Jelenleg

16
látogatónk van

2015. február 17. 08:06

Object 430 Version II - Elemzés

(35 szavazat)
34 hozzászólás

Bevezető - "Gonosz, orosz kerti törpe"

Végre egy tank, ahol nyugodt szívvel leírhatom, hogy nem kell a top tank eléréshez a szörnyűséges fejlesztési fán átverekedni magunkat. Amit alapból megkapunk, az az Object 416 top ágyúja és a top rádió. A lánctalp képes fogadni az összes felszerelést és a fejlesztett modulokat is, hurrá, nincs szenvedés és 80.000 XP-t sem kell elköltenünk, hogy a tank a saját szintjén is játszható legyen. Öröm az ürömben, hogy az alap ágyú egyben a top ágyunk is lesz, csak a motor és a torony vár kifejlesztésre.

Sok helyen fogok hivatkozni a T-54-re, egyrészt mert azonos szintű tankokról van szó, másrészt itt válik el a fejlesztési ága az orosz közepes tankoknak és igyekszem betekintést nyújtani abba is, merre érdemes tovább haladni.

Paraméterek

Ágyú

Az alap ágyúnk a top ágyúnk, ezt az Object 416-ról örököltük, ami T8-ban egy kiváló cső, de ugyanez már kicsit gyengének érződik T9-T10-ben. A 100mm M63 kódnév alatt futó ágyú gyakorlatilag mindenben megegyezik a T-54 100 mm-es D-10T2S ágyújával: 320-as sebzés, 2,3 másodperces szűkülés és 0,36-os (T-54: 0,35) pontosság, és ez sok esetben kellemetlen meglepetéseket fog okozni számunkra. De hát ez a T-54 ágyúja? - kiáltanak fel most sokan, de sajnos egy másik platformon, aminek a hátránya sok helyen "kidomborítja" az ágyú legkellemetlenebb tulajdonságát, az alacsony, 203 mm-es átütést. A lőszerválaszték is megegyezik, AP/HEAT/HE 203/330/50 mm-es átütéssel, ami mellé 50 lőszer társul (én a 30/15/5 leosztást használtam).

A töltésidő 7,29-6,02 másodperc között változik (csupaszon, illetve BIA+rammer+venti+ellátmány), maximum 3191 sebzés sajtolható ki belőle percenként, ez egy piciny előny a T-54-gyel szemben, de szinte észrevehetetlen (egyben a legmagasabb a T9-es közepesek között). 

A nagyobb átütéssel rendelkező ágyút nem javaslom feltenni, mert a másik sokkal használhatóbb, egy előnye azért van, a 100mm-es D-54 a T-54-re is felszerelhető, ezért ha az Object 430 Version II-n fejlesztjük ki előbb, akkor nem kell a T-44-es alap ágyúval szerencsétlenkednünk a T-54-en (és a dolog fordítva is igaz, az Object 430-at 59.300 XP-vel előbb fogjuk tudni kifejleszteni).

Torony

Nem szoktam sok figyelmet szentelni ennek a fejezetnek, de ennél a tanknál kivételt kell tenni, mert alapvetően meghatározzák a toronyhoz tartozó tulajdonságok a játékstílust. A kobakja kőkemény, öntöttvas palacsintasütő felfordítva, 248/185/63 mm-es védettséggel, az effektív értékek 250-400 között változnak szemből, de a szokásos dupla gyenge pont, a parancsnoki kupolák ezt az értéket leviszik 80-120 mm környékére. Ez meglehetősen jó védettség, ne lőjünk a toronyfrontra, ha ilyen tankkal találkozunk.

A tank hátsó tornyos - csikorgó körmök hangja a falon - amitől a megszokott közepes tankos játék igen nehézzé válik. Mit tudunk még a hátsótornyos tankokról? Igen, nincs csőlehajlás, ön nyert, -4 illetve +16 fok, amivel a tankot maximum akkor tudod hull downba tenni, ha magadnak összehordasz egy megfelelő magasságú kőrakást. A tank oldalán kisebb tároló dobozok találhatóak, amitől szintén nem megy le ebben az irányban sem a csöve, illetve lehetne próbálkozni hátrafele, ami... Hoppá, ennek nem fordul körbe a tornya, újabb meglepetés, a toronyforgás szöge ugyanis oldalanként csak 90 fok (összesen 180). 

