Jelenleg

7
látogatónk van

2017. március 21. 09:56

212A - Elemzés

Írta:
(53 szavazat)
14 hozzászólás

Történelem

"A 212A önjáró löveghez szükséges technikai feltételeket 1940 augusztusában fejlesztették ki. A leningrádi Kirov gyárban a 2-es számú speciális tervező iroda fejlesztette ki ezt a járművet, ami a KV-220-on alapult. A tervrajzok 1941 február 24-re készültek el de még prototípus sem épült belőle. 1941 végére a fejlesztést átadták az UHMP-nek (Uráli nehézgép gyár) de prototípus itt sem készült belőle." - Forrás: WOT

Nincs a WOT-ban még egy olyan kaszt, ami ennyire megosztaná a játékosállományt, mint az arty-k. A jó játékosok utálják őket, mert nem kell hozzá tudás (szerintük), és mert elég rendesen el tudják cseszni az ember játékát (1 lövésezés, tank és legénység megnyomorítása, stb.). A másik oldalon pedig vannak azok, akik szeretnek arty-val játszani, mert egy fáradt nap után is nyugodtan le lehet ülni a WOT elé, nincs kapkodás, nagy odafigyelés, agyalás, csak klikk-klikk-klikk. Ja, és még kajálni is lehet játék közben :)

Én régebben az arty kedvelők táborát erősítettem, de mostanában egyre nehezebben viselem ha megtalál egy tüzér, főleg amikor nagyon odafigyelek és próbálok valami nagyot alkotni, erre egyszer csak puff, jön a csomag. Ha én arty-zok akkor pedig egyre inkább idegesít, amikor full rászűkülve sem tudok eltalálni egy álló célpontot.

Hatékonyan artyzni egyébként nem csak annyit jelent, hogy beállok egy bokorba a pálya egyik sarkában és klikk-klikk-klikk. Kell hozzá pályaismeret, kell tudni hogy hol vannak az ütközőzónák (igaz hogy ezeket a többi osztállyal is tudni kell), kell tudni hogy az adott arty-val hová lehet belőni és hová nem. Mozgó célpont lövésénél bele kell kalkulálni a célpont sebességét, irányát (esetleges irányváltoztatását), a lövedék sebességét, a távolságot. Igaz, hogy olyan dolgokat nem kell tudni, mint gyenge pontok, páncélhasználat, és az esetek többségében attól sem kell tartani, hogy ránk lőnek. Tehát artyval könnyebb a játék, a hatékonysága viszont nagyon RNG, pálya és csapat függő, sokkal inkább mint más tank osztály.

Nézzük a 212A-t.

Paraméterek

Ágyú

Az alap ágyúnk a 152mm BR-2 becenévre halgat.  

  • Átütés: 88/246/90 mm (HE/AP prémium/HE prémium)
  • Sebzés: 950/750/950 HP
  • Robbanási sugár: 3,6/-/5,11 méter
  • Töltési idő: 21,6 mp
  • Célzási idő: 6,5 mp
  • Pontosság: 0,72 m/100m
  • DPM: 2641/2085/2641 HP/perc
  • Lőszer sebesség: 500 m/s
  • Lőszer ár: 1120/4800/5200 kredit
  • Lőszer kapacitás: 47 db
  • Ágyú vízszintes kitéríthetősége: ±4 fok
  • Ágyú függőleges kitéríthetősége: -1/+45 fok

Mint látható ez az ágyú aránylag pontos, gyorsan tölt, viszont tier 9-es artyról beszélünk és itt már nagyon kevés a sebzés is és az átütés is. Szerintem nincs ember aki ezzel az ágyúval használná, főleg úgy, hogy alapból mehet rá a 203 mm-es.

