Jelenleg

12
látogatónk van

2015. máj. 18. 10:32

Panther mit 8,8 cm L/71 - Elemzés

(42 szavazat)
123 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

A történelmi Királytigris ágyújával, a 8,8cm KwK 43 L/71 nevű ágyúval van felszerelve. Ez már most jól hangzik, de nézzük a részleteket.

Sebzése AP-val és APCR-rel is 240, repeszrombolóval 295. Az alaplőszer átütése 203 mm, ami ezen a szinten egyáltalán nem rossz érték. 8-as tankokat simán átviszi, a 9-esek ellen is elég, sok tízest azonban csak megkarcol. Tier 10 nehezeket nem fogjuk tudni átütni, bár általában nem találkozunk velük. Sajnos az arany lőszere is csak 237 mm átütéssel rendelkezik. Kárpótlásként ez APCR és nem HEAT. Én aranylőszert ritkán lövök vele, először is mert 203 mm átütés a legtöbb esetben elég, másodszor prémium tankként a pénz farmolása a cél, így a folyamatos gold lövéssel alig lesz hasznunk vagy mínuszba is mehetünk. Ennek ellenére vannak esetek, amikor szükség van rá. E 75 alsó lemeze távolról 222 mm effektíven és mivel E 75-tel sok rossz játékos játszik, azok nem forgatják, úgy meg az arany átviszi. A repeszromboló lövedék átütése 44 mm, sebzése 295. Érdemes vinni párat, például egy CDC-t vagy egy Waffenträgert nagyon meg lehet vele szívatni. Viszont fontos a jó célzás velük, mert ha rétegelt páncélt lövünk, akkor alig sebez. Csak akkor ajánlott a lövése, ha biztosak vagyunk, hogy átüti a páncélt.

A tank tűzgyorsaság terén kiemelkedően jó, töltésgyorsítóval az újratöltése 5,95 mp, ezt fokozott szellőzéssel 5,82-re is levihetjük, ha van mellé Elit Alakulat képessége a személyzetnek, akkor 5,7 mp az újratöltés. Ebből látszik, hogy a DPM-je elég magas, csupaszon 2176. Viszonyításképpen a nyolcas közepes tankok DPM-jének átlaga 1864. A Panther 88 testvérének, a Panther II-nek a DPM-je csak 2057.

Az ágyú pontossága 0,32m, egy igazi mesterlövész. De tényleg az. Távolra is megbízhatóan lehet lőni vele, ebben segít a lövedékek nagy sebessége, mindegyik fajta skúló gyorsan száll. A páncéltörő és a repesz 1000 m/s-mal, míg a prémium lőszer 1250 m/s-mal. A célkör szórása a Tank Inspector szerint nagyon jónak számít a szintjén, de az én tapasztalatom az, hogy ha nincs beszűkülve, akkor néha érdekes dolgokat csinál az ágyú. Kihúztam a Pillanatkép nevű skillt is, de Oberfeldwebel Volker Croneiß néha össze-vissza lő ha nem vagyok beszűkülve. Bár ha beszűkült akkor tényleg mindent eltalál. Sajnos a célzásideje 2,5mp, de stabilizátorral azért tűrhető.

Testvérével összehasonlítva látható, hogy ennek a tanknak az ágyúja nem sokkal, de jobb:

Torony

120/60/60 mm (elöl, oldalt, hátul). Páncélzatról nincs értelme beszélni, egyetlen valamire való pontja a torony oldalának az a része, ami szemből is látszik, az automata lepattanó. Nem valami nagy, de néha eltalálják.

A lövegpajzs elég érdekesen lett kialakítva. Van, ahol bármi belövi, mellette pár centivel meg 250 mm effektív vastagság van. Összességében elmondható, hogy a páncélzata hulladék.

Alap látótáv 390 méter, ez távcsővel és helyzetfelismeréssel máris 443 méterre növelhető, így kevésbé vagyunk ráutalva a csapatra, ami mostanában szerintem igencsak fontos, mert még 8-as szinten is elég ritka az együttműködés a csapattársak között.

