Jelenleg

28
látogatónk van

2019. augusztus 30. 07:30

Tank elemzés: FV4004 Conway

Írta:
(45 szavazat)
23 hozzászólás

A FV4004 Conway (a továbbiakban csak simán Conway) mindig is csak egyfajta "legyünk már túl rajta" kötelező eleme volt a brit tornyos TD ágnak. A legtöbben a Charioteer miatt kezdték el húzni ezt a vonalat, aztán ahogy a Csillagromboló (FV215b 183) helyét átvette a Badger, az FV4005 II egyedül maradt, mint kifejleszthető "nagyot lövő troll" TD a brit fán.

Ezért máris lett egy kis értelme kihúzni, hiszen ha már valaki a Charioteer-ig elvitte ezt az ágat, hát miért ne húzná tovább!? Persze az FV4005 II fénye is kissé megkopott azóta, hiszen az 1.5-ös patchben nekiestek SerB reszelőjével, illetve az első Black Market alkalmával újra megszerezhető Csillagromboló is rontott az ázsióján.

A Conway a nagy brit újraegyensúlyozó 9.20.1-es patch-csel kapott némi ráncfelvarrást, így első ránézésre máris nem olyan ijesztő, mint előtte volt. Ugye ekkor lényegében az egész ágat buffolták és a sokat szidott Challanger-ből is egy használható vasat kreáltak. A Conway ekkor kapta meg a BL 5.5-ös "nagy" ágyúját, illetve megkétszerezték az ágyúsüllyedését és némi plusz mozgékonysággal is ellátták. Kellett is neki, mint egy falat kenyér.

Történelmi háttér

A II. Világháború után Nagy-Britannia fél szemét a Szovjetunión tartva igyekezett minél hatékonyabb páncélosokat előállítani, melyek képesek lehetnek felvenni a versenyt a rettegett IS-3-mal. A jól sikerült Centurion tankok alvázára 1951-ben tehát megálmodtak két páncélvadászt, az FV4004-et és az FV4005-öt. Az első projekt az FV4004 Conway volt, mely nem más, mint egy Centurion 3 alvázra épített, 120 mm L1-es ágyúval felszerelt, egyedi toronnyal ellátott páncélvadász. A koncepció lényege a tűzerő növelése volt a 120 mm-es löveg által, a Centurion alváz előnyeinek megtartásával. A 640 lóerős Centurion motor betonúton 35 km/h-ig gyorsította volna a Conwayt. Egy a 120 mm-es ágyú fogadására alkalmas, megfelelően átalakított Centurion torony a becslések szerint 53-55 tonnásra növelte volna a tank össztömegét, így ezt a tervet elvetették és ekkor került felszerelésre a jelenlegi könnyebb szerkezetű, de kétszer olyan magas Conway torony. Érdekesség, hogy nem végleges megoldásnak szánták, később változtatni szerettek volna még rajta, de a gyenge mobilitás és a Conqueror érkezése miatt a projektet elvetették. A Conway-ből egy prototípus épült, amely ma a Bovington Tank Museum-ban tekinthető meg.

Érdekességek, eltérések:

  • Nincs információ arról, hogy FV4004-et valaha is tervezték volna felszerelni a játékban megtalálható B.L. 5.5 inch gun löveggel.
  • A valóságban az FV4004 ágyúsüllyedése mindössze -5° volt.

Modulfejlesztés

Motor → Felfüggesztés → Löveg → Rádió

Nézzük először azt, hogy modulok szintjén mi az, amit erre a tankra fel lehet pakolni. Először is van egy remekül használható "alap" ágyúnk, amivel semmi probléma, hiszen simán hozza más IX-es TD-k szintjét. Van egy alap tornyunk, ami egyben a top is, így ezzel sem kell foglalkozni. A középső rádió hozható a Charioteer-ről és már ezzel is eleget látunk a mapon. A fejlesztett pedig bármely másik brit ág tier VIII és a fölötti tankjáról áthozható. Ha csak nem rakunk a tankra repeszpáncélt, az alap lánctalp minden modult és felszerelést elbír, így ennek a kifejlesztése sem elsődleges prioritás. A "top" ágyúnk remekül grindelhető a 120 mm-essel, így ezzel sem lesz gond. Eddig szép és jó.

Azonban, hogy ne legyen ilyen idilli ez a grind, jön a motor. Ha húztál más brit ágakat, akkor fellélegezhetsz, ezzel sem lesz gond, hiszen a top motor átemelhető a Conqueror-ról és a Centi 7/1-ről. A középső motorral a Cérnán, a Centi 1-en és a VIII-as artyn találkozhattál. Ha ez sincs meg, akkor fogadd őszinte részvétem. Ugyan én magam nem próbáltam sem az alap, sem a közepes motort (hiszen a top megvolt már), így csak viszonyítani tudok, hogy a tophoz képest milyenek lehetnek. Épp ezért, amíg nincs meg a top motor a tankra, addig ez elsődleges prioritást élvez! Igen, még a nagy ágyúnál is fontosabb.

Ha megvan a top motor, jöhet a lánc (hiszen jól jön az a plusz forgás, főleg a nagy ágyúhoz), aztán a top ágyú.

*Lifehack: Ahogy a Charioteer-t kielitezzük, a Conway-en egyből feloldásra kerül a 120 mm AT Gun L1A1 löveg, ami pedig nem más, mint a Tortoise top ágyúja is egyben. Szóval, ha épp érdekeltek vagytok a Torta kifejlesztésében is, akkor abszolút megéri először kihúzni a Conway-t, hiszen így 60 ezer XP-t lehet spórolni a lövegen és a Torta grind egyből a top löveggel kezdődhet.

