Az a baj, hogy az írásodból úgy látszik, hogy még életedben nem volt garanciális ügyintézésed, nem hogy külföldi oldalon, de idehaza se. És abban az álomvilágban élsz, hogy nyugaton minden szép és jó, mert az a nagy nyugat, itt meg minden "xar" és lehúzás.
Nézd meg csak ezt, ez autós téma, de ugyanez megy mindenben, amivel kereskedni lehet. Vannak jó és lehúzós helyek ott is, pont mint idehaza. A különbség az, hogy itthon egyszerűbb ezeknek utánanézni, mint egy amazion/ebay/stb-n hirdetőnek. (
)
A csodás "németbe" sincs kolbászból ám a kerítés. Az amazonon/e-bayen honnan tudod, hogy aki a termék mögött áll az egy becsületes német, vagy egy lehúzós magyar/albán/török/bolgár/román/szerb/szlovák/ukrán stb ügyeskedő? Attól mert a cég ott lesz bejegyezve, még az se garancia semmire.
Nekem 5 év garis tápom halt be 4,5 év után, amire 1 hónap volt míg megjárta a gyártó szervízét, majd levásárolhattam. Most megint van egy 5 év garis tápom (1-el kisebb kategóriás) és egy 1TB-os külső vinyóm. Mindez 25eFt-omba volt. 7 év alatt.
Ha külföldön rendelem a tápot nyerek kb 5eFt-ot és amikor behalt a táp, akkor kérdés, hogy mire mentem volna a granciális ügyemmel. De minimum a posta költség az enyém, amivel kiküldöm, vagyis máris kvázi nullába vagyok, és kérdés, hogy mi lesz belőle. Még ha cserélik is flottul, akkor is ugyanott tartok. Cserébe szívhatok a külföldivel, levelezhetek, hívogathatom jó pénzért, és bízhatok benne, hogy ős is legalább annyira tud angolul, mint én és megértjük egymást. Mert ha nem, akkor minden jószándéka ellenére se fog segíteni, mert nem fogunk tudni kommunikálni. Ha meg nem jó szándékú, úgyse fogod még 200-300eFt esetén se beperelni, mert az ügyvéd egyhavi költsége több lesz, és ha nem nyersz, fizetheted azt is. Ergo buktad a cuccot és a pénzt is.
Az amazonon.de-n először is kell tudni németül. Ha nem tudsz, akkor bukta. Másodszor ha becsületes vagy akkor megfizeted az áfakülönbözetet, ergo full ugyanott vagy (kb 2eFt-ot spóroltál). Ha meg nem, akkor a szürkezónából vett cuccot ne hasonlítgassuk már össze a legálissal. Kapitalista nyugat...mi????....ügyeskedő Balkán inkább.....almát az almával....ha kérhetném!
De mesélhetnék neked a magyar márkakereskedőt megkerülve, Ausztriából beszerzett kézszárítókról is, amit a magyar szerviz a gyári szám ellenőrzése után visszadobott, hogy nem itthon vetted, az eladóval nem áll szerződéses kapcsolatban, ezért vidd a cuccodat oda akitől vetted. Máris postázhatod és lásd fent. Vagy nyertél, vagy nem. De máris nulláról indulsz ismét.
Vagy mesélhetnék neked "ge*inepper" autókereskedőről is, akinek addig volt nagy az arca, amíg bele nem lett írva a panaszkönyvecskéjébe, és ki nem téptem az én példányomat. Utána mindjárt megoldáscentrikus lett. Itthon. Ugyanezt játszd le e-mailben! Biztos menni fog.....
Nekem a gyakorlati tapasztalataim az általam linkelt és idézetteket támasztják alá.
Esetleg megtennéd, hogy megosztod velünk a te amazonos/e-bayes garanciális ügyintézésed történetét? Meg hogy a postázgatás és áfakülönbözet után mennyibe is volta vége?
Mert egyenlőre az írásodból nekem az jön le, hogy vettél valamit amazonon (ami átcsúszott valahogy a vámhivatalon, mert nem volt ellenőrizve), ami flottul működik, ezért most nagyon jól érzed magad, hogy mekkora üzletet kötöttél. Ami addig így is marad, amíg nem lesz gond a cuccal. És ha soha nem lesz, akkor jól jártál. De ha lesz, akkor már korántsem biztos, hogy ugyanígy fogod érezni a végén.
Érdeklődve várom válaszod!
Persze az is lehet tévedek és csak én futok folyton rossz szériákat, és tapasztalok ilyeneket. De a "kolbászból kerítés" sztorik nekem mindig gyanúsak, hogy valami nincs elmesélve a történetből, csak a jó oldal, vagy a sztori eleje.
ui.: Bár most nem találom, de van egy jó leírás, hogy mit kell tenni amazonon, ha nem jön meg vagy sérült a csomag. Ott is megvan a trükk, mert ha jóhiszeműen jársz el, akkor az eladó tudja húzni az időt, és ha leteleik a 60 nap, akkor az ügy lezárva automatikusan és megszívtad. Biztos ez is azért került a leírásba, mert még sose fordult elő....mert az ugye csodaország ahol mindenki becsületes és egyenes.
Battlefield 2D style
"You've been thunderstruck."
TierX szinten ...