Jelenleg

8
látogatónk van

2014. április 23. 08:22

Pz.Kpfw. S35 739 (f) - Elemzés

Írta:
(38 szavazat)
59 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

4,7 cm SA 35 L/34, ami a francia B1 egyik ágyújának egy kicsit felturbózott változata, s majd mint a statoknál látni is fogjátok, kicsit át is estek a ló túloldalára a fritzek... Ez egy igazi lézerágyú ezen a szinten, a sebzése ugyan nem túl magas, csupán 55, de a tűzgyorsasága valami brutális. Egy teljesen kiamxolt legénységgel 1,9-sec-enként lő... Gondolom nem kell magyaráznom, hogy Tier III-ban ezzel ha valamire ránézel annak fakereszt... gyakorlatilag csak a Pom-Pom-os brit tankok lőnek gyorsabban nála, de még nekik is tárazniuk kell 4 lövés után. Ezzel szemben a Soma egy 112 lövetű minigunnal mászkál, amivel legéppuskáz bárkit aki ki mer állni elé.

Általában ezt a nagy OP-ságot olvasva kezdi el szívni az ember a fogát, hogy hát igen oké, hogy gyorsan lő, de akkor hol a csapda? Lelőjem a poént? Nincs csapda. 

A páncélátütése 55 simával és 90 arannyal, ami abszolúte rendben van, arannyal a KV-1-eket is ki lehet bontani szemből különösebb gond nélkül, de Tier III-IV-ben a sima lőszer is bőven elegendő pár extrém esettől eltekintve (Matilda, AMX 40). De nyugalom, még mindig nincs vége: a célzási idő 1,14-sec egy teljesen pucér 100%-os legénységgel is, ami gyakorlatilag semmi. Ahogy odafordultál valamire már lőhetsz is (érdekességképpen. neki van a játékban a legjobb célzás ideje).

A hab a tortán pedig a 0,39-es pontosság, ami összerakva az ágyú többi statjával brutális sniper fegyverré teszi ezt a kis csövet. Ha valami felvillan már tárazhatod is lefelé, mert az ágyú biztos hogy oda lő majd ahova célzol.

Egyetlen hátránya, hogy az arany lőszer egy picit túl drágára sikeredett, 800 kredit/db, amivel ha nem vigyázunk elég hamar jókora számlákat lehet összehozni.  

Torony

Hivatalosan ugyanaz a torony van rajta, mint a francia B1-en, de valahogy a németek a Sománál úgy megbabrálták, hogy még ez is nagyságrendekkel jobb mint a francia tesón. A páncélzata 56/46/46, ami 10 mm-el vastagabb szemből mint a B1-en.

Tier III-ban a TD-ket leszámítva gyakorlatilag bármi elé röhögve kiállhatsz, mert a kupolát és a torony gyűrűt leszámítva belőni nem igazán lehet arany nélkül, hála a két lövegpajzsnak amik a torony elejének nagy részét fedik, ezáltal adva még egy kis extra páncélzatot az 56 mm-es alap érték mellé. Ez megspékelve a 10°-os csőlehajlásával elég kemény dióvá teszi a feltörését egy jó hulldown pozícióban.

A torony forgása is egész pofás 41°/sec, ami összeadva a test forgásával egy igazi kis balerinát csinál belőle. Ezt a tankot nem lehet büntetlenül leforogni...

A látótávja 330 méter, ami Tier III-ban abszolúte rendben van, de én azt mondom ez nem elég, így érdemes rá rakni egy mozgó optikát is (coated optics) a +10% látótávért. 360 méter rögtön tetszetősebb főleg, hogy igazán felszerelést nem is nagyon lehet pakolni rá, de legalább az OP ágyú mellett most már előbb látunk bárkit, mint ők minket.