Ne lepődjünk meg akkor, ha ellenséges Object 430 Version II-t látunk feltolatni egy domboldalra, akkor nem az elmebaj hatalmasodott el a vezetőn, hanem próbálja kihasználni a 16 fokos ágyú emelkedési szögét, hogy ne a -4 fokos lehajlással kelljen szenvednie.

A fenti tényekből következik az alábbi probléma: a tankkal sokkal nehezebb körözni az ellenfelek körül, mint ahogy más közepes tankoknál megszokhattuk, így sok esetben kénytelenek leszünk szemből vagy oldalról rossz szögből meglőni az ellenfeleket, amihez a 203 mm-es átütés már igen csak soványka lesz.

Az alap torony sem borzasztó, de a plusz páncélvastagság miatt érdemes mielőbb feltenni a nagyobbat. Egyéb paramétereiben - látótávolság 390 méter, forgás 40 fok - megegyeznek, mind a kettő átlagosnak mondható a közepes tankok között ezen a szinten.

Felépítmény

A tank iszonyatosan lapos, egy jobb fajta csótány alakját képzeljük el, amelyet valaki rendesen megtaposott. A front páncéljának effektív értékei eléggé össze-vissza változnak, 200-tól 260 mm-ig, viszont 55 fokban döntött a felső lemez alsó része, míg a felső része automatikus lepattanó szögben áll, ezért egy gyorsan cikázó Object 430 II-t nem könnyű belőni. Az alacsonyabb tankokra simán rá lehet rohanni (pl. Borsig), általában pánikba esnek és lövik a front felső részét, ami szinte mindig pattan. A magasabb tankokkal vigyázzunk, mert alacsonyságunk miatt lefele fognak ránk lőni, ami jelentősen csökkenti a páncélvédettséget. Számunkra két jó távolság létezik: kellően messze vagy nagyon közel. A hasa 200 mm körül már átlőhető, de mivel a legtöbb tank itt is lefele fogja fordítani a csövét, kialakulhatnak extrém szögek, amik akár 260 mm-es páncélvédettséget is adhatnak. Az oldala 80 mm vastag, ez se nem sok, se nem kevés, lehet próbálkozni óvatos sidescrappel.

A tank HP-ja 1700, ez is inkább átlagos mint sok, lehetőleg tartalékoljuk a végjátékra.

Az álcaértéke a T-54-et hangyányival veri, 16,59/12,42/2,56%, ami simán feltornászható 45% körüli értékre mindenféle felszereléssel és fogyóeszközzel. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy szinte mindenkit előbb fogunk meglátni, mint ők minket, ha nem átalkodunk egy helyben maradni.

A rádió hatótávot trollok és lexikofóbok kedvéért kiírtam az Inspectorból, 760 m, gyakorlatban soha nem kell ezzel foglalkoznunk, mindig mindenkit látni fogunk.

Érdekes módon nem tapasztaltam semmilyen modulsebzést, amire hajlamos lenne, ez egy nagy piros pont, talán ha említenem kellene egyet, akkor az a motor lenne, de ez sem éri el az idegesítő mértéket. Ennek valószínűleg az oka az, hogy szemből a felső lemez alatt helyezkednek el, ezért a motor-váltó-üzemanyag tartály szentháromság viszonylag védett a bejövő lövésekkel szemben.

Felfüggesztés

Már említettem, hogy az alap láncra mindenféle modul és felszerelés felpakolható, viszont a fejlesztett lánctalpnak a teherbíráson kívül van két nagy előnye, az extrém gyors fordulás (48 fok, a 44-gyel szemben) és az, hogy sokkal jobb a talajellenállása (0,67 /0,77/1,53, szemben a 0,77/0,86/1,73-mal). Mivel a kutyát nem érdeklik a puszta számok, nézzük meg mit jelent ez a gyakorlatban, illetve hasonlítsuk össze a testvérkéjével - a T-54-gyel - a fenti értékeket. A talajellenállás mint egy 30%-kal jobb, a test fordulási sebessége ugyanannyi. Sajnos a tank azzal amit nyer a talajellenálláson, elveszti a torony korlátozott forgási képességén, ezért bár rossz terepen jobban képes mozogni, nem sok előnyünk fog belőle származni belőle.

