Jelenleg

10
látogatónk van

2018. július 25. 06:48

WZ-132A - Elemzés

(27 szavazat)
3 hozzászólás

Történelmi háttér (by Bodzy) 

Mint a WZ-132 elemzésben említve lett, ezekről a tankokról túl sok információ nem szivárgott át a Nagy Falon kívülre. A WZ-132A a WZ-132-nek egy tovább fejlesztett változata volt és a legnagyobb különbség a rövidebb alvázban keresendő. A kínai mérnökök a jó mobilitás mellé nagyobb tűzerőt szerettek volna párosítani, a WZ-132-re szánt eredeti 76 mm-es löveg helyett, emellett jobb célzó optikával és távolságmérő berendezéssel lettek volna felszerelve. A 132-nek két módosított változata is volt projekt szinten a WZ-132A és a WZ-132B.



Az elsőn egy módosított Type-62-es motor lett volna 430 lóerővel, míg a másodikon Type-59-es motort építették volna be 530 lóerővel. Bár mind két változatnál 100 mm-es löveget használtak volna, azonban a WZ-132B esetében a löveg nagyobb átütési értékkel bírt. Az 1960-as évek végén készült teszt példányok sikeresen átmentek a vizsgákon, sorozatgyártásba mégsem kerültek a megjelenő T-72-es harckocsik miatt. Ezekre is a szomorú vég várt, megsemmisültek a kínai atomkísérletek során.

Paraméterek

Ágyú

100 mm 62-100TA. Egy átlagosnak kinéző ágyú, kevésbé átlagos statokkal:

  • Átütés: 220/248/50
  • Sebzés: 320/320/420

Na ugye, ebből láthatóan már biztosan állíthatjuk, hogy a tank átütésben elég jó, legalábbis a többi Tier IX lighthoz képest (a következő legjobb ebben a tierben a Ru 251 215-ös pennel). Átlagsebzésünk a kategória legjobbja, már ha leszámítjuk a kályhacsöves T49-et. Ezzel az alfával nyugodtan tradelhetünk lövéseket a többi könnyű tankkal, mert ebben az esetben mi fogunk jól kijönni.

A pontosságunk (0,42) nem annyira támogatja a messzire való lövöldözést és sajnos a célkör szétesése is elég nagy, amire még rátesz egy lapáttal az, hogy ennek a tanknak van a legrosszabb menet közbeni pontossága az összes IX könnyű közt.. Azért egy kis öröm az ürömben, hogy stabilizátorral ez lényegesen jobbá tehető, és hogy a közelről (10-100 méter) azért elég megbízható stabilizátor nélkül is az ágyú.

Töltési időnk 7,7 másodperc, ami BIA+töltésgyorsító+ventilátor kombóval 7,5-re, pótellátmánnyal 7,3-ra csökkenthető. Az alap DPM-ünk így 2177, ami elég rossz kategóriájában. Amikor megvesszük a tankot, akkor minket a WZ-132 nagy 100-as ágyúja fog fogadni, ami teljesen használható, persze a szükséges "rosszat", a gold lőszert is használva.

Sajnos a löveg süllyedése amolyan "oroszos" -5 fok, ami sajnos elég zavaró tényező, de legalább az emelkedésével (+20 fok) nem lesz problémánk.

A lőszerek 1050/4000/750 kreditbe kerülnek, sajnos ez már előrevetíti a tényt, hogy az alap AP lőszer használata mellett is elég könnyű mínuszban kijönni (prémium fiók nélkül), amit sajnos tovább ront az, hogy teljes beszűkültség mellett is hajlamos mellé lőni.

Másik zavaró tényező az ágyúval kapcsolatban az, hogy 57.900-t XP kell hozzá összegyűjtenünk, de szerencsére a stock ágyú sem annyira rossz, el lehet vele boldogulni. Az alap ágyú átütése amúgy 189/225/50, sebzése pedig 250/250/330 mm, ami olyan, mint az ezen a szinten lévő light tankok értékei. A stock pontossága (0,38), ami kényelmes és ment közben is elég jól lő. Szerintem az alap löveg bőven használható, először úgy is a láncot kell kifejleszteni, majd a motor, mert szerintem az is lényeges, ezért a nagy ágyút nyugodtan hagyhatjuk a végére.

A top ágyúhoz összesen 40 lőszerünk van, amit én a 26/12/2 elosztásban használok. A lőszerek 950/1188/950 m/s-mal repülnek, én az AP-t kicsit lassúnak érzem a távoli célpontokhoz, de az APCR-rel orvosolhatjuk ezt a problémát.