A toronyforgási sebesség 31 fok másodpercenként, ez bőven átlag alatti, de mivel ez a tank nem közelharcos, így nem zavaró annyira.  

Csőlehajlása -5 fok, oldalra viszont -7. Ha tudjuk hogy nem fogunk spotolódni ha lövünk, simán be lehet forgatni a tankot oldalra és máris nyertünk egy kis csőlehajlást. Ez dombharcnál is használható taktika, persze csak akkor, ha tudjuk, hogy a tank oldalán lévő lőszerrekesz nem látható. Ehhez a taktikához készítettem is egy kis ábrát a Paint nevű varázsprogram segítségével (nem kiröhögni). A tank csőemelkedése 13 fok, ez elég gyenge, dombról lefele okozhat meglepetéseket, de egy kis odafigyeléssel nem lesz gond vele (Panther II pontosság: 0,34m, célzásidő 2,7mp).

Felépítmény

Szemből 80, oldalról 50 mm, hátul pedig 40 mm lesz az, ami semmit se fog érni. Nagyon ritkán pattint, az ötös Leopardot még tudja pattintani a front, de mást nem igazán. Az upper plate (felső lemez) nagyjából 110-120 mm effektív páncélvastagsággal rendelkezik, az alsó lemez pedig 65-70 mm-rel. Amire érdemes figyelni, hogy a lőszerrekesz igencsak sérülékeny, bár a biztonságos elhelyezés skill nagyon sokat segít a helyzeten.

A testben ülő személyzet, azaz a sofőr és rádiós közül az egyik tag általában meghal a csatában, de mindkettő soha. Gonosz dolog, de sokszor reménykedek, hogy haljon meg a rádiós, mert akkor a sofőr nem fog (R.I.P. Feldwebel Mirow).

A tank egyébként nagyon nehéz, így ütközésre tökéletes. Papír tankok meccsét simán tönkretehetjük, ha leütközzük őket. HP-ja 1500, mint egy nehéz tanknak.

Az álcázási értékei elég gyérek, mivel elég nagy darab: 9,03/6,78/2,15. Összehasonlítva nemzet és tier társaival:

Az összes nemzet t8-as tankjának sokkal jobbak az álca értékei.

Itt egy kép a Panther II oldaláról, ami megmutatja a lőszerrekesz sérülékenységét. Sajnos Panther 88-ról ilyen képet nem találtam, de végül is a két tank a Másolás-Beillesztés kategória.

Felfüggesztés

A tank forgási sebessége 38 fok másodpercenként, ami bőven elég. Talajellenállása jóval az átlag felett van és a P88 testvérénél, a Panther II-nél sokkal jobb a talajellenállás.

Motor

Egy 600 LE leadására képes Maybach HL 230 P30 2500 rpm nevű motorral van megáldva a tank, de mivel a tank egy kicsit dagi (46,5 tonnát nyom), így csak 12,9 az LE/t arány. Szerencsére a fentebb említett talajellenállási értékek sokat segítenek. A végsebessége 46 km/h, ami nem valami sok egy közepestől, de mivel nem flankelésre kell használni, így szerintem a kielégítő kategóriába esik.

A motor gyakran sérül, mert a váltó az alsó lemeznél van, mint a legtöbb német tanknál, és mindenki oda céloz. Gyulladási esély 20%, automata tűzoltó ajánlott.

Ajánlott játékstílus

Mesterlövészkedés minél messzebbről. Nagyon jól érzi magát az ellenségtől távol, hiszen a pontossága kiváló, az álcázása viszont pocsék. Távcsővel a látótáv jelentősen megnő, ekkor válik igazán veszélyessé.

Érdemes keresni a jó pozíciókat, ki kell tapasztalni, hogy mit tudunk lőni egy bizonyos helyen a -5 fokos csőlehajlással. Jó ötlet oldalra fordítani a tankot, hogy + csőlehajlást nyerjünk, de vigyázzunk, mert akkor sérülhet a lőszerrekesz is ha betalálnak.

