Jelenleg

18
látogatónk van

2016. november 15. 08:14

IS-2 - Elemzés

Írta:
(28 szavazat)
43 hozzászólás

Bevezető

A legendás Tigris-pusztítónak épült szovjet nehézpáncélos kínai köntösben. 1950 elején Sztálin bá’ adott néhány darabot ajándékba Mao elvtárs kommunista Néphadseregének, hogy segítsen Kínát is megerősíteni az eljövendő „Világforradalomhoz” (világhódítás). A járművek részt vettek a Koreai-háborúban, segítve Kim-Ir-Szen Észak-Koreáját. Egészen az ’50-es évek végéig rendszerben maradtak a Kínai Néphadseregben.

Paraméterek

Ágyú

Itt semmi komoly új dologgal nem kell számolni. Az összes ágyú ami felpakolható rá, teljesen ugyan az, amit az orosz társa használ, kivéve a 85 mm-eseket, mert ezek a kínai verzión nem találhatóak meg. Előbbi igaz a jármű többi moduljára is, így az orosz testvérével lesz majd összehasonlítva, hogy miben különböznek egyáltalán.

Az alap ágyúnk a 100 mm-es 44-100JT típus. Ez érezhetően az orosz D10T löveg kínai verziója. A sebzési és a páncélátütési értékeket leszámítva mindenben gyengébb mint az eredeti:

  Szovjet D10T Kínai 44-100JT
Töltési idő 7,6 mp 9,3 mp
Tűzgyorsaság 7,89 lövés/perc 6,45 lövés/perc
DPM 1973 1613
Célzási idő 2,7 mp 2,9 mp
Pontosság 0,38 m/100m 0,42 m/100m

Töltésgyorsító és ventilátor kombóval már 7,85 mp-es újratöltéssel bírunk, ami 1911 DPM-et biztosít, a pontosság 0,39-re, a célzási idő pedig 2,72-re javul. BiA skillel és pótellátmánnyal a töltést 7,36-ra lehet maximum lenyomni, így 2038 DPM préselhető ki belőle, 0,37-es pontosság és 2,55 mp-es célzás mellett. Sajnálatos, hogy a D10T ugyanezekkel a felszerelésekkel és képességekkel még mindig sokkal jobbat produkál (2493 DPM, 0,33-as pontosság, 2,37-es célzás). 

Az alkalmazott lőszereink AP, APCR és HE, 175/235/61 mm-es átütésekkel, valamint 250/250/330-as alfákkal. Nem lenyűgöző értékek, de még használhatóak az első csatákban, miután a járművet megszereztük. Jómagam is az első vagy a második csatámban ezzel a löveggel szereztem az első Nagy kaliberemet erre a járműre. Lehet rá építeni, de nem túl hosszú távra.

Az orosz IS-hez hasonlóan a fő löveg a 122 mm-es D-25T. Különbség szinte alig van. Amikben egyeznek: 

 1. Alfa sebzés: 390/390/530 hp
 2. Tűzgyorsaság és újratöltés: 4,88 lövés/perc és 12,30 mp
 3. Célzási idő és pontosság 100 méteren: 3,4 mp és 0,46 méter
 4. DPM: 1902 hp/perc

Töltésgyorsítóval és szellőzéssel a pontosságunk 0,43-ra, a célzás 3,19-re, a töltés 10,38-ra, a DPM pedig 2254-re módosul. Ezek BiA képességgel 0,42 m/3,12 mp/10,16 mp/2304 hp-ra turbózhatóak. Ha sok a kreditünk, akkor pedig pótellátmánnyal 0,4/2,99/9,73/2404-ig tudjuk kimaxolni az értékeket. Erősen ajánlott még célzásgyorsítót is felszerelni rá.

Ugyan úgy 28 db skúló pakolható a járműbe, az én elosztásom 20/4/4. Még egyszer sem fogytam ki teljesen a munícióból, be lehet azért osztani.

