Én évekig ellenálltam a 3. résznek több okból. Nem akartam rá ennyit költeni, meg féltem, hogy beszippant. Aztán végül a nagyfiam révén adtam be a derekam, aki nagy MOBA rajongó, ő meg mivel beszéltem neki a régi nagy klasszikus játékok között a DIabloról, végül rávett, hogy lepjem meg vele. Aztán valahogy úgy alakult, hogy utóbb én is megleptem magam...
A 2. részt én pár karakterrel végigtoltam normál szinten, aztán 2 karakterrel Experten. Magasabb szintre ott nem jutottam, mert addigra már eluntam.
A 3. részt jobban elkapták. Egyfelől grafikailag az én ízlésemnek teljesen rendben van, de a fiam se finnyázza, aki azért már HD felbontáson nevelkedett.
A normál nehézség nevetségesen könnyű, az ember ha gyakorlott az ilyen jellegű játékokban, akkor egy rövid bemelegítés után nyugodtan felpakolgathatja a nehézséget Expertre, de akár hardra is. Ha egyszer végigtoltad, és gyorsan fel tudod szerelni a következő karidat, akkor azt már nyugodtan lehet Nightmare vagy akár Torment szinten is csatába küldeni, ilyen szempontból sokkal pörgethetőbb játék, mint az előző rész.
A 3. részben sokkal könnyebb szetteket is összegyűjteni. A 2. részben jóformán csak a "drop"-ban bízhattál, és rengeteget kellett tolni, hogy magadtól összegyűjts egy ritkább szettet.
Itt ha végigtoltad a sztori módot, akkor megnyílik egy adventure játékmód, ahol egy-egy fejezet térképén naponta 5 küldetést kell megcsinálnod, ami révén páncél-fegyver tervekhez jutsz. Ezekből nagyon hatékonyan lehet összeállítani komplett szetteket, jóval kisebb erőfeszítés, és kevesebb szerencse kell hozzá. Ráadásul ezeket a terveket ha megtanítod a kovácsmesterrel, minden további karaktereddel legyárthatod, tehát csak a rendelkezésre álló erőforrásokon múlik, hány karakteredre pakolod akár ugyanazt a szettet. Nekem nagyon tetszik ez a megoldás.
Plusz vannak ezek az "évadok" (season), ahol egy-egy seasonal hero-t indítva a sztori mód végigjátszásával külön meg lehet nyitni egy-egy az adott osztály számára használható szettet.
Az újrajátszhatóságot alapozza meg az is, hogy elég részletes "achivement" rendszert raktak a játékba, amelyek teljesítéséhez egyfelől több játékmódot is ki kell problálni, másfelől meg tapasztalataim szerint, még elég alapos játék mellett sem sikerül mindent begyűjteni elsőre az egyes játékmódok alatt.
A hangulat is teljesen rendben van. Én a sztorijában csalódtam egy kicsit: a háttérsztoriban érezhetően kemény erőfeszítéseket tettek, hogy az angyalok és démonok örök háborúját kiszakítsák a hagyományos monoteista (zsidó-keresztény-muszlim) kultúrkörből, és a politeista történet morzsákat tettek a háttérsztoriba. Számomra ez illuzióromboló, meg helyenként elég következetlen is, de etekintetben valószínűleg az én készülékemben van a hiba.
Néha biztos, hogy elúnja az ember, és tart egy hosszabb szünetet, de szerintem akinek a stílus bejön, az időről-időre vissza fog térni, ha másért nem, hogy letoljon 1-1 napi küldetéscsomagot, vagy végig henteljen egy-egy Nephalem rift-et.
"You've been thunderstruck."
TierX szinten ...