Jelenleg

16
látogatónk van

2018. október 2. 07:20

Tank elemzés: Škoda T 40

Írta:
(36 szavazat)
23 hozzászólás

Bevezetés

1946-ban az újra alakult Csehszlovákia hadserege új harckocsi projektbe kezdett. A TVP tervbe tartozott a T 40-es típusú közepes harckocsi is, ami végül sosem készült el.

Paraméterek

Ágyú

Járművünk a VZ. 37N nevű 88 mm-es löveget kapta meg fegyverzetnek. Ijesztő cseh neve ellenére ez az ágyú nem más, mint a Tigris I-es korhű lövege, a KWK 36-os. Az alap páncéltörő és a repeszgránát vele együtt kerültek a járműre a nagymacskáról.

Az AP 773 m/s-os sebességével és 145 mm-es átütésével jól meg kell gondolni, hogy mire és hogyan lövünk, na meg persze mekkora távolságra. 220-as alap alfája igen jó érték, az olasz P.43 bis az egyedüli aminek nagyobb.

A repesz 800 m/s-ot tud, 44 mm-es átütéssel és 270-es sebzéssel. A speciális "arany" (már nem kell érte azzal fizetni) lőszer viszont egy cseh fejlesztésű HEAT lőszer. Szintén 220-as alfát, valamint 200 mm-es átütési értéket tud produkálni 100 méteren, igaz ez csak 6 mm-rel több mint a német APCR. Ám ez HEAT, tehát a rétegelt és üreges páncélzatú járművek gyakran elnyelik, valamint lassú mint a lajhár. 600 m/s?! Odinra! Ez nem gondolhatták komolyan. Ezek a csehek valamit elnéztek...

A löveg pontossága 0,37 méter 100 méteren, célzási ideje pedig 2,30 mp. Az alap DPM 1913, 6,9 másodperces újratöltési idővel (ROF: 807 lövés/perc). Erősen középkategóriás értékek, ezeket sürgősen javítani kell. Töltésgyorsító, szellőzés és teljes BiA skillel ezek így módosulnak: 2317-es DPM, 5,7-es újratöltés (10,53 ROF), 2,11-es célzás, valamint 0,34 m/100m-es pontosság. Ha valaki győzi pénzzel, akkor vehet még buktát a legénységnek (2417 DPM, 5,46-os töltési idő, 11-es ROF, 0,33-as pontosság).

A második lehetőség hogy szellőztetés helyett célzásgyorsítót rakni a járműre. A célzás így 2,01 mp-re csökken. Ha erre rádobunk még egy buktát és BiA-t, akkor 1,88-ra tudjuk letolni. Nos így sokkal kellemesebb a játék, azonban vannak kis hátulütők. Említettem, hogy a lövedékek sebessége miatt jól meg kell gondolni, hogy milyen messzire lövünk, viszont a soft statjai is gyengék, a célkör hamar szétesik. Vagyis miután megálltunk vagy befejeztük a toronyforgatást, ki kell várni, amíg beszűkül. Mozgás közbeni közvetlen lövéssel is adódhatnak problémák, ha kapkodunk. Az 1v1 küzdelmeket kerüljük, mert 100% hogy alulmaradunk.

Lőszer kapacitásunk 80 db, én 66/8/6 arányban osztom el, de talán még a 65/10/5 is elfogadható.

Torony

65/40/40 mm-es páncél veszi körbe a legénységet. Sokra nem megyünk vele, szinte akármi átlövi. Szemből a gömbölyű lövegpajzs 147 és 152 mm közti értékeket ad, ami biztosít egy kis esélyt az alacsonyabb átütésű ellenfelekkel szemben.

Még nagyon kilógó célpont a parancsnoki kupola a maga 40 mm-es páncélzatával. Pattanó találatokat csak istentelen nagy szerencsével lehet elérni, nem túl gyakran fordul elő.

Az öt legénységi tagból 3 található a toronyban. Jobb oldalon a töltő, bal oldalt pedig a lövész és a parancsnok. A kupola ellövésénél a parancsnok imád elhalálozni, leginkább ő a legveszélyeztetettebb, két társát kicsit ritkábban szokták kilőni.

A vertikális lövegkitéríthetősége +20° és -6°, tehát a dombharcot kerüljük, mert abban sem jó a járgány. Forgási sebessége 32°/s, amivel igencsak hátul kullog szintbeli társaihoz képest. Ezt ha mindent összedobunk is, akkor is csak 36,39-re tudjuk feltornázni.

