Jelenleg

25
látogatónk van

(21 szavazat)

A harckocsikat általában egy hármas követelményrendszer, a tűzerő, a védettség és a mozgékonyság figyelembe vételével tervezik meg.

Most ezek közül a mozgékonyságot biztosító harckocsimotorokat vizsgáljuk meg a második világháború időszakából.

Írj egy hozzászólást
(16 szavazat)

A második világháború folyamán a legtöbb törpetengeralattjárót a német Kriegsmarine alkalmazta.

Ez annak ellenére volt így, hogy a program csak 1943-ban kapott jelentősebb forrásokat, amikor a háború már vesztésre állt.

3 hozzászólás
(15 szavazat)

Az egyik legjelentősebb német repülőgépmotor-gyártó vállalat a második világháború időszakában a BMW volt.

Ennek a cégnek több fejlesztése is volt, amik közül most egy mi lett volna ha jellegű válogatást közlünk le, abból a szempontból, hogy a Focke-Wulf 190-es vadászgéphez mit lehetett volna felhasználni.

2 hozzászólás
(26 szavazat)

A második világháború időszakában a csapatok eredményes működésének az egyik feltétele a híradástechnika volt.

Ezen a téren 41-ben igen nagy különbség volt a két fél között, bár az a háború folyamán valamelyest csökkent, elsősorban a Land-Lease miatt.

Írj egy hozzászólást
(27 szavazat)

A német tengeralattjárók a támadásaik jelentős részét a felszínen haladva, torpedók helyett fedélzeti lövegekkel hajtották végre.

Ez a tengeralattjárók támadásainak egy költséghatékony módja volt, amit a világháborúban egészen 1943-ig jelentős mértékben alkalmaztak.

Írj egy hozzászólást
(13 szavazat)

A repülőgépmotorok fejlesztése során a fő cél a teljesítmény növelése volt. Ezen a téren az egyik fejlesztés, amivel növelni lehetett a repülőgépmotorok teljesítményét, az az üzemanyag minősége volt. Az előző, az alapokkal foglalkozó cikk után most a problémára adott technikai fejlesztéseket vesszük számba. Emellett egyes hadszínterek üzemanyag-helyzetével is foglalkozunk.

3 hozzászólás
(18 szavazat)

A repülőgépmotorok fejlesztése során a fő cél a teljesítmény növelése volt. Ezen a téren az egyik fejlesztés, amivel növelni lehetett a repülőgépmotorok teljesítményét, az az üzemanyag minősége volt. Alább ezen a téren néhány alapfogalmat tisztázunk, hogy a közönség jobb képet kaphasson a területről.

4 hozzászólás
(13 szavazat)

A második világháború az első igazán modern háborúként vonult be a történelemben. Ugyan a gépesítés minden korábbinál nagyobb mértékű volt, de ennek ellenére még a tehetősebb országok is használták a lovasságot. Alább a főbb hadviselő felek által alkalmazott lovas magasabbegységekről lehet olvasni.

2 hozzászólás
(27 szavazat)

Kevésbé ismert körülmények az Afrika-hadtest életével kapcsolatban: az egészségügyi problémák. 

A világháború egyik legismertebb alakulata a Német Afrika-hadtest volt. Ez az alakulat ugyan sokáig eredményesen harcolt túlerő ellen, de végül a maradványai 1943-ban megadták magukat. Alább egy olyan cikket olvashatnak, ami a hadtest mindennapi életével és az egyik legnagyobb problémájával kapcsolatos.

4 hozzászólás
(26 szavazat)

A második világháború idején az egyik legnagyobb számban gyártott német repülőgépmotor a BMW 801 volt. Ennek a típusnak összesen 22 verziója volt, amiről most egy lényegre törő áttekintést kaphatnak az olvasók.

16 hozzászólás
(22 szavazat)

Azon cikkek után, amikben elsősorban olyan motortípusokat mutattunk be, amik a gyártási darabszám alapján jelentősen befolyásolták a harcokat, most több olyan típust mutatunk be, amik kiemelkedtek a mezőnyből, de nem feltétlenül befolyásolták a háború kimenetelét.

2 hozzászólás
(24 szavazat)

Kevésbé ismert tény, hogy a legelső haditengerészet, ami rádiólokátort alkalmazott a hajóin, a német Kriegsmarine volt.

Alább néhány olyan tényt sorolunk fel, ami jellemző volt a Kriegsmarine radarpolitikájára.

1 hozzászólás
(10 szavazat)

A világháborús német tüzérség néhány jellemzője, összehasonlítva az ellenfelekkel, elsősorban a fegyverzetet és a hadrendet tekintve. 

A világháborúk idején a csaták egyik meghatározó tényezője a tüzérség volt. A német haderő egy viszonylag erős és taktikailag képzett, bár nem feltétlenül a legfejlettebb tüzérséggel rendelkezett. Alább erről olvashatnak néhány sort.

1 hozzászólás
(13 szavazat)

A történelem legnagyobb összecsapása 1939-ben robbant ki. Ebben igen nagy szerepe volt a csapatok tűztámogatásának, ami a veszteségek túlnyomó többségét okozta. Alább a német csapatok technikai előnyeiről olvashatnak, ami a gyors tűztámogatás volt.

2 hozzászólás
(23 szavazat)

A világháborús repüléssel foglalkozó szakirodalomban gyakori összehasonlítás a brit Rolls-Royce és a német Daimler-Benz repülőgépmotorok összehasonlítása.

Ezek a motorok hajtották a világháború talán legismertebb párbaját, a Supermarine Spitfire és a Messerschmitt 109-es repülőgépeket. Alább néhány elgondolkodtató jellemzőt hasonlítunk össze, ami rávilágít a Daimler-Benz tervezési filozófia előnyeire.

1 hozzászólás
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.