Jelenleg

17
látogatónk van

2015. március 27. 08:34

KV-4 - Elemzés

(45 szavazat)
56 hozzászólás

Bevezetés

A KV-4 vagyis más néven Object 224 egy szovjet nehéz tank, mely a Kliment Voroshilov tervezésű nehéz tank szériába tartozott. A prototípusa 1941 novemberében készült el, de a gyártását még a második világháború elején leállították.

Paraméterek

Ágyú

A kifejlesztést követően alapból rendelkezésünkre áll a 107mm Zis-6-os, amit nem ajánlok, mert Tier 8-10-ben vajmi kevés lesz a 167/219/54 mm átütése.

A ZiS-6-os ágyún kívül elérhető az IS és a KV-3 már jól ismert 2 lövege is a 122mm D-2-5T és a 122mm D-25T. A két löveg közti különbség elenyésző, csak tűzgyorsaságban és tömegükben különböznek, ami éppen elég.  Ha választanotok kell, akkor inkább az utóbbit javasolnám, bár igaz, hogy a KV-4-re nagyon nem ez a löveg passzol a pontatlansága 0,46m és az alacsony átütése miatt (175/217/61 mm), de ha sikerül átlőni valakit, akkor egész jó sebzést lehet bevinni (390/390/530), ami az egyetlen pozitívumként mondható el.  Mivel ez egy 7-es tank ágyúja, így sokat nem várhatunk el tőle és bizony elő fog fordulni, hogy szenvedésnek érezzük a csatákat vele, mert bekerülünk Tier 9 vagy akár Tier 10-es csatákba is. Az ilyen csatákban meg kell próbálni az ellenség oldalába vagy mögé kerülni és minél többet sebezni, mert ha egyedül maradtok, akkor szinte biztos, hogy nem ti fogjátok lehozni a csatát. Legalábbis ezzel az ágyúval nem.

Ennek a tank a fő lövege egy 107mm Zis-24, aminek a kifejlesztése után mindenki úgy fogja érezni magát, mintha egy teljesen más tankba ült volna át. A 227/289/62 mm átütés és a hozzájáró 320/320/420 átlagsebzés egészen kellemes, sőt akár mesterlövészetre is kiválóan alkalmas a 0,38m löveg pontossággal, ami az orosz viszonylatokhoz képest egész jó. A lőszer 1010/4000/650 (AP/KPCT/HE) kreditbe kerül, amiből 50 db fér az acél szörny gyomrába, amit én 35-10-5 arányba osztottam el.

Megjegyzem, hogy nem sokszor kellett aranylőszer használatához folyamodnom, talán csak tier 10-ben, de általában ott is elég volt a normál átütés mindenhez. 

Az ágyú tűzgyorsasága 5,26 lövés/perc, ami 1731/1731/2272 DPM-et eredményez, amitől csak a Löwe és a T34 rosszabbak ezen a szinten. Az ágyúsüllyedéssel sincsen semmi probléma, papíron. Negatív irányba 6 fok, pozitív irányba pedig 18 fok a lövegsüllyedés, ami egy orosz tankhoz képest nagyon jónak mondható, viszont a cső (vagy a torony) annyival magasabb, hogy egyes szituációkban nem fogunk tudni eléggé lenézni. Nálam sokszor kiverte a biztosítékot mikor beállt mellém vagy mögém egy E-25 és nem bírtam vele mit kezdeni az ágyúsüllyedés miatt.

Torony

Nekem az alap toronnyal semmi bajom nem volt, ugyanis 180/130/130 mm páncélzattal rendelkezik és felmegy rá a 107mm Zis-24-es ágyú, de sajnos a tetején van egy kupola, amit Tier 8-tól felfele szinte mindenki be tud lőni.

A második toronnyal sem változik a helyzet, csak éppen mindenből kapunk egy picit, nagyobbat. Páncélzata 180/150/140 mm lesz és a 330 méteres látótáv is megnő 350 méterre. A torony tetején lesz még egy kisebb torony, aminek a páncélzata megegyezik a torony elülső páncélzatával. Sokszor előfordult, hogy elnyelte a lövedékeket, vagy lepattantak az oldaláról, de erre nem érdemes alapozni. A torony egyik negatívuma, hogy magasan van, ami azt jelenti, hogy egy domb mögül, ha kidugjuk a fejünket mindig az ellenség fog előbb ránk lőni. A torony forgása sem a legpompásabb, 20 fok/mp amire ha tehetjük segítsünk rá testtel is.

