Jelenleg

17
látogatónk van

2015. március 19. 08:46

AT 15 - Elemzés

(65 szavazat)
268 hozzászólás

Bevezető

Az AT 15 egy rohamlöveg, ami valójában csak egy tervezet volt és az A39 Tortoise alapjául szolgált. Lássuk hát mire is képes ez a tank.

Paraméterek

Ágyú

Összesen 4 ágyút lehet erre a tankra felpakolni, de én inkább megpróbálnék a lényegre törni és a 2 fő lövegre összpontosítani.

OQF 20-pdr AT Gun Type A Barrel

Kezdjük is az AT 7-ről örökölt ágyúval. A OQF 20-pdr AT Gun Type A Barrel névre hallgató ágyú már az előző tankon is szépen teljesített és itt sem fog minket cserben hagyni.

Ennek az ágyúnak az átütése 226/258/42 mm (AP/APCR/HE), sebzése 230/230/280, a lőszer ára pedig 680/4400(kredit)/170. Az ágyú pontossága 0,31 m/100m, célzás ideje 1,9 másodperc, ami célzásgyorsítóval egészen 1,71-ig csökkenthető. 

Az alap töltésidő 5,4 másodperc, ami elképesztően jó a többi tier 8-as TD-hez képest. Ez az idő szellőzéssel és elit alakulattal 4,86-ra vihető le, de ha még adunk nekik pudingot-teát is, akkor egészen 4,32-ig tornázhatjuk le. 

Ez az ágyú bőven elég lesz az összes modul kifarmolásához. Hozzátenném viszont hogy érdemes kifejleszteni még itt a tier 9-es löveget, hisz ezt a Tortoise is használni fogja. Amennyiben kifejlesztitek a 9-es ágyút, úgy megkönnyítitek a Tortoise amúgy is nehézkes kezdését. Ez abból adódik hogy a OQF 32-pdr AT Gun, ami a Churchill GC-ről öröklődik a maga 214 alap átütésével (és ez lenne az alap ágyú) már szerintem nem elég és szenvedés tier 9-10 ben (főleg olyannak mint én, aki prémium fiók nélkül játszik).

OQF 20-pdr AT Gun Type B Barrel

Az AT 15 végső, tier 9-es lövege a OQF 20-pdr AT Gun Type B Barrel névre keresztelt köpködő. Ez az AT 15 fő lövege. Az ágyú adatai nem sokkal térnek el az "A" típustól:

 • Célzási idő lecsökkent 1,7-re, ezt tovább faraghatjuk Célzásgyorsítóval 1,53-ra. Megjegyzem, hogy ezt nem muszáj, én mégis tettem rá.
 • Pontossága 0,1-et romlott, ami jelentéktelen.
 • A tűzgyorsaság viszont jelentősen emelkedik. Míg az "A" típusnál 11,11 lövést adunk le percenként, addig a "B" típusnál 12,00 lövéssel számolhatunk. Ezt felturbózhatjuk BIA-val és Szellőzéssel ami 13,3 lövés/percet jelent (4,5 mp töltésidő).

Lőszerkapacitása 60 db ami egyetlen csatában se fogyott el nálam. A lőszereket 54/3/3 arányú elosztásban vittem magammal. Az ágyú pontossága lehetővé teszi a gyenge pontok belövését, ezáltal kevesebb arany lőszer mellett is jól teljesít.

Lövedék sebessége: 1020/1275/1020 m/s. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy lövés után szinte azonnal célba ér a lövedék. Ebben a képességben a tier 8-as páncélvadászok közt a legjobb.

