Jelenleg

11
látogatónk van

2015. november 3. 07:11

M8A1 - Elemzés

Írta:
(40 szavazat)
33 hozzászólás

Bevezetés

Következő írásomban a játék legkisebb forgótornyos TD-jét veszem górcső alá, ami ránézésre talán nem sokban különbözik az M5 Stuarttól, de lássuk, miért is érdemes ebbe a tankba invesztálni.

Nyilvánvaló, hogy az ág következő tankjai jóval kecsegtetőbbek, gondolok itt a T67-re és a Hellcat-re, de ha felismerjük, hogy mire képes ez a kis masina, igen professzionális kellemetlenkedők lehetünk vele, akár t6-ban is.

Paraméterek

Ágyú

4 választható ágyú, amiből kettő 5-ös szintű, lássuk tehát ezeket:

3-inch AT Gun M7

Ezt a 75 mm-es ágyút csak fejlesztett toronyra tudjuk felszerelni, kistesója a 75 mm AT Gun M3, amely szinte megegyezik vele a sebzés, pontosság, célzásidő és újratöltés szintjén, ellenben az átütése valamivel kevesebb. Az AT Gun M7 tehát egy 101 mm átütésű 110-es sebzésű ágyú 14,29 percenként leadott lövéssel 0,43-as pontossággal és 1,7 mp-es célzás idővel. Ez ugye az 50%-os állapot, tehát kimaxolva 100%-os legénységgel, elit alakulattal, kólával és töltésgyorsítóval 3,4 mp-es töltésidő mellett 1,5 mp-es célzással 1944 körüli dpm érhető el. A probléma ezzel az ágyúval az alacsony átütés mellett (ami golddal is csak 157 mm) a pontosság, amely még így fullosan is csupán 0,39-es, a DPM-ről már nem is beszélve, nem úgy a következő ágyúnál.

57 mm Gun M1

110 mm-es átütés, 75 sebzés, 24 lövés/perc. Aki játszott már hasonló ágyúkarakterisztikájú tankkal az már láthatja is, hogy ebből mi következik: meggymag-köpködő rulez. Mivel a tornyos TD-ket a szent balansz értelmében pontosság, célzás és töltésidő megvonásban bünteti a WG, az 1800-as DPM-ünknél is simán többet tud egy SU-85B vagy a T40 ugyan ezzel a jellegű ágyúval.

Pontosságunk 0,39m 100 méteren, célzásidőnk 1,7 mp, a töltésidő pedig 2,5 mp. Nyilván ezek 50%-os legénységgel értendő adatok, a maximum amit ebből a tankból kihozhatunk a következő: 0,35-ös pontosság, 1,5 mp célzásidő, 2 mp-es töltéssel 2227-es DPM érhető el, értsük ezt 100%-os legénységgel, elit alakulattal, kólával és töltésgyorsítóval. A 180 mm átütésű gold ammo sokszor tehet jó szolgálatot t6-ban, az OI-k is nagyon szeretik, a repesz lőszer azonban hanyagolható. A lőszerkészlet amivel gazdálkodhatunk: 66 db. Én ezt 42/20/4 elosztásban használom.

Az a +35-ös alfa amit lövésenként a 3 inch-es ágyú képvisel, minden más hátrányával szemben annyira jelentéktelen, hogy számomra nem volt kérdés melyik is ennek a tanknak a top ágyúja.

Tier 4-ben már kezd kirajzolódni a különbség a nagy alfás, lassan célzó és töltő és a kis alfás gyors ágyújú TD-k közt, az M8A1 pedig inkább az utóbbi kategória felé kacsingat.

Függetlenül attól, hogy melyik ágyút használjuk, amíg ezen a szinten egy Hetzertől vagy Su-85B-től félnek az ellenfelek, addig az M8A1-től még csak nem is tartanak, így ez a fajta fordított fear factor sokszor az előnyünkre is fordítható.

A 75-ös alfa sebzésünk okán egy 3-as vagy 4-es szintű célpont még valamelyest megretten egy bekapott lövéstől és ha nem lát minket visszavonulóra fogja a dolgot, na nem így egy KV-1 vagy O-I Exp. Szinte ügyet sem vetnek ránk, majd mikor 2 mp-enként további 75-ös csomagok érkeznek az már elgondolkodtató lesz számukra. Itt térnék ki a mozgás közbeni célkör szétesésére, ami az M8A1 esetén azért elég jelentős full-gázon hajtva. Azonban ez egy 2 mp-es töltésű ágyúval sokkal inkább tolerálható mint egy hosszabb töltésidejűvel, hiszen így 1-1 elvétett lövés közt nem telik el túl sok idő mire újra elsüthetjük az ágyút.

Van még egy apró, de sokszor igen jelentős különbség a két ágyú közt, ez pedig nem más, mint a függőleges lövegkitéríthetőség: amíg a 3-inches ágyúnál ez -8/+20, addig az 57-es meggymagozónál -10/+20. Negatív kitéríthetőségből sosem elég, főleg egy olyan tanknál, aminél a torony mint lehetséges célpont igen kicsi, nézzük mit kell erről tudnunk.