Paraméterek

Ágyú

120 mm AT Gun L1A1

Ezzel kezdjük használni a tankot és azt kell mondjam, meglehetősen rendben is van a kicsike. 259/326/120 mm-es AP/APCR/HESH átütés 400/400/515-ös alfával. Ennél a IX-es TD-k mezőnyében csak az STRV 103 390-es alfája kevesebb és még lassabban is tölt a Conway-nél.

A tankhoz ezzel az ágyúval inkább egy passzív sniper szerep illik és ha ekképpen szereljük fel, akkor az Álcaháló és a Periszkóp mellé egy Töltésgyorsító és BiA passzol. Így egy igen kellemes 3646-os DPM érték érhető el, 6,6 mp-es töltésidővel. Emellett a szórásérték 0,3 m/100m és a célzásidő 1,78 mp. Az AP lőszer 1067 m/s sebességével közepes elécélzással lőhetünk a távolban mozgó tankokra, míg az 1334 m/s gyorsaságú APCR lőszerrel már egy mérsékelt elécélzás is elég.

Ha a "kis-alfás" IX-es TD-kkel hasonlítjuk össze, akkor valami ilyesmi rajzolódik ki:

100%-os, skill nélküli legénység, felszerelések és fogyócikkek nélkül

Nyilván a T30-on nem ezt az ágyút használja az ember, csupán tornyos mivolta miatt dobtam be őt is az alap lövegével, mint hasonlítási alap. A Foch is kicsit kilóg a sorból a társzisztéma miatt. Mindazonáltal jól látható, hogy egyedül az ugyan ezt az ágyút használó Tortoise az, ami minden téren veri a 390-400 alfás IX-es TD-k közt a 120 mm-es Conway-t. Ez az ágyú karakterisztika egy tornyos TD-n egyáltalán nem rossz!

Legalábbis papíron, ugyanis az ágyú hajlamos nagy távolságokon gonoszkodni velünk. Az ember ugyanis próbál a tank méretei és kis álcája miatt a spot- és a renderkör távolsága közt tartani az ellenséges tankokat, viszont úgy 400 méter felett már a teljesen beszűkült célkereszt sem mindig megbízható. Ha pedig közelebb merészkedünk, könnyen spotot kapunk, szóval róka fogta csuka este. Amire még figyelnünk kell, az az, hogy mindössze 35 lőszert cipelhetünk magunkkal, így a blindokkal csak óvatosan. Én egy könnyed 18/12/5 összeállítást használtam, hiszen az ember sokszor megfeledkezik róla, hogy a 120 mm átütésű repeszlőszerben is bőven van potenciál. Talán még azt érdemes elmondani erről az ágyúról, hogy a soft statjai átlag alattiak, így a mozgás és forgás közbeni lövöldözést felejtsük el. Nem is túl életszerű egy TD esetén és úgy egyébként sem jó e tekintetben a tank.

B.L. 5.5-in. Gun

Ezt hívjuk úgy, hogy opcionális top ágyú. Ugyan a továbbhaladáshoz ki kell fejleszteni, azonban az előző ágyú erényeit megismerve, használni nem kötelező. Viszont adjunk ennek is egy esélyt, és én azt mondom, próbáljátok ki. Ha nem tetszik, vissza lehet rakni a 120-ast.

Ugye ez már egy nagyobb kaliberű löveg, ha az inchből nem jöttetek volna rá megsúgom, hogy 140 mm körüli. Így amíg az előző ágyú modulroncsolási alfája 165 volt, ennél ez már 191. Na de lássuk a paramétereit.

260/200/70 mm átütésű AP/HESH/HE lőszerek 600/770/770 sebzéssel. Ami az ilyen ágyúk esetén egyértelmű probléma, az az, hogy nincs normál páncéltörő prémium lőszer. Így gyakorlatilag az olyan tankokra, mint a Type 4 és 5, illetve Maus, Badger, hulldownban lévő E 100 és JP E 100, továbbá az egyéb jól páncélozott egységekre nagyon lőni sem érdemes, ha nem tudunk 100%-osan weak-et lőni, vagy az oldalukba kerülni. Ezek közül nyilván a két japán heavy a legkellemetlenebb, hiszen mi nem tudjuk fixen belőni őket, ők viszont könnyűszerrel lőnek belénk 900-akat. Persze ennek a prémium lőszertípusnak megvan a maga előnye is, viszont kihasználni ennél a tanknál nemigen lehet. Ugye a Charioteer-nél is ott van a HESH (ráadásul nagyobb átütéssel), de mellette van egy vállalható 8,5 mp körüli töltési ideje, jobb álcája és mozgékonysága egy távolságtartó flankeléshez. Aztán ott van a Centi 7/1, ahol szintén ott van a HESH, de az egy jóval agilisabb platform, amivel könnyebben alakíthatunk ki olyan szituációt, ahol van időnk flankelés közben áttölteni rá és oldalba vagy fenéken lőni mondjunk egy O-Ho-t vagy Löwe-t; és ezért megéri használni. Ennél a tanknál viszont erről nincs szó. A töltésidő ezzel az ágyúval és a fent említett felszerelésekkel 12,15 mp, épp ezért és a tank gyengébb mobilitásából kifolyólag egy kezemen meg tudom számolni hányszor volt arra időm, hogy tudatosan áttöltsek erre a lőszerre és beflankeljek valakit vele a nagyobb sebzés reményében. Persze a csaták végéhez közeledve - ahol már csak "papír" tankok maradtak, akiket 200 mm-rel is belehet ütni - érdemes rátölteni, de úgy egyébként túl sok gyakorlati haszna nincs. Inkább siratom a 320 mm feletti HEAT-et vagy APCR-t. Az AP-val elérhető DPM így 2962, a HESH-sel pedig elméleti(!) 3800.

