Jelenleg

22
látogatónk van

2017. március 8. 08:18

FV4202 - Elemzés

(85 szavazat)
71 hozzászólás

Barkóba

A tank jó ideje bent van a játékban, de a 9.12-es patch-csel egy időre kikerült. Aztán egy speciális küldetéssorozat keretében megszerezhetővé vált a Centurion Action X tulajok számára és rá 1 hétre már a prémium boltból is megvehetővé vált. Mai mesém főszereplője nem más, mint az angolok 8-as prémium közepes tankja, az FV4202.

A szegénylegény és tank

Egyszer volt, hol nem volt. Volt a világon egy szegénylegény, akinek volt egy tankja. A tanknak volt egy 83,4 mm-es lövege, ami 226/258/42-es átütéssel és AP/APCR/HE lőszerekkel rendelkezett, ami 230/230/280-as átlagsebzést tudott produkálni. A lőszerek 1020/1275/1020 m/s-os sebességgel repülnek. A szegénylegény dolgos napjain 7,67 másodpercenként tudott egyet lőni, ellenben ha tölthetnékje támadt és jól megszellőztette a tantok, netán még a bajtársait is áthívta, akkor már 6,6 másodpercenként is lőhetett. Sőt, ha hoztak neki egy kis pudingot és egy kis teát, akkor akár 6,33 másodperc is elég volt neki egy lőszer betöltéséhez.

A lőszereket egy kedves barátja hozta neki 680/4400/170 kredites áron. Az ágyú meglehetősen pontos volt: a dolgos hétköznapokon 0,32-es, egy jó szellőztetés után 0,31-es, a bajtársaival 0,30-as, pudinggal pedig 0,29-es szórása volt. A célzással nem voltak problémák, ez 2,21 másodperc volt alapból, amit a bajtársak segítsége, egy jó puding és a megszellőztetett tank 2,02-re tudott redukálni.

Egy nap a szegénylegényt hívta a kötelessége és harcba kellett indulnia. Nem aggódott az átütésért, mert a tier 9-es tankokra is elég volt az alaplőszeré. De ahogy teltek múltak a napok, szembe kerültek a gonosz 10-es tankok is. Az okos szegénylegény 6 darab APCR lőszerét gondosan használta. Tudta, ha a tankok gyengébb pontjaira lő, akkor egy ideig vissza tudja őket tartani, de akkor hamar haza kell menjen dolgozni, hogy újra tudja tölteni a lőszereket, hisz drága volt az APCR használata. Ennek elkerülése érdekében kedves nagypapája ezt tanácsolta: "Kerülj fiam ellened oldalába, s meglásd, onnan már az AP is lyukat váj a kemény tankokba!"

A szegénylegény bajtársaival hét nap hét éjjel folyton-folyvást csak ment, míg egy dimbes-dombos vidékre értek. Ekkor egy galamb szállt le hozzá és így szólt: "Szegénylegény! A dombok között bújtak meg az ellenségeid. Hetvenszer heten vannak, ezért használd a 10 fokos ágyúsüllyedésed." A legény megfogadta a tanácsot és csak a tornyát mutatta az ellenfélnek. A tornyot még a nagypapa használta a maga idejében, de akkor sem volt túl kemény a maga 170/90/90 mm-es vastagságával. A szegénylegény a dombok mögül nem nagyon mert kinézni, mert itt-ott könnyen át tudták ütni, hiába volt hulldown pozícióban. A tankból remekül ellátott a legény akár 390 méterre is, de ha messzelátót is használt, 429 méterre növelhette látótávját.

Gondolt egyet a legény és kihasználta az ágyú pontosságát, gyors célzását és töltési idejét, így alkalmanként csak rövid ideig kellett szembenézzen az ellenséggel. A torony gyorsan forgott, 40 fokot egy másodperc alatt, de ha a legény hátába kerülnének, akkor úgyis az alvázat is forgatnia kell. A toronyforgatás közben a célzás nehézkes. A plusz szórás számokban 0,2/0,2/0,16 (mozgás/alvázmozgatás/toronyforgatás közben).

Az alváza a tanknak egy érdekes rész. 50,8/50,8/31,8 mm vastag, viszont az eleje nagyon éles szögben döntött. A felső frontlemez 108 mm vastag effektíve, amit ha laposabbról lőnek meg, könnyen generál lepattanót, de a szegénylegény nem erre hagyatkozott a csatában.

