Jelenleg

18
látogatónk van

2014. október 9. 09:51

SU-85 - Elemzés

Írta:
(37 szavazat)
27 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Ezen a tankon a 85 mm D5S-85BM elnevezésű ágyú található meg. Őszintén szólva ez egy tier 7-es ágyú (tehát nem csak a BDR-nek van ötös szinten hetes ágyúja). De nem is a szintje érdekes igazán ennek a lövegnek, hanem a harcértéke. Átütése normál lőszerrel 144 mm, prémium APCR lőszerrel 194 mm, HE lőszerrel pedig 44 mm. A sebzése normál és prémium lőszert használva 180, robbanóval pedig 300 HP. Nos, ezek a számok határozzák meg igazán a SU-85 szerepét a harcban, ugyanis ekkora átütéssel aligha lesz olyan helyzet, amikor rá lennél kényszerülve a „goldozásra”.

Pontossága 0,34 m/100 m, ami egyszerűen mesés egy ilyen löveghez, célzási ideje pedig 2,3 sec, bár a játékban ez többnek érződik. Lövegmozgatás közben sajnos a célzókör eléggé szétugrik, így célpontot követni csak elég nehezen lehet vele.

Töltési ideje 100 %-os legénységgel és töltésgyorsítóval 5,18 mp, amit mindenféle BIA skillel, ventivel meg kajával 4,75-re lehet levinni, viszont semmi értelme neki, elég a töltésgyorsító. A harckocsi DPM-je lehetne jobb is, de a 2086 HP/perc érték azért így is elég meggyőző, pláne, hogy egy ötös tankban ülünk, amik pedig nem a DPM-ükről híresek.

Vízszintes csőkitéríthetőség ezzel a tankkal +/- 15 fok, ami rendkívüli, és nem kell sűrűn a testtel igazodnod a célponthoz. Függőlegesen -6/+25 fok, ami azt jelenti, hogy dombról kikukucskálni nem sokszor fogsz, a 6 fok nem sokra elég, viszont a 25 fokos függőleges kitéríthetőség legalább nem fog megszívatni, ha dombról lehajtasz és közben egy másik dombon megjelenik egy célpont.

Lőszerköltsége átlagos, 175 kredit (arannyal 3200), szóval a lőszerköltségek nem fognak megugrani. 38 skúló fér a tankba, ami igazából nálam még sosem fogyott el, de mivel gyakorlatilag 12 lövést tudsz leadni percenként, nem tart olyan sokáig, ha egy elhúzódó harcban veszel részt. Egy komoly hátránya a lövegnek, hogy drága kifejleszteni és az előtte lévőt is végig kell előbb szenvedned, ami szintén nem 2 XP-be kerül. Ráadásul a kisebb 85-ös löveg sokkal pontatlanabb is, mint a top löveg, így az elején elég szenvedős játszani a SU-85-tel.

Felépítmény

Semmi extra, 45/45/40 mm-es páncélja van, elöl jócskán megdöntve, azonban a frontja is csak a négyes tankok ellen tud megvédeni. Nem sűrűn fogsz pattanni, bár el tudnak kalandozni a lövések a tank belsejében és ki tudsz jönni nulla sebződéssel, ám ne számíts rá. Sajnos a modulok rendkívül sérülékenyek, ez a SU-100-nak is a velejárója lesz, de legalább itt megszokod.

A látótávja borzalmas 280 méter, így legalább az a veszély nem fenyeget, hogy elküldenek spotolni. Viszont a kis látótáv remek álcával párosul, ugyanis ennek az árnyéknak 22,29 %-os alap álcája van, amit álca skillel és hálóval feltornázhatsz 55,26 %-ra (és még nem is vagy bokorban). Ilyenkor lövés után is több mint 13 %-os álcád van, szóval nem kell nagyon félj, hogy észrevesznek ha hátul maradsz.

Maga a tank 29,5 tonna, ami arra jó, hogy egy KV-3 nem feltétlenül fog halálra rammolni, ha 30-cal belédmegy, viszont te is maximum ELC AMX-eket tudsz rammolni, nehezebb harckocsik ellen ez a tömeg és a páncél nem véd meg.

Felfüggesztés

35 fokot forog másodpercenként, ez a nehéz tankok értékeinél sokkal jobb, csak a medek és lightok forognak gyorsabban nálad. Van viszont az jó tulajdonsága a tanknak, hogy az alap lánc elbír mindent amit kifejlesztesz rá, így ráér a jobbat utoljára kifejleszteni. Láncolni nem szoktak sűrűn, de vigyázz, nehogy mégis leragasszanak, mert vaksi papír tank vagy, s így könnyű célpont bármely másik TD-nek vagy lightnak/mednek.

