Jelenleg 826 vendég és 12 tag online

2014. október 27., hétfő 09:32

IS-3 - Elemzés

Írta:
Értékelés:
(20 szavazat)

Bevezetés

Az IS-3 gyártása a II. Világháború lezárásával indult meg, a szövetségesek győzelmi felvonulásán Berlinben már fel is vonultatták a szovjetek. 1946-ig már 1170 darab készült belőle és 1948-tól az 50-es évek végéig modernizálásokon estek át.

Egyértelműen a König Tiger ellenfeléül szánták. Páncélzatában alulmarad, ellenben mozgékonyabb, mint a német riválisa.

Az IS-3 az elemzés írásakor játék legnépszerűbb tankja, így próbáltam kicsit bővebbre ereszteni ezt a cikket, remélem nem baj :)

Paraméterek

Ágyú

Fő lövege a BL-9, 390 átlagsebzéssel és 225 mm átlagos átütéssel (AP lőszert használva). A löveg még APCR és HE lőszerekkel használható. Előbbi átlagos átütése 265 mm, utóbbi átlagos sebzése 465 és átütése 68 mm.

Pontossága 0,4 és a célzási idő 3,4 másodperc. Percenként 4,51 lövés leadására képes, újratöltési ideje 100% legénységgel 13,3 másodperc. Az ágyúcső kitérítés mértéke -5°/+23°, ami dombos pályákon kifejezetten zavaró és a terepet muszáj szinte mindenhol használni, hogy az ellenfélre tudd tartani a löveget.

A löveg a gyakorlatban egyáltalán nem érződik pontatlannak, de ez (szerencsére) változni fog amint a sigma értéket (visszaállítja?) módosítja a Wargaming. Tier VIII csatában gyakorlatilag 3-400 méteres távolságban is hatékonyan használható. Statisztikák szerint a leadott lövések 76,32% talál, aminek 75,81 százaléka átütő találat Egy átlagos játékosnál 100-ból 57 lőszer visz be sebző (vagy 0 kritikus) találatot.

A hosszú célzási idő és újratöltési idő miatt szinte biztos, hogy válasz is fog érkezni a leadott lövésre, mivel az átlagos célzási idő 2,81 másodperc a 8-as szintű nehéz harckocsik között, minél jellemzően rövidebb a célzási ideje a közepes harckocsiknak és páncélvadászoknak.

Az AP lőszer átütése a kiemelkedően jól páncélozott Tier 9, 10 gépek kivételével mindenki ellen elég. A csatákba 20 AP, 5 APCR és 3 HE lőszert viszek.

A HE lőszerek zászló nullázásra, illetve a rendkívül gyengén páncélozott német páncélvadászok ellen használhatók. 

A sebzése 390, ez kiemeli a többi 8-as szintű nehéz harckocsi közül, lévén a nagyátlag ezen a szinten 325 sebzés. Ennek tudatában természetesen még mindig nem éri meg folyamatosan lövéseket cserélni más nehéz tankokkal.

A sebzése 1759 DPM-mel (sebzés/perc) van kompenzálva. Ennél kevesebbet csak a KV-4 és az AMX 50 100 (de ez táras tank) tud felmutatni, nem számítva a prémium tankokat. A helyzet azért egyáltalán nem szörnyű, a legmagasabb DPM-mel rendelkező tanknak is csupán 9%-kal magasabb, 1920 a DPM-je. Prémium tankok között előfordul olyan, amelyiknek ennél magasabb, de azoknak az átütése némi kívánnivalót hagy maga után.

Egy átlagos játékos 2,76 sebző találatot visz be körönként, ez 1080 sebzésnek felel meg.

Torony

Az IS-3 tornya remekül páncélozott, gyakorlatilag garantált lepattanó, ha nem sikerül gyenge pontot eltalálni. Személy szerint a parancsnoki nyílást szoktam a torony tetején lőni. Hiába próbál automatikus lepattanónak mutatkozni, csupán 20 mm vastag páncél, amit már egy 60-as kaliberű lövedékeket potyogtató ágyú is garantáltan átüt, ezt lőjétek.