A fejlesztett ágyú neve 203mm B-4. Ez az ágyú végigkísér minket tier 7-től kezdve, de amíg a SU-14-1-en még elgondolkodott az ember, hogy a 203 mm-est vagy a 152 mm-est használja (én a 152-essel játszottam, a SU-14-1-en a 203-as ágyú töltésideje 52mp!!!), addig a 212A-n nem kérdés, hogy melyiket kell rárakni. A 203 mm-es cső paraméterei:

  • Átütés: 102/260/102 mm (HE/AP/HE prémium)
  • Sebzés: 1850/1450/1850 HP
  • Robbanási sugár: 6,07/-/8,49 méter
  • Töltési idő: 43,5 mp
  • Célzási idő: 7,5 mp
  • Pontosság: 0,84 m/100m
  • DPM: 2553/2001/2553 HP/perc
  • Lövedék sebesség: 425 m/s
  • Lőszer ár: 1950/1845/8000 kredit
  • Lőszer kapacitás: 40 db
  • Ágyú vízszintes kitéríthetősége: ±4fok
  • Ágyú függőleges kitéríthetősége: -1/+45 fok

Ezek az értékek természetesen tovább javíthatóak töltésgyorsítóval, célzásgyorsítóval, ventilátorral, BIA-val és pótellátmánnyal. Ha mindent rápakolunk, az értékek a következőképpen alakulnak:

  • Töltési idő: 34,42 mp
  • Célzási idő: 5,995 mp
  • Pontosság:  0,739 m/100m
  • DPM: 3219/2523/3219 HP/perc

Ez így azért már elég baráti :) Ami érdekes, hogy a kis vízszintes kitérés (±4 fok) ellenére is elég jól használható, ugyanis ha elérte az ágyú a kitérés szélét és egérrel lassan húzom tovább, akkor a célkör csak nagyon minimális mértékben esik szét. Azt nem tudom, hogy ez a lassú forgási sebesség vagy a pillanatkép skill miatt van, de gyakorlatilag ha ügyes az ember (nem rángatja ész nélkül az egeret), akkor szinte nem is lehet célkör szétesésről beszélni.

Az ágyú átütése és alfája alkalmassá teszi arra, hogy 1 lövésezzünk bármit (ami azért nem teljesen igaz, mert pl. a Maus-t nem fogjuk 1 lövésből a garázsba küldeni), ha sikerül rendesen eltalálni, de ez meglehetősen ritka. Lövésenként átlag 500-800-as sebzésekre lehet számítani.

A töltésidő szerintem nagyon jó (ha rendesen felszereljük, 34,42 mp) egy ekkora alfával rendelkező arty-hoz, és a célzásidő is baráti (minden földi jóval felszerelve 6 mp körüli). A pontosság sem tűnik rossznak (0,74), viszont azt is figyelembe kell venni, hogy 800-1000 méteres távolságokra lövünk, ilyen távon a szórás pedig már 6-7,5 méter körül van. És erre még rájön az, hogy általában nem kör alakú a célkör, hanem ovális, tehát hosszirányban simán 10 méter fölötti a célkörünk (céltojásunk) hossza. Ezt a pontatlanságot kompenzálhatjuk prémium lőszer használatával (8,5 méteres splash), ha nem sajnálunk rá lövésenként a 8000 kreditet.

A lőtávja 1240 méter, ami csak akkor okoz gondot, ha sarokból sarokba akarunk lőni, oda már kevés lesz egy nagyobb pályán, de nekem ezzel még nem volt problémám.

Lőszer elosztás: Én a következőképpen osztottam el: 33 HE/3 AP/4 HE prémium. AP-t talán négyszer-ötször lőttem eddig, nem elég pontos ahhoz az ágyú, hogy hatékonyan lehessen használni. A prémiumot sem nagyon szoktam lőni, bár csábító a 8,5 méteres splash, viszont nagyon drága a lőszer.

Felfüggesztés

Az alap lánctalp fordulási sebessége 16 fok/mp, a fejlesztetté 18 fok/mp. Nem valami acélos értékek, de a 18 fokkal azért el lehet lenni. Ami jó hír, hogy az alap lánctalp is elbír mindent, így nem kell a lánctalp fejlesztésével bajlódni, elég a motor után kifejleszteni azt.