A tank mozgás közbeni lövés értékei meglepően jók, nagyjából azonosak a T-54 hasonló értékeihez, ez mindenképpen a pozitív oldala a tanknak.

Motor

580 lőerő, 10%-os gyulladási képesség, két dolog következik belőle, egy jól mozgó és lángolásra nem hajlamos tank, ami ad némi rugalmasságot a fogyóeszközök terén. Végsebességét tekintve gyakorlatilag megegyezik a T-54-gyel, 55 km/h (T-54: 56 km/h). A tankok tömege nagyjából megegyezik sajnos a T-54 120 lóerővel erősebb motorja érezhetően jobb dinamikával ruházza fel az elsőtornyos járművet, mint az Object 430 Version II-t, kicsit nyúlósnak érződik a gyorsulása és nem szeret különösebben dombra mászni. Az első motor viszont nem sokkal gyengébb mint a második, ezért a fejlesztési sorrendben hagyhatjuk a nagyobbik motort utoljára.

Ajánlott játékstílus

Kicsit kínban vagyok ezzel a résszel, mert a tank eléggé távol áll a megszokott közepes tankos játékstílustól. Kétségtelen tény, hogy nehezebb vele körözni a tankok körül, mint egy normális első tornyos tankkal, de lehet csak megszokást igényel, ezért a nem annyira tapasztalt játékosok zavarónak érezhetik a tank ezen tulajdonságát. Néhány tanács, hogy hogyan segítsünk a hátsó elhelyezkedés, az alacsony ágyúsüllyedés és a nem köbre forgó torony problémán:

  • Az ágyúsüllyedés két esetben nem fontos, ha nagyon messze vagyunk, 300+ méter, vagy ha nagyon közel
  • A tank meglepően jó közelharcban, nyugodtan 1vs1-ezhetünk más közepes vagy könnyű tankokkal, mert a DPM-ünk nagyon magas és viszonylag jól páncélozottak vagyunk.
  • Használjuk a dombokat és dűnéket, menjünk fel az oldalukra és rézsút lőjünk róluk lefele (pl. Sand River pálya).
  • Tolassunk fel hátra a dombokra, akkor az ágyú emelkedés lesz az ágyúsüllyedésünk.
  • Másszunk bele a gyengébben páncélozott tankok arcába, a tornyunk kellően kemény, hogy ellenálljon a legtöbb tanknak. Folyamatosan mozgassuk a tornyot, hogy megnehezítsük az átlövést.
  • A páncélvadászoknak először mindig lőjük le a láncát, hogy a körözést megkönnyítsük, fordítsuk úgy a tanktestet, hogy még legyen az ágyúnak helye kifele fordulni, tartalékoljunk 20-30 fokot ha lehet (ne körözzünk úgy hogy 90 fokra kifordítjuk a csövet, majd arrébb vonszoljuk a test forgatásával).
  • A tank elég könnyű, de elég nagy sebességet képes elérni és elől elég vastag a páncélja is, ezért leütközhetjük vele a könnyebb ellenfeleket.
  • A tank elég jól sidescrapel, mert hosszú, nagy a lánctalpa és alapvetően ez a beállás lesz számunkra a logikus a kemény fedezékeknél, használjuk előszeretettel, mert nagyon adja magát.

A fentiekkel ellentétben használhatjuk egy fajta kicsit sebző páncélvadászként is, mert a rejtőzködési értékünk jó és az ágyunk is elég pontos ehhez. Sok esetben, az olyan pályákon, ahol rendkívül előnytelenek lennének a szokásos közepes tankos helyek (pl. Airfielden elég nehéz jó helyet találni vele), nyugodtan áttölthetünk HEAT-re és ritkíthatjuk az ellent, amíg lesz elég helyünk kimozogni a maradék tankokat. Ehhez természetesen más felszerelést kell választanunk, mint a megszokott közepes tankos felállás, de érdemes ezzel is próbálkozni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Közepes tankos játékstílushoz:

  • Töltésgyorsító 
  • Optika / Ventilátor
  • Vertikális stabilizátor 

Páncélvadász-szerű játékstílushoz:

  • Töltésgyorsító 
  • Periszkóp
  • Ventilátor 

Ajánlott fogyóeszközök

  • Automata tűzoltókészülék / Nagy javítókészlet / Ellátmány (Kaja)
  • Kis javítókészlet 
  • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Klasszikus közepes tankos leosztás, bár itt előtérbe helyeztem a magas álca értékek miatt az Álcázás képességet. Az álcázást vigyük végig a második képzettség végéig, majd váltsunk át javításra és ezt vigyük tovább, a 4. képzettségig.