A lőszerek sebessége a következőképpen alakul ennél az ágyúnál: Mindhárom lőszertípus sebessége 850 m/s, tehát ez ezen a szinten már komoly elécélzást igényel a mozgó tankok ellövésénél. A lőszerkészlet ennél az ágyúnál már csak 30 db-os, viszont a magasabb alfa miatt az elérhető maximális potenciális sebzése a tanknak ezt az ágyút használva valamivel magasabb, viszont még így is a tier IX TD osztály legalja. Itt egy 24/6/0 elosztást használtam. HESH mellett a 70 mm átütésű normál repeszlőszernek semmi értelme.

Ezt az ágyút használva már egy jóval aktívabb peek-a-boo jellegű, (fedezékből kinézek, lövök és visszahúzom) közepes távolságú harc áll jól a tanknak, mivel a töltésidő alatt a lövés utáni 10 mp-ig tartó spot is leesik, ha egyből visszahúzzuk. Épp ezért ide az álcaháló helyére egy szellőzés is megkockáztatható, hiszen ezzel az ágyúval nem a nagy távolságú sniperkedésre alapozzuk a játékunkat, hanem a "ha nem rám figyelnek, akkor kigurulok és belelövök" jellegű supportra. Eleve az ágyú pontossága is rosszabb, hiszen így 0,36 m 100 méteren a szórás, illetve a célzásidő is 2,25 mp-re növekszik (ami azért még mindig egy vállalható kategória).

Lássuk az előző táblázatunkat, most az 5-600 körüli alfájú mezőnnyel összehasonlítva.

100%-os, skill nélküli legénység, felszerelések és fogyócikkek nélkül

Jól látható, hogy ezzel az ágyúval a Conway már sokkal középszerűbb a hasonló kaliberű tankok között és a páncéltörő prémium lőszer hiánya is hátrányosan érinti. Papíron a 263 ágyúja egyértelműen gyengébb, viszont az egy olyan platformon csücsül, amiről a Conway csak álmodni mer. A JT és az L/61-es ágyút használó WT Pz IV pedig az alfát leszámítva minden téren lekörözi.

No, és akkor még egy érdekes adalék az ágyúhoz. Amíg a 120 mm-es ágyúval a tornyunk egy teljes funkciós 360°-os torony, addig ezzel csupán 180°-ban tud fordulni, tehát hasonlóan az Object 430 II-höz, vagy az FV4005 II-höz, oldalra fordítva a tanktest közepéhez érve megáll. Ezért is írtam fent a modulfejlesztésnél, hogy először a lánc a prioritás és aztán az ágyú, hiszen ezzel tudunk csak hatékonyan kompenzálni, ha valaki megpróbál beflankelni minket. Sokszor bosszantó tud lenni ez a behatároltság és sem itt, sem a Sh*tbarn-nál sem értem, hogy erre miért volt szükség.

Összegzés

Mindezek fényében nyilván úgy tűnhet, hogy a BL 5.5-ös ágyút el lehet felejteni és semmi értelme nincs a 120 mm-es mellett, hiszen eleve lassabban tölt, lassabbak a lőszerei, nincs normális prémium lőszere, pontatlanabb, lassabban céloz, kisebb a DPM-e, ráadásul nem fordul körbe vele a torony. Amit nyerünk, az egyedül az alfa és ezáltal a nagyobb esély a modulroncsolásra. Ez így is van, viszont a nagyobb ágyúval sokkal aktívabban lehet játszani, jobban lehet vele sebzést tradelni ha erre kerül a sor, és így nem annyira statikus mint a 120 mm-es, amit szinte csak snipeolásra lehet használni, de a gyakorlati pontossága miatt sokszor még meg is tréfál minket.

Első ránézésre a paraméterek alapján is egyértelmű, hogy a 120 mm-es a jobb ágyú ezen a tankon, viszont a BL 5.5-ös vele szemben szinte minden pályán jól használható. Hiszen mondjuk egy Malinovkán vagy Prohorovkán annyira nem pontatlan, hogy ne lehetne vele snipeolni, viszont egy Minsk-en, Himmelsdofron vagy Enks-en, peek-a-boo szituációban sokkal jobban tudunk vele érvényesülni, mint a 120 mm-essel. Ez egy érdekes kettősség a papíron mindenben jobb, kisebb alfás löveg és papíron gyengébb, de nagyobb alfás és szinte minden pályán használható közt. Azt tudom tanácsolni, próbáljátok ki bátran mindkettőt.

