen forog, lassan tölt

FCM50t: elég jó ágyú és DPM, limitált MM (max 9-es tier), de papír (minden átlövi)

CDC és Mutz: jó ágyú, jó dombozó, mozgékony ... cserébe papír de nagyon

BlacDog: kiváló tank, DE a RU-251 gyakorlatilag mindenben jobb nála egy picit

***

IS-3a

Hogy ezt a tankot megérthessük, gondoljunk picit a tesókra/riválisokra

IS-3: ő ugye az alap, és ő az ISTEN. ( Bika erős front, remek torony, jó oldalpáncél, nagy alfa és komoly DPM. Az ágyú nem túl pontos, és lövegsüllyedése is vacak.)

Nézzük a prém státuszú klónokat, riválisokat!

IS-6,112,WZ-111, IS-3a:

- Páncéljuk felér az IS-3 páncéljával. Mindegyik kicsit más, máshol erős, máshol gyenge... de összességében asszem kimondható hogy ezek remekül páncélozott vasak.

Az IS-6 és a két kínai prém hevy ágyúja abban szenved, hogy sokkal gyengébb az alaplőszerük átütése... 175 pen szemből facehug szituációkban ezen a szinten kb semmire sem elég... arcbamászó nyolcas hevyk nem üthetők be ezzel a pennel. Tehét vagy nem sebez, vagy goldot lő, vagy csak flankelhet velük az ember.

Az IS-3a kicsit más: páncélja tán picivel gyengébb az előző három prémtankénál és az IS-3 páncéljánál ... DE ennek az ágyúja sokkal impresszívebb.

Ilyen szemszögből tehát (harcérték) az IS-3a jobbnak tűnik a többi orosz/kínai klón prémnél. ( De még mindíg nem ér fel harcértékben az IS-3-mal! )

Na most, hogy az IS-3a tulajon ne örülhessenek annyira pontosabban hogy a 112-WZ111-IS-6 is érdeklje a vásárlókat, ezért az IS-3a kapott még két negatívumot: egy súlyosat és egy kevésbú súlyosat. Súlyos gond a 3 fős legénységet.

Azaz míg a fenti három prém legénysége kompatabililis az IS-3 (illetve kínai klónok esetében a 110 és a tier9-tier10-es kínai hevyk) legénység-kiosztásával, azaz alkalmas "legénységhúzásra", addig az IS-3a erre a három fős legénysége miatt "nem tökéletes". ( Ha valakinél nem szempont a legénységhúz, akkor ez nem gond... de hát hogy a fenébe ne lenne szempont... :( )

A kevésbé súlyos negatívum meg az, hogy az IS-3a csak ritkán vásárolható meg, akkor is csak a boltban, valós életbeli pénzért. A többi rivális ugye megvásárolható (112 megvásárolható volt) goldért.. ami ugye lehet nyeremény/jutalom, hozhatja provincia stb.

***
#69 Sics 2016-05-25 00:17
Csajbi, pár gondolat

1.
Egy tanknak van "harcértéke" és "élvezeti faktora".

A prémiumtankok harcértéke soha (szinte soha) nem éri el a kifejleszthető tankokét. Mármint az adott szinten és adott tankosztályban kifejleszthető legjobb vasakét nenm éri el, illetve ha a prémtank mellé odatehető egy kifejleszthető "tesó" akkor azét.

Mondom, ez általában van így, mert vannak kivételek. Főképp a kis tieres (t2-t3-t4) prémeknél akadnak ilyen kivételek. ( Sumoa S35/Pz S35 páros, B1 francia 4-es hevy/PzB2 német prém 4-es hevy... jó pár kis tieres gépágyús ... és ilyenek a "berlini trió" tankjai is, T-34-85/Rudy,Cromwell/CromwellB ...)

Ezeknél a párosoknál JOBB a prém verzió! (Picivel jobb csak, de jobb.)

