Jelenleg

10
látogatónk van

2016. június 16. 08:20

Bishop - Elemzés

Írta:
(26 szavazat)
16 hozzászólás

Bevezető

A Bishop-ot a Birmingham Railway Carriage & Wagon vállalat fejlesztette ki 1941-ben, a Valentine II gyalogsági támogató jármű alapjaira. 1942-43 között 149 darab készült belőle. A jármű sikertelen konstrukció volt, 1943-tól csak kiképzési célokra használták.

A World of Tanks világában a Bishop a brit önjáró löveg (arty) ágon, tier V-ben foglal helyet, a teljesen körbeforgó lövegű Birch gun (vagy a Valentine II) és a villámgyors FV304 között.

Paraméterek

Felépítmény

A Bishop a Valentine II alvázát örökli, megfejelve egy nagy doboztoronnyal. Bár a 9.15-ös patch HD reworkjénél alacsonyabbra (tömzsibbre) változott a régi kinézetéhez képest, azért még továbbra is magas, így a camo értékei nem a legjobbak: 11,40/5,70/2,71%, amivel tierjének második legrosszabbja. Cserébe artytól szokatlanul páncélozott: 60/50/60mm-es papír szerinti értékei vannak, amivel tierjében a második (a francia prém csodaarty, a 105 LeFH18B2 előzi le, de az a B1 nehéz tank alvázát örökli).

A számok sajnos csak az alvázra igazak a valóságban, és arra sem maradéktalanul, a doboztoronyra ugyanis sokkal inkább az 50/25/25 értékek igazak. Ez viszont már épp elég, hogy egy 75mm-es vagy kisebb kaliberű löveg ne overmatch-elje, a 37mm-es vagy kisebb ágyúkat pedig előszeretettel pattogtatja frontból, főként ha enyhén szögbe állítjuk (nekem még golyóálló jelvényt is sikerült összeszednem vele).

E mellé még jön tierjének legtöbb életpontja (HP) az önjáró lövegek közt: 350. Ennek köszönhetően jó valószínűséggel túl lehet élni egy, illetve szerencsés esetben akár két találatot is. Hogy mégse legyen teljesen rózsás a kép, a járgányhoz a leggyengébb látótáv társul, ami 300 méteres.

Felfüggesztés/motor

A lánctalp egy kicsit megerősített Valentine lánctalp. A megerősítésre szükség is van, mivel a Bishop teljesen feltöltve 18,6 tonnát nyom. A forgási sebessége 22⁰/mp, ami gond lehet amikor könnyű tankokat szeretnénk lefordulni. 

A Bishop a Valentine II motorjait örökli, vagyis a top motor is csak 165 lóerős, ami 9,38 lóerő/tonna arányt ad ki. Ezek után nem meglepő, hogy a végsebesség csak 24 km/h és ezt is csak ideális körülmények között éri el, hegynek/dombnak felfelé pedig még a 12 km/h is felejtős. A szenvedést közelharcban a 10 km/h-ás hátramenet teszi teljessé.

Rádió

A top rádió egy  tier VIII-as WS. No. 19 Mk. III, 550 méteres hatótávval, ami nagyobb pályákon okozhat problémát, mert fogalmunk sem lesz arról, hogy mi történik a pálya másik felén.

Ágyú(k)

Ágyúból két lehetőség van a Bishop-on. Közös jellemzőjük a 32 db lőszerkapacitás, a 4/4⁰ oldalirányú kitéríthetőség (ami nagyon idegesítő tud lenni, ha hozzászoktunk a Birch gun teljesen körbeforgó lövegéhez), a -5⁰-os ágyúsüllyedés és a 480-500 méteres lőtáv.

