Jelenleg 193 vendég és 6 tag online

2021. június 4. 12:32

[1.13] Nyilvános teszt szerver #2

Írta:
(8 szavazat)
17 hozzászólás

Elindult az 1.13 nyilvános tesztjének második fázisa:

 • A tankok és páncélvadászok HE lőszerének átütés-csökkenési együtthatója megnő. Ha roncsolható akadályokba ütközik, a HE átütése olyan mértékben csökken, ami megegyezik az objektum vastagságának 3x-osával. Értsd: Az első teszten például ha egy 100mm átütésű HE lőszer áthatolt egy rétegelt páncélzaton, utána 80mm-es átütéssel érkezett meg a fő páncélzatra. A mostani teszten ez az érték 40mm-re csökken.
 • Új barát és klántárs szűrő került be a rangsorolt csaták szezon tabellájára.
 • Javítottak egy hibát a toborzott amerikai és britt legénységi tagok skinjével kapcsolatban.
 • Javítottak egy hibát, mikor az "Válassz egy egyedi stílust a szakasz teljesítéséért jutalomként" szöveg jelent meg a Battle Pass ablakon egy 3D stílus kiválasztasákor.
 • Javítva a sebzés érték helytelen megjelenítése az AP M111 és HE M101M2 lőszereknél az M12 arty 155mm Gun M1918M1 ágyújánál.
 • Javítva néhány lokalizációs és egyéb technikai hiba.


Nyilvános teszt  - 1. fázis

HE lőszer átdolgozás

Néhány hónappal ezelőtt Sandbox tesztek egész sorozatát hajtottuk végre, melyek során fontos változtatásokat teszteltünk a kulcsfontosságú játékmechanikában. A fő célunk az volt, hogy a HE lőszereket úgy dolgozzuk át, hogy közben megtartsák azon tulajdonságaikat, amiért sokan szeretik őket (egyedülálló, izgalmas játékmenet, nagy sebzés esélye, stb.). Ezen változtatások most mindenki kipróbálhatja a nyilvános teszt szerveren is.

1. Az új rendszerben a HE lőszerek képesek lesznek áthatolni a páncélon és a becsapódás helyén sebzést okozni.

A páncéllal történő találkozáskor a HE továbbra is megpróbál behatolni azon, azonban ha nem elég nagy az átütési értéke, akkor a sebzést a páncélra érkezési ponton számítjuk ki. Ugyanakkor a lőszer felrobbanásakor repeszek is keletkeznek a tank testen belül, melyek megsértik a legénység tagjait és a jármű belső moduljait, valamint magát a páncélt is. A repeszek sebzési sugara jelenleg megegyezik a lőszer robbanási sugarával.

Mostantól közvetlen összefüggés van a páncél vastagsága és a kár mértéke között: minél vastagabb a páncélunk, annál kisebb sebzést kapunk majd a HE lövedékektől.

2. Az új mechanizmussal a HE lőszerek képesek lesznek átütni a láncokat és a kerekes járművek kerekeit is a becsapódás helyén. Emellett jelentéktelen és/vagy elpusztítható objektumokon is képesek lesznek áthaladni.

Hatásuk elve megegyezik az AP lőszerekével. Ha azonban az AP lőszer elér egy felületet és a fennmaradó átütési értéke vastagabb páncéllal találkozik, nem okoz kárt abban. A HE lőszereknél ilyenkor a repesz mechanizmus lép életbe és okoz kárt garantáltan a tankon belül.

3. Módosítottuk a HE alapú játékmenttel rendelkező járművek jellemzőit

A Sandbox tesztelés alatt aggályok merültek fel a KV-2, Type 5 Heavy, XM 551 Sheridan és néhány egyéb HE alapú játékmenettel rendelkező tankkal kapcsolatban. A közelmúltban indítottunk számukra külön egy Sandbox szervert és a eredmények alapján kiigazítottuk jellemzőiket.

