Jelenleg

27
látogatónk van

2015. április 14. 10:30

Panther - Elemzés

(73 szavazat)
147 hozzászólás

Bevezetés

A PzKpfw V Panther a szovjetunióbeli nagy német páncélos veszteségeket volt hivatott csökkenteni. 1941. november 18-án egy különleges bizottság érkezett a Szovjetunióban harcoló 2. Páncélos hadtesthez, hogy felmérjék a helyzetet és felállítsák azokat a követelményeket, amelyek szerint fejlesztik ki az új harckocsit, melynek eredményeként került kifejlesztésre a Panther.

A németek közepes harckocsinak nevezték, a tömege alapján azonban (44 000 kg) a nyugati szövetségesek és a szovjetek értelmezése szerint is a nehéz harckocsik közé tartozott. A harckocsit tűzerejének, páncélzatának valamint mozgékonyságának az aránya magasan az átlag fölé emelte és a II. Világháború egyik leghatékonyabb harckocsijává tette. Az amerikai hadsereg statisztikája szerint egy "Párduc" kilövése 5 db Sherman, vagy 9 db T–34 elvesztésébe került. A harckocsi kiválóságát bizonyítja, hogy a francia hadsereg még az 1950-es évek végén is alkalmazta.

Paraméterek

Ágyú

Az egyedüli löveg, amivel működőképes a tank, az a 7,5 cm KwK. L/100 kódnevű ágyú. Ránézésre egy baromi hosszú vékony cső, emiatt is szokták ezt a tankot kolibrinek csúfolni (az ágyút pedig szívószálnak).

Átütése 198/244/38, sebzése pedig 135/135/175. Igen, mindenki jól látta, kemény 135-öt tud beleverni az ellenfélbe tier 7-ben! Emiatt sokan nem veszik komolyan. De nézzük meg az ágyú egyéb tulajdonságait is.

Alapból 4,22 sec alatt tölt újra, így 1.920 DPM-et kapunk alapban olyan átütéssel, ami közel minden alkalommal sebez. Ez az érték javítható töltésgyorsítóval, BiA-val és ventivel, így a töltési ideje 3,63 mp (csokival 3,48), ennek köszönhetően kapunk egy egészen barátságos 2.230 DPM-et (csokival 2.327). Ez a DPM a 7-es medek között átlagosnak minősül, négynek jobb, négynek rosszabb.

Pontossága alapból 0,31, ami ventivel és BIA-val egészen 0,29-ig (!) (édesszájúak 0,28-ig) javítható. Ezt az értéket bármely td megirigyelhetné (7-es TD-k közül egyedül az AT 7 pontosabb, neki 0,3 az alappontossága). Célzási ideje pedig alapjáraton 2,21 mp, amit a szellőzéssel és elit legénységgel 2,11 mp-ig (csokival 2,02-ig) tornázhatunk le. Ez így pont arra jó, hogy éppen beszűkülünk, mielőtt a következő skulót betöltjük.

Kapunk tehát egy olyan ágyút, ami kicsit sebez ugyan, de azt nagyon gyorsan teszi (szinte már majdnem tár nélküli tárasnak érezhetjük) és emellett rendkívül pontos. A pontossága miatt a sima lőszer átütése szinte mindenre elég, nem okoz gondot a weak belövése nagyobb távolságról sem (ha meg az rng nem akarja beadni, semmi gond, mindjárt megy a következő :), csak nagyon extrém esetekben (ST-I és társai) kell az aranyhoz nyúlni.

Fentiekből kitűnik, hogy a HE-t nem sűrűn fogjuk durrogtatni, legfeljebb foglalás lelövésére, de én olyankor is inkább az AP-t szoktam használni. A lőszerből összesen 80 db-ot vihetünk magunkkal, én a következő felállás szerint használom: 55 AP/ 20 APCR/ 5 HE. Ésszel használva kizártnak tartom, hogy elfogyna még a csata vége előtt. A lőszerek 109/2.800/98 kreditbe kerülnek.

Torony

120/60/60 mm 'páncélzattal' rendelkezik. Nem tűnik túl hatásosnak és nem is az. Elölről kis részben kör alakú lövegpajzs védi, ami tulajdonképpen csak egy megerősítés, ami a nagy súlyával egyensúlyban tartja a hosszú ágyúcsövet (mint a kardoknál a kardgomb). Szemből a tényleges védelem 120-300 mm között van, de a hulldown helyzeteket célszerűbb elkerülni, lévén igazi lövegpajzzsal nem rendelkezik és hatalmas szerencse kell, hogy a 300-as részt lőjék.

Van a tetején egy szép kupola, gond nélkül átmegy rajta minden. Látótávja alapból 380 m, ami kielégítő a saját szintjén.