Q.F. 25-Pr. Ágyú/Mozsár

Ez a Sexton II és a Birch gun top ágyúja, javított töltés- és célzásidővel. Alapból felszerelések, képzettségek és fogyóeszközök nélkül a töltésideje 8,44 mp (7,11 lövés perc), de ez letornászható Töltésgyorsító+Venti+BiA+Tea&puding kombóval egészen 6,96 mp-re (8,61 lövés/perc!). Tapasztalt, más ágat megjárt arty játékosoknak ez olyan érzés lenne, mintha géppuskával lőnének.... És hogy ez a géppuska ne locsolócső legyen, 4,32 mp-es célzásidőt és 0,65-ös pontosságot kapott (az előbbi kombóval+célzásgyorsítóval ezek az értékek 3,6 és 0,6).

A sebzési értékei 280/180/180 (HE/gold AP/AP) ami 1990/1279/1279 DPM-et jelent (a fenti kombóval 2412/1550), előbbi értéke kiemelkedően jó. A dolog szépséghibája, hogy a kifejezetten alacsony 44/92/71 mm átütési értékek tier V-ben felejtőssé teszik a DPM papír szerinti számait, mivel az AP legtöbbször már kevés lesz, a HE pedig nagy átlagban 100-120 között sebez. Arról nem is beszélve, hogy a 32 db-os lőszerkészlet nagyon kevés (pláne a Birch gun 150 db-ja után). És mellesleg (ami csak a top ágyú mellett lesz feltűnő) az ágyú max emelkedése 15⁰.

Összegezve ez az ágyú szépen elmuzsikált egy-két tierrel lejjebb, de ide már sajnos gyenge.

Q.F. 4.5-in Mozsár

A Bishop (és majd az Fv304) top ágyúja, ez az ágyú már orvosolja a jármű összes hibáját.

Csak egyféle, HE lőszer van hozzá 450-es sebzéssel. Ha ezt a 12,37 mp-s töltésidő mellé tesszük (4,85 lövés/perc), akkor kijön a 2182 DPM, ami kategóriájának második legjobbja (igen, helyes a tipp, a csoda francia prémarty előzi le), nem is beszélve arról, hogy ha gyorsító kombót (szokásos Töltésgyorsító+Venti+BiA+Tea&puding) alkalmazunk, akkor 10,21 mp-s töltésidő (5,88 lövés/perc) és 2644 DPM lesz az eredmény! Nem mellesleg jó 10 mp-et ver rá német-orosz-amerikai társaira töltésidőben...

A jó hírek folytatódnak a pontossággal (0,69 felszerelések nélkül, és 0,63 gyorsítókkal) és a célzásidővel (4,32 mp csupaszon, 3,6 gyorsítókkal), amivel kiérdemelte a legpontosabb tier V-ös arty címet.

A legnagyobb erősségére viszont az adatai között eldugott alábbi tulajdonsága: 45⁰-os ágyúemelkedés. Emiatt ugyanis a Bishop - más artykkal ellentétben - nem közel vízszintesen, hanem sokkal magasabb ívben lő (lásd a lenti képen), ezért rengeteg olyan helyre be tudja potyogtatni a lövedéket, ahová más artyknak esélye sincs, és igen gyakran találja el a járművek tetejét, ami általában elég vékony vagy egyáltalán nincs, pl. sok TD-nél (SU-85B, Pz.sfl. IVc, stb.)...

Hogy ne legyen nagyon OP, a lőszernek csak 57 mm az átütése és 2,22 méter a robbanási sugara, illetve (ahogy már az elején említettem) terepviszonyoktól függően 480-500 méter a lőtávolsága. A kis átütésnek „hála” a sebzésünk elég szélsőséges lesz, gyengén páncélozott vagy tető nélküli tankokba simán belemegy 450-500 sebzés, a nyitott járgányok jó részét szerencsés találat esetén egylövésezi is, viszont keményen páncélozott nehéz tankoknál a 100-180 közötti sebzések reálisak (személyes kedvenc célpontjaim az OI Exp.-ek, mert a teteje még az oldalánál is papírabb).