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok 6. érzék Álcázás Elit alakulat Javítás
Lövész Biztos kéz Álcázás Elit alakulat Javítás
Vezető Sima futás Álcázás Elit alakulat Javítás
Töltő Biztonságos elhelyezés Álcázás Elit alakulat Javítás

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • legmagasabb DPM a T9-es közepes tankok között
  • jó mozgékonyság
  • mozgásból pontos lövés
  • egyedi játékstílus, meglehetősen ritka tank
  • ellenfelek nem ismerik
  • meglepően jó páncélvédettség az extrém szögek miatt, kemény torony
  • nagy HEAT átütés (330)
  • nem hajlamos modulvesztésekre, ritkán gyullad ki

Hátrányai

  • középszerű HP
  • hátsó tornyos
  • csak 90 fokig fordul oldalanként a tornya
  • alacsony átütés (203 mm)
  • botrányos csőlehajlás (-4 fok)

Kiknek ajánlott

A kezdők kerüljék el, akinek nincs még T-54-es közepes tankja, válassza azt. Elsősorban annak ajánlom aki szerette az előző Object 416-ot, nem zavarja a fura kialakítás és az alacsony csőlehajlás. Szerintem van fantázia a tankban, a játékstílusa elég egyedi, nem túl gyakori ellenfélként, ezért ad egyfajta különleges ízt a játékhoz. Kétségtelen tény, hogy nehezen kezelhető és megszokást igényel, de utána kellemesen játszható. Nem kezdőbarát, ezért elsősorban tapasztalt játékosoknak ajánlom, akik szeretnek kevert, közelharcos-közepes tankos játékstílust játszani. A tank nem a legerősebb a szintjén, de semmiképpen sem nevezhető unalmasnak.

Videó

{youtube}hEHw7NwXJQE|690|420{/youtube}


Az elemzést írta: Jackal_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:08

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    andiam
    • Tankos
    · 4 éve
    2 napja sikerült szert tenni a K-91-re. Sajnálom, hogy nincs elemzés róla, nagyon meggyőző jószág, bár ahogy az előtte lévő tankokra, így a K-91-re is igaz, hogy szokni kell. Van csőlehajlás, vagy nagy átütés alap lőszerrel, nagyon jó pontosság és 1700m/s lőszer sebesség, ami eszméletlen ebben a játékban. Folyamatosan mosolyt csal az arcomra. Ajánlom mindenkinek ezt az ágat, aki nem közelharcban gondolkodik, szereti a dinamikus játékot, használja a térképet. Kellemes csalódás volt végig az ág.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    KUF
    • Tankos
    · 6 éve
    Ez a tank szerintem ötvözi az A-44 és az Obj. 416 legjobb tulajdonságait. A súly és a páncél megvan a rammoláshoz, arcba-mászáshoz, az álca és a mozgékonyság pedig a sunnyogós harcmodorhoz. Számomra egyértelműen jobb az előző kettőnél, mert pályafüggetlen, mehetünk a fronton, de lapulhatunk a bokorban is. Univerzális.
    A hátsó tornyos kialakítás gyengeségeit szerintem már megszokta mindenki, aki idáig eljutott és nem adta fel útközben. A goldot igényli akárcsak az elődje, dehát többé-kevésbé minden szovjet med gold-temető ezen a szinten.