Felépítmény

A KV-4 páncélzata kitűnő, egy valóságos mozgó erőd. A KV-5 után egyértelműen a KV-4 a legjobban páncélozott nehéz tank a 8-as szintűek között, azzal a különbséggel, hogy nincsenek rajta azok az egyértelmű gyenge pontok. 1650-es életerővel a legjobbak közt van tier 8-ban a nehéz tankok között, a Löwének van még ennyi életereje, illetve a KV-5-nek 1.780. 

A páncélzata egyszerűen fenomenális, mert tökéletesen alkalmas sidescrape-re és meglepő pillanatokban képes lepattintani mások lövedékeit. Ha valamivel, hát akkor a KV4-gyel lehet a legtöbb acélfalat összegyűjteni. 

Azért persze ne várjunk csodákat a páncélzattól. Nem szabad elfelejteni, hogy ez a tank sem halhatatlan, viszont szinte minden csatában változik a tank stílusa, ugyanis nagyon RNG függő, hogy átlőnek-e vagy sem. Szemből a felső páncélzata 180 mm, ami 30°-ban van megdöntve. Az alatta elfekvő páncélzat ugyan csak 120 mm, de 65°-ban lett megdöntve, amit lehetetlen belőni. Legalul 35°-ban döntve 160 mm páncélzat van. Gyorsan leadott lövések általában le szoktak innen pattanni, de ha van rá lehetőség, akkor érdemesebb inkább a vezető nyílására vagy a géppuskára célozni. Oldalról egy vékony sávban 150 mm páncélzattal rendelkezik, amiért nem kell nagyon aggódni, mert sokszor az oda küldött lövéseket elnyeli a lánctalp. Hátulról 90 mm páncélzat borítja a motorteret. Hála a lekerekítésnek gyakran megeshet, hogy lepattannak erről a részről is.

A legénységi tagok közül legtöbbször a vezetőt és a célzót lövik el, de előfordul, hogy egy-egy töltő is meg hal. A modulok közül legtöbbször pedig a motor, az ágyú és a lőszerrekesz sérül meg. 

Ne feledkezzünk meg a tank súlyáról se, hisz rammolásra is tökéletesen alkalmas. Ha például lejtőn lefele támadunk meg egy félholt ellenséget (akár tier 9-est) tuti biztos, hogy a másvilágra kerül. Nem lesznek ritkák az olyan esetek sem, mikor csak száz élete van a tanknak, és mások próbálnak minket rammolni. Engem például egy type 59 próbált rammolni kb. 300 élettel, de míg nekem csak 20-30 életem ment le, addig neki a maradék 300.

Felfüggesztés

A jó páncélzat mellé jár egy hatalmas lánctalp is, ami 18 fok/mp fordulási sebességre képes. Ha lehetőség van rá, akkor kerülni kell a kisebb dombokat, hegyeket, mocsarakat, de ha nincs erre mód, akkor próbáljunk egyenesen haladni forgolódás nélkül, hogy minél hamarabb átérjünk rajtuk. Puha terepen az ellenállási együtthatója 2,50, közepes terepen 1,50, míg kemény terepen 1,30.

Sidescape közben rengetegszer fogják ellőni a lánctalpat, ami ugyan szépen elnyel minden lövedéket akár szemből, akár oldalról lövik, de könnyen leszakad. Ha van rá mód, akkor inkább várjuk meg míg a legénység javítja meg, mint sem elhasználjuk a javítókészletet. Ehhez elengedhetetlen a javítás képesség. Természetesen nyílt területen minél hamarabb meg kell javítani javítókészlettel, de ha nincs tüzérség és biztonságban átvészelhetjük a javítási időt, akkor itt sem szükséges. 

