Jelenleg

30
látogatónk van

2016. március 10. 07:09

T110E4 - Elemzés

Írta:
(61 szavazat)
56 hozzászólás

Paraméterek

Ágyú

Egy 155 milliméteres kályhacsövet kapunk a tankra, melynek átütése 295/375/90 mm, sebzése 750/750/1100. Ezek az értékek nem mutatnak semmi különöset, sok 10-es TD-nek van hasonló ágyúja.

Pontossága 0,35m, de nehogy bárki is higgyen ennek az értéknek. E mellé kapunk egy 2,8-as célzásidőt, ami semmiképp sem mondható jónak. Elmondható, hogy az ágyú elég pontatlan, nagyon sokszor leesik a célpont előtt a lövedék és e mellé lassú is, mindössze 870 m/s a torkolati sebessége (a gold lőszeré 1088 m/s). Ez jóval lassabb mint az azonos szintű medek lőszersebessége (a 105 mm-eseknél 1478 m/s), de ekkora kalibernél ez elég jó. Távoli célpontokra való célzás esetén jóval előrébb kell célozni ha mozog az ellenfél, APCR-rel ez már kicsit kényelmesebb (és drágább). A lőszer ára a sebzéshez képest viszont nem drága, 1650/5200/1120 kredit (AP/APCR/HE).

Mivel tornyos a tank, balanszként nagyon gyenge RoF-ot és DPM-et kapott, alig jobbat mint az E 100-é. A tűzgyorsaság mindössze 3,08 lövés percenként, BiA-val, töltésgyorsítóval és szellőzéssel is 16,1 másodperc az újratöltése, a DPM így 2795, pucéran pedig 2310. Érdekesség az ágyúval kapcsolatban, hogy bár a kaliber nagyon nagy, néha úgy pattog a lövedék mintha a Panther tücsökpöcs ágyújával csúzlizgatnánk.

A gold lövedék 375 mm átütéssel rendelkezik, és nem HEAT, mint sok magas szintű tankon, hanem APCR, így ez a lövedék szerintem a játék egyik legjobbika. A HE lőszer használata igen hatékony a tankon (1100 sebzés) és van néhány tank, amire bátran lehet vele lőni (Waffentragerekre főként). A Borsig pont 1100 HP-val rendelkezik, ha nem lefele dob az RNG, mehet is a garázsba. A magasabb szintű papírtankokra is lőhetünk vele, elég jól jön ha ki tudjuk ütni a WT E100 ágyúját és/vagy kinyírni a toronyban a legénységet.

Mivel ez egy amerikai tank, azt várnánk hogy a függőleges csőkitéríthetőség jó lesz. Na, ez egyáltalán nem így van, negatív irányba 5 fokot mozog le az ágyú, felfelé pedig 12 fokot. Mindkettő elég gáz, főleg a gun elevation, a 12 fok nagyon sok esetben fog nekünk hajtépős pillanatokat okozni.

Érdemes megjegyezni, hogy a nagy kaliber miatt szereti roncsolni a modulokat, IS-7 is kapott full HP-ról garázsmenetet a vállpáncélon keresztül.

Torony

Papíron 203/152/152 milliméter a páncél (elöl/oldalt/hátul), de igazából szinte mindegy mennyi, hisz ott a tank tetején egy óriási kupola, amit 200-as átütéssel simán bealáznak, még a 8-as tankok is röhögve átütik. Ez a gyenge csőlehajlással egy óriási kapufa, főleg hogy az előtte lévő tank a T30, aminek a tornya is elég jó és van normális csőlehajlása is, ezzel meg már Westfielden is nagy problémák adódnak.

A toronyfront effektív értéke 240 mm, de ha nincs kedved célozni a kupolára egy TD-ben vagy 10-es közepes tankban, lődd a lövegpajzs középső részét, 254 mm az effektív páncél rajta. Érdemes megemlíteni, hogy a gyakori kupola találatoktól a parancsnok szeret meghalni, ezért jó lenne 2 elsősegély készletet vinni, de javítóból még inkább, de így ha feltámasztjuk a parancsnokot, utána imádkozzunk nehogy kilőjék a lövészt mert akkor a tanknak kaputt. Szerencsére ez ritkán fordul elő, a parancsnokon kívül csak a sofőr szereti elkapni a lövedékeket. A lövész a torony oldalát érő találatoktól megsebesülhet, de azt egyébként se szokás mutogatni. Ő ül a torony bal oldalában, a két töltő a jobb oldalon foglal helyet.