Ágyú kitérése függőlegesen: -10°/+10°, vízszintesen pedig: -25°/25. Hatalmas előnyt jelenthet, hogy a legtöbb esetben nem kell a testtel is fordulni az ellenséges tankok után. A jó ágyúsüllyedés sokban segít a dombos területen folytatott harcok esetén. Dombharcnál próbáljuk meg kihasználni a csőlehajlást, mivel a kupola ilyenkor már nem nagyon látszik (mert elég alacsony - nem úgy mint a Tortoise-on - és eléggé hátul is van). Felfelé viszont már nem nagyon szeret lőni, így ilyenkor kénytelen az ember tolatni, ami jelentős előnyhöz juttathatja az ellenséget.

Felépítmény

1450 hp-s "masszív" acél ami rengeteg gyenge pontot kapott. Szemből: 228,6 mm.

Ha messze van az ellenfél, akkor viszonylag jól működik a páncél és képes sok mindent lepattintani (kb 3-400 méter távolság).

Legnagyobb és legjobban belőhető gyenge pontja a kupola, amit ha meglőnek nagy eséllyel meghal az egyik töltő is. A következő a jobb oldalon lévő gépágyú, ami találat esetén a rádióst veheti ki a játékból. Még egy jó kis gyenge pont maga a lövegpajzs.

Más tankokkal ellentétben itt a lövegpajzs nem a legerősebb pontja a tanknak, amit senki nem lő be (bár a wotban már semmi se biztos), hanem épp ellenkezőleg. egy hatalmas weakspot, amit a legtöbb 8-as tank könnyedén belő, nem beszélve magasabb szintű társaikról.

Oldalpáncélja 152,4 mm-es. Viszont jó nagy, lapos és bárhol könnyedén átlőhető. Hatalmas lehetőség legénységi tag vagy modul sérülés okozásához.

Elérkeztünk a tetőpáncélzatához (ha ezt lehet páncélzatnak nevezni). Ha az arty belövi, akkor nagy valószínűséggel maximum sebzést tol belénk. Ha valamilyen csoda folytán túléled, akkor is számíthatsz modul vagy legénység sérülésére.

A motort védő páncél (101,6 mm) kialakítása meglehetősen trükkösre és viszonylag jóra sikerült. Megfelelő szögben még pattintani is lehet róla. Ez már a felsőbb döntött páncélra nem igaz, azt mindig belövik.

Álca értéke viszonylag jó a tier 8-as társakhoz viszonyítva.

Íme néhány példa (alap értékek):

ÁLCA ÉRTÉKEK (%) AT 15 ISU-152 Ferdinand AMX AC1948
Álló helyzetben 11,91 15,05 10,89 13,28
Mozgás közben 7,13 9,06 6,55 7,98
Lövés után 4,03 3,39 2,87 3,45

A német tier társainál (Jagdpanther II, Ferdinand, 8,8 cm Pak 43 Jagdtiger) kicsivel  jobb az álca értéke, de sajnos az összes többi T8 TD jelentősen jobb álcával rendelkezik. Ebből adódik, hogy az esetek túlnyomó többségében világítani fogunk, mint a szentjánosbogarak az éjszakában.

Látótávolság értéke átlagosnak számit a többi tier 8-as páncélvadász között (370 m). Ezt Elit alakulattal, Ventilátorral és Periszkóppal 482 méterig tornázhatjuk fel.

Felfüggesztés

20 fok/másodperces fordulás. Ez nem túl kecsegtető érték. Lehetőleg mindig ügyelj arra, hogy legyen valaki a közeledben, mert ha egyedül vagy és rád rontanak, akkor nagy rá az esély, hogy mész is vissza a garázsba. Viszonylag könnyű földhöz ragasztani, mivel nagy és gyenge a lánctalp. A lánctalp mögött elhelyezkedő test csak 102 mm, így a lánctalpat érő találatok nagy valószínűséggel a testet is beütik.

Motor

Az At15-öt egy Rolls Royce Meteor Mk.V 650 lóerős motor hajtja ezt a 60 tonnás tankot. Ez azt eredményezi hogy végsebességünk 20 km/h lesz előre és 10 km/h lesz hátramenetben. Ezt azonban viszonylag gyorsan el is éri.