Közelharcban viszont ez a tank rosszul teljesít, egyszerűen azért, mert nagy és bárhol átlőhető és e mellé sok modul is igencsak sérülékeny (pl. lőszerrekesz, motor). Érdemes a tank mellé az E 50M ágat húzni, mert nemcsak pont beleillik a legénység, hanem azokkal ugyanezt a játékstílust kell alkalmazni. Ütközni sok esetben megéri vele, 46,5t német acél nagyot üt ha 45 km/h-val jön neked.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító (egyértelmű)
  • Stabilizátor: Sniper tanknál nem lenne létszükséglet, de nem beszűkült állapotban a szép számadatok ellenére sokat lő mellé, így szerintem érdemes rárakni.
  • Távcső: A sok használhatatlan spotter miatt akik vagy gyorsan meghalnak, vagy campelnek az arty mellett (ahogy én látom tényleg így van), így sokszor csak magunkra számíthatunk. Továbbá végjátékban amikor kevés tank maradt a pályán a látótáv nagyon fontos tényező.

Ajánlott fogyóeszközök

  • Tűzoltóból én kicsit viszek, mert szeretnék minél többet keresni, de a nagy tűzoltó passzívan is ad 10% esélyt gyulladás ellen, ezt mindenki döntse el maga hogy bevállalja-e azt, hogy ha gyullad, akkor a kereset erősen megcsappan, mert 20 000 kredit az automata tűzoltó. Nekem elég a kicsi, mert én már ösztönösen azonnal nyomom is az oltást, nagyon kevés ideig égek = kevés javítási költség olcsó tűzoltóval = profit.
  • Javítóból nem szükséges a nagy, egyszerre nem sérül meg több modul, főleg ha nyerünk, mert akkor megesik, hogy alig kapunk egy-két lövést.
  • Elsősegély készletből érdemes inkább a nagyobbat vinni, mert a sofőr és a lövész is szeret meghalni.

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. képzettség 2. képzettség 3. képzettség
Parancsnok 6. érzék Álcázás Javítás
Lövész Pillanatkép Álcázás Javítás
Töltő Biztonságos elhelyezés Álcázás Javítás
Sofőr Sima utazás Álcázás Javítás
Rádiós Helyzetfelismerés Álcázás Javítás

Elit alakulat esetleg mehet a javítás helyett ha kész a 3. skill. Én az álcát ajánlom, mert sokszor nem lesz lehetőségünk 445m+ távolságból lövöldözni, hanem 350-400m-ről, ott pedig fontos az álca.

Bevétel

A prémium tankok egyik legfontosabb része. A párduc a 8. helyen áll, megelőzve az IS-6-ot, a Löwe-t, a T-34-3-at, amik lényegesen többe kerülnek.

Átlagosan 17.110 kreditet szereznek vele a játékosok tiszta profitként, de a tank ennél sokkal többre is képes. A videóban is látszik, hogy prémium account nélkül is gyorsan termeli az ezüstöt.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jó átütés
  • Fantasztikus pontosság
  • Jó pénzkeresésre
  • Sok HP, lehet vele ütközni kisebb tankokat
  • Olcsó
  • E 50M ágba kompatibilis legénység

Hátrányai

  • Nincs speciális MM-je (megy Tier X-be)
  • Vékony páncél
  • Sebessége nem az igazi
  • Modulok sérülékenyek
  • Csőlehajlás kevés: -5 fok

Ára

7300 arany, ennél csak a Super Pershing olcsóbb, de az egy romhalmaz és senki sem vesz olyat, így kijelenthető, hogy ez a tank a legolcsóbb használható 8-as prémium tank. A hetes prémium tankok éppen hogy csak olcsóbbak nála. Én leárazva vettem, úgy 6205 aranyba került. 7445 forint a 7500 gold, de ha van 705 aranyunk, akkor elég egy 5500-as csomagot venni és megvenni a tankot akciósan. Úgy már csak 6140 forintért kapunk egy nyolcas prémium tankot, ami elég jó ár.