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

WIKI: Célzás

WIKI: Lőszer típusok

Torony

Egy TD-nél már annak is örülünk, ha van, szokták volt írni a kollégák a tornyos TD elemzéseknél. Nos ez itt is így van, még ha sokszor a mérete miatt több bosszúságot is okoz. Ugye az egy szem felszerelhető tornyunk a tankon ez a 132/95/36.5 mm-es páncéllemezek által szegélyezett kartodoboz, ami azért négyszer olyan vastag, mint a Charioteer tornya és még valami lövegpajzsra emlékeztető kialakítás is van az ágyú körül, de effektív védelme ennek sem merészkedik 155 mm fölé, noha a lövegpajzs szélei azért tudnak pattintani. Felesleges is itt páncélsémát tanulni, annyi a lényeg, hogy ha ellene mész más tankkal, akkor a HEAT-et ne a lövegpajzsába lődd. Egyébként autopen mindenhol. Max ha valami ordas nagy szerencséd van és találkozol egy 76 mm-es ágyúval szerencsétlenkedő T29-cel, vagy egy stock VII-es lighttal, akkor pattinthat a torony, egyébként nem nagyon fog.

Na jó, még a torony széle is pattinthat szemből, ami néha vicces, de alapvetően 10-ből 9-szer aki eltalál, az sebezni is fog

Forgási sebessége a tornyos TD-ken megszokott 18°/s. Nem sok, önvédelemre is csak a test együttes forgatásával alkalmas. Ugyanakkor jegyezzük meg, hogy a torony megléte egy fix felépítményű TD-vel szemben mindenképp előny, hiszen azoknál a szűkös lövegkitéríthetőség miatt sokszor forognunk kell, és ezáltal álcát veszítünk, itt pedig a torony forog helyettünk álcavesztés nélkül. A látótávolsága egy egész kellemes 380 méter, amit meg lehet még fejelni Optikával vagy passzívan játszva Periszkóppal, de már csak önmagában a BiA-val és egy Helyzetfelismerő skillel is 400 méterre növelhető.

Az ágyúsüllyedésről és emelésről azt lehet elmondani, hogy a felszerelt ágyútól függetlenül 10°-ot tud le és felfele is kimozdulni, így dombos pályákon majdhogynem hulldownozni is lehetne vele, ha nem lenne akkora homloka, ami miatt hamarabb kapunk lövést, minthogy az ágyúnk vonala a domb fölé kerülne. Ágyúemelési értékként egyébként botrányos ez a +10 fok, mondjuk ha snipeolni szeretnénk Westfield-en a város alatti dombról, akkor nagyon nehezen tudunk majd vele úgy pozicionálni, hogy el tudjuk lőni a med oldalt. Nagyon körülményes emiatt ezzel a tankkal játszani bizonyos pályákon a más TD-kkel megszokott sniper pozíciókból. Példának okáért Siegfried line-on, Támadó módban, a K sor redline bunker mögötti TD pozícióba emiatt nagyon nehéz úgy beállni, hogy a város szélét is lőni tudd.

WIKI: Láthatósági rendszer és felderítés

Felépítmény

Lényegében egy standard Centurion Mk. I alvázról van itt szó, a maga félelmetes 76/51/38 mm-es vastagságaival. Mondanom sem kell hasonlóan effektív ez is mint a toronypáncél. Attól tehát nem nagyon kell félni, hogy pattintunk vele valamit. Persze be lehetne itt most dobni olyan "pro tippeket", hogy direkt módon forgassuk túl, mert úgy esély van arra, hogy a sárvédő elnyeli a HEAT-et meg hasonlók, (ami néha bejön), de ennél a tanknál szinte totál felesleges minden ilyen irányú erőfeszítés. A vékony páncél mellé természetesen átlagon aluli HP érték is dukál, így az STRV-vel osztozva a tier IX-es TD-k legalacsonyabb HP értékével, 1500 HP-val tudunk gazdálkodni.

Na ez a side armor az, amit ha szögelsz nem is rossz, de tudatosan nem tudsz rá építeni taktikát mert ott van fölötte a papír torony amit bárki átüt

WIKI: Átütési és sebzési mechanizmus

Álca

Merthogy ez egy TD, vagy mifene. Ennek a tiernek azért vannak híresen gyenge álcájú TD-i, mint például a Jagdtiger, a Tortoise, vagy az inkább heavy tanknak tekinthető T30, de még ezeknek a tankoknak is jobb álcaértékük van, mint ennek a szerencsétlennek. Alap 8,67% állóhelyben és 5,19% mozgás közben. Mint mondtam a nagy távolságú snipeolásra a 120 mm-es ágyú alkalmasabb, így ehhez a stílushoz érdemes feldobni egy álcahálót, egy álcafetést és teljes álcaskillel + BiA-val ellátni a legénységet. Így a tank álcaértéke 35%-ra nő, ami még így is gyászos, de máris jobban fest egy kicsit.

WIKI: Láthatósági rendszer és felderítés

Modulérzékenység

Mint úgy általában a Centurion-ok, a Conway is megörökölte tőlük az ammorack érzékenységet, így őt is lehet egyetlen lövéssel trackelni, sebezni és ammorackelni, tehát a nagy javító ezen a tankon egyáltalán nem luxus. Néha egy-egy motor találat is befut, illetve ha eltalálják az ágyút, könnyen sárgul az is.