A félreértéseket elkerülése végett, az itt összehasonlított tankok 100%-os legénységgel és top modulokkal szerepelnek, de felszerelések és skillek nélkül.

Páncélzat 

Mivel egy könnyű tankról beszélünk, ezért a páncél nem lényeges, névlegesen a testen. Az 50/25/20 mm egyedül arra jó, hogy a 150 mm-nél kisebb ágyúk ne overmatcheljenek, de amúgy néha tud generálni egy-egy random lepattanót, egyébként minden belő ami eltalál.

A toronyról annyit hogy védettsége 55/35/20 mm, vagyis ez se egy acélos darab, de meglepően gyakran generál lepattanókat a fordított serpenyő formája miatt (nem egyszer volt már olyan hogy Skorpion G pattant le a tornyomról).

Torony

Látótávunk 390 méter, vagyis erősen javasolt az optika használata. A HP ennél a tanknál 1250, ami a második legrosszabb ezen a szinten, viszont cserébe legalább nem kell nagy tornyot fejlesztenünk.

A tornyunk 40 fokot fordul másodpercenként, ami a legrosszabb érték a T49-ével együtt.

Motor

A tankot egy 770 lóerős motor hajtja egészen a 64 km/h-s végsebességig.

A tankunk 27 tonna teljes felszereltség mellett. Az így kapott 31,7 LE/tonna fajlagos teljesítmény nagyon jó értéknek számít, sok esetben fordíthatjuk saját előnyünkre. Sajnos végsebességünk csupán 64 km/h, ami elég kevés a konkurenciához képest, ezért nem egyszer lesz arról élményünk hogy a többi light előbb odaér a fontos pozíciókba és mi egyszerűen lemaradunk a spotról.

Amúgy a tank 12% eséllyel gyullad, vagyis nem jellemző rá az elfüstölés, de ettől függetlenül javaslom a tűzoltókészülék használatát, abból is az automatát, ami passzívan maga is tovább csökkenti a tűz esélyét.

Felfüggesztés

A tank törzse 48 fok/másodperc alatt fordul, ami a Tier IX-es lightok között a második legjobb érték, ennél csak a T-54 ltwt. forog gyorsabban (mert nehogy már egy orosz tank bármiben rosszabb legyen ugye).

Az alap lánctalp 24 tonnát bír el, vagyis a modulokat rá tudjuk rakni egyből, fejlesztés nélkül. Bármi máshoz már a top felfüggesztésre lesz szükségünk, amit 22300 XP-ből tudunk kifejleszteni.

A tank hajlamos eldobni a láncot már kisebb esésektől is, vagyis aki ugratóbajnokságokra jár hétvégente, annak nem ez lesz a befutó tankja.

A talajellenállása 0,77 kemény talajon, ami olyan átlagos, 0,86 közepesen kemény felületen, ami szintén átlagos és 1,73 puha talajon, ami a legrosszabb társaihoz képest - ez mocsaras talajon eléggé meg tudja nehezíteni a gyors fordulást/flankelést.

Modulérzékenység

A tankot nem különösebben tartom modulérzékenynek, de persze a szokásos kínaiakra jellemző dolgok itt is megtörténnek. A vezető szeret elhalálozni, az üzemanyagtartály is imád besárgulni, de szerencsére ennek ellenére sem szokott gyakran kigyulladni. Lőszerrekeszt ritkábban kap mint a WZ-132, de azért elő-előfordul (szerencsére én még soha nem robbantam fel vele). A többi modul ritkán sérül, néha befigyel egy-egy motorhalál, de emiatt nem kell különösebben aggódnunk.

Ajánlott játékstílus

Mivel látótávunk megköveteli az optika használatát, ezért sajnos le kell mondani valamelyik modulról annak javára. Én jellemzően úgy játszom ezt a tankot, hogy a csata elején beülök egy tipikus light spot helyre és próbálok passzívan spotolni. Amennyiben a csapatársaim nem teljesen zombik és hajlandóak lőni a spotot, akkor továbbra is ott maradok. Viszont ha nem tudok spotolni senkit, vagy a csapat nem lövi a felderítést, akkor átváltok az aktív scout szerepére és a szokásos helyeken próbálok vele felderíteni.

A csata előrehaladtával meg-megpróbálom az ellenséges tankokat oldalba lőni vagy megflankelni, illetve levadászom az ellenség könnyű tankjait. Sajnos az alacsony DPM és a rossz menet közbeni szórás nem segít sokat a könnyűek elleni 1v1-ekben, szóval inkább próbálj vele úgy lőni hogy: kibújsz a fedezékből, lősz, visszamész, kivárod a végtelenek tűnő 7,7 (7,5/7,3) másodperces újratöltést, majd ugyanez.

