Jelenleg

13
látogatónk van

2015. máj. 14. 08:21

T95E2 - Elemzés

Írta:
(21 szavazat)
20 hozzászólás

Bevezetés

Számos olyan tankok jelentetett meg a WG az idén 4. születésnapját ünneplő WoT-ban, amit csak valamely speciális feltételek teljesítése esetén tudhatunk magunkénak. Az egyik ilyen a tavalyi évben bevezetett "Ajánld egy barátodnak a WoT-t" program keretében (további részletek itt) megszerezhető T95E2 amerikai közepes tank. Maga a tank mondhatni első ránézésre nem nagy kunszt, de hála istennek a WG ez esetben (véletlenül) kitett magáért és nem cseszte el nagyon a tank statjait, így végeredményben egy jól használható tankot kapunk a szakaszozásba befektetett időnkért, még ha vannak kisebb-nagyobb hiányosságai is. Ha jól megnézzük, akkor a tank az amerikai ágat választóknak ismerős lehet, mivel a T95E2 nem más mint az M48A1 Patton és a T95E6 szerelemgyereke. A modulok legjavát magáról a T95 nehéz tanktól vették át, majd a fejlesztés során kísérletképpen számos tankot az M48A2 tornyával és annak 90 mm-es M41E1 lövegével szerelték fel. A tank végül az 1957-es végső tesztek után nem került rendszeresítésre, ennek megfelelően sem anno, sem manapság nem egy ismert és sűrűn látható típus.

Paraméterek

Ágyú

Amint a bevezetőben már futólag említettem, a lövedék ellenség felé való továbbításában az M41E1 90 mm-es löveg lesz majd segítségünkre a csaták során. Ez a csökkentett AP lövedék kezdősebességének (914 m/s vs 972 m/s) kivételével teljesen megegyezik a Patton M41 alaplövegével. Ami a csavar az egészben, hogy nem APCR, hanem HEAT lőszert kapunk "gold" lőszer gyanánt, ami  - mint gondolom már sejtitek - nem mindig a legoptimálisabb egy mednél, mivel sok esetben csak az ellen oldalát tudjuk támadni, a HEAT-et pedig előszeretettel nyeli be a lánc és a rétegelt oldalpáncélzat. Egyetlen pozitívum a HEAT használatakor, a baromi gyors 1219 m/s lövedék kezdősebesség és az ennek megfelelő lapos röppálya. Egyéb tekintetben a lövedékek páncélátütése nem rejt semmilyen meglepetést, hozza a Tier VIII-ban megszokottakat. Ezek az alábbiak: sima AP-val 173mm, HEAT-el 250mm, HE-vel 45mm. Sebzésük szintén követi a medeknél ebben a tierben "újrabalanszolt" értékeket:  AP/HEAT-el 240HP, HE-vel pedig 320HP.

És itt jön az első probléma, ugyanis mivel tankunk nem tier limites, így gyakran dob Tier IX-X-es tankok közé ahol AP-vel az esetek nagy többségében szemtől szembe nem érünk semmit, így jó ha van egy-két HEAT tartalékban. Ennek megfelelően az ajánlott javadalmazása 52 db AP, 10 db HEAT, 2 db HE. 

Csőlehajlása -9° +19°, ami az orosz medekhez szokott játékosoknak nagyon pozitív változás ez magától értetődővé teszi, hogy a tankunk egyik előnye mindenképpen a hull-down-ozás és a buckalakó életforma lesz. Tűzgyorsasága alap legénységgel 7,5s, (8löv/perc), ez elitalakulattal és a fokozott szellőzéssel, töltésgyorsítóval maximálisan 5,7s-re (10,5löv/perc) csökkenthető. Az ágyú pontossága 100m-en 0,36m-el teljesen korrektnek mondható. Alap DPM-je 100%-os legénységgel 1920HP/perc, ami feltuningolt legénységgel és töltésgyorsítóval 2520HP/perc lehet. Ez az ágyú 2,3 mp-es alap célzási idejével (jó legénységgel ez lecsökkenthető 1,8 mp-ig) nagyon jól kombinálható, tekintve hogy az ágyú előbb szűkül, mint hogy betöltött volna és menetben sem esik szét a célzókör nagyon. Tehát alapvetően nem lehet panaszunk az ágyúra.