Ajánlott játékstílus

Felejtsük el a szokásos artys „campelek a sarokban” hozzá állást, mivel szinte az összes pályán egyszerűen nem éri el a lőtáv a fontosabb területeket a sarokból (kivéve Ensk és Widepark, amiket klasszik arty módra átlőhetünk). Helyette vonuljunk a frontvonal mögött, keressünk bokrokat/köveket amikben/mögött megbújhatunk. Házak/kövek mögül a nagy ágyúemelkedés miatt ki tudunk lőni ha 10-20 méteres távolságot tartunk tőlük, bár persze a közelünkben így is maradnak még belőhetetlen területek.

Használjuk ki a domborzatot! Keressünk enyhe emelkedőket, melyek elrejtenek az ellenfél elől. A Bishop gond nélkül átlő fölötte, sőt, még meredekebb szögekben, még inkább felülről kapják így az ellenfelek az áldást. Próbáljunk olyan irányokba menni, ahonnét az ellenség egyáltalán nem várna tüzet. Gyakran fogunk kellemetlen meglepetést okozni...

A már korábban említett kis átütés miatt preferálni kell a könnyebben páncélozott célpontokat. Ha épp nincs ilyen lőhető helyen, akkor az agyonpáncélozott tankokat próbáljuk meg láncolni (igen, ez artytól szokatlan szerep). Ha egyszer lekaptuk a láncát, jó eséllyel helyben tudjuk tartani. Azért tartsuk észben a 32 db-os lőszerkészletet, ha ész nélkül puffogtatunk, elég hamar ki tud fogyni.

Ne próbáljunk meg belőni több tank közé, mert a kis robbanási sugár miatt még megsebezni sem fogjuk őket. Mindig direkt találatra menjünk, ami a jó pontosság miatt nem is túl macerás.

Ha biztosan tisztának látjuk egy szakaszon a terepet, mindenképp mozogjunk előre, mert így közelebb kerülhetünk a célpontokhoz, ami a rövid lőtáv miatt nagyon fontos.

Ha esetleg megjelenik egy könnyű tank a közelünkben, fordítsuk enyhén szögbe a frontunkat és aktiváljuk az automata célzást. Ha kisebb tierű nálunk (pl: Pz Ic), jók az esélyeink arra hogy lepattintjuk, majd mikor megpróbál mellénk/mögénk kerülni, csak durrantsunk bele egyet :)

Ajánlott felszerelések, fogyóeszközök és legénységi képzettségek

Ajánlott felszerelések

 • Töltésgyorsító
 • Célzásgyorsító
 • Fokozott szellőzés (ventilátor)

Azoknak, akik hosszútávon szeretnék használni a Bishop-ot és hajlandóak költeni rá, ajánlom az álcafestést (többet segít, mint az egész legénység 100%-os álca képesítése). Az álcahálót viszont senkinek sem ajánlom, mert a kis ágyúkitérítés miatt folyton forogni (mozogni) fogunk.

Ajánlott fogyóeszközök

 • Kézi tűzoltókészülék
 • Kis javítókészlet
 • Kis elsősegélycsomag

Ha nem érdekel a profit, akkor a tűzoltókészülék kicserélhető Tea&pudingra.

Ajánlott legénységi képzettségek

Mivel nekem a Bishop a kedvencem, ezért én egy teljes női legénységet raktam rá, de ha simán képeznem kéne rá, így csinálnám:

 • Parancsnok: 6. érzék + Elit alakulat + Álca
 • Lövész: Célmegjelölő + Elit alakulat + Álca
 • Vezető: Kuplung égető + Elit alakulat + Álca
 • Töltő: Biztonságos elhelyezés + Elit alakulat + Álca

Előnyök és hátrányok

Előnyök

 • Jó DPM
 • Gyors, pontos löveg
 • Jó beesési szög
 • Városi pályákon is játszható
 • Viszonylag sok HP-ja van és tűrhető a páncélzata

Hátrányok

 • Lassú
 • Nagy, gyenge álca
 • Limitált lőtáv
 • Nincs területsebzése
 • A nagyon keményen páncélozott járművekbe nem, vagy csak kicsit sebez
 • Nincs lőszerválaszték
 • Kevés lőszer fér bele (32 db)

Kiknek ajánlott?