Ami a legénységet illeti, ez a tank csak 4 személyes, tehát csakúgy, mint a Charioteer-ben, eggyel kevesebb töltő dolgozik benne a Challangerhez és az FV4005 II-höz képest. Így itt csak 1x-es az artyk "szorzója" arra, hogy töltőt öljenek, de higgyétek el, így is gyakran előfordul. Ha épp nem ő, akkor a lövész hullik el a szemből tornyot átütő lövések nyomán, ha pedig valaki a tanktestet kapja telibe, akkor a vezető igyekszik a lövedék útját állni. Mi a helyzet a parancsnokkal? Elég ha annyit mondok, hogy ezen a tankon a nagy elsősegély sem luxus egyáltalán :)

Felfüggesztés

Az alap 26, a fejlesztett 28°-ot fordul másodpercenként. De nem csak ezért érdemes felrakni. Csak úgy, mint általában minden más tanknál is, a fejlesztett lánctalp megadja azt a pluszt, hogy ezen kevésbé esik szét a célkereszt mozgás és forgás közben. Nyilván nem szempont az, hogy menet közben lövöldözzünk ezzel a tankkal, de így miután megálltunk, eleve kisebb célkeresztről kezdünk el szűkülni, így hamarabb érjük el a teljesen beszűkült állapotot. Ezen felül a fejlesztett lánctalp jobb talajellenállási értékekkel is bír, így már triplán megéri felrakni. Számszerűleg 0,96 kemény, 1,05 közepes és 1,82 m/s2 puha talajon a talajellenállás. Ezzel a forgási sebességgel és rásegítve a toronnyal azért van némi esélyünk lekövetni a ránk rontó átlagos sebességű medeket, de a fürgébb medek és lightok ugyanúgy megesznek, mint egy átlagos fix felépítményű TD-t.

Motor

A 950 lóerős Rolls-Royce Griffon kifejlesztése az egyik fő prioritásunk, hiszen ha már a tank papír és hatalmas, legalább legyen a körülményekhez képest mobilis. Persze ezzel sem fogunk a medek tempójával száguldozni, de azt a megadott 40 km/h-ás végsebességet viszonylag hamar eléri és bizony érződik rajta, hogy lenne még potenciál ebben az erőforrásban. Mivel akárcsak a Centi 7/1, a Conway is az 51-52 tonnát karcolja, így nem lett volna rossz, ha ő is megkapja a Centurion 50 km/h-s végsebességét, ha már ugyan azt a motort használják. A használt ágyú és a felszerelések függvényében egyébként kb 18,5 lóerő jut egy tonnára, így az általános mobilitás a TD-k mezőnyében megfelelő. Tolatni 15 km/h-val képes. Nem mondom, ez is elbírt volna egy 20-ast.

Gyúlékonysága 20%, így tehát papír mivolta miatt az automata poroltó ezen a tankon ugyancsak nem luxus.

WIKI: Mozgás

WIKI: Tank statisztikák

Ajánlott játékstílus

Mint mondtam, érdemes kipróbálni mindkét löveget. A 120 mm-essel egy passzívabb, de pontosabb és nagyobb DPM elérésére képes klasszikus sniper TD-t kapunk, a BL 5.5-tel pedig egy aktívabb peek-a-boo jellegű, középtávolságú support harcmodor az, ami jól áll a tanknak. Ugyanakkor adott esetben távolabbi lövöldözésre is berendezkedhetünk a nagyobb ágyúval. Érdemes ezeknek megfelelően felszerelni a tankot. A 120 mm-es mellé inkább egy Töltésgyorsító/Álcaháló/Periszkóp kombó passzol, a BL 5.5-höz pedig egy Töltésgyorsító/Szellőzés/Optika összeállítás az ideális.

Előre leszögezem ez a tank egyik ágyúval sem nevezhető jónak, viszont ez a választási lehetőség valahol mégis csak áldásos, hiszen ezáltal a magunk által inkább preferált játékstílusban alkalmazhatjuk.

Nehéz többet elmondani erről a tankról, hiszen a modulok részletezésénél már felvázoltam hogy miről van itt szó. Lényegében mindvégig minimális kockázatvállalással kell a választott ágyú függvényében olyan pozíciót felvennünk, ahol vagy a távolság, vagy egy szilárd tereptárgy/ház által védve vagyunk. Akár hulldownos pozíciót is választhatunk, hiszen a -10°-os ágyúsüllyedést érdemes kihasználni és ezzel el tudjuk rejteni a hatalmas papír kasztnit. Amíg nem velünk foglalkoznak nincs probléma, de ahogy egy minimális fókuszt kapunk, már annyi az egésznek.

A mobilitás arra elég, hogy a szükséges kulcspozíciókat elérjük, viszont arra már kevés, hogy valami váratlant húzzunk és tankokat flankeljünk, vagy olyan pontról lövöldözzünk ahonnan nem várnak sebzést. A menekülésre még épp elég a sebességünk, csak induljunk el időben. A gyorsulására nincs panasz, szóval apró nüánsznak tűnik, de egy 50 km/h-s végsebességgel már jóval több potenciál lenne ebben a tankban. A 120 mm-es ágyút használva tehát építsünk a tűzgyorsaságra és a pontosságra, a BL 5.5-tel pedig a nagy alfa előnyét aknázzuk ki, a 12 mp-es töltésidőt a fedezékbe visszahúzódva várjuk ki, hiszen ha jól csináljuk, a lövés pillanatában kapott spotunk leesik, mire újra betöltünk.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

120 mm AT Gun L1A1 mellé:

  • Nagy kaliberű töltésgyorsító
  • Álcaháló
  • Periszkóp

B.L. 5.5-in. Gun mellé:

  • Nagy kaliberű töltésgyorsító
  • Optika
  • Fokozott szellőzés

WIKI: Felszerelések

Ajánlott fogyóeszközök

  • Nagy javítókészlet
  • Nagy elsősegély
  • Automata tűzoltó

WIKI: Fogyóeszközök

Ajánlott legénységi képzettségek

Remélhetőleg az ágon előre haladván már mindenki összekapart egy teljes 100%-os álcaskillt a legénységre, hiszen a fő prioritás még mindig ezen van. Mellé természetesen BiA és Hatodik érzék, illetve kicsit előre gondolkozva el lehet kezdeni a javítást is húzni. Olyan 3-4 skill után lehetne ennél a tanknál azt mondani a legénységre, hogy rendben van.