A látótávunk alap 370 méter, akárcsak a legtöbb 6-os közepesnek, tehát ez sem kiemelkedő, de jó érték. Távcső, BiA és szellőzés kombóval kicsit több mint 424 méterre lehet feltolni, ami már kellemes egy felderítéshez. A bukta közel 442-re növeli ezt.

Felépítmény

A harckocsi teste 65/40/30 mm-es páncéllal bír. Szintén nem képvisel komoly védelmet, nagyon srégan beforgatva eredményezhet csak pattanó találatokat. Szemből bal oldalt a sofőr, jobbra pedig a rádiós kapott helyet. A test két oldalán elöl találhatóak a lőszerrekeszek. Elég gyakran sebződnek, és ha nincs javító csomag, akkor kegyetlenül ráb@#&tunk, hogy finom és nőies maradjak. Alapból lassú az újratöltés, ám sérült lőszerrekesszel egy kínszenvedés lesz a további játék.

Felfüggesztés

38°-ot fordul másodpercenként, ami szintén csak középkategóriás. Mindennel együtt 41,42°/s-re lehet feltolni, plusz kajával 43,21 a maximum. Gyors ellenfeleket nem könnyű vele követni, lehetőleg ne hagyjuk, hogy Cromwell-ek és AMX 12-k kerüljenek a közelünkbe. A lánctalp a leggyengébb modul, gyakran szakítják. Talajellenállási értékei: keményen 0,8, közepesen 0,9, lazán 2. Egészen jó értékek, puha talajon eléggé belassul (mint minden más is), vigyázzunk.

Motor

A mozgásunkról egy 700 lóerős Skoda 16 AH 140 típusú egység gondoskodik, amely 50 km/h-s maximális sebességet garantál a járműnek. A harckocsi súlya 40 tonna, tehát bőven elég a 17 lóerő/tonna meghajtó erő. Ennek ellenére kissé nehezen gyorsul fel, és az 50-es max. sebesség eléréséhez is idő kell. Tolatni 20-szal tudunk maximum, tehát elég hamar vissza tudunk vonulni. A motor a felépítmény leghátulján kap helyet, és elég magas 255-ös HP-t, valamint 15 %-os gyulladási esélyt kapott, amivel a legstrapabíróbb modul a járművön. Ritkán gyullad, sárgára lövés sem annyira jellemző.

Ajánlott játékstílus

Mindent figyelembe véve ezzel a járművel nem egyszerű játszani. Tapasztalataim alapján egy vegyes támogató-felderítő szerepkörben alkalmazható leginkább. Tier VI-ban elég élvezetes vele tolni, habár sok közepes társa jobb nála. Lehet az élen haladni vele, de azért legyen a közelben pár csapattárs.

Tier VII-ben már nehezebb, mivel sok a vastag páncélzatú ellenfél. Itt érdemes társakkal haladni, flankelni. Aranyat itt sem kell agyon használni, ha észnél vagyunk és ügyesen csináljuk.

A VIII-as szint igazi kínszenvedés. Felderíteni lehet vele, ám a könnyű társai - mint az AMX-ek vagy a T37 - jobbak ebben a szerepkörben. A 700 LE már nem nagyon elég ide, balszerencsés esetben 2-3 lövés bekapásával garázsban végezhetjük. Nagyon észnél kell lenni, lehetőleg pontosan célozni, és gyenge pontokat keresgélni.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Szellőztetés/Célzásgyorsító
 • Optika

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javító
 • Kis elsősegély
 • Automata tűzoltó (aki akar, annak bukta)

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: BiA + 6. érzék + Álca/javítás
 • Vezető: BiA + Álca/javítás + Sima utazás
 • Lövegkezelő: BiA + Álca/javítás + Biztos kéz
 • Rádiós: BiA + Álca/javítás + Helyzetfelismerés
 • Töltő: BiA + Álca/javítás + Biztonságos elhelyezés

Bevétel

Mivel prémium, 50%-kal többet hoz mindenből alap társaihoz képest. Minket leginkább a kredit érdekel. A VbAddict.net szerint 16700 bruttó/7800 nettó átlag bevétel van vele, ezt jómagam is alátámasztom. 1000 alatti sebzéssel kb. hozza a 15-16 ezer bruttót, amiből olyan 9-10 marad a zsebünkben. Egy ügyesebb 1500 környéki csatánál már akár 30-33 ezer kreditet is kapunk, amiből közel 20 ezer maradhat nálunk ténylegesen. Ezek a számok arany lőszer nélkül vagy annak nagyon minimális használata mellett jönnek. Balszerencsés esetben, ha sok goldot szórunk el, akkor nagyon alacsony, 5-7 ezer körül lehet vagy akár nullázódhat is a bevételünk.

