Jelenleg

55
látogatónk van

2015. április 15. 08:09

Waffenträger auf Pz. IV - Elemzés

(43 szavazat)
49 hozzászólás

Előszó

Amikor elkezdtem játszani a WoT-tal, egy ismerősöm ajánlotta a WT auf E100-at, később pedig sok jót hallottam az RHM Borsig TD-ről, ezért kezdtem el ennek az ágnak a fejlesztését. A Nashorn és az St. Emil toronynélküli tankok után felüdülés volt játszani a Borsig-gal, ahol a torony miatt már nem kellett folyamatosan testtel ráfordulnom az ellenfélre (elvesztve ezzel az álcahálót, ami az egyik legfontosabb dolog, hogy életben maradjunk ezzel a papírtankkal) és kezdetét vehette a sniperkedős bokorharcos üzemmód :) (ami így leírva nagyon egyszerűnek tűnik, viszont egyáltalán nem az. Később még előveszem ezt)

Paraméterek

Ágyú

Nem véletlen hivatkoztam a Borsigra, ugyanis kezdésnek annak a két ágyúját kapjuk meg a tankunkra. Néhány apró változás, hogy a 12,8 cm Kanone 44 L/55 kicsit gyorsabban tölt és a célzásidő 2,3 mp-ről 2,1-re csökkent, de a többi értéke változatlan, azaz 246/311/65 mm átütése (normál/gold/HE) és 490/490/630 HP sebzése van. A 15 cm Pak L/29.5, aminek 215/334/85 mm az átütése (AP/APCR/HEAT) és 750/750/950 a sebzése, szintén gyorsabban tölt kicsivel, mint a Borsigon és a célzásideje is csökkent 0,2 mp-cel, de ennyiben ki is merül a különbség.

Ami igazán jó TD-vé teszi ezt a masinát, az a tankunk top ágyúja, név szerint a 12,8 cm Kanone L/61, melynek 276/352/65 átütése és 560/560/700 sebzése van. Tier 9-hez elérve már jó eséllyel ismerjük a tankok gyengepontjait, ahová a 276 mm átütése bőven elég lesz, de ha mégsem lenne az, a 352 mm gold APCR lőszer megoldja a problémát.

A szórása 0,33m 100 méteren, ami igazán jónak mondható, viszont (főleg a pontosság nerf óta) ne lepődjünk meg, ha jó pár lövés alá/fölé/mellé száll. A célzásidő 2,1 mp, azaz szinte nem is kell várni, azonnal lőhetünk. Töltésgyorsítóval, 100%-os legénységgel 10 mp a töltésidő, BiA-val ezt még lejjebb tornázhatjuk, így kapjuk meg a 3300 fölötti DPM-et, ami azért jelentős visszatartó erővel bír egy-egy fronton.

40 lőszert vihetünk magunkkal, ami nekem még sosem fogyott el, szóval nyugodtan elereszthetünk néhány blind shotot is.

Kifejleszthetünk egy negyedik ágyút is ezen a tankon, ami a 15 cm Pak L/38 névre hallgat, adatai pedig 235/334/85 átütés és 750/750/950 sebzés, 0,38m szórás 100 méteren és 2,5 mp töltésidő. Én már a Borsigon is a kisebb alfájú, de gyorsabb, pontosabb löveget használtam, mivel a sniperkedéshez az a jobb és az igazat megvallva, egy ehhez hasonló papírtankkal nyilván nem az első sorban fogsz rohangálni, ezért én ezt ajánlom.

Torony

Páncélzatról nem igazán érdemes beszélni, mivel akárcsak a test, így a torony is papírból van, tehát, ami eltalál az sebezni is fog. A toronyforgási sebesség 18 fok/mp, ami elég lassú, szóval a testtel is fordulni kell, ha egy light vagy med tank le akar forogni. Az ágyú negatív irányú kitéríthetősége előre csekély -2 fok, viszont ha elfordítjuk oldalra a tornyot és úgy nézünk le, akkor a -2 fok egyből -5-re emelkedik, ami még továbbra is kevés, de jóval kedvezőbb pozíciókat teremt nekünk. Esetleg még úgy nyerhetünk csőlehajlást, ha feltolatunk egy kisebb dombra, vagy emelkedőre, mert a pozitív irányú függőleges ágyú kitéríthetősége valami brutális.