Kiknek ajánlott

Először is azoknak akik német közepes tankba szeretnének legénységet húzni. A legénység pontosan beleillik az E 50M ág tankjaiba Tier III-tól felfelé.

Másodszor azoknak, akik egyszerűen a sniper tankokat szeretik. Aki szereti a támogató játékstílust, az jó helyen kopogtat, hiszen ez a tank arra készült, hogy távolról szétszedjen bárkit.

Harmadszor pedig azért, mert jól keres és e mellé viszonylag olcsó is. Szerencsére a WG bevezeti az ún. új generációs prémium 8-asokat, amik nem tier limitesek, de olcsók (Super Pershing-et fog még valaki venni?).

Videó

46k tiszta haszon prém nélkül, prémmel 81k.

A videóért külön köszönet Bodzy-nak, aki megszerkesztette nekem a videót. A szájkarate miatt elnézést, 5x szorzó volt prémium nappal egy event miatt (Húsvét?), és ilyenkor kicsit feszült vagyok.


Az elemzést írta: Kovacs5

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:17

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CorradoCattani
    • Tankos
    · 10 hónapja
    Egyedül hoztam le ezt a meccset is, úgy, hogy 460 HP-m volt, és a két utolsó tank full HP-n volt ellenem egyszerre! Pár rossz célzás a részükről, és DPM-ből megettem mindkettőt.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CorradoCattani
    • Tankos
    · 10 hónapja
    Végre betették a minap a shopba több év után! Persze, hogy rögtön megvettem, és készítettem neki egy külön fiókot, ahol majd időről-időre előveszem. Mindenesetre én nagyon szeretem:
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      perretz
      • Tankos
      · 10 hónapja
      Jól gondolom, hogy ezen az accounton csak ez az egyetlen tank lesz? Miért jobb így, mint hogy a main acc-odra vetted volna?
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        CorradoCattani
        • Tankos
        · 10 hónapja
        Igen, jól gondolod. Hogy miért? Én már évek óta nem foglalkozok komolyabban a játékkal. Nem grind-olok semmit. Fellángolásaim vannak, főleg a téli időszakban, amikor gyakrabban "szorulok" a lakásba. Engem már nem érdekel mi a "meta". Érzelmi alapon játszok, ha játszok olykor. Mindig eltervezem, hogy egy-egy kedvenc tankkal, amit megveszek majd lesz egy olyan acc-om, amivel összehozok X ezer csatát, minden megszerzett medált, azzal az egy tankkal szerzek meg, mert ez olyasmi nekem, mint amikor azt mondom, hogy szeretni is csak egy nőt lehet, kettőt, hármat, többet nem. Mármint egyszerre.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    CorradoCattani
    • Tankos
    · 2 éve
    A napokban gondolkoztam rajta, hogy jó lenne kipróbálni mit tud a legutóbbi buff után. Összefutottam eggyel a minap, szerencsétlenségemre az ellenfél csapatában. 6200 sebzéssel zárta azt a kört a koma, és átlagos játékos volt, 1600 WN8-al. A SHOP-ból ugye már rég kivették, azóta meg nemigen tették be egyszer sem a boltba. Vagy igen?
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      charliefirpo_2018
      • Tankos
      · 2 éve
      Toborzóban van,ha megcsinálod kiveheted,nekem is onnan van
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    KUF
    • Tankos
    · 5 éve
    Jó tank ez még mindig, csak a rendeltetésének megfelelően kell használni. Tornyos Td, sniperkedés a harmadvonalból.
    Mozgékonysága lehetővé teszi, hogy mindig az ellenfél látótávján kívülről operáljunk. Ha megszorulunk, vagy olyan mapot kapunk, akkor a jelenlegi 8 fokos gundep(10 fok azért jobb lenne) miatt egy óvatosabb tornyozgatás is belefér. A torony szerintem eléggé pattintós magához képest, de alapozni nem szabad rá.