Van aztán pár régi, a shopból már rég kikerült prém jármű, amik szintén elég OP-k voltak... a mára szénné nerfelt Type59 és T-22 pld, vagy a bitang jó álcájú és tűzgyorsaságú E25 ilyen.)

A lényeg: a wG-nek "nem éri meg" olyan prémtankokat árusítani, amivel a játékosok kikerülhetnék/átugorhatnák azt a sok-sok órai játékot amivel kifejleszthetnek egy egy komoly tankot. ( Hisz azalatt a hosszú idő alatt vesz a játékos prémium előfizetés, goldot, prémtankot farmolni stb.)

Ha a WG mégis árul viszonylag jó prémium tankot, akkor ezt:

- szinte elérhetetlenné teszi ( Type59-nél pld néhány ilyent adó bónuszkódot oszt ki .. évente 100 alatti számút)

- csak ritkán megvásárolhatóvá teszi ( berlini tankok )

- alacsony tieres prénél csinál ilyent, amiel funolni ugyan lehet, de mást nem

...
#68 gmaster0o0 2016-05-24 16:09
Idézet - Black_Sheep_01:

Bár szinte végtelenül türelmes ember vagyok, de úgy látom, hogy hiába is magyaráznám el neked újra és újra, hogy a lőszertípusnak a pontossághoz nincs köze. Az IS-3 APCR lőszeréről én beszéltem, mert párhuzamba állítottam az AP lőszerével, hogy felfogd, az ágyú függvénye a pontosság, nem a lőszeré.


szerintem tok egyertelmu, az apcr gold loszer es mivel fizetsz erte ezert hogy elegdetebb vasarolo legyel pontosabb, ahogy a is6 is pontosabb mert premtank. A e25rol nem is beszelve az meg azert a legpontosabb tank a jatekba mert nagyon ritka premium tank. nem ertem hogy nem lehet latni ezt a logikat:D
[spoiler]bazinga[/spoiler]
#67 Zedetu 2016-05-24 15:40
a VBaddict stat szerint az IS3 jobb, hatékonyabb, mint az IS3A. Sebzés, kill és elszenvedett sebzés tekintetében is.

IS3 www.vbaddict.net/tankstats/soviet_union/heavy/is_3-21
IS3A www.vbaddict.net/tankstats/soviet_union/heavy/is_3a-236

leszámítva persze a netto bevételt és a legénységképzési sebességet
#66 GunnersHun 2016-05-24 15:18
Idézet - Jupp1ter:
Kedves Bárány!
Elfogadom amit írsz. Igazad van. Mea culpa. Okos enged szamár szeved.
;-)

Ne haragudj meg de ez nem elfogadás kérdése.
Amiket írtál azok sajnos téves információkon alapulnak (alapulhatnak) és ezzel nem is lenne baj, csak tévesen informáltál mást is. Persze lehet rosszul fogalmaztad meg mint amit, gondoltál de sokadik magyarázatra sem gondoltad át. Volt igazság benne amiket írtál de belekevertél olyan dolgokat is, amelyek nem oda tartoznak. Egyszerűen az ok-okozati összefüggéseket nem jól írtad le/nem jól tudod.
#65 Black_Sheep_01 2016-05-24 15:06
Idézet - Jupp1ter:
Kedves Bárány!
Elfogadom amit írsz. Igazad van. Mea culpa. Okos enged szamár szeved.
;-)

Reménytelen vagy.
#64 Jupp1ter 2016-05-24 14:43
Kedves Bárány!
Elfogadom amit írsz. Igazad van. Mea culpa. Okos enged szamár szeved.
;-)
#63 Black_Sheep_01 2016-05-24 11:01
Idézet - Jupp1ter:
Kedves Fekete Bárány!
Nézd meg hogy Csajbi kérdésére válaszoltam. Aminek a lényege hogy az IS-3 szerintem
jobb tank, mint az IS-3A. Az hogy érzésre milyen egy tank, abba minek kötsz bele. Ez csak gyors
válasz volt, mert lehetett a shopban kapni, és Csajbi kinézte magának. Pár napja megint
csapatoztam mindkét tankkal. Az IS-3 még mindig jobb. Az IS-3A szórásképe valóban rosszabb.
De az IS-3 prémium lőszeréről nem is beszéltem, azért ezt ismerd el. Nem futok Jacktor bácsihoz,
van elég dolga. ;-)