  • Parancsnok: Hatodik érzék/BiA/Álcázás/Helyzetfelismerő/Javítás
  • Lövész: Álcázás/BiA/Pillanatkép/Mesterlövész/Javítás
  • Vezető: Álcázás/BiA/Kuplung égető/Sima utazás/Javítás
  • Töltő: Álcázás/BiA/Biztonságos elhelyezés/Javítás

WIKI: Legénység

Bevétel

Ami egy IX-es tanknál inkább kiadás. A Bl 5.5-t használva nem fogjuk nagy mínuszokba vágni magunkat a prémium lőszerrel, viszont a 120-assal elég jó móka az APCR spam és ilyenkor a bankszámlánk is megcsappanhat. Az alaplőszer egyébként mindkét ágyúnál olcsónak mondható. A modulsérülések miatt gyakran nyomunk el javítót és elsősegélyt, szóval ha ezek nincsenek raktáron, akkor ez is húzza lefelé a kreditet. Egyébként úgy nagyjából szinten tartható vele az egyenlegünk.

Előnyök és hátrányok

Előnyök

  • Két teljes értékű "top" löveg
  • Könnyű stock grind (ha a motor már megvan máshonnan)
  • Jó általános mobilitás
  • Választható játékstílus a két különböző lövegnek köszönhetően
  • -10°-os ágyúsüllyedés
  • Korrekt látótáv

Hátrányok

  • Nagy méret
  • Papír páncélzat
  • Alacsony HP
  • Gyenge álca
  • +10°-os ágyúemelés
  • Limitált végsebesség (előre és hátra is), holott a motor tudna többet
  • Szűkös lőszerkészlet

Kiknek ajánlott?

Úgy önmagában senkinek. Persze kötelező darab, ha valaki a Sh*tbarn-ra pályázik és annyira meg nem rossz, hogy átugorjuk free XP-ből (bár ezen sokszor gondolkoztam, de szerencsére összejött két tervrajz töredék is az FV-hez). Valamilyen szinten még hasznos is, hiszen ha a Bl 5.5-tel használjuk, megtanít arra a játékstílusra, amit majd a X-essel is alkalmaznunk kell. Ugye páncél és camo ott sincs, csak egy nagyot lövő ágyú egy otromba platformon. Nyilván egyedül teljesen hasztalan, tehát tipikusan egy olyan support tank, aki elé csapat is kell, szóval ajánlott akár heavykkel szakaszozva húzni.

És kiknek nem...

Nem ajánlott a Grille ág TD-ihez szokott sasszemű mesterlövészeknek, hiszen még a 120 mm-es ágyú is képes bosszantó missekre. Nem ajánlott türelmetlen játékosoknak, hisz nincs valami nagy hibatűrő képessége. Nem ajánlott 1-2 skillsoros legénységgel húzni, hisz nagyon kell neki a szakképzett legénység, hogy egyéb hiányosságait palástolja.