Alaposan átkell gondolni minden lépést vele. Kb olyan mint a T28 vagy a Tog. Ha nem szereted a lassú tankokat, akkor ő nem lesz a barátod.

Ennek a motornak 20% a gyulladási esélye. Ajánlott a nagy tűzoltót rárakni, bár én nem sokszor gyulladtam vele.

Ajánlott játékstílus

Ha megengeditek akkor a saját véleményemet fejteném ki. Ez a tank egy bázisvédő monstrum. 

Érdemes a háttérben maradni - már amennyire ez lehetséges - és onnan osztani a sebzést. Ez simán megoldható, hála az ágyú gyors tüzelésének és jó pontosságának. A következő ok az, hogy távolról kevesebb az esélye hogy belövik a gyenge pontokat, illetve kevesebb annak az esélye hogy egy gyorsabb tank mögéd kerül és élő páncélként használ miközben bontja az életed.

Ezen kívül adódhatnak olyan helyzetek, amikor pl. nektek kell befejezni, amit a csapatod félbehagyott vagy netán meg kell védeni a bázisodat. Ilyenkor egy közel full életes AT 15 nagyban hozzájárulhat a csata végkimeneteléhez.

Ha nyílt terepen vagytok (pl. Sand River), minél hamarabb érdemes fedezéket keresni, ahol a tüzérség kevésbé tud kárt okozni bennünk.

Természetesen arra is lehetőség van hogy nyomulunk előre a többi tankkal, DE ezáltal drasztikusan megnőhet a halálozási rátánk is, mivel ha meglátnak akkor egyből téged kezdenek el lőni, hála a sok gyenge pontodnak. Ha mégis bevállaljátok ezt a stílust, akkor is csak óvatosan! Várjátok ki, hogy egymást kezdjék pofozgatni és miután lőtt az ellenség utána te megjelensz a háttérből és nagy valószínűséggel lebontod vagy esetleg láncon tartod és ezáltal segíted csapatodat (tier 8-9).

Az AT 15 néha bekerül Tier 10 csatákba is. Ez jelentős kihívás elé állít minket, mivel a tank nem rendelkezik elég átütéssel (hogy könnyen károsítsa az ellenséget), mobilitással (hogy egyszerűen megkerülje őket) és megfelelő páncéllal sem (ami lepattintaná lövéseiket). Próbáljatok úgy helyezkedni, hogy kénytelenek legyenek az oldalukat mutatni neked, vagy ha ez nem lehetséges, próbáljátok meg kihasználni a pontosságot és szórjátok a gyenge pontokat.

Ha minden kötél szakad, akkor ott van még a prémium lőszer, ami az esetek többségében simán beüti a gyenge pontokat.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Én személy szerint Töltésgyorsítóval, Célzásgyorsítóval és Álcahálóval használtam, ami az én stílusomhoz megfelelő volt (90% camping). De ha többet ki akartok hozni a tankból akkor:

 • Töltésgyorsító 
 • Periszkóp 
 • Ventilátor

Ajánlott fogyóeszközök

Ajánlott a nagy gyógycsomag használata mivel gyakran találtam magam olyan helyzetben hogy egyszerre több legénységi tagot is kilőttek.

 • Automatikus tűzoltó készülék 
 • Kis javítókészlet 
 • Nagy elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

Érdemes előre tervezni a képességekkel a végcélra összpontosítva (Fv215b 183):

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség 4. képzettség
Parancsnok Elit alakulat 6. érzék Álcázás Mentor
Lövész Elit alakulat Javítás Pillanatkép Álcázás
Vezető Elit alakulat Javítás Kuplungégető Álcázás
Rádiós Elit alakulat Javítás Helyzetfelismerés Álcázás
Töltő Elit alakulat Javítás Álcázás Biztonságos elhelyezés
Töltő Elit alakulat Javítás Álcázás Előérzet