Felépítmény

80/30/20 papíron a "páncélunk", szóval ahogy fentebb is írtam, ami eltalál az sebezni fog. Több mint 300 csatát játszottam le ezzel a tankkal, ebből egy alkalomra emlékszem, amikor pattintottam egy lövést, illetve 4-5 olyan eset volt, amikor a lánctalpam nyelte be. Tehát mindig valami szilárd fedezék közelében álljunk pozícióba, már csak azért is, mert az artyk kedvelt célpontja a papírteste és a nyitottsága miatt.

A motor elől helyezkedik el, tehát a szemből jövő találatok jó eséllyel elviszik azt, ráadásul gyakran le is láncolnak mellé. Mivel a torony a tank hátsó részén helyezkedik el, ezért érdemes kitolatva nézelődni a fedezék mögül, mert így előremenetben gyorsabban el tudunk bújni. A látótávja 370 méter, az alap álcaértéke pedig 15,67%, ami mindennel együtt feltolható 48%-ra is (bokor nélkül). Nem jellemző, hogy csak úgy a semmi közepén felspotolnak, de abban legyünk biztosak, hogy majdnem minden lövés után villanni fog a lámpa.

Felfüggesztés

Itt van egy nagy probléma, ugyanis az alap lánctalpra semmi nem megy fel. Se álcaháló, se töltésgyorsító, se a jobb ágyú, szóval vagy elköltünk 22.500 free xp-t, vagy szenvedősen kihúzzuk. A forgási sebesség 32 fok/mp, ami lehetővé teszi, hogy ne forogjanak le minket, de ha a lánc sérült, akkor érezhetően lassul a forgásunk is.

Motor

Egy 400 lóerős Maybach HL 100 motort kapott a tank, ami 20% eséllyel gyullad és 38 km/h végsebességre képes. A valóságban inkább ez olyan 30 km/h körüli, ami azért elég jó, sok kiváló helyre oda tudunk érni, mielőtt valaki felspotolna minket. Jó néhány esetben gyújtottak ki, de annyira nem jellemző, hogy az automata tűzoltókészülék szükséges legyen.

Ajánlott játékstílus

Igazából két felé venném ezt, mert van az alap eset, amikor a háttérben vagyunk és kihasználva a DPM-et valamint a viszonylag pontos ágyút sokat segíthetünk a csapatunkon, ám ehhez ismerni kell a pályákon azokat a helyeket, ahol van fedezék, van bokor, és ami a legfontosabb, tudunk mire lőni (fentebb már írtam, az ágyúsüllyedés sok esetben lesz akadályozó tényező).

Ugyanakkor a másik stílus, amit sok esetben alkalmaztam, hogy a nehéztankok mögött a második, harmadik sorban lopakodtam és onnan sebeztem a szembe jövő ellenfeleket. Kiváltképp városi pályákon működött ez, ahol ráadásul oldalba, jobb esetben hátba lehetett támadni az ellenséges harckocsikat. Mire az E 100 és a hasonló lassú gépek észrevesznek és rád fordulnak, kettőt is lőhetsz akár, és azzal hogy elvonod a figyelmüket, a saját heavyket tudod segíteni, mert így feléjük mutatják az oldalukat, ami könnyebben átlőhető. Én azt mondom ki kell próbálni mindkettő játékstílust és mindenki eldöntheti, melyik a szimpatikusabb.