Szemből 249 mm páncélja van, aminek effektív vastagsága rettenetesen magasra szökhet a beérkező lövedék szögének függvényében lévén, teljesen kerekített minden oldalról. Emiatt a tornyot csak gyenge ponton érdemes lőni, bármilyen jó löveged is legyen. Oldalról is 172 mm a torony páncélzata és a döntött, kerekített formának köszönhetően csak a tökéletesen megcélzott lövedékek mennek át rajta. Sokkal inkább érdemes a törzset lőni oldalról, ha módodban áll. A torony hátulról aránylag könnyen átüthető, csupán 100 mm páncélzattal rendelkezik.

Fordulási tempója 26°/s amivel a nagyátlagot erősíti. Ennél jelentősen jobb toronyfordulási sebességet csak a Caernarvon, AMX 50 100 és az FCM 50t tud felmutatni.

Látótávolsága továbbra is oroszos, 350 méter és ez egyértelműen nagy hátránya. A könnyű tankok kifejezetten, de minden más tank is sok szituációban úgy tudja felderíteni, hogy csak a 6. érzék segíthet rajta.

Felépítmény

Az IS-3 az első a fejlesztési ágon, ami a Pike Nose, 2 dimenzióban döntött homlokpáncélt alkalmaz. Amit erről tudnod kell, hogy ugyanúgy dolgozik érted, mint ellened. A páncélt csak és kizárólag 0 fokos szögben érdemes tartani különben valamelyik oldalon a beépített dőlésszöget kompenzálod, amit lőni fognak.

Ennek hátránya, hogy az alsó lemez effektív páncélját nem növelheted, mondjuk ez nem is szükséges a „nerf” óta, lévén történelmileg teljesen pontatlan, automata lepattanó. A homlokpáncél felső részét közelről 180 mm átlagos átütéssel keresztül lehet lőni, nagyobb távolságokon 200-210 mm átlagos átütés szükséges.

A törzs nagyon lapos, de ez igaz az egész tankra egyaránt, így az alsó lemezt, vagy a komplett front páncélját egyszerű elrejteni. Másik oldalról tekintve vannak olyan helyek is, ahova egyszerűen túl alacsony, és nem lát rá az ellenfelekre.

Noha az oldalpáncélja csak 90 mm, ez rétegelt és a mindemellett oldalpáncélja döntött, ezzel is növelve az effektív vastagságát. Ez a tank kiválóan alkalmas sidescrape sarokharcokra. Pro játékosok fordított sidescrape technikát is alkalmaznak vele.

1500 életereje van és ez a kategória átlagát 60-al múlja alul. A legmagasabb életerőt a KV-5 tudja magáénak 1780 HP-val, legalacsonyabb az AMX 50 100-é, 1400 HP. Gyakorlatban ez annyit jelent, hogy nagyobb páncélvadászoknak 2 lövés a gép és 9-es nehéz harckocsik is 3 lövésből kilőhetik. Elmondható, hogy 9-10-es szinten egy, maximum két hibát megengedhet magának az ember, a következő már fatális következményekkel járhat. A relatív alacsony életerő és relatív alacsony DPM miatt 1v1-ben saját szintű nehéz harckocsikkal szemben kétesélyes, hogy ki nyer.  A magas átlagsebzés miatt az IS-3-nak átlagosan 4 lőszer kell (az 1. már be is van töltve) egy ellenséges nehéz tank elpusztításához, míg pl. egy Tiger II-nek 5 szinte biztos kell egy IS-3 kilövéséhez.

A tank csupán 49 tonna, ezért inkább ne próbáljatok meg másoknak nekihajtani, hacsaknem nagyon könnyű ellenfelet akartok gázolni. Személy szerint én jobban szeretem, ha egy tank mozgékony, ezt így nem ítélem nagy hátránynak.