Ahogy elfogyott a hetvenszer hét ellenfél, újból útnak indult hősünk. Teltek múltak a napok és elérkeztek Himmelsdorf városába. Itt sarokharcba keveredett a szegénylegény, de csak a 7-8-as tankok ellen tudta a sidescrape manővert használni és azt is csak ritkán, hiszen a torony - érdekes formája miatt - könnyen belőhetővé vált egy kis forgatás után. Ezért kapta magát a legény, és menekülőre fogta. A láncok szinte a szakadás határán voltak, így 42,67 fokot tudtak fordulni. A szegénylegény ennek köszönhetően nagyon jól boldogult a kacskaringós utakon.

Sajnos a motor csak 510 lóerőt adott le, ezért csak nehezen tudta elérni a 45-48-at a kemény utakon, sőt, a közepesen kemény talajon már csak 35-38-cal, míg a puha talajon 25-29 km/h-val volt képes célja felé haladni. Hiába jött a jó tündér, 2x is, és emelte a sebességet 35-ről 40-re, majd 40-ről 50-re, ha a motort nem tudta elvarázsolni. Bár a talajellenállási értékei remekek voltak a tanknak, nem igazán tudta ezt kamatoztatni. Ez az öreg Rolls-Royce motor 20%-os eséllyel gyulladt, de a legénynek szerencséjére ez nem történt meg. Kézi tűzoltót tartott benne a biztonság kedvéért, amit viszont néha a sok puding és tea miatt otthon kellett hagynia. Az automata tűzoltót drágának találta, annak ellenére hogy passzívan is csökkenti a tűz esélyét. A szegénylegénynek egy dolga maradt, haza térni. Itt a vége fuss el véle...

Mit is tanultunk ebből a meséből?

Az FV4202-nek egy remek ágyúja van, ami nem igazán igényli a goldot a magas alapátütés miatt, de nem egy golyószóró. A tornya igazán hulldownban lesz kemény, de elég érdekes formája miatt könnyen belövik. Az alváz a jó döntöttsége miatt csak a 6-os tankok ellen véd szemből megbízhatóan, magasabb szinten csak extrém esetekben. Jól manőverezhető hála a jó talajellenállási értékeknek, viszont nem gyors a tank. A korábbi 35-ös végsebességgel a csata elején nyomtam 2-szer R betűt és a csata végén megállt a tank, ha nem lőttek ki addig. Most az 50-nel jóval használhatóbbá vált, de a motor gyengécske és nem szívleli, ha terhelik.

A kredithozamát megemelték, ami rosszat nem tett neki, de eddig is jól hozta a pénzt.

A látótávja kellemes, de nem átlagon felüli. Ez a tank szinte minden téren átlagos teljesítményt nyújt. 9.17.1-re szerintem sikerült a végleges balanszolása a tanknak.

Legénység képzése, skillek

A Centurion I-től kezdődően kompatibilis a legénység az FV-jével. Nekem van Cromwell B-m is és ha legénységet szeretnék húzni, akkor inkább az FV-t választom. Méghozzá azért, mert könnyebb vele akár 10-es tierben is XP-t szerezni. 

Az ajánlott képességek terén kicsit bajban vagyok, ugyanis ezt a legénységet 3 tankban húztam, ezért nem kimondottan ehhez a tankhoz illők vannak benne.

  • Parancsnok: 6. érzék, Elit alakulat, Javítás/Felderítő
  • Lövész: Pillanatkép, Elit alakulat, Javítás/Mesterlövész
  • Vezető: Sima utazás, Elitalakulat, Javítás/ Offroad vezetés (hogy kevesebbet veszítsen a sebességéből)
  • Töltő (rádiós is egyben): Biztonságos elhelyezés, Elit alakulat, Helyzetfelismerés/Javítás

Felszerelések, fogyócikkek

  • 250+-ról lövöldözéshez: Töltésgyorsító, Vertikális stabilizátor, Távcső
  • 250-nél közelebbről lövöldözéshez: Töltésgyorsító Vertikális stabilizátor, Szellőzés 2. szint.

Fogyócikknek kis javító, kis elsősegély, kis tűzoltó a standard, de a poroltó cserélhető automata változatra, esetleg pudingra, ha igazán belevalóak vagyunk.