Felépítmény

Papíron 36/35/25 mm-es páncélzat, ami az elején mindenféle véletlenszerű szögekben van megdöntve. Ennek az effektív értéke 36 mm-től egészen 60 mm-ig váltakozik, gyakorlatilag minden milliméteren más a páncél döntöttsége, amitől végül teljesen úgy néz ki mint egy nagy Chokito szelet. 

Sidescrpaelésben nagyszerűen működik a Soma, ha ezt megtanulod használni gyakorlatilag legyőzhetetlenné válsz, de ha esetleg nyílt terepen letolt gatyával kapnak is el, akkor sem kell kétségbe esni, mert elképesztő módon képes generálni a random lepattanókat, hála a szinte teljesen gömbölyű elejének. 

Sajnos viszont az egész tank tele van mindenféle nyílásokkal és ajtókkal, az előbbiek mögött pedig a sofőr és a rádiós ül, ezek halálára pedig igen érzékeny a tank és ez igen gyakran be is következik, ha az ellenfél pont ezeket a részeket lövi meg. Persze ezek elég kicsik, így nem kell különösebben tartani attól, hogy egy kezdő játékos direkt ezekre a lyukakra vadásszon.

A bal oldalán (ha szemből nézed) található egy doboz, ami megnyugtathatok mindenkit nem része a hit boxnak, így az őt érő lövések nem okoznak kárt a tankban, kivéve ha a mögötte lévő páncéllemezt találják el.

Felfüggesztés

40°/sec forgás láncon, ami megszégyenít sok közepes és könnyű tankot is. Sokszor megesik, hogy elkezd lőni az ellenfél és miután rájön, hogy szemből nem bír veled úgy dönt, hogy megkerül... aztán jön a meglepetés, hogy nem bír megkerülni, mert te nemhogy lefelé maradnál mögötte, de már lassan előtte jársz a forgásban. Különösen Pz 1C és Pz 2G-k ellen hasznos ez, akik az oldaladba kerülve elég hamar lehegesztenének.

Motor

220 LE-s Somua S-40, ami összeadva a tank alapból elég csekélyke súlyával egész jó teljesítményt nyújt. A gyorsulása kiváló, pillanatok alatt eléri a 37 km/h-s végsebességét és nagyszerűen tartja is azt. A mobilitása igazán figyelemreméltó, a végsebesség ugyan nem túl eget rengető, de soha nem lesz gondunk azzal, hogy ne érnénk oda valahova. Különösen igaz ez rövid (50-100 m) távokon, így pl. városokban, ahol az egyik utcából akarunk átmenni a másikba vagy sniperkedősebb pályákon pozícióváltásnál, itt még egyes könnyű tankokat is leelőz.

Ajánlott játékstílus

Egy hiper agresszív kis idegbeteg tank. Mint egy mini IS-7. Arra lett kitalálva, hogy előre rogyolj és szájba vágd az ellenfelet a saját kezével, csak ezt még az IS-7-nél is százszor hatékonyabban csinálja... Mivel elég mozgékony, érdemes a csata legelején megcélozni olyan kulcspontokat, amik megszerzése később nagyban hozzájárul majd a meccs megnyeréséhez. Ilyen pl. Komarin-on a folyómeder, ahol a sziklák között teljesen előrenyomulva letakaríthatod a hegyen lévőket és zaklathatod a campereket, hogy a társaid előre tudjanak nyomulni, míg te visszatolod őket a fedezékeikbe. Megéri keresni az olyan helyeket, ahonnan tudsz sidescrapelni vagy hulldownozni és innen szitává lőni mindenkit. A Soma talán az egyik legrugalmasabb tank az egész játékban, nagyszerűen alkalmazkodik szinte miden helyzethez, abszolúte megelőzve ezzel a korát, egy igazi kis multipanzer mint az E-50 vagy a T-54. Lehetőségeinknek csak mi magunk szabhatunk határokat, ha kell nehéz tank, ha kell közepes, de mint sniper támogató tank is nagyszerűen tud dolgozni.