A lövegpajzs melletti rész egész erős, főleg ha visszavonuláskor kicsit forgatunk rajta 35-45 fokot. A 152 mm-es oldala, amin egy pici döntés is van, engedi a torony kicsi bedöntését, így sok pattanó elérhető vele. Egyébként a torony csak 90 fokot tud forogni jobbra is és balra is, de TD-knél ez is elég ha van.

A toronyforgási sebesség 18 fok/másodperc, kevés tanknak rosszabb csak, erre érdemes vigyázni, mert nem tudja gyorsan kapkodni a fejét. A látótáv 390 méter, ami egy tankvadásztól egyáltalán nem rossz.

Felépítmény

Papíron 260/76/38 mm a páncélja. A tank frontja úgy van kialakítva mint a T110E5-nek vagy az E3-nak, azaz a felső döntött része szinte beüthetetlen, az alsó lemez a gyengébb. Míg a T110E3 alsó lemeze erős, ennek a tanknak ez is gyenge pont, nagyon nagy része csak 180-200 mm effektív páncéllal bír, még a HD E5-nek is sokkal jobb az alsó lemeze. Ha nincs kedved a tornyot szétalázni, ide is lőhetsz, középen ül a sofőr, és ha őt is kilövik és nincs elsősegély készleted, akkor marad a campelés.

A tanktest egy kicsit egy tojásra emlékeztet, az alsó lemez döntött a széleken, de így is gyenge, viszont ha forgatjuk a tankot, akkor pont könnyű átütni (FV 215B 183 prém lőszere be tudja ütni ha szerencséje van, tapasztalat).

A tank oldala 76 mm, nem valami jó, bár a lánctalpak elég vastagok, azok kívül viszont elég gyenge, beforgatva is átüthető, de úgyse fog oda célozni senki, mindenki a kupolára lő. Érdekesség, hogy a lőszerrekesz imád megsérülni és ha nem javítjuk meg, igen nagy esély van a berobbanásra, így csak akkor javítsunk lánctalpat ha tényleg muszáj, vagy 32+ másodperces újratöltésünk lesz.

Álcaértéke a tízes TD-k mezőnyében közepes, 9,07/5,42/1,22% (mozdulatlanul, mozgás közben és lövés közben), lövés után érdemes visszavonulni a hosszú újratöltésre. A rádió hatótávja 745 méter.

Felfüggesztés

A tank fordulási sebessége 26 fok/másodperc, ami egy nehéz tankéhoz hasonló. Annyi mint az IS-4-nek, de az amcsi heavyk például gyorsabban forognak, ahogy az IS-7 is, de legalább a 100+ tonnás goldmágneseknél gyorsabban forog, azok forgási sebessége 15-22 között van. A talajellenállási értékei is elég gyérek, a többi TD-nek általánosságban jobb, még a behemót Jagdpanzer E 100-nak is jobb a talajellenállása.

Talajellenállás javítása lehetséges a sofőr képzésével, de szerintem ezzel a tankkal amúgy is messziről kell kerülni a mocsarakat. Ettől függetlenül sima utazás helyett be lehet rakni 2. skillnek, úgyse lövünk kapásból egy lassan töltő pontatlan TD-vel.

Motor

Egy 875 lóerős erőmű dolgozik a tank óriási és könnyen eltalálható motorterében. A motor az oldalról érkező találatoktól szinte mindig megsérül ha a hátsó részébe kap lövedéket és emiatt érdemes vinni 2 javítót. A lőszerrekesz miatt talán 3 elég lenne rá, de nem biztos.

Sebesség terén nem kiemelkedő, ez is a nehéz tankokéhoz hasonló, 35 km/h 13,73 LE/t aránnyal. E mellé jön a gyengécske talajellenállás, hát nem fogunk vele futkározni az biztos. Aki sokat megy nehéz tankkal, az tudja milyen a ráérős tempó.

Tolatni 10 km/h-val tud, ez sajnos kevés, visszavonuláskor lehetnek vele bajok, egy 15 km/h sokat dobna ezen a tankon, révén sokszor kell visszavonulni a hosszú töltésre.