Ha valaki a "trollgun-t" részesíti előnyben, annak szintén inkább a második opciót ajánlanám, mert a viszonylag nagy szórása miatt kevés eséllyel tudunk sniperkedni, ha pedig mozgó célpontot akarunk eltalálni, az egy valóságos rémálom 350-400 méter felett. Fentebb már írtam, hogy a tankunk hátsótornyos kialakítású, így érdemes, vagyis inkább kötelező kitolatva felállni egy fedezékhez, mert így kevesebb látszik a járműből, ráadásul előre menetben gyorsabban be tudunk gurulni a szikla mögé. Jó dolog ám akár 900-at is sebezni az ellenfélbe a 750 átlagsebzésű ágyúval, de utána kb. 16 másodpercig védtelenek vagyunk, tehát mindig legyen a közelünkben csapattárs.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Első és legfontosabb az álcaháló
  • majd periszkóp
  • és harmadiknak töltésgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

  • Nagy javítókészlet (Arty találatnál, vagy szemből jövő lövésnél gyakran több modul is elszáll)
  • Kis elsősegély csomag (bár a nagy se lenne pazarlás, de nekem a kicsi majdnem mindig elég volt)
  • Kézi tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Elsőnek parancsnok hatodik érzék (jó tudni, hogy egy bokorban állva mikor látnak meg téged), többiek álca, parancsnoknak másodiknak álca, többieknek különböző skillek (kuplungégető, biztonságos elhelyezés stb.). Harmadik körben pedig mehet a full BiA.

Átlagos bevétel

Van egy jó ágyunk, amivel nem nehéz 3-4k sebzés fölé menni, illetve egyáltalán nem igényli a drága gold lőszer használatát, szóval még prémium nélkül is ki lehet hozni pluszban a dolgot, prémiummal pedig 30-40k is jöhet egy jó körből (5k sebzés vagy afölött).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Remek ágyú
  • Rendkívül jó DPM
  • TD-hez képest mozgékony
  • Jó álcaérték
  • Nem igényli a gold lőszert, így elkerülhetőek vele a nagyon mínuszos körök

Hátrányai

  • Papír tank
  • Szemből jövő találatnál motor + lánctalp sérülés gyakori
  • Arty-mágnes
  • a 15 cm-es löveg használata költséges a sok gold lőszer miatt

Kiknek ajánlott

Egyáltalán nem vagyok pro játékos, de olvasva a hozzászólásokat, nézve a videókat, úgy látom, hogy sokan gondolják azt, miszerint a TD-k csak campelnek egy bokorban és x másodpercenként csak klikkelgetnek, és mi ebben az izgalmas, és bárki meg tudja csinálni... Nos ez egyáltalán nem igaz (szerintem :P), főleg az ilyen papír TD-nél, ahol sok mindenre kell odafigyelni. Megfelelő helyet találni, ahonnan szabadon lehet lőni az ellenfelet, ugyanakkor van fedezék is, mert a lámpa majdnem mindig villan. Ráadásul akár 50 méterre, akár 500-ra van az ellenfél tankja, célozni ugyanúgy kell, főleg ha nagyobb távolságból lövünk, mert az átütésünk csökken, míg a szórásunk pedig nő.

Ugyanakkor ahogy fentebb írtam, a WT auf Pz. IV nem csak egy bokorharcos TD, lehet vele közelről, azaz a másod/harmadsorban is támogatni a csapatunkat és a DPM miatt sok helyzetben kerülünk ki győztesen (nyilván nem egy full életű medet vagy E 100-at kell célba venni).

Összességében véve ez egy nagyon játszható TD és ezután következik a WT auf E100, egy igazi szörnyeteg - megfelelő kezekben. Még csak pár csatát mentem vele, de már látszik, hogy egészen más mint egy normál páncélvadász. Sok száz csata fog kelleni, mire teljesen kiismeri és megtanulja az ember a használatot, de szerintem megéri a fáradságot - akárcsak ez az egész fejlesztési ág :)