A tank által képviselt játékstílus

Itt nem tudok általánosan ajánlani semmit, mert a tank mondja meg hogyan játszd. Dimbes-dombos helyeket szereti, ahová hamar eljut, és a kinéz-lő-visszabújik taktikát követheti. Ha ilyenre nincs lehetőség, akkor érdemes 250-300 méterről a 2-3/4. sorból lövöldözni. Távcsővel jó a látótáv és a lövedék sem veszít sokat az átütéséből. Ha top tierek vagyunk és sok a 6-os 7-es tank, akkor meg lehet próbálni a frontot tolni, ez esetben rendkívül fontos, hogy időben észre vegyük ha sokan vannak szemben, mert nem lesz időnk utólag elfutni.

Kinek érdemes egy ilyet beszereznie?

Azt kell mondjam, hogy a gyengécske motor és a torony érdekes formája ellenére "a wotos karrierje első felében járó" játékosoknak megéri megvenni. A megbántások elkerülése érdekében azt kell mondjam, hogy 7-8000 csata után már látom értelmét a tank megvételének. Ha hagyod, megtanítja hogy milyen a közepes tankok világa, amikor a 2-es gomb csak dísznek van.

Videó

A videó elkészítéséért köszönet Bodzy-nak.


Az elemzést írta: Pici_Maci

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:45

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    ticsungg
    • Tankos
    · 4 éve
    Hmmm. Csak nekem tűnik fel, hogy az IS-6 célzásakor erősen AIJM BOT használatra utaló gyengepontra történő célkereszt ugrálás figyelhető meg? A videón 4:30-tól figyelhető meg, hogy az AIM BOT ugrál a gyengepontok között.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Vagyígyvagysehogy
      • Tankos
      · 4 éve
      "Ugrál" az máshol is. Jó magam 5-6 évvel ezelőtt használtam aimbot programot (azóta nem), de az folyamatosan egy kiválasztott gyenge pontra "koncentrált" és nem ugrált a gyenge pontok között. Itt inkább valóban szerver oldali laggról lehet szó.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      PiciMaci
      • Tankos
      · 4 éve
      Az a szerver oldalról érkező célkereszt lagg.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    _Potip_
    • Tankos
    · 5 éve
    Tavaly karácsonykor vettem egy nagy csomag zsákbamacskát, amiben nem volt egy 8-as tank sem, helyette kipotyogott cca. 20 k arany amiből vettem egy Löwe-t és - az elemzés hatására - ezt a tankot. Számomra ez a tank egyúttal a magasabb tierű közepes játékstílus tanulását is jelentette. A lassú szűkülést leszámítva összességében egy nagyon felhasználóbarát tank még kezdőknek is. Egy minimális ment közbeni szóráskép buffal akár a kategóriája legjobbja is lehetne. Nagy köszönet Pici_Macinak az elemzésért!
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      PiciMaci
      • Tankos
      · 5 éve
      Én csak mesélek ezt azt
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tyrannus9
    • Tankos
    · 6 éve
    Már a 3. skillsort húzom benne, igaz ha nem muszály nem játszom vele, számomra a pontatlan ágyú az alacsony dpm és a kis alpha teljesen használhatatlanná teszi. Ha most kéne döntenem biztos hogy nem venném meg (vagy bármit 400-as alpha alatt).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Imperius
    • Tankos
    · 6 éve
    Köszönöm a válaszokat! Megnéztem a vbaddict statisztikáit is és arra jutottam, hogy megveszem. Egy havi prémiummal és a többivel elég jó áron lehet most megszerezni. A Matilda BP-ből pedig átülnek a legények, ahhoz úgy is erős idegzet kell, talán nekik is így lesz a legjobb. :-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    diszno_sajtt
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Imperius"][quote name="diszno_sajtt"][quote name="Imperius"]Most, hogy a hét tier 8as tankja lehetséges, hogy beruháznék rá. Nem sokat játszottam eddig med tankkal, a panther/m10-et leszámítva, ami viszont nagyon bejött. Megéri megvenni? Mik a tapasztalatok?[/quote]
    Nehéz kérdés. Hogy neked megéri-e, azt te tudod. Az egyik legjobb prém med, a döntött páncél, a jó átütés és a 10 fokos csőlehajlás miatt. Ha bejön neked a med játék akkor megéri. Ha nem vagy igazán med-es akkor nem.[/quote]
    Akkor inkább úgy kérdem, mennyire tud egy kezdő megbarátkozni ezzel a tankkal? Alapvetően én eddig orosz heavy tankokkal játszottam, tapasztalatom med tankkal csak az a pár száz meccs a panther/m10-zel. A Centurion AX-et szeretném kifejleszteni majd a későbbiekben így ehhez a vonalhoz az fv4202 remekül passzolna. Ha hasonló stílust igényel, mint a panther akkor biztosan tetszene. Egyébként összesen kb 2ezer csatám van, tehát eléggé kezdő vagyok.[/quote]
    Ha a Centurion AX vonalat választod akkor szinte kötelező megvenni . Mind a legénységhúzás miatt, mind a kredit végett.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    lajbiohhun
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="diszno_sajtt"][quote name="Imperius"]Most, hogy a hét tier 8as tankja lehetséges, hogy beruháznék rá. Nem sokat játszottam eddig med tankkal, a panther/m10-et leszámítva, ami viszont nagyon bejött. Megéri megvenni? Mik a tapasztalatok?[/quote]
    Nehéz kérdés. Hogy neked megéri-e, azt te tudod. Az egyik legjobb prém med, a döntött páncél, a jó átütés és a 10 fokos csőlehajlás miatt. Ha bejön neked a med játék akkor megéri. Ha nem vagy igazán med-es akkor nem.[/quote]