Bevétel

A tank-compare.com szerint ennek a tanknak az átlag bevétele -7302 kredit. Nyertes csatában pluszt is képes termelni, pl. 3000 sebzésre kb. 8000 kredited ad, de 4700 sebzésre akár 13000 kreditet is ki tud préselni magából (prémium fiókkal egyértelműen több a profit is).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Nagy tűzgyorsaság
 • Pontos ágyú
 • Jó lövegkitéríthetőség
 • Kis Profit

Hátrányai

 • Tele van gyenge pontokkal, ott lőnek át ahol nem is számít rá az ember
 • Lassú forgási sebesség 
 • Lassú mozgási sebesség
 • Gyulladás esély 20%

Kiknek ajánlott

Igazából szerintem ez egy olyan tank amin tovább kell lépni. Hibázni lehet vele, közepesen tolerálja ha rossz megoldásokat választunk, de ez tiertől is nagyban függ persze.

Megtartásra nem ajánlom, arra inkább egy ISU vagy Borsig.

Visszajátszások

http://wotreplays.eu/site/1631270#self

http://wotreplays.eu/site/1629220#south_coast-lordi999_hun-at_15

http://wotreplays.eu/site/1614406#karelia-lordi999_hun-at_15


Az elemzést írta: Lordi999_Hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:46

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  adee
  • Tankos
  · 6 éve
  Most komolyan a 18 oldalnyi kommentnek a háromnegyede személyeskedés és vita? Töröljétek már ezeket légyszives, és csak normálisak legyenek már...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Proxima_hun
  • Tankos
  · 6 éve
  Egészen megkedveltem ezt a dögöt. Kellene még neki +5 km/h és kevésbé hullana a hajam.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  LazarusShield
  • Tankos
  · 6 éve
  Ez a td számomra Isten áldása az AT-7- nek nevezett istencsapás után, végre van normális lövegkitéríthetőség mind horizontálisan mind vertikálisan, és a parancsnoki kupola nem egy rohadt nagy lefelé fordított fazék a tetején amiről az utolsó vérpista is tudja hogy gyengepont (igen tudom, sarok mögé el lehet dugni az egész AT-7-est az ágyú és a jobboldali lánctalp kivételével, de ez olyan szinten behatárolja a tankot hogy förtelem vagy marad a sunnyogás). Az a gond hogy nem volt elég free xp-m, hogy rögtön erre a tankra ugorjak a churchill 1 - churchill gc irányából.
  Nem is csodálkozom, hogy az AT-7-ről nincs elemzés.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  fakirr1
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Golza"]Nagyon jó jellemzés. Annyit fűznék hozzá hogy az AT15 nagyon jó használható sarokharcra is. Beforgatod úgyhogy a cső a látószöged legszélén legyen kigurulsz-lősz-vissza. Az így beforgatott front nagyon jól pattint, a tank felét dugod csak ki és ha balra mész ki akkor a kupola sincs kitéve.
  214 csata 1352 WN8, 1325 dmg[/quote]

  Erre csak azt tudom mondani, hogy ezzel csináltam ENSK-ben egy Radley-Kolobanov párost Tier 9-ben. Kellemetlen egy ellenfél ez a tank. Amikor megszereztem,nagyon utáltam. Ellenben egy brutális DPM-el rendelkező és iszonyat pontos TD-t lehet ezzel használni, amit ha el tudsz dugni a látóhatár szélére, akkor a bokorharcossága kiváló, ha meg közelharban vagy és be tudod úgy forgatni,ahogy írtad is, akkor -ilyen DPM mellett- egy igazi killer lehetsz acélfallal.