Torony

Megegyezik a Tier X-es M48A1 Patton tornyával, ami nem kell hogy mondjam mekkora előnyt jelenthet a saját tierjében, de még Tier X-ben sem kell szégyenkeznie. Elöl 177mm vastag, mely oldalt fokozatosan közelit a 76mm-hez, míg hátul 40mm páncélvastagság igyekszik felfogni a lövéseket. Egyetlen gyenge pontja a parancsnoki kupola, de hála istennek, mivel a T95E2-nek részletesebb és átdolgozott sérülésmodellezése van, ezért az Pattontól eltérő a páncélvastagsága és görbületei, - középen a kis-ablak 50mm (70mm effektív) körülötte 76mm (~175mm effektív) - így sokkal nehezebb azt belőni, főleg, ha még mozgunk is. Könnyebben belőhető viszont az ágyú körüli 114mm vastag lövegpajzs, ami mögött a lövegpajzsnál alig kisebb területű 0mm-es páncélzat van, itt minden cécó nélkül átlövik sima AP-val is. Hála istennek az esetek 99%-ban ezt nem tudják a játékosok és mindenki a kupolát lövi, amit viszont sokkal macerásabb eltalálni.

A torony forgási sebessége 32°/sec ami pl. a SuperPershing-hez képest meglepően jó, viszont a már emlegetett nagy-testvér Patton-énál a WG "nerfnek" hála sokkal kisebb. Érdekes módon látótávja, a kimagasló parancsnoki kupola ellenére csak 390m, ez is egy WG által elkövetett gyengítés, ugyanis a Pattonnak 420m a látótávja. A megfelelő legénységi képzések és optika használatával egészen 462m-ig tornászhatjuk fel a látótávot, ami több mint elég egy közepes tanknak. Másik érdekesség, hogy hiába lövik el a kupolánkat a periszkóp sérül ugyan, de érdekes módon a parancsok sértetlen marad. Ez valószínű az eltérő sérülésmodell miatt alakulhat így.

A rádió hatótávja alapból 745 méter, amit a megfelelő képzettségekkel és ellátmánnyal 900 méterre növelhetünk, de a nagyobb pályák kivételéven nem sok hasznát érezzük majd.

Felépítmény

Ez végeredményben nem más, mint egy Tier VIII-ra hála istennek csak módjával legyengített 1500 HP-s T95E6 alváz. Szemből középen 114 mm vastag (effektiv 145 mm), majd felül 95-104 mm-re (Effektív 160-171 mm), alul 104 mm-re (effektív 180 mm) csökken a páncélvastagság. A testet megfelelően beforgatva 220-300 mm-es effektív páncélvastagságot kapunk, ami remekül megfelel városi harcban, és hull-downban egyaránt. Hála istennek elmondható, hogy a laposabb frontpáncél miatt sokkal több lepattanót szed össze, mint pl. a másik kedvenc Tier 8-as médium tankom a Type 59. Az oldalán, hátulján és tetején a medeknél megszokott módon páncélról szinte nem is beszélhetünk. A változó 19-31mm vastag páncélzat éppen arra jó csak, hogy összetartsa a tankot. Ha a hátsó részen belövi valami, akkor garantált a motor sérülés és mehetünk gépészkedni, viszont az esetek többségében megússzuk kigyulladás nélkül, pedig a motor közepének két oldalán kapott helyet a két üzemanyagtank. Az ammo-rack szerencsére a torony legaljánál, és bal oldalt a test közepénél helyezkedik el, így a lőszerrekesz sérülésére alapvetően nem hajlamos a tank.

Felfüggesztés

A "Szuperpörinél" 4°-al jobb 36°/sec, ami teljesen jó egy Tier 8-as mediumnak, ez az érték a már sokat említett T95-ös alváz Tier 8-ra való lebutításának eredménye. Ennek ellenére játék közben nem érezzük sokkal gyengébbnek a tank forgási sebességét, mivel az a torony forgási sebességével kombinálva hozza egy medtől elvárható használhatósági szintet.

A lánctalp terhelhetőségi 39,75t-s értéke ezen a szinten megszokott értéket képvisel. Egy kis nyalánkság, hogy kisebb kivételektől eltekintve majd minden talajon jobb a talajellenállása, mint hasonszőrű társainak, lágy talajon a T95E6-nál is jobban mozog. Strapabíró, leugratás és terepmászás közben nem könnyen sérül, ha mellénk vág az arty, vagy sidescrapelünk, akkor sem esik le a lánc minden szíre-szóra.