Ha azt hitted, hogy a legnagyobb hátulütője a kicsi ágyúcső lehajlás, tévedsz. A tank elejét képzeld el egy lőszerrekesznek, amit rettentően sokszor lőnek meg, biztonságos elhelyezés ide, vizes lőszerrekesz oda.

Felfüggesztés

A tank aránylag jó törzspáncéljához egy jó lánctalpat kap a játékos. 30°/s fordulási sebességre képes és kemény/puha terepen kiemelkedően alacsony ellenállási szorzót kapott, 1,00/2,10, míg a kategória átlaga 1,14 és 2,46. Közepes terepen átlagos, 1,4 ellenállási szorzója van. A számok nem szemléltetik eléggé, hogy mennyire mozgékony az IS-3, a mellékelt videón jobban látható. Egyik fő erényének ítélem a mozgékonyságát.

Motor

A legerősebb motorja 700 lóerős és 14,26 LE/t arányával a kategória felsőházát erősíti. A motor alig gyullad fel, tűzre az esély találatkor csupán 12%, persze az üzemanyagtartály más tészta...

Ajánlott játékstílus

A csomagban kapsz egy kiemelkedően nagy átlagsebzést, aránylag jó törzspáncélt, ami alacsonyabb szintű tankok ellen jó védelmet nyújt és nehéz harckocsihoz mérten jó mobilitást. Mivel a töltési idő hosszú és a célzó kör is lassan szűkül, plusz pontatlan is a löveg, ezért tier VIII és tier IX csatákban érdemes vele előre menni. 

A sarkokon érdemes kihasználni a jó oldalpáncélt, de nagyon ügyelni kell, hogy az elejét ilyen esetekben ne mutasd. A mobilitásának köszönhetően csata közben is lehet vele kulcsfontosságú pozíciókat váltani, hogy a kialakult fronton a csata kimenetelét a saját előnyödre fordítsd. Ha a törzsét el tudod rejteni, kiválóan alkalmassá válik lövések felfogására, így lehetővé téve a csapatnak, hogy ingyen lőhessék az ellenséget. 

8-as szintű csatában mindenképpen meg tudja fordítani egy csata kimenetelét, lévén sok páncélos nem tudja átütni az alsó vagy felső páncélját, miközben az IS-3 brutális átlagsebzése, mobilitása, plusz kellően hatékony páncélzata lehetővé teszi a kisebb tankok gyors pusztítását. Ez 9-es szinten is részben igaz. Ilyenkor nyilván jobban függ a tank a csapat teljesítményétől és érdemes a teljes törzset elrejteni, de a jó átütése és átlagsebzése nagyon nagy szolgálatot tesz a csata kimenetelének eldöntésében.

10-es szintű csatákban mindenképpen óvatos játékstílus az ajánlott. Lassú víz partot mos... vagy nem. Ha a csapatot lerohanják, Te sem tudsz mit tenni, ha a csapatod lerohanja az ellenfelet megpróbálhatsz felzárkózni, de semmi esetre se kezdj az 1. vonalban. Ha egy E-100 választhat, hogy egy E 75-re, vagy egy pihe puha IS-3-ra lő, akkor a legtöbb esetben az IS-3 húzza a rövidebbet, noha a logikus döntés mindenképpen az E 75 amortizálása volna, mivel az a veszélyesebb. Ezen a szinten jól jön a prémium lőszer adta +40 mm átütés, ne szégyelld használni szükség esetén. Semmi esetre se akarj lövést cserélni egyetlen tier 9-10 tankkal sem. Légy opportunista, óvd az életerőd és szerencsés esetben akár még egy csatát is eldönthetsz, de erre nem sűrűn lesz példa.