Előnyök és hátrányok

Előnye

 • Jó alfa sebzésű löveg
 • Nagy átütő erejű prémium lőszer
 • Viszonylag mozgékony
 • Jó látótáv

Hátrányai

 • DPM erősen átlagos (talán kicsit az alatti)
 • Sérülékeny lőszerrekesz és lánctalp
 • Speckó HEAT lőszer és lassú
 • Páncélzata gyenge
 • Alacsony HP

Kiknek ajánlott?

Nos, jómagam még a megjelenése idején megvásároltam, hogy előkészítsem a legénységet a közelgő cseh fejlesztési fához. A fentebb említett középszerűsége miatt a kezdetek szenvedősek, utána viszont már jól lehet vele haladni. Mindent összevetve, azoknak ajánlom, akik még nem kezdtek bele a cseh ágba, és szükségük lehet később már képzett legényekre. Rajtuk kívül még talán a gyűjtőknek ajánlom, akik kedvelik a ritkább páncélos típusokat. Megvételét leginkább leárazva ajánlom. 

Videó


Az elemzést írta: MegaPanzerTiger

Utoljára frissítve: 2018. október 2. 07:51

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  KUF
  • Tankos
  · 4 éve
  A gundep hiányával a és a papír páncélzattal még együtt lehet élni, de a heat lőszer és annak sebessége(kb. egy hulló falevél gyorsabban száll) tesz róla, hogy ne legyen egy közkedvelt prémtank. Lőszer kiosztás nálam: 45 normál, 28 heat, és 7 repesz. A heat-re sajnos sokszor szükség lesz, de a repesz is jól szokott jönni.
  300 csatáig és 2 gunmarkig jutottam vele, stílusa nálam is az elemzésben ajánlott felderítő/támogató. Kihúzni a látótáv növelő skilleket, távcsövet rá, és mehet a felderítés top tierként. Ezen a szinten amúgy tényleg potens a löveg, bár a soft statjai lehetnének jobbak is.
  Lőszerrekeszre eléggé érzékeny, mondjuk ha találatot kap, akkor az a meglepő ha nem hullik ki valamelyik modul/legénységi tag.
  Viszont T7-T8-ban free frag a tank, itt abszolút sikerként könyvelem el, ha megtudom lőni a HP-m.
  SH-ra én is hordtam egy időben, aztán a tömegesen megjelenő T34-85M-ek húgyos-kartonpapírrá degradálták.
  Teljes árát semmiképpen sem éri meg, leárazva is csak akkor, ha érdekelt vagy a cseh ágban, egyébként valóban kidobott pénz.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nortonor
  • Kiképző
  • Tank elemző
  · 4 éve
  A hosszú célzásidőt és a botrányos soft statokat leszámítva teljesen korrekt tank. Nem rosszabb mint a legtöbb tier 6-os prémium. Sh-ra is vittem egy időben, szerintem egyáltalán nem rossz. Üde színfolt a 220-as alfájával.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ce1018
  • Tankos
  · 4 éve
  Ha lenne legsza**abb prémium tank kategória megnyerné. Becseréltem anno az AC4 experimental-ra, az már két gunmarkos azóta...Megvan a type 64, STRV 42-57, TuránIII, t34-85M, de egyikre se gondoltam, hogy eladom, ez viszont iszonyatos. Papír, nem üt be semmit, vagy el sem találja, és kb 5 mp a teljes zoom biával is. Néha még most is felébredek rémálmomból, hogy még a garázsban van....de megnézem, hogy már becseréltem és vissza tudok aludni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Kub3n
   • Tankos
   · 4 éve
   "Ha lenne legsza**abb prémium tank kategória megnyerné."