Torony

Örülünk hogy van. Sokszor  tesz jó szolgálatot, például, ha épp egy bokorban csücsülünk és át kell fókuszálni mondjuk 50 fokkal jobbra, akkor ezt igen könnyen megtehetjük álcavesztés nélkül, hiszen nem kell az alvázat mozdítanunk.

Látótávolságunk 320 méter, ez mondható átlagosnak, toronyforgásunk 18 fok/mp, aminek hátrányát az összegzésben fogom kifejteni.

A toronypáncélzat egyébként 38/25/25 mm, viszont elöl van egy szép kis lövegpajzsunk ami hulldownban néha kellemes lepattanókat generál a kisebb átütésű ellenfelekkel szemben. A torony teteje nyitott, így a ventillátort mint felszerelést elfelejthetjük és igazán ez az artyk ellen sem túl jó ómen, de ha egy arty telibetalál, ez lesz a legkisebb gondunk.

Felépítmény

Az alváz lényegében egy M5 Stuart alváz, ami ugyan rövid és keskeny, de igen magas. Ezzel az álcaértékünk valamivel az átlagos alatti, de még így is remek, standard 21% álló helyzetben és ennek megtartását segíti a forgó torony is. Páncélzata 29/25/25 mm, ami nem csak a howie-val trollkodók ellen kellemetlen, de a t3-t4-es dobtáras lightok is igen komoly károkat képesek okozni.

Felfüggesztés

40 fok/mp egy remek talajellenállással, ez hibátlan.

Motor

Egy 350 lóerős Continental R-975-C1 hajtja a vasat, amely egészen 58 km/h végsebességig repíti a kicsikét és gyorsulása is remek, köszönhetően a 21 lóerő/tonna aránynak.

Ajánlott játékstílus

Adott egy t4-es TD-ként átlagos camo értékkel rendelkező tank, viszont forgó toronnyal és a kis kaliberű meggymag köpködővel, ez igen jól hangzik, hiszen felpattintunk egy álcahálót és csigaszemet és máris van egy remek klasszikus TD-nk. Igen ám, de vétek lenne nem kihasználni a tankunk fürgeségét, ezzel viszont a következő a probléma: A lassú toronyforgás hátránya itt fog kibukni, főleg ha valaki az M5 Stuart után játszik ezzel a tankkal. Tehát hiába vágtázunk és forgunk úgy, mint egy könnyű tank, abban a pillanatban mikor berohanunk egy lassabb tank mellé és mögé, a tornyunk nem lesz elég gyors ahhoz, hogy azonnal elkezdhessük sorozni, hiszen idő kell míg ráfordul a célra. Az alkalmazható módszer tehát az, hogy legyünk előrelátóak és mérlegeljünk: biztos megéri-e leadni menet közben még 1-2 lövést mielőtt beérünk a célpont mellé, vagy érdemesebb már előre kissé elfordítani a tornyot ahhoz, hogy mellé érve azonnal elkezdhessük sorozni?

Összegezvén: A light tankos életérzést csak körültekintően alkalmazzuk, inkább csak a végjátékban érdemes, az alap koncepció, hogy maradjunk észrevétlenek amíg lehet s sebességünket és DPM-ünket kihasználva a pálya olyan pontjairól is támadást tudjunk indítani ahonnan az ellenfél kevésbé számít rá. Megfűszerezhetjük ezt egy kis hulldown-ból való csipkelődéssel is, hiszen a tornyunk igen pici célpont, de vigyázzunk az arty-k árgus tekintetére. Kedvenc célpontjaink közé fognak így tartozni a lassabb járművek, főként a nehéz tankok, hiszen a csata kezdeti szakaszaiban egy kulcspozíció gyors megszerzését követően oldalról vagy hátulról halálra sorozhatjuk őket, egész egyszerűen nem lesz idejük fedezékbe vonulni. Városi pályán akár flanker supportként is szerepelhetünk, de itt is érdemes előre elforgatni a tornyot a megfelelő pozícióba.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

  • Álcaháló
  • Periszkóp
  • Töltésgyorsító

Ajánlott fogyóeszközök

  • Kis javítókészlet
  • Kis elsősegélycsomag
  • Kézi tűzoltókészülék

Ajánlott legénységi képzettségek

Az ágon kissé előbbre is gondolkozva:

  • Parancsnok: Hatodik érzék + BiA + Álcázás
  • Lövész/töltő: Álcázás + BiA + Célmegjelölő
  • Vezető: Álcázás + BiA + Kuplungégető
  • Rádiós: Álcázás + BiA + Javítás

Előnyök és hátrányok

Előnyei

  • Jó álcaérték
  • Forgó torony
  • Kimagasló menettulajdonságok
  • Jó látótáv

Hátrányai

  • Lassú toronyforgás
  • Vékony páncélzat
  • Kevés hp

Kiknek ajánlott

TD/Light hibrid fanoknak, t4-ben funolni vágyóknak, akik szeretnek a nem túl mainstream tankokkal is maradandót alkotni egy-egy csatában. Azoknak akiknek tetszett a Hellcat és nem volt még szerencséjük a kistesóhoz. Én magam az újoncképző program miatt vettem ezt a kis masinát (mondjuk kellett vagy 30-40 csata mire ráéreztem a stílusra), kiválóan supportolható vele az ifjú padavanunk XP gyűjtögetése.