Amiben különböznek:

Nos, egyedül a prémium lőszer között van lényeges különbség. A kínai HEAT-et használ, az orosz pedig APCR-t. Az előző 250 mm-t képes áttörni szemben az utóbbi 217 mm-ével, ezenkívül nem veszít az átütési erejéből, bármilyen távra is lövünk vele. Sajnos azonban lassabb a maga 640 m/s-ával, hisz az orosz 975 m/s-ot tud. Valamint mivel HEAT, a rétegelt illetve az üreges páncélok simán megeszik.

Lövegkitérítésben az orosz egy fokkal jobb csak: -6°/+25°, míg a kínaié -5°/20°. Ezen kívül a sima IS mozgás valamint toronyforgatás közben kicsivel jobban tartja a pontosságot (csupán 0,02-dal). Egyértelműen közelharcban, maximum közepes távolságon lehet vele osztani Mao elvtárs áldásait.

Ezekkel az értékekkel tier 7-ben és az alatt jól lehet aratni, papír célpontok ellen a HE lőszer brutális mészárlásra képes. Egy szinttel feljebb viszont már óvatosabbnak kell lenni, de ha ügyesek és okosak vagyunk, akkor a 175-ös átütéssel is tudunk kezdeni valamit. Tier 9-ben viszont jön a cumi ezerrel. Itt is lehet a sima AP lőszerrel játszani, de itt már szükséges a HEAT, ha például szembe kerülünk egy E 75-tel vagy egy M103-mal. Vigyázzunk mire és hova lövünk vele, ismerve gyengeségeit.

Torony

Ugyanaz a 100/90/90 mm-es páncélzat, 28°/mp forgási sebesség és 350 méteres látótáv. A gyenge pontjaik a lövegpajzson és a kupolán ugyanúgy megtalálhatóak. Az IS-2-n a kupola kicsit jobban páncélozott, de nem sokkal, így is szépen belőhető. A kupolában található a parancsnok, aki el is halálozik ha találat éri, és ez gyakran megesik.

Baloldalon található a lövész, jobb oldalt pedig a töltő. Nem gyakran halálozó személyek, ha viszont balszerencséd van és mindkettő (f)elszáll, az szívás. A hátsó részben van az egyik lőszerrekesz, ami gyakran borul ha bekap egy skúlót.

Felépítmény

Az orosz szemből vastagabb bőrű, mint kínai társa. A sima IS 120/90/60 mm-es értékekkel operál, távol-keleti tesója pedig 100/90/60 mm-rel. Azonban mindkettőnél a sofőr helye a legsebezhetőbb.

Külsőleg az IS-2 oldalai jobban lekerekítettek szemből nézve, így nagyobb eséllyel pattint, leginkább ferdén beállítva. Jobb oldalt van a második lőszerrekesz, ami megint csak szeret sebződni (vagy robbanni!) ha találatot kap, tehát ezt a rész takarni kell. Ha sarok mögüli kitolatósat játszunk, akkor inkább csak a bal oldalt alkalmazzuk erre.

A jármű fejlesztett toronnyal 1280 hp-val bír, az orosz IS csak 1230-cal. Nem nagy különbség, de húzós esetekben jól jön az a plusz 50 hp, tapasztalatból mondom.

Rammolásban el lehet vele szórakozni az artyk és könnyű tankok ellen. A páncélzottabb járművekkkel - különösen a japán heavykkel - való ütközést viszont kerüljük, mert nagyon ráfázhatunk.

Felfüggesztés

Az alap felfüggesztés forgása 36° másodpercenként. Nem rossz, de ami fontosabb, hogy az összes modul felrakható rá - akárcsak a moszkvai típuson -, tehát az erősebb felfüggesztést a fejlesztés legvégére hagyhatjuk. A második alváz már 38°/mp értékkel bír, ami 3°-kal jobb mint az orosz IS top alváza. Ezzel és a toronyforgással viszonylag könnyen követhetjük a minket flankelő, megkerülő ellent.

A lánctalp, akárcsak az orosz verzió, nagyon szívós, ha meglövik, az esetek 90%-ban csak sárgára lövik. Talajellenállási értékei megint csak jobbak testvérénél: 1,00/1,10/2,20. Puha talajt azonban ő sem szereti igazán, tehát azt kerüljük.