Motor

500 lóerős V-2-34 motor figyel a gépben, ami a viszonylag kis tömeggel együttvéve elég komoly mobilitást kölcsönöz a tanknak. Végsebessége papíron 55 km/h, valójában inkább úgy 50, de azt viszonylag gyorsan el is éri és nem veszít nagyon sokat a sebességéből kanyarodásnál. Kilőni nem sűrűn szokták, nálam talán még egyszer sem lőtték pirosra, ennek ellenére sárgára előszeretettel sérül, ami már sokat elvesz abból a csodás végsebességből, amivel a harckocsi rendelkezik. Kigyulladni még ritkábban szokott, a 15 %-os esély a tűzre (20 % a legtöbb tanknál) egész jó és a valóságban még jobb.

Ajánlott játékstílus

Maradj hátul. Páncélod nincs, látótávod nincs, viszont van egy roppant pontos, nagy átütésű és sebzésű löveged, amivel bárkit darabokra szedhetsz, akire rácélzol. Ne légy rest elbújni ha veszélyt érzel, inkább maradj le egy-két lövésről, mintsem hogy roncs legyél és azért ne tudj lőni.

A szovjeteknél két TD ág van, amik tier 7-nél válnak szét. Van a „nagyot sebzek aztán elbújok” Object 268 ág  és a „kisebbet sebzek de az ellenség seggében kellemetlenkedem” Object 263 ág. Ezek az ágak már tier 7-től felkészítenek titeket a tízes tank harcmodorára, ám a SU-85 pluszban előre felkészít igazából mindkettőre. Nagy sebzése van, amivel hátul kell maradni, viszont gyors és mozgékony, amivel lehet kellemetlenkedni is (tapasztalt TD-seknek).

A HE lőszerrel 300 HP sebzést lehet kiosztani ezzel a TD-vel, ami azt jelenti, hogy effektív lehet arty ellen használni, még a hatos artykat is lazán egylövésezed vele. Viszont amire a legjobban figyelj, ne keveredj bajba nyílt téren. Ez nem egy T95, amit három percig lőnek taktikai atomtöltetekkel mire ki tudják szedni. Itt meglegyint egy komolyabb ágyú és máris újragondolhatod az életed, 350 HP-t röhögve le lehet rólatok szedni, vigyázzatok rá.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Közepes kaliberű tank töltésgyorsító
 • Álcaháló
 • Periszkóp távcső vagy Ventilátor

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis elsősegély készlet
 • Kis javítókészlet
 • Kézi tűzoltókészülék 

Ajánlott legénységi képzettségek

Első körben parancsnoknak hatodik érzék (legfontosabb!), a többieknek pedig álca. Másodiknak vagy full BIA, vagy parancsnoknak álca, többieknek pedig vegyes képességek.

Átlagos bevétel

Nem keres olyan „hűdenagyonjól”, mint egy BDR, azonban kellemes profitokat szerezhetsz már 1000 sebzésért. Följebb pedig gyakorlatilag nincs határ. Bár ilyen köröm még nem volt, de ha összeszedsz 3000 sebzést, akkor olyan, mintha egy átlag alatti kört mentél volna T34-gyel (igen, az az amerikai). Mivel nem vagy rákényszerülve az APCR lőszerre, ezért a goldozás sem eszi a pénzt, tehát ritkán lesz negatív meccsed, inkább a profit mértéke a kérdés.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Pontos és nagy átütésű/sebzésű löveg
 • Kiváló álcaérték
 • Jó mobilitás
 • Nagyszerű végsebesség
 • HE lőszer egylövésezi a hatos artykat is
 • Játékstílusa ötvözi a két TD ág taktikáit, így effektíven megtanítja neked mindkettőt

Hátrányai

 • Fájdalmasan kicsi látótáv
 • Gyenge páncélzat
 • Hosszú és idegesítő grindelés
 • A modulok könnyen megsérülnek
 • Viszonylag kevés lőszert vihetsz magaddal

Kiknek ajánlott

Mindenkinek, aki a szovjet TD-ágakkal szemezget, a SU-85 mindkettőből tartalmaz egy kicsit. Nagyszerűen meg lehet vele tanulni taktikázni és csapatban dolgozni, ugyanis kicsi a látótávja, ez pedig egészen egyszerűen ráutalja a tankot a csapatra. Ha nincs spot, nincs sebzés sem, ezáltal pedig csak nehezéknek vagy jó. Célszerű platoonban vinni a gépet, ahol a csapattársaid tudnak neked spotolni, randomban nem bízhatsz a csapattagokban, ezáltal pedig kétesélyes, hogy nagyon jó kör lesz vagy pedig nagyon rossz. Előny, hogy ha a SU-100M1 felé mész tovább, akkor a legénység tier 8-ig kompatibilis a tankokkal és 9-10-es szinten is csak egy plusz töltő igényeltetik. Tény, hogy ez nem a kezdők tankja.

Ha kezdőbarát tankokat akarsz, akkor ott a KV-1 és a T18, azokkal barátkozz, de a SU-85-öt óvatosan közelítsd meg, ugyanis nem bocsátja meg egykönnyen a hibákat. Meg kell vele tanulni játszani és ha nem megy, akkor utálni fogod a tankot. De ha ráérzel, akkor brutális gép és ha van valaki, aki spotol neked, akkor gyakorlatilag egyedül elintézheted a fél ellenséges csapatot.