Az elemzést írta: Ashigaka

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:33

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    SimLac
    • Tankos
    · 2 éve
    Ez a TD el van átkozva!
    Nem arra gondolok, hogy rossz vagy ilyesmi. Elismerem, nehéz vele játszani és ennek leginkább az az oka, hogy csak oldal irányban van némi csőlehajlása. Meg persze, hogy papír. Nem vagyok vele valami ügyes, de élvezetes vele a játék, mert kihívás.
    Az a bajom vele, hogy 6-7 csatát kell vele menni egy győzelemért, mint ha átok ülne rajta! Ebből kb. 3-4 alkalommal benne vagyok az első 1/3-ban, a maradékban értékelhetetlen a teljesítményem. És ez valahogy mindig egybe esik a győztes csatákkal. Így aztán olyan lassal gyűlik az xp, hogy beleőszólük!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Sezamme
      • Tankos
      · 2 éve
      Semmivel sem rosszabb/jobb mint más TD. Ugyanaz érvényes rá, mint bármely tierben bármely metább TD-re: RNG, pálya és csapatfüggő (ebben a sorrendben). Az elmúlt két hétben húztam az Obj.260 td küldiket, itt a bizonyíték, hogy nem sok különbség van a TD és TD között hatékonyság/szívatás szempontjából. Persze az is látszik, hogy az SU-100 Op, mint a sz@r.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      EnuresisNocturna
      • Tankos
      · 2 éve
      Szerintem mindenkinek van ilyen "karma" tankja a garázsban. Nekem momentán az UDES 16 ilyen. Eddig 37 csata és most jön a lényeg, 983 átlagsebzés.A top torony még hiányzik meg a motor de áááá. Az agyam ledobja a láncot rendesen amikor erőt veszek magamon és előveszem. Az apcr lőszerei mindenről levágódnak cserébe baromi lassan tölt szerintem. Ég mint a fene és hiába a spéci felfüggesztés, nekem ez valamiért baromira nem jön át.Míg ott az ugyan ilyen STB-1 amivel pedig élvezet a hull down harc.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Nortonor
    • Kiképző
    • Tank elemző
    · 4 éve
    Párhuzamosan játszom vele (a 128-as top ágyúval) és az Object 263-mal, amin még a kisebb kaliberű ágyút használom. Szóval ennek a pontossága ugye papíron 0,33, az Objecté 0,42. Mondanám hogy érzésre pontosabb az Object, de nem csak érzésre, mert meg is néztem. Konkrétan a WT-vel 57% a találati arányom, míg az Objecttel 70%. Nyilván ebben benne volt az elején olyan 8-10 csata amíg az alap ágyúval grindeltem. Az Objecttel is csak 1-2 napja játszom aktívabban mióta megvan a lánc és a motor rá, szóval stockos állapotban a mozgékonyság híján azzal is hasonló sniper harcmodort alkalmaztam eddig, tehát az a megállapítás sem állja, hogy azzal nem lövök olyan messziről. Sokszor mit meg nem adnék egy lepattanóért, csak találjam el végre a tankot amit amúgy gondosan becéloztam. Továbbá herótom van attól, hogy folyamat a gundeppel kell trükközni, ami oldalra fordulva már adja az 5°-ot, de még az Obj 4°-os ágyúsüllyedése is használhatóbb sok esetben. Persze, cirka 30 csata alatt még egyik tankot sem ismertem ki igazán (mert amúgy nagyon távol állnak tőlem), de most jelenleg úgy áll a dolog 75 ezer xp körül, hogy inkább rávágom a tervrajz töredékeket a Grillére, csak ettől szabaduljak már végre.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      szekkernyak
      • Tankos
      · 4 éve
      Sajna a grille se sokkal jobb,csak annak még a tornya se forog körbe plussz szarabb a camoja.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    BlondSzi
    • Tankos
    · 4 éve
    Ez valami mesésen @ar!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Lódarázs
      • Tankos
      · 4 éve
      Hát persze, ha nem tudsz játszani vele akkor csak sz@r lehet. Ez egy TD és úgy is kell használni, érdekes nálam teljesen használható. Persze az is lehet, hogy a WG egy selejtes darabot tolt oda neked már csak a kib@szás miatt is