Általános haladás közben tanácsos beforgatva haladni vele, mert sokszor úgy céloznak vagy úgy repül a lövedék, hogy csak a lánctalpat találják el, ami leszakad.

Motor

Az egyetlen nagy negatívuma ennek a tanknak a motor. Alapból rendelkezésre áll egy 9-es M-40 nevezetű 1000 lóerős motor, amivel 10,27 lóerő jut egy tonnára. A másodlagos motor a 2x V-2K-F, ami 1200 lóerős és 11,25 lóerő/tonna aránnyal rendelkezik.

Különbség a másik motortól, hogy jobban gyorsul vele a tank és az emelkedőkön is egy kicsit gyorsabban megy fel, viszont ez csak kezdetben tűnik fel és addigra nagyon megszokja az ember a lassúságát. Persze így nyers adatként nem tűnik nagyon soknak, viszont játék közben igen is sokat számít hogy melyik motorral megyünk, bár egyikkel sem fogunk olyan gyorsan menni, mint egy FCM-50t. Én azt ajánlom, hogy hagyjátok a végére a kifejlesztését, mert így is úgy is lomha marad a tank. 30 km/h-nál csak lejtőn lefele gyorsabb, éppen ezért sok mindenről lemaradhatunk, de a pontos ágyúnk ellensúlyozza a KV-4 lomhaságát. 

A lomhaság hátránya viszont abban mutatkozik meg, hogy a tüzérség kedvenc célpontjai leszünk a csatákban, ezért ha tehetjük nyílt terepen ne igazán tartózkodjunk és mindig legyünk takarásban az Arty-k elől. Jó ha már a csata előtt eldöntitek, hogy merre mentek, mert csata közben nehézkes lesz a forgolódás. 

Ennek a motornak 15% esélye van a kigyulladásra. Nagyon könnyen kigyújtanak, előfordul, hogy egymás után kétszer is, így erősen ajánlott a nagy tűzoltókészülék.

Ajánlott játékstílus

A játék stílusát tekintve a KV-4 nagyon érdekes. A majdnem 400 csatából bizton állíthatom, hogy szinte minden csatában más és más. Vagy a legveszedelmesebb szörnyeteg, akiről mindenki állandóan pattog, vagy pedig egy füstölgő roncshalmaz, mert bárhol átlőtték, de összességében ez egy jó tank és nem egy tank ászt és acélfalat gyűjtöttem össze vele, sőt az is megesett, hogy egyedül lehoztam vele a csatákat. 

Városi pályákon mindenféleképpen úgy érdemes beállni, hogy az elülső gyenge pontok legyenek eltakarva, hogy csak a lánctalpat és az oldalpáncélt láthassa az ellenség. Mint ahogyan azt már említettem, így jobb esetben legtöbbször a lánctalpat lövik csak el, rosszabb esetben pedig belövik a tornyot. Ha le van láncolva a tank, akkor nem szabad megadni az ellenségnek a lehetőséget, hogy belőjék a tornyot, ezért állandóan mozgatni kell.

Nyílt pályákon, ha nincs tüzérség, akkor úgy kell helyezkedni, hogy ki lehessen használni a dombok, tereptárgyak adta lehetőségeket, azokhoz beállni sidescrape pozicíóhoz. Ha a csatában van tüzérség, akkor pedig olyan helyre kell menni, ahol esetleg van valami nagyobb szikla vagy domb, ami megnehezítheti az arty dolgát.

Ügyelni kell mindig arra is, hogy ne maradjunk egyedül, mindig legyen körülöttetek csapattárs aki segíthet, mert ha más mozgékonyabb nehéz tankok (a közepes és könnyű tankokról nem is beszélve) ugranak rátok, akkor esélytelen hogy utána tudnátok fordulni és máris mehettek a garázsba.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Célzásgyorsító
  • Fokozott szellőzés 3. szint 

Ajánlott fogyóeszközök

  • Automata tűzoltókészülék
  • Kis javítókészlet 
  • Kis elsősegélycsomag

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség
Parancsnok Elit alakulat 6. érzék Javítás
Lövész Elit alakulat Javítás Pillanatkép
Vezető Elit alakulat Javítás Kuplungégető
Rádiós Elit alakulat Javítás Helyzetfelismerés
Töltő Elit alakulat Biztonságos elhelyezés Javítás
Töltő Elit alakulat Javítás Álca

