Ha valaki funolni akar t3-ban, akkor MIÉRT pont S35-tel akarja ezt tenni??
Vannak ebben a tierben kegyetlenül jó nem prém vasak is.. amik szerintem mindnyájan überelik az S35 prémet (Csak ők kevéssé ismertek.)
Szóval ha az ember pont tier3-ban akar funolni, és valamiért ezt nem az olyan gépágyús gonoszságokkal kívánja tenni mint a PzIc,PzIIG, M3Stuart stb, akkor még mindíg remek lehetőválasztási lehetőségei vannak.
Csináltam egy összehasonlítást, szaladjunk át rajta.
Ha a saját szintjén normálisan páncélozott, de jó ágyúval rendelkező vasat akarunk tolni, akkor elsőnek mindjárt adja magát az S35 "eredetije", a francia Sumoa-S35.
Ezt a tankot mindenki leírja, lebecsüli .. holott... Nézzük meg a táblázatot!
A francia eredeti DPM-je kicsit gyengébb: 1436 helyett csak 1186, kicsivel több ideig tölt és szűkülni is lassabban szűkül. Vszont az átütése mind AP mind APCR lőszer használata esetén jobb a francia top ágyúnak:
55/52 -> 66/55
90/52 -> 98/55
.. sebzés mint látjuk picit jobb, 52 helyett 55, illetve a lövedéke is gyorsabban röpül.
Szűkülés és pontosság terén viszont a német csoda vezet.
Itt egyértelműen a német vas vezet - 216 az ő átlagsebzése, a franciáé pedig csak 121.
Ez egyértelműnek tűnik, de én ezt nagyon is vitatnám !!
A következőbe gondoljatok bele: épeszű ember (játszani tudó játékos) NEM SZOKTOT JÁTSZANI 3-as tieres francia meddel, azaz a Sumoa-S35-tel.
Hogy miért nem??
Mert kb sehova nem vezet ez a vonal: a Sumoa után a SARL-42 következik, aki ugye nem tartozik saját kategóriája (t4 med) legnépszerűbb és közimádatnak örvendő vasai közé.. utána pedig jön a G1R nevű dolog (t5 med) ami meg saját tierje legbénább nem-prém medjei közé számít... és ezzel véget is ér a közepes tierű francia med vonal, és tier6-ban becsatlakozik a francia hevy vonalra és megkapjuk az ARL-44-et. Ami már egy szerethető tank (átütését imádom) ... de ezt a tankot a francia hevy vonalon is elérhetjük, ami ha nem s színtiszta élvezet a 2-3-4 tierekben (5-ös már játszható) azért mégis csak egy kevéssé fájdalmas útvonal a francia t4-t5 medekhez képest.
Aki meg tud játszani és valamiért mégis a med vonalon indul el, az a Sumoa-t többyire szívfájdalom nélkül kifreezi.
A fentiek miatt mondtam, hogy épeszű ember nem igazán játszik ezzel a tankkal ... akik meg játszanak vele, azok többnyire meg a játékhoz nem túlzottan értő játékosok ... így aztán nem csodálkozhatunk a nem túl meggyőző sebzésátlagon sem! ( A német S35 prém azért gyakra a játék iránt elkötelezettebb emberek kezében muzsikál ... )
De folytassuk az összehasonlítást!
Páncélzat: a németnek a tornya keményebb a francia viszont több testpáncélt hord.
Ami a mozgékonyságot illeti ... ott van az is a táblázatban ... de mondom inkább: érzésre a német prém mozgékonysága jobb!
A francia eredeti csúcssebessége elvileg ugyan nagyobb, DE a valóságben ezt legfeljebb kövesúton tapasztalhatjuk meg (talajellenállás...) .. szóval a német érezhetően jobb terepen és fordulékonyabb is.
Hogy a két tank közül most melyik a jobb: fene tudja, ki kéne próbálnom újra mind a kettőt... azonos legénységgel, felszereltséggel. ( Ha valakinek van kedve tegye meg ... én sajnálom rá az időt.. egyszer majd, talán.)
( Leforgós harcban azért a német S-35-re inkább fogadnék, más harci helyzetben meg fene tudja.)
No de nem is a Sumoa S35 az igazi rivális !!!
Hanem egy t3 light (és anna japán med testvérkéje).
A Chi-Ha nevű tankról van szó.
Papíron az ő átlagsebzée se túl sok: a kínai t3 light Chi-Ha átlagsebzése 119, a japán med Chi-ha átlagsebzése pedig 131.
Ez ránézésre fele sincs az S35 átlagsebzésének, ami (most szólok) hogy BAROMSÁG.