Videó


Az elemzést írta: Nortonor

Utoljára frissítve: 2019. augusztus 31. 05:28

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    bazsi41
    • Tankos
    · 4 éve
    Sajnálom, hogy nincs elemzés a 10-es tesójáról, pedig érdekelne. Ami az én tapasztalatom vele, hogy borzasztó az álcája, a tolatás 7km/ó, ami borzasztó tud lenni. Nagyon pálya-és csapatfüggő td. Himmelsdorfon nem igazán használható. Viszont kíváncsi lennék, hogy ki milyen lőszerrel használja. Én 10 PCT és 10 Gold. Síma repeszt nem raktam még soha bele, mert keveslem a 92mm-es átütését, és így gondolom nem sebez akkorát, mit golddal, sőt. Hacsak be nem talál.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Tomato
      • Tankos
      · 3 éve
      Nekem most lett még a kukás.Oda is való.Míg az ág többi tankja használható, addig ez felejtős.Ekkora baromságot csinálni ezzel a tankkal.Pontatlan, lassan céloz, lassan tölt.Cserébe még a rükvercet is kilopta ez a gyökér ruszki banda.Jól lenerfelték.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Tank_szemelyzete
      • Tankos
      · 4 éve
      Nekem az FV4005 nincs meg, csak FV215b 183 rokona; amin 7 AP, 6 HESH, 7 HE kiosztást használok. Ugyanis ha a célt 230 pennel sem lehet átütni (pl. IS-7, E100, Type 5 tornya szemből, sidescrape-elő Super Conqeror stb.), akkor teljesen mindegy hogy a drága HESH-t vagy az olcsó HE-t lövöd (a két lőszernek azonos a sebzése (1750) és a robbanási sugara is). Szóval érdemes lehet pár HE-t tartani, hogy gazdaságosabban aprítsd az ilyen kihívásokat. Persze néha emiatt úgy megy át előtted HESH-el törhető cél, hogy csak rendes HE van betöltve.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        bazsi41
        • Tankos
        · 4 éve
        Köszi, hát megpróbálom, hátha jól fog működni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    RockyRuciano
    • Tankos
    · 4 éve
    Bibi van az elemzés alábbi mondatával:
    "Így amíg az előző ágyú modulroncsolási alfája 165 volt, ennél ez már 191."
    Tudtommal a modulsebzés valószínűség-alapon működik, nem pedig a mondatban foglalt HP-alapon.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Kriminalis
      • Tankos
      · 4 éve
      Rosszul tudod
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Nortonor
      • Kiképző
      • Tank elemző
      · 4 éve
      A modulsebzés HP alapon működik, de ehhez persze el kell találnod magát a modult. Minden egyes modulnak megvan a maga HP-ja, a tanks.gg-n minden erre vonatkozó információt megtalálsz. A modulroncsolási alfa sebzés mértéke pedig az ágyú kaliberétől függ, minél nagyobb kaliberű egy ágyú, annál nagyobb HP-jú modulokat tud kiütni. Persze a +/-25% RNG itt is játszik, tehát a fent vázolt 191 modulroncsolási alfa akár 238 is lehet, azaz mondjuk egy 220 HP-s ammo racket, ha eltalálod a modult(!) és RNGesus is úgy akarja akkor pukkanthatod. Egy sérült ammoracknek csökkentett HP értéke van, tehát a kisebb modulrocsoló alfás ágyúk is kiüthetik (a példában szereplő 220 HP-s ammorack ha besárgul kb. 140-150 HP-val bír). Tehát az alfa sebzés és a modulroncsolási alfa sebzés két külön dolog. Persze nem csak az ammo rack hanem a motor és a lánc is saját HP-val bír, ezért van az hogy egy kisebb kaliberű ágyút hordó lighttal nem tudsz azonnal letrackelni egy sértetlen heavyt, hiszen a kis modulroncsolási értéknek köszönhetően először csak sárgára tudod lőni a láncát.
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        RockyRuciano
        • Tankos
        · 4 éve
        Értem, köszi!
        Egész pontosan még nem értem, de átgondolom/újragondolom + a tanks.gg-t is átnézem ilyen szemmel. + megpróbálom megkeresni, miért gondoltam a valószínűség-alapra. Az Is-3 pl. oldalról a lánc fölé célozva elég könnyen meglőhető a motornál - és egyszer gyullad, máskor meg nem.
        Pár napot kérek a kutatáshoz és átgondoláshoz.
        • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
          Nortonor
          • Kiképző
          • Tank elemző
          · 4 éve
          Ha ugyanott találod el újra és újra akkor is születhet más eredmény. Épp az RNG-ből kifolyólag, a modulroncsolásra vonatkozó alfa sebzés is eshet a -25%-os tartományba. A gyulladás pedig más téma, az orosz tankok eleve gyakrabban gyulladnak az üzemanyag tartálynak köszönhetően mint a motornak. A motornál pedig ugye ott van még a gyulladási valószínűség is %-osan kifejezve. Tehát az hogy te pirosra lősz egy motort még nem garancia arra hogy az gyulladni is fog.
          • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
            RockyRuciano
            • Tankos
            · 4 éve
            Összefoglalnám, mire jutottam a modulsebzés ügyében – a végeredmény a valószínűség és a HP fura keveréke és vannak benne – szerintem nem csak nekem - fura csavarok is.
            A modulsebzés alapesélyei az alábbiak:
            • Lánctalp: 100%
            • Motor: 45%
            • Üzemanyagtartály: 45%
            • Periszkóp: 45%
            • Rádió: 45%
            • Torony: 45%
            • Löveg: 33%
            • Lőszerrekesz: 27%
            Viszont az alap esély 3%-al növelhető a Halálos szem perkkel.
            Ennek alapján, maradva a Conway lövi az IS-3-t példánál, megértésemben a helyzet a következő:
            Eddig azt hittem, hogyha az ammo rack-et meglövöm, akkor ott 27% eséllyel ott a Nagy Durr. Viszont utánanézve arra jutottam, hogyha Conway az IS-3 lőszerrekeszét találja el a 191 modulroncsolási alfás lövésével – ekkor 27% eséIlyel lecsökkenti a IS-3 lőszerrekesz HP-ját 9-re (a IS-3 lőszerrekesz HP-ja 200), és mivel a lövés a lőszerrekesz HP-jának több mint felét elvitte/kipirosította, így bekövetkezik az ammo rack pukkanása is. Kerülőúton, de a végeredmény kb. ugyanaz a Conway/IS-3 párosnál - de egy kissebzésű feladó-nagy modulHP-s fogadó párosításnál már tényleg különbség jöhet össze. Viszont 73% eséllyel a találat ellenére nem történik az ammo rack-kel semmi - se pukk, se modul-HP csökkenés! (1. számú furcsaság)
            Motortalálat:
            Az IS-3 motorja 370 HP-vel rendelkezik, a 191 modulroncsolási alfás lövés 45% eséllyel elviszi a motor HP-jának több mint felét 179-re csökkentve, így a tank mozgásképtelen lesz, de 55% eséllyel a motor megmarad 370 HP-n. De ezen felül belép még a motor gyulladási esély, ami a V-2-54IS-nél 12%. Az, hogy a motorsebzés és a motor gyulladás külön eséllyel rendelkezik, nekem eddig nem esett le (pedig a kisagyban ott motoszkált a kétely), úgyhogy ez a 2. számú csavar.
            Viszont az üzemanyagtartályra nem találtam külön HP-adatot, úgyhogy azt feltételezem, hogy az üzemanyagtartály a motor HP-jához tartozik. Ez azzal a fura következménnyel jár, hogyha a üzemanyagtartályt lövi meg a Conway, akkor a motorral azonos 45%-os eséllyel sérül az üzemanyagtartály, viszont az üzemanyagtartály 179 HP-re csökkenve azaz HP fele alatt ki is gyullad. Értelmezés kérdése, de így szerintem a tűz esélye végül 57% (12% motortűz+45% tartálytűz) és a tűz valószínűbb, ha tartályt lövök, mintha magát a motort lövöm. (3. számú csavar --- nekem)
            Mindenesetre a WG anno a kezdetnél a motortűz kérdését elég elbonyolítva találta ki/oldotta meg.
            Végül a lánctalp-találat:
            Jó, hogy írtad a track-találatot. Eddig a Maus meg a Type 5 ellen szemből a track-lövéssel próbálkoztam, hogy a csapattársaknak legyen idejük besegíteni és sehogy nem értettem, hogy miért kell 1 találat helyett 3 sőt néha 4 lövés leállítani ezeket a szörnyeket. Így most leesett, hogy hiába a 100% ha a lánc HP-ja 2 lövést megkívánt - a többit meg vagy elmisseltem, vagy RNGesus irgalma helyett RNBuddha sztoikusan tűrte, hogy hívét egy Maus rémítgesse.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Roreno
    • Tankos
    · 4 éve
    Annyit még talán hozzá lehetne tenni, hogy a svéd 9-es és 10-es TD-ket a kaliberszabály miatt a 120-as gun-nal nem lehet átütni szemből persze ( csak és kizárólag gyenge ponton, de azt ugye 300+ m-ről szinte lehetetlen ). Ez még esetleg szólhat a nagyobb löveg mellett ( aminek meg tényleg nagyon hiányozna egy nagy átütésű APCR lőszer... ).
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Roreno
    • Tankos
    · 4 éve
    Nagyon jól meg lett írva a cikk, nagyjából én is hasonlóképpen éreztem a tank iránt. Azt hiszem kétszer vettem meg, először még élveztem is vele a játékot, aztán az újravétel után egyre inkább lecsengtek a pozitív érzések iránta. Leginkább talán a nulla csőemelkedés, és a 140 milissel használva behatárolt toronyforgás miatt. Ezek szerintem teljesen feleslegesen hátráltatják az amúgy sem túl erős gépet. Plusz 5 fok a csőemelkedéshez és teljes toronyfordulat a nagy fegyverhez rengeteget javítana a járgány hatékonyságán. Ezek hiányában önkéntelenül is kellemetlen szituációkba keveredik az ember nem is olyan ritkán, ez után pedig jön a kiábrándultság.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    adosztal
    • Tankos
    · 4 éve
    Én nagyon szerettem ezt a TD-t, sokkal jobban mint most a shitbarnt. Nem félnek tőle annyira, így felspottolás esetén nem céloz rá egyből a másik csapat fele. Plusz a camo is sokkal jobb (utóbbinak gyakorlatilag nincs).