Bevétel

Miután sikerül megszerezni a 107mm Zis-24-et, azután csak gyűlni fognak a tapasztalati pontok és a kreditek. Elég gyakori egy átlagos győzelmi körnél, hogy 10-15.000 kreditet lehet összegyűjteni vele és csak pár ezres kredit veszteség van, sőt egy komolyabb kör esetén akár 20-30.000 kreditet is be lehet zsebelni.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Kiváló páncélzat
  • A lánctalp elnyeli a legtöbb lövedéket
  • Jó átütésű ágyú

Hátrányai

  • Gyúlékony
  • Lassú mozgás, lassú forgás
  • Kisebb tankok könnyen megkerülik
  • Artyk előszeretettel lőnek rá

Kiknek ajánlott

Azoknak mindenféleképpen ajánlott, akik szeretik azokat a nehéz tankokat, amik lassúak, de páncélozottak és persze azoknak is, akik meg akarják szerezni az IS-4-et.

Nem egyszer csalt mosolyt az arcomra, mikor kettőnél többször lepattan rólam valaki és elkeseredettségében inkább kikerül vagy átfordult egy másik tankra, hogy hátha őt meg tudja sebezni.


Az elemzést írta: Isty314

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:10

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Carrad25
    • Tankos
    · 4 éve
    Nem azért de ezt a tankot szanaszét lőttem a t29 - emmel töbszőr is
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      ticsungg
      • Tankos
      · 4 éve
      Azt megnézem. Max kiságyúval, goldspammel.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        nemazafiu
        • Tankos
        · 4 éve
        Pedig hidd el hogy 198 mm átütéssel már széjjel lehet lőni. Ha nincs beforgatva a teste, alsó-felső lemez sima ügy, toronykupola középső része, illetve ágyú körüli része is lyuggatható. Remélem csak trollkodsz xd
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Obito
    • Tankos
    · 5 éve
    Ráférne egy ráncfelvarrás...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    SHREW
    • Tankos
    · 6 éve
    Használhatatlan szar .
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Red_Doki
    • Tankos
    · 6 éve
    Halihó,

    Én nemrég visszaraktam az alap tornyot. Hogy miért?
    Mert:
    A nagy torony kupolája valóban megegyezik a frontal, de akkor is csak 180mm. mivel mindenki gyengepontnak hiszi, oda lő. namármost így akinek elegendő az áttütése viszi is.
    Viszont sok olyan játékos van, aki bemagolta, hogy a kupola legtöbbször gyengepont, és ha nincs vagy nagyon kicsi, akkor nem tudja hol lője a tankot. Sokszor előfordul, hogy T8-as hevyk pattognak rólam, mert mindent lőnek, de a kis kupolámat nem.
    Nem biztos, hogy mindenkinek bejön, de nállam működött.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      ticsungg
      • Tankos
      · 4 éve
      2 db lőszerrel kevesebb fér a kis toronnyal a tankba, de igazad van a 330-350 méteres látótávolság egy vak tanknál amúgy sem oszt vagy szoroz.


      p.s.: Hát ez nem jött be, a tornyát AP-val beütötte egy Super Pershing 400 méterről. A kis kupola meg gyenge pont. Senkinek sem javaslom az alaptornyot feltenni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    D00M
    • Tankos
    · 7 éve
    Épp tegnap vittem csatába először, mint első 8-as tankomat. Megtettem magamnak azt a szívességet, és a top löveget kihúztam free xp-ből, ami határozottan megérte. Végre egy ágyú, ami el is találja a célpontot, és van átütése. 10-es tankokat is egész jól viszi, gold nélkül, persze a megfelelő helyen lőve. Az előd 122-es durungja után, kész felüdülés volt. Gondolkodom rajta, hogy megtartós lesz. Mondjuk én célzásgyorsító helyett, stabilizátort tettem rá.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Handral
    • Tankos
    · 8 éve
    https://www.youtube.com/watch?v=o2qIrfKljU4 ennyit a kv-4rol. aki nem tudja hasznalni azt a pancelt, az egyaltalan nem ertem minek ul tankba egyaltalan. 93 bekapott loves, 50 sebzett (HE) 23160 sebzest nyeltem el. 4423 sebzest adtam le.