Motor

Az alap motor 700 LE-s és 20% esélye van a gyulladásra, a fejlesztett motor pedig 850 LE-s, 12%-os tűz eséllyel. Tehát nem hajlamos az égésre (a vele játszott 330 csatám alatt nem emlékszem olyanra, hogy kigyulladt volna). Ami azért jó, mert a tűzoltó helyett mehet a pótkaja, már ha valaki hajlandó rászánni 20k kreditet.

Az alap motor 12,76 LE/t-t tud, a fejlesztett pedig 15,6-ot. Ezzel az értékkel aránylag fürgén mozog, a 35 km/h végsebességet hamar eléri. Elmenekülni nem fogunk senki elől, de a viszonylag gyors pozíció változtatáshoz elég.

Felépítmény

60 mm páncélt kapunk elöl, hátul, oldalt. Néha tud érdekes dolgokat produkálni (pattant már rólam T-10), de a 60 mm-t gyakorlatilag bárki átlövi akivel összefuthatunk a csatatéren. Viszont egy arty-nak nem is az a dolga, hogy felfogja a sebzést, így a páncélnak nincs is nagy jelentősége, de azért ejtsük pár szót róla... Oldalt és hátul függőleges a páncél, tehát 60-62 mm környéke. Elöl a döntések miatt kicsit máshogy alakul:

Rádió

Van egy alap rádió 360 méteres hatótávval és van egy fejlesztett 625 méterrel, ami még a SU-122A-ról származik. Tehát a rádió fejlesztésével nem kell külön foglalkoznunk.

Ajánlott játékstílus

Hát, ez egy arty, artyzni kell vele. Kiválasztani egy helyet, ahonnan lőhetőek az ütközési pontok, és lőni.

Lövés után mindenféleképpen arrébb kell mozogni, különben a szemétláda ellenfél arty kilő! Aztán megint lőni-mozogni-lőni-mozogni.

Ha elesett az oldal ahol vagyunk, akkor kotrás odébb. Szerencsére a gyorsulás elég jó, tehát ha időben észereveszzük hogy baj van, akkor még megúszhatjuk. Amire figyelni kell, hogy nincs látótáv, és mivel álca sincs, így még ha bokorban gubbasztunk is, hamarabb fognak kiszúrni minket, mint mi az ellenséget. De ha már ránkrohannak, van 460 HP-nk ami arra elég, hogy ne 1 lövéssel küldjenek a garázsba (persze attól függ, hogy mitöl kapjuk a pofont). Ilyen esetekben tehát nem kell kapkodni, van idő célozni, 1 lövést kibírunk :)

Amire még érdemes odafigyelni, hogy 45 fok a függőleges ágyúkitérés (ugyan annyi mint a francia 9-esnek), tehát elég lapos szögben lövünk. Vagyis nem lehet a fedezékek mögé angolosan bepotyogtatni (az FV3805 függőleges kitérése 63fok!).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Töltés- és célzásgyorsító szerintem kötelező egy artyra. És mivel zárt küzdőterű artyról beszélünk mehet rá ventilátor, így a srácok (csajok) kapnak még egy kis pluszt.

Ajánlott fogyóeszközök

Én kis javító, kis elsősegély, tűzoltó kombót használok. A tűzoltó helyére viszont nyugodtan mehet pótellátmány (mivel nem hajlamos az égésre).

Ajánlott legénységi képzettségek

Tier 9-ről van szó. 2 teli + egy megkezdett skillsor azért itt már ildomos.