Röviden: mindenkinek! Ha artyzni szoktál, akkor azért, ha utálsz artyzni, akkor pedig ideje megismerned az artyzás szórakoztató oldalát is! Ha már megvan a top löveg (igen, addig sajnos kissé szenvedős időnként), akkor  nagyon szórakoztató. Sokan a brit artykat csak az utód Fv 304 (tier VI) miatt játsszák (ami egyébként még a Bishopnál is jobb) és csak ki free xp-zik az ágat. Nekik ajánlom, hogy inkább másra tartogassák a free xp-t, és tekintsék a Bishop-ot bemelegítésnek. Legrosszabb esetben úgy járnak, mint én: megkedvelik és leragadnak nála :)

És nem mellesleg a vBaddict elemzése szerint a Bishop tudhatja magáénak az összes nem prém jármű közül a legnagyobb nettó(!) átlagbevételt, 8212 kreditet csatánként.

Videó


Az elemzést írta: Rimido

Utoljára frissítve: 2018. szeptember 7. 10:51

NE KONTEÓZZ, NE SÍRJ! Mielőtt kommentelsz, ezt feltétlen olvasd el!

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned.
karakter van hátra.
Hozzászólások betöltése... A hozzászólás frissítve lett 00:00.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Andrej72
  • Tankos
  · 7 éve
  Még annyit tennék hozzá, hogy rettentő sokat kínlódtam, hogy a StuG IV küldetések SPG-14-es részét megcsináljam. Ugyebár 2000 HP sebzés HT-ba, és TD-be. Se a Hummellal, se az M41 HMC-vel nem sikerült. A Püspök Úrral az 5. meccsen megvolt. Jó, hogy szerencse is kell ehhez, de nagyon nem mindegy, hogy 27 mp-ként tudsz lőni (még ha nagyobbat is sebzel), vagy 10,5 másodpercenként. Ezen túl szép, hogy mind a Hummel, mint az M41 HMC átlövi a térképet, de sokkal laposabb a lövedék röppályája. A Bishop viszont tényleg olyan helyekre is belő, ahová senki más. Úgyhogy máris kezdem megkedvelni!
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Andrej72
  • Tankos
  · 7 éve
  Én is megvettem a Bishopot, és eddig jobban tetszik a gyorsan, pontosan lövök, gyorsan célzok, kicsiket sebzek stílusa, mint a német, és amerikai vonal iszonyatos töltési, és célzási ideje. Agyfrászt kaptam, amikor végre 20-30 mp alatt betöltök, és 6-7 mp alatt nagy nehezen becélzok egy álló O-I-t, és a lövedék meg elszáll Kenyába, és megint egy fél percig nem bírok lőni.

  Az elemzés nem rossz, de az szimplán tévedés, hogy a "vehicle camo" többet ér, mint a legénységi skill. Elég csak megnézni a camo calculatorban, hogy 100% legénységi skillel 11%-ról 22%-ra ugrik a camo, míg a jármű festése csupán 2%-ot ad hozzá.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  HUN_Sector
  • Tankos
  · 7 éve
  Sajnos túl lassú ahhoz, hogy igazán élvezetes legyen vele a játék. Ráadásul emlékeim szerint a csőkitéríthetőség BISON-osan borzalmas.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Bhalangir
  • Moderátor
  · 7 éve
  Legjobb élményem egy 6 killes kör vele, ebből a vége 3v3 arta meccs volt 2 killt behúzva győztünk De azért a kis FV játékélmény szempontjából a mobilitása miatt sokkal jobb.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Toydolls2
  • VIP
  · 7 éve
  [quote name="Aquaflow"]Tök kis béna arta, .[/quote]

  Mint egy mozgássérült karatemester. :-)
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Aquaflow
  • Tankos
  · 7 éve
  Tök kis béna arta, de a végére én is megszerettem. Volt vele Top Gun-om is.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  pap32
  • Tankos
  · 7 éve
  "Összegezve ez az ágyú szépen elmuzsikált egy-két tierrel lejjebb, de ide már sajnos gyenge."