Új taktikai elemek az SPG-k ellensúlyozására

Az 1.13-as verziótól kezdődően három új taktikai elem áll majd a rendelkezésére a nem-SPG játékosok számára, úgymond az SPG-k ellen.

 • Hangérzékelés (értsd: SPG-s 6. érzék)
 • Fényesebb lövedék nyomvonalak
 • Tüzelési zóna jelölők a kistérképen

A jármű parancsnokok egy új speciális perket tanulhatnak meg, a hangérzékelést. Mikor egy SPG lövést ad le, azon játékosok, akik a sebzési területen belül tartózkodnak, egy speciális indikátort fognak látni. Ez akkor kapcsol be, ha a járművünk az érintett területen belül van. A lövedék sebességétől és a távolságtól függő, de mindenképp rövid időnk lesz majd reagálni erre a jelzésre, ezek a másodpercek azonban elegendőek lehetnek ahhoz, hogy elkerüljük a robbanási zónát vagy hogy legalább irányba fordítsuk tankunkat.

Ez a perk hasznos lehet majd mind a jól manőverezhető, mind a lassabb, jobban páncélozott tankoknál, de eltarthat majd egy ideig míg kitanuljuk hogyan hozzuk ki belőle a maximumot.

A fényesebb és így észrevehetőbb lövedék nyomvonalak szintén fontos taktikai előnyt nyújthatnak majd a nem-SPG játékosoknak. Ezek a nyomvonal jelzők lehetővé teszik az SPG-k hozzávetőleges helyzetének valamint tűzvonaluk irányának meghatározását.

Mikor egy tüzérségi lövedék bármilyen objektumba vagy járműbe csapódik, egy tüzelési zóna jelenik meg azon a helyen a kistérképen, ami 10 másodpercig látszódik majd. Egy térképen nincs sok jó pozíció az SPG-knek, szóval ezt a jelölőt a látható nyomvonalakkal kombinálva még tisztább képet kaphatunk arról, hogy nagyjából hol is van az ellenséges arty és mire is tüzel éppen.

SPG változások

Az SPG-k számára mostantól három lőszer típus is elérhető. Mindegyiknek meg lesz a maga harci célja, sebessége és röppályája is.

 • Normál HE lőszer: A legkönnyebben használható lőszer típus, ami alacsony sebzést okoz és több ellenséges járművet is képes elkábítani egy lövéssel. A három típus közül ennek van a legkisebb sebessége, de a legmeredekebb röppályája is.
 • Alternatív HE lőszer: Nem okoz kábítást és viszonylag kicsi robbanási sugárral rendelkezik, de jobb az átütése és a sebzése is mint a normál lőszeré. Ennek a lőszernek nagyobb a sebessége, de alacsonyabb a röppályája.
 • Taktikai AP lőszer: Azokban az esetekben, mikor a fenti két lőszer típus nem olyan hatékony, próbáljátok ki az AP lőszert, ami egyszerre csak egy ellenfelet találhat el. Átütése magasabb mint a HE-ké és sebessége is a legnagyobb a három típus közül. Azonban ne feledjétek, hogy ezen lövedék röppályája a legalacsonyabb is egyben.

Egy másik fontos változtatás az átdolgozott Intuíció perk, amit továbbra is a töltő tanulhat meg. Ez egy olyan képességé válik, amely lehetővé teszi, hogy jelentősen felgyorsítsa a lőszer típus váltást mind az SPG-k mind a többi tank osztály számára.

Folytatódik a jármű egyensúlyozás

Folytatjuk a népszerűbb prémium tankok harci hatékonyságának növelését. Az 1.12.1-es verzióban négy VIII-as tank került sorra, ezúttal viszont három könnyű tank kap fejlesztéseket:

 • M41D kínai VIII-as könnyű tank
 • FV1066 Senlac brit VIII-as könnyű tank
 • T92 amerikai VIII-as könnyű tank

A könnyű tankok mellett az ISU-130 szovjet TD is kap némi buffot.