Motor

A tank egyik legjobb része, mivel esetünkben a tank egy Tier X-es a T95E6-ban is megtalálható Continental AOI-1195-5 motort kapott. Ennek 560 LE-s teljesítménye és a tank kisebb súlyának kombinációja miatt rendkívül jó 15,17 LE/t-s a fajlagos teljesítménye. Ez megmutatkozik a menetsebesség gyors elérésében és a hegymenetekben egyaránt. Sebességünk előremenetben maximálisan 56km/h, hátramenetben pedig 21km/h lehet. Kigyulladásra 15%-ban hajlamos, de amint már említettem, hála a valószínűleg eltérő modul-elhelyezésnek, egy-két rendkívül balszerencsés találatot kivéve nem nagyon lesz hozzá szerencsénk.

Ajánlott játékstílus

Tehát elértünk a legizgalmasabb részhez, mert bár adatokban nem kiemelkedő a tank, viszont nagy élményfaktorral bír.

Ez a tank egy jól használható tipikus dimbes-dombos pályákat kedvelő és ide-oda futkározó közepes tank. Ha nem hagyjuk a parancsnoki kupoláját belőni, akkor jól használható közelharcban. Városi pályán, illetve ha nagyobb tierbe rak az MM, ha lehetőségünk adódik, akkor érdemes hull-down pozíciót véve első körben kihasználni jó csőlehajlását, majd csak ha már bevittünk 1-2 lövést azután belecsapni a lecsóba. A szerverstatisztikák és személyes tapasztalatok alapján sokszor jobban használható, mint a "legendás" Type 59. Ráadásul jobb az átlagsebzése (kb. 200HP) és XP hozama is közel a kétszerese, mint a Type 59-nek.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Ventilátor
 • Töltésgyorsító
 • Lövegstabilizátor vagy Optika

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegély csomag
 • Kézi tűzoltókészülék vagy Kóla

Ajánlott legénységi képzettségek

 • Parancsnok (Rádiós): 6.érzék, Elit alakulat, Felderítés
 • Lövész: Elit alakulat, Javítás, Pillanatkép
 • Sofőr: Elit alakulat, Javítás, Kuplungégetés
 • Töltőkezelő: Elit alakulat, Javítás, Biztonságos elhelyezés

Átlagos bevétel

Elvárt sebzése 1122HP, 0,86kill/csata, 1,56spot/csata, 51,69% winrate. Ezt egy átlagos játékos simán tudja hozni. Ha nem kerülünk magasabb tierbe és nem kell sok aranyat ellőnünk, akkor az átlagos kredithozama a tanknak 10-15k, köszönhetően annak, hogy ez "csak" egy jutalom és nem egy prémium tank. Ez nem éppen kiemelkedő, azonban ha 1,5-2k-t sikerül sebezni, akkor ezt feltornászhatjuk 25-30k-ra de ennél többet ne várjunk ettől a tanktól. Sok esetben az arany lőszer használat és a sérülékeny motor miatti javítások megeszik a bevételünket, így örülhetünk ha egy Tier X-es csatából nullszaldósra kijövünk.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • Jól használható ágyú, jó csőlehajlás, jó DPM
 • Szemből erős és lekerekített torony
 • Erős motor, jó gyorsulás és végsebesség
 • Jó fajlagos teljesítmény és talajellenállás

Hátrányai

 • Nincsen limitált MM-je
 • Alacsony átütés magasabb tierben, arany lőszer használata javallott
 • Parancsnoki kupola a tornyon
 • HEAT prémium lőszer
 • Az eltérő rádiós poszt miatt csak korlátozottan használható legénység húzására
 • Kicsi a kredit bevétel. Sokszor inkább viszi a pénz, mint hozza.

Kiknek ajánlott

Bárkinek akinek van ideje 1 millió XP-t össze szakaszozni :-) Érdekes színfolt a tankok között, és ha észben tartjuk hátrányait és maximálisan kihasználjuk az előnyeit remek fun tank faragható belőle. Sajnos ez a maximum, ami ebből a tankból kihozható, mivel se legénységhúzásra, se kredit farmolásra nem igazán alkalmas. Alapvetően akik szeretik a mozgékony, agilis tankokat és a pontos gyors ágyú kombinációját és lesz**ja a befolyó kreditet az szeretni fogja ezt a tankot.