Saját tierben városi pályákon egyértelműen a nehéz tank aspektus dominál. Itt sidescrapelgetve lever bármit, egyedül a HE-t lövöldöző derp ágyúk amiktől félnie kell, de ezeket is könnyedén kijátszhatjuk, hála a minimális célzásidőnek. Kinézel belelősz visszajössz, mire felfogja, hogy ott vagy már visszamentél a fedezék mögé. Aztán kinézel valahol máshol és kezdődik az egész elölről.

Nyíltabb pályákon inkább a hulldownozás és a medezés játszik vele, itt gyorsan megfogod a kulcspontokat, mint fentebb is írtam és ha kell snipeolsz. A célzásidejét mindenképpen érdemes kihasználni mint elsődleges fegyverünket, ehhez kell egy elég idegbeteg játékstílus, amit főleg hulldownban lehet alkalmazni. Mozogsz mint az őrült, megvárod míg lő egyet az ellen, megállsz rálősz kettőt, megint mozogsz, szerencsétlen meg csak szédül és lövi a lepattanókat.

Tier IV-V-ben már egy kicsit felcserélődnek a szerepek. Itt inkább a Soma az aki támogat és hagy másokat érvényesülni. Ilyenkor keress egy jó lövész pozíciót, lehetőleg olyan helyen, ahonnan oldalba tudod lőni a felvonuló vagy az éppen lefoglalt ellenfeleket. Viszont érdemes óvatosnak lenni, ne legyél túl agresszív és csak olyan helyre menj be, ahonnan aztán biztosan ki is tudsz majd jönni. Sajnos Tier IV-ben és pláne Tier V-ben nagyon sok tank gyorsabb nála, így elszaladni nem fogsz tudni, ha esetleg forróvá válik a talaj.

Sajnos ezekben a tierekben a fegyverünk lézerágyúból átalakul egy dobgéppé, amivel nagyszerűen lehet ütni a ritmust a páncélon, de sebezni már annál kevésbé.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

Ventilátor, Optika, Szerszámos láda.

Ajánlott fogyóeszközök

Kis javítókészlet, Kis elsősegély csomag, Kézi tűzoltó készülék.

Ajánlott legénységi képzettségek

Mivel egyetlen német közepes tankba sem kompatibilis a legénysége valószínűleg saját embereink lesznek benne. 6. érzék, sima utazás, helyzetfelismerés. Második körben pedig javítás vagy álca.

Átlagos bevétel

Hivatalosan nem keres sokkal többet mint egy átlagos Tier III-as tank, de mivel az ágyúja OP, iszonyatos sebzéseket lehet vele letolni. Az 1k-s körök abszolút nem ritkák vele, amire arany nélkül már kapsz általában 9-10k kreditet.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

Meglepően fürge és nagyon ügyesen mozog. Troll páncél különösen a tornyon és a testen sidescrapelésnél. OP lézerágyú elképesztően jó DPM-el, kellemes csőlehajlással.

Hátrányai

Az mi?

Kiknek ajánlott

A fogadóbizottság oszlopos tagjainak. Magyarul azoknak az elvetemült egyéneknek, akik szeretnek lejárni kis tierekbe zaklatni az újonnan érkezetteket. Ez a tank mocskosul OP a saját szintjén, egyszerűen megmagyarázhatatlan, hogy még eddig miért nem vették ki... pl. a Pz B2 és a KV-5 is ugyanezért lett kivéve, pedig ők messze nincsenek így eleresztve mint ez a kis gyilkos. Egy igazi kis aligátorteknős (EU fórumon hívták így egy időben: "snapping turtle"), a páncélja kemény, nagyot harap és ha felidegesíted utánad szalad.

Nagyon fun vele a játék, egymaga félkézzel képes meccseket eldönteni, ami 1v29-ben nem kis teljesítmény. Ha kell nehéz, ha kell med, ha kell support. Nincs az a feladat amit ne tudna hibátlanul végrehajtani.