Motor

Egy 12150LS féle dízel motor, amely 580 pacit tud kiadni magából, 12,67 LE/tonna fajlagos teljesítményt biztosítva. Na itt az orosz erősebb, mivel ott már az alap motor is 600 LE-s, a fejlesztett pedig 700.

Ám sebesség terén a pekingi elvtárs megelőzi a maga 37 kilóméterével óránként, míg az előbbi 34-gyel tud csak haladni. Gyorsan eléri a max sebességet és tartja is, de dombra felfelé természetesen visszaesik kb. 10-15 km/h közé.

Tolatni mindkettő 14-gyel tud. 12% esély van a gyulladásra és ez a gyakorlatban tartja is magát, nagyon ritkán gyullad ki. Az üzemanyagtartály is csak sárgára sebződik az esetek 99,9%-ában, ezért nem érdemes automata tűzoltót felpakolni, elég neki a kézi poroltó.

Fejlesztési sorrend

Említettem, hogy az alap alváz szinte mindent elbír, ezért az erősebb verziót hagyhatjuk későbbre. Az ágyúkat ajánlom elsőnek fejleszteni, velük együtt a motorokat a mozgékonyságért, utána torony, alváz és végül rádiók.

Ajánlott játékstílus

Egy viszonylag mozgékony, brutális tűzerejű, ám alacsony tűzgyorsaságú és közepes páncélzatú harckocsi. Mivel heavy, a nagy pofonosztások főhőse.

Tier 7-ben érdemes vele az élen haladni a többiekkel és aprítani az ellent. Mivel lassú az újratöltése, akkor hajts ki és célozz, amikor a célpont ellőtte magát, vagy nem rád figyel. Beadjuk neki a 390-es pofont, majd tolatás vissza és töltés, míg a többiek lefoglalják.

A sarok mögüli ki-betolatós lövöldözés is jól működik vele. Az 1v1-et csak ésszel. Az egy szinttel lentebb lévő heavyk ellen nincs probléma, egy T29 vagy IS ellen azonban nem biztos a győzelem, még egy Tigris I is megtudja leckéztetni ha úgy alakul. Lesből, hirtelen támadva a legjobb taktika.

Tier 8-ban már egy sorral hátrébb kell maradni. Előre engedni a jobb páncélzatú társakat és mögülük "csipegetni". Mivel elég mozgékonyak vagyunk, egy flankelésbe is belevághatunk a medekkel ha úgy alakul.

Kilencesek ellen pedig a nagyon távolságtartó vagy trükközős játék alkalmas. Hátul maradni vagy hátbakerülni az ellent. Itt nagyon figyelni kell a gyengepontokra, és itt már képbejön a HEAT lőszer is. A táras vagy nagy tűzgyorsaságú tankokkal vigyázzatok (AMX-ek, Cromwell), mert imádják lerohanni, leginkább amikor egyedül van.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító 
 • Ventilátor
 • Célzásgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélykészlet (habár előfordul hogy egyszerre két ember is kiesik, és akkor nagy szívás van, de nem gyakori)
 • Kis tűzoltó vagy pótellátmány

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok: 6. érzék + BiA + Javítás
 • Vezető: Javítás + BiA + Irányított ütközés vagy sima utazás
 • Lövész: Javítás + BiA + Biztos kéz
 • Töltő: Javítás + BiA + Biztonságos elhelyezés

Bevétel

Mint a tier 7-es járművek jórészénél, ez a tank sem igazán a pénz farmolásra lett kitalálva, inkább fun-olásra. A vBaddict.net is megerősíti ezt, ahol az IS-2 elég negatív számokat produkál. Én is tapasztalom, leginkább amikor 9-esek ellen megyek és a sok nemtaláló/nemátütő találat mellett aranyat is kell használni. Ez azonban nyilván nem mindig van így. Ha megtanulsz vele helyesen játszani, akkor azért hoz némi lét a házhoz. Olyan 5-7000 ezer között teljesít ha megvan a 2000 körüli sebzés, de ennél is több sebzéssel 15-20000 között is kereshetünk vele.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Elégséges mennyiségű HP
 • Erős, nagy sebzésű ágyú
 • Viszonylag jó páncél
 • Jó mozgékonyság
 • Alacsony gyulladási esély
 • Hatalmas fun factor