    A nagy löveget azért tettem fel, hogy a 4005 előtt szokjam a lassú töltés / lassú célzás / nagy szórás "szentháromságot", de amúgy a kisebb tényleg jobb - bár azért van egy élvezeti értéke annak, amikor az enemy-be RNGeezus segítségével belevágsz 700-at. Amúgy pont emiatt nem váltottam vissza a 4005-ről a Conway-re; sokszor marha szar köröket mész vele, de amikor becsapódik az ellenbe a tehervonat, és az a HP-ja maradék 20%-ával gondolkodás nélkül kotródik vissza, az mosolyt csal az ember arcára.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    RockyRuciano
    • Tankos
    · 4 éve
    Bravo, remek elemzés! Az külön tetszik, hogy a nehézségek is szóba kerülnek, nemcsak rajongás van! Én keveset TD-zek, ez az ág még messzebb van, de így is nagyon tetszik az elemzés. A videó is jó --- szerintem az látszik, hogy megdolgoztál a "mázliért". A komment nagyon hasznos, aki akarja, át tudja gondolni, mit-miért.
    Kérdésem, hogy a modulsebzésnek hol lehet utánanézni?
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      Csak Norisz
      • Tankos
      · 4 éve
      Tank.gg ott mutat több rejtett statisztikát is pl talaj ellenállás
      • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
        RockyRuciano
        • Tankos
        · 4 éve
        Koszi.
        Eltelt vagy 15 perc, míg rájottem hogy a keresett adat böki a szememet.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    misfit4_0_1
    • Tankos
    · 4 éve
    Nekem a nagy ágyú jobban bejött, a HESH használatát is megtanultam, valahogy a Centivel az nem megy! Szerintem hamar átlépek rajta mert kezdek ráérezni!
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    atis123Juve
    • Tankos
    · 4 éve
    Nekem ez a tank kellemes meglepetés volt, és pont a cikkben leírtak miatt kezdtem el vele játszani. Én a bujkálos, támogatós stílust alkalmaztam a kisebb kaliberű löveggel. Szerencsére a sok alfamániákus idióta miatt kellemetlen meglepetést lehet vele okoni, ha 6.x másodpercentént oda versz 400-akat, plusz a lassabban javító tankokat permatracken tartani a sarok mögött, úgy, hogy ő nem tud visszalőni.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    Marcus
    • Tankos
    · 4 éve
    Nekem pont 2 napja hogy meglett a Tank ász medál vele. Már vártam mikor lesz meg, és végre eladhatom.
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    KUF
    • Tankos
    · 4 éve
    Ez bizony egy mindenre kiterjedő ès lapos elemzès.
    Köszönjük
Tovább a kategóriában: « Challenger - Elemzés
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.