Lehet ez a statisztikai adat. A nagy átlag, idióták kezébe többnyire, akik átrohannak ezeken a tankokon... fekete paradicsomként kergetve a garázsfejlesztés illúzióját.
Csak hogy nézzük már meg az értékeket könyörgöm!!!
Az S35 prém átütése ugye 55 AP lőszell és 90 APCR-rel.
A kínai Chi-Ha átütése 81/131!
És mind DPM-ben és alfában is veri az S-35-öt (kicsivel).
Szóval hogy az S35 több mint kétszerest tudna sebezni az egyszerűen bArOmsÁg.
Az én átlagsebzésem S35-tel a kis accomon 205 míg a japán Chi-Ha-m átlagsebzése a fő accon 221... ezek már inkább hihető adatok. (Minkét tankon 100%-os legénységem van fokozott szellőzéssel támogatva.)
Nézzük őket tovább.
OK, páncélzatban az S-35 jobb... látótávban és mozgékonyságban viszont a Chi-Ha ... és ne feledjük el, hogy a kínai verzió light tankként van besorolva... ha mozdul a lánctalp, akkor ez számít ugyebár!
Még egy gondolat:
Az S-35 55/90 átütését nem szokás tier5-ben komolyan venni. Hisz még golddal se nagyon üti át a KV-ket és más keményebb vasakat. Sőt lehet medekre is biztosabb goldot lőni.
Valamivel (de nem sokkal) jobb a Sumoa-S35 helyzete a 66/98 átütés miatt. ( Nála viszont a DPM a gond.)
Ezzel szemben a Chi-Ha ligt 81/131 átütését komolyan kell venni:
- AP-vel is belövi még legtöbb t5 medet is ( matildák kivételével természetesen)
- a gold-átütése pedig még a KV-1 szemből történő bántalmazását is lehetővé teszi.
( Miközben DPM-ben felülmúlja kicsivel az S35-öt is.)
Summa summarum, ha én t3-ba akarnék "fun-olni" egy remek ágyús, gyorsan lődöző tankkal, akkor feltétlenül a Chi-Ha-t választanám!!!
/ Nekem, mert idióta vagyok és a fentiek egy részére csak későn jöttem rá, a japán med Chi-Ha van meg ... de vissza akarom venni a fentiek miatt a kínai light Chi-Ha-t is... szórakozni! /
Én értem, amit leírtál, csak hogy se francia med, se normális kínai light legénységem nincsen (amit átképeznék rá), míg a németekhez van olyan, amit például ingyen be tudnék rakni egy prémiumtankba. Pz I C van a garázsomban, de mivel az is csak a saját szintjén életképes, feljebb legfeljebb az artákat tudja aprítani, és engem sokszor rak Tier IV-V-be, ezért azt sem erőltetem.
De ha ennyire rossz az MM a Pz S35-ön, akkor maradok a Valentine II-énl, ott nem kell idegeskednem, hogy milyen szintű meccsbe kerülök.
Ha limitált MM-eset szeretnél, jó választás lehet még a T-127, az se megy T4 fölé. Egyébként tudom javasolni a Locustot is, nagyjából átlagos kis jószág, de nagyon gyors, így nem vagy free fag magasabb szinten sem. Az S35 pont ezen okból kifolyólag nem szimpatikus számomra, mert a páncélja semmit nem ér már T4-ben sem, afölött meg végképp, és ráadásul nem is elég fürge hozzá, hogy visszavonuljon, ha belefut egy KV vonatba (meg ugye tök ugyanaz az ágyúja, mint a B2-nek, az meg sokkal jobban páncélozott és nem is megy T4 fölé).
T-127-em van, tavaly szereztem kártyán hozzá a kódot HMFesten. Amúgy köszi az infót, lehet, hogy Locust lesz belőle, és nem S35.
Mondanám, hogy odapasszolom az S35-öt mivel pont most tervezem eladni (nincs hely a garázsban, a Toldit pedig nincs pofám eladni), de sajna nincs ilyen opció
De hogy ne legyen teljesen off topic a hozzászólás, a fentebb vázolt elemzés szerintem tökéletesen rámutat a tank előnyeire, hátrányaira, szóval ennek fényében nem lesz nehéz mérlegelni a beruházást.
Cromwell B-t biztosn be fogja még dobni az annyira nem "ritka gyöngyszem" az e 25-re viszont kb annyi esély van szerintem mint egy type 59-re...
Pedig mit szákíthatna a wg azzal ha ezt a két tankot bedobná egy hétre és mondjuk csapna még mellé egy kis goldot is nehogy olcsón hozzá tudjunk jutni bármelyikhez is