A konkrét módosítások itt nézhetitek meg.

Közelebbről megvizsgáltuk a következő hat CW jutalom tank teljesítményét is:

 • M60
 • 121B
 • IS-5 (Object 730)
 • T23E3
 • Chieftain/T95
 • KV-4 Kreslavskiy

Néhány éve már javítottuk a X-es tankok (M60 és 121B) tulajdonságait, de úgy gondoljuk hogy van még mit fejlődniük.

Az M60 erősebb torony páncélt kap, ami lehetővé teszi hogy hatékonyabban teljesítsen rövid és közepes távolságokon is.

A 121B tornya is erősebb lesz, ahogy a felépítmény frontjának felső lemeze is. Emellett újratöltési ideje is lecsökken, minek köszönhetően a DPM-e némileg növekedni fog.

A Chieftain/T95 egy kezelhetőbb ágyút kap, fejlesztett stabilitással és gyorsabb újratöltéssel. Emellett látótávja és motorjának teljesítménye is növekszik majd.

A KV-4 Kreslavskiy több HP-t, valamint erősebb torony frontot és lövegpajzsot kap. Emellett motorja is erősebbé válik és végsebessége is megnő némileg.

Az IS-5 és a T23E3 apróbb változásokon estek át. Ágyújuk kezelhetőség javult és az IS-5 ágyúsüllyedés -5-ről -7°-ra módosult.

Új térképek felfedezése

Az 1.13-as verzióhoz hozzáadtunk egy új módot, a Felderítő küldetést (Recon mission). Ebben a kísérleti módban lehetőségünk van kipróbálni olyan térképeket is, melyek fejlesztése késői szakaszba lépett.

Miután lejátszottunk egy bizonyos számú csatát ebben a módban, szavazhatunk majd a rendelkezésre álló három térkép egyikére (ez a szám változhat a jövőben) és kitölthetünk egy részletes kérdőívet is.

Ebbe a módba Tier VIII vagy annál nagyobb tankokkal mehetünk csatába, melyek a Normál csaták szabályait követik.

Felület fejlesztések

Folytatjuk a népszerűbb MOD-ok játékba integrálását, így élvezetesebbé téve a játékélményeteket. Mostantól mind az ellenséges, mind a szövetséges tankok HP-ját megjeleníthetjük a játékoslistában és a kistérképen is.

Emellett a parancsnoki kamera használatával átfogóbb képet kaphatunk a harctér eseményeiről:

Ezeket a modokat a Beállításokban az Általános fülön vezérelhetjük.

Battle Pass 5. szezon

A Battle Pass is visszatér és három hónapon át három fejezetre tagolódik, melyek mindegyike 50 egymásra épülő szakaszból áll majd. Az 5. évadban három új Core jármű jelenik meg:

 • AMX 50 B francia X-es nehéz tank
 • CS-63 lengyel X-es közepes tank
 • FV217 Badger brit X-es TD

Az 5. szezonban lehetőség lesz megszerezni a Jutalom (Bounty) felszerelések egy újabb darabját:

Jutalom alacsony zajkibocsájtású kipufogó rendszer (Álcázáshoz adott bónusz: Könnyű és Közepes tank +9%, Tankvadász +7%, Nehéz tank és Arty +5%).

Tervrajz rendszer

Kicsit javítottunk a tervrajz rendszeren is. Most a különböző nemzeti formációk országai a "Második front" személyes küldetésekben kölcsönös segítséget nyújthatnak egymásnak. 