  • Az első kört BIA-val érdemes kezdeni.
  • Második kör: Parancsnoknak 6. érzék (igaz, hogy ha erre van szükség, akkor már rég baj van, de sokszor megmentett már),  lövésznek pillanatkép, vezetőnek offroad vezetés (a talajellenállás : 1,25/1,44/2,4), de lehet kuplung égető is, rádiósnak látótáv növelő, a töltőknek meg bármi.
  • Harmadik körben: Álcázás

Bevétel

A bevétel a kiosztott sebzés, elpuffogtatott lőszerek és a sérülések függvénye. Sok sebzés = sok kredit. Sok mellélövés = nagy mínusz a végén az elszámolásnál (1950 kredit egy skuló, prémiumból 8000!). Ha mellé még ki is lőnek az -14k, ha pótkaját is használunk az -20k, de ha túléljük és nem ész nélkül puffogtat az ember, akkor nullán lehet tartani. Egy példa a bevételre, se prémium lőszer, se javítási költség, és nem volt össze-vissza lövöldözés (na ez az ami nagyon ritka), viszont van 4,7k sebzés. Prémium fiók nélkül ez a kör 23k kreditet hozott volna, ha még ki is lőnek, és ellövök 1 prémium lőszert, akkor viszont máris nulla lenne a bevétel. Tehát könnyen deficites lehet a csata. De hát a 9-es tier egyébként sem arról szól, hogy farmolunk.

Előnyök és hátrányok

Előnyök

  • Egyszerű fejlesztés (csak motor és lánctalp kell)
  • Nagy alfa
  • Nagy robbanó sugár (főleg a prémium lőszernek)
  • Gyors töltés (jó legénységgel, felszereléssel megspékelve)

Hátrányok

  • Kicsit lassú forgási sebesség
  • Kis látótáv (320 m)
  • Gyatra álca (állva 3,71%, mozgás közben 2%, lövés után 0,31%)
  • Kis vízszintes ágyú kitérés (ami ha ügyes a használója, nem okoz problémát)
  • Alacsony lőszer röppálya

Kiknek ajánlott?

Azoknak akik szeretik az artykat, és a kihívásokat. Az egész ágra igaz, hogy sokkal nehezebben játszható, mint például az amerikai vagy francia vonal. A vízszintes ágyú kitérés kicsi, a töltésidő sok, az ágyú pontatlan, és lomhábbak is az orosz artyk, cserébe viszont nagyon nagyot tud odacsapni. Tier 9-ben egy kicsit változik a dolog, a kis vízszintes ágyúkitérés ugyan megmarad, de a pontosságban felzárkózunk a többi 9-es artyhoz (vagy ők süllyednek le a mi szintünkre :), célzásidőben egyedül a G.W. Tigert előzzük meg, de annak is csak pár tizedmásodperc a lemaradása a többiekhez képest. Az alfánk átlagosnak mondható ezen a szinten, viszont a DPM-ünk a legjobb a 9-es artyk között. A lomhaságot elhagytuk, igaz a végsebességben az utolsó hely a miénk, de legalább normálisan gyorsul.  Összességében nem rossz arty, ha valaki csak úgy belecsöppenne a 212A-ba, akkor valószínűleg nem szeretné, de az idevezető úton hozzá lehet szokni az orosz artyk negatív tulajdonságaihoz. És ha valaki megszokta, megtanulta használni őket, onnantól kezdve ezek a negatív dolgok már nem is annyira zavaróak.