  Én eladtam már, mert kellett a halálcsillagra a lóvé ( megbántam.. az egy kalap ***** lett a nerfek miatt ) , de lehet,hogy visszaveszem még..
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Hun_Mercenary
  • Tankos
  · 8 éve
  Hol voltam én, amikor darkon boldogította itt a népet? :lol:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Golza
  • Tankos
  · 9 éve
  Nagyon jó jellemzés. Annyit fűznék hozzá hogy az AT15 nagyon jó használható sarokharcra is. Beforgatod úgyhogy a cső a látószöged legszélén legyen kigurulsz-lősz-vissza. Az így beforgatott front nagyon jól pattint, a tank felét dugod csak ki és ha balra mész ki akkor a kupola sincs kitéve.
  214 csata 1352 WN8, 1325 dmg
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Cave
  • Tankos
  · 9 éve
  Kifarmoltam ezt a dögöt még akkor, amikor nem volt hozzá 17, pontosan TIZENHÉT oldal komment. Azóta több van...

  Szerettem volna játszani vele, csak úgy önfeledten, de mire a végére értem ennek a sok érvnek és "érvnek" nagyrészt elment tőle a kedvem. Most már csak azért is megyek vele köröket, hogy a bőrömön érezhessem minden kínját és baját, vihessem még lejjebb a statisztikáim, vagy meglepő módon javíthassak általa rajtuk. Az utóbbiban annyira nem hiszek én sem, egyszerűen azért, mert mikor ellene megyek (tier7-től felfelé) nem félek tőle. Ennek oka kell legyen!

  Mégsem ezek a számok, a megelőlegezett (ez fontos, hogy csak általam megelőlegezett) tapasztalatom az, ami miatt elment tőle a kedvem. Annyira magyarok vagyunk: trollkodunk, személyeskedünk, vagy éppen olyan létformákon is felhúzzuk magunkat, akik egy szót sem érdemelnének. Erről a tankról mindig ez a - jelenleg - 18 oldal fog az eszembe jutni.

  Nagyon sokat tanultam korábban, más témákban az itt olvasott sorokból, olyanoktól, akik itt felvették a kesztyűt. Most főleg annyit szűrtem le, hogy elment a kedvem ...

  ui.:
  Persze játszani ettől még fogok, oszt jól a 'cenzorálnak' jó és rosszabb játékosok a csatatereken! Akármennyire is virtuális, de akkor is sokkal inkább élvezhető csatatereken.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Ligi007
  • Tankos
  · 9 éve
  Sziasztok!
  Valaki nem szeretne írni egy jó kis elemzést ,a 59-16 ,vagy netán a Indien-panzer-l???
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Get200
  • Tankos
  · 9 éve
  "Butaság T95-jéről" zseniális - made my day
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Sunhair
  • Tankos
  · 9 éve
  [quote name="bandi1024"]Már 1 ideje olvasgatom az elemzéseket /kezdek is fejlődgetni ennek hatására/, de ez az áradat kiverte a biztosítékot. Így hát regisztrálnom kellett, hogy én is trollkodhassak.
  Elsősorban meg szeretném köszönni a 4 óvodásnak, hogy elbaszták az amúgy is másnapos vasárnap délutánomat.
  Másodsorban hogy valami értelme is legyen a kommentnek:
  Nekem csak a T28 Prototype van meg szóval ahhoz tudok viszonyítani, néha összejönnek jobb körök (amatőrhöz mérten) de általában lemarad az ember az akcióról (valamiért azok a hülyék nem onnan jönnek amerről várnám őket) v egyedül maradok az ellennel szemben.
  Biztos lehet vele jó köröket is menni, de nagy átlagban szopni fog vele az ember.
  Statt húzóknak/huszároknak nem ajánlanám semmiképpen.[/quote]

  Volt T28-am ls aT28 prot-om is...a Prottal annyira nem voltam gyalázat...de a T28 nagyon nem tetszett...Pont amiért írtad.
  A 4 Óvodás jelzőt visszautasítanám....Volt itt már kb egy féltucat ember. Jackal, Dodge, Black Sheep, Eldegor, jómagam és még ki tudja hányan...az észérvek pattantak a butaság T95-jéről. Normálisak voltunk...De a személyeskedés mindenkinél kiüti az agyat egy idő után.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.