Ajánlott játékstílus

Ezt két részre lehet bontani:

 • Tradicionális TD-zés, beállunk egy jó sniper helyre és reménykedünk a csapatban. Akinek ez jól ment a T28 Protoval, annak ennél a tanknál sem lehet nagy gondja vele. A lőszer viszonylag lassan száll, de mivel ez az ágyú van a T30-on is, így meg lehet szokni mire elérjük az E4-et. A tank sebessége nem engedi meg a gyors pozícióváltásokat, így érdemes folyamatosan nézni a minimapot. Vigyázzunk a közepes és könnyű tankokra, próbáljunk távolságot tartani, amiben a sniper játékstílus segíthet, viszont ha az oldalunk elbukik, nem is érdemes megpróbálni elmenekülni, nincs rá esélyünk, inkább adjunk le még egy sebző lövést.
 • Heavy tank játékstílus, amolyan nagyobbat ütök mint te stílusban, hiszen a nehéz tankok közül csak az E 100 üt akkorát mint mi. Az átütés általában elég, bár számítani lehet néhány fura lepattanóra. A sarkoknál érdemes forgatva, ívesen kanyarodva kijönni, mert a tank oldala ad helyet a lőszereknek, és nem ritka a track+sebzés+ammo rack sárgítás kombó sem. A páncél néha pattinthat, főleg amikor visszavonulunk vagy ha a forgatott tornyot találják el, és az ellenfélnek nincs sok ideje célozni. Ettől függetlenül a páncélra ne alapozzunk, inkább a nagyobb sebzés az, ami miatt hatékony tank a városban az E4. A jó közelharci tulajdonságai miatt a néhány gyenge értéke ellenére jól használható városban.

Összességében elmondható, hogy a városi pályákon lehet vele igazán jó köröket menni, ahol a pontosság és a csőlehajlás nem nagyon számít.

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító, nem igazán kell magyarázni, hogy miért.
 • Célzásgyorsító, fontos, mert nem beszűkülve nagyon pontatlan, stabilizátor pedig nem rakható rá TD mivolta miatt.
 • Szellőzés, a gyenge DPM javítása miatt.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kis javítókészlet/Nagy javítókészlet
 • Nagy/kis elsősegélykészlet
 • Automata/Manuális tűzoltókészülék

Ha elsősegély készletből is nagyot viszünk és azt is kell használni, nagyon nagy mínuszban jöhetünk ki, kettőt pedig nem érdemes vinni belőle, kell hely a javítónak vagy tűzoltónak, mert elég gáz leégni 800 HP-ról, így én biztos ami biztos viszek, így viszont csak egy javítót tudunk felrakni. Erre a tankra 5 fogyócikk hely kellene.

Ajánlott legénységi képzettségek

  Parancsnok Lövész Vezető Töltő Töltő
1. skill BiA BiA BiA BiA BiA
2. skill 6. érzék Kapáslövés Sima Utazás/Off-Road vezetés Biztonságos elhelyezés Adrenalin Roham
3. skill BiA Álca/Javítás Álca/Javítás Álca/Javítás Álca/Javítás
4. skill Álca/Javítás Álca/Javítás Álca/Javítás Álca/Javítás Álca/Javítás

A 3. és 4. skillnél a sniper stílushoz inkább álcát érdemes rakni, a nehéz tankos stílushoz pedig javítást. Én javítást raktam. A második töltőnek lehet a javítást és az álcát eggyel hamarabb is rakni, mivel a biztonságos elhelyezés csak egy töltőn működik, az Adrenalin Roham pedig nélkülözhető.

Előnyök és hátrányok

Előnyei

 • TD-kre jellemző nagy sebzés, mely jól jön HP tradeléskor
 • Jó látótáv
 • A frontpáncél felső lemeze szinte beüthetetlen
 • TD-ként van tornya
 • Nagyon nagy átütés, és a játék egyik legjobb gold lőszerét is használhatja

Hátrányai

 • Pontatlan, rossz célzásidővel
 • Lomha
 • A torony nem forog teljesen körbe
 • Lassan forog a tank is és a torony is
 • Rengeteg weakspot, a páncéljára nem lehet alapozni
 • Sérülékeny modulok és parancsnok
 • Nem illik be a metába

Kiknek ajánlott

Azt kell hogy mondjam senkinek. Ez egy heavy-TD hibrid, mely egyik helyzetben sem kiváló, kivéve talán városban, arty fedezékben. Továbbá a sebessége miatt a gyors körökben semmit sem tudunk csinálni. Ha nyerünk, akkor lemaradunk a sebzésről, ha vesztünk, akkor pedig bedarál az ellenfél 1v5-ben.