A célzásideje a legjobb az egész játékban, amit ha kihasználsz igen nehéz labda lesz lecsapni. Az ellenfeleid még oda se érkeznek szűkülni mire te már lőttél és már fel is szívódtál, hogy ugyanezt megcsináld valami más helyről.

Talán az egyetlen hibája ennek a tanknak, hogy (pont úgy mint az FCM 36 Pak 40-et) ezt is feldobja az MM Tier V-be, ahol aztán elég szenvedős tud lenni néha, főleg zártabb városi pályákon. De melyik Tier III-as tank nem az?

Ami miatt érdemes még beszerezni a Somát az egy rajta kívül álló ok, mégpedig, hogy a közeljövőben (ez évben valamikor ha minden igaz, de legkésőbb jövőre) érkeznek a francia közepes tankok, amik között a Somua S35-nek egy nerfelt formában ugyan, de már bérelt helye van, ez pedig azt jelenti, hogy ki fog kerülni a mostani német verzió a boltokból és a Pz B2-höz és a KV-5-höz hasonló ritkaság lesz, később meg majd bánhatod amiért nem vetted meg amíg még lehetőséged volt rá.

1000 goldért nem mondom, hogy feltétlenül megérné megvenni, mert funoláson kívül semmi funkciója nincsen, legénységet nem lehet húzni benne és pénz farmolásra is vannak nála jobb tankok, viszont 500 aranyért halálos vétek kihagyni, főleg úgy, hogy hamarosan eltűnik a boltok polcairól.


Az elemzést írta: OdinHUN

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:17

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vasembör
  • Tankos
  · 6 éve
  #58 Jocek89

  Valentine II-t is teljesen meg lehet szokni erre a célra. A Pz, S35 ugye nem tier limites, és mint mondtad 3-as, így küldetésekre sokszor nem jó már. Az MM sem hiszem, hogy mindig ilyen kedvező marad neki, WG-t ismerve :sigh:
  A tierlimites négyesek nagyrészt golddal üzemelnek, a Pz. S35 az alsóbb tierek miatt elboldogul 85%-ban AP-val, de nyilván nem silvert akarsz velük farmolni.
  Valantine II-höz biztos van 1-2 ügyesebb legényed, amivel szépen fog muzsikálni, kicsit rosszabb, de nem sokkal mint a Pz. B2 A tornya azért védettebb, ami a B2 nagy hátránya.
  Szóval ha a legOP-bb tankot keresed e 3ból, akkor a Pz. S35, ha küldetésre kéne, akkor mindkét 4-est tudod majd használni.
  Hozzáteszem, hogy amikor futnak ilyen küldetések, tele van a tier IV ezekkel a tankokkal, sokkal többen is játszanak ebben a tierben, olyankor egy jó Matildával kenderbe vered ezeket a Prém négyeseket. T25 Pilotnál nekem az segített a legtöbbet, és ingyen van. ;-)
  Pénzt is jobban hozza, ritkán kell goldot töltened, Persze jóval lassabb, helyezkedni jól kell vele, de ugyanez a jól páncélozott meggymag-köpködő... :troll2:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jocek89
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="Vasembör"]Egyik kedvenc low tier tankom.

  Hétvégi noobáradat mellé remek darab, ha az ember már eldobná az agyát, föleg a mai MM-el szinte mindig top-tier...ott meg nemigen akard ellenfele. Mai átlagom 5230 WN8 vele...még skillmentes legényekkel...sokkal több rejlik benne...de top gun-t így is 2-3 csatánként hoz Csak ajánlani tudom [/quote]
  Más topikban láttam, hogy Valentine kettesed is van. Kicsit arra billen a mérleg, mert az tier 4 ezért missziózni is tud, aranyáruk meg azonos. Melyik élvezetesebb, kezesebb szerinted a kettő közül? Bár a leírásod alapján inkább ez. Csak kár, hogy tier 3, mert jól jönne egy low tier küldetéshajhász, ha okosban kell maratonozni. A b2-vel meg megint megvetetik a fél boltot.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Vasembör
  • Tankos
  · 6 éve
  Egyik kedvenc low tier tankom.