    Szerintem ugyan olyan jól használható mint a Panther M10! Ha azzal szeretsz játszani, akkor ez sem fog csalódást okozni. Ott is a torony az ami sok esetben mocskos troll módon pattint, itt is a torony a játék lényege, viszont itt kapsz hozzá egy 10 fokos "gun dep"-et, komoly alap átütéssel!
    Én mielőtt megvettem volna, a Test serveren próbáltam ki, és miután 15 csata után is 82 % WR lett vele, és közel 2000 átlagsebzés, mindehhez 50-70.000 átlag bevétel, így mindenképp megvettem! :-)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Imperius
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="diszno_sajtt"][quote name="Imperius"]Most, hogy a hét tier 8as tankja lehetséges, hogy beruháznék rá. Nem sokat játszottam eddig med tankkal, a panther/m10-et leszámítva, ami viszont nagyon bejött. Megéri megvenni? Mik a tapasztalatok?[/quote]
    Nehéz kérdés. Hogy neked megéri-e, azt te tudod. Az egyik legjobb prém med, a döntött páncél, a jó átütés és a 10 fokos csőlehajlás miatt. Ha bejön neked a med játék akkor megéri. Ha nem vagy igazán med-es akkor nem.[/quote]
    Akkor inkább úgy kérdem, mennyire tud egy kezdő megbarátkozni ezzel a tankkal? Alapvetően én eddig orosz heavy tankokkal játszottam, tapasztalatom med tankkal csak az a pár száz meccs a panther/m10-zel. A Centurion AX-et szeretném kifejleszteni majd a későbbiekben így ehhez a vonalhoz az fv4202 remekül passzolna. Ha hasonló stílust igényel, mint a panther akkor biztosan tetszene. Egyébként összesen kb 2ezer csatám van, tehát eléggé kezdő vagyok.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    diszno_sajtt
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Imperius"]Most, hogy a hét tier 8as tankja lehetséges, hogy beruháznék rá. Nem sokat játszottam eddig med tankkal, a panther/m10-et leszámítva, ami viszont nagyon bejött. Megéri megvenni? Mik a tapasztalatok?[/quote]
    Nehéz kérdés. Hogy neked megéri-e, azt te tudod. Az egyik legjobb prém med, a döntött páncél, a jó átütés és a 10 fokos csőlehajlás miatt. Ha bejön neked a med játék akkor megéri. Ha nem vagy igazán med-es akkor nem.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Imperius
    • Tankos
    · 6 éve
    Most, hogy a hét tier 8as tankja lehetséges, hogy beruháznék rá. Nem sokat játszottam eddig med tankkal, a panther/m10-et leszámítva, ami viszont nagyon bejött. Megéri megvenni? Mik a tapasztalatok?

Legfrissebbek a szerzőtől: PiciMaci

Kapcsolódó elemek

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.