A Panthernek a legrosszabb az alapcamoja a 7-es medek versenyében (lévén hatalmas, bokrot is körültekintően kell választani, ami mögött elférünk), a gyakorlatban az adatok ellenére azonban nagyon sokszor nem villan fel a paralámpa többszöri lövés után sem (köszönhetően a kicsi kalibernek).

A csőkitérés mértéke -8/+20 fok, a kisebb buckák nem jelentenek problémát (már csak a test medhez képest hatalmas mérete miatt sem).

Forogni nem nagyon szeret a torony, csupán 32 fok, ezért szűk körben emiatt sem nagyon lehet vele flankelni.

Felépítmény

85/50/40 mm páncélzattal van ellátva. Soványnak tűnik, de 50 fokban be van döntve, így szemből a tényleges védelme 120 mm beforgatás nélkül. Saját szintjén simán belövik a 120-at is, azonban 6-osok közül sokat tud pattintani minimális beforgatással.

Egy jó módszer azonban van a nagyobb átütésű lövedékek kivédésére is, mégpedig a risza. Köszönhető ez annak, hogy az eleje szinte teljesen sima, nincsenek rajta kitüremkedések vagy döntések. Mikor tudod, hogy éppen lőni fog az ellenfél, széles intenzív riszába kell vinni a tankot, akkor nagyon jó eséllyel pattintja a lövést. Nem egyszer megjátszottam nagyobb heavyk ellen, akik utána vártak az újratöltésre, míg én gond nélkül lődöztem őket. 

Felfüggesztés

A test 34 fokban képes fordulni. Ez a másik ok, hogy miért nem fogunk senkit szűk körben leflankelni. Tehát a test és a torony mozgása is teljesen heavys, hiába na, mégiscsak Krupp-acélból készült. :)

Motor

Egy 700 LE-s Maybach HL 230 TRM hajtja, melyet az előző tankon már kifejleszthettünk. Papíron 55 km/h megy, de azt lassan, komótosan éri csak el, ugyanis egy tonnára csak 15,47 paci jut. Tolatni 20 km/h-val képes (jól jöhet). A hegymenet eléggé megfogja. Viszont ha egyszer felgyorsult, akkor mindenki álljon félre az útjából, ugyanis ez a tank (és az egész fejlesztési fa képviselői) imádják a rammolást. Félelmetes, mikor egy 45 tonnás szörnyeteg gurul le egy dombról és éppen oldalba kap. Persze ezt a taktikát csak ésszel kell alkalmazni (francia heavykbe és a KV család tagjaiba nem szerencsés belerohanni) és célszerű a sofőrt erre kiképezni. Egy azonos szintű meddel azonban gond nélkül összekoccolhatunk, nem mi fogjuk a rövidebbet húzni. Ha oldalról kapjuk el az ellenséget, akkor az áldozat lánca sok esetben leesik, onnantól könnyű préda a töltésidőnek köszönhetően. 

Ajánlott játékstílus

Eléggé vegyes a felhasználási területe. Én úgy szoktam általában használni, hogy a csata elején megyek egy jó td pozícióba, kihasználva a pontosságot. Mikor kialakultak a frontvonalak, akkor próbálok bekeríteni, illetve oldalba támadni, bár a gyorsulása miatt nem kis időbe telik ezt végrehajtani. Végjátékban pedig egy kivégzőgép tud lenni, bár szinte senkit nem fog egy lövéssel garázsba zavarni.

Érdemes figyelni, hogy csak harcban álló tankra ugorjunk rá, aki épp mással van elfoglalva, mert ha visszakézből kapunk egy igazi sebzést, az sok esetben fájni fog, lévén ami talál, esetek 90%-ban sebez is. Ha ügyesen gazdálkodtunk a hp-val, akkor viszont a végjátékban nyugodtan beszedhetünk néhány találatot, van miből beáldozni (1.300 hp-ja van, több mint a szintjén bármely mednek, vagy néhány heavynek, mint pl. AMX M4-nek 1.200, IS-2-nek 1.280, IS-nek 1.230, T29-nek 1.250).

A kicsi sebzést a nagy többség hatalmas hátránynak tartja, pedig sok esetben nem feltétlenül az. Nem egyszer megesett velem, hogy lőttem az ellenfelet, aki nem fordult rám, hanem továbbra is mást célzott, pedig sokkal közelebb voltam hozzá. Miért? Mert ha odaverek 135-öt, azért a játékosok többsége nem fordul oda, hanem azt akarja elintézni, aki 300-akat sebez, pedig a ROF miatt jó eséllyel a Panther a veszélyesebb (már csak azért is, mert nem gond, ha egy lövés nem sebez). Viszont ha ez nem jön be és fókuszt kap, akkor még vagy 5-10 másodperce van hogy éljen egy kicsit, ezért mindig kell gyors visszavonulási lehetőségről (pl. hatalmas szikla) gondoskodni, ami pótolja a páncél hiányát. 