A tank álcaértékei a második legrosszabbak a T49 után, vagyis én ezzel nem erőltetem a passzív scoutolást. Álcafestéssel, álca skillel és BIA-val jelentősen lehet ezeket az adatokat javítani, álcahálót viszont nem ajánlok rá, mert a tank szerintem inkább aktív felderítésre termett. Ebből kifolyólag én a periszkópot se raknám fel, mert a látótávot optika+BIA használatával 438 méterre tudjuk növelni, ez meg már nem olyan rossz.

Ki lehet használni azt a fegyvertényt is, hogy sok játékos nincs tisztában a WZ-132A durva alfájával, hisz a többi kilences könnyű 240-250 körüli alfájához van szokva. Én már sokszor tapasztaltam, hogy 310-320 HP-s tankok rám rusholtak abban a hiszemben, hogy még egy lövést úgyis kibírnak tőlem, aztán jött a meglepetés, én meg csata végén kaptam a cheaterező PM-eket.

Szerencsére a 220-as átütésünk elég jó egy lighthoz képest, ezért nem fontos állandóan goldot spamelni (az aranynak amúgy is csak 248-as átütése van).

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Ventilátor
  • Optika

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Automata tűzoltó készülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Mivel egy light tankot vezetünk ezért az alábbi skillekre van szükség: 

  • Parancsnok: 6. Érzék, Bia, Felderítő
  • Lövegkezelő: Álca, Bia, Pillanatkép
  • Vezető: Álca, Bia, Sima Utazás
  • Töltő: Álca, Bia, Helyzetfelismerés (igen itt a töltő a rádiós is)

Szerintem ezek a fontos skillek, a 4. skillt már mindenki döntse el maga, de javaslom a javítást mivel a sérülékeny láncok miatt ez nagyon jól jöhet.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Magas alfa
  • APCR prémium lőszer (a HEAT-et megeszik a lánctalpak és az üregelt páncélok)
  • Jó átütés
  • Fantasztikus gyorsulás

Hátrányai

  • Alacsony végsebesség a többi lighthoz képest
  • Alacsony látótáv
  • Rossz lövegsüllyedés
  • Rossz (de nem használhatatlan) álca

Videó


Az elemzést írta: MajorGummari

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:06

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    MajorGummani
    • Tankos
    · 5 éve
    Természetesen fogok írni a tier X verzióról is.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HUN_Sector
    • Tankos
    · 5 éve
    Nem tudom, nekem ez a tank nem fekszik. Tier X-ben is igen vígan ficánkoltam a wz-132-vel, de ezzel szenvedek, még tier 9 top tankként is. Ráadásul az álca... kis túlzással a csata elejétől úgy világítok, mint egy neonsárgára festett jpz e 100...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    SSLReaper
    • Tankos
    · 5 éve
    Köszi az elemzést. Szerintem ezen az ágon hiánypótló volt. A tier X-s verzióról is kérhetnénk elemzést?

Kapcsolódó elemek

  • A történelmi rész elég sovány lesz, ugyanis a Type 4 a WG által kitalált tank, ilyen tank nem létezett még prototípus formájában sem. Type 2604 néven készült valami; amit tudunk, hogy készült egy torony, amit egy bunkerre építettek rá a mandzsúriai-orosz határon. A toronyba egy 14 cm-es hadihajó ágyút építettek amit eredetileg valószínűleg harckocsi alvázra szántak, erre utaló vázlatot is találtak, de konkrét tervrajzok nincsenek.

  • Siemka, kedves olvasó! 1956-ban egy fejlett nehéz tankot kezdtek el fejleszteni, melynek megalkotója Richard Lewandowski volt, egy kadét a Varsói Katonai Műszaki Akadémiáról. A tankot 60 tonnásra tervezték, és 200 mm páncélzat védte volna.

  • A Centurion-sorozat fejlesztése a II. Világháború alatt vette kezdetét, de a Centurion variánsok elsősorban a hidegháború időszakának meghatározó harckocsijai. 1946-62. között 4.423 tankot gyártottak összesen az mk. 1-13. típusokból.

  • A VK betűjelzést 1938-tól használták a németek a tervezési megnevezésekhez, a Vollkettenkraftfahrzeug (lánctalpas gépjármű) rövidítése. A mögötte szereplő négy számjegyből az első kettő a tervezett tömeget mutatta, a második kettő a prototípus egyedi azonosítója.

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.