Videó


Az elemzést írta: bandras32

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:12

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    avsk
    • Tankos
    · 4 éve
    háát elkezdtem fejleszteni az ágat de ahogy elnézem iszonyúan nerfelték a tankot szinte minden tekintetben ami fontos. Egyedül a kampány küldetések miatt tartom meg másért nem.
    amúgy a cikk már egy kissé idejétmúlt, bár tudom egy kicsit sok meló lenne ennyi tank különböző módosításait is leírni, de ha ilyen horribilis, akkor addig offolni kéne sztem amíg egy új nem készül, vagy vissza nem hozzák a régit.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Cyberdine_t800
    • Tankos
    · 7 éve
    Szép elemzés!Lehet,hogy rosszul tudom de pont itt van legénységnél valami kavar...vagy töltőt kap vagy rádióst???Még anno néztem az arty vonalakat és emiatt esett ki nálam az orosz ág..mondjuk ez csak plusz egy fő de lehet valakinek hiányozni fog/mondjuk a BIA miatt/de azt hiszem csak ennél van a többinél nem.Ja,lécci ne artyzzatok!!!Én is leszoktam róla !!!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    pap32
    • Tankos
    · 7 éve
    Bár csak részben kapcsolódik ide, de az 5-ös arty ezen a vonalon meglehetősen vicces darab...kb. egy kv-2 trollágyú, 88-as átütés/910 dmg alap HE-vel...250pen/700 dmg HEAT-tel...jahh és egy átütő találat már minimum kék stat...ami kicsit érdekes...az "artyval nem lehet statot farmolni" tézis többek közt itt dől meg...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bedohaza
    • Tankos
    · 7 éve
    Egyedül annyi negatívumot tudok felhozni ellene jelenleg hogy átalakítják az artikat
    Így már lehet irritálóbb lesz a csőkitéríthetőség amit annyira utálunk.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Galacsin
    • Tankos
    · 7 éve
    Imádtam. A tizes kifejlesztése nem farmolás volt, hanem mókázás. Egyszer sand riveren a T-54 lövését háromszor megfogta a lövegpajzs (nem, nem pattant az oldaláról), az ember a töltés alatt mikor megjelenik előtte egy T-54 várja a megváltó halált mivel elmenekülni képtelen és felesleges, szembe álltam vele, hogy na akkor gyere, az meg csak szerencsétlenkedett. Nem tudom milyen ágyúja volt a srácnak, de én jót derültem rajta. S-51 vagy Su-14-1? Nálam egyértelműen az utóbbi. Előbb volt meg a su, mert gondoltam legyünk túl a nehezén, aztán beleszerettem. Utána amennyire jókat hall az ember az unikornisról és amennyire várja akkora csalódás is lett. Kevésbé kezelhető, kevésbé mozgékony, valamiért pontatlanabb is. Szóval szerint SU. Közben megnéztem a saját statisztikámat 212-vel és van 2 golyóállóm vele.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    MegaJani
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Szamóca"]Halló. Ezt a modot, hogy szemből látod az ellenfelet, honnan lehet letölteni és hova kell bemásolni?[/quote]
    http://modsworldoftanks.com/battle-assistant/
    Itt le lehet tő'teni, res_mods megfelelő verziószámú mappájába mehet a script mappa :great:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Szamóca
    • Tankos
    · 7 éve
    Halló. Ezt a modot, hogy szemből látod az ellenfelet, honnan lehet letölteni és hova kell bemásolni?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Bedohaza
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="Ynnegaf"]Én a SU-14-1-nél járok, és már nem kell sok a 203mm-es kifejlesztéséhez. Gondolkodtam azon, hogy ha az megvan, akkor átnyergelek az unikornisra, és abból fejlesztem ki a su-14-2-t, de sztem erről leteszek. Vagy érdemes váltani?[/quote]
    szerintem semmi jelentős különbség nincs az s-51 és a su-14-1 között
    én anno az s-51 felől fejlesztettem, de mind2 arty egy hulladék. A su-14-2 sem az igazi, de már jobb mint ez a 2.

    Szerintem fölösleges váltani
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Ynnegaf
    • Tankos
    · 7 éve
    Én a SU-14-1-nél járok, és már nem kell sok a 203mm-es kifejlesztéséhez. Gondolkodtam azon, hogy ha az megvan, akkor átnyergelek az unikornisra, és abból fejlesztem ki a su-14-2-t, de sztem erről leteszek. Vagy érdemes váltani?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Fudo_Yusei
    • Tankos
    · 7 éve
    [quote name="bandras32"][quote name="Bedohaza"]
    Obj 261-ről tervezel elemzést?[/quote]

    Hát ha megveszem, akkor elképzelhető. Báár nem tudom, hogy akarok e kiadni 6milliót egy arty-ért. [/quote]

    Így voltam GWE100-al is. Kranvagen-en elkaptam a tornyot szemből goldos repesszel (nem sajnálom belőle), Full hp-ról (2000) garázsba küldtem. Pedig már a sima GW Tiger miatt is húztam a fogam, de ezzel nekem bizonyított
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.