Ha egy adott jármű elkészítésekor nincs elegendő nemzeti töredékünk, akkor helyettesíthetjük azokat a szövetséges nemzet nemzeti töredékeivel 1:6-os átváltási arány mellett. Szövetséges nemzetek:

 • Lengyelország, Nagy-Britannia, USA
 • Németország, Japán
 • Csehszlovákia, Franciaország, Olaszország, Svédország
 • Kína, Szovjetunió

Csak egy ország nemzeti töredékei használhatók fel egy adott cserénél, tehát nem lehet mixelni őket. Például a Tier VII-es olasz Carro P.88 tank minden tervrajz töredékéhez alapban 3 olasz nemzeti töredék szükséges. Bármely ilyen "3 olasz" helyettesíthető 18 csehszlovák vagy 18 francia vagy 18 svéd nemzeti töredékkel, de nem keverhető sem úgy, hogy 2 olasz + 6 francia, sem úgy, hogy 6 csehszlovák + 12 svéd.

Utoljára frissítve: 2021. június 5. 07:31
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  zsoltuska · 3 napja
  BATTLE PASS 5. szezon melyik nap kezdődik?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   sk-skuba · 3 napja
   Miután véget ér a négyes pár napra rá.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  balintadamwot · 8 napja
  Én arra vagyok kíváncsi, hogy ugye azóta már a harmadik fázisában van a teszt szerver. Szóval, hogy befognak-e kerülni a Cseh heavy-k a teszt szerverre? Ugyanis lassan eljutunk az 1.13-as frissítéstől az 1.13.1-es frissítésig a teszt szerveren.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  antal.ceglédi · 11 napja
  Azért a kukáskocsi miatt remélem ad kompenzációt a WG mivel a HE nerf miatt használhatatlan
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   perretz · 3 napja
   Természetesen, ugyanazt, mint anno a Type 5 Heavy-ért is adott.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  jzsefdanku · 12 napja
  hogy kell belépni? Vagy már nem megy a teszt szerver?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Tankpeti · 14 napja
  Ez a patch hatalmas, és az átlag felhasználó számára (legalábbis amit itt, és hivatalos fórumon is leszűrtem) a repesz és arty változtatások a leginkább figyelemfelhívóak.
  Ezek kérdés nélkül fontos változtatások, de játékmechanikailag mindenkit érintenek vele, tehát nincs olyan játékosréteg, aki másokhoz képest túl nagy előnyt/hátrányt szenvedne el (kivétel akik csak ezekkel játszottak).

  Viszont a többi...

  1. Mod nélküli játékosok számára az utóbbi frissítések is egytől egyik remek kényelmi változtatások voltak (melyek megfigyelhetően javulást hoztak az ezt kihasználni tudó játékosoknak), most erre még rátesz, hogy mindenkinek fogod tudni az utolsó spotolt hp-ját, valamint a taktikai nézettel a kidöntött tereptárgyak is jobban láthatók.

  2. Az arty elleni játékra abszolút túl jó mind a kiemelt lövés után hátramaradó "füstcsík", mind a becsapódott arty lövedékek jelzése a minimapen. Ezek mellett a (jelenleg parancsnokra tervezett) skill gyakorlatilag egy borzalmas alternatív, sokkal hasznosabb skilleket lehet a parancsnokra feltenni, de nyilván a racionális okokat félredobva sokan fogják előbb az arty elleni perket kihúzni, mint pl full BIA-t, felderítőt, javítást, álcázást (ahol eseteiben más szerepet is betölt a parancsnok ott azokat is), így várhatóan előnyre tesz szert, az a játékos, aki megoldja a korábban említett két módszerrel az arty-k elleni játékát, és a skillt úgy egy az egyben figyelmen kívül hagyja.

  3. A Battle Pass (ami valaki szerint még mindig jobb így, mint ha Steel Hunter-t és Frontline-t kéne játszani...) elérhetővé fog tenni új felszereléseket, például az álcázást elősegítő darabot. Ez kompetitív tekintetben kötelező (hiszen így nem kell első slotba betenni az alap felszerelést, mehet oda helyette a CVS vagy Periszkóp, melyeknek nincs bond/bounty megfelelője még!). Összességében a felszerelés így nem csak + 1-2% álcát jelent, hanem a lightok esetében a speciális slotból eredő bónuszok bővülését: Nő a különbség a jól és a nem épp kifinomultan felszerelt lightok közt.