  Hétvégi noobáradat mellé remek darab, ha az ember már eldobná az agyát, föleg a mai MM-el szinte mindig top-tier...ott meg nemigen akard ellenfele. Mai átlagom 5230 WN8 vele...még skillmentes legényekkel...sokkal több rejlik benne...de top gun-t így is 2-3 csatánként hoz Csak ajánlani tudom

  [img]http://www.kepfeltoltes.eu/images/hdd1/2017/08/12/563shot_1486.jpg[/img] ([url]http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=563shot_1486.jpg[/url])
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Jocek89
  • Tankos
  · 6 éve
  Gondolkodok egy levezető, pihentető funtankon alsó tierbe. Pz b2-t elég nehéz szerezni, nem is olcsó, és ennek az s35-nek ugyanaz az ágyúja, ráadásul nem lát már ötöst, és 500 arany nem pénz érte. Jól gondolom, hogy a goldért szerezhető kicsik között ez a legjobb?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tank_szemelyzete
  • Tankos
  · 6 éve
  A 0.9.18-as MM változások révén már nem lát a tank tier 5-öt. Úgyhogy ismét OP. :-) (Persze, Matildába, AMX 40-be meg Pz. B2-be még bele lehet futni.)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  roboooo
  • Tankos
  · 6 éve
  A gold lőszerének kell adni max 70 pent,és lehetne mm limites.
  Vagy nagyban a t3 tankok ne mehessenek t5 csatákba,csak a gyors nagyobb látótávú lightok.
  Szerk.: Na hálisten nem lát tier5-öt már egy ideje.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Aquaflow
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="GB"]Teljes mertekben egyetertek az elottem szolokkal! Regen orult jo meccseket lehetett menni ezzel az ordogpalantaval, de manapsag..... A tier V azert mar nem ad tul sok mozgasteret szegenynek, marpedig szinte orokke abba dobalja "sors", nyilvan szandekosan, ami rohadt mocsok dolog a WG-tol. Senkinek nem ajanlom megvetelre, hiaba nagyszeru kis tankocska.[/quote]

  Ezzel sajnos nagyon egyet kell értenem... :nono:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  GB
  • Tankos
  · 7 éve
  Teljes mertekben egyetertek az elottem szolokkal! Regen orult jo meccseket lehetett menni ezzel az ordogpalantaval, de manapsag..... A tier V azert mar nem ad tul sok mozgasteret szegenynek, marpedig szinte orokke abba dobalja "sors", nyilvan szandekosan, ami rohadt mocsok dolog a WG-tol. Senkinek nem ajanlom megvetelre, hiaba nagyszeru kis tankocska.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  PanzerDivisionMarduk
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="sipmester"]Jó tank is lehetne, ha a tetves WG nem ilyen MM-et csinálna neki. Statoltam direkt, hogy milyen a besorolása, nálam a következő: 20 csata, ebből 2 tier3-ban, 5 tier4-ben, 13 tier5-ben. NO COMMENT! A 20 csatából 6 sivatag, 10 város, 4 vegyes pálya. Ja, és a tier5-ben kb 7-10 tier5-ös tank szaladgál, te meg max még 2 szerencsétlen meg szopik a tier3-as tankjában.[/quote]
  Dettó.
  Már tudjuk miért nem vették még ki, miért kapható még mindig...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  replika
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Angelus1991ster"]Jó hát a prémium tank megvételével az ingyen tankokat is kifizeted és a játék árának ( már ha van ilyen XD Végtelen ár az van ) egy részét. De jórészüknél szívsz mint a regulárisoknál.
  Csak az a plusznak nevezett valami különbözeti meg a normál/ingyenes tankoktól. T8-asoknál is röhej, az hogy az xp csak +10%-al több.[/quote]

  A kredit viszont nem mínusz hanem plusz, mint egy Tier V-nél.
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.