   Látszik te nem játszottál még a Pz.Kpfw. III Ausf. K-val vagy az M4 Improved-dal
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    ce1018
    • Tankos
    · 4 éve
    Azokkal tényleg nem, de pár tier 2-3-mas is nevezhetne, bár azokat ingyé adja a wg.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior
  • Tankos
  · 4 éve
  [moderálva - Ahelyett, hogy kritizálod az elemzés érkezési idejét, inkább becsülnéd meg, hogy más veszi a fáradtságot, és megírja! - StahanoW]
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   uuee
   • Tankos
   · 4 éve
   Igen, gundep kéne neki, h ne legyen számottevően rosszabb mint a testvére, a VK30P (aminek 8 fok gundepje van, képes pattintani -legalább a kissebb tankokat-, 60 a végsebessége, APCR a prém lőszere, jobbak az ágyúja soft statjai, 50-el több a hp-ja, ellenben lassabban forog, és rosszabb a talajellenállása).
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    YelloWarrior
    • Tankos
    · 4 éve
    Én szeretem is azt a tankot
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   YelloWarrior
   • Tankos
   · 4 éve
   ????

   Ez is egy vélemény..sőt csak egy megjegyzés...nem kell besértődni...és nem fikáztam senkit, szóval nem értem ezt a túlbuzgóságot....
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 4 éve
    Semmilyen túlbuzgóság nincs. Ez nem vélemény volt, hanem köpködés, és lehet nem az elemzés tartalmával kapcsolatosan, de az, hogy most kerül ki, és ezen röhögcsélni... van fogalmad róla, mennyi időbe tart megírni egy ilyet? Lejátszani annyi csatát, hogy releváns tapasztalata legyen, hogy anyagot gyűjtsön? Rengeteg idő, és nagyon kevés ember csinálja ezt. Ezért moderáltam, és ebbe nincs túlbuzgóság. Remélem érthető voltam.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     YelloWarrior
     • Tankos
     · 4 éve
     "van fogalmad róla, mennyi időbe tart megírni egy ilyet?"


     100-200 csata...nem tudom mennyit játszotok...de ez pár hét még nekem is...

     Mióta vannak cseh tankok? Több mint 2 éve?

     Ezért fura....
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bfreshfishb
  • Tankos
  · 4 éve
  Életem tévedése volt megvenni. Hasonló örömöt (ha nem nagyonbbat) éreztem az eladásakor, mint amikor az FCM-et dobtam ki a kukába. Ez egy lassú -hiába 50km/h max, azt el is kellene érnie- pontatlan a papír sz@rdarab. Vagy sz@ros papírdarab, mert ezzel kb kitörölheti az ember.Ami rádnéz, az átüt. Te nem nem. ha flankelni próbálsz, Ő leforog. Te nem forgod le Őt....
  Aszolút pénzkidobás.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   YelloWarrior
   • Tankos
   · 4 éve
   Az 5-ös japán Chi-Ni meg a német T-25 még ennél is szarabb.....nem is értem miért nem buffolják már ezeket, egyszerűen átverés az összes....ha 90%-os leárazás lenne se kéne. egyik se...
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 4 éve
    1.) Chi-Nu Kai és nem Chi-Ni.
    2.) Max nem tudod használni, de egyikkel sincs baj. Nem mindenkinek valóak ezek a tankok, egyszerűen ennyi.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     YelloWarrior
     • Tankos
     · 4 éve
     Akkor az tökmindegy...egy fos...csak ennyi rémlik...

     A többség szerint is vacak, de tettem vele egy próbát, valóban az...
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      · 4 éve
      Amennyiben megvan még a Chi-Nu Kai, ajánlom figyelmedbe az itteni elemzést róla. Én az alapján használom, és a mostani metában is el lehet vele lenni bőven. Egy próbát megérhet még, kivétel ha már eladtad.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
       YelloWarrior
       • Tankos
       · 4 éve
       Fúú...én eladtam a fenébe

       Olvastam, de nem kell még egy közepesen semmilyen tank, ami csak akkor jó ha erőlködni kell...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  8baca0273304948c7e15351f4f810e16
  • Tankos
  · 4 éve
  Nekem az egyik kedvenc tankom a Vk3002-es,ezért amikor felemelték a skoda ap lőszerének az átütését(régen asszem 135-volt)akkor én is megvettem.6-os tierben nagyon jó,az a 220-as alfa,csakhogy pofátlanul sokat teszi a gép 8-asba,és ez nagyon megöli a tankot(mint a Thunderboltot).Maximálisan egyet értek az elemzővel,leárazva érdemes kipróbálni.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Mart988
  • Tankos
  · 4 éve
  Én a csehszlovák ághoz vettem meg, így egyszerre képzem a legénységet a grind közben és a Skoda T40-ben. Erre kifejezetten jó.


  A tank nagy erőssége, hogy sokan nem ismerik és meglepődnek az alfa miatt.