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        BlondSzi
        • Tankos
        · 4 éve
        Lehet.Bár inkább TD-k vannak a garázsomban,de úgy látszik nem tudok ezzel játszani.Tudom az is én hibám.hogy csak lepattanókat tudok lőni artykon meg lightokon. Mert,ugye ott nagyon kell figyelni hova lősz a nagy páncél vastagság miatt.Viszont hazudnék,ha nem lett volna siker élményem!Egyszer sikerült egy Heavyt leláncolnom.
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          Lódarázs
          • Tankos
          · 4 éve
          Látod, látod, tudsz te ügyes is lenni
          • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
            BlondSzi
            • Tankos
            · 4 éve
            Azt hiszem én ezt elengedem.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    luperator
    • Tankos
    · 4 éve
    Ha nem a remek ágyúról szólna ez a tank, fel sem tűnne néhány csatában mennyi lepattanót lehet vele lőni. Borsignál már megszoktam, meg amúgy is ez a wot, ami papíron van se biztos, hogy úgy lesz. Mobilitása jobb mint elődjének, ezért jobban szeretem, az ágyú ugyanúgy saját véleménnyel rendelkezik ha pontosságról van szó, de többnyire használható. Ahogy lentebb írtátok érdemes seggel a bokorban állni, egyrészt lesz ágyúsüllyedés, másrészt hamarabb lehet lépni ha gond van. Szerintem jó időt együtt fogunk tölteni, nem sietek megszerezni a Grillét.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Kocsik
      • Tankos
      · 4 éve
      Motor is tovább marad
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Commander_Markhusz
    • Tankos
    · 4 éve
    Jelen pillanatban annyit tennék hozzá, hogy szerintem mindegy stockon melyik ágyút használod, érzésre a 128as is olyan pontatlan mint a 150es, de a 150eshez 85mm HE átütés van
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    mmecseki
    • Tankos
    · 6 éve
    Imádom, alulról súrolom a közepes játékos határt, 4 tankom van csak 2 gun mark-al, ez az egyik
    Annyit fűznék hozzá, hogy próbáljatok "seggel" játszani, jobb a süllyedés és gyorsabban lehet eliszkolni.
    Hét perkes legénység, álca festék, háló ... van úgy hogy egész csatában nem fedeznek fel és le leszek bot-olva, camperezve ... aztán a végén az eredmény tábla után egyik sem ír már vissza, páran néha elnézést kérnek ...
    Múltkor is írt rám egy kolléga, nézte a játékom és látta a "seggeléses" stílust, már vette is elő újra a tankot, mert neki csalódás volt anno.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    benyto013
    • Tankos
    · 6 éve
    Nagyon jó "kis gép"! Most fejlesztem ezt az ágat, 5 skilles legénységgel meg mindenféle álca matyival 1 "bozótharcos" állatt! A legjobb volt csata alatt vele, mikor 6 kill meg 6000 sebzés után még feljelentenek meg fikáznak hogy idiot camper na meg hogy bot....... Olyan sok buta van a játékban aki nem érti meg, hogy az ilyen td-k nem az első sorba valók! Páncél vadász!!!!! Tehát lapúl, céloz és lő!!!! Nem ráront az ellenfélre egyből!!!!!
    Köszi az elemzést, tényleg kell egyébként a nagy javító!!
    :taps:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pepe0419
    • Tankos
    · 7 éve
    Mostanában igen trollkodik a kisebbik top ágyú, sok lövésem megy a földbe teljesen vagy majdnem teljesen beszűkülve is. De ettől még szeretem.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pkrusi
    • Tankos
    · 8 éve
    rosszul fogom magam érezni, mint az e75 esetében, amikor majd el kell adnom.
    nagyon szerethető egy darab ez is
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Dodge94HUN · 8 éve
    Zauber a mágia, Zauberer meg a varázsló
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.