Kezdő játékosoknak nem ajánlom, hiszen ők még nehezebben koordinálják össze az alváz és a torony forgatását, pláne egy ilyen tanknál ahol a toronyforgás fele olyan gyors, mint az alváz és főleg egy T82 után merőben más stílus, szóval nekik inkább ajánlanám a Wolverine-nél először megtapasztalni milyen egy forgó tornyos TD, hiszen onnan ugyan úgy választható a Hellcat ág a továbbiakban.

Videó


Az elemzést írta: Nortonor

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:44

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Henrik8511
    • Tankos
    · 3 éve
    Nemrég fejlesztettem ki magamnak 2-3 nap alatt meg lett rá a tank ász (persze hogy kis accon) iszonyatos köröket lehet vele menni. Ez az a tank ami képes megfordítani az állást ha jól használják nagy kár hogy eddig nem használtam.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    monocska3310
    • Tankos
    · 5 éve
    Egészen elképesztő
    Az álcázást kell nagyon nyomatni. kb 200 méterről álló helyzetből lődöztem és nem vett észre egyik bamba sem, mindössze 1 bokor volt köztünk. .
    0-7-ről hoztam fel a meccset. 42 találat/ 31 átütés, 7 kill. Igaz, 15 apcr lövedéket is elhasználtam, de tier6 ellen ez nagyon jó. 2152 dmg. Alig maradt ammom a végére.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    monocska3310
    • Tankos
    · 5 éve
    Egyik kedvenc tankom. Rengetegszer kulcsfontosságú a csatákban ez a tank, simán lehet vele meccseket nyerni. Álca fullra, töltés és célzásgyorsító használatával nagyon kellemes. Nem is akartam továbbvinni az ágat, mert annyira megtetszett. Általában 2 féle meccseim vannak vele: amikor 2-3 lövés után oneshotolnak és amikor 1k fölött sebzek. Papír, nagyon fontos az álázás képesség, és ha 6-osok ellen rak össze a játék (az esetek 80%-a), akkor inkább hátulról kell vele támogatni, illetve sunyi oldalbatámadásokra nagyon alkalmas.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Vintagemike
    • Tankos
    · 7 éve
    na, kíváncsi leszek. Akivel szakaszolni szoktam sokat tolja vele, elég jó gépnek tűnik.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tekagi
    • Tankos
    · 7 éve
    Vintage t-67 is tetszenni fog valószinűleg nekem örökös darab marad
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Vintagemike
    • Tankos
    · 7 éve
    Wow...mekkora fun gép ez

    Elkezdtem húzni most az akció alatt az amcsi TD ágat, idáig szabad XP-ből kiszedtem az elődöket, ennek meg adtam egy esélyt...jó döntés volt. Akkorákat lehet vele kaszálni, mint az állat, a kis sebzésre nem nagyon figyelnek, mire odafordul már kapott 2-3-4 lövést, és tovább is álltam. Eddig nagyon bejön :taps:
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    rejkov
    • Tankos
    · 7 éve
    Nekem volverine felejtős, túl lassú. A t67-el meg még 500 csatás, 499 wn8-as koromban játszottam t49 néven. Hát nem volt éppen sikeresnek nevezhető párosítás. Azóta sem adtam neki újabb esélyt, pedig talán megérdemelné. Igazából csak az tart vissza, hogy minden overmatcheli a páncélját, és egy nyavajás pz1c is képes végigkergetni a pályán. Meg hát van alternatíva m8a1 néven

    És t7-ben már jönnek az IS-ek, kv3-ak, t29-ek e25-ök, su122-44-esek és egyéb vadállat masinák, amik ellen nem jó 5-ös tankkal menni. Nem beszéve arról, hogy tier 7-es csatákban már játszanak az olyan idióta mapok, mint stálingrád, kharkov, párizs, pilzen, ami megintcsak nem egy low tieres tanknak kedvez. Ezeket m8a1-el még soha nem láttam.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Sics
    • Tankos
    · 7 éve
    Rejkov, ha már legénységképzés akkor nem volna jobb a T-67 vagy a Volverine használta? Tier5-ben tán mégis picit jobban jönne az XP, nem ?

    Én is szeretem amúgy az M8A1-et, nemrég szántam rá egy garázshelyet és vettem vissza fun tanknak.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Tekagi
    • Tankos
    · 7 éve
    Én nagyon szeretem ezt a gépet 57mm-es ágyúval használom, de töltésgyorsitó nélkül,periszkop,álcaháló van fent. Azon filoztam mit tegyek,vásároljak még rá. Városban mondjuk nem megy vele a játék nekem De az az én hibám, a gép nagyon jó
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Snake
    • Tankos
    · 8 éve
    Épp tegnapelőtt lett meg vele a Tankász.
    Sztem nagyon faja kis jószág.
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.