    Jah es az orosz tankok kozul ennek van a legpontosabb csove is.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    vonkurz
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Camper03"][quote name="Isty314"][quote name="Rbza"][quote name="Swinegod"]Ááááá a Kv-4. Retkes OP. Az a páncél... Sose felejtem el azt, amikor Teszt Szerveren Jpz. E100-al voltam és Sidescrapben Se golddal, se Repesszel se AP-val nem ütöttem be...[/quote]

    Legközelebb próbáld a tornyot lőni a lövegpajzs mellett Minden viszi[/quote]

    Azokkal az ágyúkkal melyeknek 180mm-nél több az átűtésük lazán beviszed a lövegpajzsot, vagy mellette.[/quote]

    Legtöbbször igen, de hidd el, nekem van KV-4-em, és ott sem könnyű átvinnie egy nyolcas tanknak (kivéve, ha ISU)[/quote]

    hat, nemtom tigris2 200m-rol annyiszor lote at a tornyomat ahanyszor akarta. meg ugy altalaban mindenki, aki nem a testet lote....
    mausnak van tornya, arrol van hogy pattognak.
    annyi free xp-t viszont semmibe nem tettem mint a semmirevalo kv4-be...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Camper03
    • Kiképző
    · 8 éve
    [quote name="Isty314"][quote name="Rbza"][quote name="Swinegod"]Ááááá a Kv-4. Retkes OP. Az a páncél... Sose felejtem el azt, amikor Teszt Szerveren Jpz. E100-al voltam és Sidescrapben Se golddal, se Repesszel se AP-val nem ütöttem be...[/quote]

    Legközelebb próbáld a tornyot lőni a lövegpajzs mellett Minden viszi[/quote]

    Azokkal az ágyúkkal melyeknek 180mm-nél több az átűtésük lazán beviszed a lövegpajzsot, vagy mellette.[/quote]

    Legtöbbször igen, de hidd el, nekem van KV-4-em, és ott sem könnyű átvinnie egy nyolcas tanknak (kivéve, ha ISU)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Isty314
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Rbza"][quote name="Swinegod"]Ááááá a Kv-4. Retkes OP. Az a páncél... Sose felejtem el azt, amikor Teszt Szerveren Jpz. E100-al voltam és Sidescrapben Se golddal, se Repesszel se AP-val nem ütöttem be...[/quote]

    Legközelebb próbáld a tornyot lőni a lövegpajzs mellett Minden viszi[/quote]

    Azokkal az ágyúkkal melyeknek 180mm-nél több az átűtésük lazán beviszed a lövegpajzsot, vagy mellette.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Rbza
    • Tankos
    · 8 éve
    [quote name="Swinegod"]Ááááá a Kv-4. Retkes OP. Az a páncél... Sose felejtem el azt, amikor Teszt Szerveren Jpz. E100-al voltam és Sidescrapben Se golddal, se Repesszel se AP-val nem ütöttem be...[/quote]

    Legközelebb próbáld a tornyot lőni a lövegpajzs mellett Minden viszi

Kapcsolódó elemek

  • Első nyolcas prémium tankjaim tier limites "troll" ágyús tankok voltak, 112, T-34-3. Hamar belefutottam abba a problémába, hogy SEMMIT nem tudok sebezni. Messzire vezet ez a téma, egyebek mellett meg kellett tanulnom, hogy vannak tankok, amiknél nem úri luxus a célzásidő, hanem törvény és az alkotmányos rend letéteményese... Szörnyű eredménnyel kezdtem ezekkel a tankokkal a pályafutásomat. Hamar ráébredtem, hogy bizony itt már tudatosabban kellene tanulmányoznom, hogy mit hol érdemes meglőni.

  • {youtube}F34WTREqYDQ&hd=1|690|450{/youtube}

Tovább a kategóriában: « IS-7 - Elemzés IS-5 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.