    Az ágyú valami isteni! Erről elhiszem, hogy annyi a pontossága, ami oda van írva! Az M4A1 Rev.-ből, mint hasonló játékstílust igénylő tankból ültem át ebbe. Mindkettőnél sírtam, csak míg az előzőnél a totális mellélövések miatt, addig a Panthernél az örömtől! A Revónak hiába van 390-es alfája, a pontatlansága, a 200 mm átütésű APCR alaplőszere(pattog mint az állat, a 8.8-nak 203mm-es AP-ja van, ami véleményem szerint simán megfelel egy 230mm-es APCR átütésnek), valamint a 10+ sec töltési ideje miatt, alulmarad a P.8.8-al szemben. A Rev nagy eséllyel mellélő, vagy pattan,és amíg újratölt, addig a 8.8 két lövést is képes bevinni jóval nagyobb eséllyel. Így már 0 vs 480 elméleti dmg-nél járunk. Persze az RNG oda-vissza játszik, de én így tapasztaltam.
    Nagyon megbízható az ágyú, nekem az átütéssel sem volt gond a pontossága miatt. A goldra azért néha szükség van. Nem olyan jó a kreditszorzója mint a Revónak, de rossznak sem mondanám, elfogadható szinten van.
    Én periszkóppal használtam, amivel 526m-es látótávot értem el, ezzel gyakorta én voltam a spotter a csapatban. Így a campelősebb meccseken simán összejött 2-3k spot dmg, valamint az ágyú viszonylag lassú szűkülése miatt is jobbnak éreztem a periszkópot, hiszen többnyire álló helyzetből lőttem.

    Érdekes módon nem vált nagy kedvencemmé a tank, semleges érzésekkel ülök bele, szóval amolyan szürke eminenciás. De nem is utáltam meg úgy, mint a Revót. Nem univerzális, vannak hiányosságai, de amiben jó, abban nagyon is jó!
    Egy német szakember, aki amihez ért, azt a legjobb tudása szerint el is végzi, bármilyen körülmények között. De mást ne várjunk tőle!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    BlackDogz
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="zooli74"][quote name="Szmertyij"][quote name="zooli74"]Megvettem de rákurtam, egy FOS az egész, +2 tier állandóan és az ágyú is siralmas![/quote]
    Vásárlás előtt nem nèztèl be ide?[/quote]
    Sajna nem voltam elég alapos![/quote]
    Most néztem utána , mert nekem is fura volt az ágyú...még 1 peccsel ezelőtt is 2.4 sec volt a célzás idő (bár én nem ennyire emlékeztem ), de most már 2.5 sec
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    zooli74
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Szmertyij"][quote name="zooli74"]Megvettem de rákurtam, egy FOS az egész, +2 tier állandóan és az ágyú is siralmas![/quote]
    Vásárlás előtt nem nèztèl be ide?[/quote]
    Sajna nem voltam elég alapos!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Szmertyij
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="zooli74"]Megvettem de rákurtam, egy FOS az egész, +2 tier állandóan és az ágyú is siralmas![/quote]
    Vásárlás előtt nem nèztèl be ide?
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    zooli74
    • Tankos
    · 6 éve
    Megvettem de rákurtam, egy FOS az egész, +2 tier állandóan és az ágyú is siralmas!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    nethsz
    • Tankos
    · 6 éve
    Az agyujahoz biztosan hozzanyultak, mert baromi pontatlan mostanaban. Sajnalom, hogy ennyire hasznalhatatlan de neha legenyseghuzasra kell hasznalnom. Majd az E50-be mennek a sracok.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Feri38_HUN
    • Tankos
    · 6 éve
    20 csatából 19-szer tier10 ellen megy.Is-7,E100,jagdPzE100,maus........
    Esélye annyi mint mókusnak az erdőtűzben.Játszhatatlan idegbajos szar.Viszont ha kb 2 naponta egyszer tier 9 ellen megy,akkor viszont eszméletlen jó tank.Remélem a muzsikok tesznek rá tier limitet,mert addig felejtős....

Kapcsolódó elemek

© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.