Hátrányai

 • Lassú tűzgyorsaság
 • Érzékeny torony
 • Lőszerrekesz gyakori sérülése
 • HEAT prémium lőszer
 • Nem hoz túl sok kreditet

Kiknek ajánlott

Azoknak ajánlom, akik már az eredeti orosz IS-t is szeretik vagy csak úgy általában az orosz heavyket és stílusukat. Ezenkívül persze mindenki másnak is. Nem kredtigyár, de nem is arra való. Jó jármű és amint mondtam, élmény vele játszani. Gyakorlott kezekben igazi halálosztó tud lenni, de kezdőknek sem okoz nagy kihívást. Kezes kis gép.

Videó


Az elemzést írta: MegaPanzerTiger

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:04

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Carrad25
  • Tankos
  · 4 éve
  Ez volt az első tankom és ez egy elég jó tank, most egy wz111 1 - 4 model van azt is szeretem, még hogy a kinai tankok nem jók, játszni kéne tudni nem a tankot fikázgatni!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Commander_Markhusz
  • Tankos
  · 4 éve
  Most TOTT de ez egyszerűen hhhhiiiiihhhhheeeeettttteeeetttttllllleeeeeennnnn ssssszzzzzaaaaaarrrrrrrr, ilyet még nem pipáltam, ezután még a 110el is szenvedni...
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  f3f64c6821528cf5b60f8a448c537a14
  • Tankos
  · 5 éve
  Bmw:
  Egy kilences td-nek 250-300 a penje nem is értem miért gond ez egy 7es tanknál
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bmw0511
  • Tankos
  · 5 éve
  Is után ne játszatok Is-2-vel mert hatalmas csalódás lesz a tank, számomra is az volt, az ágyú statokban ugynaz mint az orosz, a neve is, de nem az, nagyon pontatlan (az oroszhoz képest), az egyetlen pozítívum az pont az amit itt negatívumként írt le a cikk szerzője a goldja. 250-es pennel akárhol el vagy tier 9-ben is csak a szupernehezeknél kell vele célozni ( mondjuk régen 300 pen-es volt valamiért nerfelték, nem is értem miért baj tier 7-ben 300 pen), Is-nek 217-es a goldja. A torony kiszámítható, amit kell azt lepattintja, a mozgékonysága jó, viszont a testpáncél az egy hatalmas negatívum egyszerűen 120 pennel ott ütnek be ahol akarnak, az Is-ben legalább benne volt az hogy úgy esik a lövés hogy akármi lőtt lepattan, itt erre nem lehet számítani. De lehet vele kis távolságból tornyozgatva sebezgetni, arra kiváló, lösz és visszabújsz ez a játékstílus ami nekem bevált.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bfreshfishb
  • Tankos
  · 6 éve
  Van értelme 19k XP elcseszni az éppen alig jobb "top" lövegre ezen a foson, vagy harapjak a nyelve , 300% xp bónusz aztán csak pörgessem az XP-t? (Iszonyat mekkora egy szarkupac az első nagyalfás gun.)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Steve125
  • Tankos
  · 6 éve
  Csak ajánlani tudom! Brutális, jó tűzerő, a csapat ökle.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   Carrad25
   • Tankos
   · 4 éve
   Igy van enis szerettem és ez volt a z első tankom
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 7 éve
  [quote name="CrawlingChaos"]Nagyjából ugyanaz a két tank, a prémium orosz változat egy fokkal jobb csőlehajlást kap, erősebb a testpáncélzata és valamivel jobb a LE/t aránya.
  Szubjektív dolgokba ne menjünk bele, maradjunk annyiba, hogy nekem nagyon tetszik mindkét tank. Nem olyan bolondbiztos, mint T-29, nem olyan troll, mint egy O-Ni. Nekem ezek a tankok (IS, IS2) a heavydium kategóriába esnek. Ha túl keménynek igérkezik a nehéz oldal, sokszor kell olyan döntést hozni, ami kilóg a szokásos "hová szoktak a nehéz tankok menni ezen a pályán?" típusú kérdéskörből.
  Persze ha olyan játékstílust erőltet az ember, ami próbálna a páncélzatára hagyatkozni, aztán azt tapasztalja, hogy minden beüti, akkor 10 meccs után el kezded fényesíteni a wakizashi-t. Hasonlóképpen ha nagyon távol maradsz a történésektől, és már-már sniperként akarod használni, akkor valószínűleg hajtépés lesz a vége. Ha kiszaladsz a fedezékből 3 TD elé, akkor gyors garázsmenet és klaviatúra- és egércsere várható, ilyesmit csak Black Friday napok előtt érdemes megjátszani.
  Szerintem ez tipikusan az a tank (testvérkéivel egyetemben), ami nagyjából ugyanannyi ember számára okoz siralmas élményeket, mint izgalmas, gondolkodós, "melós" élvezetet.[/quote]