Videó


Az elemzést írta: beczl

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:39

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HungarianSkill
  • Tankos
  · 5 éve
  Valakinek sikerült már megszerezni rá a 3 gunmarkot?
  Érdekelne az elvárt sebzés
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Chaos_42
  • Tankos
  · 7 éve
  Nekem az Sta-1 -el van egy szinten. Hozom kb azt a statot vele mint az Sta-val. És hiába jó tank, sőt még szeretném is, ha az eddigi 6 meccsből ötöt nem tier 10 ben töltöttem volna. Ebből a szempontból baromi nagy csalódás.
  Jó-jó tudom hogy nem limitált MM-es, de amig a 218mm es átütésű Sta val tier 7-es tankokat "mészárolok" addig ezzel marad a t62 meg a különböző objectek, rosszabb esetben az e100 vagy IS7. :-?

  A cső lehajlása viszont fenomenális, papíron 1°al kevesebb mint az Sta-nak viszont számomra többnek érződik.Csak az a fránya kupola ne lenne
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Camper03
  • Kiképző
  · 7 éve
  Ma sikerült több, mint egy év után beraknom ezt a masinát a garázsomba. Kíváncsi vagyok, hogy fog majd muzsikálni
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Nortonor
  • Kiképző
  • Tank elemző
  · 7 éve
  A 9.14-ben a töltő kapja meg a parancsnok helyett a rádiós szerepkörét, így már tökéletes legénységképző tankká válik az M48A1-hez.
  [url]http://worldoftanks.eu/en/news/pc-browser/46/version-914-supertest-summary/[/url]
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  BigBadWolf
  • Tankos
  · 8 éve
  Nem rég lett meg egy barátomnak köszönhetően, nekem is tetszik, bár még elég gyengusz benne a crew, csak az első legénységi tagot kaptam meg hozzá, ami érdekes így a teszt elolvasása után, hogy nem gondoltam volna, hogy egy az egyben tierX-es torony van rajta, nekem kimondottan könnyen belövik.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Okynawa
  • Tankos
  · 8 éve
  Most ak ha jól értem, meghívok egy újoncot és megvárom még kihúz 1 T10es gépet, ak automatikusan megkapom ezt a gépet?
  A másik verzió, hogy egy régi mostorost hívok meg és összeszakaszozunk 1 milla xp-t?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  TevePapi
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="99lufi"][quote name="TevePapi"]És a szerzett XP-t úgy is számolja ha épp nem szakaszban toljuk?
  Tehát mit tudom én, meghívok 5 embert, és ők játszanak, én meg nem, akkor amit ők összeszednek azt nálam számolni fogja? Kapni fogom a legénységi tagokat?
  Elég szegényes ez a wg-s leírás.[/quote]

  már építenéd a piramist mi?? :lol:[/quote]

  Még szép Kár, hogy nem járható ez az út... ^^
  Amúgy szerintetek hány reroll acc van emiatt?
  Mert ha jól értem a szakaszozás kihagyható. Elég ha egy "új meghívott" kihúz egy T10-es tankot és akkor tiéd ez az izé... 1ág mennyi idő? 2-3 hét? Időmilliomosoknak annyi se...pláne ha tolják bele a goldot...
  Csak van ott kiskapu. Mondjuk a WG ezzel is csak jól jár.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUNatesy
  • Tankos
  · 8 éve
  Nem tudja valaki a középső videó 6.érzék modja elérhető valahol?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  99lufi
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="TevePapi"]És a szerzett XP-t úgy is számolja ha épp nem szakaszban toljuk?
  Tehát mit tudom én, meghívok 5 embert, és ők játszanak, én meg nem, akkor amit ők összeszednek azt nálam számolni fogja? Kapni fogom a legénységi tagokat?
  Elég szegényes ez a wg-s leírás.[/quote]

  már építenéd a piramist mi?? :lol:
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  beczl
  • Tankos
  · 8 éve
  [quote name="Nortonor"]Többször hivatkozol a cikkben a T95E6-ra, de ez nem csak egy tervezett gift tank volt és végül nem került be? Vagy mit lehet erről tudni?[/quote]
  A T95E6 egy Tier X-es médium gift tank lett volna még 2013-ban. Szuperteszten végigment, de aztán valahogy nem adták ki. A játékban benne van, de mezei játékosnak nem elérhető sajnos. Csak a kínai szerveren lett bevezetve. [url]http://ftr.wot-news.com/wp-content/uploads/2014/03/presell2.jpg[/url]

Legfrissebbek a szerzőtől: beczl

Tovább a kategóriában: « M46 Patton - Elemzés T20 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.