Az elemzést írta: Camper03

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:13

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  NyB1985
  • Tankos
  · 2 éve
  Nemreg vettem ki ezt a tankot.nem stock es megis egy rakas sz*r.az elemzes sajnos nem allja meg ma mar a helyet pedig ettol kaptam kedvet hozza.aki tudja lepje at.a su-100 mar hasznalhato de ez egy vaksi,lassu es a legkevesbe sem mozgekony tank.kb free frag es agyfasz.ehhez kepest a stug III egy alom...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Coldhands
   • Tankos
   · 2 éve
   Én ma jutottam hozzá. 3 meccs után felraktam rá a 122 mm-st, kreditem csak később lett ventillátorra és töltésgyorsítóra, kicsit később 3. helyre célzórendszert raktam a szórás miatt. Eddig 11 meccs 10 győzelem, 17 kilőtt ellenség, 673-as átlagsebzés. Mi a gond ezzel a tankkal? 4-5 killem egy lövéses volt, nagyon durva az alfa-sebzése ennek a páncélosnak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Grande__Reagel
  • Tankos
  · 6 éve
  Én eddig szeretem ezt a tankot, és - meg nem mondom, h hány mm-s, de az eggyel a top előtti is simán használható - amit a SU-85B-ról örökölt. Nem olyan kínlődás vele a grind, mint a legtöbb tankkal általában, simán el voltam vele, persze érződik a különbség. Használhatóbb, mint az elődje, pedig azt is szerettem, ezzel saját tierben lehet agresszívabban játszani, nem kell feltétlenül nagyon hátul maradni, max az legelején, amikor még bárhonnan feltűnthet vki, akit eddig nem spotoltak.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 6 éve
  [quote name="jamon_serrano"]Marha jó tudna lenni ez a tank, ha nem a csapattól függene teljesen. Jó átütés, pontos löveg, rövid töltésidő, elég mozgékony is. De ahogy az elemzés is megállapítja nagyon helyesen, ez egy teljesen vakegér tank. Ha a csapat nem spotol, semmit sem ér. És márpedig mostanában tier 5-6-7-ben olyan piroskák játszanak, akik a teljes meccset végigkempelik, így minden jó tulajdonsága ellenére szenvedés a játék ezzel a tankkal. Sajnos. Több van benne pedig.[/quote]
  Sajnos ilyen a alacsony és közepes tierben játszás
  Nekem sem volt sok olyan meccsem, amikor tudtam vele tarolni, mert volt rendes spot.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 6 éve
  Marha jó tudna lenni ez a tank, ha nem a csapattól függene teljesen. Jó átütés, pontos löveg, rövid töltésidő, elég mozgékony is. De ahogy az elemzés is megállapítja nagyon helyesen, ez egy teljesen vakegér tank. Ha a csapat nem spotol, semmit sem ér. És márpedig mostanában tier 5-6-7-ben olyan piroskák játszanak, akik a teljes meccset végigkempelik, így minden jó tulajdonsága ellenére szenvedés a játék ezzel a tankkal. Sajnos. Több van benne pedig.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ezvagyoken
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Gaben1986"]
  144 átütés meséld el mire nem elég tier 5-ben? De még feljebb is...
  A hiba az ön gépében/fejében van![/quote]
  Hát alap volt,fullosan már el lehet használni(bár nem egy SU-100)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ezvagyoken
  • Tankos
  · 7 éve
  Azt kihagytam hogy alap
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Gaben1986
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="ezvagyoken"]Ezt a tankot max. Amx40hez tudom hasonlítani.Se pen,se dmg,se mobilitás,de semmi......Örülök ha 300 átlag megy vele[/quote]

  144 átütés meséld el mire nem elég tier 5-ben? De még feljebb is...
  A hiba az ön gépében/fejében van!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ezvagyoken
  • Tankos
  · 7 éve
  Ezt a tankot max. Amx40hez tudom hasonlítani.Se pen,se dmg,se mobilitás,de semmi......Örülök ha 300 átlag megy vele
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Muerte188
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="BlondSzi"]Nos én azt gondolom,hogy a Stug ezt oda-vissza veri.Elég gagyinak néz ki![/quote]
  Kedves [quote name="BlondSzi"]Nos én azt gondolom,hogy a Stug ezt oda-vissza veri.Elég gagyinak néz ki![/quote]
  BlondSzi!
  A stuggal 516 a Su85 el. 475 lejátszott mérkőzésem van, 2370/2484 Wn8 akkal. Mind a 2 tank nagyon erős!! Megfelelő legénység + kiegészítők + skill kell hozzájuk. Kellően mobilis, mind2 lövege nagyon jó, dpm szintén.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BlondSzi
  • Tankos
  · 7 éve
  Nos én azt gondolom,hogy a Stug ezt oda-vissza veri.Elég gagyinak néz ki!
Tovább a kategóriában: SU-100Y - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.