Ha szerencsétlen módon nyílt terepen 1v1-be keveredsz egy 200+ átütésű tankkal az irtó nagy baj, de a túlélési esélyeid ilyen esetben is lehet kicsit javítani. Mint említettem a több dimenzióban döntött páncélja kétélű fegyver, ha jobbra-balra „riszálod” a tankot, némileg növelheted az esélyét, hogy az éppen jobban döntött páncélrészletet találja el az ellenfél. Ebben a törzsfordulási sebesség partner lesz.

Fejlesztési fa

A fejlesztési fája nagyon barátságos, az alap lánctalp minden fejlesztett modult és felszerelést elbír. 1: BL-9 löveg felszerelhető az alap toronyra, 2: fejlesztett torony, 3: motor, 4: lánctalp

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések 

 • 2 skilles legénységhez: Vertikális stabilizátor / Célzásgyorsító / Töltésgyorsító
 • 3+ skilles legénységhez: Vertikális stabilizátor / Fokozott szellőzés / Töltésgyorsító

2 skilles legénységgel és modulokkal a célzási idő 2,34 másodpercre szűkíthető, pontossága 0,384-re javítható illetve a betöltés ideje 11,47 másodpercre javul. 

3 skilles legénységgel a célzási idő kicsit romlik 2,49-re, azonban a pontosság 0,367 lesz, az újratöltési idő pedig 10,98 másodpercre csökken.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegélycsomag, Kézi tűzoltókészülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok (rádiós is egyben):  6. érzék / testvériség / javítás
 • Lövész:  javítás / testvériség / biztos kéz
 • Sofőr:  javítás / testvériség / sima futás
 • Töltő:  biztonságos elhelyezés / testvériség / javítás

Ha költesz aranyat a legénység képességeinek nullázására, akkor az első 2 képesség után reset, így nem leszel túl sokáig láncolva a csatamezőn.

Bevétel

A tank átlagos bevétele standard felhasználói fiók esetén -1.619 kredit.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jó toronypáncél
 • Jó átlagsebzés
 • Mozgékony egy nehéz harckocsihoz mérten
 • Kiváló oldalpáncél

Hátrányai

 • Kicsi ágyúcső lehajlás
 • Hosszú célzási idő
 • Pontatlan löveg
 • 200+ átütéssel törzs páncélja mintha nem is lenne

Kiknek ajánlott

Annak, aki klasszikus nehéz tankkal akar játszani, aki a 7/42 (hamarosan 7/54) csapat csatákban játszana és természetesen azoknak, akik az IS-7-et a garázsukban akarják tudni.

Videó

{youtube}wdGsZdWFVo4|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Sanyee

Megjelent: 56814 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. október 28., kedd 08:02
Tovább a kategóriában: « ST-I - Elemzés KV-4 - Elemzés »

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások   

#93 portnojenko 2018-03-18 03:36
visszaváltottam is7ről is3ra, és tetszik :-) .
#91 FrissHúús 2017-12-28 07:17
Köszi a gyors választ.
Olvastam az elemzést de már elég régi ....
A WG meg sokat változtat néha bejelentés nélkül is....
Igy volt tuti.
#90 KopiBDW 2017-12-28 06:41
Idézet - FrissHúús:
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem hogy az alap lánctalp elbirja-e a fejlesztett löveget meg mondjuk egy töltésgyorsítót?
Ma vagy holnap meglessz a kifejlesztéshez kellő 77.000 xp,megtettem magamnak es összefarmoltam 44.000 freexpt a lövegre hogy egyböl felrakhassam,ahogy látom a fejlesztett torony itt nem kell hozzá javitsatok ki ha tévedek.

Elöre is köszi.


"Fejlesztési fa

A fejlesztési fája nagyon barátságos, az alap lánctalp minden fejlesztett modult és felszerelést elbír. 1: BL-9 löveg felszerelhető az alap toronyra, 2: fejlesztett torony, 3: motor, 4: lánctalp"
#89 FrissHúús 2017-12-28 06:09
Sziasztok.
Az lenne a kérdésem hogy az alap lánctalp elbirja-e a fejlesztett löveget meg mondjuk egy töltésgyorsítót?
Ma vagy holnap meglessz a kifejlesztéshez kellő 77.000 xp,megtettem magamnak es összefarmoltam 44.000 freexpt a lövegre hogy egyböl felrakhassam,ahogy látom a fejlesztett torony itt nem kell hozzá javitsatok ki ha tévedek.