Tehát adott egy tank, ami kicsit sebez, de gyorsan lő (így átlagos a DPM-je), nagyon jó pontossággal. Lassan gyorsul, de jó a rammolásban, viszont a flankelést a legnagyobb böszme heavyk ellen lehet csak alkalmazni, minden más gond nélkül lekövet. A páncél hiányát felerősíti, hogy camoja nem nagyon létezik a hatalmas mérete miatt, viszont ha sikeresen elbújtunk, akkor lövés után nehezebben kezd el világítani a kicsi kaliber miatt. Ezekből mi következik? Tartani a távolságot, amíg csak lehet. Ha közel értek és észrevettek, akkor full hp esetén 1v1-ben még lehet esélyed, de ha már ketten lőnek, akkor hamar a garázsban leszel, csak elvétve számíthatsz random pattanókra.

További probléma, hogy spottolás esetén kicsit nehézkes vele gyorsan láthatatlanná válni. Ha pedig van arty, még jobban lapíts, mert előszeretettel lőnek a méreted (még ők is el tudnak találni), a 'páncélod' és a hp-d miatt. Magyarán jó eséllyel eltalálnak és a maximumot belédverik.

Ez a tank addig életképes, amíg láthatatlan, addig viszont nagyon fain tud lenni. Képzeljétek el, jön egy KV-3, megvárod, míg két fedezék között lesz kb. félúton. Belelősz egyet, megáll és gondolkodik. Már megy is a következő. Mire fedezékbe ér, 4-5 lövéssel simán megajándékoztad.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Töltésgyorsító
  • Ventilátor
  • Álcaháló (td-üzemmódban kincset érhet) / periszkóp

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Kézi tűzoltókészülék

Gyulladni ritkán szokott, modulokra viszont rendkívül sérülékeny, tehát egyéni döntés, hogy tűzoltó helyett nagy javítót teszünk-e bele. Gyakori sajnos a lőszer sárgítása (ritkán szokott robbanni, engem 2x robbantottak fel), illetve a lánc és a motor is hajlamos pirosra/sárgára színeződni. Legénység közül a legtöbbször a töltő, illetve a sofőr az első kiszálló játékos, viszont ritka, hogy egy lövéssel kettő tagot kiszednének (akkora a tank, hogy nem egymás nyakán ülnek a legények, hanem külön bársonyfotelben).

Ajánlott legénységi képzettségek

  1. 6. érzék + Álcázás + Irányított ütközés
  2. Elit alakulat
  3. Álcázás + Javítás
  4. Javítás + Egyéb

Bevétel

Mivel nem igényel goldot, ezért szinte lehetetlen mínuszba menni vele. Az adatbázis szerint az átlag játékos átlag játékkal bruttó átlag 12K kreditet termel az átlagos Pantherrel, 724 hp sebzéssel. Szerintem ez jóval több, jó kör esetében 30k sem ritka prém nélkül (persze az átlag játékos lövéseinek 46%-a talál csak, aminek 60%-a sebez, szóval fogalmam sincs, hogyan használják ezt a harckocsit, de biztosan nem úgy, ahogy kell).

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • ROF
  • Nagyon jó alap pen
  • A tény, hogy a nagy többség lenézi és arra sem méltatja, hogy odafordítsa rá a tornyát
  • Nagyon jól lehet farmolni vele a wn8-at, mivel a többség a statisztikai adatok szerint nem tudja jól használni a járművet. 1.400-s sebzés (11 lövés) már unicumnak minősül
  • Rengeteg hp

Hátrányai

  • Gyakori a többszörös modulsérülés
  • Alacsony alfa
  • Papír test, hozzá alacsony gyorsulás
  • Hatalmas test, szinte nem létező alapcamo

Kiknek ajánlott

Kezdőnek semmiképp. A tank adottságai miatt sokszor kell messziről operálni, ezért tudni kell a weak pontok helyzetét. Aki viszont akar egy mindenben átlagosnak mondható harckocsit, az megtalálta, amit keresett. Ha valaki kedveli a sok aprót lövök taktikát, az imádni fogja, aki viszont inkább egy nagyot lő, az kerülje el jó messzire. 