Az ágyúja túl megbízhatatlan és szereti 700 alá dobálni a sebzést. A tank legnagyobb gyengéje mégis a páncélja, ha a kupolát felerősítenék az E5 szintjére és kapna egy kicsit pontosabb ágyút jobb DPM-mel, már sokkal kompetitívebb lenne a tank. A legnagyobb gond vele az, ami manapság a legtöbb TD-vel. Mostanság a medek és lightok nagyon elszaporodtak és a TD-k lehetőségei eléggé bekorlátoltak, folyamatos félelemben kell élniük és reménykedni, hogy egy gyorsabb tank ne csináljon belőlük bohócot.

Az E4-et lehet használni heavyként is, ennek ellenére nem látom értelmét a kihúzásának, minden feladatra van nála egy (vagy több) sokkal jobb tank. Ez nem az a fajta hibrid, mint az E 25, ami működik is, az E4-nek túl sok a ’fogyatékossága’. A T30 előtte viszont jó kis masina a gyenge DPM ellenére, jó a csőlehajlása és a tornya is erős. Az ágon egyébként sok barátságos tank van, például a hírhedt Hellcat, de a T25/2 is egész jó, aki viszont nem szereti a lassú tankokat, annak nehéz dolga lesz a T28 Protoval.

Videó


Az elemzést írta: Kovacs5

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:44

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 4 éve
  Még mindig halálos !
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   andiam
   • Tankos
   · 4 éve
   1467,5 az átlagsebzésed vele 904 csata után. Ez kevesebb, mint 2 sebző 750-s alfa találat csatánként. Elgondolkodtató.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    MDavid1995
    • Tankos
    · 4 éve
    Én már elengedem az ilyeneket. Tier 8 átlag sebzéseket hoznak tier 10 tankokkal , de ha egyszer összejön egy jobb meccs, akkor mindjárt úgy csinálnak, mint a super unicumok. Kár velük foglalkozni.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     andiam
     • Tankos
     · 4 éve
     Én nem minősítem sem a játékost, sem a tankot. Csak meggyőzőbb lenne egy magas átlagsebzéssel rendelkező statisztika az adott tankról, hogy gondolkodjak a kifejlesztésén. Bár megjegyzem, a wg folyamatosan adja hozzá a tervrajzokat, így lassan ingyen meglehetne.
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      MDavid1995
      • Tankos
      · 4 éve
      Lehet vele jó meccset futni, de egyébként nem sok értelme van. A kupolán még AP-val is belövik az ügyesebbek. Lassú is vagy, nagy is, sokáig is töltesz. Ha az RNG veled van ellövöd a csillagokat is, ha nem, akkor gyászos lesz a csatád hála az ágyúnak. Én nagy ritkán előveszem, ha olyanom van, de egyébként porosodik. 2,5k átlag sebzést azért lehet hozni ha valaki tud játszani, de nem fogod vele megváltani a világot.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 4 éve
  Szerintem a legjobb X -es TD.
  Nagyon lehet vele bontani főleg sebzés-pont gyűjtésre alkalmas a küldetéseknél.
  Forog a tornya sok másik TD-vel ellentétben és a 155 mm.-es brutális lövege nagyobb távolságokról is pontosan betalál és nagyokat rombol. Én főleg R.RO repeszgránáttal harcolok mert az a IX-X es tankokról leszed 350-400 HP.-t egy lövésre.
  Pont az imént lőttem ki vele egy Obj .705-t (orosz IX- es nehéz tank ) ,igaz gold lőszerrel oldalról de mivel lőszerrekeszt ért azonnal kipukkadt.(-2000 életerő.)
  • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
   eagleeyes73
   • Tankos
   · 4 éve
   "A nagyobb távolságról is pontosan betalál" az azért túlzás, én ennek pont az ellenkezőjét tapasztaltam. még teljesen beszűkülve is 50 méterrel mellé lő.
   • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
    · 4 éve
    A pontos lövés is legénység függő is, az enyémek 121 % on vannak.
    Fokozott szellőzéssel ,fejlesztett célzórendszerrel , a lövegkezelő célmegjelölő és mesterlövész képességével Harckocsizó mesterlövész és Top Gun medált lőttem vele. Legnagyobb sebzés 5914 Hp.
    Valami kiképzési gond lehet a legénységnél ha már 50 méterre sem lő pontosan.
    • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
     eagleeyes73
     • Tankos
     · 4 éve
     Ezek nekem is megvannak, de ha a korábbi kommenteket elolvasod, akkor látszik, hogy a pontossággal másoknak is volt gondjuk. Nem azt írtam, hogy 50 méteren belül is mellé lő (bár ilyen is volt párszor.. fránya RNG..), hanem hogy ennyivel megy mellé ha a cél 300-400 méterre van (na jó lehet, hogy nem 50 csak 10-20, de már az is sok :-) )... más tankoknál ilyet nem nagyon tapasztaltam...
     • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
      · 4 éve
      Való igaz, 2-3 éve a T110E4 teljesen más erőt és fenyegetést jelentett mint mostanában. Gondolom a negatív vélemények egy része az első vesztes csaták után íródtak. Sokba kerül ,sok XP és rengeteg kredit .Néha produkál érdekes dolgokat. A T49 lepattintott és továbbment, a PCT- löszere alig sebzett az APCR lőszere meg öt lövésből háromszor lepattog ,de ahogy néztem a Maus, a Type -5, E-100. IS-7 nem nagyon bírja a 155-ös repeszrombolóját . Sajnos igaz ,néha a VIII-as tankok simán belövik.
      A táras tankok megjelenése óta nagyon lecsökkent a túlélőképessége.
      Aki kifejlesztette ne dobja ki, mivel a TD.-s kampányküldetéseknél jól lehet használni. (pl. Sebezz 1500 Hp-t a csata első 3 percében)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  uzsee
  • Tankos
  · 5 éve
  Felesleges pénzkidobás megvásárolni... Max az vegye meg aki trófeaként gyűjti a tier X-es csodákat. Elég komoly buffra lenne szüksége a gépnek. Páncélja kb kuka, az ágyú hiába sebez nagyot ha egy type 5 parancsnokiját már nem viszi át, de a csőlehajlás az ami egy kínszenvedés már a legapróbb bucka esetében is... Ja és úgy tapasztaltam, hogy nagyon érzékeny a lőszer a szemből kapott találatokra. Teljesen pontos az elemzés.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  dikkmánvas
  • Tankos
  · 5 éve
  Kifejlesztettem már az xp-t rá,tegnap meglett végre.Hát ez egy igazi fenevad :P Ha nem pattan ellenél,akkor vége.1x használtam gold skulot,mert már csak az maradt,alap löszer sebzése böven elég.Obj705,o-ho egy lövésre kiment.Páncélzata is szépen pattint.Direkt nem a fix tornyos verziot akartam,és nem is bántam meg.3 telitalálatos lövésböl 2800dmg röhögve megvolt eddig.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  zooli74
  • Tankos
  · 6 éve
  [quote name="SovietJosie"]Van olyan rossz az E4 mint a proto?[/quote]
  Ha van türelmed ahhoz, hogy egy reumás csiga is gyorsabb nálad, akkor tényleg jó a proto!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  · 6 éve
  [quote name="SovietJosie"]Van olyan rossz az E4 mint a proto?[/quote]