Elöre is köszi.
#88 Gaunt93 2017-12-10 18:12
Elég árnyalt a kép az IS-3 kapcsán manapság. Igazából kétféle meccset szoktam vele menni:
-Bottom tier, jó esetben a második vonalból leakasztok 1500-2000 sebzést, rossz esetben "nincs meg a csapatmunka", lerohannak, és a nagyobb vasak felprédálják.
-Top tier (elég ritka), mindenki fél tőle, lazán összejön 3-4 kill, meg 3000-4000 sebzés. Pattint, ahogy kell, beüt mindent. Igazából ez az utóbbi eset az, amikor a WoT-ban azt érzem, hogy tényleg egy tankban ülök...
Védeni kell az oldalát, meg a seggét, de az elejét is riszálni. A játék már nem olyan páncél-orientált, mint egykor, ezen a szinten már mindenki tankjában zötykölődik egy rekesz APCR, hátha összefut valami ilyennel... Az utóbbi évek fejlesztései elérték azt, hogy az igazán rettegett gépek kultusza összedőljön, ez a helyzet az IS-3 esetén is. :sigh:
#87 ce1018 2017-10-24 17:30
Ebben igazad van ,nem az ő hibája.
#86 Robb_HUN 2017-10-24 12:38
Idézet - ce1018:
Persze, üsse be nem azt mondom, de hogy bárhol, bármikor...gondolkodni sem kell...csak auto aim azt had szóljon, te meg mindegy mit csinálsz... Régen leforogtak meg oldalba kerültek...ma már mindegy, csak megküldenek szemből...


Ezt én is sajnálom, és sokszor így érzem még X-es heavyben is. De erről a játékosok, és az RNG tehet, nem az IS-3.
#85 bfreshfishb 2017-10-24 12:38
A legnagyobb "baj" a T32-vel együtt, hogy bejöttek ezek az újhullámos prémium szörnyek, és okafogyottá vált sajnos a használatuk randomban, SH/CW csatákban is. Ha csak ugyan annyit lőszer egy IS3-al, mint egy 252-vel, másfélszer annyi zsé, xp, legénységi xp... Arra voltak jók ezek a gépek hogy epikbetyár legénységet neveljünk a bika prémvasakba :(
(*amióta megvan az obj252 8-9/10 azzal játszom, mert jobban megtérül a "bele fektetett idő" + az IS7 legényei úgy fejlődnek mint a gép.)
#84 ce1018 2017-10-24 12:25
Persze, üsse be nem azt mondom, de hogy bárhol, bármikor...gondolkodni sem kell...csak auto aim azt had szóljon, te meg mindegy mit csinálsz... Régen leforogtak meg oldalba kerültek...ma már mindegy, csak megküldenek szemből...
#83 Robb_HUN 2017-10-24 12:22
Idézet - ce1018:
Idézet - Robb_HUN:
Idézet - ce1018:
Nem kell eltartania magát, de ha goldozol lentebb is azzal sem keresel semmit( ezért vannak tier 6-os prém tankjaim). Ennek a tanknak nem az átütése a baj, hanem, hogy T10-ben nem működik heavyként, mert minden beüti...és bárhogy forgathatod, vagy rejtheted a hasát. És a meccsek többségében alacsony tier....

Már bocs, de T10-ben egy 8-as heavy sem heavy:) Esetleg "ingyenkaja", vagy egy jobb játékos kezében med. Azért 2 tierrel feljebb ne akarjál már páncéllal pattintani:)


Bocsi, de egy heavy azért heavy mert jó a páncélja, akár feljebb is....elvárható lenne, hogy ne üsse be gold nélkül minden biszem-basz** lighttank...