  4. Ranked! Mivel ismeretlen, hogy mikor tervezik a kötvényes túrbót elérhetővé tenni kötvényért, így kompetitív tekintetben ez is egy kötelező elem, és várhatóan egy hatalmas szakadékot fog jelenteni az elkövetkező cw eseményeken is a top és alacsonyabb elo-s klánok között. (Illetőleg az ehhez kapható direktívák csak ráraknak még egy lapáttal).

  5. Intuition skill és repesz változtatás: Mivel a repesz lövedék átütése már számolható lesz (mivel nem akad el modulokban stb...) így egy, a tankok páncélját nagyon jól ismerő játékos, aki esetleg még fejszámolásban is jó véghez tudja vinni, hogy a meccsen végig lő és minden lövése számít (tehát sebez, vagy kritikus modult lő), ráadásul a dpm-jét is növeli. Az egyetlen dolog ehhez, hogy tökéletesen kell a lőszert váltogatni (jó reakcióidő, koncentrálás): 10 seces töltés esetén a lőszer áttöltése kb 2 sec (ha a tank jól van felszerelve). Ha tudod, hogy az ellenfelet nem, tudod (és nem is fogod tudni beütni az újratöltésig, akkor repeszre váltasz, és azzal lősz. Ha tudod, hogy repesszel be fogod tudni ütni a 2 sec áttöltés után, akkor áttöltesz (ezzel növelve a dpm-et), vagy éppen mindig repeszt töltesz, és ha tudod, hogy alappal/prémiummal átütöd, akkor arra áttöltesz.Hogy ezt mennyi játékos fogja abuseolni (és abból mennyi lesz sikeres), az más kérdés, jelenleg azt mondanám, hogy ez a legnehezebb játékmechanikailag kihasználható koncepció, ami elérhető lesz a játékban: és igen, csak egy tapasztalt és profi fogja tudni igazán használni.
  (Én Manticorral és Chieftain-el teszteltem, utóbbival nyílván jóval könnyebb, a magas HESH átütés miatt) Némi balance ez ellen, hogy a rétegelt páncél már több védelmet nyújt.

  Összesítés:
  1. Aki eddig nem használt modokat, annak a teljesítménye ismét javulni tud.
  2. Aki jól használja a minimapet, az + előnyre tesz szert azokkal szemben akik nem.
  3. Aki fizet a Battle Passért, az több olyan felszerelésre teheti rá a kezét, ami játékmechanikailag törötté tesz tankokat (lásd álca). Előnyt jelent az ilyen játékosokkal rendelkező klánoknak.
  4. Aki rankedezik, és kiveszi a ranked jutalmat előnyre tesz szert azokkal szemben akik nem. Előnyt jelent az ilyen játékosokkal rendelkező klánoknak.
  5. Aki hajlandó idejét áldozni ennek begyakorlására (még több játékmechanika, és nyers adat), az előnyre tesz szert mindenkivel szemben.
  + Repesz és arty gyengítés: az ezekre támaszkodó játékosoknak a csatákra gyakorolt hatása csökkenni fog.
  UI: A fejlesztők a játékmechanikák kihasználása felé viszik a játékot, így csak ajánlani tudom azok elsajátítását (tisztán)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  ZOKOM · 14 napja
  Nem uti at a pancelt de a repeszek sebeznek a tankon belul.GG wargaming!!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   bazsi411 · 14 napja
   Tudod ez olyan, mint a kritikus sebzés a páncélzaton. Nem baj, hogy a tankon ott van egy hatalmas lyuk, akkor is csak kritikus.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  bazsi411 · 15 napja
  Pl. a kukás vagy a KV-2 pontosabb lesz? Mert ezekkel célozni nem könnyű a szűkülés miatt.És most, hogy ezek gyakorlatilag nerfet kapnak, nem ártana pontosabbá tenni őket, mert ha így marad, ahogy most van, akkor hiába akarsz egy kupolát célozni, nem találod el.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   RockyRuciano · 15 napja
   A KV-2 szórásán picit javítottak és odanyilatkoztak, hogy a tesztek alapján a változtatás elégséges. A CT1-en a következő értékekkel ment a KV-2:KV-2
   Decreased the dispersion during movement and on hull traverse for the KV-2 mod. 1941 suspension by 7%
   Changed the hull traverse speed for the KV-2 mod. 1941 suspension from 18 to 20 deg/s
   Decreased the dispersion during rotation of the MT-2 turret by 6%
   Changed the aiming time of the 152 mm M-10 gun from 4 to 3.8 s
   Changed the traverse speed of the MT-2 turret from 16 to 17 deg/s
   Changed the power of the V-5 engine from 600 to 640 h.p.