  Egy fontos dolog nem került bele a leírásba: a tank nagyon nehéz, 40 tonna! Ezt a Type 64-ek, Amx-ek, Hellcatek nem nagyon szeretik, ha 50-el nekik mész.

  Tipikus második vonalbeli támogató tank, a végjátékra érdemes támogatni a HP-t.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   ggamer4
   • Tankos
   · 4 éve
   Ha 40el mész nekik akkor is elviszel minimum 250-300 HP-t a könnyebb, általad is említett tankokból. Régen nagyon szerettem rammolni például cromwellel is, mostanában nehezebb már rammolgatni mert hatos szinten is, meg úgy általában inkább a páncélozottabb, nehezebb tankokat hozza a wg és kevesebb a rammolható cél csatánként, meg óvatosan is kell bánni vele mert sűrűn rengeteg a camper és megvédik a rammolandó célszemélyt...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Golza
  • Tankos
  · 4 éve
  Köszi a pontos elemzést, énis az elsők közt vettem meg, de én inkább a nehez mellett használtam. A leirtak 90%-ban a 8as TVP-re is igazak, uh ctr+c meg még a kis/NAGY torony és a 88/105-ös ágyú kombinációkat kell beletenni és kész is
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   YelloWarrior
   • Tankos
   · 4 éve
   TVP....-uhhh...

   Rászántam egy egész hetet hogy kigrindeljem, mert annyira fos, hogy tudtam, ha msot nem esek rajta túl akkor soha.....a legszarabb 8-as med evör.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    ggamer4
    • Tankos
    · 4 éve
    Nono!
    Az a helyzet hogy nagyon papír a TVP VTU, valamint nagyon nagy és magas is a tank, emiatt pedig gyenge az álcája, de azért ne hasonlítsuk már ehhez a hatos prémhez ami a kritikában szerepel, közel sem használhatatlan és közel sem olyan nehéz a játék vele mint a T40-el. Jelenleg is a garázsomban van a tank és nem tervezem eladni sem. A TVP VTU ágyúkarakterisztikái minden tekintetben felülmúlják a "kistestvért": átlagos lőszersebességek, elfogadható célzásidő, átlagos és nem átlag alatti átütés, valamint kicsit lustácska ugyan, mégis egy szinten nem említhető a skoda T40-el, mert a VTU-nak azért istenes gyorsulás van. Én a kisebb, jobb dpm-el és átütésekkel rendelkező ágyújával viszem. Szent igaz hogy az egyik legnehezebben játszható nyolcas med, de ha hozzászokik az ember akkor sokkal játszhatóbb mint a cikk alanya. Az persze rá is igaz hogy 2.-3. vonalas támogató vagy felderítő szerepkörben használható leginkább. A tier nyolcas szint "cromwellje" is lehetne szerintem, ha nem lenne ennyire magas és emiatt gyengék az álcaértékei.

Kapcsolódó elemek

 • A történelmi rész elég sovány lesz, ugyanis a Type 4 a WG által kitalált tank, ilyen tank nem létezett még prototípus formájában sem. Type 2604 néven készült valami; amit tudunk, hogy készült egy torony, amit egy bunkerre építettek rá a mandzsúriai-orosz határon. A toronyba egy 14 cm-es hadihajó ágyút építettek amit eredetileg valószínűleg harckocsi alvázra szántak, erre utaló vázlatot is találtak, de konkrét tervrajzok nincsenek.

 • Siemka, kedves olvasó! 1956-ban egy fejlett nehéz tankot kezdtek el fejleszteni, melynek megalkotója Richard Lewandowski volt, egy kadét a Varsói Katonai Műszaki Akadémiáról. A tankot 60 tonnásra tervezték, és 200 mm páncélzat védte volna.

 • A Centurion-sorozat fejlesztése a II. Világháború alatt vette kezdetét, de a Centurion variánsok elsősorban a hidegháború időszakának meghatározó harckocsijai. 1946-62. között 4.423 tankot gyártottak összesen az mk. 1-13. típusokból.

 • A VK betűjelzést 1938-tól használták a németek a tervezési megnevezésekhez, a Vollkettenkraftfahrzeug (lánctalpas gépjármű) rövidítése. A mögötte szereplő négy számjegyből az első kettő a tervezett tömeget mutatta, a második kettő a prototípus egyedi azonosítója.

Tovább a kategóriában: « Konštrukta T-34/100 - Elemzés
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.