  HÁÁÁT....nem tudom, hogy te mennyit játszottál így/más alacsony szintű artyval...DE ez az ágyú egy artyn tier 2-t leszámítva egy QRVA NAGY VICC!!! Méghozzá a rosszabbik fajtából...ez az "átlagban 100-120-akat sebez" is kb. felejtős...nehéz tankok (japókat leszámítva) simán nyelik be 50 dmg-ekkel a HE-t, Kv-1-eket meg 10-ből 1x tudod sebezni....SZÁNALMAS...a B!tch gun simán a legxarabb arty a játékban szvsz. ... :/
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  uBootVII
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="gmaster0o0"]bishopot annyira nem erdemes max az FV-t bar szerencsetlen tankot nagyon kihereltek. Szerintem mostmar az amcsi sokkal hasznalhatobb, ugyanolyan feltetelek mellett 11sec vs 17sec es 400vs 700 dmg. Igaz az amcsi pontatlanabb de ott van benne a 250 penes heat, amivel azert lehet jo dolgokat tenni. TEgnap nekem akit tornyon lottem heattel annal ammorack is volt. Szerintem azert 10-15 meccs alatt 3 ammorack eleg jo [/quote]

  Tegnap nekem is jól adta az m44, bár még mindig fura, hogy hiába 700 papíron a dmg, átlag 250-et ver bele mindenbe, plusz még elég gyakori h csak trackeli. (lehet a 0 skilles legénységnek is van hozzá "némi" köze), de azért egyre jobban tetszik. + töltés, célzás gyorsító sokat lendített rajta. lehet csak birch lesz, ahhoz talán nem is kell a free. pár küldinél jól jön, a pontos, gyors arty úgy meg kb ingyen lenne.
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  gmaster0o0
  • Tankos
  · 7 éve
  [quote name="uBootVII"]Jó az elemzés! Úgy látom érdemes beszerezni. Pont a napokban gondolkodtam el rajta. Az amcsiknál csak 6-osnál tartok és néha jól esik az arty-s kikapcsolódás (vagy ha úgy hozza bosszankodás). Már csak azt kell eldönteni, hogy free xp, vagy elkezdem a birch-gunt...[/quote]
  bishopot annyira nem erdemes max az FV-t bar szerencsetlen tankot nagyon kihereltek. Szerintem mostmar az amcsi sokkal hasznalhatobb, ugyanolyan feltetelek mellett 11sec vs 17sec es 400vs 700 dmg. Igaz az amcsi pontatlanabb de ott van benne a 250 penes heat, amivel azert lehet jo dolgokat tenni. TEgnap nekem akit tornyon lottem heattel annal ammorack is volt. Szerintem azert 10-15 meccs alatt 3 ammorack eleg jo
 • Ez a hozzáadás vissza van vonva.
  Toydolls2
  • VIP
  · 7 éve
  [quote name="uBootVII"]Jó az elemzés! Úgy látom érdemes beszerezni. Pont a napokban gondolkodtam el rajta. Az amcsiknál csak 6-osnál tartok és néha jól esik az arty-s kikapcsolódás (vagy ha úgy hozza bosszankodás). Már csak azt kell eldönteni, hogy free xp, vagy elkezdem a birch-gunt...[/quote]

  Érdemes elölről kezdeni, a birch is képes csuda dolgokra. :-)

Kapcsolódó elemek

Tovább a kategóriában: FV304 - Elemzés »
© 2023 WOTINFO. Minden jog fenntartva.