  Semmi szubjektív dolgot nem mondtam róla. A prém IS2 szörnyű holmi. A páncélja gyenge, a lövege pontatlan, és mire becéloz valamit, lemegy a nap. Pozitívuma, hogy ha mégis betalál, jó nagyot sebez a saját tierjében. de gyakran teszi kilencesbe, ahol már csak a létszámot növeli. Voltaképpen te is ezt írtad róla, csak te optimista megközelítésből.

  Azon még elmélkedhetünk, hogy kinek mitől számít élvezetesnek egy tank. Nekem alapvetően 2 dolog kell hozzá: találjam el és üssem át a célpontot. A többivel majd csak elboldogulok. Amelyik tankot nagyon nem szeretem, annak ebben a két pontban van hiányossága. Mint pl. a prém IS2, ami nem szokta eltalálni a célt.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nortonor
  • Kiképző
  • Tank elemző
  · 7 éve
  [quote name="CrawlingChaos"]
  Mindjárt indul a teszt szerver, próbáld ki! Egyébként én is úgy húztam, hogy megvettem a Type 64-et, és amíg a Type T-34-vel kihúztam az 59-16-ot, addig az M5A1-ben is leszorzóztam a legénységet a Type 64-es körök mellett. Mire átraktam őket a hatos scout-ra, meg volt a paralámpa, a többieknek pedig a camo.
  Szerintem sokan az M5-re asszociálnak és sikítófrászt kapnak előre a gondolattól, de a kínai az amerikaival ellentétben kap egy használható ágyut.[/quote]
  Az amcsi régen volt király a kis howie ágyúval. Pályafutásom első tank ász medálját azzal szereztem, még a nyitott tornya volt a top, én szerettem.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  CrawlingChaos
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="Nortonor"]Mondjuk ha az M5A1 tényleg "jó" akkor addig simán kihúzom az ágat, veszek melléjük egy Type 64-et [/quote]

  Mindjárt indul a teszt szerver, próbáld ki! Egyébként én is úgy húztam, hogy megvettem a Type 64-et, és amíg a Type T-34-vel kihúztam az 59-16-ot, addig az M5A1-ben is leszorzóztam a legénységet a Type 64-es körök mellett. Mire átraktam őket a hatos scout-ra, meg volt a paralámpa, a többieknek pedig a camo.
  Szerintem sokan az M5-re asszociálnak és sikítófrászt kapnak előre a gondolattól, de a kínai az amerikaival ellentétben kap egy használható ágyut.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  YelloWarrior
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="CrawlingChaos"] akkor mire az "igazi" kínai (másolat) könnyű és közepes tankokhoz jut, addigra már van egy-egy tanonc legénysége.[/quote]

  Light-okhoz béna vagyok...egyelőre...a WZ-re kíváncsi leszek...a Type-ok jól működtek, az 58 volt az első medem azt hiszem...T6-ban nem éreztem a kisebb átütés hiányát, de a mozgényoksága jól jött, az tetszett...
  Most van egy rakat legénységem

  [quote name="Nortonor"]...98 ezer free xp-ből le is lehet tudni....[/quote]

  Ha ennyi free XP-m lenne betolnám a Skoda T 50-be...az nagyon szopatós modulok terén....150.000 sőt 200.000 xp-t (ha kell az 1000 paci) is benyel ha az igazi táras oldalát akarod azonnal....
Tovább a kategóriában: « 110 - Elemzés WZ-111 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.