    Ez csak a 8-ik csatám volt a tankkal, egyedül a top tornyot tettem rá freeből, amúgy stock. Totál idióta felszereléssel, lőszer kiosztással és kapkodással, de hát szoknom kell még a gépet, próbálom megtalálni azt a stílust, ami nekem legjobban bejön. ( Bevallom, a 416-ot álcahálóval és csigaszemmel használtam, mert jobbára mint td-vel tudtam vele érvényesülni).
    Mindenesetre az erejét jól mutatja a tanknak, hogy top tierként nyugodtan lehet vele menni a heavy részre, akik nem kicsit meglepődtek és nem is tudtak vele mit kezdeni.
    ( A mocskos nyelvezetért elnézést kérek utólag is, de pontosan az ilyen szituációk miatt gyűlölöm az artykat).

    http://wotreplays.eu/site/4063322#winterberg-feca21053-object_430_version_ii

    Szerintem jó barátok leszünk a tankkal, és én is csak ajánlani tudom mindenkinek, főleg most, hogy egy új hátsótornyos med fog kerülni a X-es szintre.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ubullka
    • Tankos
    · 7 éve
    Első csatám vele. Stock tank még, de szerintem szeretni fogom nagyon.
    http://wotreplays.eu/site/3204435#siegfried_line-ubullka-object_430_version_ii
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    nemo510
    • Tankos
    · 8 éve
    Valahogy így kell egy pörgős csatában használni.
    https://www.youtube.com/watch?v=7-8swOj4Ziw
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    kacsa04
    • Tankos
    · 8 éve
    Nekem nagyon tetszik az object. Csak múlt héten lett meg de már van vele egy jelem (több mint 100 csata alatt). A tankászt nehéz lesz vele megszerezni de majd próbálkozom :pinch: .... teljesen egyetértek az elemzéssel és a videóval is (szerintem mindenki lőtt már goldot egy papír tankra :-* ). Vicces hogy mi is E50- Object párossal játszunk szakaszban :w00t: . A T54 helyett ezt választottam és szerintem jó döntést is hoztam. Egyedi játékstílus kell hozzá de nekem nagyon bejön.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    ca19e12e580919cf29b893af5edc7b20
    • Tankos
    · 9 éve
    Kicsit javítanám ezzel a tankkal kapcsolatos kommentem az elején. Nagyon lehúztam, igaz mivel alapból nem tetszett nem is játszottam úgy vele, ahogy elvárható csak legyen meg valahogy a dupla kör indulunk 3r betűvel és lesz ami lesz. Mivel szeretném hamarabb megszerezni az 10-es obj 430-at, mint karácsony gondoltam így kicsit elkezdtem komolyabban xp eredményesebben játszani a tankkal. Jutalom nemsokára érkezett is egy szép piros csillag formájában. Szóval nem is olyan rossz ez a tank az ágyúja egész használható, részemről ennél az auto aim majdhogynem kötelező lett így mikor kijövök bármiféle bucka mögül úgyis találat van ha köze nincs a célhoz. Camo többször is bizonyított már, ha passzívan állok egy jó kis bokorban 50-60 méterre közelítő tankok sem vesznek észre, amit úgy megjegyeztem az 56 méterre volt tőlem, nem is tudtam meneküljek vagy ne, mert tuti észre fog venni, de nem vett észre, ha nem balfék a wtf auf100 3-as platoon 10k sebzést is összespottoltam volna vele abban a csatában. Aztán meg ha úgy van megyek az arcába az ellenfélnek, vagy ellövöldöz fölöttem, vagy próbálkozik a toronnyal, volt hogy egy obj140-et veretem meg 1v1-ben vele, míg ő pattogott én még ki is gyújtottam 3. lövésre. Mióta normálisabban játszok vele, 3-4x jobban halad az xp szerzése, mint előtte, és már nem kínlódás játszani a tankkal.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    plutoka
    • Tankos
    · 9 éve
    A nick nevem "újrahasznosításáért" cserébe kérhetek egy ilyet?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hopeless69WOT
    • Tankos
    · 9 éve
    Sziasztok.

    A minap sikerült kétszer rögtön egymás után kigyújtanom.

    [url]https://www.youtube.com/watch?v=ASY-QFbxZ2E&feature=youtu.be[/url]
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Retarder
    • Tankos
    · 9 éve
    Ööö, mi az a biztos kéz képesség?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    SniperX34
    • Tankos
    · 9 éve
    Az elemzés jó , nekem tetszett . Főleg az , hogy végre valaki rájött , hogy az ilyen Tank bemutatóknak az a célja , hogy akinek még nincs ilyen vasa , érdemes -e kifejleszteni . Ehhez a döntéshez kiváló elemzés (szerintem).
Tovább a kategóriában: « T-54 - Elemzés T-34-85 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.