Videó


Az elemzést írta: singes_hun

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:29

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    luperator
    • Tankos
    · 4 éve
    Hamarosan meglesz a Panther II, a Tigris 2-t már kihúztam vele. Mondhatni szeretem, ma mondjuk pont nem a legjobb széria ment vele de nagyon fun tud lenni. Nagy és papír, a beteg ROF mellett ezt észbe kell vésni nagyon. Magasabb tierben játszva, ha minden veszni látszott egy jól irányzott ütközés sok sebzést tudott még hozni, nem egy magasabb tierben szereplő közepes tank szenvedte már meg eme képességét amiért szintén szerethető gépezet. Top tierként igazi mészáros ésszel használva, nem egy nagy kalibert hozott már a konyhára. Nem vagyok nagy közepes tank szakértő, de nekem is megy vele a játék csak meg kell ismerni a határait és utána jóban lesztek. Megtartós darab.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    HUNknight
    • Tankos
    · 5 éve
    Német tank tehát sz*r! A WG szerint is,nem hiába több benne a rossz,mint a jó. Le van butítva.

  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Kaszas58
    • Tankos
    · 5 éve
    Ezzel a tankal is csak egy baj van: hogy nem orosz. Így natúrba (csak 100% os legénységgel) olyanokat lő mellé, hogy sírhatnékom van néha tőle...
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    petitank
    • Tankos
    · 5 éve
    a szivem csücske xd nekem még csak vk 30 .02 m van meg de ugyan az a játékstilus a kedvenc tankom a mely szolgált a ww2 ben
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Shilcor
      • Tankos
      · 5 éve
      Nem tudom nekem a legútobi tapasztalatom alapján tavasz elején volt meg és nagyon más játékot igényelt mint az elődje. Tehát nem mondanám hogy a VK.30.02 M Ugyan olyan. Nagyon más Mint a Panther I én ezt tapasztaltam.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        ticsungg
        • Tankos
        · 5 éve
        A Panther I egy forgótornyos TD/Support a II szintén.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    wrch
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="dobilaci"]Jo, nekem vegul is mindegy ki mit tesz ra. En most 3 gm-eztem le toltesgyorsito + celzasgyorsito + optika komboval.[/quote]

    Köszi! Így próbálom! :shaking:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    dobilaci
    • Tankos
    · 6 éve
    Jo, nekem vegul is mindegy ki mit tesz ra. En most 3 gm-eztem le toltesgyorsito + celzasgyorsito + optika komboval.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hector 72
    • Tankos
    · 6 éve
    Szerintem ventilátor, töltésgyorsító kell, a 3.-nak pedig attól függ, hogy mit játszik az ember szívesen vele. Ha távolról támogatni szeret, akkor optika, egy tanknál többet ér mint a periszkóp ami inkább a TD-k-re való vagy a passzív spot-ot játszó felderítő gépekre, mert az optika mozgás közben is dolgozik, esetleg álcaháló, bár az csak az álca képességek kifejlesztésével ér valamit ennél a gépnél. Ha inkább tankként szeret vele valaki játszani és előre menni, akkor a szerszámos láda is jó választás harmadiknak. A szívószál ágyúhoz szerintem célzásgyorsító nem szükséges, mert gyorsan szűkül a célkör. Kár ezért feláldozni egy felszerelési helyet.
    Manapság nagyon sok a TD, úgyhogy nem biztos, hogy belefér az, ha 4-5 TD-vel együtt egy jó med. tank a bokorban ül. Én egyébként optikát tettem rá 3.-nak. A sebészszike pontosságú ágyú nálam megnövelt látótávval nagyon bevált. Sőt később a 9-es és a 10-es gépekhez is ezen az ágon ezt használtam a venti és töltésgyorsító mellett.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    wrch
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="Hector 72"]A szívószál ágyúhoz kell célzásgyorsító ?
    Én a ventilátort többre tartom.
    Én is nagyon szerettem, jó kis gép, lehet visszaveszem majd, erősen gondolkodom ratjta. A top ágyúja nagyon pontos és az átütése is jó.[/quote]

    Igen, a szívószálhoz.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Hector 72
    • Tankos
    · 6 éve
    A szívószál ágyúhoz kell célzásgyorsító ?
    Én a ventilátort többre tartom.
    Én is nagyon szerettem, jó kis gép, lehet visszaveszem majd, erősen gondolkodom ratjta. A top ágyúja nagyon pontos és az átütése is jó.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    dobilaci
    • Tankos
    · 6 éve
    [quote name="wrch"]Sziasztok!

    Mit ajánlotok felszerelésnek? Eddig Rammer, Ventilátor és Coated Optics volt rajta, de a nagy ágyúnak nagyon hosszú a célzásideje, kellene rá a célzásgyorsító. Mit vegyek le?[/quote]

    Venti helyere mehet nyugodtan.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.