  A T28 proto egy jó tank, kiváló ágyúval, ha jól használod. sokat lőhetsz vele. Ez meg egy hulladék. Kb. ennyi a különbség.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  SovietJosie
  • Tankos
  · 6 éve
  Van olyan rossz az E4 mint a proto?
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  zooli74
  • Tankos
  · 6 éve
  Pénzkidobás "kredit" az egész! 100 százalékig tuti az elemzés. A páncélja olyan "bivaly", hogy a nyolcas medek röhögve szétszedik. Az ágyú egy FOS!
  A T30 előtte sokkal jobb!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Colonel232
  • Tankos
  · 7 éve
  Egyetértek az elemzéssel. Kiszámíthatatlan a páncélzat és az ágyú is. Néha belövi a jpze100-at szemből néha lepattan egy t49-ről?! Mintha minden lövés előtt vennék egy kaparós sorsjegyet.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  kopoltyuHUN
  • Tankos
  · 7 éve
  250-300 meterrol nem sikerult eltalalnom vele 3 lovesbol egy t30-as tornyat teljesen beszukulve repeszromboloval. (nem a kupolat a komplett tornyot) gyenge a pancel ,szar az agyu ,lassu es az artyk kedvence na meg vaksies alcazasi ertke szar .. megy a kukaba.

Legfrissebbek a szerzőtől: Kovacs5

Kapcsolódó elemek

 • {youtube}s0w36Z0W7B0&hd=1|650|370{/youtube}

Tovább a kategóriában: « T28 - Elemzés T25/2 - Elemzés »
© 2024 WOTINFO. Minden jog fenntartva.