Ha eltekintünk a random faktortól, ami miatt ugye vagy beüti vagy nem....egy X-es med v light igenis üsse már be a 8-as heavyt. Ha belegondolsz mondjuk ha egy X.-es Bc nem tudná beütni az IS-3 at, akkor mihez kezdene az IS-7 el?:) Nekem alsóbb tierben egészen addig félelmetes ellenfél volt az IS-3 amíg ki nem fejlesztettem az ISU-152-öt. Szóval lehet hogy X-es tierben megeszik, de alsóbban meg domináns, és ez így van jól.:)

Amúgy a 8-10 es futrinkák sztem 75%-ban amúgyis goldoznak.
#82 ce1018 2017-10-24 12:06
Idézet - Robb_HUN:
Idézet - ce1018:
Nem kell eltartania magát, de ha goldozol lentebb is azzal sem keresel semmit( ezért vannak tier 6-os prém tankjaim). Ennek a tanknak nem az átütése a baj, hanem, hogy T10-ben nem működik heavyként, mert minden beüti...és bárhogy forgathatod, vagy rejtheted a hasát. És a meccsek többségében alacsony tier....

Már bocs, de T10-ben egy 8-as heavy sem heavy:) Esetleg "ingyenkaja", vagy egy jobb játékos kezében med. Azért 2 tierrel feljebb ne akarjál már páncéllal pattintani:)


Bocsi, de egy heavy azért heavy mert jó a páncélja, akár feljebb is....elvárható lenne, hogy ne üsse be gold nélkül minden biszem-basz** lighttank...
#81 Robb_HUN 2017-10-24 12:03
Idézet - ce1018:
Nem kell eltartania magát, de ha goldozol lentebb is azzal sem keresel semmit( ezért vannak tier 6-os prém tankjaim). Ennek a tanknak nem az átütése a baj, hanem, hogy T10-ben nem működik heavyként, mert minden beüti...és bárhogy forgathatod, vagy rejtheted a hasát. És a meccsek többségében alacsony tier....

Már bocs, de T10-ben egy 8-as heavy sem heavy:) Esetleg "ingyenkaja", vagy egy jobb játékos kezében med. Azért 2 tierrel feljebb ne akarjál már páncéllal pattintani:)
#80 ce1018 2017-10-24 11:53
Nem kell eltartania magát, de ha goldozol lentebb is azzal sem keresel semmit( ezért vannak tier 6-os prém tankjaim). Ennek a tanknak nem az átütése a baj, hanem, hogy T10-ben nem működik heavyként, mert minden beüti...és bárhogy forgathatod, vagy rejtheted a hasát. És a meccsek többségében alacsony tier....
#79 phurges00 2017-10-24 06:24
#78ce1018

6+ éves a játék... valamikor csak rájön az ember, hogy a pácélzat szerepe 0...

Meg ugye a kezdők még mindig a statisztikákat nézegetik és ahhoz mérik a játék ban a tank szintjét...

Lehet, hogy ez tartja életben a játékot számukra? "Még magasabb tierben is előfordul, hogy lilát, vagy kéket lövök úgy, hogy goldot nem nagyon használok, mert nem éri meg anyagilag."

Ez a játék arról szól a kredit szempontjából, hogy valamivel megkeresed az árát annak , hogy utána egy másik járművedel felhőtlenül játszhass... nem dolga minden tanknak eltartania magát. És talán ez az egy olyan dolog van ami miatt még nem árasztotta el a zombiáradat "teljesen" a magasabb tiereket...

Az is3 még most is jó. Maximum lekerült róla a korona.

Wotinfo Collection a Media Markt-ban

WOTINFO TV KÖVETKEZŐ ADÁSIG MÉG:

Fórum hozzászólások (WoT)

Hasznos oldalak

WOTINFO CHAT/VOICE CSATORNA

Aktuális akciók, események

WML WEEKEND CUP 3V3 #35 | TIER 6

Cikk hozzászólások