   Pár másik járgányt is emlegettek, de a kukáskocsiról nem nyilatkoztak - ahogy jópár HE-nerfben érzékenyen (60TP, PzIVH avagy a friss 07-s ügynök) érintett más járműről sem. Amúgy magad is utánanézhetnél volna, zsörtölődés nélkül.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   charliefirpo_2018 · 15 napja
   Miért akarsz te ezekkel kupolára lőni? Többet érsz el ha türelmesebb vagy
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   charliefirpo_2018 · 15 napja
   Megvettem a hires kukáskocsit, na mondom megnézem, elmondanám neked hogy semmi bajom evvel a járgánnyal, hozza azt a szintet amit egy ilyen papirzacskó tanknak hoznia kell... Oké beledurrantasz 1800at egy tankba de szét is szednek azonnal mihelyst spotot kapsz. Márpedig arra mérget vehetsz... Pont nemrég kaptam ki az AMX 50Bvel,mikor 450et lőtt a Type 5 be, láncoltam utána kampó
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bazsi411 · 15 napja
    Ha HE nerf után Egy hulldownban álló wz-111-re lövök, akkor mégis hol kéne ellőni? Mert sehol nem fogod tudni beütni, csak a gyenge pontokon. Ami egyébként korrekt, csak hát ezzel a célzási idővel és ekkora pontatlanság mellett nem lesz könnyű. A türelem sokszor annyit ér, hogy semmit se csinálsz és vége a csatának. Nekem nem kell bemutatni a kukást jó sokat játszottam már vele, tudom milyen. Pogettóba, Leoparba, Ebr-be többször van, hogy csak 6-700-at lövök. Na az ilyen csaták általában vereséggel végződnek (tapasztalat). A legtöbb lövés 6-700 vele, szóval már így is agyon nerfelték.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     charliefirpo_2018 · 14 napja
     Felskilleztem a legénységet, plusz tettem rá lila cuccot,hát ha hiszed ha nem bámulatos átalakuláson ment keresztül a tank. Még én is pislogtam hogy mit művelt, elkezdett működni, olyanokat adott be hogy a fejemet vertem majdnem az asztalba örömömben, a 60 TP kupoláját eltaláltam hulldownban,bár lehetett mázli is,vagy az rng istene megsegitett.. Sőt távoli célokat is eltalál, igaz ha közelire lövök akkor vége a dalnak
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      bazsi411 · 14 napja
      Hát ez nem a lila cuccoktól van, hanem az rng. Majd mikor nem adja, akkor fogsz majd pislogni, hogy milyen misseket lehet vele lőni. Van hogy a lövedék félúton leesik a földre, olyan szórása van. Tegnap nekem is adta rendesen vele. De ez ritka. Hidd el, ez a játék rng függő, hiába mondják, hogy nem. De az.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  E75 · 16 napja
  Titeket is folyton kidob, ha rámentek egy tankra? Kiválasztom az Ebr-t a garázsomban, és máris kidob! De ez nem csak az ebr-nél van.

KERES
© 2021 WOTINFO. Minden jog fenntartva.