Bár szinte végtelenül türelmes ember vagyok, de úgy látom, hogy hiába is magyaráznám el neked újra és újra, hogy a lőszertípusnak a pontossághoz nincs köze. Az IS-3 APCR lőszeréről én beszéltem, mert párhuzamba állítottam az AP lőszerével, hogy felfogd, az ágyú függvénye a pontosság, nem a lőszeré.
#62 Jupp1ter 2016-05-24 01:16
Kedves Fekete Bárány!
Nézd meg hogy Csajbi kérdésére válaszoltam. Aminek a lényege hogy az IS-3 szerintem
jobb tank, mint az IS-3A. Az hogy érzésre milyen egy tank, abba minek kötsz bele. Ez csak gyors
válasz volt, mert lehetett a shopban kapni, és Csajbi kinézte magának. Pár napja megint
csapatoztam mindkét tankkal. Az IS-3 még mindig jobb. Az IS-3A szórásképe valóban rosszabb.
De az IS-3 prémium lőszeréről nem is beszéltem, azért ezt ismerd el. Nem futok Jacktor bácsihoz,
van elég dolga. ;-)
#61 wirazsime 2016-05-19 16:00
Nekem tetszett az IS-3, kihúztam az egész ágat a Tier10-esig. Kellemes tank, viszont mint minden tanknál, az eleje nagyon keserű lesz, de amint fullos, más összképet mutat majd :) Az ág legjobb tankja viszont a T-10 (régi IS-8), olyan 5-600csatát mentem vele, nemrég változtattak rajta, én még 1-2éve vettem meg de már akkor is brutál volt.
Valaki írta hogy "Ruszki nehezet NE HASZNÁLJ!!! Aleg szarabbak, még prémiumban is!" nem tudom mit szedsz, de adj belőle :D Mivel orosz játék, általában OP minden orosz :) A német ág sem könnyű, (orosszal könnyebb haladni) pl a Tiger2 valami borzalmas volt, még a saját szintjén is, sőt... Szóval én bárkinek ajánlani tudom az orosz heavy ágat :)
#60 silean2 2016-05-19 15:59
Idézet - Jupp1ter:
Kedves fekete birka(bárány), röpködnek az ökörségeid, de mindegy is. Tanulj már meg olvasni.
Csak jót írtam, olyat senki se írt hogy az apcr pontatlanabb. Olvasd újra.
Leírom gyógyegér stílusban újra. Az IS3 AP lőszere szerintem jobb, megbízhatóbb
a Wot nevű játékban, mint az IS-3A APCR lőszere. Az apcr lőszer gyorsabb mint az ap. S mivel gyorsabb,
a játékban azt jelenti hogy könnyebben viszi be a találatot, ami átüt és sebez. Mikor lő az ember,
akkor pont oda megy a lövedék ahova kell, kevesebb időt repül. Evidens hogy jobban eltalál valamit.
Ezért van hogy bizonyos helyzetekben az IS-3A apcr lőszere nem tűnik rosszabbnak mint az IS3 ap-je.
Amikor írtam az IS-3A és az IS3 összehasonlításáról, nem is beszéltem a IS3 apcr lőszeréről,
birka te olyan sötét vagy mint a neved. :w00t:

Az IS-5 sokkalta jobb :izmena: (.Érteni kérem szépen.)

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

Fórum hozzászólások (más játékok)

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

100.000! - WOTINFO nyereményjáték

Cikk hozzászólások